Eksperti

Kad sirds kļūst dāsna

Pāvels Šnejersons, uzņēmumu attīstības vadības kompānijas Core Management vadošais partneris, 27.12.2011

Jaunākais izdevums

Tēma, vai valsts uzņēmumi drīkst daļu no nopelnītā tērēt ziedojumos, kļuva aktuāla ekonomikas krīzes rītausmā jeb pirms dažiem gadiem. Vispārējā finanšu trūkuma dēļ, tika pieņemts lēmums publiskā kapitāla uzņēmumiem un organizācijām liegt atbalstīt sportu, kultūru, sociālos projektus utt.

Viens no tā laika redzamākajiem upuriem bija basketbola klubs ASK, kas tika «atbrīvots» uzreiz no visiem galvenajiem finansētājiem – finanšu nespējīgās Parex bankas, Rīgas Domes un Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem – un aizgāja nebūtībā.

Laiki mainās, valsts kļūst šķietami turīgāka, un iepriekš pieņemtās normas atkal ir atceltas. Finanšu ministrijas apkopotā informācija liecina, ka valsts uzņēmumi ik gadu kļūst aizvien dāsnāki. Ja pirmskrīzes laikā kopumā tika ziedoti 1,2 miljonu latu, tad 2009. un 2010. gadā attiecīgi 7,4 un 5,6 miljonu latu. Dāsnākais ziedotājs ir Latvijas Valsts meži (LVM). Pērn nepilna puse no visas naudas ziedota sportam - 42.3%, trešdaļa – sociālajai palīdzībai (34.5%) un pavisam nedaudz kultūrai (14.2%) un citiem mērķiem.

Nav šaubu, ka sports, mākslas, kultūras un izglītības projekti ir jāatbalsta. Nemaz nerunājot par atbalsta sniegšanu tiem, kas par sevi paši nespēj pietiekami parūpēties. Tomēr, pat ja Latvijā ir pieņemts, ka valsts veic sev neraksturīgas funkcijas – nodarbojas ar uzņēmējdarbību, vai ir pareizi, ka valsts kapitālsabiedrības uzņemas vēl arī kultūras un sporta mecenātu un sabiedrības labdaru lomu?

Valsts uzņēmumi tiek dibināti, lai gūtu peļņu no uzņēmējdarbības un īstenotu kādu valstij svarīgu funkciju savā uzņēmējdarbībā. Uzņēmumu vadība tiek iecelta un vērtēta pēc darba rezultātiem - šo mērķu sasniegšanas. Nu vismaz tā tam vajadzētu būt. Kāpēc tad šo uzņēmumu vadība uzņemas spriest, kādiem sociāliem mērķiem tērēt mūsu naudu? Turklāt veids, kā tas notiek, kārtējo reizi rada aizdomas par subjektivitāti un politiskajām interesēm.

Tā, piemēram, basketbola klubs VEF Rīga, kura padomes priekšsēdētājs ir viens no Vienotības līderiem Edgars Jaunups, saņēmis 450 000 latu finansējumu no LVM sportam šogad ziedotās naudas, liecina pietiek.com rīcībā esošā informācija. Tieši tikpat liela summa piešķirta ar citu politisko spēku - šobrīd opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - saistītajam basketbola klubam Ventspils, kura prezidents ir Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij). Un šie nav vienīgie piemēri. Jāatgādina, ka pirms vairākiem gadiem, tad, kad tika spriests un izlemts, ka uzņēmumi un organizācijas ar publisko kapitālu nav tiesīgi ziedot, viens no debašu dienaskārtības jautājumiem un secinājumiem bija, ka valstij ir jāatbalsta bērnu un jauniešu sports, bet profesionālā sporta finansēšanā klubiem ir pašiem jāspēj piesaistīt privātais kapitāls. Tagad tas ir «piemirsies».

Valsts uzņēmumi izmanto savu iedzīvotāju – nodokļu maksātāju – līdzekļus, līdz ar to var uzskatīt, ka arī valsts uzņēmumu peļņa pieder nodokļu maksātājiem. Attiecīgi arī tiesības izlemt kā un kur to izmantot. Labs vai slikts, bet, gan no nodokļiem, gan cita veida darbības, valstī ieņemtās naudas tērēšanai tradicionālais instruments saucas valsts budžets. Gala lēmumu pieņem, tautas uzticības mandātu saņēmušie deputāti jeb Saeima, kas atbild savu vēlētāju priekšā. Politiķu darbību kontrolē mediji, bet ierēdņu rīcību, operējot ar valsts līdzekļiem, reglamentē likumdošana. Nu tā vismaz vajadzētu būt. Tāpēc mans priekšlikums ir ļoti vienkāršs. Atvieglosim dzīvi valsts uzņēmumu vadībai – lai uzņēmumi samaksā nodokļus un iemaksā valsts budžetā dividendes no peļņas, bet to vadītāji pievēršas saviem tiešajiem pienākumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

3D printēts sirds modelis operācijas veikšanai Stradiņos izmaksājis 2000 eiro

Zane Atlāce - Bistere, 13.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izmantojot 3D izveidotu pacienta autentisku sirds modeli, Stradiņa slimnīcā veikta sarežģīta sirds ķirurģiska operācija. Šāda sirds modeļa izveide izmaksājusi 2000 eiro, informē slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Pēc infarkta Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas sirds ķirurgu rokās nonāca 58 gadus vecs vīrietis, kuram konstatēta reta sirds kambaru defekta patoloģija – izveidojies caurums starpsienā, kuru bija nepieciešams slēgt. Ārsti norāda, ka šādas operācija notiek reti un tās ir tehniski sarežģītas ar augstu mirstības risku. Neoperējot šādus pacientus, mirstība ir 100%.

«Tradicionālās diagnostikas metodes neļauj tik precīzi izprast problēmas novietojumu telpā, kā arī ir nepietiekamas, lai izprastu, kā labāk piekļūt problēmai. 3D printētais sirds modelis bija ļoti svarīgs, lai jau pirms operācijas varētu izplānot, no kuras vietas piekļūt, kuru sirds kameru atvērt, lai pēc iespējas saudzīgāk veiktu jau tā ļoti sarežģīto un riskanto operāciju,» stāsta ķirurgs Edgars Freilibs, kurš veica sarežģīto operāciju un tās tehnisko plānošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

RSU zinātnieki rada jaunu sirds vārstuļa protēzi

Dienas Bizness, 02.05.2016

RSU asociētais profesors, sirds ķirurgs Pēteris Stradiņš (no kreisās) un RSU Biomehānikas laboratorijas vadošais pētnieks, sirds ķirurgs Mārtiņš Kalējs

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas zinātniekiem izdevies izskaitļot ideālo materiālu sirds vārstuļa protēzes izgatavošanai, turklāt tādu, kurš nenolietotos - šis jaunais un unikālais materiāls pamazām apaugtu ar cilvēka organisma šūnām, kuras ar laiku pilnībā pārņemtu mākslīgo protēzi. Šāds rezultāts panākts Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) paspārnē veiktā pētījumā.

«Esam izpētījuši, ka vispiemērotākais būtu kombinēts sintētisks nanošķiedru materiāls, kurš atbilst dabiska sirds vārstuļa mehāniskajām īpašībām. Tas ir pietiekami blīvs, lai izturētu pastāvīgo spiedienu, ko sirdī rada asinsrite, taču tas ir arī gana porains, lai tajā varētu iemājot cilvēka šūnas. Šīs šūnas pakāpeniski no jauna izveidotu cilvēka sirds vārstulim raksturīgo ļoti izturīgo dabīgo šķiedru tīklojumu, kas ar laiku pārņemtu sintētiskā materiāla funkcijas, tam pakāpeniski sadaloties. Tādējādi, par šablonu izmantojot sintētisko nanošķiedru karkasu, būtu radies pilnībā jauns sirds vārstulis. Šābrīža izaicinājums ir saražot šo kombinēto materiālu, lai turpinātu pētījumus materiāla izmantošanā. Pēc pāris nesekmīgiem mēģinājumiem to izveidot ārvalstīs, esam nolēmuši šo kombinēto materiālu sadarbībā ar vietējiem fiziķiem radīt Latvijā. Ražošanas process nav no vieglajiem - materiāls jāauž elektriskajā laukā no ārkārtīgi smalkiem pavedieniem, kuru diametrs mērāms nanometros,» stāsta RSU Biomehānikas laboratorijas vadošais pētnieks, sirds ķirurgs Mārtiņš Kalējs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ārstiem izdevies likvidēt infekciju Vējoņa sirds vārstulī; prezidenta veselības stāvokli vērtē kā stabilu

LETA, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas ārstiem ir izdevies likvidēt infekcijas avotu Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa sirds vārstulī un viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā stabils, atbilstoši slimības raksturam un operācijas apjomam, aģentūrai LETA pastāstīja slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle.

Šobrīd Vējonim veiktā operācija ir noslēgusies. Valsts pirmā persona atrodas pēcoperācijas stāvoklī. Operācijas gaitā infekcijas skartais sirds vārstulis ticis aizstāts ar vārstuļa protēzi.

Sīle sacīja, ka, pretēji iepriekš plānotajam, slimnīcas kardiologi tomēr šodien plašāk Vējoņa veselības stāvokli nekomentēs, to viņi vēlas darīt aptuveni pēc diennakts, tātad 21.janvārī, kad prezidenta veselības stāvoklis varētu būt stabilizējies.

Jau ziņots, ka mediķi Vējonim konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus, tāpēc valsts pirmajai personai bija nepieciešams veikt sirds operāciju.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Kardioloģijas centrā Vējonim veikti papildu izmeklējumi. Mediķi konstatējuši sepses infekciju, kas skar sirds vārstuļus. Kardiologu, kardioķirurgu un visu iesaistīto speciālistu komanda ir lēmusi, ka šobrīd galvenais ir likvidēt infekcijas avotu, lai novērstu tālāku tās izplatību, un veids, kā to izdarīt, ir sirds operācijas veikšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Rīgas sabiedriskajā transportā siro ubagotāji

Lelde Petrāne, 14.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Apsēžoties brīvajā vietā 53. maršruta autobusā, blakus sēdošā sieviete uzsāka neitrālu sarunu, taujājot, kad būs galapunkts. Pēc mirkļa pat attapties nepaguvu, kad man klēpī parādījās liels smaržu iepakojums.

Dāsnā kaimiņiene krieviski stāstīja, ka pie viņiem, Sofijā, šodien svētku diena un viņa man dāvinot smaržas,» par sastapšanos ar uzbāzīgajiem naudas izspiedējiem, kas uzdarbojas Rīgas sabiedriskajā transportā, laikrakstam Neatkarīgā stāstījusi rīdziniece Anitra.

Visbeidzot viņa izlēmusi kļūt tikpat nekaunīga, cik dāsnā viešņa no Sofijas – paņēmusi flakonu, patencinājusi par dāvanu, bet čukstus pieprasīto naudu nav devusi. Izkāpjot ievērojusi, ka autobusa priekšgalā sēž vesels pulks Sofijas viesu ar lieliem maisiem pie rokas.

Līdzīgu scēnu vilcienā novērojusi Inga, tikai tur smaržu iepakojums ar piebildi – tā ir dāvana – ticis ielikts klēpī gandrīz katram pasažierim. Pēc tam atskanējis aicinājums palīdzēt, samaksāt, cik nu katrs var. Kāds vīrietis piedāvājis 20 santīmu, pēc tam – latu, taču tas andelmani nav apmierinājis, viņa gribējusi vēl. Vīrietis gan iebildis, ka dāvana paliek dāvana, taču naudas prasītājai palīgā nācis labi noaudzis kompanjons. Vīrieti izglābis tas, ka vagonā bija daudz cilvēku, laikrakstam stāstījusi Inga.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Starptautiskā Viroterapijas centra komandai pievienojas Aldis Rozenbergs

Žanete Hāka, 07.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Par Starptautiskā Viroterapijas centra Baltijas reģionālo medicīnas pārstāvi kļuvis ārsts Aldis Rozenbergs, kas iepriekš strādājis par Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Attīstības biroja vadītāju, informē centra pārstāvji.

Jaunajā amatā viņa pienākumos būs viroterapijas attīstība un komunikācija ar ārstiem Baltijas valstīs.

Aldis Rozenbergs starptautiski zināms kā sirds un asinsvadu saslimšanu ārstēšanas ar dabas vielām speciālists. Viņš ir Latvijas un Eiropas kardiologu asociācijas biedrs. Aldis Rozenbergs ir 16 zinātnisko publikāciju, tostarp starptautiski citējamu publikāciju par dabas vielu ietekmi uz sirds un asinsvadu veselību autors. Tāpat, viņš ir līdzautors Eiropā patentētam uztura bagātinātājam – resveratrolam, kurš balstīts uz dabas vielām un spēj samazināt holesterīna līmeni asinīs.

Aldis Rozenbergs atzīst, ka jaunais amats ir liels profesionāls izaicinājums un vienlaikus lieliska iespēja pielietot uzkrāto pieredzi un zināšanas Starptautiskā Viroterapijas Centra darbības attīstībā. «Mana līdzšinējā pieredze bija vairāk saistīta ar sirds veselību un tās pētniecību, un jaunu preparātu izstrādi. Taču arī sirds veselības jomā attīstās tendences, kas norāda uz dabas vielu nozīmi efektīvas ārstniecības procesā. Tādējādi dabas vielu nozīme saslimšanu ārstēšanas procesā ir kopīga gan sirds un asinsvadu veselības, gan vēža ārstēšanas jomā,» stāsta Aldis Rozenbergs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā dibinātā digitālā klīnika “Medon” ir piesaistījusi investīcijas 320 000 eiro apmērā no vairākiem Latvijas uzņēmējiem. Tas ir būtisks solis stratēģiskai darbības paplašināšanai jaunos tirgos.

Šis ieguldījums palīdzēs īstenot “Medon” vīziju padarīt pieejamu veselības aprūpi kā Latvijā, tā globālā mērogā.

“Medon” izveidotāju ieskatā izstrādātie digitālie risinājumi ir pielāgojami dažādu tirgu vajadzībām, kas padara šo pakalpojumu eksportspējīgu. Konkrētais ieguldījums ir paredzēts, lai vispirms attīstītu klīnikas piedāvājumu Indijā un vēlāk arī Apvienoto Arābu Emirātu un Saūda Arābijas tirgū.

“Mums ir pārliecība par komandu un produktu, ko tā ir radījusi un turpina attīstīt kā Latvijā, tā ārzemēs. Mūsu vīzija sakrīt ar “Medon” vīziju nodrošināt kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus un veicināt to digitalizāciju kopumā. Šāda pieeja pacientiem padarītu veselības pakalpojumus pieejamākus, savukārt ārstiem – uzlabotu efektivitāti, samazinot administratīvo slogu, kā arī, esot Latvijā, sniegtu iespēju strādāt daudzās ģeogrāfijās vienlaicīgi,” stāsta viens no Latvijas privāto investoru grupas dalībniekiem Mārtiņš Dziedātājs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Banka rīt, 9. decembrī, laidīs apgrozībā jaunu 1 lata monētu ar piparkūku sirds attēlu reversā.

Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.

Monētas grafisko dizainu veidojusi māksliniece Rūta Briede un ģipša modeli – tēlniece Laura Medne. Jaunās 1 lata monētas kaltas Nīderlandes kaltuvē Koninklijke Nederlandse Munt.

Latvijas Bankas iedibinātajai īpašo apgrozības vienlatnieku tradīcijai nu jau desmit gadu, to iesāka monēta ar stārķi, un jau kopš 2004. gada tiek kaltas divas šādas monētas gadā – viena uz Jāņiem un otra uz Ziemassvētkiem. «Piparkūkas ir unikāls kārums, kas uzrunā gandrīz katru un rada svētku sajūtu arī tad, ja Ziemassvētku eglītes un pārējo šiem svētkiem raksturīgo atribūtu tuvumā nav. Piparkūku sirds, protams, ir visu piparkūku karaliene un ne tikai Ziemassvētkos,» skaidro centrālā banka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot pērn uzsāktās Sirds veselības gada aktivitātes un veicinot iedzīvotāju ēšanas paradumu maiņu un mazāku sāls, cukura un tauku patēriņu uzturā, Latvijas Kardiologu biedrība radījusi kvalitātes zīmi pārtikas produktiem – Iesaka kardiologi!.

Tā apliecināšot, ka pārtikas produkts ir draudzīgs sirds veselībai. Pirmā zīme pasniegta AS Hanzas Maiznīca.

Prof. Andrejs Ērglis, Latvijas Kardiologu biedrības priekšsēdētājs, skaidro: «Līdz pat trīs ceturtdaļām no dienā uzņemtā sāls daudzuma apēdam ar gatavajiem pārtikas produktiem, to pat nepamanot. Tāpēc ceru, ka zīme Iesaka kardiologi! nākotnē veicinās iedzīvotāju gudru produktu izvēli par labu veselai sirdij un augstai dzīves kvalitātei.»

Savukārt veselības ministre Ingrīda Circene norāda, ka «kardiologu izstrādātā kvalitātes zīme ir jauna labās prakses tradīcija, atbalstot veselīgu produktu ražošanu un piedāvājot iedzīvotājiem iespēju izvēlēties savas sirds veselībai draudzīgāko».

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO: Pasaulē strauji gūst popularitāti fitnesa kompānija Orangetheory

Žanete Hāka, 04.03.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV uzņēmumam Orangetheory Fitness patlaban ir jau vairāk nekā 1100 studijas visā pasaulē, un uzņēmums paplašinās ārkārtīgi strauji – patlaban attīstības plānos ir atvērt vēl 500 jaunas studijas, raksta Business Insider.

Pērn uzņēmuma ienākumi sasniedza vienu miljardu eiro, ierindojoties starp straujāk augošākajām fitnesa franšīzēm pasaulē.

Orangetheory piedāvā uz sirds ritmu balstītus vingrinājumus, apvienojot tehnoloģiju un zinātni ar iespēju sportot.

Uzņēmums izceļas ar laipno apkalpošanu – ikviena persona, kas ienāk pa studijas durvīm, tiek sveicināta vienādi laipnā tonī, un šī pieeja ir viens no faktoriem, kas liek cilvēkiem sporta studijā atgriezties.

Orangetheory patlaban ir vairāk nekā 800 tūkstoši klientu, kas apmeklē 1100 studijas 49 ASV štatos un 22 citās pasaules valstīs.

Abonementa cenas ir dažādas atkarībā no pakalpojumiem, taču Lielbritānijā mēneša abonements maksā aptuveni 109-149 mārciņas, bet ASV cenas ir 129-290 dolāri.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima šodien ekonomikas ministra amatā atkārtoti apstiprināja Saeimas deputātu, kādreizējo pārdošanas un tūrisma speciālistu Jāni Vitenbergu (NA).

Vitenbergs jau aptuveni gadu tika nostrādājis ekonomikas ministra amatā, taču maijā amatu zaudēja pēc tam, kad izlēma mainīt savu partejisko piederību no "KPV LV" uz NA, kas izraisīja koalīcijas partiju nesaskaņas.

Balsojumā par Vitenberga iecelšanu ekonomikas ministra amatā "par" balsoja kopumā 56 deputāti, bet "pret" - 35 parlamentārieši. Uzticību Vitenbergam pauda daži pie frakcijām nepiederošie deputāti, viens "KPV LV" deputāts, "Jaunās vienotības", NA, Jaunās konservatīvās partijas un "Attīstībai/Par!" frakciju deputāti. Attiecīgi Zaļo un zemnieku savienība, "Saskaņa", gandrīz visi "KPV LV" un daži pie frakcijām nepiederošie deputāti balsoja "pret".

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Kinfield īpašniece: Pienāca diena, kad bez brīdinājuma VID nobloķēja uzņēmuma kontu

Zane Atlāce - Bistere, 20.05.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savu darbību Rīgā beidzis restorāns Kinfield. Kā atklāj tā īpašniece Kristīne Rožkalne, problēma nebija viesu trūkums, bet gan valsts attieksme – pretimnākšanas un izpratnes vietā bez brīdinājuma bloķēts konts, sajūta kā nopratināšanā, apvainošana un nicinoša attieksme.

«Es mīlu Latviju, lai gan esmu Vācijā dzimusi un uzaugusi. Kopš esmu atpakaļ Latvijā, iemīlu šo zemi katru gadu arvien vairāk, it īpaši Rīgu. Ar spējām, kuras man ir dotas, vēlējos šai pilsētai un cilvēkiem dāvāt vietu, kurā ikviens mūsdienu steidzīgajā ikdienā varētu norimt, satikt savus mīļos un izbaudīt laiku kopā pie īpaši atlasītas mūzikas. Tad nu pirms vairāk kā 3 gadiem pieņēmu lēmumu realizēt sen loloto sapni. Vīzija, koncepts un biznesa plāns bija skaidrs, vajadzēja vēl tikai finanses. Smagi iepriekš strādājot, finansējumu saņēmu. Kad arī telpas tika veiksmīgi atrastas, varēju sākt plānoto,» sociālajā tīklā Facebook klāsta uzņēmēja.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan partiju kases strauji pildās, pavasarī notikušās Eiropas Parlamenta vēlēšanas to kabatas krietni patukšojušas, Saeimas vēlēšanu reklāmām atstājot visai ierobežotus līdzekļus

Par to liecina DB pētījums, apkopojot informāciju par partiju saņemtajiem ziedojumiem, biedru naudām un tēriņiem priekšvēlēšanu izdevumiem. Jāņem gan vērā, ka saziedotās summas ik dienu mainās, turklāt, tuvojoties vēlēšanām, tas notiek ļoti strauji. Turklāt atsevišķām partijām ir no dažiem līdz vairākiem desmitiem tūkst. eiro mērāmi naudas uzkrājumi no iepriekšējiem gadiem papildus tam jau šobrīd Saeimā pārstāvētās partijas saņem arī valsts budžeta finansējumu, kas visa starpā arī izmantojams politiskajai aģitācijai, līdz ar to šis pētījums parāda tendenci, nevis absolūti precīzi atspoguļo situāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viāna Kuļša, uztura speciāliste

Magnijs ir viena no svarīgākajām minerālvielām cilvēka organismā un ceturtais visbiežāk sastopamais minerāls cilvēka organismā pēc kalcija, nātrija un kālija. (1)

Vai mēs uzņemam par maz magniju?

Magnijs organismā nonāk ar uzturu. Tas uzsūcas tievajās zarnās un ar asinīm tiek transportēts uz visiem organisma audiem. Uzsūkšanās zarnās atkarīga no koncentrācijas (parasti 50 % uzsūcas no uztura). Bet ir dati, ka tikai trešdaļa no magnija, kas uzņemts ar pārtiku, tiešām uzsūcas, jo pilnvērtīgu minerālvielas uzsūkšanos var traucēt daudzi faktori. Kā arī jāatceras, ka līdz ar gadiem magnija uzsūkšanās samazinās pat par 30%. (1) Lielākoties no organisma Mg tiek izvadīts caur nierēm. Atkarībā no cilvēka vecuma un dzimuma, diennaktī ir nepieciešami aptuveni 200–400 mg magnija pieaugušajiem. (1)

Komentāri

Pievienot komentāru
Biznesa tehnoloģijas

FOTO: Izraēlas zinātniekiem izdevies izprintēt sirdi

Lelde Petrāne, 16.04.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēlas zinātnieki izprintējuši pasaulē pirmo 3D sirdi ar asinsvadiem, nodēvējot to par nozīmīgu soli ceļā uz slimo orgānu aizstāšanu ar mākslīgiem.

Lai gan vēl tāls ceļš ejams, zinātnieki cer, ka ar laiku būs iespējams ražot sirdis, kas būs piemērotas ievietošanai cilvēka ķermenī, kā arī detaļas, lai atjaunotu bojātās sirdis.

Telavivas universitātes zinātnieku izstrādātā sirds šobrīd ir truša sirds izmērā.

Šī ir pirmā reize, kad kāds veiksmīgi izstrādājis un izprintējis visu sirdi ar šūnām, asinsvadiem un kambariem.

Zinātniekiem tagad «jāiemāca» drukātajām sirdīm darboties tāpat kā īstajām. Aptuveni pēc gada tiek cerēts sākt izmēģinājumus ar dzīvniekiem.

Jāatgādina, ka sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves cēlonis pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ņemot vērā saslimšanu un veikto sirds operāciju, ārstiem ir izdevies stabilizēt Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa vispārējo veselības stāvokli un virzīt to atveseļošanās procesā, informē Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Mārketinga un komunikācijas daļas vadītāja Lāsma Sīle.

Lai nodrošinātu saslimšanas raksturam atbilstošāko ārstēšanu, Valsts prezidents šobrīd turpina ārstēties intensīvās terapijas nodaļā. Ārsti lems par pacienta pārvešanu uz nodaļu, vadoties pēc izmeklējumu un analīžu rezultātiem, un kopējā veselības stāvokļa izvērtējuma.

Valsts prezidents sazinās ar ārstiem un tuvākajiem cilvēkiem, kā arī pieņem tuvinieku apmeklējumus. Būtiska atveseļošanās procesa daļa ir uzsāktā fizioterapija.

Ārsti turpina cieši uzraudzīt un kontrolēt situāciju, veicot regulāras analīzes un papildus izmeklējumus. Šajā procesā ir iesaistīta multidisciplināra ārstu komanda, skaidro L. Sīle.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dārgais vājprāts

Didzis Meļķis, 05.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirksta grozīšana pie deniņiem, ja vien tai ir reāls pamats, ir pamatīgi dārgs pasākums.

ASV demence izmaksā no 157 līdz 215 miljardiem dolāru gadā, lēš pētniecības organizācija RAND. Tas ir vairāk nekā ekonomikai prasa bēdīgi slaveniem darbaspējīgo iedzīvotāju aktivitātes un dzīvības aprāvēji – sirds slimības vai vēzis.

Pētnieki uzskata, ka līdz 2040. gadam šis kaitīgais nodarījums varētu dubultoties, ja demence turpinās piemeklēt cilvēkus līdzšinējā vecumu grupu un sasirgšanas tempu līmenī, atsaucoties uz New England Journal of Medicine raksta The Wall Street Journal tirgus analīzes blogs marketwatch.com.

Pagaidām labā ziņa Amerikai ir tāda, ka demences izplatība ir zemāka nekā ticis plānots. 2010. gadā tā skārusi 14,7% amerikāņu virs 71 gada vecuma. Tomēr Alcheimera slimības un līdzīgu diagnožu pacientu kopšana bijusi dārgāka nekā sirds slimību un vēža ārstēšanas izmaksas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijai ir jāatsakās no brīvā tirgus ekonomikas, kas valsti dzenot nabadzībā, bijusī valsts kontroliere un tautas kustības No sirds Latvijai dibinātāja Inguna Sudraba pauda LTV raidījumā Rīta Panorāma.

Lai arī Latvija ir uzņēmusies saistības, kas tai ir jāpilda, valstij pirmajā vietā jābūt pašu interesēm. I. Sudarba, kas plāno iet politikā, pauda, ka «mums ir jācīnās par savām interesēm, ja mēs gribam, lai mūsu valsts saglabājas un lai mēs neesam tikai teritorija kaut kādiem citiem cilvēkiem».

Mainīt Latvijas ekonomikas modeli neesot neiespējami, un to pierāda citu valstu pieredze. Piemēram, Ungārijas daudzos jautājumos pauž nostāju, ka nepildīs tos starptautiskos noteikumus, kas viņu tautai ir nelabvēlīgi. «Kaut vai tie paši enerģētikas tarifi. Viņi [ungāri – red.] bija pirmie, kas pateica - mēs šos tarifus nemainīsim, jo mūsu tautai tas ir neizdevīgi, mūsu biznesam tas ir neizdevīgi,» pauda I. Sudarba.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visdārgāk viena Saeimas deputāta mandāta iegūšana izmaksājusi Ingunas Sudrabas vadītajai partijai No sirds Latvijai, kura šim mērķim iztērējusi aptuveni 56 000 eiro, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Priekšvēlēšanu aģitācijas periodā pirms Saeimas vēlēšanām no 7.jūnija līdz 4.oktobrim partija priekšvēlēšanu izdevumiem drīkstēja izlietot summu, kas nepārsniedz 422 997 eiro, ja partija iesniegusi savus deputātu kandidātu sarakstus Saeimas vēlēšanām visos vēlēšanu apgabalos.

3.oktobrī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sniegtā informācija liecināja, ka saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) iztērējusi 96% no maksimāli atļautā priekšvēlēšanu izdevumu apmēra. No sirds Latvijai bija sasniegusi 94% no limita, Vienotība - 93%, Saskaņa - 78%, Latvijas Reģionu apvienība (LRA) - teju 17%, nacionālā apvienība Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK) - 21% no limita.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) rīkotā konkursa "Ideju kauss 2023" 12 laureātiem kopumā piešķirti 40 000 eiro ideju attīstībai.

Par konkursa inovatīvāko biznesa ideju atzīts papildinātās realitātes mobilais risinājums "Fungo".

“Fungo” autoriem Keitai Augstkalnei un Klāvam Balamovskim-Kalniņam piešķirta pirmā vieta un 10 000 eiro atbalsts uzņēmējdarbības attīstībai. Idejas autori izstrādājuši papildinātās realitātes mobilo spēli, kas motivē pusaugu onkoloģijas pacientus kustēties, tādējādi atbalstot un veicinot viņu rehabilitācijas procesu.

"Darbam ir jāturpinās un šis apbalvojums ir jāliek lietā! Mums ir daudz plānu, kā attīstīties, lai šo pārvērstu par kaut ko lielu un noderīgu," apbalvošanas ceremonijā sacīja “Fungo” idejas autors Klāvs Balamovskis-Kalniņš.

Otrā vieta un 7 000 eiro naudas balva piešķirta komandas “SUBmerge” inovatīvajam zemūdens dronam “Līdaka”. “SUBmerge” izstrādā video uzlabošanas programmatūru un tehnisko bāzi, lai palielinātu zemūdens redzamību un samazinātu zemūdens drona pašizmaksu vismaz trīs reizes, kā arī palielinātu vērtību klientam.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinot ieguldīt medicīnas aprūpes pakalpojumu attīstībā, farmācijas uzņēmums «Olainfarm» ir uzsācis tai piederošā meitas uzņēmuma - «OlainMed» veselības centra - rekonstrukciju Olainē.

Rekonstrukcijas darbi paredz telpu paplašināšanu un modernizēšanu, pielāgojot tās mūsdienīgas pacientu veselības aprūpes standartam. Tai skaitā tiks modernizēta stomatoloģijas nodaļa ar plašu pakalpojumu klāstu; paplašināta rehabilitācijas un fizikālās medicīnas nodaļa, kā arī izveidoti jauni kabineti ārstiem.

Kopumā «OlainMed» rekonstrukcijā tiks ieguldīti 350 tūkstoši eiro. Pateicoties tam, ka rekonstrukcijas darbi ir sadalīti pa kārtām, veselības centrs turpinās savu darbu un netiks slēgts.

Būvdarbi sākti šajā nedēļā un tos plānots pabeigt līdz 2020. gadam.

SIA OlainMed valdes priekšsēdētaja Viktorija Zefīrova-Tačinska stāsta, ka rekonstrukcijas rezultātā medicīnas «OlainMed» veselības centrs varēs piedāvāt plašāku izmeklējumu un pakalpojumu klāstu Pierīgas reģiona iedzīvotājiem, īpašu uzmanību veltot tieši Olaines novada cilvēkiem. Pēc remontdarbu beigām savas durvis pirmajā stāvā pacientiem vērs vaļā jauna moderna stomatoloģijas nodaļa, kurā būs pieejami zobu ārstēšanas, protezēšanas, kā arī zobu higiēnas pakalpojumi gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Foto: pexels.com / mali maeder

Pieprasījums pēc sporta pulksteņiem arvien pieaug. Tos iegādājas ne vien profesionāli sportisti un sporta entuziasti, bet arī cilvēki, kuri vēlas pievērsties aktīvākam dzīvesveidam. Šobrīd tirgus līderi ir Apple un Garmin ražotie sporta pulksteņi. Taču, nonākot izvēles priekšā, kuram no zīmoliem dot priekšroku? Vairāk par sporta pulksteņiem un to funkcijām uzzini raksta turpinājumā!

Sporta pulkstenis kā motivators: kā izvēlēties īsto?

Pexels.com / blue bird

Neatkarīgi no tā, vai fiziskās aktivitātes ir neatņemama jūsu dzīves sastāvdaļa, vai tikai apsverat domu pievērsties veselīgākam dzīvesveidam, sporta pulkstenis mudina kustēties vairāk un biežāk. Raksta turpinājumā salīdzinām svarīgākos faktorus, ko ņemt vērā, iegādājoties šādu viedierīci.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ziņu virsrakstos dominē pandēmija, nemieri un valstu sāncensība. Vienlaikus ekonomikas turpina vērties vaļā un varas institūcijas ziņo par gigantiskiem ekonomikas stimuliem.

Kopš zemākajiem punktiem plusā jau 40%

Pasaules lielākajos akciju tirgos šonedēļ turpinājās cenu pieaugums, ko joprojām noteica prieks par valdību un centrālo banku stimuliem, ekonomiku tālāku atvēršanos un pieņēmumi, ka pandēmijas lielākā "bezcerība" jau ir aiz muguras. Kopš maija sākuma ASV Standard & Poor's 500 indeksa vērtība tādējādi palēkusies jau vairāk nekā par 7%. Savukārt kopš marta zemākajiem punktiem šis kāpums ir jau 40% apmērā. Tas ASV akcijām vēsturiski ir bijis labākais sniegums 50 tirdzniecības sesiju periodā. Rezultātā minētais ASV akciju indekss ir vien nepilnus 8% zem saviem februāra otrās puses rekordiem. Savukārt kopš šā gada sākuma tā cena sarukusi par 3,4%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēz teikt, ka ierindas ieguldītājiem ceļā uz panākumiem sprunguļus spieķos liek emocijas. Spriežot par saviem ieguldījumiem, piemēram, vērtspapīru tirgū, dažādiem jaunumiem tiek pievērsta pārspīlēta uzmanība, kas savukārt jau var nozīmēt, ka, neskatoties uz sākotnējiem nodomiem, tiek pieņemti nepareizi lēmumi, kas mazina peļņu vai pat sliktākajā gadījumā iedzen lielākos zaudējumos.

Arī slavenais investors Bendžamins Greiems teicis: “Investora galvenā problēma – pats lielākais ienaidnieks, visticamāk, būs viņš pats.”

“Oxford Risk” izpētījis, ka investori gadā, paļaujoties uz emocionāliem ieguldījumu lēmumiem, savu ieguldījumu atdevi vidēji apcērp aptuveni par 3%, ziņo “Financial Times.” Turklāt paaugstināt stresa periodos, par kādu var uzskatīt arī šo pandēmiju, šāds neiegūtais apmērs gadā varot pieaugot līdz 6-7%.

Piedomāšana par dažādiem psiholoģiskajiem faktoriem un dažādu domāšanas aizspriedumu klātbūtnes apzināšanās sevišķi svarīga varētu būt šīs pandēmijas laikā. Dažādi ieguldītāju apsekojumi liecina, ka, pandēmijā daudziem atrodoties mājās, pasauli pāršalcis mazo investoru vērtspapīru tirdzniecības bums. Arī Latvijā pēdējā laikā nosacījumi to pašu akciju mīšanai kļuvuši arvien draudzīgāki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tā saucamā "Janvāra barometra" hipotēze paredz to, ka gada pirmais mēnesis ir lielisks priekšvēstnesis tam, kāds noskaņojums fondu tirgū būs visu atlikušo gadu.

Proti, ja šī mēneša skatījumā pasaules ietekmīgākajā akciju tirgū - ASV - ir vērojama cenu palielināšanās, tad vēsture liecina, ka veiksmīgs akcijām būs arī viss atlikušais gads.

Janvāris gluži noslēdzies vēl nav, lai gan kaut kādu sauso atlikumu tāpat izvilkt jau var. Kopumā gada pirmais mēnesis bijis visai interesants. Pašā gada sākumā pasaulei piedraudēja jauns karš, kur ASV un Irāna apmainījās ar savstarpējām raķešu dāvanām. Tas akcijas gluži no rekordu sasniegšanas ritma izsist nespēja.Ja ne raķetes, tad vīruss! Janvāra otrajā pusē tas pa spēkam, iespējams, būs bijis nāvējošajam Ķīnas koronavīrusam.

No gada sākuma līdz 17. janvārim ASV akciju tirgus Standard & Poor's 500 indeksa vērtība bija pieaugusi par vareniem 3%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Trasta komercbankas likvidators par pusgada darbu nopelnījis 2,9 miljonus eiro

LETA, 05.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Likvidējamās «Trasta komercbankas» (TKB) maksātnespējas administratora Armanda Rasas pusgada darbs bankai izmaksājis 2,9 miljonus eiro, svētdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums «de facto».

Raidījums skaidroja, ka tik dāsna atlīdzība bijusi iespējama, jo bankas kreditori, kuri faktiski zaudējuši iespējas no bankas savu naudu atgūt, paši piekrituši palielināt Rasas atlīdzību līdz 30% no atgūtās naudas. Ja šāds lēmums netiktu pieņemts, Rasa atlīdzībā saņemtu likumā paredzētos 2-5% no atgūtajiem līdzekļiem.

TKB kreditors Aleksandrs Gutorevs, kuram bankā palicis vairāk nekā miljons eiro, esot neizpratnē par tik lielu administratora atlīdzību. Lai gan formāli pagājušā gada novembrī notikušajā kreditoru sapulcē arī viņš it kā esot nobalsojis par Rasas atlīdzības celšanu, faktiski viņa vietā šo balsi atdevis pilnvarotais pārstāvis advokāts Aleksejs Ponomarjovs, kurš kā bijušais bankas jurists pārstāv arī citus lielos noguldītājus un akcionārus. Gutorevs tagad apgalvo, ka bijis pret šādu soli.

Komentāri

Pievienot komentāru