Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk pārtikas atkritumu rada mājsaimniecības un pārtikas ražošanas nozare

Eiropas Savienībā (ES) katru gadu tiek izšķērdēti 88 milj. tonnu pārtikas; ES atkritumu ražošana un apglabāšana rada 170 milj. tonnu CO2 un patērē 261 milj. tonnu (kādu) resursu, liecina Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejas 2016.gadā sniegtā ziņojuma projekts. Savukārt Latvijā, rēķinot uz vienu valsts iedzīvotāju, gada laikā atkritumos tiek izmesti vismaz 113 kilogrami pārtikas produktu, 38% no tiem rodas mājsaimniecībās. Dati ir aptuveni, jo pārtikas atkritumu reģistru Latvijā sarežģī vienotas uzskaites trūkums. Jāpiebilst, ka Eiropas Parlamenta deputāti atbalstījuši ES pārtikas atkritumu samazināšanas mērķi par 30% līdz 2025. gadam un par 50% līdz 2030. gadam, salīdzinot ar 2014.gadu. Tomēr, kā norāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Vides aizsardzības departamenta vadītāja Rudīte Vesere, šobrīd par konkrētiem skaitļiem, par cik varētu būt jāsamazina pārtikas atkritumu apjomi, vēl ir pāragri runāt, jo Eiropas Komisijas līmenī lēmumi nav pieņemti un diskusijas turpinās par vairākiem saistītiem jautājumiem.

Par pārtikas atkritumu samazināšanu ir jādomā visos līmeņos - gan ražojošajiem uzņēmumiem, gan tirgotājiem, skolām un bērnu dārziem, kur rodas krietna daļa pārtikas atkritumu, gan arī mājsaimniecībām. Tas nozīmē, ka ir jāmaina arī pašu cilvēku domāšana un paradumi.

Visu rakstu Joprojām pārtikas tonnas nonāk atkritumos lasiet 22. maija laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru