Jaunākais izdevums

Kuba ir paziņojusi, ka atceļ nepieciešamību saviem pilsoņiem iegūt izbraukšanas atļaujas pirms ceļojumiem uz ārzemēm, ziņo BBC.

Šis jauninājums stāsies spēkā nākamā gada 14. janvārī. Pašlaik kubiešiem jāiztur ilgs un dārgs process, lai iegūtu atļaujas, un disidentiem tās bieži tiek liegtas.

Šī ir jaunākā no prezidenta Raula Kastro reformām.

BBC vēsta, ka vairums kubiešu pašreizējo izbraukšanas atļauju procesu necieš. Tagad viss, kas būs nepieciešams ceļošanai, būs derīga pase.

Prezidenta R. Kastro vadībā, kurš amatu no sava brāļa Fidela pārņēma 2008. gadā, Kubā pakāpeniski tiek mazināti ierobežojumi gan politikā, gan biznesā, gan citās jomās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Ceļojums laika kapsulā

Sagatavojusi Linda Zalāne; Iesaka: Dita Danosa, veikalu Taste Latvia izveidotāja un vadītāja, Latvijas Modes palātas valdes priekšsēdētāja, Banku augstskolas docētāja un programmas Uzņēmumu vadīšana radošajās industrijās direktore, 23.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba ir tīrradnis, kurai nav līdzinieka visā pasaulē.

Tā apbur ar tikai tai piemītošajām lietām, unikālo Latīņamerikas ritmu – mūziku, deju un dzīvesveidu. Kubā dzīve joprojām noris pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados «iekonservētā» vidē, kāda tā bija brīdī, kad Fidels Kastro nospieda «stop» pogu un sākās komunisma iedzīvināšanas ēra. Kopš tā laika valsts ir piedzīvojusi tautsaimniecības pakāpenisku sagrūšanu, kultūra, tradīcijas un arhitektūra ir izdzīvojušas. Havanas ielās rībina ikoniskas piecdesmito gadu mašīnas Chevrolet, Buick un Studebaker, kuras mēs padomju režīmā diemžēl tā arī nepiedzīvojām.

20 dienu ceļojumā uz saulaino un iedvesmojošo Kubu devos kopā meitu un vīru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

VIDEO: Latvijas tehnoloģijas audzē pašmāju ražotāju konkurētspēju

Māris Ķirsons, 01.12.2022

SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Ekrānšāviņš no video

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas kompānijas SIA Zippy Vision izstrādātās un ražotās koka brusu un zāģmateriālu optimizācijas līnijas, kas ļauj palielināt gatavās produkcijas iznākumu, nepalielinot pārstrādājamās koksnes daudzumu, pašlaik sekmīgi izmanto vairāki kokapstrādes uzņēmumi Latvijā, bet tuvāko mēnešu laikā tiks uzsākts to eksports uz Ziemeļeiropas valstīm.

„Pašlaik ir sarunas ar ārvalstu dīleriem, kuriem jau ir padomā vairāki šajās zemēs strādājošie kokapstrādes uzņēmumi, kuriem ir nepieciešamas mūsu izstrādātās koksnes pārstrādes optimizācijas sistēmas, risinājumi un iekārtas,” situāciju skaidro SIA Zippy Vision līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Gundars Kuļikovskis.

Viņš atzīst, ka kompānijai ir paveicies ar pirmajiem klientiem, jo kokapstrāde ir salīdzinoši konservatīva un tajā labākais pārdošanas risinājums ir strādājoša un sevi pierādījusi iekārta. Vienlaikus, lai no ieceres un laboratorijas izmēra prototipa nonāktu līdz reālai, sekmīgi strādājošai sistēmai, ir vajadzīgs ne tikai laiks, bet arī resursi. „Būtībā nav tāda iekārtas prototipa, kas spēt izturēt sadursmi ar reālu ražotni, kurā ir viss — skaidas, putekļi, vibrācija utt. -, tāpēc bijuši nepieciešami ļoti daudzi uzlabojumi un jārisina problēmiņas, par kurām sākotnēji neiedomājāmies,” skaidro G. Kuļikovskis. Viņš norāda, ka viss sācies ar Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūta pasūtījumu, tomēr, ienākot ar savām iekārtām reālajā ražošanā, tās nācies pilnveidot, uzlabot ne tikai atbilstoši pasūtītāju vēlmēm un biznesa uzstādījumiem, bet arī atbilstoši videi, kādā attiecīgajām iekārtām jāstrādā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV video straumēšanas pakalpojums Netflix pirmdien paziņoja, ka Kubā pieejama «rūpīgi izvēlēta populāru filmu un televīzijas seriālu izlase».

ASV prezidents Baraks Obama un Kubas prezidents Rauls Kastro 17.decembrī paziņoja par attiecību atjaunošanu abu valstu starpā un soļiem embargo atvieglošanai. To izmantojis Netflix, kas no pirmdienas atvērts «Kubas iedzīvotājiem, kuriem pieejams interneta savienojums un starptautiski atzītas apmaksas metodes».

«Mēs priecājamies, ka beidzot varam piedāvāt Netflix Kubas iedzīvotājiem,» sacīja kompānijas vadītājs Rīds Heistings. «Kubā ir lieliski filmu režisori un spēcīga mākslas kultūra. Ceram, ka kādu dienu varēsim parādīt to darbus mūsu 57 miljoniem lietotāju.»

Tomēr domājams, ka Netflix lietotāju skaits Kubā būs neliels, jo tikai nedaudziem pieejams ātrgaitas interneta savienojums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba trešdien paziņoja, ka tā legalizē privātos bezvadu interneta Wi-Fi tīklus un interneta aprīkojuma, tai skaitā antenu un rūteru, importu, šādi likvidējot vienus no pasaulē stingrākajiem interneta lietošanas ierobežojumiem.

Valsts mediju paziņotais lēmums piešķir legālu statusu tūkstošiem kubiešu, kas mājas apstākļos ir izveidojuši digitālos tīklus ar kontrabandas ceļā ievestu aprīkojumu. Šāda rīcība bija nelegāla, bet varas iestādes pēdējos gados to ir piecietušas.

Tas arī ļaus privātiem uzņēmumiem nodrošināt internetu saviem klientiem, un Kubā būs iespējams atvērt interneta kafejnīcas, kas līdz šim tur praktiski nebija pazīstamas.

Lai gan jaunie noteikumi ļauj pilsoņiem pieslēgties internetam ar savu aprīkojumu un dalīties ar citiem, tie tomēr nemīkstina valsts kontroli pār internetu. Kubas telekomunikāciju monopols «Etecsa» vēl arvien būs vienīgais interneta pakalpojumu sniedzējs Kubā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā arhitektu birojam SIA Kubs ir uzlikts mantas arests, apstiprināja Kuba pārstāvis zvērināts advokāts Jānis Junkers.

Viņš apstiprināja, ka «uzņēmuma sakarā ir aresta lēmums». Plašākus komentārus viņš nesniedza.

Kā ziņots, aizdomās turētā statuss šodien piemērots vēl vienai personai, informēja Valsts policijā. Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešais aizdomās turētais ir arhitekts Andris Kalinka, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors. Viņš pats to apstiprināja.

Šodien Zolitūdes kriminālprocesa izmeklēšanā procesa virzītājs atzinis par aizdomās turēto vēl vienu personu un šai personai kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, informē policija. Tāpat procesa virzītājs pieņēmis lēmumu par to, ka tiek sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai vēl vienai juridiskai personai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kubā atļaus ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā

LETA--AFP, 17.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komunistu pārvaldītajā Kubā tiks atļautas ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, paziņojusi Kubas Ekonomikas ministrija.

Tā norādījusi, ka valsts plāno saglabāt kontroli pār tirdzniecību.

"Ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, ievērojot valsts regulējumu, dod iespēju paplašināt un diversificēt iedzīvotāju apgādi un sniedz ieguldījumu [ekonomikas] atlabšanā," tviterī ierakstījis Kubas ekonomikas ministrs Alehandro Hils.

Pirmo reizi kopš komunistu nākšanas pie varas 1959.gadā ārzemju investoriem drīkstēs pilnībā piederēt vairumtirdzniecības uzņēmumi, savukārt mazumtirdzniecībā ārzemniekiem būs jāveido kopuzņēmumi ar valsti.

Kubā ir hronisks daudzu preču deficīts.

Līdz šim ārvalstu investīcijas Kubā bija atļautas tikai preču ražošanā un pakalpojumu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Čavesam sākušās smagas pēcoperācijas komplikācijas

Jānis Rancāns, 04.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam ir «smags elpceļu iekaisums», kas traucē elpošanu un apgrūtina viņa atveseļošanos pēc vēža operācijas Kubā, pavēstījusi Venecuēlas valdība.

Dienvidamerikas valsts līderis jau vairāk nekā trīs nedēļas nav parādījies sabiedrībā un Venecuēlas valdība norāda, ka viņš jau pēc ceturtās pārciestās vēža operācijas atrodas sarežģītā stāvoklī. Līdz šim Venecuēlas valdība nav atklājusi, ar kādu vēža veidu sirgst Ugo Čavess. Zināms tikai, ka slimība skārusi Venecuēlas līdera iegurņa zonu.

«Infekcija izraisījusi elpošanas nepietiekamību, kura jāārstē ar speciālām metodēm,» teikts Venecuēlas izplatītajā paziņojumā. Venecuēla plašāk U. Čavesa veselības stāvokli nav komentējusi. Savukārt Venecuēlas viceprezidents Nikolass Maduro iepriekš norādīja, ka U. Čavess ir pie pilnas apziņas un ir pārliecināts par saviem spēkiem slimības, lai tādējādi izgaiņātu pieaugošās bažas, ka valsts ilggadīgais līderis atrodas tuvu nāvei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Krievija Kubai pārdod lidmašīnas un atlaiž parādus

Jānis Rancāns, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas kompānija Iljušin Finance un Kubas aviācijas korporācija parakstījusi līgumus par pasažieru lidmašīnu piegādēm. Divu līgumu vērtība aplēsta 650 miljonu ASV dolāru apmērā.

Kopumā Kuba saņems astoņus Krievijā ražotus gaisa kuģus - trīs pasažieru lidmašīnas An-158, trīs Il 96-40, kurus no transportlidmašīnām pārbūvēs uz pasažieru lidmašīnām, kā arī divas Tu-204 pasažieru lidmašīnas.

Papildus lidmašīnām, līguma ietvaros Krievija Kubai piegādās arī apkopes tehniku, rezerves daļas un nodrošinās tehnisko atbalstu. An-158 Kuba saņems jau šogad – pirmo lidaparātu martā, bet atlikušos divus - vasarā.

Līgums par lidmašīnu piegādāšanu parakstīts Krievijas premjera Dmitrija Medvedeva un Kubas līdera Raula Kastro tikšanās laikā Havanā.

Aviotehnikas piegāde Kubai tiks īstenota izmantojot finanšu līzingu un valdības garantiju mehānismu, skaidrojis Krievijas rūpniecības ministrs Deniss Manturovs. Par lidmašīnām Kubai būs jānorēķinās desmit gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV viesnīcu ķēde Starwood Hotels otrdien pārņēmusi luksusa viesnīcu Havanā, kļūstot par pirmos ASV viesnīcu gigantu ar savu filiāli Kubā.

Viesnīca, kas pārdēvēta par Cuba Four Points by Sheraton, agrāk atradās Kubas armijas pārziņā.

Numuriņi viesnīcā pieejami, sākot no 246 ASV dolāriem par nakti, liecina viesnīcas mājaslapā pieejamā informācija. Viesnīcā ir 186 numuriņi.

«Tas ir unikāls mirklis, īpašs mirklis» - būt pirmajai ASV bāzētajai viesnīcu kompānijai, kas 55 gadu laikā sākusi darbu Kubā, otrdien paziņoja Starwood Hotels Latīņamerikas īpašumu pārvaldītājs.

Starwood Hotels, kas ir viens no pasaules vadošajiem uzņēmumiem viesnīcu sektorā, ir vairāk nekā 1300 īpašumu aptuveni 100 valstīs.

Drīzumā kompānija pārņems savā ziņā vēl vienu Kubas viesnīcu Inglaterra, kas pirmo reizi durvis vēra 1875.gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kuba no 1.janvāra atteiksies no otras valūtas - konvertējamā peso, ceturtdien paziņoja šīs komunistu pārvaldītās valsts prezidents Migels Diass-Kanels.

"Mēs uzskatām, ka ir visi apstākļi, lai sāktu šo reformu 2021.gada 1. janvārī," televīzijas uzrunā sacīja Diass-Kanels.

Šī reforma "valstī radīs labākus apstākļus nepieciešamajiem pārveidojumiem, lai aktualizētu mūsu ekonomikas modeli", piebilda Diass-Kanels.

Kubas konvertējamais peso, kura vērtība ir piesaistīta ASV dolāram attiecībā 1:1, tika ieviests 1994.gadā. Ar to var norēķināties veikalos, kuros tiek pārdotas deficītas preces par tā dēvētajām komerccenām.

ASV dolāra apgrozība Kubā tika aizliegta 2004.gadā, bet pagājušajā gadā atkal atļauta, un tagad šajos veikalos pieņem arī dolārus.

Kubas valūta peso ir nekonvertējama. Lai gan nekonvertējamos peso cenas ir daudz zemākas, valstī valda preču deficīts un daudzi pārtikas produkti un citas preces tiek normētas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Dokumentu problēmu dēļ, kubietis 47 dienas pavada uz prāmja Baltijas jūrā

Jānis Rancāns, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kubas pilsonis Luiss Sespedess (Luis Cespedes) 47 dienas pavadījis ar prāmi Helsinki – Sanktpēterburga kuģojot šurpu turpu pa Balijas jūru, jo dokumentu problēmu dēļ viņš netika ielaists nevienā valstī.

Krievijas robežsargi kubieti neesot ielaiduši valstī tāpēc, ka viņam bijuši dažādi vīzas pārkāpumi. Savukārt Helsinkos kubieti neesot ņēmuši pretim, jo viņam brauciena laikā bija beidzies Šengenas vīzas derīguma termiņš, vēsta RIA Novosti.

Tādējādi L. Sespedess starp Helsinkiem un Sanktpēterburgu ar prāmi ceļojis kopumā 21 reizi, līdz par viņu apžēlojušies Krievijas robežsargi.

L. Sespedess Sanktpēterburgā dzīvo jau desmit gadus, taču viņam nav Krievijas pases. Kubas pilsoņi Krievijā var uzturēties 30 dienas bez vīzas, bet pēc šā termiņa beigām, viņiem valsts ir jāpamet, vai arī jānoformē pagaidu uzturēšanās atļauja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Olimpiskajai liesmai nodziestot, Londonā svētdien noslēdzās četrgades lielākais sporta pasākums. 34 sacensību norises vietās, kur divas nedēļas ik dienu ieradās tūkstošiem apmeklētāju, nu vairs sastopami pārsvarā tikai darbinieki. Lai izvairītos no priekšgājēju kļūdām, kad pēc sacensību finiša apjomīgās sporta celtnes netiek pilnībā noslogotas un prasa lielus uzturēšanas līdzekļus, atbildīgās varasiestādes ir nolēmušas atsevišķos Londonas olimpiskajos objektos samazināt apmeklētāju ietilpību, bet daļu vispār nojaukt, raksta laikraksts Diena.

Laikraksts norāda, ka pirms četriem gadiem Pekinā notikušās olimpiskās spēles bija Ķīnas lielā iespēja visai pasaulei parādīt, ka tā vairs nav nabadzīga komunistu pārvaldīta valsts, bet uzlecoša globāla lielvara. Ķīnieši iztērēja miljardus elpu aizraujošu sporta celtņu radīšanā. Iespaidīgākā no tām bija olimpiskais stadions, kas dizaina dēļ tika iesaukts par Putna ligzdu.

Tomēr pēc spēlēm ligzda palika tukša. Vairāk nekā 400 miljonu dolāru (230 miljardi latu) izmaksājusī arhitektūras megapērle pēdējos četros gados ir izmantota tika retu reizi. Par stadiona apsaimniekotāju izmisīgajiem centieniem piesaistīt tam apmeklētājus liecinot kaut vai fakts, ka pirms dažām ziemām tur tika ierīkoti slidkalniņi šļūkšanai ar ragaviņām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Ņujorku otrdien skāris spēcīgs sniegputenis, uzkopēju brigādes, kas izmantoja sniega pūtējus, sabojājušas vienu no piecpadsmit stikla paneļiem, kas veido Piektās Avēnijas Apple veikala ikonisko stikla kubu, vēsta appleinsider.com.

Sabojāts viens stikla panelis, kas novietots kuba dienvidaustrumu stūrī. Taču veikals kopš incidenta darbojas un arī turpināšot darboties kā ierasts.

Jāatgādina, ka Apple Piektās Avēnijas veikals ir atvērts 24 stundas dienā septiņas dienas nedēļā.

Tagad par ikonisku dēvēto kubu, kura dizainu it kā izstrādājis nu jau aizsaulē aizgājušais tehnoloģiju ģēnijs, Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss, Apple atklāja 2006. gada maijā.

Apjomīgās struktūras dizains tika pārveidots pēc pieciem gadiem, 90 stikla plāksnes aizstājot ar vien 15 plāksnēm. Pārveides projekts izmaksāja apmēram 6,7 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RTU veicinās tehnoloģiju ietilpīgu biznesa ideju attīstību

Lelde Petrāne, 14.11.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU) oktobrī darbu sākusi jauna atbalsta iniciatīva – RTU IdeaLAB jeb ideju laboratorija. Tā apvieno talantīgus uzņēmējus, mentorus, mācībspēkus un investorus, lai kopīgiem spēkiem radītu biznesa idejas un produktus.

RTU Studentu biznesa inkubators darbojas kopš 2009.gada. Taču pērn secināts, ka tā sākotnējais modelis nav mainījies kopš izstrādes brīža, lai gan ārējā vide, start up kultūra Latvijā ir strauji attīstījusies. «Tādēļ izveidojām jaunu konceptu - RTU IdeaLAB jeb ideju laboratoriju, kas sniedz drošu vidi ideju testēšanai, radīšanai, komandu veidošanai un citām atbalsta formām,» stāsta Liene Rubina, RTU IdeaLAB vadītāja.

Līdz šim RTU IdeaLAB ir uzņemtas 60 komandas, kopā 149 jaunieši. Viņi uzsākuši savas biznesa idejas attīstību, apmeklējot tematiskās darbnīcas, tiekoties ar mentoriem, kā arī saņemot atbalstu no RTU Dizaina fabrikas darbiniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Haiti uzdarbojas tropiskā vētra Aizeks; izsludina ārkārtas stāvokli ASV štatos

Gunta Kursiša, 27.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tropiskā vētra Aizeks (Isaac) paņēmusi vairāku cilvēku dzīvības Haiti, nodarījusi nopietnus zaudējumus arī Kubā, un tiek brīdināts, ka vētra virzās uz Ziemeļrietumiem, un paredzams, ka tā pārtaps bīstamā orkānā, raksta pasaules mediji.

Patlaban ASV Meksikas līča piekrastē izziņots ārkārtas stāvoklis, un vētra virzās uz Luiziānas štatu. Pirmdienas rītā (pēc Latvijas laika) Aizeks jau bija sasniedzis Floridas štata dienvidus. Patlaban ārkārtas stāvoklis izsludināts Floridā, Luiziānas, Alabamas un Misisipi štatā, informē CBS News.

Azieks sasniedza Haiti sestdienas rītā, un patlaban zināms par vismaz septiņiem bojā gājušajiem šajā reģionā, informēja Al Jazeera.

Meksikas līča uzņēmumi jau piektdien gaidāmās viesuļvētras dēļ slēdza naftas ieguvi. Par naftas ieguves pārtraukšanu paziņoja Londonā bāzētā BP Plc, kurai līcī ir naftas ieguves platforma Thunder Horse, kā arī kompānija Royal Dutch Shell.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Papildināts - Zolitūdes traģēdijas lietā aizdomās turētā statuss piemērots arī arhitektam Kalinkam

LETA, 14.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā aizdomās turētā statuss piemērots vēl vienai personai, informēja Valsts policijā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešais aizdomās turētais ir arhitekts Andris Kalinka, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors. Viņš pats to apstiprināja.

Sastapts policijas vestibilā, Kalinka apliecināja: «Esmu atzīts par aizdomās turamo, un man ir piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.»

Kalinka arī apliecināja, ka izmeklēšanas laikā viņš sadarbosies. To, vai vainu atzīst vai neatzīst, Kalinka un viņa aizstāvis nekomentēja. Arī no citiem komentāriem Kalinka atturējās.

Šodien Zolitūdes kriminālprocesa izmeklēšanā procesa virzītājs atzinis par aizdomās turēto vēl vienu personu, un šai personai kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, informē policija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Balttour 2017 šogad piedalīsies 850 uzņēmumu

Žanete Hāka, 25.01.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3. līdz 5. februārim izstādē-gadatirgū Balttour 2017 tiks atklāta jaunā ceļojumu sezona, informē BT1.

Tajā vienuviet savus piedāvājumus prezentēs apmēram 850 uzņēmumu no Eiropas, Centrālās Āzijas un Tuvo Austrumu valstīm. Izstādes ekspozīciju veidos vairāk nekā 470 stendi abās Izstāžu centra hallēs.

Pirmo reizi Balttour piedalīsies Karību jūras sala Tobago un trīs Āzijas valstis - Butāna, Indonēzija, kā arī Nepāla. Pēc ilgāka pārtraukuma šogad dalībnieku lokā atkal būs Armēnija un Lielbritānija, turklāt varēs iepazīt arī tādus galamērķus kā Taizeme, Taivāna, Itālija un Kuba. Īpaši kuplā skaitā piedalīsies kaimiņvalstu, Lietuvas un Igaunijas, tūrisma uzņēmumi – kopā 37.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

"Uznirstošie" jeb pop-up veikali – kā pēcpandēmijas "produkts"

Andžela Veselova, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes lektore, 22.07.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pastāv uzskats, ka pēc pandēmijas patērētāji ir noilgojušies pēc reālās dzīves pieredzes, tāpēc tas ir īstais laiks, lai izveidotu "uznirstošo" jeb pop-up veikalu.

Turklāt pašlaik visā pasaulē ir pieejamas brīvas telpas. Saskaņā ar Appear Here pētījumu ASV, Apvienotajā Karalistē un Francijā no 2020. gada jūnija līdz augustam pieejamās tirdzniecības platības palielinājušas par 125%. Un līdzīgas tendences ir novērojamas arī citās valstīs, tai skaitā Latvijā.

Daudzi klienti ir noguruši no lieliem tirdzniecības centriem, kur galvenā priekšrocība ir liels viena veida veikalu skaits, kas patērētājam var kļūt garlaicīgi. Tāpēc daudzi pazīstamu zīmolu uzņēmumi pārskata līdzšinējās stratēģijas.

Pirmie pop-up veikali Eiropā un ASV radās jau 2000. gadu sākumā, bet tikai tagad tie gūst lielāku popularitāti. Pilsētas centrā, autostāvvietās vai vienkārši ielas vidū spoguļa kuba vai pārvadājuma konteinera veidā parādās neparasta vieta, kurā atrodas un tiek pārdota vadošo kosmētikas, apģērbu vai apavu ražotāju zīmolu produkcija. Šāda veida pop-up veikals pirmo reizi parādījās ASV, kad Losandželosas veikals Vacant nolēma uz laiku atvērt papildu tirdzniecības vietu, lai ātri pārdotu nepieciešamo preču daudzumu. Pēc izpārdošanas, kas ilga vairākas stundas, veikals tika slēgts. Šī ideja vadībai iepatikās tik ļoti, ka tika nolemts ar Vacant produkciju ceļot pa visu valsti, atverot pop-up veikalus dažādās pilsētās. Pēc tam Prada, Stella Mccartney, Louis Vuitton, Chanel, Yves Saint Laurent, Red Bull un daudzi citi atvēra savus pop-up veikalus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Ziemeļamerikā nosvinēti strādnieku svētki, pieminot dažādus arodus

Gunta Kursiša, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šīs nedēļas sākumā ASV un Kanādā tika atzīmēti Darba svētki jeb Labour day – pirmā septembra pirmdiena, kas ir pasludināta par brīvdienu un kurā tiek cildināti strādnieku sasniegumi. Ziņu aģentūras Reuters fotogrāfi 3. septembrī iemūžinājuši dažādu strādnieku darba gaitas visā pasaulē - nereti dažādās pasaules daļās atšķiras ne vien strādnieku atalgojums, bet arī viņu darba specifika.

Darba svētku atzīmēšana ASV un Kanādā pirmajā septembra pirmdienā saistīta ar strādnieku apvienības panākumiem.

Latvijā Darba svētkus svin 1. maijā, šis pats datums izvēlēts arī, piemēram, tādās valstīs kā Brazīlija, Bangladeša, Kuba, Indija, Malaizija, Norvēģija, Filipīnas, Zviedrija un lielākajā daļā Tuvo Austrumu valstu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 3. līdz 5. februārim Ķīpsalā notiek 24. starptautiskā tūrisma izstāde-gadatirgus Balttour 2017, informē BT1.

Izstādē iespējams uzzināt par atpūtas iespējām un tūrisma jaunumiem no 40 pasaules valstīm.

Balttour 2017 apmeklētājiem būs iespēja iepazīt dažādu valstu kultūras, ēdienus un tūrisma objektus, jo hallē Atklāj pasauli! to visu prezentēs 40 valstu tūrisma pārstāvniecības, viesnīcas, transporta kompānijas un citi ar tūrismu saistīti uzņēmumi.

Pirmo reizi Balttour piedalās Karību jūras sala Tobago un trīs Āzijas valstis - Butāna, Indonēzija, kā arī Nepāla. Pēc ilgāka pārtraukuma šogad dalībnieku lokā atkal ir Armēnija un Lielbritānija, turklāt varēs iepazīt arī tādus galamērķus kā Taizeme, Taivāna, Itālija un Kuba. Īpaši kuplā skaitā piedalīsies kaimiņvalstu, Lietuvas un Igaunijas, tūrisma uzņēmumi – kopā 37.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima 11.augustā oficiālā paziņojumā atzina Krievijas vardarbību pret Ukrainas un arī citu valstu civiliedzīvotājiem par terorismu, bet pašu Krieviju - par terorismu atbalstošu valsti.

Paziņojumu "Par Krievijas mērķtiecīgiem militārajiem uzbrukumiem Ukrainas civiliedzīvotājiem un sabiedriskajai telpai" iepriekš pieņēma arī parlamenta Ārlietu komisija.

Dokumentā aicināts arī citas līdzīgi domājošās valstis paust šādu atzinumu, ka Krievija ir terorismu atbalstoša valsts.

Saeima norāda, ka Krievija mērķtiecīgi vēršas pret Ukrainas civiliedzīvotājiem, izmantojot ciešanas un iebiedēšanu kā instrumentu savos mēģinājumos demoralizēt Ukrainas tautu un bruņotos spēkus, paralizēt valsts rīcībspēju, lai okupētu Ukrainu. Politiķi atzīmē, ka Krievija šo vardarbību īsteno politisku mērķu sasniegšanai.

Deputāti kategoriski nosoda Krievijas militāro agresiju un plaša mēroga iebrukumu Ukrainā, kas īstenots ar Baltkrievijas režīma atbalstu un iesaisti, kā arī aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt un ieviest visaptverošas sankcijas pret Krieviju, lai apturētu Krievijas armijas spēju turpināt tās militāro agresiju Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

29 miljardus ASV dolāru zaudējusī Ņūdžersija no putna lidojuma

Gunta Kursiša, 29.11.2012

Skats uz Ņūdžersiju no putna lidojuma aptuveni mēnesi pēc vētras Sendija plosīšanās

Foto: REUTERS/SCANPIX

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV austrumu krasta Ņūdžersija bija viens no valsts štatiem, kas vētrā Sendija cieta visvairāk. Vētra nodarījusi Ņūdžersijai 29,4 miljardu ASV dolāru zaudējumus, aprēķinājušas štata amatpersonas.

Zaudējumu aprēķinā tika iekļauts kaitējums, kas nodarīts privātīpašumam, uzņēmumiem, infrastruktūrai un tūrisma industrijai, citējot štata gubernatora Krisa Kristija (Chris Christie) teikto, ziņo CNN.

Ņūdžersijas gubernators neizslēdz iespēju, ka tuvāko nedēļu laikā nodarīto postījumu apmērs naudas izteiksmē varētu pieaugt.

Jau vēstīts, ka posts nodarīts arī metropolē Ņujorkā, kurā vēl pagājušās nedēļas beigās darbojās vien 85% no visām degvielas uzpildes stacijām (DUS). Tiesa gan, tas ir ievērojams uzlabojums, salīdzinot ar situāciju pirms trim nedēļām, kad darbojās vien 25% no visām DUS, radot pilsētā degvielas deficītu, ziņo CNN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Mantas arests ir piemērots arī Sergetam piederošajam projektēšanas birojam HND Grupa

LETA, 14.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes lielveikala Maxima traģēdijas lietā mantas arests piemērots arī projektēšanas uzņēmumam SIA HND Grupa, kas pieder aizdomās turamajam būvinženierim Ivaram Sergetam, apstiprināja HND Grupas pārstāvis zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Advokāts norādīja, ka arests ir uzlikts diviem uzņēmuma kontiem.

Kā ziņots, kopumā patlaban trīs fiziskās personas atzītas par aizdomās turētajām un pret divām juridiskajām personām nolemts sākt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu.

Policija piemērojusi aizdomās turētā statusu sagruvušās ēkas būvinženierim Sergetam, veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim un arhitektam Andrim Kalinkam, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors.

Sergetam un Gulbim tiesa vakar piemēroja apcietinājumu, savukārt Kalinkam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Latvija ekonomiskās brīvības reitingā pakāpusies uz 20.vietu

LETA, 15.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvija pasaules ekonomiskās brīvības reitingā šogad ir pakāpusies uz 20.vietu no 36.vietas pērn, bet joprojām atpaliek no Igaunijas un Lietuvas.

Jaunākajā pētījumu institūta Heritage Foundation un laikraksta Wall Street Journal gadskārtējā pētījumā par ekonomisko brīvību 180 pasaules valstīs un teritorijās Igaunija ieņem 6.pozīciju pretstatā 9.vietai pērn, bet Lietuva no 13.pozīcijas atkāpusies uz 16.vietu.

Reģionālajā Eiropas reitingā Latvija ieņem 11.vietu, Igaunija ierindojas otrajā pozīcijā aiz Šveices, bet Lietuva ir 8.vietā.

Pētījuma autori aprēķinājuši, ka Latvijas ekonomiskās brīvības līmenis šogad atbilst 74,8 punktiem, kas ir par 4,4 procenta punktiem vairāk nekā pērn, atspoguļojot uzlabojumus piecos no 12 ekonomiskās brīvības rādītājiem: par īpašumtiesībām, valdības godīgumu, uzņēmējdarbības brīvību, darbaspēka brīvību un monetāro brīvību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Pārsūdzēts lēmums par apcietinājumu Maxima veikala būvinženierim Sergetam

LETA, 15.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā aizdomās turētais Maxima veikala būvinženieris Ivars Sergets pārsūdzējis lēmumu par piemēroto apcietinājumu, aģentūrai LETA norādīja viņa aizstāvis zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Sūdzība Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā iesniegta šodien. Tiesā aģentūrai LETA norādīja, ka nekāda informācija par šo lietu netiks sniegta. Ja sūdzība tiks pieņemta, to vērtēs Rīgas apgabaltiesa.

Jau ziņots, ka šonedēļ Zolitūdes traģēdijas krimināllietā par aizdomās turētajām atzītas trīs personas - sagruvušās ēkas būvinženieris Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis un sabrukušā lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka. Sergets un Gulbis apcietināti, savukārt Kalinkam piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts.

Tāpat šajā lietā mantas arests uzlikts arhitektu birojam SIA Kubs un SIA HND Grupa. Kuba īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), savukārt HND Grupa pieder Sergetam.

Komentāri

Pievienot komentāru