Šajā piektdienā biznesa portāls db.lv ciemojas pie bērnu bioloģisko biezeņu ražotājas SIA «Lat Eko Food», vērojot «Rūdolfs» zīmola biezeņu tapšanas procesu.
Pagājušā gadā SIA «Lat Eko Food» ražotne sasniedza vienu no saviem mērķiem – apgrozījumu vairāk nekā 1 miljona eiro apmērā, taču šogad zīmols «Rūdolfs» tēmē uz 2 miljoniem eiro.
«Mērķis katru gadu ir augt un dubultot apgrozījumu,» komentē Egija Martinsone, SIA «Lat Eko Food» vadītāja.
2016.gadā SIA «Lat Eko Food» ražotnes apgrozījums bija 600 tūkstoši eiro, taču 2017.gadā to izdevās dubultot, sasniedzot 1,2 miljonus eiro lielu apgrozījumu. Taču uzņēmumam ir augsti mērķi un ambīcijas - tuvāko 5 līdz 7 gadu laikā sasniegt vismaz 5 miljonu eiro apgrozījumu.
Fotogrāfijas no ražošanas procesa skatāmas raksta galerijā!
#1/27
Egija Martinsone SIA «Lat Eko Food» vadītāja. Tālāk galerijā skaties ražošanas procesu!
#2/27
Pats pirmais ir pirmsapstrādes process, kurā notiek dārzeņu mazgāšana un mizošana.
#3/27
«Lat Eko Food» ražotne augļus un dārzeņus iepērk no Latvijas zemniekiem, taču eksotiskās izejvielas iepērk no citām valstīm, piemēram, apelsīnus, banānus, mango. Pirmsapstrādes procesā strādā 10 cilvēki, taču šis ir sezonāls process, kurš sākas vasaras sezonā, kad parādās pirmās ogas. Tad notiek ogu šķirošana, saldēšana un rudenī, savukārt, sākas dārzeņu sezona. Šis process ilgst līdz janvārim, februārim.
#4/27
Lai produktus pilvērtīgi varētu saglabāt, SIA «Lat Eko Food» ražotne pārstrādātās izejvielas tiek uzglabātas saldētā veidā. Taču pirms saldētavas, kurā ir -25 grādi, produkti sākumā tiek likti ātrsaldēšanas iekārtā, kuras temperatūra ir -40 grādi.
#5/27
Laboratorija, kur tiek veiktas visu produktu analīzes - katrai partijai.
Laboratorija veic gan izejvielu, gan gatavā produkta kvalitātes kontroli visa ražošanas procesa laikā.
#6/27
Analīzes tiek veiktas gan uz vietas, gan akreditētās laboratorijās. Arī gatavais produkts tiek pārbaudīts laboratorijā, tiek pārbaudīti dažādi parametri - viskozitāte, pH līmenis un citi. SIA «Lat Eko Food» ražotnei ir savi etaloni un kvalitātes vadības standarti - produktam vienmēr ir jābūt vienādam ar vienādiem parametriem, krāsu, garšu.
#7/27
Kopš pagājušā gada vasaras zīmolam «Rūdolfs» ir jauna līnija – biezeņi stāvpakās ar 6 dažādām garšām. Viena līnija tiek ražota stikla burciņās, otra līnija - stāvpakās. Stāvpakas ir moderns un jauns iepakojums, kuru pieprasījušas ir tieši eksporta valstis.
Garšas:
1. Bumbieris, žāvēta plūme
2. Mango, banāns, cidonija
3. Ābols, banāns, žāvēta plūme ar cepumiem
4. Bumbieris, banāns, ērkšķorgas
5. Ābols, banāns, zemene ar saldo krējumu
6. Ābols, banāns, mellenes
#8/27
Iekārta, kurā tiek veikts galvenais process. Saliekot katlā visus nepieciešamos produktus, ar tiešo tvaiku tie ātri izkarsējas un pēc tam notiek visi tehnoloģiskie procesi.
#9/27
Vienas produkta partijas apjoms ir 1 tonna, kuras pagatavošanas tehnoloģiskais process ilgst 30 līdz 40 minūtes. Kopumā viss ražošanas process vienam produktam aizņem aptuveni 2 līdz 3 stundas. Savukārt, dienā tiek saražotas vidēji 5 produktu partijas.
#13/27
Viss notiek paralēli – kamēr notiek gatavā produkta fasēšana, paralēli tiek veikts nākamā produkta ražošanas process.
#14/27
Iekārta, kurā produkti tiek sterilizēti. Šo procesu veic ar mērķi, lai nebūtu jāpievieno konservanti un produktu varētu saglabāt dabīgu un veselīgu visu derīguma termiņa laiku. Iekārta ir gandrīz 1 tonnu smaga – 800 kg. Sterilizācijas procesa ilgums katram produktam ir individuāls, taču biezeņiem stāvpakās šis process aizņem no stundas līdz pusotrai stundai. Darbības procesā nepieciešams viens cilvēks.
#16/27
Etiķetes tiek piemērotas tai valstij, kur šis pasūtījums tiks piegādāts.
#17/27
Etiķetes tiek taisītas ne tikai latviešu vai angļu valodā, bet arī citās valodās.
#18/27
Šobrīd produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Zviedriju, Poliju, Somiju, Izraēlu, Ukrainu, Čehiju, Spāniju, Horvātiju, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataru, Saūda Arābiju, Taivānu un Honkongu.
#19/27
Noliktavā netiek glabāti lieli krājumi. Viss ir apritē – ko pasūta, to SIA «Lat Eko Food» ražotne ražo un ved tālāk.
#20/27
Tikko tika aizvests pirmais pasūtījums uz Izraēlu, kur speciāli «Rūdolfs» ieguva Košera sertifikātu.
#21/27
Pagājušā gada beigās tika izstrādāti jauni produkti – 4 augļu un 4 dārzeņu krēmi. Augļu krēmi ir bez cukura, C vitamīna avots, nesatur glutēnu un ir bez pievienotiem konservantiem. Savukārt, dārzeņu krēmi ir šķiedrvielu avots, nesatur glutēnu, ir bez pievienotiem konservantiem un piemēroti vegāniem.
#22/27
No pagājušā gada ražo arī 5 dažādus smūtijus, kuri ir vieglas maltītes aizvietotājs.
#23/27
2015. gadā SIA «Lat Eko Food» ieguva starptautisko standartu BRC (Global Standart for Food Safety) un FSSC 22 000.
#26/27
Viena konkrēta produkta izstrāde aizņem gandrīz gadu - no idejas līdz produkts nonāk plauktā. «Regulāri organizējam degustācijas, kur vislabākie eksperti ir tieši bērni, jo bērni ir visobjektīvākie degustatori, tie pasaka - kas patīk, kas nepatīk, kas garšo un kas nē,» stāsta Egija Martinsone.