Nekustamais īpašums

Liepājas metalurga vietā sāk Liepājas Industriālā parka infrastruktūras izbūvi

Db.lv, 23.09.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar bijušās rūpnīcas “Liepājas metalurgs” simbolisku caurlaides nojaukšanu 23. septembrī Liepājas speciālās ekonomiskās zonas (SEZ) pārvalde svinīgi uzsāka Liepājas Industriālā parka izbūvi, lai pārveidotu to par modernu, uz aprites ekonomikas pamatprincipiem balstītu zaļu industriālo parku.

Uzsākti pārmās kārtas būvdarbi, kas paredz ielu un inženierkomunikāciju izbūvi 3 posmos, kā arī jaunu sadales elektrotīklu izveidi. Tas ļaus daļēji atvērt slēgto rūpnīcas teritoriju publiskai piekļuvei un radīs iespēju piesaistīt pirmos investorus.

Lai izbūvētu pirmās ielas Liepājas Industriālā parka teritorijā, ir nepieciešams demontēt vairāku veco ēku demontāžu. Viena no tām martena ceha caurlaides ēka. “Nograujot veco caurlaides ēku, kas savulaik regulēja ieeju Liepājas Metalurga teritorijā, mēs simboliski pāršķiram jaunu lappusi Liepājas rūpniecībā. Ceru, ka pēc gadiem šī teritorija būs viens no jaudīgākajiem zaļajiem industriālajiem parkiem Latvijā, kas vienuviet apvienos spēcīgus uzņēmumus, radīs jaunas darba vietas un cels pilsētas, reģiona un visas valsts ekonomiku,” komentē Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš.

Projekta “Liepājas industriālā parka infrastruktūras attīstība 1.kārta” tiek īstenota, izmantojot Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējumu 10 milj. EUR apjomā, atbilstoši izstrādātajam projektam. Pamatojoties uz iepirkuma rezultātiem, divus būvdarbu projektus realizēs “A-Land” 1.1.kārtu par līguma summu 1,6 milj. EUR un 1.3.kārtu par 1,85 milj. eiro, bet trešo 2.1. kārtu SIA “CTB” par 2,8 milj. EUR. Projekta ietvaros viesos trīs ielu posmos izbūvēs inženierkomunikācijas (ūdensapgāde, sadzīves kanalizācija, lietus ūdens kanalizācija, siltumapgādes tīkli). Vienlaikus ar ielu būvdarbiem tiks uzsākta arī elektroapgādes tīklu izbūve, ko veikts AS “Sadales tīkls”.

“Tas ir tikai sākums, pirmais solis, lai bijušās rūpnīcas “Liepājas metalurgs” teritorijā izbūvētu ielas, gājēju un veloceliņus, lai to pakāpeniski atgrieztu kopējā pilsētas apritē un tā būtu publiski pieejama. Vienlaikus svarīgi to padarīt pievilcīgu investoriem, kuri veidos modernus ražošanas uzņēmumus ar labi apmaksātām darbavietām, kas balstītas uz viedām tehnoloģijām un aprites ekonomikas pamatprincipiem,” saka Liepājas SEZ pārvaldnieks Uldis Hmieļevskis.

Liepājas Industriālais parku attīsta Liepājas SEZ pārvalde un Liepājas valstspilsēta bijušās rūpnīcas “Liepājas metalurgs” teritorijā starp Brīvības ielu, Meldru ielu, Ezermalas ielu, Parka ielu un Zemnieku ielu, Liepājā. Tas robežojas ar Liepājas ezeru, kas ir īpaši aizsargājamā dabas teritorija NATURA 2000. Tā teritoriju plānots attīstīt par mūsdienīgu uzņēmējdarbības vidi, kuras darbība būs vērsta uz tehnoloģiski modernu, inovatīvu uzņēmumu piesaisti, kas sekmēs augstas pievienotās vērtības produktu ražošanas attīstību un būs atbilstoša Eiropas zaļā kursa priekšnoteikumiem par videi draudzīgas, aprites ekonomikas principus veicinošas industrializācijas attīstību. Īstenojot kopējo Liepājas Industriālā parka ieceri, atbilstoši apstiprinātajai stratēģijai, plānots piesaistīt privātās investīcijas vairāk kā 275 milj. EUR un jaunradīt vismaz 1500 darbavietas.

Komentāri

Pievienot komentāru