Pasaulē

Meksikas līcis no BP naftas noplūdes atgūsies līdz 2012.gada beigām

Lelde Petrāne, 03.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas līcis līdz 2012.gada beigām lielā mērā būšot atguvies no BP naftas noplūdes radītā posta, sacījis 20 miljardus ASV dolāru lielā kompensāciju fonda administrators Kenets Feinbergs (Kenneth Feinberg), ziņo BBC.

Viņš informējis, ka kompensācijas tiem, kas zaudējuši ienākumus katastrofas dēļ, tiks balstītas uz šo prognozi.

Secinājumi galvenokārt balstīti uz Teksasas profesora un kāda konsultāciju uzņēmuma ziņojumiem.

Izņēmums esot austeru audzētāji, kuru bizness tikšot ietekmēts ilgāk.

Naftas noplūde no naftas giganta BP platformas atzīta par apjomīgāko ASV vēsturē. Fondu augustā izveidoja BP, lai kompensētu zaudējumus tiem, kurus skāruši šī katastrofa, un līdz šim 168 tūkstošiem cilvēku esot izmaksāti 3,3 miljardi ASV dolāru.

Floridas štata galvenā prokurore Pamela Bondi gan apšaubījusi ekspertu prognozes. Tās esot balstītas uz pārāk optimistiskiem pieņēmumiem par nezināmiem vides un ekonomikas apstākļiem.

Federālais tiesnesis tikmēr lēmis, ka Feinbergs nav neatkarīgs no BP, un viņam nevajadzētu teikt prasītājiem, ka viņš tāds ir.

«Tiesa ir konstatējusi, ka BP izveidojusi hibrīdvienību, nevis tādu, kas ir pilnībā neatkarīga no BP,» viņš sacījis.

Feinbergs, kuru amatā iecēla BP un Baltais nams, saņēmis atkārtotu kritiku par ilgo laiku, kas paiet līdz kompensāciju izmaksai, un izmaksātās naudas apjomu.

Apmēram puse no 485 tūkstošiem iesniegumu ir noraidīti, atzīstot tos par nepiemērotiem un pamatojoties uz dokumentācijas trūkumu.

Naftas platforma eksplodēja 20.aprīlī un nogrima pie Luiziānas krasta, nogalinot 11 cilvēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru