Citas ziņas

LU sāk pieņemt pieteikumus doktorantūras studijām

, 14.08.2007

Jaunākais izdevums

Latvijas Universitātē turpinās pieteikumu pieņemšana vairākās pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmās. Šodien, 14.augustā, sākās arī pieteikumu pieņemšana doktorantūras studiju programmās.

Saskaņā ar universitātes sniegto informāciju pamatstudijās iespējams pieteikties 9 dažādās studiju programmās Ekonomikas un vadības fakultātē, 17 programmās Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, 4 studiju programmās Moderno valodu fakultātē, 3 studiju programmās Filoloģijas fakultātē, 7 studiju programmās Fizikas un matemātikas fakultātē, vienā studiju programmā Teoloģijas fakultātē, kā arī vairākās Valkas un Latgales filiāļu īstenotajās studiju programmās.

Augstākā līmeņa studijām var pieteikties 15 studiju programmām Ekonomikas un vadības fakultātē, 4 - Filoloģijas fakultātē, 6 - Fizikas un matemātikas fakultātē, 3 - Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, 3 - Ķīmijas fakultātē, 5 - Moderno valodu fakultātē, 15 - Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, 5 - Sociālo zinātņu fakultātē, 2 - Bioloģijas fakultātē, 2 - Teoloģijas fakultātē, kā arī vienā - Juridiskajā fakultātē.

Pieteikumus studijām var iesniegt fakultātēs līdz augusta beigām. Ar studiju programmām, uzņemšanas nosacījumiem un pieteikumu pieņemšanas laikiem un vietām var iepazīties Universitātes portāla sadaļā www.gribustudet.lv. Informācijas tālr. 7 034 444.

Šodien sākās pieteikšanās doktorantūras studiju programmās, kas turpināsies līdz 21.augustam Latvijas Universitātes Akadēmiskajā departamentā, Raiņa bulv. 19, 243.telpā (tālr.7 034 311, 7 034 310). Universitāte realizē 23 doktorantūras studiju programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets ir atbalstījis jauna doktorantūras modeļa ieviešanu Latvijā, kas paredz būtiski uzlabot doktorantūras studiju kvalitāti un ieviest jaunu finansēšanas kārtību, nodrošinot doktorantiem konkurētspējīgu atalgojumu studiju laikā, kā arī noteikt vienotu promocijas kārtību.

Jauno doktorantūras finansēšanas pieeju pakāpeniski sāks īstenot no nākamā studiju gada, līdzšinējo stipendiju vietā doktorantam piešķirot atalgojumu - vismaz 1000 eiro mēnesī (bruto). Līdz 2023. gada beigām doktoranta atalgojumu nodrošinās no ES fondu finansējuma. Piešķirot valsts budžeta finansējumu augstskolām doktorantūras īstenošanai, tiks ņemts vērā augstskolas sniegums, tostarp doktora grāda ieguvēju skaits, augstskolas rezultāti zinātnē un mākslinieciskajā jaunradē, kuru izpildē tieši iesaistīti doktoranti, kā arī citi rezultatīvie rādītāji.

Koncepcija paredz, ka akadēmiskā personāla pārstāvis promocijas darba izstrādes laikā saņem atalgojumu, kura vienu slodzes daļu veido ES fondu finansējums (1000 eiro), bet otra daļa veidojas no doktoranta iesaistes pētniecības un attīstības projektos dažādās programmās, piemēram, fundamentālo un lietišķo pētījumu programmā, valsts pētījumu programmā u.c., kā arī piesaistot doktorantam atalgojumu no zinātnes bāzes finansējuma un augstskolu snieguma finansējuma līdzekļiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien atbalstīja izskatīšanai komisijās valdības atbalstīto Augstskolu likuma grozījumu projektu, kas paredz ieviest jaunu doktorantūras modeli.

Par atbildīgo likumprojekta izskatīšanā tika noteikta Izglītības, kultūras un zinātnes komisija.

Grozījumu mērķis ir ieviest jaunu doktorantūras modeli, kā arī atbilstoši pilnveidot terminoloģiju, lai nodrošinātu nepārprotamu un skaidru tiesību normu izpratni. Vienlaikus veicami attiecīgi grozījumi Zinātniskās darbības likumā.

Augstskolas, izstrādājot un ieviešot savas procedūras saskaņā ar projektā noteikto, īstenos labai starptautiskai praksei atbilstošu doktorantūru.

Grozījumi Augstskolu likumā paredz, ka augstskola vai doktorantūras īstenošanā iesaistītais sadarbības partneris ar doktorantu, kurš likumā noteiktajā kārtībā uzņemts valsts finansētā studiju vietā, vienlaikus noslēdz darba līgumu vismaz uz nepilnu darba laiku par doktoranta pieņemšanu darbā bez ievēlēšanas pētnieka, asistenta, lektora vai citā amatā, kurā galvenais uzdevums ir piedalīties studējošo izglītošanā vai veikt zinātnisko darbību vai mākslinieciskās jaunrades darbu, un šā līguma termiņš ir uz laiku, kas nav mazāks par attiecīgās doktora studiju programmas apguves laiku, par kuru ir noslēgts studiju līgums starp doktorantu un augstskolu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašreizējais studiju vietas izmaksu bāzes modelis neietver visas augstākās izglītības iestāžu faktiskās izmaksas studiju programmu nodrošināšanai, secināts AS "KPMG Baltic" veiktajā pētījumā par studiju programmu izmaksām.

Kā secina KPMG, Latvijā 67% no faktiskajām studiju programmu īstenošanai attiecināmajām izmaksām veido akadēmiskā personāla un pārējo darbinieku atalgojums, kas ir augstāks par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidējo rādītāju - 60%.

Pētījuma autori saskata nepieciešamību izveidot jaunu, pārskatāmu studiju vietas bāzes izmaksu modeli, kas būtu gan ar aktuālākajām izmaksām katrā izmaksu grupā, gan būtu vieglāk atjaunojams turpmāk.

Sekojoši pētījumā tiek piedāvāta studiju vietas bāzes izmaksu modeļa alternatīva. Jaunajā modelī KPMG piedāvā izmaksu sadalījumu, kas būtu salīdzināms ar OECD valstu augstskolu izmaksām darbinieku atalgojumam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) ir izveidojusi "Doktorantūras skolu" – platformu topošajiem un esošajiem doktorantiem, doktora grāda pretendentiem, pētniekiem un docētājiem. Tās mērķis ir nodrošināt operatīvu informācijas apriti, kvalitatīvu doktorantūras pieredzi un profesionālo kompetenču attīstību starpdisciplinārā vidē.

"Pētniecība ir un būs mūsu attīstības prioritāte, tādēļ "Doktorantūras skolas" atklāšanu varam uzskatīt par jauna izrāviena sākumu, kas nodrošinās papildus jaudu un iespējas jaunajiem zinātniekiem," uzskata RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Starp nozīmīgākajiem "Doktorantūras skolas" darbības virzieniem ir palīdzība pētījumu plānošanā, dizainā, datu apstrādē, to interpretācijā un projektu sagatavošanā. "Doktorantūras skola" darbosies kā vienas pieturas aģentūra, kurā doktoranti un citi pētnieki operatīvi un kompetenti varēs saņemt nepieciešamo informāciju un konsultācijas pētījumu kvalitatīvai izstrādei.

"Doktorantūras skolas ienāca mūsu valstī līdz ar Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu doktorantu stipendijām - visbiežāk kā brīvprātīgi organizēta, dažreiz tīri formāla iniciatīva, kas aptvēra konkrētu zinātņu nozari. "Doktorantūras skolas" izveidošana ir nākošais līmenis RSU attīstībā pēc labākajiem ārvalstu paraugiem," vērtē Latvijas Jauno zinātnieku apvienības valdes priekšsēdētāja Ieva Siliņa, atzīstot, ka, tā kā studijas doktorantūrā un darbs pie zinātniskā darba ir vientuļš process, tieši šāda skola var būt vieta, kur satikties līdzīgi domājošajiem, pārspriest aktualitātes un izaicinājumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Hansabanka sāk piedāvāt kredītu studijām ārzemēs, radot lielākas iespējas Latvijas iedzīvotājiem mācīties ārpus Latvijas robežām. Iegūtās zināšanas un pieredze ārvalstīs ne tikai paplašina katra cilvēka redzesloku, bet arī palīdz celt Latvijas konkurētspēju – uzskata kredītiestāde. Taču pētījums rāda, ka galvenais šķērslis studijām ārvalstīs ir finanšu līdzekļi.

''Mēs esam pārliecināti, ka daudziem Latvijā šī ir ļoti laba ziņa, jo atvieglos ceļu uz studijām ārzemēs. Tagad studēt gribētāji varēs vērst uzmanību tikai iestājpārbaudījumiem, nevis tērēt spēkus un lauzīt galvu, kur dabūt nepieciešamo finansējumu,'' sacīja Oksana Sivokobiļska, Hansabankas valdes locekle un Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja.

Hansabankas pētījums par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret studijām ārzemēs rāda, ka mūsu valsts iedzīvotājiem ir ļoti liela interese par studijām ārvalstīs. 90% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka cilvēkiem ir jāizmanto iespēja un jāmācās ārvalstīs. Kā galveno mērķi studijām ārzemēs 53% respondentu min redzesloka paplašināšanu, bet 23% uzskata, ka studijas ārvalstīs veicinātu Latvijas konkurētspēju. Kvalitatīvāku izglītību kā iemeslu mācībām ārzemēs min 14%. Tikai 10% respondentu neatbalsta Latvijas iedzīvotāju došanos studēt ārvalstīs. Par galveno šķērsli mācībām ārpus valsts robežām gandrīz 70% Latvijas iedzīvotāju uzskata finanses – nespēju pašam segt izmaksas par studijām un dzīvošanu. Tādi šķēršļi kā nepietiekama informācija par studiju iespējām, uzņēmības trūkums, valodas barjera Latvijas iedzīvotājiem šķiet nenozīmīgi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU sāksies pieteikumu pieņemšana augstākā līmeņa studijām

, 27.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien, 30.jūnijā sāksies pieteikumu pieņemšana augstākā līmeņa studijām Latvijas Universitātē. Pieteikumus varēs iesniegt Universitātes fakultātēs, Latgales filiālē Daugavpilī un Valkas filiālē, to realizētajās studiju programmās.

Pieteikumu iesniegšana augstākā līmeņa studijām notiks no 30. jūnija līdz 25. jūlijam, izņemot Tulka 2 līmeņa profesionālās izglītības studiju programmu, kurai varēs pieteikties no 30. jūnija līdz 4. jūlijam. Pieteikumi jāiesniedz fakultāšu un filiāļu noteiktajās vietās un laikos, ar kuriem var iepazīties Universitātes portālā, Db.lv informē LU preses centrs.

Pavisam šovasar notiek uzņemšana 74 augstākā līmeņa studiju programmās. Tostarp šogad studenti var pieteikties 2 jaunās augstākā līmeņa izglītības programmās – starpuniversitāšu maģistra studiju programmā Dažādības pedagoģiskie risinājumi un profesionālajā augstākās izglītības maģistra studiju programmā Projektu vadīšana. Pirmā programmas izstrādē sadarbojās četras Eiropas universitātes: Nacionālā Tālākizglītības Universitāte Madridē, Spānija, Kārļa Universitāte Prāgā, Čehija, Latvijas Universitāte Rīgā, Latvija un Ludvigsburgas Pedagoģijas universitāte Reutlingenē, Vācija, bet programmu Projektu vadīšana realizē Ekonomikas un vadības fakultāte.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Var pieteikties Fulbraita stipendijām

Andra Briekmane, 09.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izsludināts konkurss uz Fulbraita zinātnes un tehnoloģiju programmas stipendijām doktorantūras studentiem nākamajam mācību gadam, ziņo ASV vēstniecība Rīgā.

ASV vēstniecība sadarbībā ar ASV Valsts departamenta Izglītības un kultūras lietu biroju un Starptautiskās Izglītības institūtu izsludinājusi konkursu uz Fulbraita zinātnes un tehnoloģiju programmas stipendiju. Tā tiek piešķirta doktorantūras studijām zinātnē, tehnoloģijās, inženierzinātnēs un matemātikā vadošajās ASV universitātēs šajās nozarēs. Studenti, kas saņems šīs stipendijas, tiks uzņemti doktorantūras programmās ASV universitātēs 2012./1013. akadēmiskajā gadā. Programmas ietvaros iespējams saņemt stipendiju līdz pat trīs gadu studiju periodam.

Pretendentiem jābūt oficiāli reģistrētiem Latvijas iedzīvotājiem ar Latvijas pilsoņa vai nepilsoņa pasi un līdz 2012. gada 1. augustam jābūt ieguvušiem bakalaura grādu, kā arī labi jāpārvalda angļu valoda. Kā informē vēstniecībā, vispirms notiks konkursa dalībnieku atlase Latvijā, bet labākos pieteikumus nosūtīs uz ASV, kur viņi tiks vērtēti starptautiskā līmenī. Līdz šim neviens students no Latvijas vēl nav saņēmis šo stipendiju, lai arī pagājušajā gadā vairāki pieteikumi tikuši nosūtīti uz ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru
Dzīvesstils

Studijām pieteicies mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā

LETA, 19.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad pamatstudijām kādā no 12 Latvijas augstskolām kopumā pieteikušies 10 123 reflektanti, kas ir mazākais studētgribētāju skaits pēdējo trīs gadu laikā, liecina informācija vienotajā valsts un pašvaldību portālā "Latvija.lv" uz pirmdienas plkst.17.

Pieteikšanās studijām noslēgusies plkst.16.

Dati "Latvija.lv" liecina, ka 2020./2021.akadēmiskajam gadam bija saņemti 10 296 reflektantu pieteikumi, bet 2021./2022.akadēmiskajam gadam - 10 182 pieteikumi.

Jaunajam akadēmiskajam gadam studijām kādā no 12 Latvijas augstskolām uz plkst.17 apstiprināti 9289 studētgribētāji.

No tiem lielākais studētgribētāju skaits jeb 4362 cilvēki apstiprināti studijām kādā no Latvijas Universitātes (LU) pamatstudiju programmām. Savukārt populārāko Latvijas augstskolu reitinga otrajā pozīcijā ierindojas Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), kurā studijām apstiprināti 2455 cilvēki.

Tālāk ar gandrīz trīs reizes mazāku reflektantu skaitu seko Latvijas Lauksaimniecības universitāte, kurā studijām apstiprināts 901 cilvēks. Ceturtajā vietā ir Daugavpils Universitāte, kurā apstiprināti 511 reflektanti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākajās universitātēs, kā arī vairākās mācību iestādēs reģionos vērojams studējošo skaita pieaugums. Privātajās augstskolās, kas fokusējās uz studijām krievu valodā, studentu skaits saruks.

Latvijas Universitātē (LU) bakalaura studijās pēc pamatuzņemšanas līgumu noslēguši 2842 reflektanti, kas ir par 15% vairāk nekā pērn, bet Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) pamatstudiju programmās jau noslēgti 1486 līgumi. Vasaras uzņemšana RSU noslēdzās ar rekordlielu studētgribētāju aktivitāti - pamatstudiju programmās tika saņemti 7099 pieteikumi no 2273 personām, kas bija par 20% vairāk nekā pērn. Ne tik labi rezultāti ir studētgribēšanai maģistantūrā, piemēram, LU maģistra studijām pieteikušies 1093 reflektanti, kas ir par 4% mazāk nekā pirms gada. Uzņemšana dažāda līmeņa studijām daudzās augstskolās vēl turpinās. Joprojām ir daudz brīvu budžeta vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Bez maksas palīdzēs sagatavoties studijām ASV

, 08.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ ASV Izglītības un testēšanas centrs uzsāk bezmaksas semināru sēriju, lai palīdzētu potenciālajiem studentiem labāk sagatavoties studijām ASV augstskolās, liecina centra sniegtā informācija medijiem.

Paralēli jau tradicionālajiem ikmēneša semināriem par augstskolas un studiju programmas izvēli kā bakalaura, tā maģistratūras un doktorantūras līmeņa studijām, ASV izglītības centra darbinieki kopīgi ar pieaicinātajiem speciālistiem un esošajiem ASV augstskolu studentiem šī gada laikā konsultēs par testiem, kas jākārto, lai pieteiktos studijām, to kārtošanas metodiku un iespējām, par iespējām iegūt finansējumu studijām ārzemēs, par karjeras iespējām, kādas paveras ASV universitāšu beidzējiem, uzņemšanas eseju rakstīšanas īpatnībām, pieteikumu formu aizpildīšanu, un citiem topošajiem studentiem aktuāliem jautājumiem. Šī informācija noderēšot arī tiem jauniešiem, kas vēlas studēt angļu valodā ne tikai ASV, bet arī Lielbritānijā un citur Eiropā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU notiek vasaras skola doktorantiem

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

21. un 22. augustā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notiek Inženierekonomikas fakultātes organizētā starptautiskā vasaras skola doktorantūras studentiem Radoša biznesa vide: pētniecības iespējas, kurā pulcējas 25 doktorantūras studenti no Latvijas, Lietuvas un Krievijas.

Saskaņā ar universitātes sniegto informāciju vasaras skolas dalībnieki ir Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes (LU), Mykolas Riomeris Universitātes (Lietuva, Viļņa) un Krievijas Tautu draudzības universitātes (Krievija, Maskava) doktorantūras studenti. Viņi klausās priekšlasījumus un strādā darba grupā Izaicinājumi pētniecībā: teorija un prakse.

Ar lekcijām vasaras skolā uzstājas mācībspēki no dažādām augstskolām, tostarp Tallinas Tehnoloģiju universitātes profesore (Igaunija) Tatjana Poļajeva (Tatjana Põlayeva), Mykolas Riomeris Universitātes profesore (Lietuva) Irēna Mačerinskiene (Irena Mačerinskiene), LU mācībspēks Karine Oganisjana, RTU mācībspēki -Natālija Lāce, Elīna Gaile-Sarkane, Liena Ādamsone, Dmitrijs Solovjovs, Ervīns Butkēvičs, Tālis Laizāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU notiek starptautiska vasaras skola doktorantūras studentiem "Radoša biznesa vide: pētniecības iespējas"

, 21.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīga, 2007. gada 21. augusts - 21. un 22. augustā Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) notiek Inženierekonomikas fakultātes organizētā starptautiskā vasaras skola doktorantūras studentiem "Radoša biznesa vide: pētniecības iespējas", kurā pulcējas 25 doktorantūras studenti no Latvijas, Lietuvas un Krievijas.

Vasaras skolas dalībnieki ir Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes (LU), Mykolas Riomeris Universitātes (Lietuva, Viļņa) un Krievijas Tautu draudzības universitātes (Krievija, Maskava) doktorantūras studenti. Viņi klausās priekšlasījumus un strādā darba grupā "Izaicinājumi pētniecībā: teorija un prakse".

Ar lekcijām vasaras skolā uzstājas mācībspēki no dažādām augstskolām, tostarp Tallinas Tehnoloģiju universitātes profesore (Igaunija) Tatjana Poļajeva (Tatjana Põlayeva), Mykolas Riomeris Universitātes profesore (Lietuva) Irēna Mačerinskiene (Irena Mačerinskiene), LU mācībspēks Karine Oganisjana, RTU mācībspēki -Natālija Lāce, Elīna Gaile-Sarkane, Liena Ādamsone, Dmitrijs Solovjovs, Ervīns Butkēvičs, Tālis Laizāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Starptautiski konkurētspējīgu studiju programmu izveidei būs pieejami 10 miljoni eiro

Žanete Hāka, 28.09.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpmāko piecu gadu laikā Izglītības un zinātnes ministrija investēs Eiropas Sociālā fonda (ESF) finansējumu jaunu spēcīgu un starptautiski konkurētspējīgu studiju programmu izveidē Latvijas augstskolās, informē ministrija.

Tādējādi ikvienam studentam visos studiju līmeņos tiks nodrošināta kvalitatīva, ar zinātni un pētniecību sasaistīta izglītība, kas spēj dot zināšanas augstas pievienotās vērtības radīšanai, nodrošinot valsts ekonomikas izaugsmi un sabiedrības labklājību.

Kopumā šim mērķim projektā būs pieejami vairāk nekā 10 milj. eiro, no kuriem 8,6 milj. eiro ir ESF un 1,5 milj. eiro - valsts budžeta līdzfinansējums. Projektā varēs iesaistīties gan valsts, gan privātās augstākās izglītības iestādes, tajā skaitā arī koledžas. Projektus paredzēts uzsākt 2018.gada otrajā pusgadā. Programmas nosacījumi ietver prasību augstskolām pārskatīt esošo programmu saturu, slēgt novecojušās un dublējošās un uz to bāzes veidot jaunas izcilas studiju programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izsludināta pieteikšanās Nippona fonda Roiči Sasakavas stipendijām

, 10.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitāte izsludinājusi pieteikšanos Nippona fonda Roiči Sasakavas Jauno līderu stipendijām. Stipendijas paredzētas Latvijas Universitātes humanitāro un sociālo zinātņu maģistrantūras un doktorantūras studentiem, liecina universitātes sniegtā informācija medijiem.

Stipendijas mērķis ir finansiāli atbalstīt izcilākos maģistrantūras un doktorantūras studentus – nākotnes līderus, veicināt uz zināšanām balstītu cilvēkresursu attīstību Latvijā, kā arī integrēt studijas un pētniecību un palielināt Latvijas Universitātes studentu iespējas izmantot vadošo pasaules universitāšu pieredzi.

Stipendijai var pieteikties Latvijas Universitātes humanitāro un sociālo zinātņu maģistrantūras un doktorantūras studenti. Tā paredzēta studiju maksas segšanai, grāmatu iegādei, dzīvesvietas īres, ceļa un iztikas izdevumu segšanai.

Iesniedzot pieteikumu, pretendentiem jānorāda stipendijas pieprasījuma mērķis, paredzētā studiju (pētniecības) darba apraksts, pieprasītās stipendijas apjoms, publikācijas un dalība konferencēs, sekmju izraksts, kā arī rekomendācijas u.c. dokumenti. Stipendiju var pieprasīt un izmantot arī studijām un pētniecībai ārvalstīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pirmo reizi Latvijā būs Jauno mediju mākslas doktorantūra

Vēsma Lēvalde, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 25. janvārim Liepājas Universitātē (LiepU) notiek reflektantu dokumentu pieņemšana Liepājas Universitātes un Ventspils Augstskolas starpaugstskolu doktora studiju programmā Valodniecība un mākslas nozares doktora studiju programmā Jauno mediju māksla.

Valodniecības doktorantūras studijām LiepU jau ir izveidojušās tradīcijas. Turpretim jauno mediju mākslas doktorantus LiepU uzņem pirmo reizi. Programma licenci ieguvusi 2012. gadā, tās būtība ir radošajā praksē balstīta starpnozaru pētniecība – skaņu un audiovizuālā māksla, datu vizualizācijas, sociālie mediji un digitālo tīklu kultūra, interaktīvā māksla, inovācija un radošās industrijas.

Jauno mediju mākslas programmas direktore, asociētā profesore Rasa Šmite uzsver, ka doktorantūras studijas nodrošinās daudzpusīgas iespējas darboties partneraugstskolu un partnerorganizāciju sadarbības tīklā un projektos, veicinās doktorantu un viņu mākslas pētniecības projektu starptautisku atpazīstamību, kā arī jauno mediju mākslas tehnoloģiju izmantojumu plašākā kontekstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl var pieteikties studijām Latvijas Universitātē

, 03.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātē turpinās pieteikumu pieņemšana vairākās pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmās. Pieteikšanās notiks fakultātēs.

Pamatstudijās iespējams pieteikties 9 dažādās studiju programmās Ekonomikas un vadības fakultātē, 16 programmās Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, 4 studiju programmās Moderno valodu fakultātē, vienā studiju programmā Teoloģijas fakultātē, kā arī vairākās Valkas un Latgales filiāļu īstenotajās studiju programmās.

Augstākā līmeņa studijām var pieteikties 15 studiju programmām Ekonomikas un vadības fakultātē, 4 - Filoloģijas fakultātē, 5 - Fizikas un matemātikas fakultātē, 3 - Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, 3 - Ķīmijas fakultātē, 5 Moderno valodu fakultātē, 15 Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, 4 - Sociālo zinātņu fakultātē, 2 - Bioloģijas fakultātē, 4 - Teoloģijas fakultātē, kā arī vienā - Juridiskajā fakultātē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vēl var pieteikties studijām LU

, 03.08.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Universitātē turpinās pieteikumu pieņemšana vairākās pamatstudiju un augstākā līmeņa studiju programmās. Pieteikšanās notiks fakultātēs, informēja universitāte.

Pamatstudijās iespējams pieteikties 9 dažādās studiju programmās Ekonomikas un vadības fakultātē, 16 programmās Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, 4 studiju programmās Moderno valodu fakultātē, vienā studiju programmā Teoloģijas fakultātē, kā arī vairākās Valkas un Latgales filiāļu īstenotajās studiju programmās.

Augstākā līmeņa studijām var pieteikties 15 studiju programmām Ekonomikas un vadības fakultātē, 4 - Filoloģijas fakultātē, 5 - Fizikas un matemātikas fakultātē, 3 - Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē, 3 - Ķīmijas fakultātē, 5 Moderno valodu fakultātē, 15 Pedagoģijas un psiholoģijas fakultātē, 4 - Sociālo zinātņu fakultātē, 2 - Bioloģijas fakultātē, 4 - Teoloģijas fakultātē, kā arī vienā - Juridiskajā fakultātē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Statistika: Baltijas valstis nepievilcīgas patvēruma meklētāju acīs

Gunta Kursiša, 25.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas valstis nav pārāk pievilcīgas patvēruma meklētāju acīs – visnepievilcīgākā ir Igaunija, kas minētajā periodā saņēmusi vismazāk lūgumu pēc patvēruma sniegšanas no visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, bet populārākā no Baltijas valstīm ir Lietuva. Savukārt Latvija minētajā laika posmā saņēmusi vien par divdesmit lūgumiem pēc patvēruma vairāk nekā Igaunija, citējot jaunākos Eurostat datus, raksta BBN.

Kopumā visās 27 ES valstīs šā gada otrajā ceturksnī lūgumu pēc patvēruma izteikuši 67,12 tūkstoši cilvēku ārpus ES. Visvairāk pieteikumu pēc patvēruma iesnieguši afgāņi (5960), pakistāņi (4350) un krievi (4225). Patvēruma meklētāji visbiežāk vēlējušies dzīvot Francijā (tā saņēmusi 13,75 tūkst. pieteikumu), Vācijā (12,8 tūkst. pieteikumu), Zviedrijā (8,79 tūkst. pieteikumu) un Lielbritānijā (6,415 tūkt. pieteikumu), liecina Eurostat dati par šā gada otro ceturksni.

Tajā pašā laikā Latvija minētajā periodā saņēmusi vien 60 patvēruma meklētāju pieteikumu, bet Igaunija – 40 pieteikumu. No Baltijas valstīm vispievilcīgākā patvēruma meklētāju acīs ir Lietuva, kas otrā ceturkšņa laikā saņēmusi 185 patvēruma meklētāju pieteikumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Paldies par mīlestību, ko veltāt savai profesijai – ķīmijai!» šādi pateicības vārdi tika daudzināti Rīgas Tehniskās universitātes Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātē (RTU MLĶF), kur notika ikgadējais Latvijas ķīmijas un dabaszinātņu skolotāju seminārs, kurā tika sveikti trīspadsmit labākie ķīmijas skolotāji, kuri savus skolēnus izcili sagatavojuši studijām RTU. Stipendijas studijām saņēma arī divi izcilākie MLĶF studenti.

Skolotāji no Latvijas reģioniem un Rīgas saņēma RTU MLĶF un citu institūciju – Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), Latvijas Organiskās sintēzes institūta, AS «Valmieras stikla šķiedra», AS «Olainfarm» – apbalvojumus.

Šogad par sasniegumiem skolēnu sagatavošanā ķīmijā un prasmi ieinteresēt skolēnus tālākajām studijām ķīmijas nozarē RTU ķīmijas profesores Emīlijas Gudrinieces vārdbalvu LZA pasniedza Ziemeļvalstu ģimnāzijas ķīmijas, bioloģijas un dabaszinību skolotājai Vēsmai Sūnai. Viņa ķīmijas studijām iedvesmojusi daudzus skolēnus, tostarp, RTU jauno zinātnieci, Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta vadošo pētnieci Dagniju Loču. V. Sūna atzina, ka apbalvojums viņas dzīvē ir ļoti zīmīgs un visiem klātesošajiem skolotājiem novēlēja skolēnus, kuri sekotu ķīmijas aicinājumam un izvēlētos arī savu turpmāko dzīvi saistīt ar šo zinātni.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija patlaban ir to Eiropas valstu starpā, kur studiju maksa par augstāko izglītību ir viena no lielākajām. Tikmēr citur augstākā izglītība ir par brīvu vai par studijām maksā vien tie, kuri nespēj nokārtot akadēmiskās saistības. Tomēr ik pa laikam notiek virzība uz bezmaksas izglītību. Šādu soli pavisam nesen spērusi Vācija, kur no šī akadēmiskā mācību gada studijas ir bez maksas. Latvijā tā pagaidām ir vien iecere, kas, visticamāk, būs atkarīga no pieejamā finansējuma, otrdien raksta laikraksts Diena.

No 968 eiro līdz 3557 eiro par pilna laika studijām pirmajā mācību gadā un no 818 eiro līdz pat 5333 eiro par studijām otrajā mācību gadā - ar šādām summām ir jārēķinās jaunajiem studentiem, kuri plāno augstāko izglītību iegūt Latvijā. Lai gan valsts piedāvā arī budžeta vietas, tās tiek nodrošinātas vien apmēram 39% studējošo. Pēc Eiropas Komisijas izglītības informācijas tīkla Eurydice jaunākā ziņojuma, rekordiste studiju maksas ziņā ir Anglija, kur studiju maksa pirmajā mācību gadā ir no 10 742 eiro līdz 11 377 eiro. Tomēr jāņem vērā, ka par studijām nav jāmaksā uzreiz, bet tikai pēc diploma saņemšanas, kad studenta ienākumi sasniedz konkrētu robežu. Salīdzinoši augsta studiju maksa ir arī Īrijā, Itālijā, Lietuvā, Ungārijā, Nīderlandē un Slovēnijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Reģionālajām augstskolām neizdodas piesaistīt reflektantus pat pusei studiju vietu

LETA, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Reģionālajām augstskolām, kurām pieteikties bija iespējams vienotajā uzņemšanas sistēmā, šogad nav izdevies piesaistīt reflektantus pat pusei izsludināto studiju vietu.

Kā liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, studijām piecās reģionālajās augstskolās kopumā pieteicās 1247 reflektanti. Lielākais studētgribētāju skaits pieteicies studijām Daugavpils Universitātē - patlaban augstskola varētu sagaidīt 387 jaunus studentus. Vismazāk reflektantu pieteicās studijām Ventspils Augstskolā, kura patlaban var cerēt uz 183 jauniem studentiem.

Tomēr Ventspils Augstskola ir vienīgā augstskola, kas ar salīdzinoši nelielo reflektantu skaitu spēs aizpildīt aptuveni pusi izsludināto studiju vietu. Sākoties uzņemšanai, augstskola izsludināja 369 studiju vietas, no kurām 190 bija budžeta vietas. Noslēdzoties dokumentu pieņemšanai, šajā augstskolā varētu būt aizpildīti 50% izsludināto studiju vietu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Reflektanti stāv rindā pie RTU; pirmais izvēlēsies IT vai enerģētikas studijas

, 20.07.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) centrālajā ēkā Rīgā, Kaļķu ielā 1 šorīt jau agri ir izveidojusies reflektantu rinda: nupat ir sākusies 2009./2010. akadēmiskā gada pirmā kursa studentu uzņemšana universitātē.

RTU jauno studentu uzņemšana turpināsies līdz 28. jūlijam, informēja universitāte.

Čaklākais reflektants, ko RTU informācijas centra pārstāvji topošo studentu rindā šorīt pirms plkst. 8 sastapa pašu pirmo, bija Rēzeknes Valsts ģimnāzijas absolvents Jānis Strods. Viņš Rīgā bija ieradies no Rēzeknes rajona Viļāniem un gatavojas iesniegt pieteikumu studijām gan RTU Datorzinātnes un informācijas tehnoloģijas fakultātē, gan Enerģētikas un elektrotehnikas fakultātē.

Lai saīsinātu reflektantu rindas un atvieglotu pieteikšanās procedūru studijām, RTU pirmo reizi šogad reflektantiem piedāvā iespēju aizpildīt un izdrukāt pieteikšanās iesnieguma veidlapu studijām valsts budžeta finansētās pilna laika pamatstudiju programmās. Reflektantu personiska ierašanās RTU tik un tā ir obligāta, taču elektroniskajā RTU informācijas sistēmā ievadītie dati paātrina reflektanta iesnieguma pieņemšanu RTU.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aicina augstskolas iesniegt pieteikumus Erasmus Mundus programmā

Elīna Pankovska, 01.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisija izsludinājusi konkursu Erasmus Mundus programmā un aicina augstākās izglītības iestādes iesniegt projektu pieteikumus.

Erasmus Mundus programmā augstākās izglītības iestādes sadarbībā ar citām Eiropas Savienības un trešās pasaules valstīm var īstenot kopīgas maģistrantūras vai doktorantūras programmas.

Konkursa pieteikuma dokumentu veidlapas ir publicētas Izglītības, audiovizuālās jomas un kultūras izpildaģentūras mājaslapā.

Pieteikums kopīgajām maģistrantūras un doktorantūras programmām jāiesniedz tiešsaistē līdz šā gada 29.aprīlim.

Augstākās izglītības iestādes aicinātas iesniegt arī īsu piedāvātās programmas kopsavilkuma aprakstu līdz 31.martam. Savukārt pieteikums partnerībām un Eiropas augstākās izglītības popularizēšanai EACEA pa pastu jānosūta līdz 29.aprīlim.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

LU reflektantu skaits sasniedz 2 287

, 22.07.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien, 22. jūlijā līdz plkst. 17.25 Latvijas Universitātē 2 287 reflektanti iesnieguši 5 603 pieteikumus uz pamatstudijām pilna laika klātienē. Vispopulārākās programmas pēc kopējā saņemto pieteikumu skaita, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, ir vadības zinības, komunikāciju zinātne, ekonomika, tiesību zinātne un politikas zinātne.

Pieteikumus studijām Latvijas Universitātē vakar varēja iesniegt Hansabankas reģionālajās filiālēs 12 Latvijas pilsētās. Šo iespēju, kuru Latvijas Universitāte jau otro gadu piedāvā sadarbībā ar Hansabanku, šogad izmantojuši gandrīz uz pusi vairāk studēt gribētāju nekā pērn – pavisam 824 (2007.gadā – 478). Visaktīvākie bija Valmieras puses jaunieši, šajā pilsētā pietiekušies 109 reflektanti. Daudz neatpalika arī Liepāja (92), Cēsis (85), Rēzekne (82) un Jelgava (80), Db.lv informē LU preses centrs.

Arī šogad saglabājas augsta reflektantu interese par studijām Latvijas Universitātē, par ko liecina studēt gribētāju rinda, kas vērojama visu šo dienu. Taču Latvijas Universitātes administrācija atgādina, ka pieteikumu iesniegšanas datums un laiks neietekmē reflektantu iespējas studēt par budžeta līdzekļiem, jo konkursa rezultāti tiks apkopoti tikai pēc tam, kad noslēgsies pieteikumu pieņemšana. Lai taupītu savu laiku un neradītu rindas pirmajās pieteikumu pieņemšanas dienās, reflektanti tiek aicināti izmantot visas pieteikumu pieņemšanai paredzētās dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kamēr Latvijā jaunais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis vēlas, lai visi studenti aizņemtos naudu studijām no īpaši izveidota kreditēšanas fonda un valsts apmaksātās studiju vietas tiktu likvidētas, mūsu kaimiņvalsts Igaunija iet citu pārmaiņu ceļu. Tur nolemts visiem sekmīgajiem studentiem, kas studēs igauņu valodā, ļaut mācīties bez maksas, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Igaunijas Izglītības un zinātnes ministrijas Augstākās izglītības departamenta direktors Marts Laidmets stāstījis: «Izstrādātais un valdībā apstiprinātais projekts par augstākās izglītības reformu paredz, ka no nākamā studiju gada visi studenti, kuri būs uzņemti valsts augstskolās, varēs par brīvu studēt studiju programmās, kas ir igauņu valodā. Lai saglabātu valsts apmaksāto studiju vietu, studentam katru semestri būs pilnībā jāizpilda studiju plāns, iegūstot vismaz 30 kredītpunktus. Ja students to pilnībā nespēs vai nevēlēsies izpildīt, izglītības iestādei būs iespēja prasīt, lai students atmaksā daļu no studiju izmaksām. Atmaksājamās summas griestus noteiks valdība. Augstskola gan drīkstēs arī nolemt neatprasīt studiju maksas atmaksu, ja students studiju plānu neizpildīs attaisnojošu iemeslu dēļ.»

Komentāri

Pievienot komentāru