Pasaulē

Ķīnas strīds palīdz Igaunijas uzņēmumam gūt peļņu

Lelde Petrāne, 15.11.2010

Jaunākais izdevums

Pēdējo desmit gadu laikā neliels uzņēmums Igaunijā cīnījies, lai ielauztos retzemju materiālu nozarē, kurā dominē Ķīna. Tagad nesenā tirdzniecības strīda starp Ķīnu, ASV un Japānu rezultātā Silmet Rare Metals nokļuvis uzmanības centrā, ziņo CNN.

«Mēs esam mēģinājuši iekļūt pa durvīm pēdējos desmit gadus. Pēkšņi, mēs esam kļuvuši par pievilcīgāko meiteni dejā,» stāstījis uzņēmuma vadītājs DeividsO'Broks.

Medijs akcentē, ka Silmet Rare Metals stāsts ir ļoti interesants. Tā esot rūpnīca ostas pilsētā Sillamē, Igaunijā. Sākotnēji tā bijusi urāna bagātināšanas rūpnīca padomju vajadzībām Otrā pasaules kara laikā. Pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados rūpnīcas ēkas piemērotas retzemju metālu un minerālu ražošanai. Šobrīd Silmet iepērk izejvielas no Krievijas raktuves un izstrādā retzemju elementus, kas var tikt izmantoti automašīnu, stikla un elektronikas ražošanas nozarēs.

O'Broks esot amerikānis, kurš dzīvo Igaunijā jau 12 gadus un vada kompāniju ar 500 darbiniekiem. Saskaņā ar viņa sniegto informāciju Silmet saražo 3000 tonnas gadā, kas ir nieks, salīdzinot ar Ķīnas 130-140 tūkstošiem tonnu gadā.

Taču nesenais politiskais strīds starp Ķīnu, ASV un Japānu daudzus starptautiskos ražotājus esot padarījis ļoti nervozus par nākotnes retzemju minerālvielu piegādēm. Šī situācija Silmet ietekmējusi ļoti pozitīvi.

Diemžēl, kā stāstījis O'Broks, viņš nevar pilnībā izmantot pieprasījumu un ir spiests atraidīt potenciālos jaunos klientus. «Mēs esam ļoti mazs ražotājs pasaules mērogā. Mūsu vājā vieta vienmēr ir bijušas izejvielas,» viņš skaidrojis.

Silmet sadarbojoties ar aptuveni 15 kompānijām no ASV, Eiropas Savienības un Japānas, un, lai gan nevar papildināt klientu bāzi, gūst labumu no kāpjošajām cenām.O'Broks ilustrējis situāciju, izmantojot lētāko retzemju metālu cēriju, ko izmanto stikla rūpniecībā. Pērn cērijs pārdots par 3,50 ASV dolāriem kilogramā. Patlaban Silmet saviem klientiem to pārdodot par 40 ASV dolāriem kilogramā, kas ir cenas pieaugums par 1000%.

CNN vaicājis, vai klienti par to sūdzas, uz ko O'Broks atbildējis: «Viņi saprot politisko situāciju un tirgus spēkus.» Citiem vārdiem - viņiem nav izvēles. Silmet esot privāts uzņēmums, un finanšu rādītājus nepubliskošot. Taču vadītājs atzinis, ka līdz šim gadam Silmet nekad nebija strādājis ar peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ķimikāliju rūpnīcā Igaunijā trešdienas rītā atsākusies degšana

LETA, 10.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bīstamo ugunsgrēku Molycorp Silmet AS rūpnīcā Igaunijas pilsētā Sillamē izdevies apdzēst naktī, tomēr objektā trešdienas rītā divas reizes atsākusies degšana, vēsta Igaunijas raidkorporācija ERR.

Igaunijas Sillamē pilsētā otrdienas pēcpusdienā izcēlās augstākās sarežģītības kategorijas ugunsgrēks retzemju metālu kompānijas Molycorp Silmet AS rūpnīcā, kas radīja ķīmiskā piesārņojuma draudus. Ugunsgrēks izcēlās piestāvu rūpnieciskā ēkā, kurā uzglabātas 135 tonnas reto metālu tantala un niobija. Ēkai daļēji iegruvis ēkas jumts, bet rūpnīcas darbinieki nav cietuši.

Sarežģīto ugunsgrēku izdevās lokalizēt ap pusnakti, bet likvidēt ap plkst.2 trešdienas rītā. Ēkas sabrukšanas draudu dēļ ugunsdzēsēji tajā nevar ieiet, tāpēc dzēšana notiek tikai no ārpuses.

Neliela degšana objektā atsākusies ap plkst.4.30 naktī, kad liesmas izdevies apdzēst 25 minūšu laikā, un vēlreiz plkst.9. Trešdienas rītā uz rūpnīcu no jauna izbraukuši ugunsdzēsēji no Sillamē, Narvas un Jehvi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Laikraksts: Igaunijā strādājošo ASV retzemju metālu kompāniju Molycorp apdraud bankrots

LETA, 02.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV retzemju metālu kompānija Molycorp, kurai ir trīs rūpnīcas Igaunijas austrumos, saskārusies ar finanšu problēmām un līdz jūnija beigām varētu iesniegt bankrota pieteikumu, vēsta laikraksts Wall Street Journal.

Laikraksts norāda, ka uzņēmums nav spējis veikt parādsaistību maksājumu 30 miljonu eiro apmērā.

Tikmēr izdevums Äripäev ziņo, ka Molycorp akciju cena ir nokritusies no aptuveni 70 eiro 2011.gadā līdz nieka 0,4 eiro šobrīd.

Šis kritums skaidrojams ar tā dēvētā burbuļa pārsprāgšanu retzemju metālu ieguves nozarē pēc tam, kad Ķīna atviegloja eksporta aizliegumus retzemju metālu eksportam.

Molycorp 2011.gadā par 62 miljoniem eiro iegādājās Igaunijas metalurģijas uzņēmumu Silmet.

Wall Street Journal raksta, ka pagaidām vēl nav skaidra nākotne Molycorp Igaunijas struktūrvienībai, kas nodarbina aptuveni 500 cilvēkus.

Komentāri

Pievienot komentāru