Jaunākais izdevums

16.aprīlī starptautiskā operācijā Rīgas ostā aizturētā kokaīna krava bijusi paredzēta sūtīšanai uz Krieviju, šodien informēja Valsts policija īpaši sasauktā preses konferencē.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieks Uģis Araks, operācijā ONAP kopā ar Muitas pārvaldes darbiniekiem un sadarbojoties ar Lietuvas, ASV un Krievijas kolēģiem, uz kravas kuģa, kas kuģoja zem Čīles karoga, pagājušās nedēļas nogalē aizturēja 405 briketēs safasētus 202,5 kg kokaīna.

U. Araks norāda: «Izņemtā kokaīna tirgus vērtība pēc, mūsu aprēķiniem, veicot sākotnējās ekspresanalīzes, varētu būt apmēram 14 miljoni latu, jo pēc tirgus cenām viens grams kokaīna maksā ap 70 latiem. Savukārt rēķinot atbilstoši vairumtirdzniecības cenām kravas kopējā vērtība varētu būt ap sešiem miljoniem latu. Tā kā izņemtā kokaīna tīrības pakāpe ir ļoti augsta, tad minēto cenu var uzskatīt par minimālo izņemtā kokaīna vērtību.»

Čīles kravas kuģim, kurš devies no Bolīvijas gar Ekvadoru un tālāk uz Nīderlandi, galapunkts bijis Latvijas galvaspilsēta Rīga. Tālāk kravai bijis jādodas pa sauszemi uz Krieviju.

Policija informēja, ka pēc visiem dokumentiem un pavadzīmēm uz kuģa esot atradušies parketa dēlīši, kas paredzēti nosūtīšanai uz Novgorodu. Kravas pasūtītājs bijis kāds Krievijas uzņēmums, kura nosaukumu izmeklētāji pagaidām neatklāj. Tāpat policija neatklāj arī kravas iekrāvēja - Bolīvijas uzņēmēja - vārdu. Vien tiek teikts, ka darījums bijis starp diviem uzņēmējiem.

Operācija bijusi saistīta ar pērngada gadījumu Klaipēdā, kad tika izņemti 250 kg kokaīna.

Kā vēsta VP preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, šī operācija ir rezultāts ilgstošai izmeklēšanai, kuras rezultātā 2009.gada maijā starptautiskā operācijā Ekvadorā par liela daudzuma (aptuveni 4 tonnu) kokaīna kontrabandas organizēšanu no Ekvadoras uz Eiropas valstīm, tika aizturēts Latvijas organizētās noziedzīgās grupas līderis un vairāki viņa līdzdalībnieki, maijā un jūnijā Latvijā, Vācijā un Nīderlandē tika aizturēti vairāki citi grupas dalībnieki, kas organizēja grupas noziedzīgās darbības starptautiskā līmenī.

Sākts kriminālprocess, lai gan aizdomās turamā statuss nevienam nav piemērots. Kā liecinieki ir nopratināti divi kuģa apkalpes locekļi, Latvijas valsts piederīgie. Līdz šim nopratinātās personas nav nonākušas policijas uzmanības lokā. Neviena no tām nav aizturēta.

Pēc neoficiālas informācijas, Latvija šajos narkotiku darījumos tiek izmantota kā tranzītvalsts. Izskanējusi arī informācija, ka no Krievijas atpakaļ nosūtītās kravas jau dodas ar ieročiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Papildināta - Policija uzgājusi līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā

LETA, 14.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija (VP) starptautiskās sadarbības rezultātā izņēmusi divas tonnas kokaīna, kas ir līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā, informēja VP.

Veiksmīgas starptautiskās sadarbības rezultātā īstenota operācija kokaīna tranzīta apturēšanā, izņemot līdz šim lielāko kokaīna kravu Latvijā - vairāk nekā divas tonnas.

Ekvadoras laikraksts «El Comercio», atsaucoties uz šīs valsts policiju, ziņo, ka divās operācijas Latvijā un Klusajā okeānā izturētas apmēram trīs tonnas kokaīna hidrohlorīda un aizturētas sešas personas, kas tiek turētas aizdomās par narkotiku kontrabandu.

Latvijas operācijā 8.janvārī kādā lauku saimniecībā veikta operācija «TNT». Tajā aizturēti pieci Latvijas pilsoņi, pie kuriem atrasti 2199 «ķieģeļa» tipa iepakojumi, kuros esošā viela bijusi ekvivalenta vairāk nekā divām tonnām kokaīna hidrohlorīda. Narkotikas bijušas noslēptas no Ekvadoras eksportēto banānu kastēs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Juglas krastā aizturētajā narkotiku kravā bijuši 60 kilogrami kokaīna aptuveni sešu miljonu eiro vērtībā

LETA, 14.04.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Juglas krastā aizturētajā narkotiku kravā bijuši 60 kilogrami kokaīna aptuveni sešu miljonu eiro vērtībā, šodien preses konferencē informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Pēc viņa teiktā, 60 kilogrami kokaīna līdzinās 60 000 līdz 120 000 devām, jo kokaīnu parasti pārdod devās no viena grama līdz 0,5 gramiem.

Tāda mēroga kokaīna kontrabandas kravas Latvijā pēdējo gadu laikā nav bijušas, lai gan Lietuvā pērn tika atklāta vēl lielāka krava. Piemēram, Latvijā pērn visa gada laikā Muitas policija un Valsts policija atklāja tikai 5,43 gramus kokaīna, stāstīja Ceipe.

Kravas nosūtītājs bijusi Latvijā reģistrēta firma, bet saņēmējs - Lietuvā reģistrēta firma, kuras īpašnieks ir Latvijas pilsonis.

Kopumā aizturēti trīs Latvijas pilsoņi, kas dzimuši 1962., 1968. un 1973.gadā. Viņu vidū ir arī Lietuvas firmas īpašnieks. Ceipe norādīja, ka aizturētie nav vienkārši izpildītāji, bet gan vieni no galvenajiem šīs kontrabandas organizētājiem jeb tā dēvētās smadzenes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Brīvostas teritorijā atklāti vairāk nekā 80 kilogrami kokaīna. «Melnajā tirgū» šāda apjoma kokaīna vērtība pēc mazumtirdzniecības cenām ir aptuveni četri miljoni latu, informē Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Pasākumu laikā tika pārbaudīts kāds konteiners, kurš, pēc kravas pavaddokumentiem spriežot, bija izkrauts Rīgas Brīvostā un paredzēts tālākai nosūtīšanai uz Uzbekistānu. Konteinerā atrastas trīs sporta somas, kurās bez dokumentos deklarētās kravas bija ievietoti arī 70 polietilēna iepakojumi ar četrstūra formā sapresētu baltu pulverveida vielu.

Pēc pulverveida vielas ekspresanalīzes, tika noskaidrots, ka somās atradās 80,1 kilograms kokaīna. Precīzs kokaīna procentuālais sastāvs tiks noteikts ķīmiskās ekspertīzes laikā.

Citas ziņas, tai skaitā par aizturētajām personām, konteinera maršrutu un kravas saturu izmeklēšanas interesēs pagaidām netiek sniegtas. Patlaban ir uzsākts kriminālprocess par narkotisko vielu pārvietošanu pāri Latvijas robežai lielos apmēros.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kokaīna rekordkravas lietā beidzot aizturētie

Elīna Pankovska, 23.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saistībā ar 16.aprīlī Rīgas ostā konfiscēto kokaīna kravu policija ir aizturējusi divas personas, DB apstiprināja Valsts policijas pārstāve Ieva Rekšņa.

Viņa norādīja, ka abi aizturētie ir Latvijas iedzīvotāji un šobrīd viņiem ir piemērots aizdomās turamā status. Vairāk informācijas netiek izpausts.

Jāatgādina, ka uz kravas kuģa, kas kuģoja zem Čīles karoga, pagājušās nedēļas nogalē aizturēja 405 briketēs safasētus 202,5 kg kokaīna, kas bijis paredzēts sūtīšanai uz Krieviju.

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieks Uģis Araks norādīja: «Izņemtā kokaīna tirgus vērtība pēc, mūsu aprēķiniem, veicot sākotnējās ekspresanalīzes, varētu būt apmēram 14 miljoni latu, jo pēc tirgus cenām viens grams kokaīna maksā ap 70 latiem. Savukārt rēķinot atbilstoši vairumtirdzniecības cenām kravas kopējā vērtība varētu būt ap sešiem miljoniem

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgas ostā atrod 200 kilogramus kokaīna vairāku miljonu latu vērtībā

LETA, 19.04.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tiesībsargājošās institūcijas Rīgas ostā pagājušās nedēļas nogalē atklājušas 200 kilogramu kokaīna kravu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Šīs narkotiku kravas vērtība melnajā tirgū mazumtirdzniecībā varētu svārstīties robežās no 8 līdz 14 miljoniem latu, bet vairumtirdzniecībā tā varētu būt ap 5 miljoniem latu.

Kokaīna kontrabandu atklājusi Valsts policijas Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde, taču policija komentārus pagaidām nesniedz. Trešdien, 21.aprīlī, policijā ir paredzēta preses konference.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka šis ir lielākais līdz šim Latvijā atklātais kokaīna apjoms.

Kā ziņots, šā gada janvārī Lietuvas policisti kuģī, kas Klaipēdas ostā bija ieradies no Ekvadoras, atrada 500 kilogramus kokaīna.

Kā paskaidroja policijā, kokaīna sūtījumu izdevies atklāt, pateicoties ilgstošai operācijai, kurā iesaistījušies arī Ekvadoras un Latvijas likumsargi. Saistībā ar šo kravu Ekvadorā arestēti vairāki aizdomās turamie.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas Federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests (Rosseļhoznadzor) ceturtdien paziņoja par kvalitātes nepilnībām no Latvijas ievestos zivju izstrādājumos un sausajā pienā.

Saskaņā ar Rosseļhoznadzor paziņojumu uz Krievijas un Latvijas robežas apturēta 20 tonnu sausā piena krava, kurā konstatēta pārmērīga baktēriju klātbūtne.

«Mikrobioloģisku neatbilstību» Rosseļhoznadzor ceturtdien konstatējis arī šprotu konservos no Latvijas. 15,5 tonnu krava ar šprotu konserviem uzglabāta pagaidu noliktavā Pleskavā.

Attiecībā uz piena un šprotu konserviem dienests devis rīkojumu lietas steidzīgai izvērtēšanai, lai nolemtu par tālāko rīcību.

Uz Krievijas un Latvijas robežas ceturtdien arī apturēta dzelzceļa krava ar 55,5 tonnu zivju produktiem no Latvijas un Islandes, liecina Rosseļhoznadzor paziņojums. Krava nav ielaista Krievijā un nosūtīta atpakaļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Klaipēdas ostā muitnieki kravā no Ekvadoras atraduši 600 kilogramus kokaīna, ko bijis paredzēts nogādāt Krievijā, trešdien paziņojusi Klaipēdas teritoriālā muitas pārvalde.

Tā norādījusi, ka šī ir viena no lielākajām narkotiku kravām Lietuvas vēsturē, ko izdevies atklāt.

Narkotikas atrastas iekārtās, kas ar kuģi atvestas no Ekvadoras.

Atrasto narkotiku vērtība ir apmēram 49 miljoni eiro.

Kontrabandas kravu atklāja Lietuvas Muitas krimināldienests un Klaipēdas teritoriālā muitas pārvalde. Iekārtu atvēršanai tika nolīgts atsevišķs uzņēmums.

Pēc muitnieku sniegtajām ziņām, narkotikas bija paredzēts nogādāt saņēmējam Krievijā.

Narkotiku krava tika atklāta pēc tam, kad muitas speciālisti veica riska analīzi par detalizētāku kravas pārbaudi.

Lietuvas muitniekiem pirmās šaubas radās par kravas raksturu un maršrutu - kravas pavaddokumenti liecināja, ka it kā veidnes plastmasas vāku izgatavošanai tiek vestas uz Lietuvu no Ekvadoras, kuģim piestājot Kolumbijā un Hamburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijā «loģistikas kļūdas» dēļ lielveikaliem piegādā 140 kilogramus kokaīna

Gunta Kursiša, 08.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Berlīnē un citās Vācijas pilsētās lielveikaliem Aldi «loģistikas kļūdas» dēļ banānu kravas vietā piegādāti 140 kilogrami kokaīna, ziņo The Local.

Policijai uz paplātes pasniegta lielākā kokaīna krava, kas atklāta pēdējo 14 gadu laikā.

Kokaīns bija paslēpts starp banāniem, kas kopumā nosūtīti uz pieciem Aldi veikaliem. Atrastā kokaīna apjoms vērtējams aptuveni sešu miljonu eiro apjomā.

Banāni ir no Kolumbijas un tika sūtīti vispirms uz Hamburgu, bet pēc tam uz Berlīni, kur tie piegādāti pasūtītājiem. Tiek pieņemts, ka Aldi lielveikalos kokaīns nonācis narkokurjeru «loģistikas kļūdas» pēc.

Kokaīna krava nonākusi arī Aldi veikalos Kopenikā, Rānsdorfā, Vilmersdorfā, Veltenā un Brandenburgā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Latvijas muitnieki atraduši kokaīnu pusmiljona eiro vērtībā

LETA, 30.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas muitnieki pagājušajā nedēļā ir atraduši un konfiscējuši aptuveni astoņus kilogramus kokaīna, kura vērtība melnajā tirgū varētu būt apmēram pusmiljons eiro.

Muitas kriminālpārvaldes priekšnieks Edijs Ceipe žurnālistiem otrdien pastāstīja, ka kokaīns izņemts vairākās vietās, tostarp uz Latvijas-Lietuvas robežas un vilcienā Rīga-Sanktpēterburga. Par šo noziegumu aizturētas sešas personas, no kurām trim piemērots apcietinājums. Starp šīm personām ir līdzzinātāji, pavadoņi un organizatori.

Muitnieki uzskata, ka narkotikas ceļojušas no Dienvidamerikas. «Viena daļa narkotiku bija ceļā uz Krieviju, bet otra - uz Angliju. Divas dažādas epizodes, bet saistīti organizatori, un kratīšanās objektos kopumā izņemti aptuveni astoņi kilogrami. Grupējums arī saistīts ar personu vervēšanu narkotiku pārvadāšanai, izmantojot vecās labās metodes - gan piespiešanu, gan finanšu trūkumu,» piebilda Ceipe.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Veikalu darbinieki Polijā atraduši kokaīna pakas banānu kravās no Ekvadoras, pirmdien paziņojusi policija.

«Mēs esam konfiscējuši vairāk nekā 160 kilogramus kokaīna, kas tika atvests no Ekvadoras,» paziņoja policijas preses pārstāvis.

Darbinieki atrada kokaīna pakas kastēs ar banāniem, kas piegādātas vairākiem vietējā mazumtirdzniecības veikalu tīkla veikaliem Polijā.

Lielākā no kokaīna pakām svēra aptuveni kilogramu, atklāja policija, bet plašāku informāciju nesniedza.

Policijas pārstāvis norādīja, ka jānoskaidro atbildes uz daudziem jautājumiem, sevišķi, kas pasūtīja šīs kravas.

Vietējie mediji ziņoja, ka viens grams kokaīna uz ielas maksās līdz 116 eiro, un veikalos atklātās kravas cenu aplēsuši uz 18,6 miljoniem eiro.

Mediji ziņoja, ka kokaīns nedēļas nogalē atrasts veikalos «Stokrotka», bet šīs ziņas nav apstiprinātas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekvadoras policija: Koknesē atrastais kokaīns Eiropā ievests konteineros kā pārtikas produkti

LETA, 15.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā nedēļā kādā Kokneses saimniecībā uzietās divas tonnas kokaīna Eiropā ievestas paslēptas kuģa konteinerā, kura pavaddokumentos bija norādīti pārtikas produkti, vēstīts Ekvadoras policijas mājaslapā izplatītajā paziņojumā.

Paziņojumā skaidrots, ka ferma kalpojusi kā loģistikas centrs narkotiku tālākai izplatīšanai Eiropā. Tāpat paziņojumā norādīts, ka operatīvo darbību rezultātā Latvijā aizturēti pieci cilvēki - Jānis B., Andris E., Edgars E., Imants B. un Agris V.

Atbilstoši Ekvadoras policijas publicētajām lomu sadalījumam Andris E. bijis fermas īpašnieks, savukārt Jānis B. un Edgars E. nodarbojušies ar kravas pārkraušanu, bet Imants B. nodrošinājis drošību. Turpretim Agrim V. nav norādīta loma noziedzīgajā nodarījumā.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka Andris E. ir Andris Elsts, savukārt Edgars E. ir Edgars Elsts, kuriem Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa 9.janvārī kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu. Abi tiesas lēmumu var pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ekvadorā atrod Eiropai domātu kokaīna kravu 330 miljonu dolāru vērtībā

LETA--AFP, 27.02.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekvadoras policija Gvajakilas ostā atradusi Eiropai domātu 8,8 tonnu kokaīna kravu 330 miljonu ASV dolāru vērtībā, svētdien paziņoja valsts policijas priekšnieks Fausto Salinass.

Narkotiku krava atrasta konteinerā ar banāniem uz kuģa, kam bija paredzēts doties uz Beļģiju.

Šajā kravā bija "90 miljoni devu, kuru vērtība Eiropā ir 330 miljoni ASV dolāru", tviterī norādīja Salinass.

Šogad Ekvadoras policija jau atradusi 31 tonnu kokaīna. Savukārt visā pagājušajā gadā tā uzgājusi vairāk nekā 200 tonnu kokaīna, no šī daudzuma apmēram 60% - eksportam paredzētu banānu kravās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada janvāra beigās uz Latvijas un Leetuvas robežas automašīnā BMW ar Igaunijas valsts numura zīmi tika atklāta šogad līdz šim lielākā narkotiku krava, kuras vērtība «melnajā tirgū» ir vairāk nekā pusmiljons eiro.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas, sadarbībā ar Igaunijas tiesību aizsardzības iestādēm un Valsts policiju, pārbaudot operatīvo informāciju par Igaunijas Republikā reģistrētu automašīnu, kura, iespējams, iesaistīta narkotisko vielu kontrabandā, veica operatīvos kriminālmeklēšanas pasākumus un atklāja šogad lielāko uz Latvijas robežas aizturēto narkotiku kravu – aptuveni 110 kilogramus hašiša un puse grama kokaīna.

31. janvāra naktī uz autoceļa pie Latvijas-Lietuvas robežas, netālu no bijušā robežkontroles punkta Grenctāle, tika apturēta no Lietuvas Latvijā iebraucoša automašīna BMW ar Igaunijas valsts numura zīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ir sākta gada sākumā Koknesē izņemtās vērienīgās kokaīna kravas iznīcināšana, šorīt intervijā LNT raidījumam «900 sekundes» pastāstīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Viņš neprecizēja, kādā veidā kokaīns tiek iznīcināts, bet uzsvēra, ka krimināllietas izmeklēšanā notiek virzība un policija «jau diezgan daudz ko saprot, kā tas ir bijis».

Patlaban šajā lietā pie atbildības sauktas desmit personas, bet vēl atsevišķi cilvēki ir izsludināti meklēšanā, klāstīja Valsts policijas priekšnieks.

Kā ziņots, šogad 8.janvārī VP sadarbībā ar ASV Narkotiku apkarošanas administrāciju, Ekvadoras policiju un pretterorisma vienību «Omega» Kokneses novadā uzgāja kravu ar 42 kartona kastēm, kas visticamāk, sūtītas no Ekvadoras. Kastēs atradās 2195 briketes ar dažādiem logo - «TNT», «Badboys», «Gold» un ar delfīna attēlu. Šajās kastēs bija paslēpts kokaīns.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada oktobra sākumā Igaunijas Nodokļu un muitas pārvaldes darbinieki pārtvēruši Tallinā pienākošu sūtījumu, kurā atrasti teju 48 kilogrami tīra kokaīna. Saistībā ar šo noziegumu aizturētas četras personas, no kurām trīs piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, ziņo Dzd.ee.

Personas tiek turētas aizdomās par kokaīna piegāžu organizēšanu no Venecuēlas, izmatojot Eiropas vienoto muitas zonu Igaunijā.

Saskaņā ar prokurori Helgu Ādamsoni, šajā sūtījumā konfiscēti 47,8 kilogrami 100% kokaīna, kas ir lielākais līdz šim Igaunijā konfiscētais kokaīna daudzums.

Aizturēto vidū ir divi Igaunijas pilsoņi un divi ārvalstnieki.

Par minētā nozieguma pastrādāšanu aizdomās turamajiem draud sods no 6 līdz 20 gadiem cietumā vai pat mūža ieslodzījums.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas muita šogad pirmajos četros mēnešos 913 gadījumos dokumentu un muitas fiziskās kontroles rezultātā ir liegusi noformēt muitas procedūras sankcijām pakļautu preču kravām, intervijā sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora vietnieks muitas jomā, Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Viņš skaidroja, ka lielākoties tas ir eksports - 796 gadījumi, savukārt 117 gadījumos muita liegusi kaut ko ievest no Krievijas vai Baltkrievijas. Pagājušā gada 12 mēnešos kopumā muita liedza pārvietot pāri robežai 2175 kravas ar sankcijām pakļautām precēm.

"Ja tendence saglabāsies, tad šogad būs vairāk šādu gadījumu. Pieredze liecina, ka noraidīto kravu skaits pieaug laikā, kad tiek pieņemta jauna sankciju kārta," teica Zukuls.

Arī pārbaudot fiziskās personas un viņu transportlīdzekļus, šogad ir konstatēti 962 pārkāpumi. Tie ir gadījumi, kad mēģināts ievest alkoholu vai degvielu. Savukārt 381 gadījumā personas mēģināja izvest skaidru naudu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu oficiālajā valūtā, pagājušajā gadā tie bija 2433 gadījumi. Tāpat 175 gadījumos ir konstatētas sankcijām pakļautas preces nelielā vērtībā pasta sūtījumos, piemēram, kosmētikas preces vai dārglietas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinās izmeklēšana, tā dēvētajā, «kokaīna lietā», kurā aizturētas vēl divas personas, informē Valsts policija (VP).

Kriminālprocesā aizturētās personas atzītas par aizdomās turētām pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas un 190.1 panta trešās daļas. Vienai no abām aizdomās turētajām personām ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, bet otrai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

VP informē, ka šī brīža izmeklēšanas stadijā vēl viena persona ir atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas un 190.1 panta trešās daļas un ir izsludināta meklēšanā.

Kopumā šobrīd šajā Valsts policijas izmeklētajā kriminālprocesā ir astoņi aizturētie, deviņi aizdomās turamie – viens šobrīd ir bezvēsts prombūtnē, piecām personām bija piemērots apcietinājums, šobrīd apcietinājumā atrodas trīs personas, pārējām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, kā arī turpinās izņemtās vielas ekspertīze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ukraina konfiscē kokaīnu 47 miljonu eiro vērtībā

Ritvars Bīders, 07.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas muitas kontrole Melnās jūras ostā Odesā aizturējusi kokaīna kravu, kuras vērtība melnajā tirgū ir aptuveni 47,5 miljoni eiro. Šis ir lielākais apjoms kokaīna, kādu Ukraina jebkad aizturējusi, raksta Associated Press.

Kopumā muitas darbiniekiem izdevies aizturēt 580 kilogramus kokaīnu, kas bija paslēpti metāllūžņu kravā uz kāda kuģa, kurš Ukrainā ieradies no Bolīvijas. Narkotikas tika izvietotas starp biezām caurulēm, lai netiktu uzrādītas pārbaude skeneros.

Odesas muitas pretkontrabandas vienības vadītājs Viktors Pogožijs norādījis, ka šis metāllūžņu imports metis aizdomu ēnu uz Ukrainas lielāko metalurģijas kompāniju.

Pagājušajā nedēļā Odesas ostā tika konfiscēti 150 kilogrami kokaīna.

Pēdējais narkotiku aizturēšanas gadījums noticis dažas dienas pēc tam, kad Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs licis amatpersonām pastiprināti cīņu narkotiku apkarošanā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

(Labots) Eksperta viedoklis: Enerģētika – politiķu jājamzirdziņš bez īpašas izpratnes par realitāti

Ivars Zariņš, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas vadītāja p.i., 08.12.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Enerģētika kļuvusi par vienu no apspriestākajām tēmām sabiedrībā un arī par daudzu politiķu jājamzirdziņu. Tagad katram, kuram nav slinkums, ir tieksme par to izteikties, atrast ko īpašu - ar ko varētu izcelties, diemžēl, bieži bez īpašas izpratnes par to, kas tiek pateikts: izraujot no konteksta visdažādākos faktus bez spējas tos objektīvi izvērtēt, vai arī apzināti manipulējot ar tiem, lai to iebarotu sabiedrībai ar savtīgu interesi un tādejādi ievāktu sev dividendes - materiālā formā, vai vienkārši, vairojot atpazīstamību un popularitāti.

Tas viss ir radījis diezgan lielu jūkli,par kura ķīlniekiem aizvien vairāk un vairāk pamazām kļūstam mēs visi. Dārgi maksājot par to un riskējot savai tautsaimniecībai uzlikt tādu slogu, ko tā nespēs iznest nezaudējot savu konkurētspēju.

Ar nepārdomātu energopolitiku sabiedrība tiek dzīta tādā saistību jūgā, kas pamazām jau sāk līdzināties tam, ko esam uzņēmušies pret starptautiskiem aizdevējiem. Un tas ir nopietni.

Piemēram, esošajos MK noteikumos "Par elektroenerģijas ražošanu, izmantojot atjaunojamos energoresursus (AER)" paredzēto atbalsta apjomu izmantošana (ja visas noteikumos atvēlētās kvotas tiek izmantotas) nozīmētu valsts garantētu obligāto ikgadējo iepirkumu no realizētajiem AER projektiem aptuveni 180 miljonu latu apmērā, kas pie esošajām elektrības tirgus cenām mūsu tautsaimniecībai nozīmētu ikgadēju papildus maksājumu slogu par elektrību, vairāk kā 130 miljonu LVL apmērā!

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts policija, kuras priekšnieks ir Ints Ķuzis, starptautiskās sadarbības rezultātā izņēmusi divas tonnas kokaīna, kas ir līdz šim lielākā kokaīna krava Latvijā. Narkotikas bijušas noslēptas no Ekvadoras eksportēto banānu kastēs. Policija uzskata, ka minētā krava nav bijusi domāta Latvijas tirgum.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija veikusi savā vēsturē lielāko kokaīna konfiskāciju, pārtverot kādu Zviedrijas pilsonības vīrieti, kurš savā laivā vedis 1,4 tonnas kokaīna, kurš, visticamāk, bija paredzēts pārdošanai Eiropā, ziņo The Local.

Šā gada 4. jūnijā Francijas muitas pārvaldes darbinieki valsts teritoriālajos ūdeņos aizturēja kādu burulaivu, kurā atradās kāds 54 gadus vecs Zviedrijas pilsonis. Muitas darbinieki atklāja, ka laivā atrodas 1,4 tonnas kokaīna, kura vērtība melnajā tirgū ir aptuveni 109,5 miljoni ASV dolāru.

Vīrietim patlaban atrodas apcietinājumā uz Martinika salas, un ar viņu tikties nav izdevies pat Zviedrijas goda konsulam Francijā Filipem Huigesam Despontem (Philippe Huyghues-Despointes).

Zināms, ka aizturētais Zviedrijas pilsonis jau iepriekš ticis sodīts.

Francijas Ārlietu ministrija norāda, ka, visticamāk, izmeklēšana šajā lietā prasīs ilgu laiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kolumbijā konfiscēta no kokaīna darināta futbola čempionāta trofejas kopija

Lelde Petrāne, 04.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laboratoriskās pārbaudes apstiprinājušas, ka Pasaules futbola čempionāta trofejas kopija, ko Kolumbijā aizturējusi narkotiku apkarošanas policija, ir izgatavota no kokaīna, ziņo BBC.

36 cm garā statuja atrasta Bogotas lidostā. Kaste, kurā atradās statuja, bijusi avioposta noliktavā, un to bija paredzēts nosūtīt uz adresi Spānijā, informējis lidostas narkotiku apkarošanas priekšnieks Hosē Piedrahita.

Pasaules futbola čempionāta trofejas kopija esot izgatavota no 11 kg kokaīna, kas sajaukts ar acetonu vai benzīnu.

Savukārt Ekvadorā tikko atrasta zemūdene, ko būvējuši narkotiku tirgotāji. Kā vēsta medijs, ar to būtu iespējams pārvadāt tonnām kokaīna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Itālijas policija Romā konfiscējusi retu pitonu - albīnu, kuru narkotiku lietotāji izmantojuši kokaīna sargāšanai un to klientu iebiedēšanai, kuri ir parādā naudu, ziņo Reuters.

Trīs metrus garais rāpulis uzbrucis policijai, kad tā ielauzusies dīlera dzīvoklī, kur kokaīns ticis sagatavots izplatīšanai. Lai tiktu galā ar pitonu, bijis jāizsauc ekspertus.

«Kad mēs tikām iekšā, atklājām dzīvnieku, kas mūs gaida tieši aiz durvīm, līdzīgi kā to dara sargsuns,» stāstījis leitnants Luka Gelormino.

«Mēs bijām pārsteigti, kad atradām 200 gramus ļoti tīra kokaīna zem čūskas, ko tā greizsirdīgi sargāja,» viņš piebildis. Kā secinājusi policija, čūska ir speciāli apmācīta sargāt narkotikas.

Dzīvnieks ticis turēts badā septiņas dienas, lai padarītu to īpaši agresīvu, bet atmaidzis, kad tam iedota garda maltīte - vista.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš marta sākuma Rīgas līcī, Rīgas brīvostas enkurvietā, reidā stāv kuģis, uz kura atrodas 55 000 tonnu kālija hlorīda un kas Krievijas oligarhiem piemēroto sankciju dēļ nevar pamest valsti, vēsta LTV raidījums "De facto".

Minerālmēslu krava pieder firmai, uz kuru attiecas Eiropas Savienības sankcijas, kas tika pieņemtas Krievijai iebrūkot Ukrainā. Atšķirībā no citiem minerālmēslu uzkrājumiem, uz kuriem attiecās sankciju režīms un ko sāka izvest pēc Valsts vides dienesta (VVD) lēmuma, šajā gadījumā dienests neplāno rīkoties līdzīgi.

Kā atzīmē raidījums, kravas kuģis netiek ne projām, nedz arī atpakaļ ostā - uz tā esošais kālija hlorīds pieder firmai, uz kuru attiecas sankcijas, kas uzliktas Kremlim pietuvinātajam krievu biznesmenim Dmitrijam Mazepinam, un tagad vairāku mēnešu garumā dažādas iestādes netiek skaidrībā, kā šo situāciju atrisināt.

Aptuveni nedēļu pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā Rīgas ostā no Pēterburgas ienāca daļēji uzkrauts kuģis "Asian Majesty". "Riga fertilizer terminal" to turpināja piepildīt ar kālija hlorīdu, un kopš 5.marta kuģis ar minerālmēslu kravu atrodas Rīgas līcī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

VID atklāj krāpšanos ar muitas maksājumiem no Lietuvas ievestai ūdenspīpju tabakas kravai

Žanete Hāka, 17.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas jau otro reizi viena mēneša ietvaros atklāj pārkāpumus saistībā ar ūdenspīpju tabakas kravām, kas tranzītā ievestas no Lietuvas. Ņemot vērā, ka krava ievesta no Lietuvas, ir uzsākta sadarbība ar Lietuvas Republikas tiesībaizsardzības iestādēm lietas apstākļu noskaidrošanai, informē VID.

10.jūnijā muitas kontroles punktā Terehova VID muitas amatpersonas veica no Latvijas izbraucošas tranzīta kravas pārbaudi. Kravas pavaddokumentos bija norādīta 21 tonna ūdenspīpju tabakas, kas tika vesta no kādas muitas noliktavas Lietuvā uz Kirgizstānu. Veicot muitas apskati, tika konstatēts, ka kravā nav deklarētās preces – ūdenspīpju tabakas. Tās vietā tika konstatētas 22 paletes ar pagaidām nenoskaidrota satura šķidruma kannām un divas paletes ar bruģi.

Lai kravā esošās preces (tabaku) varētu legāli laist apgrozībā Eiropas Savienības (ES) teritorijā, tās muitas noliktavā ir jāatmuito un jāsamaksā muitas maksājumi (muitas nodoklis, akcīzes nodoklis un pievienotās vērtības nodoklis). Krāpnieki izvēlas kravu atstāt ES teritorijā, nemaksājot nodokļus. Šādiem krāpnieciskiem darījumiem ir dokumentāls aizsegs – kravas dokumenti tiek apzīmogoti, apstiprinot, ka krava tiks izvesta tranzītā cauri ES teritorijai, bet faktiski preces paliek kādā no ES valstīm. Arī 10.jūnijā atklātajā gadījumā ūdenspīpju tabaka, visticamāk, ir palikusi ES teritorijā, lai to realizētu, nesamaksājot noteiktos muitas maksājumus. Krāpniecisko darbību rezultātā nodarītais zaudējums, ko veido ES valstīm nenomaksātie nodokļi, ir aptuveni 1,1 miljons eiro, kas tiks piedzīts no galvojuma izsniedzēja.

Komentāri

Pievienot komentāru