Jaunākais izdevums

Ugunsdzēsībai Latvijā šogad aprit 150 gadi. Aģentūra LETA fotogrāfijās fiksējusi Latvijas Ugunsdzēsības muzejā apskatāmās šī aroda vēstures liecības.

Latvijā pirmā pilsētas ugunsdzēsēju komanda radās 1845.gadā Dinaburgā (tagad Daugavpils). Rīgā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība sāka veidoties 1864.gadā, un 1865.gada 17.maijā tās komanda pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku Aleksandra ielā (tagad Brīvības iela) Rīgā.

Arī citur Latvijā arvien jaunas komandas ķērās pie "sarkanā gaiļa" apkarošanas, un pirms 2.pasaules kara te rosījās jau vairāk nekā 200 ugunsdzēsēju komandu. Nozīmīga bijusi Latvijas ugunsdzēsības transporta un ekipējuma attīstība no rokas un tvaika sūkņiem, zirgu ekipāžām līdz lieljaudas automobiļiem. Tagad Latvijā izveidots starptautiskiem standartiem atbilstošs ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tradicionālo darbību paplašinot ar civilās aizsardzības un glābšanas funkcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Laidīs klajā eiro sudraba kolekcijas monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150

Žanete Hāka, 05.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien, 8. maijā, Latvijas Banka sāks tirgot eiro sudraba kolekcijas monētu Ugunsdzēsībai Latvijā 150, informē centrālās bankas pārstāvis Jānis Silkalns.

Latvijā pirmā pilsētas ugunsdzēsēju komanda radās 1845. gadā Dinaburgā (tagad Daugavpils). Rīgā brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība sāka veidoties 1864. gadā, un 1865. gada 17. maijā tās komanda pirmo reizi organizēti izbrauca uz ugunsgrēku Aleksandra ielā (tagad Brīvības iela) Rīgā.

Arī citur Latvijā arvien jaunas komandas ķērās pie sarkanā gaiļa apkarošanas, un pirms 2. pasaules kara te rosījās jau vairāk nekā 200 ugunsdzēsēju komandu. Nozīmīga bijusi Latvijas ugunsdzēsības transporta un ekipējuma attīstība no rokas un tvaika sūkņiem, zirgu ekipāžām līdz lieljaudas automobiļiem. Tagad Latvijā izveidots starptautiskiem standartiem atbilstošs ugunsdzēsības un glābšanas dienests, tradicionālo darbību paplašinot ar civilās aizsardzības un glābšanas funkcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs veidojas neliela rinda

LETA, 08.09.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien tirdzniecībā nonākot Rainim un Aspazijai veltītai sudraba kolekcijas monētai, Latvijas Bankas kasēs vērojama lielāka rosība nekā ikdienā.

No rīta, verot vaļā Latvijas Bankas kases, bija neliela rinda - vairāki desmiti cilvēki, informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns. Viņš prognozēja, ka dienas gaitā Rainim un Aspazijai veltīto monētu varēs iegādāties gandrīz bez gaidīšanas.

Monētas tirdzniecībā iegādes limiti šoreiz nav noteikti.

Latvijas Bankai nav mērķa, ka monētas būtu izpārdotas vienā vai dažās dienās, kaut arī atsevišķām monētām tā mēdz būt, bet dot sabiedrībai iespēju iegādāt šos mākslas darbus naudas formā par nozīmīgām nacionālām un vispārcilvēciskām tēmām.

Sudraba kolekcijas monētas Rainis un Aspazija cena Latvijas Bankas kasēs ir 59 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru