Citas ziņas

JLM grupas ražotnei Liepājā par parādiem atslēdz gāzi

Vēsma Lēvalde, Db, 06.08.2008

Jaunākais izdevums

Vienam no lielākajiem maizes izstrādājumu ražotājiem Kurzemē JLM Grupas Liepājas ražotnei 4. augustā atslēgta gāze un pārtraukta ražošana, ziņo laikraksts Kursas Laiks. Trešdien, 6. augustā plānota darbinieku sapulce,kurā visticamāk, paziņošot par bankrotu, raksta laikraksts.

Laikraksts Dienas bizness jau rakstīja (22. 07.2008), ka Jelgavas tiesā iesniegts JLM maksātnespējas pieteikums un tiesa ierosinājusi lietu, pirms tam lemjot par tiesiskās aizsardzības procesa izbeigšanu. Latvijas Maiznieku biedrības (LMB) valdes priekšsēdētājs Valdis Circenis iepriekš laikrakstam atzina, ka ir skeptiski noskaņots par uzņēmuma iespēju turpināt darbību, norādot, ka Jelgavas un Liepājas maizes ražotāju apvienošanās bijusi kļūda pašā sākumā.

30. jūlijā Jelgavas tiesa atzinusi JLM grupas maksātnespēju ar šī gada 17. jūliju. Kreditoru skaits svārstās ap 300. Naudas izteiksmē uzņēmuma saistību apmērs pret kreditoriem ir 2 912 388 lati. Parādsaistības par 89 932 latiem pārsniedz SIA JLM grupa aktīvus. Tā kā Hansabanka kā nodrošinātais kreditors bloķējusi uzņēmuma kontus šajā bankā, uzņēmuma saimnieciskā darbība ir daļēji bremzēta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Noraida maiznieka JLM grupa sanāciju

Vēsma Lēvalde, Db, 18.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās SIA JLM grupa kreditoru sapulce nolēmusi turpināt bankrota procedūru, jo potenciālais investors atteicies no sanācijas priekšlikuma.

Potenciālais investors Eldars Gumbatovs, kurš iepriekš izteica gatavību pārņemt JLM grupu, lai atjaunotu maizes ražotāja darbību, atteicies no šādas iespējas, Db ionformēja SIA JLM grupa maksātnespējas administrators Guntars Birsāns.

Uzņēmējs gan izteicis gatavību iegādāties JLM grupa ražošanas līdzekļus izsolē un nomāt tos līdz izsolei. Tomēr viņš nav varējis kreditoriem uzrādīt dokumentus, kas apliecinātu pietiekamas finansiālas iespējas. Tāpēc kreditori noraidīja nomas pieteikumu.

Pēc kreditoru sapulces protokola apstiprināšanas uzņēmuma administrators gatavos izsoles noteikumus un organizēs JLM grupa visas mantas izsoli.

Db jau rakstīja, ka JLM grupu, kas apvienoja Liepājas un Jelgavas maizes ražotājus, tiesa pasludināja par maksātnespējīgu pērn pēc neveiksmīga mēģinājuma iegūt tiesisko aizsardzību. Kreditoru sapulce pērn 16. decembrī nolēma sākt maizes ražotāja JLM Grupa bankrota procedūru. Šī gada 22. maijā notika kārtējā JLM grupa kreditoru sapulce, kurā kreditori iepazinās ar priekšlikumu atjaunot maksātspēju un ar potenciālo investoru, tomēr sapulci pārtrauca, jo priekšlikums nebija detalizēti izstrādāts. Kopējie kreditoru prasījumi sasniedz aptuveni 2.8 milj. Ls, uzņēmuma manta novērtēta ap vienu miljonu latiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasludina SIA Sono maiznīca maksātnespēju

Vēsma Lēvalde, Db, 26.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas tiesa pasludinājusi par maksātnespējīgu ar 2009. gada 3. februāri maizes ražotāja JLM Grupa saistīto uzņēmumu SIA Sono maiznīca.

Par maksātnespējas administratoru iecelts Aleksandrs Kozačkovs, par atbildētāja pārstāvi - SIA Sono maiznīca īpašnieks Arvis Rove. Uzņēmuma maksātnespēju apliecina divas pazīmes - parādu kopsumma ap 202 tūkstošiem latu pārsniedz aktīvu vērtību, kā arī vairāk nekā trīs mēnešus nav maksāti nodokļi. Starp kreditoriem ir gan Valsts ieņēmumu dienests, gan arī JLM grupa. Savukārt debitoru parādi sasniedz 80 tūkstošus latu, tostarp ir arī JLM Grupa.

"Vienīgais iemesls Sono maiznīcas nonākšanai maksātnespējas situācijā ir JLM Grupas darbības apturēšana," Db situāciju komentēja Arvis Rove. Pēc viņa teiktā, vismaz pieciem uzņēmumiem JLM grupas darbības apturēšana radīs nopietnas problēmas, bet vēl vismaz 15 - 20 uzņēmumiem - mazākas problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

JLM grupas maksātnespēja iedarbina domino principu

Vēsma Lēvalde, Db, 15.01.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kurzemes apgabaltiesa 15. janvārī apmierināja maksātnespējīgās SIA JLM grupa prasību pret SIA Sono maiznīca par vairāk nekā 173 tūkstošu latu parāda piedziņu.

Tiesa nolēma piedzīt par labu prasītājam 173 661.42 latus, kā arī 2379.29 Ls valsts nodevu. Termiņš noteikts 10 dienas no sprieduma spēkā stāšanās brīža. Jau 2008. gada 4. septembrī tiesa lēma par prasības nodrošinājumu, apķīlājot SIA Sono maiznīca bankas kontus, ko Sono maiznīca lūdza atcelt. 2008. gada 9. septembrī tiesa noraidīja Sono maiznīcas prasību un atstāja spēkā prasības nodrošinājumu. Diemžēl atbildētāja kontos nav pietiekami daudz līdzekļu, lai segtu prasību, tiesas starplaikā db atzina JLM Grupa pārstāvis, zvērināts advokāts Viesturs Ločmelis. Atbildētājs, savukārt, nebija ieradies tiesas sēdē, jo SIA Sono maiznīca īpašnieks un valdes loceklis Arvis Rove tiesai nosūtījis darba nespējas lapas kopiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

JLM grupai maz cerību atsākt darbu

Vēsma Lēvalde, Db, 08.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgā maizes ražotāja JLM grupa administrators paziņojis par 190 darbinieku atlaišanu Jelgavas un Liepājas ražotnēs sakarā ar ražošanas pārtraukšanu.

30. jūlijā Jelgavas tiesa pasludināja JLM grupa maksātnespēju, 5. augustā ar administratora Guntara Birsāna lēmumu pārtraukta ražošana. Nodarbinātības Valsts aģentūrā administrators iesniedzis vēstuli, kurā norādīts, ka plānots 2008. gada augustā uzteikt darba līgumus un septembrī atlaist 190 JLM grupas darbiniekus, no tiem 74 - Liepājā, bet 116 – Jelgavā.

Nogremdē parādi

„Sadarbības partnerus darīja uzmanīgus JLM grupas lūgums piešķirt tiesisko aizsardzību, un viņi vairs nepiekrita atliktajiem maksājumiem,” Db pastāstīja G. Birsāns. Gada sākumā JLM grupa parādījās valsts lielāko sociālā nodokļa parādnieku sarakstā ar 123 492 latiem. Vienlaikus Hansabanka pārtraukusi ilgtermiņa aizdevuma līgumu un apturējusi kredītlīniju, bloķējusi kontus. Augot kreditoru spiedienam, auguši arī debitoru parādi, pārtrakti sadarbības līgumi. No 10. jūlija uzņēmuma palicis tikai viens izplatītājs – Sono maiznīca, kas faktiski ir saistītais uzņēmums. 4. augustā uzņēmumam pārtraukta gāzes piegāde, kā arī saņemts brīdinājums par elektrības piegādes pārtraukšanu. Pārtraukta arī izejvielu piegāde, jo piegādātāji prasījuši priekšapmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Cer atjaunot maizes ražotāja JLM grupa darbību

Vēsma Lēvalde, Db, 21.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

22. maijā paredzēta kārtējā JLM grupa kreditoru sapulce, kurā kreditori iepazīsies ar priekšlikumu atjaunot maksātspēju un ar potenciālo investoru.

Tajā pašā laikā samilzis konflikts starp JLM grupas bijušo īpašnieku Arvi Rovi un maksātnespējas administratoru Guntaru Birsānu. Arvis Rove vērsies kriminālpolicijā sakarā ar administratora Guntara Birsāna darbībām. Savukārt pret Arvi Rovi ierosināta civillieta pēc Guntara Birsāna iniciatīvas.

«Esmu iesniedzis iesniegumu kriminālpolicijai par administratora Guntara Birsāna darbībām maksātnespējas procesā,» Db informēja Arvis Rove.

A. Rove apgalvoja, ka 11. martā ir uzsākts kriminālprocess.

Bijušais maizes ražotāja īpašnieks un vadītājs uzskata, ka administrators Guntars Birsāns darbojas savās privātajās interesēs, pamatojot to ar faktu, ka G. Birsānam pieder SIA KRESE GV kur apgrozījums 2008.gadā bijis aptuveni 5 tūkstoši latu, zaudējumi - ap 19 tūkstošiem latu, bet parādsaistības vairāk nekā 300 tūkstoši latu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atkārtoti atliek JLM grupas tiesiskās aizsardzības procesa pieteikuma izskatīšanu

Vēsma Lēvalde, Db, 13.05.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jelgavas tiesa šodien atkārtoti atlika maiznieka JLM grupa tiesiskās aizsardzības procesa pieteikuma izskatīšanu, Db uzzināja Jelgavas tiesā.

Lietas izskatīšana atlikta pēc pieteikuma iesniedzēja un administratora lūguma līdz 27. jūnijam. Db jau ziņoja, ka pārtikas pārstrādes uzņēmums SIA JLM grupa Jelgavas tiesā iesniedzis pieteikumu tiesiskās aizsardzības procesam.Saskaņā ar VID publiskotajiem datiekm, 2007. gada decembrī JLM grupa iekļuvusi lielāko sociālā nodokļa parādnieku sarakstā ar 123 492 latu parādu. Savukārt pērn JLM grupa vērsusies Valmieras rajona tiesā ar prasību atzīt par maksātnespējīgu SIA Merkūrijs VI, kam bija saistības pret maizes ražotāju par piegādāto produkciju.

Šie apstākļi kopumā varēja radīt pamatu tiesiskās aizsardzības procesam – īslaicīgas finansiālās grūtības un apgrozāmo līdzekļu trūkumu. Db jau vairākkārt rakstīja, ka SIA JLM grupa izveidota 2005. gada oktobrī, apvienojot a/s Jelgavas maiznieks un Liepājas maiznieks. 2004. gadā a/s Liepājas maiznieks kontrolpaketi nopirka Zviedrijas investīciju fonds East Capital Amber Fund, kam piederēja arī aptuveni 50 % Jelgavas maiznieka akciju. Negūstot cerēto peļņu, fonds 2006. gadā pārdeva jaunizveidoto uzņēmumu bijušajam Liepājas maiznieks izpilddirektoram Arvim Rovem. Liepājā pērn pabeidza ražotnes rekonstrukciju un sāka Jelgavas ražotnes sakārtošanu..

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maksātnespēju piesaka SIA Sono maiznīca

Vēsma Lēvalde, Db, 11.02.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas tiesā iesniegts JLM grupa saistītā uzņēmuma SIA Sono maiznīca maksātnespējas pieteikums, liecina informācija maksātnespējas administrācijas mājas lapā.

Lieta ierosināta 9. februārī, administratora pretendents ir Aleksandrs Kazačkovs. Db jau rakstīja, ka Kurzemes apgabaltiesa 15. janvārī apmierināja maksātnespējīgās SIA JLM grupa prasību pret SIA Sono maiznīca par vairāk nekā 173 tūkstošu latu parāda piedziņu.

Tiesa nolēma piedzīt par labu prasītājam 173 tūkstošus latus, kā arī vairāk nekā divus tūkstošus Ls valsts nodevu. Termiņš noteikts 10 dienas no sprieduma spēkā stāšanās brīža.

Jau 2008. gada 4. septembrī tiesa lēma par prasības nodrošinājumu, apķīlājot SIA Sono maiznīca bankas kontus, ko Sono maiznīca lūdza atcelt. 2008. gada 9. septembrī tiesa noraidīja Sono maiznīcas prasību un atstāja spēkā prasības nodrošinājumu. Diemžēl atbildētāja kontos nav pietiekami daudz līdzekļu, lai segtu prasību, tiesas starplaikā Db atzina JLM Grupa pārstāvis, zvērināts advokāts Viesturs Ločmelis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2008. gads notikumiem bagāts bijis arī Latvijas reģionos. Db piedāvā atskatīties uz notikumiem Kurzemē, kas saviļņojuši ne tikai reģionu, bet arī visas Latvijas biznesa vidi.

Janvāris

Liepājas mērs Uldis Sesks sarunās ar ministru prezidentu Ivaru Godmani un ekonomikas ministru Kasparu Gerhardu vienojušies par tālāku izpēti un plānošanu elektroenerģijas ražotnes būvniecībai Liepājā, akcentējot cietā kurināmā izmantošanu kā alternatīvu Krievijas gāzei.

Februāris

Pēc SIA Zaksi pasūtījuma Užavas pagastā pabeidz jaunas alus ražotnes būvniecību un sāk tehnoloģisko iekārtu montāžu. Ēkas projekts paredz tūristiem apskatāmu alus darīšanas procesu.

Par atkritumu apsaimniekošanas firmas SIA Eko Kurzeme īpašniekiem kļuvušas ar Īslandes kapitālu saistītas firmas, kas neslēpj savu vēlmi izveidot lielāko atkritumu apsaimniekotāju valstī, pārņemot vairāku lielo pilsētu atkritumu saimniecības.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sāks JLM grupas bankrota procedūru

Vēsma Lēvalde, Db, 16.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kreditoru sapulce šodien, 16. decembrī, nolēma sākt maizes ražotāja JLM Grupa bankrota procedūru, kā arī sākt tiesvedību pret uzņēmuma bijušo īpašnieku Arvi Rovi.

Sapulcē lielākais pārstāvētais kreditors bija Valsts ieņēmumu dienests, lielākais nodrošinātais kreditors ir Swedbank. Kopējā kreditoru prasījumu summa ir 2 869 834.53 Ls, atzīto prasījumu summa - 2 591 252.02 Ls. Kreditori nevienojās par maksātnespējas procesa izmaksu apstiprināšanu, atliekot jautājumu. Sapulce nolēma JLM Grupas mantu pārdot, pirms tam pieaicinot vērtētājus. Apstiprināta arī operatīvā bilance (līdz 16. decembrim, 2008). Par iespējamo bankrota procedūras beigu termiņu sapulce noteica 2010. gada 30. jūniju. Procesu finansēs no parādnieka līdzekļiem. Kreditori atbalstījuši administratora ierosinājumu pieaicināt advokātu, lai sāktu tiesvedību pret Arvi Rovi, un advokātu tiesvedībai pret SIA Sono maiznīca, db informēja maksātnespējas administrators Guntars Birsāns.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Administrators izraida žurnālistus no kreditoru sapulces

Vēsma Lēvalde, Db, 16.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās JLM grupas administrators Guntars Birsāns 16. decembrī izraidīja no kreditoru sapulces masu mediju pārstāvjus, lai gan vairums klātesošo kreditoru un atbildētāja pārstāvis lūdza atļaut žurnālistiem piedalīties un atsaucās uz Informācijas atklātības likumu.

Maksātnespējas administrācija solīja šo starpgadījumu komentēt vēlāk, atzīstot, ka parasti par iespēju trešajām personām piedalīties kreditoru sapulcē lemj sapulce, iekļaujot balsojumu dienaskārtības papildu jautājumos.

Db jau ziņoja, ka 16. decembrī JLM grupas krediotori pulcējas uz pirmo sapulci. Sapulces dienskārtībā bija: administratora darbības pārskats, maksātnespējas procesa risinājuma noteikšana, maksātnespējas procesa izmaksu un to saraksta apstiprināšana, rīcība ar mantu, parādnieka likvidācijas sākuma bilances apstiprināšana, speciālistu pieaicināšana un viņu atlīdzības noteikšana, administratora pieaicināto speciālistu atlīdzības noteikšana, iespējamā maksātnespējas procesa beigu termiņa noteikšana, maksātnespējas procesa finansēša, kā arī administratora atalgojuma noteikšana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neizdodas izsolīt Liepājas maiznieka īpašumu

Vēsma Lēvalde, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maizes izstrādājumu ražotāja JLM Grupa Liepājas ražotnes izsole 30. jūnijā nav notikusi interesentu trūkuma dēļ.

To DB apliecināja uzņēmuma maksātnespējas administrators Guntars Birsāns.

Administrators par izsoles rezultātiem informējis nodrošināto kreditoru - Swedbank, kurai divu nedēļu laikā jāizlemj, vai rīkot atkārtotu izsoli, vai arī pārņemt parādnieka mantu.

DB jau rakstīja, ka ka izsolē bija izlikta JLM Grupas Liepājas ražotne jeb bijušā uzņēmuma Liepājas maiznieks manta - zemes gabals 9766 kvadrātmetru platībā, caurlaides ēkas, ražošanas korpuss, noliktavas ēkas, kā arī darbnīcu ēkas un garāžas Rīgas ielā 63/65. Īpašumu bija paredzēts izsolīt kā mantas kopību kopā ar JLM Grupai piederošo kustamo mantu. Nekustamo īpašumu piespiedu pārdošanas vērtība ir 140 tūkstoši latu, kas bija arī izsoles sākumcena. Kustamās mantas kopējais novērtējums ir 296,4 tūkst. latu bez PVN.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Šodien regulēs jauno gāzes cenu

Andrejs Vaivars, 67084442, 23.07.2008

«Ja gāze tiks nopirkta, piemēram, jūnijā, bet pārdota decembrī, tad tirgot minētajā mēnesī to drīkstēs atbilstoši jūnija iepirkuma cenai, nevis tai, kāda būs decembrī,» tā regulatora padomes loceklis Gints Zeltiņš.

Foto: Eva Šavdine

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidāmo dabasgāzes tarifu pieauguma rezultātā vislielākie izdevumi gaidāmi mazajiem uzņēmējiem un mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto apkurei.

Tā intervijā Db atzīst Sabiedrisko pakalpojumu regulēsanas komisijas padomes loceklis Gints Zeltiņš. Paredzēts, ka par jauno a/s Latvijas Gāze (LG) tarifu plānu regulatorā lēmums tiks pieņemts šodien.

Cik liels ir gaidāmais dabasgāzes tarifu pieaugums?

Pirmām kārtām jāteic, ka iepriekšējais un gaidāmais tarifs viens pret vienu nav salīdzināmi, un tam ir vairāki iemesli. Jaunajā tarifā vairs neeksistē tāds jēdziens kā abonentmaksa, un tādējādi, piemēram, iedzīvotāji, lietojot gāzes plīti, varēs salīdzināt tikai faktiskos rēķinus, bet ne tarifus. Tāpat iepriekšējais tarifs bija lineārā atkarībā tikai no mazuta cenas, bet tagad, saistībā ar jaunu līgumu ar Gazprom, piesaiste ir gan mazuta, gan arī gāzes cenu kotācijai. Tādējādi arī iepirkuma cena precīzi nav salīdzināma.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Maizes biznesam cieta garoza

Jānis Lasmanis, 67084416, 03.09.2008

Ar lieliem zaudējumiem strādājošais uzņēmums Valmieras maiznieks ir nonācis pamatīgās finansiālās grūtībās un ir iespējama pat maksātnespējas procesa uzsākšana. Lai gan valdes loceklis Kalvis Saliņš Db apgalvo, ka cenšas saglābt uzņēmumu, tomēr paziņojumā Nodarbinātības aģentūrai vēstīts, ka Valmieras maiznieks nolēmis pārtraukt maizes ražošanu un atlaist darbiniekus.

Foto: Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Valmieras maiznieks, nonākusi finansiālās grūtībās, gatavojas atlaist lielu daļu savu darbinieku. Kreditoru sloga dēļ nav izslēgta arī maksātnespēja.

Valmieras maiznieka valdes locekļa Kalvja Saliņa atklāto par darbinieku atlaišanu apstiprināja arī Nodarbinātības valsts aģentūrā. Aģentūras Valmieras nodaļas vadītāja Agra Spurdziņa atklāja, ka uzņēmuma vadība aģentūru informējusi par visu darbinieku atlaišanu, jo uzņēmums sakarā ar nelabvēlīgo situāciju nolēmis pārtraukt maizes ražošanu. Kopumā uzņēmumā esot 121 nodarbinātais, no kura 95 ir strādājošie. Tomēr gan K. Saliņa teiktais, gan A. Spurdziņas pieredze liecina, ka pagaidām vēl nav skaidri zināms cik darbinieki tiks atlaisti. K. Saliņš pieļāva, ka bez darba paliks tikai 30 % no nodarbinātajiem, jo uzņēmuma vadība visiem spēkiem cenšoties atrisināt sasāpējušās finanšu problēmas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Analizē bezdarba situāciju Liepājā

Vēsma Lēvalde, Db, 15.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Liepājas domes nodarbinātības komisija, analizējot bezdarba situāciju Liepājā līdz 1. oktobr,konstatējusi, ka Liepāja ir vienīgā pilsēta Latvijā, kurā pēdējo divu mēnešu laikā nav pieaudzis bezdarba līmenis – tas ir 5.7 %.

Lai gan Liepājā šogad likvidēti vairāki rūpniecības uzņēmumi, NVA apkopotie dati liecina, ka Liepāja ir otrā pilsēta aiz galvaspilsētas, kurā visvairāk iedzīvotāji no jauna iekārtojas darbā – septembrī 279 iedzīvotāji paziņojuši par iekārtošanos darbā.

Šobrīd bezdarbnieku uzskaitē ir 2276 bezdarbnieki, no kuriem lielākā daļa ir sievietes ( 1478) un bezdarbnieki virs 50 gadu vecuma ( 655). 2008. gada laikā saņemtas vēstules no 29 uzņēmumiem par 766 darbinieku atbrīvošanu, tajā skaitā IG Latvija ( 135 darbinieki), BALT IG ( 135), A/s Liepājascukurfabrika( 56), A/s Lauma Lingerie( 187), SIA JLM (74) utt.

Iespējams, ka daudzi no atbrīvotajiem darbiniekiem uzreiz pēc atlaišanas arī atraduši jaunas darba vietas, piemēram, no BALT IG atbrīvotajiem 135 darbiniekiem bezdarbnieku uzskaitē stājušies 79, no Lauma Lingerie atbrīvotajiem 187 uzskaitē stājušies 128, SIA JLM – no 74 bezdarbniekiem uzskaitē stājušies 24, liecina NVA apkopotie dati. Liepājā no šā gada sākuma piedāvātas pavisam 1919 brīvās darba vietas, t.i. vidēji 213 mēnesī. 14. oktobrī Liepājā bija 138 brīvas vakances. Kā prognozē G.Ansiņš, tad Liepājā nākamajā gadā par darba trūkumu nevajadzēs uztraukties arī celtniecības firmām, jo plānots ieviest 17 liela apjoma Eiropas Savienības atbalstītus projektus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atliek JLM Grupas kreditoru sapulci

Vēsma Lēvalde, Db, 22.05.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksātnespējīgās JLM Grupas kreditoru sapulce pārcelta uz 18. jūniju, lai potenciālais investors varētu detalizētāk izstrādāt piedāvājumu.

Piedāvājums atjaunot maksātspēju uzņēmumam neesot bijis pietiekami detalizēti izstrādāts, lai par to lemtu, Db norādīja JLM Grupa maksātnespējas administrators Guntars Birsāns. Iespējamais investors esot uzņēmējs, kurš bijis saistīts ar maizes ražošanu Daugavpilī.

Db jau rakstīja (21. maijā), ka SIA JLM Grupa kreditoru sapulce plāno iepazīties ar priekšlikumu atjaunot maizes ražotāja maksātspēju un tikties ar potenciālo investoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paredzams, trešdien, 30. jūnijā Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas valdes sēdē izskatīs pirmpirkuma tiesības uz "Liepājas metalurga" nekustamās mantas - zeme un ēkas iegādi Liepājas SEZ vajadzībām.

Principā tas nozīmē darījuma starp valsti un turku investoriem izgāšanu, jo pārdošanas darījums noslēgts gan par kustamo, gan nekustamo mantu.

Darījuma fons

Šā gada 30. aprīlī SIA "FeLM", kas procesā pārstāv Latvijas valsts intereses, noslēdza līgumu par bijušā "Liepājas metalurga" elektrotēraudkausēšanas kompleksa kustamās un nekustamās mantas iegādi un izteica gatavību uzsākt darbību teritorijā, iepriekš pauda Turcijas uzņēmuma "Aslanli Metalurji" pārstāvji. Ir pilnībā izpildītas finanšu saistības atbilstoši līgumam. Proti, ir iemaksāta nauda un izteikta gatavība investēt 200 miljonus piecu gadu laikā. Investori pavasarī bija noslēguši rūpnīcas inventarizāciju kopīgi ar SIA "FeLM" un īpašums ir gatavs nodošanai. Tik tālu viss ir skaisti, atliek vien Liepājas SEZ pirmpirkuma tiesības uz zemi, kuras var izmantot un viss liecina, ka tās tiks izmantotas. Plašāk par darījumu db.lv rakstīja iepriekš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Dombrovskis: ASV gāzes cena Eiropā varētu būt konkurētspējīgāka nekā Gazprom

Žanete Hāka, 07.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ierēķinot gāzes sašķidrināšanas, jūras transporta, un gazifikācijas izmaksas, ASV gāze Eiropā varētu nonākt par cenu, kas ir konkurētspējīgāka par Gazprom piedāvāto, norāda ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš uzsver, ka par vienu no galvenajiem politiskajiem instrumentiem un ieročiem ir kļuvusi enerģētika. Tikai dažu mēnešu laikā Krievija sākotnēji samazināja gāzes cenu Ukrainai par 33%, bet vēlāk paaugstināja to pat par 50%. Šādām cenu svārstībām un neskaidrībai par piegādēm vajadzētu izraisīt katastrofālas ekonomiskās un sociālās sekas.

Ņemot vērā minētos riskus, Latvijai nepieciešams rīkoties pietiekoši izlēmīgi, tomēr tikpat svarīgi saglabāt vēsu galvu. Kā zināms, gāzes cena būtiski ietekmē ne tikai apkures rēķinu apmēru, bet arī tautsaimniecības konkurētspēju kopumā. Kā piemēru ministrs min - pagājušā nedēļā AS Valmieras stikla šķidra paziņoja, ka enerģijas cenas ir galvenais iemesls tam, ka jauno ražotni atvērs nevis Latvijā, bet gan ASV, kur gāzes cena ir vien apmēram trešdaļa no vidējās cenas pasaulē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dāvis: būs uzņēmumu bankroti

Andrejs Vaivars, 67084442, 01.08.2008

A/s Latvijas Gāze valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis ekskluzīvā intervijā Db atzīst, ka oktobrī gaidāmais dabasgāzes tarifu kāpums var mazināt uzņēmumu konkurētspēju un pat novest tos līdz bankrotam. Īpaši smagi energoresursu cenu pieaugums, iespējams, skaršot Liepājas metalurgu un dārzkopības kompleksus.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī gaidāmais dabasgāzes tarifu kāpums var mazināt uzņēmumu konkurētspēju un pat novest tos līdz bankrotam.

Tā intervijā Db atzīst a/s Latvijas Gāze (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis. Viņš arī uzskata, ka jaunās gāzes elektrostacijas būvniecība no ekonomiskā aspekta ir apšaubāma.

Līdz ar gāzes tarifu kāpumu, pieaugs arī siltuma un elektroenerģijas tarifi. Turklāt siltuma un gāzes cenas augs, visticamāk, vienlaicīgi. Vai jūs nebaida iespēja, ka šādos apstākļos daudzi patērētāji vairs nespēs apmaksāt dabasgāzes rēķinus?

Tātad sanāk, ka iecerētā jaunā gāzes elektrostacijas projekta realizācija nav ekonomiski izdevīga?

Pie pašreizējām gāzes cenām tas ir apšaubāms - mēs to ļoti labi saprotam.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slēdz Jelgavas maiznieku

, 07.08.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Akciju sabiedrība Jelgavas maiznieks apturējusi ražošanu, jo pirmdien, 4. augustā parādu dēļ tai pārtraukta gāzes padeve, ziņo Zz.lv.

Apvienojot akciju sabiedrību Jelgavas maiznieks ar Liepājas maiznieku 2005. gada oktobrī tika izveidota SIA JLM Grupa. Šā gada 30. jūlijā Jelgavas tiesa apstiprināja JLM Grupas maksātnespējas procesu. Uzņēmumam bija sakrājušies lieli parādi, tai skaitā arī pret akciju sabiedrību Latvijas gāze. Šī iemesla dēļ 4. augustā tika ražotnei pārtraukta gāzes piegāde.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ja Latvijas Gāze atļaus, Latvenergo gāzes testa partiju no Lietuvas varētu saņemt martā

LETA, 12.02.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja AS Latvijas Gāze (LG) atļaus Latvenergo piekļūt gāzes infrastruktūrai, elektroenerģijas kompānija gāzes testa partiju no Lietuvas varētu saņemt martā, aģentūrai LETA apstiprināja Latvenergo pārstāvis Andris Siksnis.

Kā ziņots, Lietuvas valsts enerģijas grupas Lietuvos Energija gāzes tirdzniecības uzņēmuma Litgas ģenerāldirektors Vītauts Čekanavičs informēja, ka pirmo gāzes izmēģinājuma piegādi no Lietuvas Latvijas valstij piederošajam uzņēmumam Latvenergo cer īstenot mēneša laikā.

Siksnis apliecināja, ka Litgas ir paudusi gatavību piegādāt Latvenergo gāzi viena miljona kubikmetru apjomā par izdevīgāku cenu, nekā piedāvā LG.

«Ja LG atļaus piekļūt infrastruktūrai, Latvenergo Lietuvas gāzi varētu saņemt jau martā,» teica Siksnis.

LG patlaban aģentūrai LETA nekomentēja, kāds būs tās lēmums - atļaut vai neatļaut Latvenergo piekļūt gāzes infrastruktūrai, taču Siksnis zināja teikt, ka LG atbildei vajadzētu būt zināmai līdz šā mēneša beigām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viena no Vācijā lielākajām enerģētikas kompānijām "Uniper" paziņojusi, ka grasās maksāt par Krievijas gāzi, izmantojot Maskavas jaunizveidoto maksājumu sistēmu, kas, kā norāda tās kritiķi, domāta sankciju apiešanai.

Enerģētikas koncerns ceturtdien atklāja, ka vairs nepārskaitīs maksājumus par Krievijas gāzi uz Eiropā bāzētu banku, bet uz Krievijas banku, tādējādi izpildot Maskavas prasību maksājumus par gāzi saņemt rubļos.

Izskanējušas ziņas, ka citas Eiropas enerģētikas kompānijas arī gatavojas līdzīgiem darījumiem.

"Uniper" uzstāj ka koncernam neesot citas iespējas, lai nodrošinātu gāzes piegādes, un noraida kritiku, ka tādā veidā tas pārkāpj ES noteiktās sankcijas.

"Uzskatām, ka ir iespējama maksājumu konvertācija, kas atbilst sankciju noteikumiem un Krievijas dekrētam," Lielbritānijas sabiedriskajai raidsabiedrībai BBC norādījis "Uniper" preses dienests.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas propāna gāze samazina tarifus par vidēji 9%

, 29.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Latvijas propāna gāze, sākot ar 2009.gada 1.jūniju samazināta maksa par sašķidrināto gāzi daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem.

Sašķidrinātās gāzes lietotājiem, kuri saņem gāzi no virszemes un pazemes grupu iekārtām un kuriem pie mājas nav uzstādīts centralizētais gāzes skaitītājs, turpmāk par gāzi būs jāmaksā Ls 3.17/m3 līdzšinējo Ls 3.45/m3 vietā. Maksājums tiek samazināts par vairāk kā 8%.

Sašķidrinātās gāzes lietotājiem, kuri saņem gāzi no virszemes un pazemes grupu iekārtām un kuriem pie mājas ir uzstādīts centralizētais gāzes skaitītājs, turpmāk par gāzi būs jāmaksā Ls 2.65/m3 līdzšinējo Ls 2.94/m3 vietā. Maksājums tiek samazināts par vairāk kā 10%.

«Maksa par gāzi iedzīvotājiem, kuriem pie mājas nav uzstādīts centralizētais gāzes skaitītājs, ir lielāka, jo SIA Latvijas propāna gāze rodoties papildus administratīvās izmaksas. Savukārt, ja namu apsaimniekotāji ir piekrituši paši administrēt maksājumus par gāzi, maksa par sašķidrināto gāzi ir mazāka,» Db skaidroja SIA Latvijas Propāna gāze juriste Zane Rone.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Lietuvas lielākais gāzes lietotājs Achema varētu pirkt sašķidrināto dabasgāzi no Statoil

LETA, 18.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas lielākais gāzes lietotājs - koncerna Achemos grupe pārvaldītais Jonavas mākslīgā mēslojuma ražošanas uzņēmums Achema - gatavojas pirkt sašķidrināto dabasgāzi no Norvēģijas koncerna Statoil, kas jau piegādā Lietuvai gāzi caur Klaipēdas termināli.

Kā liecina ziņu aģentūras BNS avotu informācija, abas kompānijas plāno janvāra beigās parakstīt gāzes piegādes līgumu uz vienu gadu, kas paredzētu, ka Achema šogad iegādājas 500 miljonus kubikmetru gāzes, maksājot par to zemāku maksu nekā valsts kontrolētā gāzes tirdzniecības kompānija Litgas.

Cenu starpība skaidrojama ar to, ka Achema gāzi pirks saskaņā ar īstermiņa vienošanos un faktiski tikai gada siltajā laikā, kad sašķidrinātās gāzes cenas ir viszemākās, savukārt Litgas nodrošina gāzi siltumenerģijas ražotājiem arī ziemā, kad cenas ir augstākas.

Achema preses sekretāre Janina Sabaite-Meļņikoviene aģentūrai BNS vispirms sacīja, ka nevar apstiprināt šo informāciju, bet vēlāk solīja to komentēt.

Komentāri

Pievienot komentāru