Mazumtirdzniecība

Latvijas balzama valdes priekšsēdētājs: valstij ir vienalga

Dienas Bizness, 11.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šobrīd nekas neliecina par to, ka cīņa pastiprinātos. Turklāt par šo problēmu runājam vismaz 15 gadus, bet nekas daudz nav mainījies. Man šķiet, valstij ir gluži vienalga, ka liela daļa alkohola tirdzniecības nozares atrodas ēnu ekonomikas pusē, bet tas nevar būt pieņemami nevienam legāli strādājošam uzņēmējam, kam gan nav daudz iespēju situāciju mainīt,» intervijā laikrakstam Diena, jautāts par valsts iestāžu cīņu ar nelegālā alkohola tirgotājiem, sacījis Latvijas balzama valdes priekšsēdētājs Guntis Āboltiņš - Āboliņš.

Savukārt, runājot par to, kas vajadzīgs, lai paplašinātos viņa vadītais uzņēmums un augtu darba vietu skaits, uzņēmuma vadītājs stāstījis: «Pats pirmais, ko varētu vēlēties, ir, lai valsts pēc iespējas mazāk traucē uzņēmējiem strādāt, lai saruktu birokrātijas slogs. Ja uzņēmēji varētu fokusēties uz svarīgāko - sava biznesa attīstību, tad tas būtu viens no vislabākajiem stimuliem ekonomikas attīstībai. Bet mēs ļoti daudz laika patērējam dažādām valsts iestāžu pieprasītām atskaitēm, un tas ir ārkārtīgi neproduktīvi.

Lai gan katram uzņēmējam atskaišu sagatavošana valsts institūcijām aizņem varbūt vienu stundu gadā, visiem kopā sanāk vērā ņemams laika apjoms.

Gribu uzsvērt, ir globāli jāmaina valsts ierēdņu attieksme pret uzņēmējiem. Patlaban valstiskā mērogā valda liela neuzticība biznesa vides cilvēkiem. Manuprāt, šāda attieksme pēc būtības ir nepareiza, traucē biznesam un prasa ļoti daudz nevajadzīgu resursu.»

Intervijā G. Āboltiņš - Āboliņš arī izteicies par ideju degvielas uzpildes stacijās aizliegt tirgot alkoholu. «Dažādās valstīs ir atšķirīga pieredze. Mans viedoklis ir, ka Latvijā degvielas uzpildes stacijas ir viens no caurspīdīgākajiem tirdzniecības vietu sektoriem - tajās ir videonovērošana un norit arī darbs ar citām akcīzes precēm. No šāda viedokļa raugoties, degvielas uzpildes stacija ir viena no visdrošākajām alkohola tirdzniecības vietām.

No pārdošanas apjoma viedokļa degvielas uzpildes staciju tirgus daļa ir samērā niecīga. Vērst ierobežojumus uz kādu ārkārtīgi mazu nozares segmentu, kurā turklāt ir ļoti niecīga iespēja tirgot nelegālo alkoholu un tikpat niecīga iespēja pārdot alkoholu nepilngadīgajiem, - tas ļoti izskatās pēc populisma. Neredzu nevienu loģisku iemeslu, kāpēc šobrīd Latvijā būtu jāvēršas tieši pret alkohola tirdzniecību degvielas uzpildes stacijā. Tikpat labi varam uzsvērt to, ka arī pie lielveikaliem daudzi cilvēki piebrauc ar automašīnām, un, ja autobraucēju dēļ tiek noliegta alkohola tirgošana degvielas uzpildes stacijā, tad jau arī lielveikalos nevarētu tirgot neko alkoholu saturošu,» viņš skaidrojis.

Komentāri

Pievienot komentāru