Jaunākais izdevums

Britu kulta auto meistars Morgan ir atslepenojis jaunā modeļa Morgan Eva GT aprises, kurš pēc ražotāja domām varēs kalpot arī kā prakstisks ģimenes auto, vēsta Automobilwoche.

Retrostila modeļu ražotājs Morgan jauno meistarstiķi diez vai varētu nosaukt par ērtu ģimenes auto, tomēr tas būs nesalīdzināmi praktiskāks eksemplārs kāds jebkad ir redzēts Morgan modeļu paletē. Betmena auto līdzīgais divdurvju modelis zem motora pārsega slēps BMW 306 ZS jaudīgo sešcilindru spēkstaciju, kura atļaus līdz 100 km/h ieskrieties 4,9 sekundēs, bet maksimālais ātrums atdursies pie 273 km/h atzīmes.

Morgan Eva GT ražošana tiks sākta 2012 gada vidū, un tā cena būs aptuveni 120 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piedāvājumus iegādāties Parex bankas daļas izteikušas ASV investīciju banka Morgan Stanley, kurai interesējot bankas «sliktā daļa», un Nordea banka, kas vēlētos pārņemt privātpersonu apkalpošanu, ceturtdien ziņo aģentūra Reuters.

Morgan Stanley & Co. International ir iesniegusi nesaistošu piedāvājumu iegādāties daļu no Parex bankas, aģentūrai Reuters teikusi Privatizācijas aģentūras (PA) sabiedrisko attiecību speciāliste Anete Frīdenšteina-Brīdiņa. Viņa sacījusi, ka piedāvājums nodots Parex pārdošanas konsultantam Nomura International, taču atteikusies sniegt sīkāku informāciju.

Atsaucoties uz anonīmu personu, kas ir pazīstama ar piedāvājumu, Reuters vēsta, ka piedāvājumā ir iesaistīta arī banka Nordea, kurai interesējot Parex klienti privātpersonas Baltijas valstīs, savukārt Morgan Stanley esot interese par Parex «sliktās daļas» pārvaldīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Morgan Stanley paaugstina Krievijas IKP pieauguma prognozi

Lelde Petrāne, 06.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Morgan Stanley analītiķi otrdien paaugstinājuši savu prognozi par Krievijas reālā iekšzemes kopprodukta pieaugumu 2010.gadā, ziņo MarketWatch.

Prognoze paaugstināta no 5,3% uz 6,5%.

«Mēs joprojām sagaidām spēcīgu un ilgtspējīgu patēriņa atlabšanu šogad,» norādījuši Morgan Stanley analītiķi, piebilstot, ka stimuli, kas ieviesti tik vēlu, maz ticams, ka šogad tiks atcelti.

Morgan Stanley paredz, ka 2011.gadā Krievijas ekonomika augs par 3,2%. Iepriekš tika prognozēta izaugsme par 2,8%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Bank of America iesūdzēta tiesā par iespējamu krāpšanu

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bank of America piedzīvo viena miljarda ASV dolāru vērtu tiesvedību par iespējamu krāpšanu, vēsta BBC.

Civilo tiesvedību ierosinājis ASV jurists Prīts Barara (Preet Bharara), viens no labākajiem Manhetenas federālajiem prokuroriem. Viņš izteicis apsūdzību, ka Countrywide Financial, ko Bank of America iegādājās 2008. gadā, pārdevusi tūkstošiem tā dēvēto «toksisko» jeb vērtību zaudējušo mājokļu kredītu Fannie Mae (Federal National Mortgage Association) un Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation) – valsts aģentūrām, kas izveidotas, lai atbalstītu ASV hipotekāro kredītu tirgu.

Bank of America pašlaik apsūdzību vēl nav komentējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Standard & Poor’s indeksu prognozē jau pie 3000 punktu atzīmes

ASV akciju tirgus Standard & Poor’s 500 indeksa vērtība nupat kā pirmo reizi vēsturē pārsniegusi apaļo 2000 punktu atzīmi. Minētā indikatora vērtība kopš gada sākuma palielinājusies par 8,3%, kopš 2013. gada sākuma – jau par 40%, bet kopš 2009. gada zemākajiem līmeņiem – jau gandrīz par 200%. Neskatoties uz atsevišķu ekspertu runām par akciju cenām nepieciešamo korekciju, šobrīd vispārējā ekstāze, kas saistīta ar vairāk nekā trīs gadus ilgušo nemitīgo kāpumu akciju tirgū, daudziem liek izteikt minējumus par brīdi, kad S&P 500 vērtība pārsniegs jau 3000 punktu atzīmi. Pirmajā brīdī šādas atzīmes sasniegšana šķiet tāls kosmoss, un tas nozīmētu, ka S&P 500 indeksam no šā brīža līmeņa būtu jāpalielinās vēl par 50%. Tiesa gan, tik neiespējami tuvāko gadu laikā tas nemaz nav.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

AS PrivatBank padomē darbu sāk vairāki starptautiski finanšu nozares eksperti

Žanete Hāka, 09.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS PrivatBank darbu ir sākusi jauna padome un tajā turpmāk strādās pasaules finanšu tirgū pieredzi guvuši banku eksperti – padomes priekšsēdētājs Dmitrijs Gladkovs (Dmytry Gladkov), padomes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandars Krunics (Aleksandar Krunic) un padomes loceklis Stīvens Džons Nelsons (Stephen John Nelson), informē bankas pārstāvji.

AS PrivatBank padomes priekšsēdētājs D. Gladkovs iepriekš strādājis Goldman Sachs International, un bija atbildīgs par jaunattīstības valstu parāda kapitāla tirgiem. Līdzīgus pienākumus no 2003. – 2005. gadam viņš veica arī starptautiskajā investīciju bankā Barclays Capital, kur bija atbildīgs par Austrumeiropas un NVS valstu aizņēmēju parāda kapitāla tirgus izveidi. Vēlāk D. Gladkovs kļuva par investīciju bankas J.P. Morgan Investment Banking izpilddirektoru, bet kopš 2014. gada bija investīciju bankas Renaissance Capital rīkotājdirektors un parāda kapitāla tirgu attīstības pārvaldes vadītājs.

AS PrivatBank padomes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandars Krunics bijis starptautiskās finanšu korporācijas Pershing viceprezidents starptautiskās tirdzniecības jautājumos, J.P. Morgan Europe bija atbildīgs par pārdošanas un uzņēmējdarbības attīstības jautājumiem. 2008. gadā kļuva par Citigroup global transation services direktoru, atbildot par kontu pārvaldības pakalpojumiem un klīringa norēķiniem Eiropā, Tuvajos Austrumos un Āfrikā. 2011. gadā Aleksandars jau kā izpilddirektors atgriezās J.P. Morgan Europe, bet vēlāk kļuva par atjaunojamo energoresursu investīciju kompānijas Aliquantum Energy galveno izpilddirektoru un valdes padomnieku. A. Krunics ir arī Krievijas centrālā vērtspapīru depozitārija un Maskavas Fondu biržas grupas neatkarīgais direktors un uzraudzības padomes loceklis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

FOTO: 15 uzņēmumi, kuri drīz varētu saņemt iegādes piedāvājumu

Dienas Bizness, 01.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Kompānijām, kuras ir apvienošanās vai iegādes darījumu mērķi, nereti akcijas cena pieaugt.

Kompānijām, kuras ir apvienošanās vai iegādes darījumu mērķi, nereti akcijas cena pieaugt, radot investoriem iespēju nopelnīt, raksta Business Insider.

Tiesa gan, jāmēģina laikus identificēt un prognozēt, kuras būs šīs kompānijas. Morgan Stanley izveidojis sarakstu ar 15 kompānijām, kas atbilst kritērijiem, lai varētu būt iegādes darījumu mērķis.

Volstrītas analītiķi prognozē, ka šajā gadā apvienošanās un pārņemšanas darījumu aktivitāte uzņems apgriezienus, kas radīs iespējas investoriem, kuri meklē peļņu. Tad, kad ir izteikts pirkšanas piedāvājums, iegādājamās kompānijas akcijas cena pieaug. Līdz ar to pēc idejas nopelnīt ir vienkārši – atliek tikai identificēt potenciālo iegādes mērķi, iepirkt šīs kompānijas akciju un cerēt, ka tiks paziņots par darījumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Moody’s samazinājusi 15 pasaules lielāko banku reitingus, tādējādi atspoguļojot kapitāla trūkuma riskus, ar kuriem tās saskaras, vēsta Reuters.

Aģentūra par vienu pakāpi samazinājusi reitingus vienai no Eiropas lielākajām bankām HSBC, kā arī bankām Bank of America, Royal Bank of Scotland un Societe Generale.

Savukārt par divām pakāpēm reitingi «griezti» tādiem finanšu gigantiem kā – Barclays, BNP Paribas, Royal Bank of Canada, Citigroup, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase, Credit Agricole, Morgan Stanley, UBS un Deutsche Bank.

Par trijām pakāpēm Moody’s samazinājusi Credit Suisse reitingu (no Aa1 līdz A1), tādējādi pārsteidzot analītiķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Harry Morgan atver piekto restorānu Rīgā

Sandra Dieziņa, 20.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē pazīstamais Harry Morgan restorāns, atzīmējot divu gadu jubileju Latvijā, kinoteātrī Cinamon t/p Alfa atver piekto restorānu Rīgā.

Harry Morgan pirmsākumi meklējami 1948.gadā Londonā, kad miesnieks Harijs Morgans atvēra nelielu Deli (no vārda delicatessen) veikalu, kas mūsdienās ir izveidojies par vienu no populārākajiem Ņujorkas Deli tipa restorāniem Londonā, ko iecienījušas arī pasaules mēroga slavenības.

Latvijā Harry Morgan atrodas Dzirnavu ielā 31, t/c Galleria Riga Dzirnavu ielā 67, Smilšu ielā 3, t/c Spice un t/p Alfa kinoteātrī Cinamon.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Microsoft vērtība triljonu dolāru varētu sasniegt gada laikā

Dienas Bizness, 18.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft, kas šobrīd ir viena no lielākajām kompānijām pasaulē, nākotnē varētu augt vēl, prognozē Morgan Stanley.

Programmatūras giganta vērtībai ir pamats augt līdz vienam triljonam dolāru un vēl vairāk, lēš eksperti.

Patlaban kompānijas kapitalizācija ir 739 miljardi dolāru, tādējādi šī ir ceturtā vērtīgāka ASV akciju tirgus kompānija aiz Apple, Amazon.com un Alphabet.

Pēdējā gada laikā Microsoft akcijas cena ir palielinājusies par vairāk nekā 40%, un Morgan Stanley paredz, ka tuvākajā laikā akcijas cena augs vēl par trešdaļu, sasniedzot triljonu dolāru jau nākamajā gadā.

Investīciju banka saskata potenciālu akcijai nākamo 12 mēnešu laikā pieaugt par 33%, tās cenai sasniedzot aptuveni 130 dolārus.

Morgan Stanley pesimistiskākais scenārijs paredz, ka akcijas cena 12 mēnešu laikā saruks par trešdaļu, savukārt optimistiskākais scenārijs paredz, ka akcijas cena šajā laika periodā pieaugs par 60%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

JP Morgan investīciju baņķieris izdara pašnāvību

Gunta Kursiša, 19.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

JP Morgan investīciju baņķieris izdarījis pašnāvību, nolecot no 30 stāvus augstas ēkas, kurā atradās bankas galvenā mītne Honkongā, vēsta South Chine Morning Post.

Aculiecinieki stāstīja, ka 33 gadus jaunais darbinieks uzrāpies uz jumta īsi pēc pusdienu pārtraukuma. Viņu mēģināts pārliecināt atmest savus plānus, taču viņš tik un tā nolecis, notikuma vietā vēl nepaspējot ierasties glābšanas dienestiem.

Kā noskaidrojusi policija, pēdējā laikā vīrietis saviem kolēģiem paudis, ka lielā darba apjoma dēļ viņu māca stress.

Šis nav pirmais gadījums, kad pašnāvību izdara finanšu jomā strādājošie. Pirms divām nedēļām no Londonas JP Morgan mītnes jumta noleca kāds 39 gadus jauns amerikāņu baņķieris, savukārt janvārī savā dzīvoklī pakārās kāds 58 gadus vecs amerikāņu JP Morgan darbinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Banku likmes

Šonedēļ ECB būs jāatskaitās par Kipras fenomenu

Jānis Šķupelis, 01.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šo ceturtdien gaidāma Eiropas Centrālās bankas (ECB) aprīļa sanāksme, kas būs pirmā monetārā reģiona galveno baņķieru sanāksme kopš Kipra spriedusi par starptautiskā aizdevuma pienešanas nosacījumiem.

ECB vadītājam, domājams, tiks uzdoti visai neērti jautāji par Eiropas taktiku Kipras krīzes risināšanā. DB jau plaši rakstījis par to, ka Kipras starptautiskā aizdevuma nosacījumi sākotnēji izvirzīja vienreizēju nodevu visiem valsts depozītiem. Savukārt galu galā, Kipra noteica, ka ievērojamus zaudējumus cietīs vien lielo depozītu turētāji valsts lielākajās bankās. ECB vadītājam būs jāspēj pārliecināt, ka Kipras gadījums ir īpašs, kas gan būs grūti. Pastāv bažas, ka parādu krīzes problēmām aktualizējoties, piemēram, Spānijā vai Itālijā, no bankām, ņemot vērā Kipras precedentu, sāks bēgt arī noguldītāji šajās valstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais portāls Twitter nolīdzis finanšu konglomerāta Morgan Stanley menedžeri Sintiju Geilori (Cynthia Gaylor), kura tiek uzskatīta par eksperti akciju sākotnējā publiskajā piedāvājumā (IPO), tādējādi liekot uzvirmot runām, ka vietne grasās veikt IPO.

S. Geilore, strādājot Morgan Stanley, nodarbojusies ar finanšu restrukturizāciju, rekapitalizāciju, kredītu pārfinansēšanu un finanšu analītiku. Tāpat iepriekš viņa konsultējusi Morgan Stanley klientus no tehnoloģiju nozares saistībā ar IPO. Eksperte sadarbojusies ar tādām kompānijām kā Workday, ServiceNow, Palo Alto Networks, Facebook, Infoblox, Splunk, Zynga, Jive, Netflix un Linkedin. S. Geilore sniegusi arī konsultācijas kompānijām Amazon.com un Google.

Strādājot Twitter, finanšu ekspertes uzdevumos būs sociālā portāla korporatīvās attīstības nodaļas vadīšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Eksperts: Trīs populāri darījumi, kas varētu neradīt vēlamo rezultātu

Žanete Hāka, 29.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bijušais Federālās Rezervju Sistēmas prezidents Bens Bernanke atzina, ka burbuļa pamanīšana, kamēr tas ir procesā, ir ļoti sarežģīta. Tas gan nav liedzis citiem mēģināt to atrast, norāda LHV bankas jaunākais analītiķis Mareks Rudovičs.

UBS stratēģi nesen veica detalizētāku trīs populāru darījumu analīzi un izdarījuši secinājumus, ka tie ir potenciāli burbuļu, vismaz tādā ziņā, ka ap tiem notiek ļoti liela investori drūzmēšanās. Šie populārie darījumi ir saistīti ar garās pozīcijas izvēlēšanos ASV veselības aprūpes sektorā, īsās pozīcijas izvēlēšanos enerģijas sektorā un attīstības valstu tirgos. Stratēģi argumentē, ka šie trīs darījumi pēdējā laikā sāk izrādīt zīmes par tendences apstāšanos, kas līdz ar to liek domāt, ka šie darījumi varētu savu ceļu jau būt nogājuši.

UBS stratēģi norādīja, ka ņemot vērā cik liels īpatsvars šajos darījumos ir institūcijām, cik liela ir akciju korelācija ar līdzīga tipa kompānijām un kāds ir pārdošanas puses sentiments, tad skatoties no kvantitatīvās puses, šā brīža situācija atgādina burbuli. Un ja šie trīs darījumi tik tiešām ir burbuļi, tad pēdējie mēneši liek domāt ka šie burbuļi ir bīstamā zonā, lai gan uzreiz arī jānorāda, ka ASV tirgus pēdējo 4 gadu laikā ir aizvadījis spēcīgu ralliju (pēdējā salīdzināmā situācija mūsdienām tika novērota 2011. gada oktobrī) un šī varētu vienkārši būt izteiktāka korekcija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Resursu cenas

Visprecīzāk naftas cenu prognozējuši JP Morgan analītiķi

Jānis Šķupelis, 06.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākām pasaules lielākajām investīciju bankām šā gada laikā nācies uz leju pārskatīt savas naftas cenu prognozes, raksta Reuters.

Vēl pagājuša gada janvārī ASV investīciju giganta Goldman Sachs analītiķi prognozēja, ka vidējā naftas cena šogad būs 94 ASV dolāri par barelu (ASV vieglās jēlnaftas jeb West Texas Intermediate markas naftai). Savukārt citas Investīciju bankas Barclays Capital analītiķi pagājuša gada janvārī vidējo šā gada naftas cenu prognozēja pie 85 ASV dolāriem par barelu. Tomēr jānorāda, ka pasaules ekonomiskie nemieri likuši naftas cenām lielāko šā gada daļu pavadīt 70 līdz 80 ASV dolāru par barelu koridorā, un līdz ar to vidējā naftas cena šogad (līdz šim) ir bijusi 77,9 ASV dolāri par barelu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par AS PrivatBank valdes priekšsēdētāju ievēlēts Aleksandars Kukičs, informē bankas pārstāvji.

A. Kukičs iepriekš strādājis finanšu pakalpojumu uzņēmuma J. P. Morgan Londonas birojā, kur veica izpilddirektora pienākumus. Bankas piedāvāto kandidatūru jaunā valdes priekšsēdētāja amatam ir apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kura apliecināja, ka A. Kukiča iecelšana amatā atbilst Kredītiestāžu likuma prasībām.

Aleksandars Kukičs uzskata, ka AS PrivatBank tehnoloģijas būs pieprasītas Eiropas tirgū, un viņš ir pārliecināts, ka banka kļūs par vienu no elektronisko maksājumu nozares līderiem, piedāvājot pakalpojumus Latvijas un Eiropas Savienības rezidentiem.

Saskaņā ar AS PrivatBank Preses dienesta informāciju britu baņķiera ar plašu pieredzi bankas pakalpojumu attīstīšanā un risku vadībā iecelšana par valdes priekšsēdētāju stiprinās bankas pozīciju Latvijas tirgū un dos jaunu impulsu tās darbībai citās ES valstīs, piedāvājot klientiem progresīvus pakalpojumus un modernas tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

JP Morgan: Akciju tirgū var būt pamatīga korekcija un cenas krist par 40%

Dienas Bizness, 16.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju investoriem jābūt piesardzīgiem – nākamo 2-3 gadu laikā tirgus var sarukt par 40%, iznīcinot pēdējos divos gados gūto pieaugumu, atsaucoties uz JP Morgan analītiķiem, raksta MarketWatch.

«Mēs zināma, ka kaut kādā mērā gaidāma korekcija,» uzskata JP Morgan līdzpriekšsēdētājs Daniels Pinto. Parasti korekciju definē kā vismaz 10% kritumu no pēdējā tirgus augstākā punkta.

«Tā var būt dziļa korekcija, un var būt diapazonā no 20-40% atkarībā no novērtējumiem,» uzsver eksperts.

Ja šīs prognozes piepildīsies, tās dzēsīs pēdējā laikā gūtos ASV akciju tirgus plusus. Standard&Poor’s 500 indekss pēdējo divu gadu laikā ir audzis par 38%, bet Dow Jones Industrial – par 45%.

Pinto izteicis šo prognozi, ņemot vērā situāciju tirgos – akciju brokeri jau patlaban nervozi vēro situāciju, ņemot vērā nesen ASV Prezidenta Donalda Trampa izteiktos plānus par tarifiem tērauda un alumīnija importam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piecu gadu laikā mobilā interneta lietotāju skaits pārsniegs interneta izmantošanu galda un portatīvajos dators, prognozē Morgan Stanley analītiķi ziņojumā par interneta tendencēm.

Pašlaik pasaulē ir aptuveni 850 miljoni mobilā interneta lietotāju un 1,35 miljardi «galda» interneta lietotāju. Prognozēts, ka 2014. gadā abu interneta tipu lietotāju skaits pārsniegs 1,6 miljardus un mobilā interneta lietotāju skaits turpinās augt straujāk.

Straujāka būšot arī mobilās e-komercijas izplatīšanās. Analītiķi uzskata, ka pasaule sekos Japānas tendencēm e-komercijā – tur 2009. gadā ieņēmumi no mobilās e-komercijas pieauga par 33%, salīdzinot ar 2008. gadu, bet ieņēmumi no «galda» e-komercijas – par 15%. Mobilā interneta attīstība notiks tik ātri, ka dažas kompānijas gūs no tā lielu peļņu, bet daudzām citām atliks vien nobrīnīties par to, kas gan nupat notika, norāda Morgan Stanley.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Akciju cenas krītas pēc bažām par lēnāku ekonomikas izaugsmi un ASV procentlikmju nesamazināšanu

LETA/AFP, 09.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules akciju cenas pirmdien kritās, valdot bažām par globālās ekonomikas izaugsmes palēnināšanos un mazinoties cerībām, ka ASV Federālā rezervju sistēma (FRS) varētu samazināt procentlikmes.

Volstrītas indeksi, kā arī Londonas, Frankfurtes un Parīzes biržu indeksi samazinājās otro tirdzniecības sesiju pēc kārtas.

ASV akciju cenas ir kritušās pēc tam, kad visi trīs Volstrītas indeksi pagājušo trešdien noslēdza tirdzniecības sesiju ar jauniem rekordiem saistībā ar pamieru ASV-Ķīnas tirdzniecības karā un cerībām uz FRS monetārās politikas mīkstināšanu.

Piektdien publicētais ASV Nodarbinātības ministrijas ziņojums par ASV tautsaimniecībā nodarbināto skaita ievērojamu pieaugumu jūnijā tomēr ir samazinājis FRS motivāciju pazemināt procentlikmes.

Investoru uzmanība tagad ir pievērsta FRS vadītājam Džeromam Pauelam, kurš šonedēļ sniegs pusgada ziņojumu Kongresā. Investori arī paturēs acīs patēriņa cenu datus, kas ir vēl viens faktors, kuru ņem vērā FRS savu lēmumu pieņemšanā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas lidsabiedrība airBaltic 2019. gada 23. jūlijā emitējusi piecu gadu obligācijas 200 miljonu eiro vērtībā, kuru procentu likme ir 6,75%, informē lidsabiedrība.

Obligācijas iegādājās vairāk nekā simts investori no 25 valstīm un pieprasījums pārsniedza piedāvājumu.

airBaltic vadības komanda kopā ar starptautisko investīciju banku J.P. Morgan un SEB banku rīkoja sešu dienu investīciju prezentācijas tūri, kurā tikās ar potenciālajiem investoriem visās trīs Baltijas valstu galvaspilsētās, kā arī Londonā, Frankfurtē, Cīrihē, Ženēvā un Helsinkos.

«Šis ir vēsturisks sasniegums mūsu lidsabiedrībai – mēs esam ne tikai emitējuši lielākās obligācijas Latvijas uzņēmējdarbības vēsturē, bet airBaltic arī ir kļuvusi par pirmo lidsabiedrību Centrāleiropā un Austrumeiropā, kas ar eiroobligāciju piedāvājumu ienāk starptautiskajā parāda vērtspapīru tirgū. Investori ir skaidri apliecinājuši, ka saredz airBaltic stratēģiju kā spēcīgu. Mēs turpināsim īstenot mūsu attīstības stratēģiju, kas ir daļa no airBaltic Destination 2025 biznesa plāna. Emitējot obligācijas, mēs stiprināsim uzņēmuma likviditāti un bilanci, kā arī turpināsim investīcijas mūsu lidmašīnu flotes modernizācijā,» komentēja airBaltic izpilddirektors Martins Gauss (Martin Gauss).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par pasaules ietekmīgāko kompāniju atzīta ASV banka JP Morgan Chase, liecina žurnāla Forbes izveidotais pasaules 2000 ietekmīgāko kompāniju reitings.

Top 10 pasaules ietekmīgākās kompānijas

1. JPMorgan Chase (ASV banka)

2. General Electric (ASV koncerns)

3. Bank of America (ASV banka)

4. ExxonMobi (ASV naftas un gāzes kompānija)

5. ICBC (Ķīnas banka)

6. Banco Santande (Spānijas banka)

7. Wells Fargo (ASV banka)

8. HSBC Holdings (Lielbritānijas banka)

9. Royal Dutch Shell (Nīderlandes naftas un gāzes kompānija)

10. BP (Lielbrinānijas naftas un gāzes kompānija)

Avots: Forbes

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Papildināta - JPMorgan aptur dolāru pārskaitījumus uz Latviju; banku klientus lēmums būtiski neskaršot

Žanete Hāka, 02.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV lielākā banka JPMorgan Chase&Co, kurai ASV regulators ir licis pastiprināt drošību saistībā ar naudas atmazgāšanas darījumiem, apstādinājis dolāru pārskaitījumus uz Latvijas bankām, raksta Bloomberg. Latvijas banku uzraugi norāda, ka lēmums nav vērsts tikai uz Latviju.

Tādējādi turpmāk vienīgie Rietumu partneri, ar kuru palīdzību Latvijas bankas var veikt starptautiskos dolāru pārskaitījumus, paliek divas bankas – Deutsche Bank AG un Commerzbank AG. Dažas vietējās bankas dolāru klīringā paļaujas uz partneriem Krievijā un Ukrainā, kuriem ir korespondējošie konti ar ASV partneriem.

«Nav šaubu, ka JPMorgan bija nozīmīgs parneris,» norāda LKA vadītājs Mārtiņš Bičevskis, piebilstot, ka tas netraucēs strādāt bankām tālāk un meklēt jaunus partnerus.

JPMorgan atteicies šo informāciju komentēt, bet Deutsche Bank AG un Commerzbank AG nekomentējuši iespējamo JPMorgan lēmuma ietekmi uz biznesu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

airBaltic piesaista 200 milj. eiro obligācijās; varēs īstenot iecerēto biznesa plānu; pavērs iespējas citām Latvijas kompānijām

To trešdien sarunā ar Dienas Biznesu norādīja Latvijas nacionālas lidsabiedrības valdes priekšsēdētājs Martins Gauss, izbaudot savu slavas mirkli un aizrautīgi stāstot par investīciju piesaistes procesu.

Fragments no intervijas, kas publicēta 26. jūlija laikrakstā Dienas Bizness:

Nu, tad klājiet tik vaļā! Šai vajadzētu būt lielai dienai uzņēmuma vēsturē.

Jā, mēs strādājām ļoti smagi, lai līdz tai nonāktu. Emitēt obligācijas mūsu situācijā nebija viegli. Vispirms ir nepieciešams kredītreitings, ko saņēmām no Standard & Poor’s (BB-). Tas bija iepriekšējo gadu darba rezultāts. Tad bija nepieciešams sagatavot informāciju potenciālajiem pircējiem. Bija arī nepieciešams, lai bankas atzītu, ka ir iespēja (veiksmīgi) veikt emisiju. Beigās bija jārīko investīciju prezentācijas tūre, ejot pie investoriem un ar viņiem runājot. Mums bija ļoti intensīva tūre – sākām piektdien Tallinā, pirmdien bijām Londonā, otrdien – Frankfurtē, trešdien – Cīrihē un Ženēvā, ceturtdien lidojām uz Viļņu un Rīgu un piektdien – uz Helsinkiem. Tas darbojas šādi: jūs sākat astoņos no rīta un beidzat pēc pusnakts prezentējot, prezentējot, prezentējot. Šajā tūrē mēs faktiski runājām ar pasaules kapitālu, visiem galvenajiem fondiem un bankām. Mēs prezentējam, bet viņi izlemj, vai ticēt mums, ka varēsim obligācijas dzēst, jo tās ir nenodrošināts (finanšu) instruments. Pasaule ticēja, pieprasījums pārsniedza piedāvājumu, un mēs veicām 200 milj. eiro vērtu obligāciju emisiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

GoDaddy ar IPO palīdzību plāno piesaistīt 100 miljonus dolāru

Žanete Hāka, 10.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ pieteikumu sākotnējam publiskajam piedāvājumam (IPO) iesniedzis viens no lielākajiem domēnu reģistrācijas uzņēmumiem pasaulē GoDaddy, plānojot piesaistīt 100 miljonus ASV dolāru, raksta Bloomberg.

GoDaddy reģistrēti aptuveni 57 miljoni domēnu un tam ir 12 miljoni klientu. Uzņēmums gan pērn darbojies neveiksmīgi – neskatoties uz 1,1 miljardu dolāru apgrozījumu, tā zaudējumi sasnieguši 200 miljonus dolāru.

Šis nav pirmais GoDaddy IPO pieteikums – kompānija iesniedza pieteikumu jau 2006. gadā, taču piedāvājumu neveica.

Darījuma organizēšanai GoDaddy nolīdzis Morgan Stanley, J.P. Morgan un Citigroup.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Paziņoti radošās izcilības festivāla ADwards uzvarētāji

Dienas Bizness, 26.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

TV kategorijā pirmās pakāpes jeb zelta ADwards ordeņus saņēma reklāmas aģentūra McCann World Group ar darbu Kartupeļa ciltskoks (klients Latfood) un SIA Tritone Studio ar mūzikas video Soundarcade Hunt Royal (klients Soundarcade), saukārt otrās pakāpes jeb sudraba ordeni TV kategorijā saņēma aģentūra Guilty ar darbu Ir abonēšanas kampaņas TVC (klients – žurnāls IR).

Grafiskā dizaina kategorijā ar otrās pakāpes ordeņiem par labāko ilustrāciju tika apbalvoti Marita Stelpa ar darbu Animal Party flaijeris un radošā apvienība Miit ar darbu Miit (klients Miit), savukārt pirmās pakāpes ordeni saņēma reklāmas aģentūra !MOOZ ar darbu Zelta Zivtiņa Superkombo (klients Zelta Zivtiņa). Par labāko korporatīvo stilu otrās pakāpes jeb sudraba ordeņus ieguva aģentūra Young&Hungry par darbu HUGU (klients A.Dew) un SIA Rijada par darbu RIIJA (klients SIA Rija.lv), savukārt pirmās pakāpes jeb zelta ordeni – aģentūra Asketic par darbu Latvijas vizuālā identitāte Expo 2010 (klients Aerodium).

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Moody's varētu samazināt reitingus lielajām starptautiskajām bankām

Žanete Hāka, 23.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Moody’s Investors Service varētu samazināt parāda reitingus vairākām lielām starptautiskām bankām, jo aģentūra pārbauda, vai ASV valdība krīzes laikā mazāk iesaistītos, lai nodrošinātu, ka kreditori saņem savu naudu, raksta Bloomberg.

Reitingu aģentūra varētu samazināt kredītreitingu bankām Goldman Sachs un JPMorgan Chase&Co, kā arī Morgan Stanley un Wells Fargo&Co, paziņojis Moody’s. Patlaban tiek izskatītas arī Citigroup un Bank of America reitinga izmaiņas, taču to virziens patlaban nav skaidrs, tāpat par reitinga izmaiņām Moody’s spriež attiecībā uz Bank of New York Mellon Corp un State Street Corp.

Moody’s un Standard&Poor’s ir paziņojuši, ka reitingu samazināšana varētu būt nepieciešama, jo valdībai ir jauni instrumenti, kā ietekmēt bankas tā vietā, lai tās glābtu ar nodokļu maksātāju naudu. Šie plāni var iekļaut likšanu parādzīmju turētājiem uzņemties zaudējumus uz sevi vai konvertēt akcijas pamatkapitālā. Šāda politika var ietekmēt reitingu arī banku meitaskompānijām, kas pieņem depozītus.

Komentāri

Pievienot komentāru