Rīgas Meža ielas Street Burgers vadītājs Kristaps Fridrihsons atvēris savu ēdināšanas vietu dzimtajā pilsētā Liepājā
Esmu Liepājas patriots, uzsver K. Fridrihsons. Tur uzaudzis, bet pirms aptuveni 15 gadiem nolēmis meklēt plašākus ūdeņus. Liepājā jaunam puikam tolaik bija par šauru, lēnu, garlaicīgu. Taču viņš nekad nedomāja, ka aizbraucis uz neatgriešanos. «Latvija un Liepāja ir iespēju vieta. Citi saka – te nekā nav. Es pilnīgi tam nepiekrītu. Katram varu oponēt. Tas, ka neiet pie kāda, – varbūt jāpadomā, ko dara nepareizi.» Pirmo darba pieredzi guvis labos bāros Lielbritānijai piederošajā Džērsijas salā, K. Fridrihsons atgriezās Latvijā un sāka strādāt Rīgā. Vadīja dažādas jaunas ēšanas vietas, apmācīja viesmīļus, bārmeņus, līdz kopā ar Aleksandru Vēveru sāka strādāt pie burgernīcas izveides. Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka tā nebūs parasta ātrās ēdināšanas iestāde, bet vieta ar savu filozofiju. «Būt godīgiem pret klientiem un sniegt labāko no tā, kas ir atrodams tepat, Latvijā. Liellopa gaļa, jērs tepat no Latvijas laukiem – tas ir mūsu lepnums,» uzņēmuma mājaslapā lasāms tā moto. To pašu ideju tālāk nes arī K. Fridrihsona dibinātais Street Burgers Latvia franšīzes uzņēmums. Jautāts, kādēļ izvēlējies šādu uzņēmējdarbības formu, nevis izveidojis kaut ko pilnīgi no jauna, K. Fridrihsons saka: «Visam savs laiks. Šobrīd esmu ļoti dziļi iekšā Street Burgers. Ne tikai ar darbiem un atbildību, bet arī ar sirdi un dvēseli. Pagaidām neredzu citu ceļu.» Saprotot, ka ir pienācis laiks atgriezties Liepājā, viņam bija skaidrs – nekļūs par darba meklētāju.
Lasi laikraksta Dienas Bizness šīs dienas numuru elektroniski
Kad pirms diviem gadiem radās doma par Street Burgeru Liepājā, tika noskatītas bijušās galerijas ten telpas pašā pilsētas centrā. Tomēr dzīve piespēlēja citu iespēju – burgernīcu atvērt blakus ledushallei, vietā, kur iepriekš darbojās kafejnīca Ripa. «Un droši vien labi, ka tā,» pasmaida K. Fridrihsons. Ēstuves mērķauditorija ir ģimenes, kuras pārvietojas ar automašīnu. Te ir ērti piebraukt, blakus bezmaksas stāvvieta. Reizēm tieši tādi nelieli šķēršļi kā maksas autostāvvieta, nepieciešamība šķērsot ielu rada barjeru, lai apmeklētu kādu vietu.
Telpu remonts ilga kopš pagājušā gada vasaras, un burgernīcas atklāšanas datums vairākkārt tika pārcelts. Uzņēmuma īpašnieks uzsver, ka tas nebija saistīts ar birokrātiskām grūtībām. Vienkārši vajadzēja apjomīgus remontdarbus.
«Būšu nepopulārs, bet ar visām instancēm man ir bijusi brīnišķīga sadarbība. Esmu sastapies ar pretimnākošiem cilvēkiem gan Pārtikas un veterinārajā dienestā, gan Valsts ieņēmumu dienestā, Valsts darba inspekcijā, Liepājas būvvaldē. Vienmēr viss ir izskaidrots, operatīvi izdarīts. Esmu stāvējis blakus daudzu ēdināšanas vietu izveidei vairāk nekā desmit gadu, bet šī ir mana pirmā uzņēmējdarbība ar savu atbildību, parakstiem, darbu. Birokrātija ir liela, bet tas nav nekas neizpildāms. Un, ja vēl iedziļinās, saproti, ka tas viss tiešām ir vajadzīgs.» Viņš atzīst, ka, protams, ir lietas, par kurām rodas nesaskaņas, tomēr, visu cilvēcīgi izrunājot, var nonākt pie kompromisa.
Visu rakstu Liepāja ir iespēju vieta lasiet 14. janvāra laikrakstā Dienas Bizness. Lasi laikrakstu Dienas Bizness elektroniski!
LASI ARĪ:
Street Burger īpašnieks Āgenskalnā izveido itāļu picēriju bez konkrēta darbalaika