Finanses

Lielāko daļu kredītņēmēju uztrauc maksātspēja nākotnē

Žanete Hāka, 22.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

79% kredītņēmēju uztrauc iespējamā maksātspējas samazināšanās, liecina SEB bankas veiktais pētījums.

Kā nākamais iespējamais risks tiek minēts kredīta likmes iespējamais pieaugums – par to bažījas 67% kredītņēmēji. Savukārt 48% uztrauc nodarbinātība nākotnē.

«Pēc mūsu datiem vidējā kredīta summa veido aptuveni 25 tūkstošus latu un vidējais kredīta atmaksas termiņš ir 15 gadi,» norāda bankas valdes locekle Ieva Tetere. Tas nozīmē, ka uzņemoties ilgtermiņa finanšu saistības, ir svarīgi pievērst uzmanību ne vien personīgās maksātspējas risku mazināšanai, bet arī sociāli ekonomisko risku ietekmei, kurus tiešā veidā ietekmēt nevar.

Pētījuma laikā 55% aptaujāto norādījuši, ka ienākumu samazināšanās dēļ ir saskārušies ar grūtībām kredīta maksāšanas laikā, 42% problēmas radīja kopējais dzīves sadārdzinājums, savukārt 25% - darba maiņa vai tā zaudēšana.

«Ja neseno ekonomisko krīzi cilvēkiem vieglāk ļāva pārvarēt 3-6 mēnešu uzkrājumu buferis, tad, domājot, kā pasargāt sevi no līdzīgiem riskiem nākotnē, papildus uzkrājumiem klienti var izvēlēties kredītmaksājumu apdrošināšanu,» uzsver SEB dzīvības apdrošināšanas valdes priekšsēdētā

Līdz ar to SEB banka izveidojusi kredītmaksājumu apdrošināšanu pret dažādiem iepriekšminētajiem faktoriem – bezdarbu, darba nespēju kopā dzīvības apdrošināšanu. Apdrošināšana garantē klientam saņemt kredītmaksājumu kompensāciju iestājoties piespiedu bezdarbam vai arī gadījumos, kad darba pārtraukšana notiek abām pusēm vienojoties.

Komentāri

Pievienot komentāru