Pasaules biržas

Nikkei 225 var pieaugt par 20%

Žanete Hāka, 20.10.2010

Jaunākais izdevums

Japānas Nikkei 225 akciju indekss līdz nākamā gada februārim var pieaugt par 20%, liecina Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co tehniskā analīze.

Šogad indekss samazinājies par 9,6%. Tomēr tas varētu uzkāpt līdz 11 408 punktiem, kas ir tirdzniecības sesijas laikā sasniegtā gada augstākā atzīme, kuru tas sasniedza 5. aprīlī, raksta Bloomberg.

„Dienu pēc dienas mēs redzam arvien vairāk pazīmju, ka indekss ir sasniedzis savu zemāko punktu,” norādījis Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities Co galvenais tehniskais stratēģis Naohiko Mijata. „Ir ļoti iespējams, ka Nikkei sāks testēt aprīlī sasniegtos augstumus.”

Indekss kopš pērnā gada martā sasniegtā zemākā līmeņa līdz šā gada augstākajam līmenim pieauga par 62%. Savukārt 1. septembrī tas sasniedza gada zemāko atzīmi – 8796,45 punktus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Japānas Nikkei 225 šonedēļ var sasniegt 10 000 punktu atzīmi

Žanete Hāka, 10.08.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas fondu tirgus indekss Nikkei 225 var uzkāpt līdz 10 000 punktu jau šonedēļ, atsaucoties uz Tachibana Securities tehnisko analīzi, raksta Bloomberg.

Šis līmenis ir par 4,5% augstāks nekā 9,572,49, kas bija Nikkei 225 vērtība pirmdien slegšanas brīdī. Indekss ir noslēdzies virs 25 dienu vidējā mainīgā jau deviņas dienas pēc kārtas, palīdzot indeksam sākt augšupeju. Kompāniju peļņas rādītāju uzlabošanās ceļ akciju cenas, un Nikkei varētu būt ceļā uz 10 tūkstošu punktu atzīmi, uzskata eksperti. Pedējoreiz šāds līmenis bija 22. jūnijā.

Aptuveni puse no kompānijām, kuras ietilpst Nikkei 225 un kas ir iesniegušas atskaites par ceturkšņa ieņēmumiem kopš 12. jūlija, ir parsniegušas analītiķu prognozes, bet 24% nav sasniegušas prognozētos rezultātus, liecina Bloomberg apkopotie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2017. gads metīs investētājiem nopietnu izaicinājumu, finanšu tirgos šis būs sarežģīts gads, iezīmīgs ar nestabilitāti un ļoti lielu politisko notikumu, tā saukto „melno gulbju”, iespaidu. D. Trampa prezidentūras sākums un joprojām neparedzamā ASV politika attiecībā uz brīvo tirdzniecību, Ķīnas valdības centieni iegrožot valsts ekonomikas pārkaršanu, OPEC vienošanās stabilizēt naftas cenas, vēlēšanas svarīgākajās ES ekonomikās – Vācijā, Francijā, Itālijā, referendums Nīderlandē, Brexit process – tie visi ir notikumi, kas 2017. gadā pilnīgi noteikti šūpos finanšu tirgus.

„Aktīvam investētājam tirgus nenoteiktība paver lielākas iespējas, tāpēc 2017. gads būs patiesi interesants, un investētāji var gūt labu peļņu. Mēs esam sagatavojuši perspektīvāko 2017. gada investīciju virzienu prognozes ikvienam kapitāla veidam – valūtām, akcijām, indeksiem, obligācijām un izejvielām. Pērn mūsu analītiķu komandai izdevās precīzi paredzēt tirgus virzienu visos kapitāla veidos, bet investētāji, kas izmantoja rekomendācijas par FTSE 100 indeksu, sojas cenas perspektīvām un Apple akcijām, ieguva labu investīciju atdevi, jo šo pozīciju izmaiņas sasniedza pat 12-16%. Kredītpleca iespējas izmantojušo investētāju peļņa attiecīgi bija vēl lielāka,” – aktīviem investētājiem domāto 2017. gada prognožu paketi piedāvā uzņēmuma TMS Brokers analītikas nodaļa .

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Nikkei 225 varētu piedzīvot lēcienu

Žanete Hāka, 16.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas Nikkei 225 varētu šķērsot 10,3 tūkstošu punktu robežu pēc tam, kad tas piedzīvojis dubulto kritumu, liecina Mizuho Securities tehniskā analīze.

27. maijā Nikkei 225 nokrita līdz 9395,29 punktiem, bet 4. jūnijā sasniedza 9962,42 punktus. Pēc tam 9.jūnijā tas nogāzās līdz 9378,23 punktiem.

Nikkei indeksam 10 tūkstošu punktu atzīme ir psiholoģiskā pretestības līnija, skaidro Mizuho vecākais tehniskais analītiķis Jutaka Miura. Pēc tam, kad šis līmenis sasniegts, indekss gūst augšupejas impulsu un varam gaidīt, ka tas sasniegs 10 305 punktus.

Trešdien indekss atradās pie 10 041 punkta atzīmes.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Bažās par iespējamu ASV ekonomikas recesiju krītas akciju cenas

LETA--AP/AFP/BBC, 06.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas pasaules biržās pirmdien strauji samazinājās, pastāvot bažām par iespējamu ASV ekonomikas recesiju.

Londonas biržas indekss FTSE 100 pirmdien kritās par 2% līdz 8008,23 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 saruka par 1,4% līdz 7148,99 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX samazinājās par 1,8% līdz 17 339,00 punktiem.

Āzijā pirmdien visstraujāk kritās Tokijas biržas indekss "Nikkei 225" - par 12,4% līdz 31 458,42 punktiem. Tas bija lielākais šī indeksa kritums kopš 1987.gada. Taču otrdienas rītā, atsākoties tirdzniecībai biržā, "Nikkei 225" atkal pieauga par 3,91% līdz 32 687,26 punktiem.

Volstrītā pirmdien tirdzniecībā "S&P 500" indekss samazinājās par 3% līdz 5186,33 punktiem, kas bija lielākais kritums gandrīz divu gadu laikā. "Dow Jones Industrial Average" vērtība samazinājās par 1033 punktiem jeb 2,6% līdz 38 703,27 punktiem, un "Nasdaq Composite" indekss noslīdēja par 3,4% līdz 16 200,08 punktiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Japānas akciju tirgū straujš kritums

Žanete Hāka, 04.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērnā gada janvāra beigās Japānas vērtspapīru tirgus bija otrs straujāk augošākais attīstīto valstu akciju tirgus indekss, atpaliekot vien no Portugāles akciju tirgus izaugsmes, taču tagad situācija ir pilnīgi pretēja, raksta Bloomberg.

Patlaban Nikkei 225 Stock Average piedzīvo straujāko kritumu starp šiem indeksiem, pagājušajā mēnesī sarūkot par 8,5%, savukārt kopš 30. decembrī sasniegtās augstākās atzīmes līdz šodienai tas samazinājies par 14%.

Zaudējumiem Tokijā bija sniega bumbas efekts laikā, kad investori izņēma 2,9 triljonus dolāru no akciju tirgiem visā pasaulē, valdot bažām par Ķīnas izaugsmes bremzēšanos un ASV Federālo Rezervju sistēmas lēmuma samazināt monetārās stimulēšanas programmas apjomus.

Japānas jena pērn zaudējusi 18% no savas vērtības, taču patlaban ir sākusi augt, kas potenciāli var mazināt kompāniju peļņu, norāda Coutts & Co eksperti. Savukārt Sumitomo Mitsui Asset Management Co. Analītiķi paredz, ka tirdzniecības nodokļa palielināšana aprīlī bremzēs patērētāju tēriņus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Tokijas biržas indekss Nikkei pārtrauc ilgāko izaugsmes periodu kopš 1988. gada

LETA--AFP, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas akciju biržas indekss Nikkei 225 otrdien pārtraucis ilgāko izaugsmes periodu kopš 1988. gada februāra saistībā ar Japānas jenas vērtības kāpumu un investoru vēlmi gūt peļņu no akciju cenu pieauguma.

Tokijas biržas indekss Nikkei 225 tirdzniecības sesijas noslēgumā samazinājās par 26,68 punktiem jeb 0,13% - līdz 20 543,19 punktiem.

Līdz otrdienai indekss kāpumu bija reģistrējis 12 tirdzniecības sesijas pēc kārtas, reģistrējot ilgāko izaugsmes periodu pēdējo vairāk nekā 25 gadu laikā.

Tikmēr Topix indekss otrdien samazinājies par 4,35 punktiem jeb 0,26%, tirdzniecību noslēdzot pie 1674,21 punkta atzīmes.

Analītiķi norāda, ka šis kritums nav nekāds pārsteigums, jo investori izvēlējušies gūt peļņu no šī ilgstošā akciju cenu pieauguma.

Tāpat akciju cenu kritums skaidrojams ar jenas vērtības palielināšanos attiecībā pret ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodienas Japānas akciju tirgus raksturojošais Nikkei 225 indekss saruka par 10,55%. Jāpiebilst, ka pēdējo divu dienu laikā Nikkei 225 indeksa vērtība ir sarukusi jau par vairāk nekā 16%, kas ir straujākais divu dienu kritums kopš 1987. gada.

Straujo akciju cenu kritumu izraidījuši jauni sprāzieni un ugunsgrēks Japānas zemestrīces bojātajā Fukušimas atomelektrostacijā. Tāpat arī Japānas premjerministrs izteicis bažas, ka pieaudzis risks, ka palielināsies radiācijas noplūde. Db.lv jau rakstīja, ka Japānas premjers aicinājis tos cilvēkus, kuri dzīvo 30 kilometru rādiusā ap atomelektrostaciju, uzturēties telpās, vai arī pēc iespējas ātrāk pamest iespējamo radiācijas piesārņoto reģionu. Jāpiebilst, ka radiācijas līmenis palielinājies arī Japānas galvaspilsētā Tokijā (tiesa gan, pagaidām vēl līdz veselībai nekaitīgiem līmeņiem).

Kopumā šobrīd Japānas presē daudz tiek kritizētas atbildīgās Japānas amatpersonas, jo par radiācijas noplūdi netiekot saņemts pietiekami daudz informācijas, raksta Reuters. Tāpat īsti nav skaidrs, vai esošo radiācijas noplūdi cietušajos reaktoros izdosies apstādināt un tā nepāraugs plaša mēroga kodolkatastrofā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mobilie sakari

Tehnisku problēmu dēļ sākotnējais iPhone X piegādes apjoms būs uz pusi mazāks

Žanete Hāka, 24.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākotnējais tehnoloģiju kompānijas Apple jaunā viedtālruņa iPhone X piegādes apjoms sasniegs 20 miljonus šogad, atsaucoties uz Japānas ziņu aģentūras Nikkei informāciju, raksta Bloomberg.

Tādējādi šis skaitlis ir aptuveni puse no kopējā apjoma, kuru iepriekš minēja KGI Securities analītiķis Ming Ču Kuo, lēšot to viedtālruņu skaitu, ko šogad piegādās Apple.

Nikkei raksta, ka Apple nespēj atrisināt tehniskas problēmas, kas saistītas ar viedtālruņa detaļām, kas atbalsta jauno sejas autentifikācijas funkciju. Ziņojumā teikts, ka Apple jau sācis sarunas ar citiem piegādātājiem, kuri varētu ražot šīs problemātiskās sastāvdaļas. Apple pārstāvji atteikušies komentēt šīs ziņas.

Šonedēļ Austrijas elektronisko komponenšu ražotājs AMS AG publicēja pārdošanas apjomu prognozes, kuras, analizējot, eksperti izteica bažas par vājiem iPhone X piegādes rādītājiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Japānas akciju tirgū šodien kāpums

Jānis Šķupelis, 16.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc divu dienu dramatiska krituma, kura laikā Japānas akciju tirgus raksturojošā Nikkei 225 indeksa vērtība samazinājās par vairāk nekā 16%, valsts fondu tirgus atkal spējis uzrādīt pieaugumu.

Turklāt jāsaka, ka pieaugums bijis samērā straujš un Nikkei 225 indeksa vērtība trešdien palielinājās par 5,68% (Japānas tirdzniecības sesija jau ir slēgta). Reuters raksta, ka šodien Japānas akciju tirgū esot bijusi novērojama vairāku ārvalstu institucionālo investoru interese, kas domā, ka kritums Japānas akciju tirgū esot bijis pārspīlēts. Tiesa gan, tirgū noskaņojums paliek nervozs, jo Fukušimas atomelektrostacijā (AES) situācija paliek saspringta.

«Finanšu tirgus dalībnieki it kā saprot to, ka Japānas uzņēmumu akcijas pēdējo dienu laikā ir «pārpārdotas», tomēr neskaidrība par radiācijas noplūdi un Fukušimas AES stabilitāti investorus dara nervozus,» skaidro Daiwa Securities Capital Markets analītiķis Kazuhiro Takahaši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Kariņš mudina konfiscēt un nodot Ukrainai Krievijas Centrālās bankas aktīvus

LETA/NIKKEI, 03.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iesaldētie Krievijas Centrālās bankas aktīvi būtu jākonfiscē un jānodod Ukrainai, intervijā Japānas biznesa laikrakstam "Nikkei" sacījis Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Krievija iznīcina Ukrainu, tāpēc mums ir jāpaņem Krievijas aktīvi [Ukrainas atjaunošanai]," teicis Kariņš.

Viņš uzsvēris, ka jāaktivizē diskusijas par Krievijas aktīvu konfiskāciju.

"Mums jāvirzās uz priekšu un jākoordinējas, visai Eiropai, Amerikai un Japānai," sacījis Latvijas premjers. Gaidāms, ka šis jautājums tiks apspriests Eiropas Savienības (ES) un G7 samitos.

Īstenojot sankcijas, kas Krievijai noteiktas par iebrukumu Ukrainā, ES, ASV, Lielbritānijā, Japānā un citās valstīs iesaldēti Krievijas oligarhu un Centrālās bankas aktīvi.

Tā kā privātīpašuma konfiscēšana ir juridiski sarežģīta, Kariņš ierosinājis koncentrēties uz Krievijas Centrālās bankas aktīvu konfiscēšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Atgādinājums, ka akciju tirgū aktuālā cenu aina var mainīties ļoti strauji.

Pašas janvāra beigas un februāra sākums pasaules finanšu tirgos visai pēkšņi atnesis mierīgo laiku beigas, kas pēc ilgāka pārtraukuma «beidzot» atgādinājis, ka tajos situācija var mainīties visai ātri.

Lielākie akciju tirgi jau gandrīz divus gadus bija iztikuši bez straujākas volatilitātes uzplūdiem, un varēja runāt par svārstību ziņā ļoti netipiski klusu periodu - akciju vērtības pakāpeniski gandrīz tikai ceļoja augstāk. Savukārt nu, piemēram, pagājušās piektdienas tirdzniecības sesijas laikā ASV akciju tirgus cenu raksturojošais Standard&Poor’s 500 indekss saruka vairāk nekā par 2%, un visai strauji zemāk ceļoja arī daudzu citu pasaules svarīgāko akciju indeksu vērtības. Kopš savām 26. janvāra virsotnēm līdz šai pirmdienai S&P 500 indeksa vērtība bija sarukusi jau par 4%. Jānorāda, ka ASV S&P 500 indeksa vērtība jau vairāk nekā 400 tirdzniecības sesijas no savām iepriekšējām augstienēm nav piedzīvojusi atkāpšanos par 5%, kas ir ilgākais šāds periods vēsturē. Par 5,3% tā atkāpās dažu tirdzniecības sesiju laikā 2016. gadā pēc britu Brexit balsojuma. Faktiski uzreiz pēc tam gan aizsākās straujš akciju cenu pieaugums, kur šie zaudējumi tika ātri ar uzviju atgūti. Tikmēr, piemēram, Ķīnas Shenzhen Composite vērtība kopš savām nesenajām augstienēm ir sarukusi gandrīz par 8%, Japānas Nikkei 225 – par 6% un vecā kontinenta akciju Stoxx Europe 600 – par 3,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Japānas akciju cenas varētu palielināties par 57%

Žanete Hāka, 06.10.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamo sešu gadu laikā Japānas uzņēmumu akciju cenas pieaugs, jo ekonomikas izaugsme veicinās kompāniju peļņas kāpumu, uzskata Nomura Holdings vadītājs Koji Nagai.

Viņš uzskata, ka Nikkei 225 Stock Average indekss līdz 2020.gadam palielināsies līdz aptuveni 25 tūkstošiem punktu, kas ir par aptuveni 57% vairāk nekā patlaban, raksta Bloomberg. Viņš norāda, ka Japānas ekonomikas izaugsme tiek lēsta līdz pat 2020.gadam, jo tā iegūs no Āzijas attīstības.

Šī prognoze gan kontrastē ar Japānas akciju tirgus līdzšinējiem datiem. Nikkei 225 šogad ir sarucis par 2,5%. Pērno gadu gan tas noslēdza pie sešu gadu augstākās atzīmes, jo tirgus dalībnieki prognozēja, ka premjerministra Šinzo Abe monetārās mīkstināšanas, fiskālo tēriņu un strukturālo reformu programmas veicinās ekonomikas izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Breksita dēļ Panasonic galveno Eiropas biroju pārvietos uz Nīderlandi

LETA, 30.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas elektronikas uzņēmums Panasonic Corp. plāno šogad pārvietot savu galveno Eiropas biroju no Lielbritānijas uz Nīderlandi, ņemot vērā bažas par iespējamām nodokļu problēmām saistībā ar Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), ceturtdien paziņoja kompānijas preses pārstāve.

«Mēs pārvietosim savu galveno Eiropas biroju uz Nīderlandi,» norādīja preses pārstāve, apstiprinot iepriekš Japānas biznesa laikrakstā «Nikkei» pausto informāciju par kompānijas lēmumu.

«Panasonic» vadītājs Eiropā Laurents Abadie «Nikkei» pavēstīja, ka birojs uz Amsterdamu tiks pārvietots oktobrī.

Šāds lēmums pieņemts saistībā ar bažām, ka Japāna pēc «Breksita» varētu uztvert Lielbritāniju kā nodokļa patvēruma valsti, ja Londona nolems samazināt savu uzņēmuma ienākuma nodokļa likmi cerībā piesaistīt kompānijas, skaidro «Panasonic» preses pārstāve.

Abadie laikrakstam sacīja, ka uzņēmums šādu lēmumu apsvēris jau pēdējos 15 mēnešus, ņemot vērā arī iespējamos «Breksita» šķēršļus cilvēku un preču plūsmai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tokijas akciju biržas galvenais indekss "Nikkei" pēc pirmdienas rekordkrituma otrdien tirdzniecības dienu beidza ar 10,2% kāpumu.

Pirmdien "Nikkei" indekss nokritās par 12,4%. Pasaules akciju biržas pirmdien piedzīvoja dramatisku kritumu, jo ASV statistikas dati radījuši bažas, ka Savienoto Valstu ekonomika varētu nonākt recesijā.

Japānas premjerministrs Fumio Kisida otrdien aicināja krasās svārstības vērtēt ar vēsu prātu. Analītiķi prognozē, ka svārstības varētu turpināties vairākas dienas.

"Akciju tirgus šodien atkal ir mainījies, un es domāju, ka ir svarīgi šo situāciju vērtēt mierīgi," preses konferencē teica Kisida.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Mediji: Japānas Skymark Airlines gatavojas tiesā iesniegt bankrota aizsardzības pieteikumu

LETA--AFP, 28.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas trešā lielākā aviokompānija Skymark Airlines tiesā gatavojas iesniegt pieteikumu bankrota aizsardzībai, ņemot vērā iespējamu naudassodu par Airbus lidmašīnu pasūtījuma atcelšanu, vēsta laikraksts Nikkei un raidorganizācija NHK.

Mediji norāda, ka pieteikumu bankrota aizsardzībai paredzēts iesniegt mazāk nekā mēnesi pēc tam, kad Skymark Airlines vēstīja, ka Eiropas aviobūves uzņēmums Airbus gatavojas iesūdzēt lidsabiedrību tiesā saistībā ar atcelto pasūtījumu, kura vērtība veidoja 2,2 miljardus dolāru.

Skymark Airlines oficiālu paziņojumu šajā jautājumā nav publiskojusi.

Nikkei raksta, ka aviokompānija trešdienas naktī gatavojas rīkot ārkārtas sanāksmi pirms pieteikuma iesniegšanas Tokijas apgabaltiesā.

Laikraksts ziņo, ka Skymark Airlines parādsaistības sasniegušas 850 miljonus dolāru, kas ietver iespējamu kompensāciju 700 miljonu dolāru apmērā saistībā ar Airbus lidmašīnu pasūtījuma atcelšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas alkoholisko dzērienu ražotājs Asahi Group Holdings piedāvājis 400 miljardus jenu (3,09 miljardus eiro), lai no Lielbritānijā bāzētā alus ražošanas uzņēmuma SABMiller iegādātos zīmolus Grolsch un Peroni, trešdien vēsta laikraksts Nikkei.

Laikraksts norāda, ka valdes locekļi otrdien noformējuši šo piedāvājumu, kas paredz iegādāties Itālijas zīmolu Peroni un Nīderlandes Grolsch.

Uzņēmums gan šo informāciju atteicies apstiprināt.

Šo zīmolu iegāde nodrošinātu Asahi iespēju paplašināt savu ārvalstu stratēģiju, vēsta Nikkei.

Turklāt, ja tas būs veiksmīgs, šis darījums būs visu laiku lielākais ārvalstu kompānijas pārņemšanas darījums, ko īstenojis kāds Japānas alkoholisko dzērienu ražotājs.

Kā vēstīts, Anheuser-Busch InBev novembra sākumā panāca oficiālu vienošanos par SABMiller pārņemšanu.

Jau decembrī Anheuser-Busch InBev paziņoja, ka meklē pircējus zīmoliem Grolsch un Peroni, kompānijai īstenojot restrukturizāciju pirms konkurenta pārņemšanas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves uzņēmums «Nissan Motor Co.» plāno veikt vēl vienu automobiļu atsaukumu saistībā ar neatbilstošām jaunu automašīnu pārbaudēm, ceturtdien vēsta laikraksts «Nikkei».

Šīs problēmas atklātas pēc tam, kad Japānas Transporta ministrijas amatpersonas «Nissan» lielākajās montāžas rūpnīcās bija veikušas pārbaudes, norāda laikraksts.

Vairāki darbinieki atzinuši, ka pirms jaunu automobiļu izsūtīšanas veikuši neatbilstošas bremžu un citu sistēmu pārbaudes, raksta «Nikkei», neprecizējot gan, cik daudz automašīnas varētu būt ietekmētas.

«Nissan» šomēnes plāno publiskot oficiālu paziņojumu šajā lietā un apsver iespēju atsaukt automobiļus, kurus ietekmējušas neatbilstošas pārbaudes, skaidro laikraksts.

Uzņēmums pērn bija spiests atsaukt vairāk nekā vienu miljonu automobiļu, kas neatbilda iekšzemes noteikumiem attiecībā uz automašīnu gala pārbaudēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Japānas akciju tirgum paredz kritumu

Jānis Šķupelis, 17.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas akciju tirgu raksturojošais Nikkei 225 indekss šo gadu noslēgs pie 9300 punktu atzīmes, kas ir par 3,4% zemāk nekā minētā indeksa vērtība pašreiz, liecina Reuters analītiķu aptauja.

Jāpiebilst, ka vairums analītiķu norādījuši, ka Japānas ekonomikai draud lēna atveseļošanās, turklāt situāciju pasliktināšot dārga Japānas jena. Tomēr uz nākamā gada Japānas akciju tirgus perspektīvām aptaujātie eksperti raugās samērā pozitīvi un prognozē, ka nākamā gada vidū Japānas Nikkei 225 indekss atradīsies pie 10350 punktu atzīmes.

Jāpiebilst, ka Japānas akciju tirgus pēdējo trīs dienu laikā piedzīvo izaugsmi pēc tam, kad Japānas valdība lēma veikt intervences valūtu tirgū ar mērķi samazināt savas valūtas cenu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Toyota un BMW apvienošot spēkus

Lelde Petrāne, 28.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas auto gigants Toyota un Vācijas BMW patlaban apspriež iespējamu partnerību automašīnu ražošanā, atsaucoties uz informāciju biznesa laikrakstā Nikkei, vēsta thelocal.de.

Darījums varētu paredzēt to, ka Vācijas autoražotājs nodrošinātu dīzeļdzinējus Toyota spēkratiem, bet Toyota dalītos ar savu hibrīda tehnoloģiju.

Toyota pārstāvis gan sacījis, ka šī informācija ir balstīta uz spekulācijām un atteicies sniegt jebkādus komentārus.

Kā informē mediji, BMW nodrošinātu dīzeļdzinējus Toyota pasažieru transportlīdzekļiem, visticamāk, vidēja lieluma automašīnām, kas tiktu pārdotas Eiropā.

Nikkei arī lēš, ka pieprasījums pēc transportlīdzekļiem ar dīzeļdzinējiem arvien augs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju cenas Volstrītā ceturtdien pieauga, tirgum pozitīvi reaģējot uz ziņām, ka bezdarbnieka pabalsta pieprasījumu skaitam ASV reģistrēts straujāks kritums par prognozēto, bet biržās Āzijā un Eiropā galvenie indeksi piedzīvoja lejupslīdi vai tikai nelielu pieaugumu.

ASV Nodarbinātības ministrijas publiskotie dati liecina, ka pagājušajā nedēļā ASV saņemti 233 000 jaunu bezdarbnieka pabalsta pieprasījumu. Analītiķi bija prognozējuši, ka bezdarbnieka pabalsta jauno pieprasījumu skaits pagājušajā nedēļā saruks tikai līdz 240 000.

Šie dati palīdzējuši kliedēt bažas par ASV ekonomikas recesiju, kas pirmdien izraisīja strauju akciju cenu kritumu. Galvenie Volstrītas indeksi pirmdien samazinājās par vairāk nekā 2,5%. Šīs bažas izraisīja nelabvēlīgie ASV nodarbinātības un rūpnieciskās ražošanas dati, kas tika publiskoti aizvadītās darba nedēļas izskaņā.

Liela ietekme uz akciju cenu kritumu bija arī jenas vērtības pieaugumam, kas izjauca ierasto tirdzniecības stratēģiju - aizņemties līdzekļus ar zemām procentlikmēm Japānā un ieguldīt citviet augsti ienesīgos aktīvos, piemēram, ASV tehnoloģiju uzņēmumu akcijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņas no atsevišķām lielākajām centrālām bankām par to, ka līdzšinējie kvantitatīvās stimulēšanas pasākumi ekonomikā varētu tikt samazināti izraisījušas investoru vēlmi atbrīvoties no akcijām, tādējādi veicinot strauju biržas indeksu kritumu, Japānas indeksam Nikkei 225 nogāžoties straujākos tempos nekā pēc traģiskā cunami 2011. gada pavasarī.

Par to ka, naudas iepludināšanas apjomu mazināšana finanšu sektorā varētu būt tuvāko sapulču jautājums akciju tirgus nopratis no ASV Federālās rezervju sistēmas vadītāja Bena Bernankes teiktā. Tiesa, ASV monetārās sistēmas uzrauga vadītājs arī pieminēja, ka lēmumu pieņemšanai par tādu vai citādu rīcību nepieciešami papildu signāli ekonomikā.

Uzstājoties ASV Kongresā B. Bernanke sacīja, ka tuvākajās valsts centrālās bankas pārstāvju sapulcēs varētu tikt pieņemts lēmums samazināt parādzīmju pirkšanas apmērus, ja valsts ekonomika uzrādīs labus rezultātus. Patlaban Federālā rezervju sistēma šai programmai katru mēnesi tērē 85 miljardus dolāru mēnesī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas automašīnu rezerves daļu ražotājs Takata jau šomēnes tiesā varētu iesniegt bankrota pieteikumu aizsardzībai no kreditoriem, uzņēmumam gatavojoties pārdot aktīvus ASV kompānijai, piektdien vēsta laikraksts Nikkei.

Laikraksts norāda, ka Takata oficiālu lēmumu par bankrota pieteikuma iesniegšanu pieņems šomēnes paredzētajā padomes sēdē.

Nikkei raksta, ka ASV autodetaļu ražotājs Key Safety Systems, kas pieder Ķīnas Ningbo Joyson Electronic, pārņems Takata darbību.

Pēc šo ziņu nonākšanas atklātībā Tokijas fondu biržā pārtraukta Takata akciju tirdzniecība, lai sniegtu investoriem laiku šo informāciju apstiprināt.

Takata kopš 2013.gada ir ierauts vērienīgā starptautiskā skandālā saistībā ar defektīviem gaisa spilvenu piepūšanas mehānismiem, kas var izraisīt gaisa spilvenu piepūšanos ar pārmērīgi lielu spēku, tādējādi tam pārsprāgstot un automašīnā izraisot iespējamu nāvējošu atlūzu izplatīšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Pusvadītāju deficīta dēļ Toyota septembrī par 40% samazinās ražošanas apjomu

LETA--AFP, 19.08.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Japānas autobūves uzņēmums "Toyota Motor Corp." septembrī par 40% samazinās ražošanas apjomu, ņemot vērā pusvadītāju deficītu pasaulē, ceturtdien vēstī laikraksts "Nikkei".

Pasaulē lielākais autobūves uzņēmums septembrī bija plānojis saražot gandrīz 900 000 automobiļu, taču tagad šis plāns samazināts līdz 500 000 vienību, raksta "Nikkei".

Laikraksts vēstī, ka no nākamā mēneša sākuma "Toyota" apturēs ražošanu vairākās Japānas rūpnīcās, kā arī samazinās ražošanu Ziemeļamerikā, Ķīnā un Eiropā.

Laikraksts norāda, ka arī Covid-19 delta varianta izplatība Dienvidraustrumāzijā negatīvi ietekmējusi "Toyota" iespējas iegūt nepieciešamās detaļas.

Uzņēmums komentārus šajā jautājumā šobrīd nesniedz.

Pusvadītāju deficītu izraisījis ievērojamais pieprasījuma kāpums pēc sadzīves elektronikas precēm koronavīrusa pandēmijas laikā, radot grūtības pusvadītāju ražotājiem saražot nepieciešamo apjomu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien Ķīnas uzņēmumu akciju cenas piedzīvoja strauju kritumu, jo saskaņā ar analītiķu teikto, palēninājusies jaunā finansējuma ieplūde no valsts sektora, liecina MarketWatch dati.

Arī citos Āzijas akciju tirgos varēja vērot mīnusus, taču kritums bija mērenāks. Tirgus dalībniekiem vilšanos sagādāja uzņēmumu ceturkšņa dati.

Ķīnas akciju tirgus indekss Shanghai Composite Index saruka par 8,48%, kas ir sliktākais rezultāts kopš 2007. gada februāra.

Hongkongas akciju tirgus indekss Hang Seng saruka par 3,3%, bet Japānas Nikkei Stock Average – par 1%.

Vietējie brokeri lēš, ka valstij piederošais fonds China Securities Financial Corp tirgus atbalstam ir veltījis vairākus simtus miljardu juaņu, taču amatpersonas konkrētu skaitli neatklāj. Tikmēr tirgus apgrozījums ar A klases akcijām pēdējo dienu laikā sasniedzis 1,2 triljonus juaņu, salīdzinot ar vairāk nekā 2 triljoniem juaņu pirms krituma. Tas nozīmē, ka investoru vidū aizvien valda neskaidrība par politikas potenciālo izmaiņu ietekmi, skaidro Shenyin Wanguo Securities eksperti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaules biržas

Šodien pasaules akciju tirgi plusos

Jānis Šķupelis, 13.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien lielākajos pasaules akciju tirgos valdīja optimisms un to vadošie indeksi demonstrēja vērtības pieaugumu.

Tā, piemēram, Eiropā Apvienotās Karalistes FTSE 100 indeksa vērtība pieauga par 0,7%, Francijas CAC 40 – par 0,95% un Vācijas DAX – par 0,9%. Savukārt Krievijas akciju tirgus RTS indeksa vērtība pieauga par 0,4%.

Eiropā optimismu akciju tirgos šodien pamatā stimulēja labi Vācijas ekonomikas dati. Tie atklāja, ka Vācijā investoru noskaņojums martā sasniedzis augtāko līmeni kopš 2010. gada jūnija. Pamatā tas dod cerības, ka Vācijas ekonomika paliks stipra un to jaunā recesijā tomēr nespēs ieraut monetārā reģiona perifērās ekonomikas. Tāpat labāki par gaidītajiem izrādījās ASV mazumtirdzniecības dati.

Komentāri

Pievienot komentāru