Šajā piektdienā portāls db.lv saviem lasītājiem piedāvā ieskatīties broileru gaļas nagešu ražošanā uzņēmumā Lielzeltiņi.
Kompānijas pārstāvji stāsta, ka aizvien Latvijā lielāko īpatsvaru vistas gaļas pieprasījumā veido svaigā gaļa, taču, mainoties iedzīvotāju paradumiem, aizvien lielāks ir pusfabrikātu patēriņš, un nākotnē, visticamāk, šī tendence turpināsies.
Nagetes tiek ražotas 5 gadus un pēdējos 3 gados jūtams pieaugums.
Ja 2012 gadā Lielzeltiņi pārdeva desmitos skaitāmas tonnas, tad 2013 gadā, salīdzinot ar 2012 gadu, apjoms pieauga 4,5 reizes un šajā gadā atkal kāpums ir par 20%.
Kā top vistas gaļas nagetes, skaties galerijā augstāk!
#1/48
Uzņēmumā sākotnēji tiek pieņemtas izejvielas, kas tiek vestas no Bauskas ražotnes. Tās pēc saņemšanas tiek glabātas divās noliktavās mīnus 18 grādu temperatūrā. Nagetes tiek ražotas no iekšējās filejas, stāsta uzņēmuma kvalitātes kontroles vadītāja Irina Zolina.
#2/48
Saldēta iekšējā fileja tiek sagatavota malšanai un pēc tam operators to pārvieto uz gaļas maļamo mašīnu.
#4/48
Pēc tam tiek pievienoti tauki no broilera gaļas, lai nagetes būtu sulīgākas, jo, ja tās tiks ražotas tikai no filejas, tās būs sausas, skaidro I. Zolina. Tauki.
#7/48
Dienā uzņēmums var apstrādāt aptuveni 2 tonnas gaļas, saražojot 2,5 tonnas galaprodukta.
#9/48
Tad gaļa tiek pārvietota uz nākamo iekārtu, kur notiek maisīšana, ko var salīdzināt ar procesu mājās, kad tiek gatavotas kotletes un maisītas sastāvdaļas kopā.
#10/48
Kā stāsta I. Zolina, masa tiek maisīta iekārtā, kas ne tikai to maisa, bet arī ar gāzi atdzesē.
#11/48
Masai, lai tā labi pieņemtu formu, jābūt atdzesētai līdz mīnus 2 grādiem.
#13/48
Gaļai tiek pievienotas garšvielas. Tas ir speciāls garšvielu maisījums, kas jau sagatavots pievienošanai gaļas masai.
#14/48
Nagešu ražotnē strādā kopā deviņi cilvēki. Šajā ražotnē tiek ražoti piecu veidu produkti – nagetes, kotletes, frikadeles, šniceles un cepamās desiņas.
#15/48
Gaļa maisītājā tiek pievienota pa porcijām - vispirms pirmā, tad tā tiek maisīta un pievienota nākamā gaļas porcija.
#16/48
Patlaban nagetes tiek ražotas tikai vietējam tirgum un Igaunijai, taču nākotnē paredzēts paplašināt eksporta valstu klāstu.
#17/48
Gatavā gaļas masa, kas jau sajaukta kopā ar taukiem un garšvielām.
#18/48
Kopumā maisītājā vienā reizē tiek apstrādāti 400 kilogrami gaļas, bet gatavās produkcijas svars pēc ražošanas ir aptuveni 520 kilogrami.
#20/48
Pēc tam gaļas masa tiek pārvietota uz otru telpu, pirms tam nosverot.
#22/48
Operators pārvieto gaļu uz iekārtu, kas veidos gatavo produkciju.
#26/48
Nagetes jau ieguvušas savu formu un slīd tālāk, lai iegūtu panējumu.
#31/48
Pēc tam, kad nagetes tiek iemērktas šķidrajā panējumā, tās dodas rīvmaizes panējuma virzienā.
#33/48
Tomēr eļļā cepjot, nagetes iekšpuse nesasniedz pietiekamu temperatūru, lai ietu bojā mikroorganismi, tādēļ pēc tam tās tiek apstrādātas ar karstu tvaiku.
#36/48
Tikko pagatavotās nagetes ir kraukšķīgākas nekā tad, kad tās pastāv.
#39/48
Gatavās nagetes tiek uzglabātas līdz nākamajai dienai, kamēr tās atdziest līdz noteiktai temperatūrai.