Citas ziņas

Krīgers: Iespējams, lūgsim prezidentam atlaist šo Saeimu

, 29.05.2008

Jaunākais izdevums

Saeimas Juridiskā komisija vakar noraidīja iedzīvotāju ierosinātos grozījumus Satversmē, kas ļautu vēlētājiem atlaist Saeimu. Deputātu attieksme nokaitinājusi likumprojekta iniciatorus – Latvijas Brīvo arodbiedrību savienību (LBAS), šodien raksta Latvijas Avīze.

Grozījumus atbalstīja seši opozīcijas deputāti, bet septiņi valdošās koalīcijas pārstāvji to noraidīja. Komisijas vadītāja Vineta Muižniece uzsvēra, ka balsos pret, jo likumprojekts varot radīt "visdīvainākās manipulācijas un nestabilitāti valstī". Arī citu koalīcijas partiju pārstāvji atrunājās, ka konceptuāli ideja būtu atbalstāma, bet ne arodbiedrību piedāvātajā redakcijā. Galvenais skeptiķu arguments – pārāk mazam vēlētāju skaitam tiek dotas iespējas atlaist parlamentu.

LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers valdošās koalīcijas deputātu pārmetumus noraidīja un atgādināja, ka arī balsojumā par Latvijas dalību ES bija nepieciešams tāds pats balsu skaits – viena desmitā daļa balsstiesīgo.

"Šādu komisijas lēmumu jau gaidīju, jo pozīcijas un opozīcijas spēku samērs bija zināms. Taču tik neprofesionālus argumentus un biedēšanu ar kaut kādām milzu nekārtībām gan es no juridisko lietu ekspertiem negaidīju," pēc komisijas sēdes savu sarūgtinājumu neslēpa P. Krīgers, piebilstot, ka ne no visiem deputātiem var sagaidīt izpratni un juridiskās zināšanas. Līdzīgu attieksmi arodbiedrību pārstāvji esot saņēmuši arī no Valsts prezidenta puses.

LBAS vadītājs nemaz nelolo ilūzijas, ka likumprojekts varētu saņemt atbalstu Saeimas plenārsēdē, tādēļ jau plāno gatavoties referendumam. Viņš arī pauda satraukumu par to, ka premjers Ivars Godmanis un viņa pārstāvētā partija LPP/"LC" aicina cilvēkus nepiedalīties iespējamajā referendumā, tādējādi atradinot tos no pilsoniskām aktivitātēm. Par to, ka arodbiedrību līderi deputātu attieksme nokaitinājusi ne pa jokam, liecina arī viņa teiktais, ka LBAS apsvērs iespēju vērsties pie prezidenta ar lūgumu atlaist pašreizējo Saeimu.

Arodbiedrību izstrādātais likumprojekts, kuru ar vairāk nekā 217 000 parakstu atbalstīja Latvijas balsstiesīgie iedzīvotāji, pašlaik nodots skatīšanai visās Saeimas komisijās, nosakot Juridisko komisiju par atbildīgo. Vienīgā, kas atbalstīja Satversmes grozījumus, bija Kārļa Leiškalna (Tautas partija) vadītā Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Opozīcija mainījusi nostāju par Saeimas atlaišanu un vairs to neprasa, bet Tautas partijas paziņojumu uzskata par nenopietnu un nekonsekventu.

Opozīcija: Saeimu atlaist šobrīd nevajagOpozīcija: Saeimu atlaist šobrīd nevajag«Tautas partija vienkārši bēg no atbildības. Tās īstais plāns ir panākt, lai Saeima tiktu vēlēta vienā laikā ar pašvaldību un varētu vēl kaut kā tautu apmuļķot un iekļūt arī Saeimā. Tik haotiski paziņojumi, kādi pēdējās nedēļas laikā ir izskanējuši no Tautas partijas, liecina par nenopietnību. Vēl vakar viņi bija konsekventi pretinieki Saeimas atlaišanai, bet tagad paši rosina,» tādu viedokli pauda Sabiedrība Citai politikai līderis Aigars Štokenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīgers: valdība nav kompetenta pieņemt lēmumus

Vēsma Lēvalde, Db, 03.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valstī var sākties masveida nodokļu nemaksāšana un valsts nespēs šo procesu kontrolēt, LTV1 raidījumā Labrīt, Latvija! prognozēja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LABA) līderis Pēteris Krīgers.

Jāatrod iespējas stabilizēt uzņēmējdarbību, lai ienāktu valsts budžetā nodokļi, uzskata Krīgers. «Kamēr nebūs uzņēmējdarbības, sapņot par to, ka ar kaut kādu nekustamā īpašuma nodokļa vai pievienotās vērtības nodokļa paaugstināšanu mēs piepildīsim budžetu, var tikai ļoti nekompetenti cilvēki,» norādīja P. Krīgers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Arodbiedrības nepiekritīs mehāniskam budžeta izdevumu samazinājumam par 20% jaunajos valsts budžeta grozījumos,» tā šorīt intervijā Latvijas radio atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Viņš atzina, ka nedrīkstētu samazināt to strādājošo ienākumus, kuru darba samaksa ir divu minimālo mēnešalgu apmērā — ap 500 Ls. P. Krīgers atgādināja, ka aizskart mazāk atalgoto sabiedrības grupu ienākumus nedrīkst, jo pretējā gadījumā draud protesta akcijas. Arodbiedrību vadītājs norādīja, ka viņam ir vairāki priekšlikumi sakistībā ar budžeta izdevumu samzināšānu, kas arī tikšot darīti zināmi jaunajam valdības veidotājam Valdim Dombrovskim.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmais solis, lai Rīgā organizētu ārkārtas vēlēšanas, ir sperts, jo valdībā ir iesniegts likumprojekts par Rīgas domes atlaišanu. Savukārt par Saeimas ārkārtas vēlēšanām pašlaik nav juridiska pamata runāt

Šādi secinājumi rodas Dienas Biznesam, intervējot Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sekretāru Ritvaru Eglāju.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards pērn decembrī valdībā ir iesniedzis likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Likuma normas paredz, ka nākamais solis jāsper Ministru kabinetam, likumprojektu virzot uz Saeimu vai to noraidot.

Savukārt signāliem par nepieciešamību rīkot Saeimas ārkārtas vēlēšanas šobrīd nav juridiska pamata.

Fragments no intervijas, kas publicēta 9. janvāra laikrakstā Dienas Bizness:

Komentāri

Pievienot komentāru
Makroekonomika

Krīgers: esam pieraduši pie tā, ka bez nodokļu celšanas neko nevar izdarīt

BNS, 06.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā pa šiem gadiem esam pieraduši pie tā, ka bez nodokļu celšanas neko nevar izdarīt, un, visticamāk, konsolidējot nākamā gada budžetu, valdība atkal mēģinās to darīt uz nodokļu ieņēmumu palielināšanas rēķina, atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

«Mums ir dziļas aizdomas, ka arī tagad nodokļi tiks celti vai arī tiks izdomātas kādas jaunas nodevas, kuras būs jāmaksā, bet cilvēkiem tiks teikts, ka nodokļi jau netiek celti, jo nodeva jau nav nodoklis. Tas, ka cilvēkam tāpat ir jāmaksā, tas nekas. Iespējams, ka tiks izdomāts kaut kas līdzīgs, kā notika ar Latvenergo tarifa palielināšanu. Tas pieaug, bet nauda tiek ielikta valsts budžetā. Un atkal cilvēkiem tiek stāstīts, ka tie jau nav nodokļi, bet tikai tarifs,» pavēstīja Krīgers un atzina, ka «tarifus vēl ļoti daudz kur var paaugstināt».

Viņaprāt, nākamā gada budžeta konsolidēšanā galvenie maksātāji atkal būs iedzīvotāji, jo strukturālās reformas pašlaik netiek organizētas profesionāli. «Tas ir diezgan haotisks un nepārliecinošs darbs,» sacīja Krīgers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien pieņēma lēmumu atlaist Rīgas domi.

Dome gan vēl darbu turpina, jo Rīgas domes atlaišanas likums stāsies spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, par ko lēmumu desmit dienu laikā jāpieņem Valsts prezidentam Egilam Levitam.

Lai arī pirmajā lasījumā par likumprojektu balsoja tikai četras koalīcijas partijas un knapi tika savākts nepieciešamo balsu skaits, piektdien par Rīgas domes atlaišanu balsoja visi valdībā pārstāvētie politiskie spēki - par nobalsoja 62 deputāti, bet pret bija 22 tautas kalpi.

Balsojumā nepiedalījās četri Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti, savukārt pret likumprojektu balsoja partijas "Saskaņa" frakcijas deputāti, kā arī vairāki pie frakcijām nepiederošie deputāti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arodbiedrības var kaut ko ietekmēt tikai tad, ja cilvēki nāk un pieprasa rīkoties. Taču cilvēki vairs neprasa neko, LTV 1 raidījumā Labrīt, Latvija! atzina Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers.

Viņš uzsvēra, ka situācija tomēr ir pašu rokās, un arodbiedrība nevar sākt nekādas akcijas, ja iniciatīva nav nākusi no arodbiedrības biedriem. «Cilvēki kaut ko nogaida, uz kaut ko cer,» secināja P. Krīgers. Savukārt, komentējot valdības vēlmi ieviest autonodokli par dienesta mašīnām, arodbiedrību līderis sacīja «šausmas un neprāts», kas nebalstoties uz aprēķiniem, bet, iespējams, vispārīgiem CSDD datiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sabiedrība

Krīgers: Latvijā nav pieņemts iet publiskajās akcijās savu tiesību aizstāvēšanai

Dienas Bizness, 08.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvietim ierastākas protesta formas ir parakstu vākšana vai aizbraukšana no valsts, neko radikālāku Latvijā nav pieņemts darīt, lai aizstāvētu savas tiesības. Tāpēc Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) apsver iespēju par ierastāko protesta veidu - parakstu vākšanu par 11.Saeimas pirsmtermiņa atlaišanu, - intervijā Latvijas Radio šorīt sacīja LBAS priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

Citas protesta akcijas formas, piemēram, ceļu bloķēšana, pēc Krīgera domām, ir bezjēdzīga. «Pa tādiem ceļiem jau vairs pabraukt nevar, ko tur vēl bloķēt. Tad jau drīzāk ir jāņem lāpstas un jāiet tos remontēt,» sacīja Krīgers, «esam jau nobloķēti no visām pusēm.»

Krīgers sacīja, ka valdības norādes uz minimālās darba algas palielināšanu, kad palielināsies darba ražīgums, ir nekorekts. «Ar darba ražīgumu strādājošajiem viss ir kārtībā, tā nav darba ņēmēju, bet gan darbu organizētāju problēma. Darba ražīgums ir zems tieši plānojošajās valsts iestādēs,» sacīja LBAS vadītājs.

Būs vai nebūs LBAS rīkotas protesta akcijas, pašlaik ir valdības ziņā, sacīja Krīgers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien izpildījusi pēdējo no Valsts prezidenta uzdevumiem par Satversmes grozījumu pieņemšanu.

No pieņemtajiem likuma grozījumiem izriet, ka referendumu par Saeimas atlaišanu varēs rosināt 1/10 no vēlētāju skaita. Nobalsojot referendumā vismaz 2/3 par Saeimas atlaišanu, parlaments skaitās atlaists. Taču vēlētāji nevarēs atsaukt atsevišķus Saeimas deputātus. Saeimu nevarēs atlaist gada laikā pēc tās ievēlēšanas un vienu gadu pirms tās pilnvaru termiņa beigām, kā arī 6 mēnešu laikā pirms un pēc Valsts prezidenta ievēlēšanas.

Jaunu referendumu par Saeimas atlaišanu nevarēs rosināt ātrāk kā vismaz 6 mēnešus pēc pēdējā šāda referenduma. Ja pēc referenduma Saeima tiek atlaista, tā saglabā savas pilnvaras līdz jaunas Saeimas ievēlēšanai, kam jānotiek ne ātrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc Saeimas atlaišanas. Šajā laikā Saeimu uz sēdēm var sasaukt Valsts prezidents, nosakot sēdes darba kārtību.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāk koriģēt Zatlera ierosinātos Satversmes grozījumus

, 17.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāti vairumā gadījumu tiecas pagarināt Satversmes grozījumos minētos termiņus, kā arī svītrot «bīstamos» punktus.

Skatot Valsts prezidenta Valda Zatlera iesniegto likumprojektu par grozījumiem Latvijas Satversmē pirms pirmā lasījuma, Saeimas Juridiskajā komisijā valdīja ievērojamas domstarpības gan par prezidenta ierosinātajiem termiņiem, gan atsevišķu punktu skaidrojumu. Konceptuālu komisijas atbalstu guva izmaiņas, kas paredz, ja tautas nobalsošanā par Saeimas atsaukšanu nobalso vairākums no balsotājiem un vismaz 2/3 no pēdējās Saeimas vēlēšanās piedalījušos vēlētāju skaita, tad Saeima uzskatāma par atsauktu. Toties V. Zatlera ierosinājumi par gadījumiem, kad Valsts prezidentam ir tiesības atlaist Saeimu, tika ķidāti bez žēlastības.

Ar balsu vairākumu Juridiskā komisija noraidīja punktu, kas paredz, ka Valsts prezidents var atlaist Saeimu, ja tas nepieciešams, lai Saeima saņemtu tiešu tautas atbalstu īpaši svarīgā jautājumā. Db.lv jau rakstīja, ka pirms tam šo punktu par pārāk neskaidri formulētu bija atzinušas arī citas Saeimas komisijas. Tālāk komisijas deputātiem bija ierosinājumi, ka Valsts prezidentam jebkurā gadījumā, kad viņš izšķiras par Saeimas atlaišanu, iepriekš jākonsultējas gan ar Saeimas priekšsēdētāju un Ministru prezidentu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Arī LPP/LC varētu aicināt atlaist Saeimu

Atis Rozentāls, Db, 19.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjera Ivara Godmaņa pārstāvētā partija LPP/LC otrajā sarunu raundā ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru par politisko situāciju valstī varētu prezidentu nekavējoties atlaist Saeimu un rīkot ārkārtas vēlēšanas.

Šādu paziņojumu LNT Ziņu dienesta veidotajā diskusijā "Vai atlaist Saeimu?" 18. janvārī izteica LPP/LC līdzpriekšsēdētājs Ainars Šlesers. Viņš norādīja, ka viņš nolēmis aicināt šādu lēmumu pieņemt savas partijas valdi un frakciju. A.Šlesers uzskata, ka Saeimas atlaišana un ārkārtas vēlēšanu rīkošana nekavējoties ir vienīgā iespēja izkļūt no krīzes, ziņo TVNET.

Ja premjera partija pieņems A. Šlesera aicinājumu, tās viedoklis saskanēs ar Tautas partijas lēmumu - aicināt prezidentu atlaist Saeimu nekavējoties. Iepriekš LPP/LC Saeimas frakcijas vadītājs Andris Bērziņš bija norādījis, ka neatbalsta Tautas partijas iniciatīvu par Saeimas pirmstermiņa atlaišanu, jo Latvija nevarot atļauties haosu vairāku mēnešu garumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas valde un Saeimas frakcija nule kā izplatījusi paziņojumu, kurā Valsts prezidentu Valdi Zatleru aicina nekavējoties atlaist Saeimu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Valdis Zatlers savā uzrunā Latvijas Radio un Latvijas Televīzijā paziņoja par ierosinājumu atlaist 10. Saeimu.

Uzrunā Latvijas iedzīvotājiem prezidents pauda sašutumu par Saiemas darbu saistībā ar ceturtdienas balsojumu, kurā Saeima nedeva piekrišanu kratīšanas veikšanai deputāta Aināra Šlesera dzīvesvietās, tādējādi, pēc V. Zatlera domām, turpinot pieļaut oligarhu patvaļu.

«Pagājušās ceturtdienas Saeimas balsojums ir kā sirēna, kas brīdina par konfliktu starp divām varām. Saeima izrādīja necieņu un neuzticēšanos pret tiesu varu,» savā runā teica Valsts prezidents.

10. Saeimas galvenais uzdevums bija atmest netikumus, kas bija par pamatu uzticības plaisai starp sabiedrību un iepriekšējo Saeimu, sacīja Zatlers piebilstot, ka «šo krīzi pārvarēt palīdzēja Latvijas cilvēki. Rodas jautājums - kā vārdā? Vai tiešām, lai vairotu oligarhu peļņu, lai ļautu apzagt savu valsti?»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Krīgers: valdība krāpj tautu, sakot, ka sociālajā budžetā nav naudas

Ritvars Bīders, 29.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība, sakot, ka sociālajā budžetā nav naudas, kamdēļ nepieciešama nekavējoša pensionēšanās vecuma paaugstināšana, krāpj tautu, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadītājs Pēteris Krīgers, norādot, ka arodbiedrības nesamierināsies ar valdības lēmumu celt pensionēšanās vecumu.

Krīgers LNT raidījumā 900 sekundes pauda cerību, ka situāciju vēl varētu glābt Saeimas deputāti. LBAS vadītājs vērsa uzmanību uz to, ka ir bijuši vairāki gadījumi, kad parlaments galu galā atzīst, ka valdība savos lēmumos ir kļūdījusies.

Runājot par sociālo budžetu, Krīgers sacīja, ka problēmas var risināt, piemēram, no tā izņemot kādus pabalstus. Pats Krīgers pieminēja māmiņu algas.

Db.lv jau ziņoja, ka, neskatoties uz iedzīvotāju un arodbiedrību iebildumiem, pensionēšanās vecums Latvijā pakāpeniski tiks paaugstināts no 2014. gada, nevis 2016. gada, kā tika plānots iepriekš.

Valdības atbalstītie grozījumi koncepcijā par sociālās apdrošināšanas sistēmas stabilitāti ilgtermiņā paredz pašreiz noteikto pensionēšanās vecumu – 62 gadus – 2014. un 2015. gada 1. janvārī paaugstināt par trim mēnešiem, bet, sākot ar 2016. gadu, ik gadu pensionēšanās vecumu plānots paaugstināt par pusgadu līdz 2020. gadā būs sasniegts 65 gadu vecums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Krīgers: valdība tēloja labo un slikto policistu, lai novērstu uzmanību no skaitļiem

, 12.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valdība visu laiku zinājusi, ka budžeta izdevumi būs jāapcērp par 500 miljoniem un «spēlējusi teātri», šorīt 900 sekundēs sacīja Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Pēteris Krīgers.

«Tika tēlots labais un sliktais policists, lai novērstu sabiedrības uzmanību no skaitļiem,» uzsvēra J.Krīgers, piebilstot, ka mūsu valstī gan tas neesot nekas jauns, tā notiekot visu laiku.

P.Krīgers norāda, ka sociālie partneri valdībai devuši neskaitāmus priekšlikumus, kuros sistemātiski neviens neieklausoties. Arodbiedrību savienības vadītājs akcentē, ka bijuši ieteikumi gan par strukturālajām reformām, gan ierēdņu un ministriju skaita samazināšanu, kā arī citiem jautājumiem, tomēr valdība tos ignorējusi.

Viņš gan atzina, ka ierēdņu skaits ir mazinājies, tomēr atlaisti esot darbinieki reģionos, kā arī zemākā ierēdniecība, kamēr ierēdņus augstos amatos reformas vispār neesot skārušas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīt notiek tautas nobalsošana par tautas tiesībām atlaist Saeimu. Tas, par kuru no iespējām - atlaist vai ne - balsot, lai paliek katra paša ziņā, tomēr svarīgākais šoreiz ir balsstiesīgo iedzīvotāju klātbūtne.

Protams, aizdomāties liek iespējamais referenduma iznākums, jo gadījumā, ja iespēju atlaist Saeimu tauta tiešām iegūst, nav izslēgts, ka nākotnē neapdomīgi sanāk balsot nevis reizi četros, bet gan vismaz divos gados. Vai cilvēki uz vēlēšanām pēc Saeimas atlaišanas ies ar lielāku atbildības sajūtu, nekā viņi to dara ik pēc četriem gadiem, ir nopietns pamats šaubīties.

Cita interesanta pēdējā laika aktualitāte referenduma sakarā ir Valsts prezidenta Valda Zatlera piedāvātie grozījumi, kuri paredz iespēju tautai atlaist Saeimu, gan nosakot vairākas atrunas termiņos, kad tas darāms. Eksperti jau pasteigušies tos uzslavēt kā daudz vairāk juridiski korektus, kas vien liecina, ka pēc referenduma 2. augustā V.Zatleram tiek dota iespēja krāt papildu punktus savas popularitātes vairošanai tautas acīs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

FOTO: Simtiem cilvēku pie Rīgas pils dzied dziesmas un pasakās Zatleram: VIDEO

Dienas Bizness, 28.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sestdienas vakarā pie Rīgas pils pulcējas vairāki simti cilvēku, lai paustu atbalstu Valsts prezidentam Valdim Zatleram, kurš sestdienas vakarā ierosināja atlaist 10.Saeimu, novēroja Db.lv.

Atgriežoties no televīzijas pēc vēsturiskā paziņojuma par ierosinājumu atlaist Saeimu, viņš klātesošajiem pateicās par atbalstu: «Visiem liels paldies par sapratni un atbalstu. Tas man vēl būs nepieciešams un vajadzīgs cīņā par godīgu valsti.»

Cilvēkiem rokās ir valsts karogi un viņi dzied himnu un patriotiskas dziesmas.

Jau vēstīs, ka lai paustu atbalstu Valsts prezidenta Valda Zatlera ierosinājumam atlaist Saeimu, internetā izplatīts aicinājums pulcēties pie Rīgas pils.

Aicinājums tika izplatīts neilgi pēc V. Zatlera uzrunas tautai.

Šķiet pirmie aicinājumu izplatīja sabiedriskā organizācija Delna, savā tvitera kontā aicinot «Pulcejamies pie Prezidenta pils, lai atbalstitu godigu, atklatu un atbildigu politiku. Tagad!» Aculiecinieku ziņojumi liecina, ka cilveki tiešām pamazām pulcējoties pie Rīgas pils.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts prezidents Egils Levits ir apturējis ostu likuma grozījumu publicēšanu, dodot iespēju mēģināt par šo jautājumu sarīkot referendumu.

Kā liecina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publicētā informācija, Levits ir apturējis Saeimā pieņemto grozījumu Likumā par ostām publicēšanu uz diviem mēnešiem, "pamatojoties uz Satversmes 72.pantu un ievērojot 18.februārī iesniegto 36 Saeimas deputātu prasību".

Vēlāk izplatītajā paziņojumā prezidenta birojs skaidro, ka Satversme uzliekot Valsts prezidentam pienākumu konkrētajā situācijā apturēt likuma publicēšanu. "Ja šāda prasība ienākusi, Valsts prezidents nevar neapturēt vai to noraidīt, pat ja nepiekrīt tai - tās ir Saeimas mazākumam piešķirtas konstitucionālās tiesības. Valsts prezidents respektē šīs Satversmē paredzētās Saeimas opozīcijas tiesības un rīkojas atbilstoši tam pienākumam, ko Valsts prezidentam uzliek Satversmes 72.pants," teikts paziņojumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu 35 gadu vecumā Edgars Rinkēvičs ir piedzīvojis spožu karjeru – ilgu laiku sabijis Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra amatā, bet brīdī, kad pie viņa viesojās Numurs, viņš tieši septiņas dienas pildīja Valsts prezidenta kancelejas vadītāja pienākumus.

Vieni viņu dēvē par pelēko kardinālu, otri uzskata, ka tieši viņa spēkos ir padarīt Valsts prezidenta politiku un izturēšanos respektējamāku un pat agresīvāku, trešie – baidās tikt atlaisti no darba. Pašam Edgaram Rinkēvičam viedoklis ir skaidrs — diez vai Latvija ir gatava tautas vēlētam prezidentam, turklāt nekas slikts nenotiktu, ja augstākā valsts amatpersona nebūt nebūtu bezpartijiska.

picturegallery.ffb901e3-fe0d-4afd-b588-27a1d38512f9

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Valsts prezidenta uzticētie uzdevumi Saeimai un valdībai izpildīti nepilnīgi, Valdis Zatlers tomēr izvēlējies Saeimu neatlaist.

«Es saprotu, ka daudzi vēlas Saeimu sodīt, to atlaižot. Taču jaunizveidotai valdībai ir nepieciešams stabils parlamenta atbalsts, nevis uz koferiem sēdoša Saeima,» to Valdis Zatlers teica savā 31. marta vakara uzrunā tautai. Viņš apliecināja, ka no Saeimas partijām esot saņēmis solījumu, ka Satversmes grozījumi V. Zatlera iesniegtajā redakcijā galīgajā lasījumā tiks pieņemti šī gada 8. aprīlī. Šis solījums, kā arī pārējie jau veiktie uzdevumu V. Zatleru mudinājuši izšķirties par Saeimas neatlaišanu. «Ja to prasīs situācija, es arī tagad esmu gatavs atlaist Saeimu, bet es nekad šo soli neizmantošu savu politisko ambīciju apmierināšanai. Saeimas atlaišana nav pašmērķis. Par to, vai mans šodienas lēmums ir bijis pareizs, lai spriež vēsture,» tā V. Zatlers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas paziņojuma par nepieciešamību atlaist Saeimu iemesls varētu būt Valsts prezidenta noliktais termiņš 31. marts un vēlme izrādīt iniciatīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājusi pēdējā nedēļa, kad bija iespēja parakstīties par referenduma rīkošanu un tādējādi mēģināt panākt tiesības tautai atlaist Saeimu.

Vispirms jau jāatgādina, ka Saeimas sastāvu neizvēlas dažu cilvēku grupiņa, «tusējot» pa Rīgas zoodārzu - to reizi četros gados ievēl Latvijas tauta demokrātiskās vēlēšanās. Ja kādu personu konkrētais politiķis neapmierina, jau ir dotas visas iespējas viņu izmest no svarīgā Jēkaba ielas nama. Nav skaidrs, kāpēc šāda iespēja vēlētājiem būtu jādod reizi vienā, nevis četros gados. Turklāt, lai cik laba, ideāla arī būtu valdošā koalīcija, tā vienmēr būs spiesta pieņemt sabiedrībā nepopulārus lēmumus. Tas savukārt dos pamatu opozīcijās sēdošajiem uzsākt tautas balsošanas procedūru, lai mēģinātu atlaist Saeimu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas (TP) aicinājums Valsts prezidentam Valdim Zatleram nekavējoties atlaist Saeimu, jāatzīst, bija kā zibens spēriens no skaidrām debesīm.

Negaidīts šāds pavērsiens ir vismaz divu būtisku iemeslu dēļ.

Pirmkārt, ilgu laiku TP līderi nebūt nebija pozitīvi noskaņoti pret Saeimas ārkārtas vēlēšanām, un tagad faktiski ir teju vienas nakts laikā apgriezuši kažoku uz otru pusi. Bet, ja jau reiz šāds paziņojums ir izskanējis, tad oranžie beidzot varētu pierādīt, ka tā ir rīcības partija un nolikt savus Saeimas deputātu mandātus. Otrkārt, līdz galam nav skaidrs, kādu labumu TP gūtu no Saeimas atlaišanas. Maz ticams (faktiski nemaz nav ticams), ka TP līderi pēkšņi būtu sākuši aizdomāties kaut ko par tautas vēlmēm, sabiedrības un valsts interesēm. Tas vienkārši nav iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tautas partijas ierosinājumu, deputātiem pašiem atlaist Saeimu, eksprezidente salīdzinājusi ar žurku rīcību uz grimstoša kuģa.

Satversmes grozījumu pieņemšanu Vīķe- Freiberga vērtēja kā jau sen nepieciešamu vienīgais apšaubīja, vai pašreiz šim solim ir īstais brīdis. Valda Zatlera ultimātu, atlaist Saeimu, eksprezidente nosauca par riskantu, jo ja tauta prezidenta rosinātajā referendumā nenobalso par Saeimas atlaišanu, krīt pats prezidents, taču atzina, ka acīmredzot bijusi sasniegta sarkanā līnija un prezidentam Zatleram nav bijusi cita iespēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālā tīkla «Instagram» līdzdibinātāji Kevins Saistroms un Maiks Krīgers paziņojuši, ka pametīs uzņēmumu, ko pirms sešiem gadiem iegādājās ASV sociālās komunikācijas gigants «Facebook».

«Mēs ar Maiku esam pateicīgi par pēdējiem astoņiem gadiem, kas pavadīti «Instagram», un sešiem gadiem kopā ar «Facebook»,» pirmdienas vakarā publiskotajā paziņojumā norādīja Saistroms. «Mēs plānojam kādu laiku atpūsties, lai no jauna atklātu mūsu ziņkārību un radošumu.»

34 gadus vecais Saistroms kopīgi ar 32 gadus veco Krīgeru «Instagram» aplikāciju izveidoja 2012.gadā, kad viņi bija Stenforda universitātes studenti.

Saistroms bija «Instagram» vadītājs, bet Krīgers - tehnoloģiju direktors.

«Instagram» jūnijā paziņoja, ka lietotnes aktīvo izmantotāju skaits pārsniedzis viena miljarda robežu un ieviesa jaunu garāka formāta video izvietošanas iespēju, tādējādi cenšoties piesaistīt vietnei «Youtube» līdzīgus satura veidotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru