Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kokrūpniecības nozarei šis ir izdzīvošanas, nevis attīstības gads, pauda Latvijas kokrūpniecības federācijas (LKF) izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Viņš norādīja, ka Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datos balstītā ārējās tirdzniecības bilance rāda, ka 2024.gada pirmajā pusgadā lielākos eksporta ienākumus ienesuši zāģmateriāli, bet mazāki ienākumi ir no kokskaidu plātņu, taras un mēbeļu eksporta. Līdzīgi kā citās nozarēs, arī kokrūpniecībā 2024.gada pirmā pusgada kopējie eksporta rādītāji bija negatīvi. Latvijas koksnes produktu eksporta vērtība sešos mēnešos sarukusi par 3,4% un veidoja 1,73 miljardus eiro.

Bukonts atzīmēja, ka Latvijas koksnes produktu patēriņš globālajos tirgos ir saistīts ar būvniecības sektora aktivitāti - tomēr arī tur prognozes nav pozitīvas, piemēram, pētniecības organizācija "Euroconstruct" prognozē, ka Eiropā 2024.gadā ekspluatācijā nodoto dzīvojamo ēku apjoms samazināsies par 8,5%, un turpmākajos gados kritums varētu turpināties.

Tāpat viņš minēja, ka bērza produkcijas ražotājiem 2023.gadā bija ļoti labi peļņas rādītāji, bet skujkoku pārstrādes segmentā tie bija sliktāki. Viņš minēja, ja lielajām kokzāģētavām peļņas aprēķinā neieskaita dividendes, ko zāģētavas guvušas meitas uzņēmumos, kas nenodarbojas ar zāģēšanu, šķērssubsīdijas grupā, kā arī ienākumus no finanšu ieguldījumiem un citus ar zāģēšanas biznesu nesaistītas peļņas avotus, 2023.gads lielajām zāģētavām bija ļoti slikts, ko var salīdzināt pat ar 2008.gada krīzes situāciju. No 12 zāģētavām pozitīvus rezultātus no pamatdarbības uzrādīja tikai divas, bet ar zaudējumiem strādāja desmit un kopējā zaudējumu kopsumma pārsniedza 30 miljonus eiro.

Tomēr Bukonts akcentēja, ka 2021.gadā un 2022.gadā bija rekordaugsti ienākumi, kas laicīgi investēti, un tāpēc patlaban iespējams īstenot dažādus projektus, piebilstot, ka tirgum atdzīvojoties, meža nozare būs spēcīgāka nekā iepriekš. Liela daļa no jaunajiem projektiem saistīti ar koksnes tālāko apstrādi.

Viņš sacīja, ka šobrīd tirgos ir maz pozitīvu signālu, prognozējot, ka 2024.gada nogalē un 2025.gadā nozarei pieaugs izaicinājumi Eiropas un ASV būvniecības sektoru stagnācijas dēļ. Tomēr Bukonts izteica cerības, ka starp Eiropā esošajiem ražotājiem varētu izlīdzināties konkurētspēja. Ja pērn zviedriem bija iespēja pat par 40% lētāk iepirkt zāģbaļķus no saviem meža īpašniekiem un Vācija varēja konkurētspēju balstīt uz lēto mizgraužu bojāto koksni, tad patlaban skujkoku zāģbaļķu cenas visā Eiropā ir diezgan līdzīgas.

LKF izpilddirektors skaidroja, ja visi tirgus dalībnieki izjūt problēmu līdzīgi, tad ātrāk gaidāms kāds loģisks risinājums. Ekonomika ir cikliska, un mūžīgi šī situācija neturpināsies - tiklīdz atgūsies būvniecības sektors, kokrūpniecība turpinās attīstīties. Ja patlaban attīstībā galvenokārt investē uzņēmumi, kas strādā ar bērzu, tad netālā nākotnē investīcijas veiks arī skujkoka un citu sugu koksnes pārstrādātāji.

LKF pārstāv mežsaimniecisko darbu un koksnes produktu ražošanas nozari. Federācija iekļauj kokrūpniecības nozares biedrības, kurās apvienojušies dažādi mežsaimniecības, pirmapstrādes, tālākapstrādes, koka māju un mēbeļu ražotāji.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mežsaimniecība

Meža nozares eksporta ienākumi stāv uz vietas

Māris Ķirsons, 20.09.2024

Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Artūrs Bukonts.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meža nozares produkcijas eksporta ieņēmumi 2024.gadā sasniedza 1,73 miljardus eiro, kas ir teju tikpat, cik analogā laikā 2023. gadā. Iemesls ir salīdzinoši slikta tirgus situācija būvniecībā un koka taras segmentos ārvalstīs.

Zemkopības ministrijas apkopotā informācija pēc Centrālās statistikas datiem rāda, ka 2024. gada I pusgadā lielākus eksporta ienākumus ienesis zāģmateriālu eksports, bet savukārt mazāki ienākumi bijuši no kokskaidu plātņu, taras, mēbeļu eksporta. Tāpat sarucis ir arī meža nozares produkcijas importa apmērs no 552 milj. eiro pērn līdz 493 milj. eiro šogad.

Cita pasaule

“2024. gada pirmo sešu mēnešu meža nozares eksporta rādītājus mehāniski var līdzināt ar 2022. gada un vēl vecākiem rādītājiem, tomēr korekta to salīdzināšana nav iespējama, jo situācija ir pavisam citāda, un līdz ar to šo eksporta apjomu un ienākumu apjoms ir jāvērtē, balstoties uz citiem atskaites kritērijiem,” skaidro Latvijas Kokrūpniecības federācijas izpilddirektors Artūrs Bukonts. Viņš norāda, ka notikušas ir globālas pārmaiņas, kādas līdz tam nav pieredzētas. “Vispirms līdz 2022. gada februāra Krievijas invāzijai Ukrainā Latvija no Krievijas un Baltkrievijas importēja vienu miljonu m3 zāģmateriālu, kuru daļa tika pārstrādāta namdaru un galdniecības izstrādājumos, daļa koka būvēs, mēbelēs u.tml., bet kaut kāda daļa arī tika eksportēta kā zāģmateriāli, bet 2023. un arī 2024. gadā šāda importa vairs nav,” uzsver A. Bukonts. Viņš norāda, ka Latvijā un ne tikai te bija uzbūvēta vesela industrija, kura jo īpaši Baltkrievijas un Krievijas salīdzinoši lētākos mazapstrādātos koksnes produktus apstrādāja, palielinot to vērtību — žāvējot, ēvelējot, profilējot, taču eksportējot kā zāģmateriālus. Latvija, tāpat kā savulaik Somija, sekmīgi izmantoja austrumu kaimiņa resursus. “Tā ir pagātne, taču šajā reģionā vairāk šāda salikuma — zema cena + lieli pieejami apjomi koksnes resursi - nav, taču to esamība ir atrodama vēsturiskajos eksporta ieņēmumos un arī apjomos,” tā A. Bukonts.

Komentāri

Pievienot komentāru