Citas ziņas

Latvijā šosezon Zilie karogi plīvos 12 peldvietās

Gunta Kursiša, 15.05.2012

Jaunākais izdevums

Šodien, 15. maijā, tiek atklāta oficiālā peldsezona, un paredzams, ka Zilie karogi, kas tiek piešķirti pludmalēm, vērtējot ūdens kvalitāti un labiekārtojumu un servisu, šajā sezonā tiks piešķirti 12 peldvietām.

Šogad uz Zilo Karogu Latvijā pretendēja Liepājas, Ventspils, Jūrmalas, Rīgas, Engures, Kuldīgas, Jēkabpils, Daugavpils un Saulkrastu pašvaldību peldvietas, kā arī jahtu ostas Liepājā un Pāvilostā.

Šogad pirmo reizi, veicot sezonas kontroles un arī sniedzot katram iedzīvotājam iespēju izteikt viedokli, tiks noskaidrota Latvijas labākā peldvieta - ūdens kvalitātes, servisa, informācijas un infrastruktūras aspektos, kā arī atbildīgā un saudzīgā attieksmē pret apkārtējo vidi. Tāpat arī Zilā Karoga kampaņas ietvaros un sadarbojoties ar starptautisko Baltijas jūras projektu MARLIN sezonas gaitā tiks pievērsta liela uzmanība cilvēku radīto atkritumu problēmai Baltijas jūrā un peldvietās - ne tikai Zilā Karoga peldvietās, bet visā Latvijas piekrastē kopumā, ziņo biedrība Zemes draugi.

Zilā Karoga programma ir viena no piecām globālā Vides izglītības fonda (FEE International) programmām. Tā balstās uz 29 stingriem kritērijiem ūdens kvalitātes, vides pārvaldes, vides informācijas un izglītības, kā arī labiekārtojuma un servisa jomās. Latvijā FEE International pārstāv nodibinājums Vides izglītības fonds.

Par peldvietām, kam piešķirti Zilie karogi, tiks paziņots vēlāk.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Vairāk nekā 80% iedzīvotāju saņem labas kvalitātes dzeramo ūdeni

Žanete Hāka, 22.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 80% Latvijas iedzīvotāju saņem labas kvalitātes un visām normatīvajām prasībām atbilstošu dzeramo ūdeni, liecina jaunākais Veselības inspekcijas pētījums.

Šodien, 22. martā, pasaulē tiek atzīmēta ikgadējā Pasaules ūdens diena. Šogad Pasaules ūdens diena veltīta tēmai – Ūdens un darbs ar mērķi pievērst uzmanību tiem, kuru ikdienas nodarbošanās saistīta ar ūdeni, tā piegādi un izmantošanu.

Latvijā dzeramo ūdeni galvenokārt iegūst no pazemes ūdens avotiem, kuru krājumi pilnībā nodrošina iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni.

2015. gadā auditmonitoringa programmā tika iekļautas 159 ūdens apgādes sistēmas ar piegādes apjomu virs 100 m3, un laboratoriski izmeklēti 207 dzeramā ūdens paraugi.

Izvērtējot dzeramā ūdens uzraudzības rezultātus, var apgalvot,. Kopš 2006. gada dzeramā ūdens ķīmiskā kvalitāte ar katru gadu uzlabojas. 2015. gadā samazinājusies ūdens ķīmiskās kvalitātes rādītāju neatbilstība no 16,1% neatbilstošu paraugu 2014. gadā līdz 14% paraugu 2015. gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz ar oficiālās peldsezonas sākšanos, Jūrmalas pašvaldība ir labiekārtojusi 12 oficiālās peldvietas, papildinot pludmales ar nepieciešamo atpūtas aprīkojumu. Pilsētā šogad plīvos 5 Zilie karogi – Jaunķemeros, Dubultos, Dzintaros, Majoros, Bulduros. Kauguru peldvietai piešķirts Nacionālais peldvietu kvalitātes sertifikāts.

Kūrortpilsētā ir 11 oficiālas pilsētas piekrastes peldvietas jūras krastā, viena Lielupes krastā.

Līdz ar aktīvās peldsezonas sākšanos - no 15.maija līdz 15.septembrim, 26 kilometru garajā Jūrmalas pludmalē izvietotas 160 pārģērbšanās kabīnes, 165 atkritumu konteineri,16 konteinertipa sabiedriskās tualetes, kā arī atpūtniekiem pieejami 149 pastāvīgie soliņi. Piecās peldvietās - Bulduru, Dzintaru, Majoru, Asaru un Kauguru pludmalēs - ir izvietotas publiski pieejamas dušas un kāju skalotāji. 54 pludmales izejās uz jūru ir uzstādītas koka laipas. 10 pludmales izejas uz jūru ir nodrošinātas ar betona plāksnēm, pa kurām var nobraukt pludmalē operatīvais transports. Šogad pludmalē atpūtniekiem būs pieejamas 26 kafejnīcas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete un šī gada «French Open» čempione Aļona Ostapenko pretendē uz WTA gada labākās spēlētājas balvu, vēsta Sieviešu tenisa asociācija (WTA).

Tāpat Ostapenko ir starp kandidātēm uz visvairāk progresējušās tenisistes balvu.

20 gadus vecā Ostapenko šosezon tika pie saviem pirmajiem diviem WTA tituliem karjerā. Jūnijā viņa triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, gūdama vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē, bet septembrī viņa uzvarēja Seulas WTA «International» turnīrā. Ostapenko WTA rangā ieņem rekordaugsto septīto vietu un nodrošinājusi vietu šīs sezonas noslēguma turnīrā.

Pēc pagājušās sezonas Latvijas sportiste pasaules rangā bija vien 43.pozīcijā, bet šī gada februārī bija noslīdējusi pat uz astoto desmitu.

Uz gada spēlētājas balvu izvirzītas arī rumāniete Simona Halepa, spāniete Garvinje Mugurusa, čehiete Karolīna Plīškova, ukrainiete Jeļina Svitoļina un amerikāniete Venusa Viljamsa.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā ir 54 oficiāli noteiktas peldvietas, sešas no tām – Rīgā. Katru gadu oficiālo peldvietu skaits kļūst par vienu vai divām kuplāks. Šogad jauna oficiālā peldvieta tiks atklāta Daugavpils novadā pie Luknas ezera un Rucavas novadā pie Papes bākas, otrdien raksta laikraksts Diena.

Ikdienā par ūdens kvalitāti peldvietās parasti aizdomājamies vienīgi tad, kad izskan aizliegums kādā no tām peldēties. Veselības inspekcija ir tā instance, kuras speciālisti kontrolē peldūdeņu piesārņojuma pakāpi. Kādi ir ūdens kvalitātes kritēriji un kopējā ūdens tīrības aina mūsu ūdenstilpēs, skaidro Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības nodaļas vecākais speciālists, vides veselības analītiķis Normunds Kadiķis.

Vides veselības analītiķis atzīmē, ka pēdējos gados peldūdeņu kvalitātes rādītāji gan Latvijā, gan Eiropas ūdeņos kopumā kļūst aizvien labāki. Tiek būvētas jaunas notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, ieviestas jaunākas ražošanas tehnoloģijas un veikta videi draudzīgāka lauku apsaimniekošana, lai mazinātu iespējamo ūdentilpju piesārņojumu. Taču joprojām aktuāls ir peldvietu īslaicīgais piesārņojums, kuru iepriekš prognozēt bieži vien nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sieviešu tenisa pirmā rakete un šī gada «French Open» čempione Aļona Ostapenko piektdien ieguva Sieviešu tenisa asociācijas (WTA) gada progresējušākās tenisistes balvu.

Tikmēr par gada labāko spēlētāju kļuvusi šī brīža pasaules ranga otrā rakete Garvinje Mugurusa no Spānijas. Arī Ostapenko pretendēja uz šo balvu, ko gan beigās nav ieguvusi.

Tieši Ostapenko un Mugurusa guvušas visspilgtākos panākumus šosezon - viņas šovasar triumfēja Francijas atklātajā čempionātā un Vimbldonas čempionātā.

Pašlaik 20 gadus vecā Ostapenko šosezon tika pie saviem pirmajiem diviem WTA tituliem karjerā. Jūnijā viņa triumfēja Francijas atklātajā čempionātā, gūdama vienu no lielākajiem panākumiem Latvijas sporta vēsturē, bet septembrī viņa uzvarēja Seulas WTA «International» turnīrā. Ostapenko WTA rangā ieņem rekordaugsto septīto vietu un nodrošinājusi vietu šīs sezonas noslēguma turnīrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Latvijā ūdens netīrāks nekā citur Eiropā

Dienas Bizness, 30.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija ar izcilu ūdeni peldvietās lepoties nevar. Šādus secinājumus liek izdarīt Eiropas Vides aģentūras publicētais ziņojums, raksta laikraksts Diena.

Ņemot vērā, cik daudz peldūdeņi atbilst izcilas kvalitātes rādītājiem, 29 valstu vidū mēs esam trešajā vietā no beigām, norāda laikraksts.

Citāda aina gan paveroties, ja valstis grupētu, summējot izcilas un labas kvalitātes peldūdeņus, tad Latvija ieņemtu samērā augstu vietu, tāpat mēs neesam to 17 valstu vidū, kurās ir pludmales ar zemu ūdens kvalitāti.

Visvairāk prasībām neatbilstošu peldūdeņu konstatēts Beļģijā (12%), Nīderlandē (7%) un Apvienotajā Karalistē (6%).

Savukārt pozitīvā nozīmē izceļoties Kipra un Luksemburga, kurās izcila ūdens kvalitāte pērn bijusi visās peldvietās.

Latvijā pagājušajā gadā no 46 oficiālajām peldvietām 22 ūdens kvalitāte bijusi izcila, 18 - laba un tikai piecās tā bija pietiekama. Tas nozīmē, ka šobrīd esam izpildījuši ES direktīvas 2006/7/EK prasības, kas nosaka, ka visās lielākajās peldvietās līdz 2015. gada beigām ūdens kvalitātei jābūt vismaz pietiekamai, skaidro Diena.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Foto: Lucavsalā nobruģēti celiņi; nākamgad sola asfaltēt pievedceļu un ierīkot park&ride stāvvietu

Dienas Bizness, 26.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lucavsalā turpinās labiekārtošanas darbi, tostarp ir noasfaltēti un nobruģēti celiņi, kā arī pludmalē nomainītas smiltis, bet peldētāju drošībai upes gultnē ieklāts ģeotekstila siets. Jūnijā tiks veikti apjomīgi zāliena atjaunošanas darbi. Klātienē aplūkojot paveikto, Rīgas mērs Nils Ušakovs un citas pašvaldības amatpersonas secināja, ka pilsētnieku iecienītā atpūtas vieta ir gatava vasaras sezonai, informē Rīgas dome.

«Nākamajā gadā, pēc Salu tilta rekonstrukcijas noslēguma, tiks noasfaltēts pievedceļš un ierīkota plaša autostāvvieta, kuru varēs izmantot visi iedzīvotāji un pilsētas viesi. Pēc būtības tā būs pirmā nopietnā park and ride autonovietne pilsētā,» stāsta N.Ušakovs.

Jau ziņots, ka Lucavsalas ziemeļu daļā pašvaldība ierīkojusi atpūtas zonu ar plašiem bērnu rotaļu laukumiem, grila vietām un vingrošanas un sporta laukumiem visa vecuma atpūtniekiem. Lucavsalas atpūtas parks kļuvis par rīdzinieku iecienītu aktīvās izklaides vietu. Lucavsalas ziemeļu daļas sakārtošanu pašvaldība sāka 2011. gadā ar neapsaimniekoto mazdārziņu un pussagruvušo dārza mājiņu likvidāciju, teritorijas atbrīvošanu no sadzīves atkritumiem un būvgružiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Jauniekārtotajā peldvietā pie Vanšu tilta no jahtām un kuģiem jāuzmanās pašiem

Dienas Bizness, 04.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šopavasar iekārtotajā atpūtas zonā pie Vanšu tilta netālu no ostas cilvēki sauļojas, spēlē volejbolu, peldas, tomēr šī vēl nav oficiāla peldvieta, tādēļ tur nav izveidota glābēju stacija un cilvēkiem pašiem jādomā par savu drošību. Nākotnē bažas rada arī blakus celtā jahtu piestātne, vēsta Diena.

Pludmales apmeklētājiem bažas rada laivu, jahtu un kuģu intensīvā satiksme Daugavā, kā arī ūdens kvalitāte, jo pludmale ierīkota ostas tuvumā. Peldvietai blakus jau top arī jahtu piestātne, kas vicemēra Andra Amerika vērtējumā, varētu veiksmīgi sadzīvot ar peldētājiem. Laikraksta satiktie peldvietas apmeklētāji gan neizrādīja patiku par tādu perspektīvu, vēsta medijs.

Veiktās analīzes rāda, ka ūdenī peldēties var, bet pašvaldības pārstāvji, atbildot uz jautājumu par peldvietas drošību, sola, ka izvērtē iespēju pie mola izlikt zīmi, lai informētu pārgalvīgākos iedzīvotājus, ka peldēt aiz pāļu mola, kas norobežo peldvietu, ir aizliegts. Mēneša laikā solīts ūdenī izvietot arī norobežojošas bojas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzēts, ka nākotnē pie Daugavas promenādes Ķengaragā tiks izveidota oficiāla peldvieta, Db.lv stāstīja Rīgas domes pārstāve Liene Pēteresone.

Patlaban Rīgā ir četras oficiālas peldvietas, kuru ūdens kvalitāte atzīta par peldēšanai atbilstošu un kur nodrošinātas ģērbtuves, tualetes, glābēju vietas un izpildīti citi noteikumi, kas ļauj peldvietas saukt par oficiālām. Patlaban par oficiālām peldvietām Rīgā tiek saukta Vecāķu pludmale, Bolderājas pludmale, kā arī Bābelītes ezers un Ķīšezers.

Kā stāstīja L. Pētersone ūdens kvalitātes mērījumi liecina, ka ūdens minētajā Daugavas vietā ir atbilstošs peldēšanai.

Iespējams, ka jaunā peldvieta varētu tikt atklāta nākamā gada vasarā. Lai izveidotu oficiālu peldvietu Ķengaragā, būs nepieciešams ne vien veikt teritorijas labiekārtošanu, bet arī veikt upes gultes tīrīšanas darbus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Baltkrievija izraida no valsts Latvijas vēstnieku un diplomātus, Latvija atbild ar identisku rīcību

LETA, 24.05.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas vēstnieks Baltkrievijā Einārs Semanis šodien tika izsaukts uz Baltkrievijas Ārlietu ministriju, kur tika iepazīstināts ar lēmumu likt Latvijas vēstniecības Minskā diplomātiem atstāt valsti, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijā (ĀM).

ĀM pavēstīja, ka vēstniekam jāpamet Baltkrievija 24 stundu laikā, savukārt pārējiem diplomātiem - 48 stundu laikā. Vēstniecībā darbu turpināt paliks viens administratīvais darbinieks.

Reaģējot uz Baltkrievijas rīcību, Latvijas ĀM ir izsaukusi Baltkrievijas pagaidu pilnvaroto lietvedi, lai informētu par identisku rīcību un baltkrievu diplomātu izraidīšanu līdz attiecību normalizēšanas brīdim.

LETA jau rakstīja, ka pirmdien Rīgā, pie viesnīcas "Radisson Blu Hotel Latvija", kur izlikti pasaules čempionāta hokejā dalībvalstu karogi, Baltkrievijas oficiālais karogs tika nomainīts pret Baltkrievijas vēsturisko sarkanbalto karogu.

Karogu pie viesnīcas, kur dzīvo arī Baltkrievijas hokeja izlase, nomainīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) un Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ielūkoties SIA Daiļrade RC ražotnē, kur top Latvijas karogi.

Agrāk uzņēmumā notika vērienīga ražošana un strādāja 12 tūkstoši darbinieku, stāsta SIA Daiļrade RC rīkotājdirektore Gaļina Driviniece. 1995.gadā tika uzsākta uzņēmuma sadalīšana un tika atdalīta SIA Daiļrade RC (Daiļrade Radošais centrs). Tā kā šeit bija filiāle, tad tajā ietilpta arī eksperimentālā grupa ar dažādiem speciālistiem, kas radīja tehnoloģijas, pirmos rasējumus un produktus, un vajadzēja sākt tos pārdot.

Tajā laikā bija 350 darbinieki, bet nu palikuši vien 50, viņa stāsta.

Uzņēmums aizvien atrodas ražošanas ēkā Čiekurkalnā, kur četros stāvos izvietoti dažādi ražošanas sektori.

SIA Daiļrade RC patlaban darbojas četros virzienos – ādas izstrādājumi, tekstils, metāls un koks. Šos elementus iespējams arī kombinēt, tādēļ uzņēmumam ir plašas ražošanas iespējas, viņa stāsta.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau astoto peldsezonu Vakarbuļļu pludmalē plīvos Zilais karogs, kas ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts. Karogs tika uzvilkts piektdien, 5. jūnijā, apliecinot, ka peldvieta atbilst visiem kvalitātes standartiem pieaugušo un bērnu drošai atpūtai, informē Rīgas dome.

Iestājoties siltam laikam, iedzīvotāji Vakarbuļļos varēs droši peldēties jūrā un uzlabot sportisko formu, nododoties fiziskām aktivitātēm tur ierīkotajos sporta laukumos.

Lai pretendētu uz Zilo karogu, pašvaldība ir nodrošinājusi 29 kvalitātes kritēriju izpildi. Vakarbuļļu peldvietas apmeklētājiem ir pieejamas dušas kabīnes, medpunkts, dzeramais ūdens, pludmale tiek uzkopta vismaz vienreiz diennaktī, tiek nodrošināta arī smilšu izsijāšana, peldūdens kvalitāte tiek regulāri pārbaudīta. Visu peldsezonu par drošību uz ūdens gādā glābšanas dienests.

Zilā karoga programma Latvijā tiek realizēta kopš 1998.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar Latvijas Tekstils Com direktoru Oskaru Polmani

Sagatavojusi Lelde Petrāne, 18.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild SIA Latvijas Tekstils Com direktors Oskars Polmanis. «Zīmols Latvijas Tekstils savu gājienu uzsāka 2011.gadā, kad tika nodibināts uzņēmums ar tādu pašu nosaukumu. Lai gan būs pagājuši tikai seši gadi, Latvijas Tekstila vārds arhīvos atrodams jau 1960.gadā, tādēļ bieži uzņēmums savos materiālos norāda atzīmi: pieredze, kopš 1960.gada. Lai gan kolektīvs ir samērā jauns, tomēr ne vienmēr uzņēmuma vārdam ir jāturpina nest vecišķu noskaņojumu, kā tas bieži gadās uzņēmumiem ar plašu vēsturi,» skaidro O. Polmanis. Uzņēmums ir viens no Latvijas karogu ražotājiem, kā arī piedāvā latviskus mājas tekstila izstrādājumus. 2013.gadā Latvijas Tekstils sašuva līdz šim lielāko Latvijas karogu pasaulē. Tā bija uzņēmuma simboliska dāvana Latvijai valsts 95.dzimšanas dienā. Latvijas karoga izmērs bija 22,5 x 45 metri, kas kopumā veidoja 1050 m2 lielu platību. Tas svēra aptuveni 80 kilogramus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

12. martā ārkārtējās situācijas dēļ būvniecības izstāde "Māja I 2020" tika pārtraukta un uz trīs mēnešiem "iesaldēta" Izstāžu centrā Ķīpsalā. Ņemot vērā dalībnieku lojalitāti un vēlmi piedalīties, pēc valsts līmeņa ierobežojumu atcelšanas tā atkal atvērta apmeklētājiem.

90% dalībnieku - aptuveni 350 uzņēmumu - turpina dalību izstādē "Māja I 2020", biznesa portālam db.lv pastāstīja Starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības "BT 1" valdes priekšsēdētājs Viesturs Tīle.

"No dalības izstādē atteicās tie uzņēmumi, kas piedāvā sezonālas preces vai pakalpojumus, kā arī uzņēmumi, kuriem visas preces jau iztirgotas un jaunas nav piegādātas. Bija uzņēmumi, kas nenoticēja, ka tiks izstrādāts speciāls regulējums biznesa attīstības izstāžu drošības prasībām un izstādes varēs notikt. Skaidrība par regulējumu pēc ārkārtējās situācijas radās pēdējā brīdī. Un faktiski šī viena nedēļa, kad gaidījām regulējuma pieņemšanu, "BT 1" izmaksāja 80 000 eiro. Ilgi nācās skaidrot, ka Izstāžu centra Ķīpsalā kapacitāte un infrastruktūra ļauj nodrošināt visus nepieciešamos epidemioloģiskos drošības pasākumus – informēšanu, distancēšanos, dezinfekciju. Turklāt mēs cilvēku skaita un plūsmas kontroli varam nodrošināt labāk nekā atsevišķos lielveikalos. Ir uzņēmumi, kas pārceļ savu dalību uz nākamo gadu. Dalību "Māja I 2020" ir pieteikuši arī jauni uzņēmumi, kas martā nevarēja piedalīties," stāstīja V. Tīle.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

1926. gada vasarā Gaismas prospektā ielika sanatorijas Ogre (tolaik – Mālkalne) pamatakmeni. Rīgas centrālās slimokases darbinieki, meklējot vietu trūcīgo iedzīvotāju bērnu sanatorijai, par piemērotāko atzina Ogri. Ēkas projektu uzticēja izstrādāt pazīstamajam arhitektam Konstantīnam Pēkšēnam (1859.-1928.), vēsta reģionālais medijs Daugavas balss.

«Uzsākot strādāt muzejā un apzinot vēsturisko apbūvi, manu uzmanību piesaistīja šī Jaunogres pērle, kas ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis un kurā esošajiem Anša Cīruļa sienu gleznojumiem noteikts valsts nozīmes mākslas pieminekļa statuss,» saka Ogres Vēstures un mākslas muzeja direktore Iveta Ruskule.

Muzeja kolektīvs 2013.gadā organizēja pirmo sarīkojumu, atzīmējot Anša Cīruļa 130.jubileju. Sanatorijas ēdamzālē, kur ir lieliska akustika, gaisma, visiem pat nepieticis vietas, tik liela bijusi ieinteresētība.

«Pēc pirmā publiskā pasākuma izstaigājām ēku. Uzmanību piesaistīja kāpņu telpā nolupusī krāsa. Uzmanīgi paskrubinot, sapratu, ka zem krāsas slāņa slēpjas vēl kādi zīmējumi. 1954.gadā sanatorijas ēkā bija remonts. Tolaik valdīja nelatvisks gars, un ēkā esošos zīmējumus nosedza ar eļļas krāsas slāni. Uzaicinājām mākslas zinātnieku Ilmāru Dirveiku veikt ēkas padziļinātu izpēti. Uzrakstījām projektu Kultūrkapitāla fondam, pusgada laikā tapa pētījums, kas tagad ir mūsu īpašumā. Ēkā ir saglabājusies oriģinālā grīda, logi, durvis, to profili un konstrukcijas ļoti raksturīgi tā laika arhitektūrai. Tieši K.Pēkšēna un A.Cīruļa ieguldījums sanatorijas ēku padara īpaši vērtīgu Latvijas kultūras vēsturē,» uzsver I. Ruskule.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latviešu zvaigzne Kristaps Porziņģis savā jaunajā mājvietā Dalasā jūtas komfortabli, jo pāreja no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Ņujorkas «Knicks» uz «Mavericks» bijusi gluda, norādīja spēlētājs.

Pašlaik 23 gadus vecais Porziņģis turpina atkopties no ceļgala traumas, bet iepriekšējā nedēļā viņš pirmo reizi piedalījās pilnvērtīgā «Mavericks» treniņā. Tas izsauca spekulācijas, ka, iespējams, latvietis šosezon vēl varētu uzspēlēt, tomēr pagaidām uz to nav atbildes.

«Beidzot atsākt trenēties ar komandu man bija kā pēc ilga ceļa tuksnesī atkal redzēt ūdeni. Atkal varēju izbaudīt sacenšanos vienam ar otru, pat ja tas bija tikai uz 15-20 minūtēm,» sarunā ar «Fox Sports» teica Porziņģis. «Esmu tāda tipa spēlētājs, kurš var pielāgoties visam. Redzot, kā komanda spēlē un kā tā dalās ar bumbu, es zinu, ka man nebūs problēmu iejusties šajā vienībā.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas spēlētājs Kristaps Porziņģis no Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Dalasas "Mavericks" aizmainīts uz Vašingtonas "Wizards", bet pretējā virzienā ceļos Dāvis Bertāns, ceturtdien vēsta "The Dallas Morning News".

"Mavericks" otro reizi trīs gadu laikā ir veikusi lielu darījumu, tajā iesaistot Porziņģi.

Pēc 2019.gada sezonas Porziņģis ar "Mavericks" parakstīja piecu gadu līgumu par maksimālo iespējamo summu 158,3 miljonu ASV dolāru (138,3 miljoni eiro) apmērā. Tas notika tikai dažus mēnešus pēc tam, kad Dalasas vienība viņu ieguva septiņu spēlētāju darījumā ar Ņujorkas "Knicks", laikā, kamēr viņš atveseļojās pēc 2018.gada februārī veiktās krustenisko saišu operācijas.

Kā "The Dallas Morning News" žurnālistam Bredam Taunsendam pavēstījis informācijas avots, Dalasas klubs pretī saņems arī "Wizards" aizsarga Spenseru Dinvidiju.

Tāpat ESPN ziņo, ka darījumā tiks iekļauts "Wizards" uzbrucējs Bertāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Auto

Soda naudu apmērs par iebraukšanu bez maksas Jūrmalā rekordaugsts - 5 miljoni eiro

Dienas Bizness, 26.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šosezon kopējais soda naudu apmērs par iebraukšanu bez maksas Jūrmalā rekordaugsts - 5 miljoni eiro

Strauji pieaugusi summa, kuru Jūrmala izrakstījusi soda naudās autovadītājiem, kas pilsētā iebraukuši, nesamaksājot divu eiro lielo iebraukšanas maksu. Sodu apmērs kopumā šosezon sasniedzis piecus miljonus eiro, un daudzi šoferi tagad saņem vēstules par sodiem, kas mērāmi pat tūkstošos, ceturtdien vēstīja LNT raidījums «900 sekundes».

Autovadītāju pārkāpumi šosezon fiksēti biežāk, jo pie iebraukšanas Jūrmalas teritorijā uzstādītas videotehniskās ierīces, kuras fiksē iebraukušo auto reģistrācijas numurus. Tos vēlāk pašvaldība salīdzina ar datu bāzi, kurā pieejami dati par transportlīdzekļiem, kuriem ir iegādāta ilgtermiņa elektroniskā iebraukšanas caurlaide. Ir autovadītāji, kuri mēģinājuši iebraukt kūrortpilsētā bez maksas 50, 60 un pat 70 reizes. Viņiem soda naudās var nākties samaksāt divus, trīs un pat četrus tūkstošus eiro. Viens rekordists, taksometra šoferis, šajā sezonā iebraucis pilsētā bez vienreizējās caurlaides pat 200 reizes, tātad viņa sods ir aptuveni 10 tūkstoši eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Sevastova pirmo reizi karjerā iekļūst Grand Slam turnīra pusfinālā

LETA, 05.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas sieviešu tenisa otrā rakete Anastasija Sevastova otrdien pirmo reizi karjerā sasniedza «Grand Slam» turnīra pusfinālu, ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfināla mačā uzvarot pērnā gada šī turnīra uzvarētāju Sloeinu Stīvensu.

Sevastova amerikānieti sagrāva ar rezultātu 6-2, 6-3, revanšējoties viņai par pērn šī turnīra ceturtdaļfinālā piedzīvoto zaudējumu.

Latvijas tenisiste, kura pasaules rangā ir 18.vietā, bet turnīrā izlikta ar 19.numuru, uzvarēja šī brīža planētas trešo raketi.

Līdz šim tieši ASV atklātais čempionāts bijis Sevastovai veiksmīgākais, jo viņa iepriekšējos divos gados tika līdz tā ceturtdaļfinālam, bet tagad liepājniece ir spērusi vēl soli tālāk.

Par pusfināla sasniegšanu Sevastova ir nopelnījusi 780 WTA ranga punktus.

Latvijas tenisiste pusfinālā tiksies ar planētas astoto raketi Karolīnu Plīškovu no Čehijas vai slaveno amerikānieti Serēnu Viljamsu, kura WTA rangā ieņem 26.vietu un turnīrā izlikta ar 17.numuru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

Porziņģis gūst smagu traumu, kas viņu no basketbola atturēs uz daudziem mēnešiem

LETA, 07.02.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Parasti atlabšana no šādām traumām prasa vismaz deviņus mēnešus, bet bieži vien ieilgst aptuveni gada garumā.

Latvijas zvaigzne Kristaps Porziņģis otrdien Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlē sarāva ceļgala krusteniskās saites, kas viņu no basketbola atturēs uz daudziem mēnešiem.

Porziņģa pārstāvētā Ņujorkas Knicks komanda savā laukumā ar rezultātu 89:103 (26:25, 20:25, 17:26, 26:27) kapitulēja Milvoki Bucks, latvietim laukumu atstājot, kad viņš 11 minūšu laikā bija sametis desmit punktus.

Incidents otrdien notika otrās ceturtdaļas sākumā, kad Porziņģis pēc bumbas trieciena grozā no augšas sadūrās ar Bucks lielāko zvaigzni Janni Adetokunbo, neveiksmīgi piezemējās un uzreiz sāpēs saķēra kreiso ceļgalu.

Stundu pēc spēles Knicks komanda apstiprināja, ka latvietis sarāvis kreisā ceļgala krusteniskās saites. Parasti atlabšana no šādām traumām prasa vismaz deviņus mēnešus, bet bieži vien ieilgst aptuveni gada garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā aizvien populārāks gan pašmāju, gan ārvalstu tūristu vidū kļūst dabas tūrisms. Īpaši iecienīti ir četri Latvijas nacionālie parki - Gaujas, Slīteres, Ķemeru un Rāznas Nacionālais parks -, kas ir īpaši aizsargājamas dabas teritorijas (ĪADT). Jāteic, ka ĪADT nav nekādu īpašu ierobežojumu tūristiem vai tūrisma pakalpojumu sniedzējiem. Izņēmums ir dabas rezervātu teritorijas, kur drīkst uzturēties tikai ar speciālām atļaujām, piektdien raksta laikraksts Diena.

Nacionālajos parkos tūristi drīkst medīt un makšķerēt, ievērojot vispārējo kārtību, ir pieejamas gan peldvietas, gan telšu vietas, gan ēdināšanas iestādes un naktsmītnes. Svarīgs nacionālo parku attīstības jautājums ir tūrisma infrastruktūra, kas iever ĪADT raksturīgās dabas takas, skatu torņus, velomaršrutus, putnu un dzīvnieku vērošanas vietas.

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) atzīst, ka viena no problēmām ir tā, ka valstij nacionālajos parkos tikpat kā nepieder zemes platības (izņemot mežus), tās pieder pašvaldībām un privātīpašniekiem. Gaujas Nacionālais parks ir DAP Vidzemes reģionālās administrācijas pārziņā. Tās direktors Rolands Auziņš atsaucas uz pasaules praksi, kura «liecina, ka dabas teritoriju aizsardzība visefektīvākā ir tad, ja tās pieder valstij». R. Auziņš stāsta, ka ir bijušas sarežģītas pārrunas ar privātīpašniekiem, piemēram, veidojot dabas takas, jo ir bijuši īpašnieki, kas nav ļāvuši šīm takām šķērsot viņiem piederošo īpašumu, tāpēc takas veidotas, šos īpašumus apejot. Tomēr ir arī daudz privātīpašnieku, kas novērtē dabas vērtības, ierīko dabas takas un skatu torņus tūristiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā Zilā karoga žūrija šogad sertifikātu piešķīrusi visām 19 no Latvijas pieteiktajām peldvietām un jahtu ostām, informē Vides izglītības fonda pārstāve Ieva Gedzuna.

Zilā karoga sertifikātu šogad saņems Ventspils pilsētas peldvieta, Daugavpils Lielā stropu ezera peldvieta, Daugavpils peldvieta Stropu vilnis, Vakarbuļļu peldvieta Rīgā, Abragciema peldvieta, Mārtiņsalas peldvieta Kuldīgā, Radžu peldvieta Jēkabpilī, pludmale pie Liepājas stadiona un dienvidrietumu pludmale Liepājā, Jūrmalas peldvietas - Jaunķemeri, Dzintari, Bulduri, Majori un Dubulti, kā arī Saulkrastu centra peldvieta un Limbažu Lielezera peldvieta.

No jahtu ostām Zilo karogu saņems Liepājas jahtu centrs, Marina osta Pāvilostā un Kuivižu Kapteiņu osta. Nacionālos peldvietu sertifikātus saņems Rumbulas peldvieta Rīgā un Beberliņu pludmale Liepājā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alojas novadā Staiceles upes krastā uzbūvēta desmit tūkstošus latu vērta uz pontoniem balstīta laipa. Par tās būvi deputāts un bijušais Staiceles mērs Jānis Bakmanis no Eiropas Savienības (ES) fondiem grib saņemt deviņu tūkstošu latu atmaksu, informē sabiedrība par atklātību Delna.

J. Bakmaņa pārstāvētā Eiropas stārķu pilsētu organizācija iesniegusi pieteikumu Lauku atbalsta dienestam (LAD) par 9000 latu atgūšanu, tomēr LAD neapstiprināja laivas piestātnes un peldvietas pontona izmaksas, jo konstatēja būtiskas atkāpes no sākotnējās ieceres, kā arī uz vietas konstatēja, ka izbūvētā laipa neliecina, ka tā varētu maksāt desmit tūkstošus latus, skaidro Delna.

Tomēr Eiropas stārķu pilsētu organizācija neatmeta cerības atgūt 9000 latu, un tiesā iesniedza pieteikumu pret LAD, lūdzot atcelt dienesta lēmumu - LAD prasīja organizācijai atmaksāt Eiropas Savienības finansējumu laivu un peldvietas pontona izbūvei. Tiesas spriedums būs zināms šā gada 21. oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Reizi dienā nāk peldēties viens un tas pats kungs,» tā Jelgavas Pašvaldības policijas preses pārstāve raksturojusi glābēju ikdienu kopš no 15. maija Lielupes pludmalē sāktas pastāvīgās dežūras. Līdz ar siltāku laiku tur varētu pulcēties vairāk atpūtnieku, vēsta reģionālais medijs Zemgales Ziņas.

No ceturtdienas, 15. maija, glābēji pastiprināti uzmanot peldētāju drošību un kārtību Jelgavas pludmalē Lielupē.

Jelgavas Pašvaldības policija iesaka sākt peldēšanas sezonu, kad ūdens temperatūra Lielupē būs sasniegusi 18 grādu, kā arī ūdeni pirms peldes pamēģināt basām kājām, brīdināt krastā palicējus, kurp un cik ilgi peldēs, vai peldes laikā nirs, lietot glābšanas vesti, sportojot uz ūdens, vai lietot peldlīdzekli, neiet ūdenī iereibušam, sakarsušam vai sliktas pašsajūtas gadījumā, nelēkt un neskriet ūdenī, netuvoties peldlīdzekļiem un nepeldēt aiz peldvietas norobežojuma, kā arī pieskatīt bērnus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Alūksnes novada pašvaldībā vērsušies vairāki iedzīvotāji, tostarp arī ar rakstisku vēstuli, lūdzot nodrošināt brīvu piekļuvi Pullana ezera peldvietām. Par to informējusi Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka, vēsta reģionālais portāls Alūksniešiem.

«Alūksnes novada pašvaldībai nepieder teritorija pie Pullana ezera, tādēļ pašvaldības vadība un speciālisti tikās ar zemes īpašnieku, kura īpašumā atrodas iedzīvotāju agrāk izmantotās peldvietas, lai uzzinātu viņa viedokli, kā atrisināt šo problēmu. Pašvaldība īpašniekam ierosināja apsvērt iespēju noslēgt jebkādu vienošanos, lai viņš nodrošinātu sabiedrībai piekļuvi Pullana ezera peldvietām un iedzīvotāji tās varētu izmantot. Diemžēl zemes īpašnieks šādu pašvaldības priekšlikumu noraidīja un informēja, ka nekustamo īpašumu pārdod kā vienu veselumu, neparedzot nekādu tā sadali,» stāsta E.Aploka.

Komentāri

Pievienot komentāru