Citas ziņas

Mākslīgo matu ražotājs plāno piedāvāt produkciju speciāli ebrejiem

, 30.09.2008

Jaunākais izdevums

Latvijā lielākā industriālo parku attīstītāja NP Properties klients SIA Protein Hair Coating Factory, kas nodarbojas ar pasaules tirgum unikāla produkta - mākslīgo matu - izstrādi un ražošanu, noslēdzis līgumu ar riska kapitāla fondu Zaļās gaismas investīcijas par vienu miljonu eiro investīciju piesaisti iekārtu paplašināšanai un ražošanas uzsākšanai Nordic Industrial Park.

Pateicoties riska kapitālam ražos inovatīvu produktu, un eksportēs - uz Āziju un Eiropu. Kopumā ik mēnesi uzņēmuma ražotnē NordicIndustrial Park plānots saražot 10 000 kg mākslīgo matu, un visa saražotā produkcija tiks eksportēta uz Āzijas tirgu (galvenokārt, Indiju), kā arī Eiropu - Itāliju, Lielbritāniju un Vāciju. Ar laiku kompānija plāno piedāvāt produktu arī reliģiozajam ebreju tirgum.

Unikālais produkts - trīs veidu augstākās kvalitātes mākslīgie mati - tika izstrādāts sešus gadus, un prognozējams, ka tas aizpildīs būtisku un līdz šim nebijušu pasaules tirgus nišu mākslīgo un pieaudzējamo matu industrijā.

Kompānijas galaprodukts sadarbībā ar Āzijas, Itālijas, Vācijas, Beļģijas un Kipras kompānijām tika izstrādāts kopš 2001. gada, un tā ir pilnīga inovācija, kam pasaules tirgū nav analoga – galaprodukts ir trīs veidu augstākās kvalitātes mākslīgie mati – smalkie eiropiešu, profesionālie komerciālie un biezie aziātu mati. Tie ir ievērojami lētāki nekā dabīgie mati, bez tam Protein Hair Coating Factory izstrādātie mati ir spēcīgāki par cilvēku matiem – tie nevar izbalēt un noplukt, kā arī tie ir izturīgi pret karstumu, mazgāšanu, lietu un to ieveidošanu.

Helmuts Bēms, riska kapitāla fonda Zaļās gaismas investīcijas investīciju projektu vadītājs: „Noslēdzot sadarbības līgumu ar SIA ProteinHair Coating Factory, Zaļās gaismas investīcijas ir kļuvis par uzņēmuma līdzīpašnieku (25%) un tā attīstībā investēs vienu miljonu eiro. Protein Hair Coating Factory orientējas nevis uz lokāla līmeņa, bet gan pasaules tirgu; turklāt kompānijas bizness ir īsta inovācija, kas vismaz pagaidām Latvijā ir reti novērojams, - kompānija ir izstrādājusi reālu, pilnīgi jaunu un perspektīvu produktu pasaules tirgum. Minētie fakti ir būtiski priekšnosacījumi riska kapitāla finansējuma piesaistei.”

SIA Zaļās gaismas investīcijas ir fondu vadības kompānija, kas darbojas valsts atbalsta programmas "Riska kapitāla finansējums maziem un vidējiem uzņēmumiem" ietvaros un pārvalda riska kapitāla fondu ZGI fonds. Vadības kompānijas komandai ir vairāk nekā 14 gadu pieredze vadošos amatos Latvijas finanšu sektorā. Fonds ir izveidots, lai atbalstītu Latvijas uzņēmējus, kuriem pietrūkst pašu līdzekļu biznesa uzsākšanai un attīstībai. Fonda kopējais apjoms sastāda 5.2 milj. LVL, kas papildinājumā ar bankas finansējumu dos iespēju finansēt investīciju projektus par kopsummu līdz pat 20 miljoniem latu. Fonds pārstāv dažādus investorus, kuru vidū ir arī Latvijas Garantiju Aģentūra, SEB grupa, pensiju fondi un citi investori.

NP Properties ir lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs Latvijā. NP Properties industriālajos parkos darbojas tādi inovatīvi uzņēmumi kā High Tech Rubber, Vērdiņa Sausais Ledus, Pharmidea, Madara Cosmetics, Protein Hair Coating Factory, PPEServiss u.c., no kuriem vairāki šogad tika iekļauti Latvijas tehnoloģiju katalogā High Tech in Latvia 2008.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jūs varat ilgi un daudz skatīties pamācību video par matu veidošanu, eksperimentēt ar dažādiem veidošanas līdzekļiem un, dažkārt, vainot pat savus matus. Matu veidošana, iespējams, ir viens no grūtākajiem skaistumkopšanas darbiem, kuru labprāt vienmēr uzticētu frizieriem, jo viņi prot ar to lieliski tikt galā. Lai veidot matus būtu vieglāk, kā arī šis process būtu matiem iespējami saudzīgs, ieteicams ņemt vērā dažus padomus. Pareiza un efektīga matu kosmētika un veidošanas ierīces palīdzēs realizēt visas teorētiskās zināšanas - viss nepieciešamais jūsu matiem ir atrodams mūsu i-veikalā!

Vai tiešām veidošana ir tik nepieciešama?

No matu veidošanas var atteikties tikai sievietes ar nesabojātiem, no dabas gludiem un taisniem matiem. Ja mati ir taisni un paplāni, iespējamais risinājums kuplai svētku frizūrai ir brīva matu atstāšana žūšanai, bet kuplumu var piešķirt izmantojot matu gofru, kas:

• paceļ matu saknes,

• padara matus vieglāk veidojamus,

• ilgāk liek izskatīties matiem svaigiem.

Matos var tikt iestrādāts arī sausais šampūns, lai padarītu matus daudz pakļāvīgākus un piešķirt matiem apjomu. Pēc tam tos var ielokot ar konusa veida lokšķērēm.

Matu veidošanas kļūdas

• Izmantojiet nepareizu šampūnu.

Matu mazgāšana ar šampūnu ir procedūra, kura ir tieši saistīta ar matu veidošanu. Ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizo šampūnu konkrētam rezultātam: šampūns apjomam, šampūns pret elektrizēšanos, šampūns pret matiem, kas ļoti pretojas un ir grūti ieveidojami. Taisnojošie šampūni un kondicionieri padara matus smagākus, nereti tie satur pat silikonus, turpretī produkti lokainiem matiem dara tos vieglākus un elastīgus, lai būtu vienkāršāk izveidot cirtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Veselības bizness: Matu transplantācija uzņem apgriezienus

Kristīne Stepiņa, 29.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Matu transplantācija uzņem apgriezienus arī Latvijā, attīstās matu pārstādīšanas procedūru eksports, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, katram piektajam vīrietim ir problēmas ar galvas apmatojumu. Tās ir iemantotas gan ģenētiski, gan iegūtas dzīves laikā.

Sola rezultātu

Latvijā izveidotā SIA Rubenhair Baltika ir pirmā Rubenhair klīnika ES; viena Rubenhair matu pārstādīšanas klīnika darbojas Kazahstānā, bet divas – Ukrainā. Uzņēmuma īpašnieki ir ASV pilsonis, medicīnas doktors Aleksandrs Bogins Rubens (Alexander Bogin Ruben), Kazahstānas pilsonis un divi Latvijas pilsoņi. Matu pārstādīšana ir parasta ambulatorā procedūra nevis operācija, un vidēji aizņem no 3 līdz 10 stundām. Tās ilgums ir atkarīgs no galvas ādas stāvokļa, donora zonas un daudziem citiem faktoriem, stāsta SIA Rubenhair Baltika Biznesa attīstības un administratīvais vadītājs Igors Vladimirovs. «Klīnikā matu pārstādīšanai tiek izmantota FUE (follicular unit extraction) metode, kad mati tiek pārstādīti ar folikulu ekstrakciju bez līnijveida rētas, kas rodas, izmantojot strip metodi (strip method),» viņš skaidro. Transplantācijā tiek izmantoti paša pacienta mati, kas ņemti no donora zonas, kas ir vieta, kurā mati nav bijuši pakļauti izkrišanas procesam. Reti matu transplantācija ir iespējama, ņemot matus no citām ķermeņa daļām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mākslīgā intelekta risinājumi tehnoloģiju pasaulē tiek piesaukti arvien biežāk, turklāt to priekšrocības noder ne vien biznesā, bet arī valsts pārvaldē

Tā uzsver Džeks Pineda Deils (Jack Pineda Dale), Microsoft Juridiskais direktors Baltijā, Slovēnijā un Serbijā. Viņa skatījumā, nebūs tā, ka mākslīgā intelekta risinājumi aizvietos cilvēkus, bet gan papildinās viņu spējas, palīdzēs ietaupīt resursus un strādāt efektīvāk. Šie risinājumi var palīdzēt dažādu sabiedrības grupu iekļaušanā, tādējādi uzlabojot viņu dzīves līmeni. Vairāk par mākslīgā intelekta priekšrocībām un principiem šādu risinājumu izstrādē viņš stāsta intervijā Dienas Biznesam.

Fragments no intervijas, kas publicēta 15. janvāra laikrakstā Dienas Bizness:

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Grūtups: ebrejiem jāsamierinās ar vēsturiskiem zaudējumiem

Gunta Kursiša, 29.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Lai atdotu ebrejiem tā saucamos viņu īpašumus, vajag pieņemt jaunu likumu, kas paredz, ka ebreji ir izredzētā tauta un ka viņiem ir lielākas tiesības nekā latviešiem, krieviem vai jebkurai citai tautai, kas te dzīvo,» laikrakstam Neatkarīgā pauda advokāts Andris Grūtups.

«Ebrejiem jāsamierinās ar vēsturiskiem zaudējumiem. Nedrīkst sevi nostādīt ārpus valsts un likuma,» viņš pauž.

Tāpat A. Grūtups izteic izbrīnu, ka ebreju organizācijām jau ir atdoti aptuveni 30 īpašumi. «Lai tagad ebrejiem sāktu atdot kaut ko izņēmuma kārtā, Saeimai ir jāatceļ vismaz kādi 30 pašas pieņemtie īpašumu reformas likumi, kas pieņemti laikā no 1990. līdz 1993. gadam ieskaitot, sākot ar likumu par valsts īpašuma konversijas principiem,» stāsta A. Grūtups, kura vadībā savulaik izstrādāta denacionalizācijas likumprojektu pakete un kurš pret restitūciju publiski iestājās arī 2006. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gluži nesen tika uzsāktas sarunas par kompensācijām ebrejiem. Šobrīd, nu jau bijušais ārlietu ministrs Artis Pabriks premjera Ivara Godmaņa iniciatīvu par kompensācijām skaidro ar septembrī gaidāmo Valsts prezidenta Valda Zatlera un ārlietu ministra Māra Riekstiņa vizīti Ņujorkā.

I. Godmanis bija uzdevis Tieslietu ministram Gaidim Bērziņam izveidot darba grupu, kas nu jau ir izveidota un tās uzdevums ir izvērtēt vai ebreju kopienas prasība par Otrajā pasaules karā nodarīto zaudējumu kompensāciju ir tiesiska, raksta Latvijas Avīze.

Savukārt pats Tieslietu ministrs G. Bērziņš pret šo I. Godmaņa ieceri ir visai piesardzīgs un norāda, ka darba grupas vienīgais uzdevums būtu izpētīt, vai ebreju prasība ir tiesiska prasība. Kā jau minēts, A. Pabriks premjera rosību par kompensācijām ebrejiem skaidro ar septembrī plānoto V. Zatlera un M. Riekstiņa vizīti Ņujorkā, lai piedalītos ANO Ģenerālās Asamblejas ikgadējā sanāksmē. Vizītes laikā ieplānota arī tikšanās ar ASV ebreju kopienas pārstāvjiem. Jau šobrīd tiek prognozēts, ka ebreji izrādīs interesi par kompensāciju lietu, kas ir dīkstāvē jau divus gadus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

MADARA Cosmetics matu kopšanas produktu ražošanā izmantos gailenes

Žanete Hāka, 25.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS MADARA Cosmetics R&D speciālisti sadarbībā ar Latvijas Universitātes zinātniekiem, strādājot pie jaunu produktu attīstības, pēc gaileņu mikrobioloģiskā sastāva izpētes, atklājuši, ka tām piemīt matu augšanu veicinošas īpašības, informē MADARA Cosmetics.

Atklāts, ka gailenēm raksturīga viena no augstākajam B grupas vitamīnu koncentrācijām, kam piemīt gan matu augšanu veicinošas, gan antibakteriālas īpašības – piemēram, vitamīns B3.

Balstoties uz atklājumiem, AS MADARA Cosmetics izstrādājusi jaunu 3 soļu matu kopšanas produktu līniju.

AS MADARA Cosmetics līdzdibinātāja Lotte Tisenkopfa-Iltnere: «Sēnes ir šī gada karstākais inovāciju atslēgvārds – tās paver iespējas ļoti dažādās nozarēs, sākot ar pārtiku, dažādiem iepakojuma un citiem inovatīviem materiāliem, beidzot ar biodegvielu un tagad arī – skaistumkopšanu. Mūsu meklējumi aizveduši pie plaši sastopamās ziemeļu sēnes – gailenes. Tām piemīt ne vien matu apjomu palielinošas, bet arī nogludinošas un mirdzumu piešķirošas īpašības, kādas pasaule līdz šim bija radusi sagaidīt tikai no sintētiskiem un silikonus saturošiem matu kopšanas līdzekļiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Kvadro produkcijai veikalu plauktos nākas konkurēt ar labi zināmiem ārzemju zīmoliem; atsevišķos segmentos tas izdodas labi, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«Mūsu galvenais tirgus ir Latvija. Ja pazaudēsim pircēju, varam savu ražotni vērt ciet, tāpēc galvenais uzdevums ir saražot labus produktus par konkurētspējīgu cenu, lai pircējs atgrieztos pie mūsu ražojuma,» uzsver Laine Zariņa, SIA Kvadro mārketinga un pārdošanas vadītāja. Uzņēmums Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajā konkursā Eksporta un inovācijas balva 2014 kategorijā Importa aizstājējprodukts pieteicis trīs produktus – repelentus pret odiem un ērcēm Maga, tīrīšanas un mazgāšanas produktu sēriju Kvadro Eco un kosmētikas līniju LAIN. Kopumā uzņēmuma sortimentā ir 50 produktu, kas tiek ražoti un realizēti Latvijā. Dažas produktu grupas tiek eksportētas arī uz Lietuvu un Igauniju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Eksperiments: Kā skaistumkopšanas salons pārliecina iepirkties par vairākiem tūkstošiem

Dienas Bizness, 17.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atbildīgās institūcijas pagaidām nezina, kā cīnīties ar skaistumkopšanas salona 24 Karat agresīvo mārketingu. Sūdzības par šī salona darbinieku mēģinājumiem ietekmēt psihi, lai klients iegādātos pakalpojumu par vairākiem tūkstošiem eiro, Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) ienāk arvien biežāk. Lai pārbaudītu, kādā veidā uzņēmumam izdodas panākt, ka sievietes piekrīt maksāt tik milzīgu naudas summu, Diena devās eksperimentā.

Iesākumā jānorāda, ka skaistumkopšanas salonā tiek ielaisti tikai tie, ar kuriem uzņēmuma pārstāvji iepriekš ir sazinājušies. Tālruņa numurus viņi iegūst ļoti vienkārši - iepriekšējiem apmeklētājiem pateicībā par bezmaksas procedūru ir jāiedod to savu draugu un paziņu numuri, «kurus viņš gribētu iepriecināt».

Tā nu Dienai trešdienas vakarā zvana kāds kungs un teic - kāds draugs mani vēlējies iepriecināt, uzdāvinot skaistumkopšanas procedūru pēc izvēles vai nu sejai, vai matiem. Jāierodas jau rīt.

Ienākot salonā, paveras daudz pārspīlēti laipnu seju. Obligāti ir jāuzrāda pase vai ID karte un jāparakstās. Vismaz piecas smaidīgas darbinieces aicina uzgaidīt, līdzīgi kā to dara vēl vairākas pozitīva satraukuma pārņemtas klientes. Pēc īsa brīža salona darbinieces sāk saukt vārdā klientes, aicinot uz procedūru. Esmu otrā. «Labdien, mani sauc Marija. Cik jums skaisti auskari!» izsaucas friziere, kas norīkota man veikt matu procedūru. Paralēli tam, ka visi darbinieki smaida, vairākas reizes atvainojas pat par to, ka, garām ejot, mani aizskārusi viņu radītā vēja pūsma, Marijas jautājumi rada sajūtu, it kā es atrastos cukurvatē. Viņa prasa, kā esmu atbraukusi un kā man patīk laiks ārā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar lakatu zīmolu "Eve Birdy Headwraps" Ieva Putniņa vēlas dot alternatīvu cilvēkiem, kam kādu iemeslu dēļ ir nācies atvadīties no matiem; lakati šobrīd ir prototipa stadijā.

Viņa vēlas atbalstīt cilvēkus ar alopēciju un mainīt sabiedrības skaistuma standartus, ar savu piedāvājumu dodot izvēles brīvību – nēsāt parūku, lakatu vai staigāt ar pliku galvu.

Ideja par lakatu zīmolu I. Putniņai radās no pašas pieredzes un nepieciešamības pēc kvalitatīvām, elpojošām un dizaina ziņā skaistām galvas segām, kas viņai kalpoja kā alternatīva parūkai. "Man 15 gadus ir ļoti reta autoimūna diagnoze. Kopumā esmu vesela un jūtos ļoti labi, bet mana imunitāte apmaldījās un sāka uzbrukt manām matu folikulām un līdz ar to sākās matu izkrišana, jo baltie asinsķermenīši liedz matu folikulām barības vielas, un matu sakne ieiet miega jeb telogēnā fāzē. Tās var aizmigt pat uz vairākiem gadiem, manā gadījumā tas ilgst 15 gadus – pusē galvas mati ataug, bet pusē vēl guļ. No malas izskatās, ka cilvēks ir izgājis cauri vairākiem ķīmījterapijas seansiem, jo citiem izkrīt arī skropstas un uzacis. Alopēcija nav nāvējoša slimība, bet tā lēnām nogalina pašapziņu," viņa dalās pieredzē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kalifornija aizliedz diskrimināciju frizūras «afro» un dredu dēļ

LETA--AFP, 04.07.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornija trešdien kļuvusi par pirmo ASV štatu, kurā aizliegta diskriminācija frizūras «afro» un dredu dēļ, likumā nosakot, ka šādas frizūras ir atļautas skolās un birojos.

Ar šo likumu pamatā tiek aizsargātas melnādaino amerikāņu tiesības, kas iecienījuši šādas frizūras. Likums vienbalsīgi tika atbalstīts abās likumdevēju sapulces palātās.

Tas stāsies spēkā 1.janvārī.

Likumprojektu ierosināja senatore demokrāte Holija Mičela, kas pati ir melnādainā un bieži matus sapinusi mazās bizītēs.

«Šis likums aizsargās melnādainos kaliforniešus, kas priekšroku dod tam, lai viņu matu sakārtojums būtu to dabīgajā formā, nepakļaujoties eirocentrisko normu spiedienam,» sacīja štata senatore.

«Mums tas ir simbols tam, kas mēs esam,» viņa piebilda, norādot, ka pati izvēlējusies matu sakārtojumu, kas ir daļa no «sociālā un politiskā paziņojuma apkārtējai pasaulei».

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Šo Ziemassvētku topa rotaļlietas - iPad atdarinājums un interaktīvi roboti

Lelde Petrāne, 02.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziemassvētku sezona rotaļlietu nozarei ir izšķirošs laiks, jo vecāki, izliekoties par Ziemassvētku vecīti, steidz piepildīt savu bērnu sapņus.

Šogad daudzi rotaļlietu ražotāji, lai iegūtu klientus, turas pie jau izmēģinātām lietām, kam piešķirts kāds «svaigums».

CNBC izveidojis šajā Ziemassvētku sezonā Amerikā pieprasītāko rotaļlietu sarakstu. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, var pieņemt, ka vismaz daļa no šīm rotaļlietām būs iekļuvusi arī Latvijā dzīvojošo bērnu vēstulēs Ziemassvētku vecītim.

My Keepon

Ražotājs: Wow! Stuff

Cena: 50 ASV dolāri

Vecums: 6 gadi līdz 11 gadi

Mazs mikrofons, kas iebūvēts My Keepon, ļauj tam dzirdēt mūziku, ko īpašnieks atskaņo, vai ritmus un atbildēt. Tā reaģē arī uz piesitieniem, saspiešanu un kutināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ebreji vēršas pret Rapsoil iecerēto vēja parku Liepājā

Vēsma Lēvalde, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas ebreju draudze un vairākas starptautiskas ebreju organizācijas pieprasa izmaiņas SIA Rapsoil plānotajā vēja parkā Liepājā, pretējā gadījumā draudot ar starptautisku skandālu.

«Esmu saņēmusi telefona zvanus no ebrejiem Izraēlā, ASV, Brazīlijā, Vācijā un Francijā. Viņi ir šokēti, kā ir iespējams urbanizēt piemiņas memoriāla vietu,» situāciju komentē Liepājas ebreju draudzes pārstāve Ilana Ivanova. Interesi par samilzušo konfliktu jau izrādījusi kāda ASV dokumentālo filmu studija, kā arī vēsturnieki un sabiedriskās organizācijas.

Ebreji pieprasa no plānotā vēja parka izņemt vismaz trīs vēja rotorus, noteikt ap ebreju piemiņas memoriālu 16 - 20 tūkst. kvadrātmetru lieguma zonu, jo esot arī citas organizācijas, piemēram, čigāni, kas arī vēlas uzstādīt piemiņas zīmes savulaik šajās kāpās nošautajiem tautiešiem. Ebreji arī pārmet, ka plānotajā vēja parka vietā veikta pavirša, neprofesionāla izpēte, kuras slēdziens apšauba jau pierādītus un vispārzināmus vēstures faktus. Viņi pieprasa profesionālu arheoloģisku izpēti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kibernoziedznieki izmanto ChatGPT ažiotāžu pasaulē un Latvijā – novērsti jau 650 000 uzbrukumi

Db.lv, 23.02.2024

“ESET” pārstāvniecības Latvijā, drošības uzņēmuma “NOD Baltic” kiberdrošības tehnoloģiju inženieris Egils Rupenheits.

Foto: publicitātes

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kiberuzbrukumu jomā tiek novērotas jaunas tendences un viena no tām – kiberuzbrucēji aktīvi izmanto pasaulē aktuālo ažiotāžu ap mākslīgo intelektu, liecina starptautiskās IT drošības kompānijas “ESET” 2023. gada otrā pusgada “Draudu apskats”.

“ESET” ir identificējis kampaņas, kuru mērķauditorija ir “ChatGPT” rīku lietotāji, un bloķējis jau vairāk nekā 650 000 mēģinājumus piekļūt ļaunprātīgām interneta vietnēm, kuru nosaukumi satur “chatgpt” vai līdzīgu nosaukumu.

Kā atzīmē uzņēmums, ļaunprātīgās interneta vietnes ietver lietotnes, kas nedroši pārvalda unikālos kodus, ko izmanto, lai mākslīgā intelekta programmas autentificētu un autorizētu lietotāju, izstrādātāju vai programmu. Tāpat vietnes satur ļaunprātīgus “Google Chrome” pārlūka paplašinājumus, kas paredzēti “ChatGPT”.

“Mākslīgais intelekts ir vēl viens piemērs tam, cik ātri kibernoziedznieki savā labā sāk izmantot globālas aktualitātes un cilvēku pastiprināto interesi vai satraukumu. Līdzīgi tas bija arī ar Covid-19 un karu Ukrainā. Cilvēku interese par mākslīgo intelektu un tā lietotāju skaits šogad turpinās strauji pieaugt, tāpēc varam sagaidīt, ka kiberuzbrucēji dažādos veidos pastiprināti izmantos mākslīgo intelektu, lai cilvēkus uzķertu uz āķa. Ikvienam jāatceras, ka internetam nav robežu, tāpēc arī iedzīvotājiem Latvijā ir jābūt piesardzīgiem gan lietojot mākslīgā intelekta risinājumus un sargājot savus unikālos kodus, gan pievēršot uzmanībU jebkam, kas satur informāciju par mākslīgo intelektu un aicina uz kādu rīcību, piemēram, atvērt saites, e-pasta pielikumus, izmantot īpaši izdevīgus reklāmas piedāvājumus,” stāsta “ESET” pārstāvniecības Latvijā, drošības uzņēmuma “NOD Baltic” kiberdrošības tehnoloģiju inženieris Egils Rupenheits.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tieši pēdējos gados atkal aktuālas kļuvušas runas par mākslīgo intelektu, un šajā lauciņā ir arvien vairāk veiksmīgu piemēru, jo beidzot datoru veiktspēja pietuvojusies tam, lai sistēmas veiksmīgi apmācītu

Latvijas valodu tehnoloģiju uzņēmumam Tilde mākslīgā intelekta jomā ir labi panākumi, kas novērtēti arī pasaules līmenī. Uzņēmuma vadītājs Andrejs Vasiļjevs intervijā Dienas Biznesam atklāj, ka Latvijai ir visas iespējas izmantot mākslīgā intelekta vilni un lielo interesi pasaulē, lai radītu nākamā līmeņa inovācijas.

Cik mākslīgs ir mākslīgais intelekts?

Pilnīgi mākslīgs, taču cilvēka radīts. Ja man prasa, kas ir mākslīgais intelekts, varu iedalīt trīs virzienus. Viens ir spēja iegūt jaunas zināšanas, izdarīt secinājumus, veidot zināšanu modeļus un tos pielietot, balstoties uz datiem. Piemēram, tagad ir mākslīgā intelekta algoritms, kas spēj pēc fotogrāfijas pateikt, kas tajā ir attēlots. Analizējot lielu datu apjomu, šajā gadījumā attēlus, ko cilvēks ir aprakstījis, uz to bāzes tiek izveidoti jauni zināšanu modeļi, lai, saņemot jaunu attēlu, varētu pateikt, kas tur redzams. Tilde šo paņēmienu pielieto mašīntulkošanā – mēs veidojam mašīntulkošanas sistēmas, kas no cilvēku tulkojumiem iemācās, kā jātulko. Mākslīgā intelekta metodes ļauj to iemācīties daudz gudrāk, nekā ar vecajām metodēm. Ja ir daudz cilvēku tulkojumu, neironu tīkli, kas ir viens no dominējošiem veidiem mākslīgā intelekta tehnoloģijās, spēj izveidot gudrus tulkošanas modeļus, kas zina, kā jātulko teksts, un līdzinās savās spējās tam, ko var iztulkot cilvēks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Mākslīgā intelekta ažiotāžas ietekmē finanšu tirgos novērojamas pārmērīga optimisma pazīmes

Aleksejs Grigorjevs, Rietumu Bankas Ieguldījumu portfeļu pārvaldītājs, 28.05.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Investoriem akciju tirgos pēdējais gads kopumā bija labvēlīgs. Šajā laika periodā MSCI World indekss, kas iekļauj gandrīz visus liela un vidēja izmēra publiski tirgotus uzņēmumus pasaulē, uzrādīja vērtības pieaugumu virs 24%.

Ja jūs lūgtu paskaidrot kādam, kurš kaut nedaudz seko līdzi notikumiem finanšu tirgos, kā akciju tirgi spējuši sasniegt tik ievērojamu rezultātu laikā, kad procentu likmes atrodas vairāku desmitgažu augstākajos līmeņos, katrā atšķirīgas sarežģītības pakāpes skaidrojumā neizbēgami tiktu pieminēti divi vārdi – mākslīgais intelekts. Daži uzmanīgi un zinoši novērotāji varētu pat pievienot klāt trešo vārdu – ģeneratīvais mākslīgais intelekts.

Galvu reibinošais mākslīgā intelekta tehnoloģiju uzplaukums, piemēram ChatGPT, ir radījis ažiotāžu, kas atgādina iepriekšējos tehnoloģiju burbuļus. Lai noliktu perspektīvā dažus ar mākslīgā intelekta trakumu saistītus skaitļus atliek vien paskatīties uz Nvidia. Uzņēmums ātri kļuva par līderi jaunajā mākslīgā intelekta infrastruktūras un mikroshēmu tirgū, kapitalizācijai pieaugot par 205% pēdējos 12 mēnešu laikā un pārsniedzot 2 triljonu ASV dolāru slieksni šī gada martā, kas ir pielīdzināms visu publiski tirgoto Vācijas uzņēmumu kapitalizācijas summai. Nvidia vērtība pārsniedz arī tādu nozīmīgu valstu gada IKP kā Spānija, Kanāda, Dienvidkoreja un citas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

14. septembrī Rīgā plānots atklāt Bērnu un jauniešu centra struktūrvienības Imanta jauno futbola laukumu.

Pēc Rīgas domes Īpašuma departamenta pasūtījuma 28 x 52 metrus mākslīgā seguma futbola laukuma ierīkošanas darbus veica SIA RERE04. Projekta izmaksas ir 141,6 tūkst. latu. Tas tapis ar Latvijas Futbola federācijas atbalstu. Sadarbība ar Latvijas Futbola federāciju sākās pagājušajā gadā, kad pie 35 skolām ierīkoti futbola laukumi – 10 futbola laukumi ar mākslīgo segumu 20 x 40 m izmērā un 25 laukumi ar mākslīgo segumu 13 x 21 m izmērā (tā sauktie minipitch).

Pēc Rīgas domes īpašuma departamenta sniegtās informācijas šogad septembrī Rīgā vēl ir atklāts futbola laukums Rīgas 61.vidusskolā. Skolas teritorijā agrāk atradās grausts, kas demontēts. Tāpat Uzvaras bulvārī 10 ir izbūvēts jauns mākslīgā seguma futbola laukums, kas atbilst visiem Starptautiskās futbola federācijas reglamentiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Kāzu kods: Modē klasika un mežģīnes

Žanete Hāka, 02.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kāzas Latvijā šobrīd biežāk nekā agrāk rīko brīvā dabā, tādēļ līgavas izvēlas vieglas, plīvojošas un kustību neierobežojošas kleitas.

Šajā sezonā priekšroka tiek dota klasiskajiem modeļiem, kas papildināti ar mežģīnēm, taču ir bez liekiem dekoriem. Jaunas vēsmas kāzu kleitu modē ir apmetņi un pēc individuāla pasūtījuma veidotas matu rotas.

Vienkāršība, kvalitāte

Jauno līgavu stils pašreiz ir lakonisks, bez liekām detaļām – grezni izšūti audumi un smalki dekori atlikti malā, jaunākās tendences raksturo kāzu kleitu dizaineri un salonu pārstāvji. Lielāka uzmanība tiek pievērsta kleitu audumam un aizvien biežāk topošās līgavas nāk jau ar gataviem attēliem, kā kleitai jāizskatās, un zina, kādi aksesuāri tai piestāvēs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātais finanšu pakalpojumu sniedzējs Wandoo Finance turpmākajos gados plāno strauju izaugsmi, jaunus tirgus un gatavojas obligāciju emisijai, kas, kā Dienas Biznesam stāsta uzņēmuma dibinātāja un īpašniece Iveta Brūvele un valdes priekšsēdētājs Krišjānis Znotiņš, būs ļoti pievilcīga potenciālajiem investoriem.

Kas ir Wandoo Finance, un kā nonācāt pie idejas par uzņēmuma radīšanu?

Iveta Brūvele: Līdz nonācu pie idejas par Wandoo dibināšanu 2016. gadā, pirms tam biju uzkrājusi plašu pieredzi finanšu jomā, strādājot kā banku un nebanku sektorā, tā arī vienā no Latvijā dibinātajām investīciju platformām. Man vienmēr ir bijusi vēlme radīt kaut ko savu, pārbaudīt savas spējas un idejas. Darīt lietas savā manierē un jomā, kuru ļoti labi pārzinu. Tā sanāca, ka nekur tālu no finanšu pakalpojumiem un kreditēšanas neaizgāju, un nu jau astoto gadu kopā ar Wandoo lielisko komandu attīstām šo biznesu.

Var teikt pa vecam – ātrie kredīti?

Iveta Brūvele: Ātrie kredīti gluži ne. Ne tādēļ, ka šim jēdzienam ir negatīva konotācija, bet primāri tādēļ, ka šāda nozare un produkti faktiski dabā vairs nepastāv. Vienīgais, kur mūsu biznesā parādās ātrie kredīti, ir mūsu spējā operatīvi izvērtēt savus klientus un ātri pieņemt lēmumu par aizdevuma izsniegšanu vai pieteikuma noraidīšanu. Bet citādi šāda veida kreditēšana teju visur ir stingri regulēta un ar būtiskiem procentu likmju ierobežojumiem. Mēs pēc produkta rakstura esam salīdzināms bizness ar tradicionālo banku biznesu. Lielākā atšķirība būs tajā, kā mēs piesaistām naudu biznesa izaugsmei, kāda ir mūsu riska apetīte un klientu profils un kā attīstām savas tehnoloģijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Kosmētikas ražotāji turpina augt Latvijā un ārpus tās

Anda Asere, 23.05.2019

Pagājušais gads bija zīmīgs arī ar to, ka mainīta uzņēmuma attīstības stratēģija vietējā tirgū un ir sākta sadarbība ar Latvijas lielākajām veikalu ķēdēm, stāsta Raimonds Krampāns, SIA Cita Lieta Pārdošanas daļas vadītājs.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairums vietējo kosmētikas ražotāju 2018.gadā spējuši audzēt apgrozījumu pat par 30 un 40%.

Jau otro gadu Latvijas lielākais kosmētikas ražotājs ir ekoloģiskās kosmētikas uzņēmums AS Madara Cosmetics, kas turpina strauji augt un attīstīties. «2018. gadā uzņēmums ir veiksmīgi strādājis iepriekšējos gados attīstītajos tirdzniecības kanālos un sasniedzis 29% neto apgrozījuma pieaugumu pret 2017. gadu. Līdz ar neto apgrozījuma pieaugumu ir pieaugusi arī uzņēmuma peļņa, veidojot 1,52 miljonus eiro pēc nodokļiem, kas ir 21,7% pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējo gadu,» uzskaita Uldis Iltners, AS Madara Cosmetics valdes loceklis.

Pagājušais gads uzņēmumā ir bijis zīmīgs ar jaunu, inovatīvu produktu ieviešanu tirgū, kas devuši būtisku pienesumu gan uzņēmuma izaugsmē, gan reputācijā. 2018. gadā ir sākts darbs pie vairākiem liela mēroga attīstības projektiem. Viens no nozīmīgākajiem pēdējo piecu gadu attīstības projektiem ir dabīgas, sertificētas dekoratīvās kosmētikas līnijas izstrāde. Tāpat tiek aktīvi strādāts un ieguldīts koncerna zīmolu atpazīstamības veicināšanā ārvalstu tirgos, radot pozitīvus apstākļus turpmākajai izaugsmei. «2018. gads uzņēmumā ir bijis aktuāls ar jaunu produktu veiksmīgu ieviešanu tirdzniecībā. Īpaši izceļama ir saules aizsardzības produktu līnija. Šīs līnijas attīstība ir turpināta, un 2019. gadā tirgū izlaisti vēl trīs jauni šīs kategorijas produkti. Saules aizsargkrēmi tiks ieviesti arī zīmola Mossa sortimentā,» atklāj U. Iltners.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Sekojot idejai: Frizētava ar numuriņu sistēmu tirdzniecības centros

Laura Mazbērziņa, 15.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau otrajā salonā HairRiga administratora pienākumus pilda robots – numuriņu izsniedzējs, gluži kā bankā; nākotnē uzņēmums vēlētos būt vairākos tirdzniecības centros.

Friziersaloni HairRiga šobrīd ir raduši mājvietu divos Rīgas iepirkšanās centros - Olimpia un Rīga Plaza, tomēr uzņēmumu SIA HairRiga Sun un SIA HairRiga īpašniece Ilva Banka-Okorie atklāj, ka nākotnē viņa vēlētos atvērt HairRiga arī tirdzniecības parkā Alfa vai Spice.

Koncepts kā nevienam

Abos HairRiga friziersalonos administratora vietā strādā robots – numuriņu izsniedzējs. Pirmais robots tika ieviests 2017. gadā līdz ar jauno friziersalonu Rīga Plaza, bet kopš šā gada marta šī sistēma darbojas arī Olimpia.

I. Banka-Okorie nav dzirdējusi, ka kādam citam salonam būtu šāds koncepcija, skaidrojot, ka HairRiga princips ir līdzīgs kā bankā, jo ir dzīvā rinda ar numuriņu sistēmu. Iestāties rindā jeb iegūt savu kārtas numuru var arī mājaslapā – tiešsaistē, piesakoties uz konkrētu datumu un laiku. Numuriņu iekārtā investēti 3,5 tūkstoši eiro. I. Banka-Okorie ir pārliecināta, ka ilgtermiņā šis ieguldījums atmaksājas, jo būtiski palielinās friziersalona efektivitāte. Ierodoties friziersalonā, cilvēks paņem savu numuriņu. Gaidot savu kārtu, viņš var izstaigāt veikalus, paēst vai izdarīt kaut ko citu. Pienākot rindai, salona klients mobilajā tālrunī saņemt ziņu ar norādi, ka var ierasties HairRiga.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cilvēku frizētavas, dzīvnieku frizētavas un lauksaimnieki visā pasaulē vāc matus un spalvu, lai palīdzētu satīrīt naftu, kas izplūst no nogrimušās naftas platformas Meksikas līcī, vēsta BBC.

Akcijā esot iesaistījušies aptuveni 370 tūkstoši salonu, paziņojusi labdarības organizācija Matter of Trust, kas organizē masveida matu savākšanu. Organizācija akciju koordinē galvenokārt ar interneta vietnes Facebook palīdzību.

Panākumi esot ļoti labi - katru dienu tiekot piegādāti aptuveni 204 000 kilogramu matu un spalvu.

Mati ir ļoti efektīvs materiāls naftas savākšanai, stāstījusi labdarības organizācijas pārstāve Lisa Gautiera.

Brīvprātīgie tuvu katastrofas skartajai teritorijai 15 noliktavās pildot matus neilona zeķēs, veidojot milzīgas «matu desas».

Tās tiks izklātas pludmalēs, lai savāktu naftu, kas nonāks krastā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekšlietu ministrija marta nogalē izdevusi iekšējai lietošanai paredzētus noteikumus, kas regulē dažādas iekšlietu sistēmas darbinieku savstarpējās saskarsmes un ārējā izskata nianses, ziņo laikraksts Neatkarīgā.

Noteikumi, piemēram, liedz formās ģērbtām amatpersonām košļāt košļājamo gumiju, smēķēt, zelēt tabaku un baznīcā nēsāt cepuri. Iekšlietu ministres Lindas Mūrnieces parakstīto noteikumu trešajā daļā sīki aprakstīts, kādam jābūt iekšlietu sistēmas amatpersonu ārējam izskatam, pildot dienesta pienākumus.

"Vīriešu kārtas amatpersonu matu griezumam jābūt tādam, lai neradītu nekārtības iespaidu un mati nekristu pāri uzacīm, ausīm un apkaklei. Matu krāsai jāatbilst dabiskam matu krāsas tonim, matus pīt bizēs nedrīkst. Vaigu bārdas garums – līdz auss dobumam. Sejai ir jābūt gludi skūtai. Ja ir ūsas, tām jābūt koptām. Bārda drīkst būt tikai kopta un īsa, lai tā netraucētu lietot individuālos aizsardzības līdzekļus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidents Nikolass Maduro (Nikolas Maduro) aicinājis policiju rīkoties, lai apturētu grupējumus, kas zog sieviešu matus, raksta BBC.

Matu zādzību skaits palielinājies sevišķi pēdējā laikā, un mati tiek zagti, lai tos par salīdzinoši augstu maksu nodotu frizētavās un kosmētikas salonos, kas iesaistīti nelegālā «matu biznesā». No nozagtajiem matiem tiek veidoti aksesuāri citiem cilvēkiem, kuriem nav paveicies ar krāšņu galvas rotu. Nereti matu zagļi bruņojušies ar īstiem ieročiem.

Sevišķi problēma saasinājusies valsts otrajā lielākajā pilsētā Marakaibo.

Kāda sieviete, kas cietusi uzbrukumā, medijam pauda, ka viņa nav vērsusies policijā, jo baidījusies, ka tiks izsmieta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Katru reizi, kad evakuē Galerija Centrs, KOLONNA zaudē vismaz 2500 eiro

Kaspars Zeltiņš, SIA REHO valdes loceklis, 15.08.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Diemžēl t/c Galerija Centrs bieži notiekošās evakuācijas stipri negatīvi ietekmē ne vien KOLONNA (ēkā esošā salona un fitnesa centra) darbību un ieņēmumus, bet arī klientu labsajūtu, noskaņojumu un patērēto laiku. Kā pieredzējis un profesionāls uzņēmums, mēs, protams, darām visu iespējamo, lai mazinātu radītos sarežģījumus un reizēm arī zaudējumus.

Ņemot vērā mūsu uzņēmuma specifiku, atšķirībā no klienta iziešanas, piemēram, no veikala tirdzniecības zāles, daudz sarežģītāk un grūtāk ir evakuēt klientu, kuram ir uzsākta, piemēram, matu krāsošana vai ķermeņa masāža. Tā kā evakuācija notiek negaidīti un zibenīgi, ne darbinieki, ne klienti nevar paspēt pārģērbties vai savest sevi kārtībā, lai pēc tam varētu netraucēti doties turpmākajās dienas gaitās. Savukārt, darbiniekiem nav pietiekami daudz laika pienācīgi sagatavoties pakalpojuma pārtraukšanai, kas ir īpaši svarīgi, piemēram, matu krāsošanas gadījumā, kad pielietotajai krāsai ir noteikts iedarbības laiks, kuru, stipri paildzinot, var notikt nevēlami un pat kaitīgi procesi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aiztur vairāk nekā 30 tūkstošus kontrabandas cigarešu un dažādas rūpnieciskās preces

Elīna Pankovska, 03.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nedēļas nogalē Valsts ieņēmumu dienesta Muitas pārvalde uz austrumu robežas novērsusi vairākus mēģinājumus valstī nelegāli ievest dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām, kā arī dažādu veidu rūpnieciskās preces.

Terehovas muitas kontroles punktā divi Latvijas pilsoņi centās nelegāli ievest vairāk nekā 2 tūkst. More, Maksim un Kiss markas cigaretes ar Krievijas akcīzes nodokļa markām, tās slēpjot automašīnas salonā, cimdu nodalījumā un zem apģērba.

VID darbinieki Vientuļu muitas kontroles punktā novērsa trīs mēģinājumus nelegāli ievest 585 Bond, Maksim, un Kiss marku cigaretes ar Krievijas akcīzes markām. Cigaretes bija paslēptas bikšu starās, apģērba kabatās un automašīnas durvīs.

Savukārt Silenes muitas kontroles punktā automašīnā VW Passat, ko vadīja Lietuvas iedzīvotājs, VID darbinieki sadarbībā ar robežsargiem atklāja, ka zem aizmugurējā sēdekļa ir izveidota dubulta grīda. Tajā bija paslēpti 20 tūkst. Black un Premjer markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām. Silenes muitas kontroles punktā kādā citā VW Passat automašīnā atklāts slēpnis zem automašīnas aizmugurējā sēdekļa, kurā bija noslēpti 9,92 tūkst. Black un Winston cigarešu.

Komentāri

Pievienot komentāru