Citas ziņas

Latvijas Kuģniecībai nodarīti 36 miljonu zaudējumi

, 02.08.2007

Jaunākais izdevums

Publiskā akciju sabiedrība Latvijas kuģniecība (LK) ir pabeigusi iekšējo izmeklēšanu, iesniedzot apjomīgu pierādījumu krājumu Ekonomikas policijai, tajā skaitā melnās kases grāmatvedību, kas norāda uz konkrētu uzņēmuma akcionāru un bijušo amatpersonu saistību ar iespējamām noziedzīgām darbībām, piesavinoties LK finanšu līdzekļus, Db.lv informēja uzņēmuma sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska.

Ceturtdien, 2.augustā, LK valde iepazinās ar iekšējās izmeklēšanas dienesta ziņojumu un pilnvaroja valdes priekšsēdētāju Imantu Vikmani Ekonomikas policijai iesniegt jaunu pierādījumu paketi, kas apstiprina aizdomas par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kurus varētu būt veikuši atsevišķi bijušie LK valdes un viens padomes loceklis laika posmā no 2003. līdz 2005. gadam, nodarot uzņēmumam vismaz 36 miljonu ASV dolāru lielus zaudējumus.

Krimināllieta par neizdevīgajiem kuģu frakta līgumiem tika ierosināta jau 2005. gada jūlijā, un tās pamatā bija starptautisku kuģošanas biznesa auditoru Moore Stephens ziņojums, kas identificēja virkni kuģu frakta līgumu par pazeminātām cenām, kas slēgti ar kompānijām, kuras saistītas ar uzņēmuma bijušajām amatpersonām, tādējādi LK nodarot būtiskus zaudējumus, pēc auditoru aplēsēm, vismaz 36 miljonu ASV dolāru apmērā tikai 2003. un 2004. gadā vien. Uzņ��muma vadības ierosinātas iekšējās izmeklēšanas gaitā, kas precīzai faktu izpētei prasīja divus gadus laika, tika atklāti pierādījumi, kas ir radījuši nopietnas aizdomas par to, ka LK bijušās amatpersonas uz laiku ir nodevušas kuģus nomā par būtiski pazeminātām cenām dažādām ārzonas firmām (tādām kā, piemēram, Recoletos Ltd., Luzero Limited, Romanica Overseas Limited u.c.), kuras attiecīgi kuģus vēlāk izīrējušas jau par tirgus cenu, gūstot daudzus miljonus lielu peļņu, apejot LK un tādā veidā nodarot uzņēmumam miljonos mērāmus zaudējumus. Jauniegūtie pierādījumi apstiprina jau agrāk izteiktas aizdomas par dažu bijušo LK amatpersonu un akcionāru tiešu iesaisti šajā kuģu frakta līgumu shēmā.

Jauniegūto pierādījumu kopums, kas tiek nodots Ekonomikas policijai, sastāv no 69 dokumentu paketes, kurā ietverta informācija par neizdevīgos frakta līgumus slēgušajām ārzonas kompānijām, šo kompāniju izdotie pilnvarojumi, banku kontu saraksti kādā Latvijas komercbankā, informācija par šo ārzonas kompāniju īpašniekiem un to saistību ar LK akcionāriem, neizdevīgie frakta līgumi, atsevišķu shēmā iesaistīto amatpersonu lietišķā sarakste, bijušo amatpersonu datoros glabātā informācija, kas norāda uz iespējamu saistību ar neizdevīgajiem frakta līgumiem un tos slēgušajām ārzonas firmām, t.s. melnās kases uzskaite par saņemtajiem un sagaidāmajiem ārzonas kompāniju ieņēmumiem no šiem līgumiem, kā arī virkni citu dokumentu, piemēram, ārzonu kompāniju uzturēšanas rēķini un atskaites par ārzonu finanšu stāvokli, kas sūtīti Latvijā rezidējošām amatpersonām.

Īpašu uzmanību LK iesniegumā Ekonomikas policijai vērš uz to, ka atsevišķi neizdevīgo frakta līgumu slēdzēji ir tieši saistīti ar diviem LK akcionāriem. Proti, kompāniju Eastgate Properties Limited (Eastgate) un Ojay Limited (Ojay), kurām katrai pieder attiecīgi 5,446% un 8,829% LK akciju, akcionāri ir citas ārzonas kompānijas: Regina Developments Limited un jau minētā Recoletos Limited, kurai katrai pieder 50% no Eastgate un Ojay.

Recoletos Limited direktore ir norādīta Latvijas rezidente Ņina Gļebova, kas rīkojas arī kā LK akcionāru Ojay un Eastgate pilnvarotā pārstāve.

LK paziņojumā presei norāda: "Kā Recoletos Limited direktore ir norādīta Latvijas rezidente Ņina Gļebova, kas rīkojas arī kā LK akcionāru Ojay un Eastgate pilnvarotā pārstāve. Savukārt par Regina Developments Limited pārstāvjiem uzdodas advokāti Mārtiņš Kvēps un Rūdolfs Meroni. Šīs personas trijatā cenšas radīt šķietamus pilnvarojumus, lai varētu pārstāvēt minētos LK akcionārus pilnsapulcēs. Par prettiesisku pārstāvību jau notiek tiesvedība. Var secināt, ka viena un tā pati amatpersona Ņ.Gļebova, iespējams, ir iesaistīta gan neizdevīgo frakta līgumu shēmā, gan rīkojas kā LK akcionāru pārstāve. Tāpēc, ņemot vērā šos un citus faktus, var izdarīt ticamu pieņēmumu, ka daļa LK akcionāru ir bijusi iesaistīta darbībās, kas, iespējams, apzināti samazināja uzņēmuma peļņu, novirzot to ārzonas kompāniju kontos."

Jauniegūto pierādījumu lokā ir arī virkne lietišķās sarakstes, piemēram, elektroniskā pasta vēstuļu izdrukas, kurās Ņ.Gļebova informē bijušo LK valdes locekli Valēriju Godunovu un bijušo padomes locekli Oļegu Stepanovu par LK neizdevīgos frakta līgumus slēgušo ārzonu (piemēram, Recoletos, Luzero, Romanica) finanšu plūsmām, uzkrājumiem, gaidāmajiem ieņēmumiem u.tml.

Ekonomikas policijā iesniedzamo materiālu lokā ir informācija par vēl virkni ar frakta līgumu slēgšanu, iespējams, saistītām ārzonām, kuras pārvalda šaurs Latvijā rezidējošu personu loks, un kas norāda uz savdabīgām likumsakarībām. Piemēram, ārzonas uzņēmums Skeena Overseas, kurš arī slēdzis LK neizdevīgos frakta līgumus, ir dibinātājs uzņēmumam, kuru pēc vairākkārtējām nosaukuma maiņām šobrīd pazīst kā SIA SSF Apsardze. Šī uzņēmuma valdes loceklis ir bijušais Valsts policijas priekšnieks Juris Rekšņa.

Iesniegumā Ekonomikas policijai LK valdes priekšsēdētājs lūdz ierosinātās krimināllietas ietvaros izvērtēt dokumentu paketē norādītos faktus, noskaidrot ārzonu un to bankas kontu Latvijā patiesos labuma guvējus (beneficiārus), informēt uzņēmumu par lietas virzību un no vainīgajām personām piedzīt LK nodarītos zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Fondu biržā kotētajam uzņēmumam Latvijas kuģniecība (LK) arvien turpinās pārrunas ar Varšavas biržu par iespējamo šī uzņēmuma akciju kotēšanu Varšavā.emLatvijas kuģniecībai/em turpinās pārrunas par kotēšanos Varšavas biržā

"Mums ir pārrunas ar Latvijas kuģniecību par tās iespējamo iekļaušanu Varšavas fondu biržā. Es ceru, ka mums beidzot izdosies pārliecināt LK pievienoties mūsu biržai," norāda Varšavas fondu biržas vadītājs Ludviks Sobolevskis (Ludwik Sobolewski).

"Banku sektoru krīze izraisījusi būtisku pieprasījuma kritumu pēc akcijām Baltijas biržās. Galarezultātā to apgrozījums ir ļoti mazs, tāpat kā biržās iekļauto kompāniju likviditāte. Salīdzinājumā ar Baltijas akciju tirgu, Varšavas fondu birža šobrīd varētu šķist ļoti pievilcīga Baltijas reģiona kompānijām," uzsver Varšavas biržas Biznesa attīstības daļas vadītājs Roberts Kviatkovskis (Robert Kwiatkowski). Pēdējā laikā Varšavas biržai esot bijušas vairākas tikšanās ar Baltijas valstu kompānijām no transporta, mediju un tekstila, pārtikas rūpniecības un finanšu industrijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Budžets

Valdība atbalsta valsts pamatbudžeta bāzes izdevumus 2025.gadam 12,195 miljardu eiro apmērā

LETA, 20.08.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība otrdien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto informatīvo ziņojumu par valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzi un izdevumu pārskatīšanas rezultātiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kurā valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2025.gadam aprēķināti 12,195 miljardu eiro apmērā.

Salīdzinot ar pērn apstiprināto 2025.gada ietvaru, izdevumi palielināti par 122,8 miljoniem eiro.

Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2024.gadam pērn bija aprēķināti 11,237 miljardu eiro apmērā, un 2025.gada valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi plānoti par 8,5% lielāki.

Valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi 2025.gadam aprēķināti 4,754 miljardu eiro apmērā, kas, salīdzinot ar pagājušā gada ietvaru 2025.gadam, ir palielinājums par 64,3 miljoniem eiro. Savukārt izdevumu pārskatīšanas rezultātā 2025.gada budžetā konstatēts iekšējais resurss 138,1 miljona eiro apmērā.

Vienlaikus ar izdevumu pārskatīšanu valsts budžeta izdevumu plānošanā katru gadu tiek noteikti arī valsts pamatbudžeta un valsts speciālā budžeta bāzes izdevumi. Valsts pamatbudžeta bāzes izdevumi 2026.gadam aprēķināti 12,154 miljardu eiro apmērā. Salīdzinājumā ar ietvaru 2026.gadam izdevumi palielināti 598,8 miljonu eiro apmērā. Savukārt 2027.gadam izdevumi noteikti 11,589 miljardu eiro apmērā un 2028.gadam 11,332 miljardu eiro apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

VMD konstatējis pārkāpumus mežos, kur nodarīti zaudējumi 1,428 miljonu eiro apmērā

Žanete Hāka, 09.09.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts meža dienests 2016. gada pirmajā pusgadā konstatējis 466 gadījumus par meža apsaimniekošanu, ugunsdrošību un medības regulējošo normatīvo aktu prasību pārkāpumiem, kā rezultātā videi nodarīti zaudējumi 1,428 miljonu eiro apmērā, informē VMD.

No piefiksētajiem 466 pārkāpumiem, 274 gadījumos konstatēti kriminālrakstura pārkāpumi, par kuriem noformēti protokoli un lietas materiāli, par kopējo summu 1 354 396 euro, iesniegti policijai kriminālprocesa uzsākšanai un 192 gadījumos noformēti administratīvā pārkāpuma protokoli, kad, neievērojot normatīvo aktu prasības, videi nodarīti zaudējumi 74 274,74 euro apmērā.

2016. gadā pirmajā pusgadā konstatēto pārkāpumu skaits ir par 82 gadījumiem jeb 17,6% mazāks kā iepriekšējā gada pirmajā pusgadā.

Lielāko daļu no 2016. gada pirmajā pusgadā konstatēto administratīvo pārkāpumu skaita sastāda medību noteikumu pārkāpumi – 89 gadījumi jeb 19,1% no visiem konstatētajiem pārkāpumiem, otra lielākā pārkāpumu grupa ir atjaunotas mežaudzes kopšanas prasību pārkāpumi – 28 gadījumi jeb 6%, trešajā vietā atstājot augošu koku patvaļīgu ciršanu – 26 gadījumi jeb 5,6% , kas ilgu laiku bija pirmajā vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Centrālās vēlēšanu komisijas statistika liecina, ka starp Rīgas domes deputātu kandidātiem atrodams arī liels skaits dažādu uzņēmumu pārstāvju.

Tā vēlēšanās startē gan valdes priekšsēdētāji, gan valdes locekļi, gan direktori, gan citi augstākā līmeņa uzņēmumu darbinieki.

Lūdzām daļai no viņiem sniegt atbildes uz diviem jautājumiem:

1. Vai šis ir Jūsu pirmais starts politikā?

2. Kādēļ izlēmāt iet politikā? Kāda ir Jūsu motivācija un kādi ir plāni?

(Partijas sakārtotas secībā, kādā tās atrodamas cvk.lv)

Atbildes:

- Politisko partiju apvienība Saskaņas Centrs, Partija Gods kalpot Rīgai

Deņiss Jeļizarovs, dzimšanas gads: 1981, dzīves vieta: Rīga, tautība: nav norādīta

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas pašvaldība ir apkopojusi plūdu un vētras radītos zaudējumus pilsētā - tie pārsniedz 13 miljonus eiro -, aģentūra LETA uzzināja pilsētas pašvaldībā.

Visapjomīgākie postījumi nodarīti pilsētas infrastruktūrai. Izskalojumi un iebrukumi reģistrēti daudzās pilsētas ielās - Stacijas, Pasta un Jāņa ielā, Rūpniecības un Veidenbauma ielas krustojumā, Rogu ceļā, Dobeles šosejā, Garozas ielā, Jāņa Čakstes bulvārī, uz Lietuvas šosejas pārvada, abās Lielupes pludmalēs un citviet. Vētrā nolauzti ielu apgaismojuma balsti, ceļa zīmes un norādzīmes. Apjomīgi darbi būs jāveic iebrukušajam Savienības ielas lietus ūdens kolektoram.

Vētra un vēlāk arī pārmitrinātā zeme pilsētā izgāzusi vairāk nekā 400 koku. Apjomīgs darba ieguldīts lietus ūdens atsūknēšanā no pilsētas ielām, notekgrāvjiem un privātīpašumiem, piesaistot papildu lieljaudas sūkņus un citu tehniku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielāko nekustamā īpašuma darījumu TOP 70

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 21.09.2007

Rīgas Brīvostas pārvalde februārī SIA Rīgas pasažieru terminālis pārdevusi 59 890 kvadrātmetrus zemes ar muitas ēku Eksporta ielā 3a, 3b.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākais līdz šim reģistrētais nekustamā īpašuma pirkuma darījums: SIA PK Investments (AS Pro Kapital un divu Igaunijā reģistrētu kompāniju meitasuzņēmums) šā gada martā par 103,04 miljoniem latu pārdevusi tirdzniecības centru Domina - 8,13 hektārus zemes ar divām būvēm Ieriķu ielā 3. Uzzini, kuri ir citi lielākie darījumi!

Oficiālo lielo - miljons latu vai vairāk - nekustamā īpašuma darījumu skaits Rīgā strauji sarūk: pagājušā gada otrajā pusgadā tādu bija vismaz 55, bet šā gada pirmajā pusgadā - vairs tikai 36.

Īpaši lielo darījumu skaits galvaspilsētā pastāvīgi pieauga kopš 2005. gada pirmā pusgada, kad tikai 20 darījumu summa bija viens miljons latu vai lielāka un lielākā oficiālā darījuma summa bija 3,67 miljoni latu. Pagājušā gada pirmajā pusgadā virs miljona latu jau bija veseli 55 darījumi, virs miljona dolāru - vismaz 87. Savukārt šā gada pirmais pusgads gan ir atnesis absolūto viena darījuma summas rekordu, Vācijas uzņēmumam par vairāk nekā 103 miljoniem latu iegādājoties tirdzniecības centru Domina un tā zemes platības. Toties oficiālo - zemesgrāmatās fiksēto - darījumu virs miljona latu bijis tikai 36, virs miljona dolāru - tikai 60.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Viens no VID apturētā noziedzīgā grupējuma apcietinātajiem ir SIA Fero M īpašnieks Mihailovs

LETA, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes apcietinātajām personām saistībā ar darbību organizētā grupā, izvairoties no nodokļu nomaksas un legalizējot noziedzīgi iegūtus līdzekļus, ir SIA Fero M un vairāku citu uzņēmumu īpašnieks un līdzīpašnieks Vjačeslavs Mihailovs.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja VID sabiedrisko attiecību speciāliste EvitaTeice-Mamaja, viena no apcietinājumā esošajām personām ir tiesājamais 2011.gada krimināllietā, kas kopš 2012.gada jūlija tiek skatīta Jelgavas tiesā. Krimināllietā persona tiek tiesāta par sava iepriekšējā uzņēmuma izvairīšanos no nodokļu nomaksas, kas konstatēta uzņēmumam veiktajā auditā. Aizdomu par organizēta grupējuma darbību lietā nebija.

Grupējuma darbības rezultātā valstij nodarīti zaudējumi 1,7 miljonu eiro apmērā. Par aizdomās turētajiem atzītas četras personas, no kurām divas ir apcietinātas. Viens no apcietinātajiem iepriekš jau atzīts par aizdomās turēto kādā no VID Finanšu policijas pārvaldes lietvedībā esošiem kriminālprocesiem, kas 2012.gadā nodots Jelgavas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai pēc Krimināllikuma (KL) 218.panta 2.daļas - par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā un to darījusi organizēta grupa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pašvaldības policijai 13. janvāra grautiņos Vecrīgā nodarīti 22.5 tūkstošu latu zaudējumi. Par notikumiem, kas risinājušies pie Saeimas un Doma laukumā kopš vakardienas, sīkāk lasiet sadaļā Nemieri Vecrīgā.

Pašvaldības policija aprēķinājusi, ka šāds kaitējums nodarīts, sabojājot astoņas policijas automašīnas, informēja Rīgas mēra preses sekretāre Kristīne Liepa.

Jau ziņots, ka Rīgas domes struktūrvienības turpina apkopot pašvaldībai nodarītos zaudējumus. Šorīt plkst. 7 Rīgas mērs Jānis Birks, pašvaldības izpilddirektors Andris Grīnbergs un Pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Geduševs iepazinās ar situāciju Vecrīgā. Satiksmes departaments šobrīd aprēķina zaudējumus par sabojāto bruģi, ceļazīmēm un atkritumu tvertnēm. Nelieli zaudējumi nodarīti arī pašvaldības aģentūrai Rīgas dārzi un parki — salauzti soliņi kanālmalā, bojātas atkritumu tvertnes Līvu laukumā, pastāstīja aģentūras direktors Agnis Kalnkaziņš. Zaudējumi tiek lēsti ap 200 — 300 latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Valsts autoceļu aprīkojumam pērn nodarīti zaudējumi 656,4 tūkstošu eiro apmērā

Žanete Hāka, 27.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā valsts autoceļu aprīkojumam nodarīti zaudējumi 656,4 tūkstošu eiro apmērā, kas ir vairāk nekā 2012. gada attiecīgajā periodā, kad zaudējumi bija 598 tūkstoši eiro, liecina VAS Latvijas Valsts ceļi informācija.

Pērn bojātas vai nozagtas 1874 ceļa zīmes, radot 150,9 tūkstošu eiro zaudējumus.

Pērn bojāti 1527 ceļa zīmju stabi, nodarot zaudējumus 84,6 tūkstošu eiro apmērā un bojāti vai nozagti 4215 signālstabiņi 126,0 tūkstošu eiro apmērā.

Pagājušajā gadā bojāti 3575 metri aizsargbarjeru, nodarot zaudējumus 208 tūkstošu eiro vērtībā.

Tāpat salauzti vai nozagti 59 autobusu pieturu soliņi 7,6 tūkstošu eiro apmērā, salauztas vai nozagtas 840 soliņu latas 7,9 tūkstošu eiro vērtībā, bojāti 124 metri tiltu margu 16,2 tūkstošu eiro vērtībā.

Pagājušajā gadā bojāti 38 autobusu pieturvietas paviljoni, nodarot 18,9 tūkstošu eiro zaudējumus, bojāti vai nozagti 868 metri gājēju nožogojuma, nodarot zaudējumus 7,5 tūkstošu eiro apmērā, kā arī bojāti 10 apgaismes stabi, nodarot 15 tūkstošu eiro zaudējumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Augšlīgatnē izdemolēts pērn izbūvētais gājēju un velosipēdistu ceļa apgaismojums

Lelde Petrāne, 19.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naktī no 17. uz 18.janvāri uz Vidzemes šosejas (A2) Augšlīgatnē gājēju un velosipēdistu ceļa posmā no 63,9.- 65. km nozagti astoņi LED gaismekļi. Katrs šāds gaismeklis maksā 410 eiro (bez PVN).

Ir izdemolēti arī četri balsti, uz kuriem montē gaismekļus. Tiem izrauti un nozagti kabeļi. Kopumā šīs zādzības un vandālisma rezultātā nodarīti zaudējumi 3920 eiro apmērā. Gājēju un velosipēdistu ceļš Augšlīgatnē ir izbūvēts pērn rudenī.

Savukārt naktī uz 10.janvāri uz Tallinas šosejas (A1) pretī Minhauzena muzejam pie Duntes ir atskrūvēti četri apgaismojuma balsti un izzagti apgaismojuma aizsargautomāti (drošinātāji), izrauti apgaismojuma kabeļi un nozagtas kabeļu spailes, kā arī četri komutāciju lūku vāki. Kopumā nodarīti zaudējumi gandrīz 400 eiro apmērā.

Par abiem zādzību gadījumiem Valsts policija ir ierosinājusi kriminālprocesus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pieaug izmaksāto kompensāciju skaits par personas nāvi

, 22.01.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2007.gadā Tieslietu ministrijas Juridiskās palīdzības administrācija (JPA) izmaksājusi 191 valsts kompensāciju cietušajiem, no tām 92 gadījumos, kad tīša nozieguma rezultātā iestājusies personas nāve, liecina sniegtā informācija medijiem.

JPA 2007.gadā reģistrēti 240 valsts kompensācijas cietušajiem pieprasījumi, un 191 gadījumā pieņemts pozitīvs lēmums izmaksāt kompensāciju: 92 gadījumos, kad iestājusies personas nāve, 46 – kad nodarīti smagi miesas bojājumi, 45 – ja persona cietusi dzimumnoziegumā, 8 – par nodarītiem vidēja smaguma miesas bojājumiem. Galvenokārt kompensācija atteikta gadījumos, ja nodarītais noziegums nav bijis tīšs vai arī tā pieprasīta novēloti, t.i., neievērojot noteikto viena gada termiņu no brīža, kad personai piešķirts cietušā statuss.

Pērn valsts kompensācijās JPA izmaksājusi 94 743,60 latus. Valsts kompensācijas maksimālais apmērs ir noteikts likumā Par valsts kompensāciju cietušajiem un ir saistīts ar valstī noteikto minimālo mēneša darba algu, tādēļ 2007.gadā kompensācijas maksimālais apmērs bija 600 lati un tas tika izmaksāts, ja tīša nozieguma rezultātā bija iestājusies personas nāve, 420 latu – ja personai nodarīti smagi miesas bojājumi vai tā cietusi dzimumnoziegumā, bet 300 lati – ja personai nodarīti vidēja smaguma miesas bojājumi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc neatkarīga pētījuma datiem par zādzībām mazumtirdzniecībā, zādzības no veikaliem 2007. gadā tirgotājiem pasaulē izmaksāja 72,424 miljardus eiro. Eiropā tirgotājiem tika nodarīti zaudējumi 29,285 miljardu eiro apmērā, bet Baltijas valstīs –207 miljonu eiro apmērā.

Šādus datus apkopojis uzņēmums Neto Baltic.

Lielākos zaudējumus zādzību dēļ visā Eiropā piedzīvoja Baltijas valstu tirgotāji – šeit zaudējumi veido 1,42% no kopējā apgrozījuma. Otrajā vietā ierindojas Čehija (1,41%), trešajā – Grieķija, Slovākija un Ungārija (pa 1,36%). Vismazākie zaudējumi šogad tika konstatēti Austrijā (0,94%), Šveicē (0,96%) un Islandē (1%). 2007. gadā Eiropā zaudējumi no zādzībām sasniedza vidēji 1,26% no kopējā apgrozījuma, pasaulē – 1,36%.

Baltijas valstu tirgotājiem zādzību nodarītie zaudējumi ir gan lielākie, gan arī novērots vislielākais to pieaugums, salīdzinot ar 2006. gadu, – par 7,60%. Īrijā zaudējumi palielinājušies par 6,4%, bet Šveicē – par 4,3%. Tirdzniecības zaudējumi zādzību rezultātā visvairāk samazinājās Islandē (-5,70%), Dānijā (-3,20%) un Slovākijā (- 2,90%).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Db.lv jau ziņoja, ka kompānija Business Software Alliance ir nākusi klajā ar gadskārtējo pētījumu par datorprogrammu pirātismu - Global Piracy Study 2006. Pētījums rāda, ka Baltijā datorprogrammu pirātisms ir nodarījis 73 miljonu USD lielus zaudējumus, no kuriem par lielāko daļu atbildīga Lietuva.

Lietuvā no visām datorprogrammām, kuras tiek lietotas valstī, 57% ir nelegālās. Salīdzinot ar pagājušo gadu, Lietuvā šis skaitlis nav mainījies, savukārt zaudējumi, kas nodarīti valstij, salīdzinot ar 2005. gadu, palielinājušies no 25 līdz 31 miljonam USD.

Par 1% mazāk nekā Lietuvā pirātiskās programmas lieto Latvijā, t.i. no visām valstī lietotajām datorprogrammām 56% ir nelegālas. Datorprogrammu pirātisms Latvijai 2006. gadā ir nodarījis 26 miljonu USD lielus zaudējumus. 2005. gadā Latvijā pirātisma līmenis bija tāds pats kā šogad Lietuvā - 57%, savukārt zaudējumi bija mazāki - 20 miljoni USD.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lielākie zaudējumi 2006. gadā - BITE Latvija

, 26.10.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien, 25.oktobrī, laikraksts Dienas bizness pasniedza balvas veiksmīgākajiem TOP 500 Latvijas uzņēmumiem, Db.lv piedāvā apskatīt desmit TOP 500 uzņēmumus, kuriem 2006. gadā bija vislielākie zaudējumi.

1. BITE Latvija - zaudējumi 2006. gadā bija 9,19 miljoni LVL;

2. Latvijas kuģniecība - zaudējumi 2006. gadā bija 8,26 miljoni LVL;

3. IT investīcijas - zaudējumi 2006. gadā bija 4,94 miljoni LVL;

4. Latvijas Pasts - zaudējumi 2006. gadā bija 4,88 miljoni LVL;

5. LatRosTrans - zaudējumi 2006. gadā bija 4,87 miljoni LVL;

6. Kālija Parks - zaudējumi 2006. gadā bija 4,73 miljoni LVL;

7. INT Latvija - zaudējumi 2006. gadā bija 4,39 miljoni LVL;

8. LSC Shipmanagement - zaudējumi 2006. gadā bija 3,32 miljoni LVL;

9. Palink - zaudējumi 2006. gadā bija 3,20 miljoni LVL;

10. Preses nams - zaudējumi 2006. gadā bija 3,11 miljoni LVL.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

LK par 104 miljoniem dolāru ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus

LETA, 21.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecība (LK) apstiprina, ka ir pārdevusi divus jaunbūvējamos naftas gāzvedējkuģus kuģniecībai Navigator Gas katru par 52 miljoniem ASV dolāru (26 miljoniem latu), liecina LK paziņojums NASDAQ OMX Riga.

Kuģu pircējs pārņems visas saistības pret kuģu būvētavu šo kuģu būves līgumu pabeigšanai un atmaksās LK iemaksātos naudas līdzekļus. Kuģu pirkšanas-pārdošanas līgums stājās spēkā 2011.gada 18.martā, teikts LK paziņojumā biržai.

«Tā ir daļa no LK stratēģijas, izmantot līdzekļus, kas tiks iegūti no šo kuģu pārdošanas, lai finansētu divus jaunbūvējamos tankkuģus, kas tiks saņemti no Korejas kuģu būvētavas Hyundai Mipo Dockyard Ltd. jau šī gada maijā un jūnijā. LK mērķis šajos saspringtajos ekonomiskajos apstākļos ir rīkoties piesardzīgi, tajā pašā laikā turpinot izvērtēt un izmantot iespējas paplašināt floti ar moderniem kuģiem,» skaidro LK valdes priekšsēdētājs Pols Tomass.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Latvijas kuģniecība palielinās pamatkapitālu līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas

LETA, 30.08.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuģošanas kompānijas Latvijas kuģniecība plāno palielināt pamatkapitālu līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas slegtajā akciju emisijā, liecina paziņojums Nasdaq Rīga.

Paziņojumā teikts, ka pamatojoties uz akcionāra Vitol Netherlands B.V. (Vitol) pieprasījumu, jautājums par pamatkapitāla palileināšanu iekļauts ārkārtas akcionāru sapulcē, kas notiks 19.septembrī.

Akcionāru sapulcē plānots atbalstīt pamatkapitāla palielināšanu par 60 miljoniem eiro līdz 120 miljoniem eiro, emitējot jaunas akcijas slēgtajā (ne publiskajā) akciju emisijā ar mērķi refinansēt kuģošanas biznesa parādsaistības.

Jau vēstīts, ka Latvijas kuģniecība koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 43,69 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 3% mazāk nekā 2016.gada attiecīgajā periodā, taču koncerns guva peļņu 8,597 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Tik lielus zaudējumus noziegumi nav radījuši vairākus gadus

BNS, 16.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn noziegumos cietušajiem radīti 17 miljonus latu lieli zaudējumi, un tik lieli zaudējumi nav bijuši jau vairākus gadus.

Pērn noziegumos cietušajiem radīti 17 346 373 latus lieli zaudējumi, no kuriem atlīdzināti aptuveni 665 tūkstoši latu. Arests uzlikts 128 881 latu vērtam īpašumam, liecina prokuratūras apkopotie dati.

2009.gadā cietušajiem tika radīti 10 590 525 latus lieli zaudējumi, bet 2008.gadā - 14 491 875 latus lieli zaudējumi. 2007.gadā cietušajiem radīta aptuveni 17 miljonus latu liela skāde, bet vēl gadu agrāk - aptuveni 20 miljonus latu lieli zaudējumi.

Cietušie ir gan fiziskas, gan juridiskas personas, tostarp valsts.

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers trešdien prokuratūras gada pārskata sanāksmē šādus datus nosauca par diezgan šokējošiem un nelabvēlīgiem tiesīsbargājošām iestādēm. Līdz ar to šajā jomā jāveic milzīgs darbs, lai proporcijas tiktu izmainītas. "Šie skaitļi parāda, ka milzīgi zaudējumi tiek nodarīti," viņš uzsvēra.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Munich Re: Dabas katastrofas 2013.gadā radījušas zaudējumus 125 miljardu dolāru apmērā

LETA-AFP, 07.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dabas katastrofas pērn radījušas zaudējumus 125 miljardu dolāru (92 miljardu eiro) apmērā, liecina otrdien publiskotās pasaulē lielākās pārapdrošināšanas kompānijas Munich Re aplēses.

Vislielākos zaudējumus 2013.gadā izraisījis spēcīgais taifūns Filipīnās, kas prasīja arī vairāk nekā 6000 cilvēku dzīvību, un Eiropu skārušie plūdi.

Tomēr pērn katastrofās pieredzētie zaudējumi bijuši zemāki nekā pēdējo desmit gadu vidējais rādītājs - 184 miljardi dolāru. Apdrošinātie zaudējumi pērn bija 31 miljards dolāru, salīdzinot ar desmitgades vidējo rādītāju 56 miljardiem dolāru.

Vislielākos materiālos zaudējumus izraisīja plašie plūdi, kas jūnija sākumā skāra Eiropas austrumus un centrālo daļu, kopumā nodarot postījumus 15,2 miljardu dolāru apmērā, no tiem 3,2 miljardi dolāru bija apdrošināti.

Savukārt jūlijā Vācijā pieredzētajās vētrās ar krusu, kuras graudiņi sasniedza pat tenisa bumbiņu lielumu, nodarīti zaudējumi 4,8 miljardu dolāru apmērā, no tiem 3,7 miljardi dolāru bija apdrošināti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Apdrošināšana

Balta: Atlīdzību apjoms par zādzībām nekustamajos īpašumos šogad audzis par 73%

Dienas Bizness, 20.04.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada pirmajā ceturksnī izmaksātais atlīdzību apjoms par zādzībām nekustamajos īpašumos, salīdzinot ar to pašu laika periodu pērn, pieaudzis par 73%, liecina apdrošināšanas sabiedrības Balta (PZU grupa) dati.

«Pavasara siltās dienas, kuras bieži izvēlamies baudīt ārpus pilsētas pie dabas, diemžēl aktīvi izmanto arī garnadži. Ne visos nekustamā īpašuma apzagšanas gadījumos lielākie zaudējumi apdrošinātajam tiek nodarīti, nozogot tam piederošo mantu. Bieži ielaušanās vai tā mēģinājuma rezultātā nopietnākie postījumi finansiālā izteiksmē tiek nodarīti pašam dzīvoklim vai privātmājai – ārdurvis tiek uzlauztas tā, ka pēcāk jāmaina ne tikai slēdzene vai vērtne, bet viss durvju bloks, tiek bojāti logi, gan veicot urbumus tajos, gan sabojājot stikla paketes un vērtnes daļu. Tāpat zādzības procesā tiek nodarīti postījumi grīdas klājumiem, kāpnēm, sienām, mēbelēm un pat santehnikai,» pieteikto atlīdzību gadījumus komentē Līva Bogdanova, BALTA īpašuma un speciālo produktu pārvaldes produktu vadītāja, norādot, ka nopietnus šķēršļus iekļūšanai īpašumā profesionāliem zagļiem nespēj sagādāt ne ārdurvju kods vai aizslēgta kāpņu telpa, ne arī stiklots balkons.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kuģniecības vadība īsti nezina, kam pieder uzņēmuma 27.55 % akcijas 55 miljonu latu nominālvērtībā. Tas savukārt vadību dara bažīgu, šodien žurnālistiem atzina Kuģniecības (LK) valdes loceklis Raivis Veckāgans un arī zvērināts advokāts Agris Bitāns.

Saskaņā ar biržai sniegto informāciju par akcionāriem uz 2009. gada 30. aprīli, Kuģniecības 49.94 % pieder a/s Ventspils nafta, bet 27.55 % - International Baltic Investments (IBI), kas, saskaņā ar LK vadības rīcībās esošo IBI gada pārskatu, pieder Arnim Nīcgalim, Mārtiņam Kvēpam un SIA Heidelberga. Tomēr Kuģniecības vadība apšauba IBI likumīgās īpašumtiesības uz šīm akcijām, tā 2009. gada pavasarī iesniegusi arī prasības pieteikumu Rīgas apgabaltiesā, lūdzot atzīt par spēkā neesošiem darījumus ar LK akcijām starp IBI un ārzonas kompānijām – līdzšinējām 27 % LK akciju īpašniecēm – Ojay Limited un Eastgate Properties Limited.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mārtiņa Bunkus pēdējā intervija Dienas Biznesam: Maksātnespējas jomā – visatļautības sajūta

Sandris Točs, speciāli DB, 30.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielais ļaunprātīgas maksātnespējas gadījumu skaits ir būtiska Latvijas uzņēmējdarbības vides problēma, tā intervijā DB, ko publicējām 2016. gada 15. janvārī, teica zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus.

Šodien, kad kļuvis zināms, ka M. Bunkus ir noslepkavots, publicējam viņa interviju pilnā apmērā.

Lielais ļaunprātīgas maksātnespējas gadījumu skaits ir būtiska Latvijas uzņēmējdarbības vides problēma.

Vai nesenais Satversmes tiesas spriedums nozīmē, ka maksātnespējas administratori no šā gada būs pielīdzināmi valsts amatpersonām – to intervijā DB skaidro zvērināts advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus.

«Faktiski Satversmes tiesa atzina, ka tie administratori, kas vienlaikus ir arī zvērināti advokāti, nav pielīdzināmi valsts amatpersonām ar šā gada 1. janvāri, savukārt visi pārējie maksātnespējas administratori ir pielīdzināmi valsts amatpersonām,» secina M. Bunkus. Viņš skaidro, ka Satversmes tiesa nosprieda atzīt 2014. gada 25. septembra Grozījumu Maksātnespējas likumā 2. pantu un 2014. gada 30. oktobra Grozījumu likumā «Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā», ciktāl tie nenodrošina maksātnespējas procesa administratoriem, kuri vienlaikus ir arī advokāti, profesionālās darbības garantijas izvēlētās nodarbošanās saglabāšanai, par neatbilstošiem Latvijas Republikas Satversmes 106. panta pirmajam teikumam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Lielākie nekustamā īpašuma darījumi Rīgā: iezīmējas ballītes beigas

Lato Lapsa, Kristīne Jančevska, Baltic Screen, speciāli Db, 15.02.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvien vairāk ārvalstu pircēju un aizvien vairāk tiešā ārvalstu finansējuma, bez Latvijas kredītiestāžu starpniecības, - tās ir galvenās tendences, ko uzrāda Baltic Screen pētījums par lielākajiem nekustamā īpašuma darījumiem Rīgā pagājušā gada otrajā pusgadā.

Vienlaikus, neraugoties uz runām par briestošo krīzi nozarē, īpaši lielo darījumu ir bijis vairāk nekā iepriekš: ja pagājušā gada pirmajā pusgadā bija 36 darījumi virs miljona latu katrs, tad otrajā – jau 51. Tādējādi gandrīz atkārtots 2006. gada otrā pusgada rekords – tad bija notikuši vismaz 55 darījumi ar oficiāli uzrādīto summu virs miljona latu katram.

Ballītes beigas?

Pagājušā gada otrais pusgads nav nesis tādus rekordus kā tirdzniecības centra Domina un tā zemes platību pārdošana par 103 miljoniem latu pirmajā pusgadā. Apjomīgākais redzamais darījums (neskaitot darījumus, kad tiek pārdotas uzņēmumu kapitāldaļas, kam piesieti konkrēti nekustamie īpašumi) ir bijis desmitkārt mazāks – Palazzo Italia ēkas un zemes īpašnieku maiņa, darījuma summai pārsniedzot 10 miljonus latu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neraugoties uz veiktajiem taupīšanas pasākumiem, nepieciešamā dotācija SIA «Rīgas satiksmei» šogad pieaugs vēl par 12 miljoniem eiro un varētu sasniegt 134 miljonus eiro, atzina uzņēmuma pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrijs Matīss.

Šādu secinājumu uzņēmuma vadība izdarījusi pēc auditorkompānijas «Ernst&Young» sagatavotā ziņojuma par situāciju galvaspilsētas uzņēmumā. Pēc Matīsa teiktā, ziņojums «ir ļoti kritisks» un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, «Rīgas satiksmei» nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

«Zaudējumi nodarīti vairāku procesu rezultātā - izstrādājot budžetu, aprēķinot pašizmaksu, noslēdzot sadarbības līgumus, atgūstot parādus. Kaut vai līgums ar »Rīgas mikroautobusu satiksmi« - tas vien mums mēneša laikā rada 600 000 eiro zaudējumus. Tāpat arī kompensācija no domes 2018.gadā pieprasīta par 11,6 miljoniem eiro mazāka, nekā reāli nepieciešams un tā rezultātā uzņēmums strādā ar zaudējumiem. Šogad tie varētu būt aptuveni trīs miljonu eiro zaudējumi,» skaidroja Matīss.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzkrājumu dēļ peļņu nenesošiem kredītiem Latvijas bankas šogad februārī strādājušas ar 7.7 miljonu latu zaudējumiem.

Par to liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) apkopotā operatīvā informācija. Tomēr komisija norāda, ka 15 Latvijas bankas un viena ārvalsts bankas filiāle februārī ir strādājušas ar peļņu, kopā nopelnot 15.3 miljonus latu. FKTK dati liecina, ka šogad janvārī banku peļņa bija vēl 8.1 miljons latu. Savukārt pagājušā gada divos mēnešos bankas strādāja ar 51.4 miljonu latu peļņu.

Banku izveidotie uzkrājumi peļņu nenesošiem kredītiem šogad februārī ir palielinājušies par 10.5 % jeb 42 miljoniem latu, mēneša beigās sasniedzot 2.7 % no kredītportfeļa jeb 445 miljonus latu, kas ir par 0.3 procentu punktiem vairāk nekā janvāra beigās (2.4 %). Komisija norāda, ka uzkrājumu pieaugums peļņu nenesošiem kredītiem nav bijis tik straujš kā pagājušā gada nogalē, kad decembrī to īpatsvars kredītportfelī bija palielinājies par 0.9 procentu punktiem mēneša laikā.Bankām februārī 7.7 miljonu latu zaudējumi

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā un nākamajā gadā palielināsies Ziemeļvalstu banku kredītu zaudējumi, ko veicina Baltijas valstu ekonomikas kritums un recesija pašu banku valstīs, liecina 17 Reuters aptaujāto ekspertu prognozes.

Sešas lielākās Ziemeļvalstu bankas – Nordea, Swedbank, SEB, Handelsbanken, Danske bank un DnB Nor – varētu šogad pieredzēt kredītu zaudējumus 10.7 miljardu eiro apmērā..

Nākamajā gadā kopējie zaudējumi var sasniegt 11.2 miljardus eiro, no kuriem Baltijas valstu zaudējumi var samazināties līdz 2.6 miljardiem eiro.

Sagaidāmie Swedbank zaudējumi ievērojami palielinājušies pēdējo mēnešu laikā. Šogad bankas kredītu zaudējumi var sasniegt 2.96 miljardus dolāru.

«Runas par lata devalvāciju ir palielinājušas risku pēdējo mēnešu laikā un arī situācija šeit ir ievērojami pasliktinājusies,» norādījis Danske Bank analītiķis Pērs Gronborgs.

Komentāri

Pievienot komentāru