Bankas

No Latvijas aizbraukusī baņķiere: Krievijā cilvēkiem piemīt drosme pateikt - es esmu labākais

Lelde Petrāne, 30.08.2012

Jaunākais izdevums

Oksana Sivokobiļska vairāk nekā 10 gadu bija viena no Hansabankas (Swedbank) atslēgas cilvēkiem, pārraugot bankas mārketingu visā Baltijā. Pērn, pārsteidzot daudzus, O. Sivokobiļska atstāja Swedbank, lai dotos strādāt uz Krieviju. «Esmu guvusi neatsveramu pieredzi,» viņa norāda intervijā laikrakstam Diena.

«Esmu guvusi pamatīgu profesionālo pieredzi un ļoti vērtīgas atziņas,» tā atbildot uz jautājumu, vai Sanktpēterburgā nostrādātā pusotra gada laikā ieguvusi gaidīto pieredzi, sacījusi banku eksperte.

«Pirmā un galvenā atziņa, ko es aicinu ņemt vērā visiem augsta līmeņa profesionāļiem, kuri dodas uz jaunu darba vietu ārvalstīs, ir tāda, ka jaunajā vietā ir jāsāk no nulles. Nevis amata pozīcijas aspektā, jo es Sanktpēterburgas bankā sāku strādāt ļoti augstā pozīcijā, bet tajā aspektā, ka no nulles jāizveido sava profesionālā autoritāte. Ir naivi domāt, ka var aizbraukt no Latvijas uz citu valsti un tur savu darba stilu vienkārši pārkopēt. Profesionālā reputācija, ko biju vairāk nekā desmit darba gadu laikā uzbūvējusi Latvijā, aiz mūsu valsts robežām netiek ņemta vērā.

Bet tieši tas man ļāva pārbaudīt sevi, pierādīt, ka manas profesionālās kompetences nav vis pagātnes kompetences, bet ka arī šodien varu kaut ko kvalitatīvu un vērtīgu izdarīt,» skaidrojusi O. Sivokobiļska.

«Otra atziņa, ko esmu guvusi, strādājot Sanktpēterburgā, ir tāda, ka, nomainot vidi, cilvēks profesionāli attīstās. Esmu iepazinusi citādāku norēķinu sistēmu, atšķirīgus klientu uzvedības paradumus, citādāku infrastruktūru un darba vides organizāciju. Paliekot strādāt Latvijā, man šādas pieredzes nebūtu,» viņa turpinājusi.

Vaicāta par būtiskākajām banku vidē vērojamajām mentalitātes atšķirībām Latvijā un Krievijā, O. Sivokobiļska stāstījusi: «Ir kardinālas atšķirības komunikācijas stilā - Krievijā cilvēki izturas daudz ekspresīvāk. Darba organizācijai tur raksturīgs tas, ka piemīt tendence ātri sākt kaut ko darīt, cilvēkiem gribas izslēgt plānošanas fāzi, bet, ja neesi labi projektu saplānojis, tad īstenošanas gaitā rodas diezgan daudz pārsteigumu, ir liela slodze un aug stress.»

«Toties Krievijā cilvēkiem piemīt drosme un gatavība pateikt - «es esmu labākais, mans darbs, mans piedāvātais produkts ir vislabākais», bet Latvijā lielai daļai cilvēku šāda profesionālā pašapziņa dabiski nepiemīt, bet ir īpaši jāapgūst, ieguldot laiku un pūles,» teikusi baņķiere.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vēl grūti paredzēt, cik ilgu laiku prasīs ekonomikas atveseļošanās pēc pandēmijas, bet ir skaidrs, ka mūsu ikdienā ienāk dažādi paradumi, kas, visticamāk, saglabāsies arī turpmāk.

Vienā mirklī viss notiek tiešsaistē – mācības, ārstu konsultācijas, komunikācija ar kolēģiem un biznesa partneriem. Finanšu tehnoloģiju kompānijas "Twino", riska kapitāla fonda "Expansion Capital" un "Dienas Biznesa" organizētajā diskusijā "FinTech talks by "Twino". Tech revolution: Covid-19" "Twino" grupas dibinātājs Armands Broks pauž pārliecību, ka turpmāk daudz kas mainīsies. Šis brīdis parāda, ka ir iespējams strādāt attālināti, un viņš paredz, ka būs cilvēki, kuri izmantos iespēju strādāt ārpus pilsētas, būt tuvāk dabai un iegūt lielāku līdzsvaru starp privāto un darba dzīvi, notiks aizplūšana no pilsētām.

"Agrāk vajadzēja ieplānot tikšanos, lai apspriestu nopietnus jautājumus, bet tagad attālināta saziņa ir parādījusi savu potenciālu, var ieplānot zvanu, nevis pielāgoties lidojumu laikiem. Šis ieradums varētu palikt arī turpmāk. Daudz kas no šī brīža paradumiem saglabāsies, piemēram, attālināta pārtikas iegāde," teic A. Broks. Arī eņģeļinvestors un riska kapitāla fonda "Change Ventures" partneris Jānis Krūms spriež, ka cilvēki sapratīs, ka ne vienmēr ir liela nozīme speciāli lidot uz vienu tikšanos klātienē, jo šobrīd attālinātā komunikācija ir pierādījusi savu spēku.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA "Fitsypro", kas strādā ar zīmolu "Fiqsy", no šī gada augusta turpmāk piedāvās tikai ilgtermiņa elektroauto nomu, aģentūrai LETA sacīja uzņēmuma vadītājs Māris Avotiņš.

Viņš skaidroja, ka uzņēmums turpinās sadarboties ar esošajiem klientiem, piedāvājot ilgtermiņa nomas pakalpojumu, sākot no viena mēneša.

Tādējādi "Fiqsy" vairs nepiedāvās īstermiņa koplietošanas auto pakalpojumu. Avotiņš norādīja, ka pirms aptuveni pusgada uzņēmums nolēma pārtraukt arī kravas mikroautobusu koplietošanas pakalpojumu. Savukārt elektroskrejriteņu nomu uzņēmums nepiedāvā jau vairākus gadus.

Komentējot uzņēmuma nākotnes vīziju, viņš sacīja, ka uzņēmums turpinās nodrošināt ilgtermiņa elektroauto nomu, piedāvājot tikai elektromašīnas. Patlaban "Fiqsy" piedāvā aptuveni 50 elektroauto.

Viņš papildināja, ka patlaban ir plānots sākt strādāt šādā modelī, kā arī pagaidām nav plānots samazināt vai palielināt automašīnu skaitu. "Ja palielināsies ilgtermiņa klientu skaits, tad palielināsim arī mašīnu skaitu," sacīja Avotiņš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tiešsaistes vebinārs - Tech Revolution: Covid-19

DB, 07.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju iespējas Covid-19 ietekmē visā pasaulē šobrīd tiek novērtētas vairāk nekā jebkad agrāk, tās ietekmē visas nozares. Kā tehnoloģijas ir attīstījušās tik straujā tempā, ko varam sagaidīt tuvākā un tālākā nākotnē? Vai radīsies jaunas nozares? Kādi ir secinājumi un iespējamie risinājumi?

Pievienojies "TWINO" tiešsaistes sarunai ar ekspertiem no visas pasaules - sākot ar Silīcija ieleju un Krieviju līdz Tuvajiem Austrumiem un Eiropai.

Pasākums notiks angļu valodā.

Programma:

16:30 - 16:40 - ievads

16:40 - 17:20 - diskusija

Moderators: Reinis Zitmanis, Latvijas digitālais čempions

Eksperti:

Armands Broks, TWINO, Eiropa

Jānis Krūms, eņģeļu investors, "Change Ventures", Silīcija ieleja, ASV

Oksana Sivokobiļska, Bank Saint Petersburg, Krievija

Mārtiņš Mellēns, McKinsey, Tuvie Austrumi

Komentāri

Pievienot komentāru