Pasaulē

Grieķijas parlaments arī ar otro balsojumu atbalsta taupības pasākumus, Atēnās atgriežas kārtība

Jānis Rancāns, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Grieķijas parlametns ceturtdien atbalstījis pieņemto taupības pasākumu ieviešanu praksē, kas bija nākošais nepieciešamais solis pēc to apstiprināšanas trešdien, vēsta BBC. Taupības pasākumi ir nepieciešami, lai valsts saņemtu starptautisko finanšu palīdzību.

Ar noslēdzošo balsojumu taupības pasākumi ir pieņemti pilnībā. Balsošana Grieķijas parlamentā notika pēc ilgām debatēm un tika sākta 16.00 pēc Latvijas laika.

Tikmēr Atēnas, pēc divu dienu ilgajām sadursmēm, pamazām atgriežas pie ikdienas dzīves. Lai tika paredzēts, ka arī šo balsojumu pavadīs ielu grautiņi, tomēr šoreiz tas tika aizvadīts daudz mierīgāk.

Jau vēstīts, ka trešdien Grieķijas palaments pēc ilgām debatēm pieņēma pretrunīgi vērtētos taupības pasākumus, kuri nepieciešami, lai valsts varētu saņemt turpmāku starptautisko finanšu palīdzību, bez kuras Grieķijai nauda beigtos īsā laikā.

Atēnās jau kopš otrdienas norisinājās vispārējs streiks, kas pārauga ielu grautiņos un nekārtībās. Pēc parlamenta balsojuma sadursmes uzbangoja ar jaunu sparu un nepieredzētiem vardabrības apmēriem, novēroja BBC.

Īpaši vardarbīga esot bijusi Grieķijas policija, kas iesaistījās kautiņos ar demonstrantiem, kuri centās aizdedzināt finanšu ministriju. Demonstrāciju laikā ievainoti desmitiem policistu un streikotāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas premjerministram jāmeklē sešas jaunas amatpersonas

Gunta Kursiša, 13.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc tam, kad Grieķijas parlaments atbalstīja taupības pasākumus, Grieķijas premjerministrs Lūks Papademoss (Lucas Papademos) veiks sava kabineta pārstrukturēšanu, vēsta Financial Times.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlaments apstiprinājis pretrunīgi vērtētos taupības pasākumus, kas nepieciešami, lai Atēnas saņemtu starptautisko aizdevumu 130 miljardu eiro apmērā, vēsta BBC.

Kamēr parlaments svētdien lēma par taupības pasākumiem, Atēnu un Soloniku ielās izgāja aptuveni 100 tūkstoši grieķu, kas iesaistījās vardarbīgās sadursmēs ar drošības spēkiem, vēsta BBC.

Sadursmju laikā protestētāji ar akmeņiem un degmaisījuma pudelēm apmētāja Grieķijas parlamentu, bet Atēnās tika aizdedzinātas vairākas ēkas.

Savukārt Grieķijas premjers Luks Papadems acināja ievērot mieru un uzsvēra, ka šādai varadrbībai nav vietas demokrātiskā sabiedrībā. «Vandālismam, vardarbībai un postīšanai nav vietas demokrātiskā sabiedrībā un tas netiks pieciests,» pirms balsojuma parlamentā sacīja Grieķijas premjers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu nomocītās Grieķijas parlaments, neskatoties uz valstī notikušajiem vardarbīgajiem protestiem, atbalstījis 13,5 miljardus eiro vērtu taupības pasākumu kopumu, kuru ietvaros paredzēts nodokļu kāpums un pensiju samazināšana, ieviešanu.

Otrdien Grieķijā sākās vispārējs arodbiedrību streiks, kurš trešdien pārauga vardarbībā. Atēnās demonstranti policiju apmētāja ar Molotova kokteiļiem, bet likumsargi atbildēja ar asaru gāzi, trokšņa granātām un ūdensmetējiem. Demonstrācijās pret jaunajiem taupības pasākumiem kopumā Grieķijā piedalījās ap 80 tūkstošiem cilvēku un valsts arodbiedrības pasākumu bija nodēvējušas par «visu streiku māti».

Papildus taupības pasākumus atbalstījuši 153 no 300 Grieķijas parlamenta deputātiem, un tas bija nepieciešams, lai Grieķija saņemtu turpmākus starptautiskā aizdevuma maksājumus 31,5 miljardu eiro apmērā, bez kuriem valstij drīzumā varētu beigties nauda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Papildināts: Grieķijas parlaments atbalsta taupības pasākumus; turpinās grautiņi Atēnās

Jānis Rancāns, 29.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlaments trešdien pēc asām debatēm ir apstiprinājis valdības pieņemtos taupības pasākumus, kas ir nepieciešami, lai valsts saņemtu starptautiskās palīdzības tālākus maksājumus. Likumprojektu atbalstījuši 155 Grieķijas parlamenta deputāti, vēsta BBC. Lai tas tiktu akceptēts bija nepieciešama 151 parlamentārieša balss.

Pirms vēsturiskā balsojumu Grieķijas ministru prezidents Georgs Papandreu aicināja paralmenta deputātus atbalstīt taupības pasākumus sakot: «Mums ir jāizvairās no valsts sabrukuma. Vairs nav laika, lai atkāptos». Ja parlaments izvēlētos neatbalstīt taupības pasākumus, valstij pāris nedēļu laikā beigtos nauda, jo iepriekš ES atteicās piešķirt kārtējo finanšu palīdzības daļu, kamēr netiks pieņemti taupības pasākumi.

Ceturtdien Grieķijā paredzēts vēl viens kritiski svarīgs parlamenta balsojums par likumdošanas izmaiņu, kas nepieciešama, lai ieviestu taupības pasākumus. Sagaidāms, ka arī šis balsojums tiks pavadīts ar protestiem un plašām debatēm.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība ir atzinīgi novērtējusi Grieķijas parlamenta trešdienas balsojumu, ar kuru tas atbalstīja taupības pasākumus, kuru pieņemšana izsaukusi streikus un vardarbīgas sadursmes, vēsta BBC.

Savienība uzsver, ka parlametna lēmums bijis svarīgs solis prom no «ļoti bēdīga bankrota scenārija». Eiropas Komisijas prezidens Žozē Manuels Barrozo, kā arī Eiropas Padomes prezidents Hermans van Rompijs grieķu balsojumu nosaukuši par «nacionālās atbildības balsojumu», kas ļaus Grieķijai saņemt turpmāku finanšu palīdzību.

«Grieķija ir spērusi svarīgu soli fiskālās konsolidācijas, izaugsmes un strukturālo reformu virzienā,» abi politiķi norāda kopīgā paziņojumā.

Savukārt, Vācijas kanclere Angela Merkele, kuras vadītā valsts, kā atgādina BBC, ir viena no Grieķijas lielākajiem kreditoriem uzskata, ka balsojums ir «ļoti labas ziņas» un svarīgs eiro stabilitātei kopumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Grieķija: atbildība ir jāuzņemas Eiropai

Jānis Rancāns, 15.02.2012

Otrdien Atēnu ielās izgāja pensionāri, lai paustu savu nosodījumu par plānotajiem pensiju samazinājumiem.

Foto: Reuters/Scanpix

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atēnas ir pielikušas «pārcilvēciskas» pūles, lai varētu izpildīt eirozonas prasības pēc taupības pasākumu ieviešanas, un tāpēc Eiropai ir jārīkojas atbildīgi, sacījis Grieķijas sabiedriskās kārtības ministrs.

Tas noticis pēc tam, kad tika atcelta paredzētā eirozonas finanšu ministru (Eirogrupas) tikšanās Briselē, kuras laikā bija plānots pārrunāt ar Grieķijas aizdevumu saistītus jautājumus. Eirogrupas vadītājs Žans Klods Junkers norādīja, ka Grieķija nav spējusi pārliecinoši demonstrēt savu apņemšanos īstenot taupības pasākumus.

«Es joprojām neesmu saņēmis nepieciešamās politiskās garantijas no Grieķijas līderiem par programmas īstenošanu,» sacīja Eirogrupas vadītājs. Tāpat Grieķijai vēl jāatrisina atsevišķi «tehniski» jautājumi, kas ir saistīti ar budžeta tēriņu samazināšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz apjomīgiem protestiem, Grieķijas parlaments apstiprinājis 2013. gada budžetu, kurā iekļauta apjomīga valsts tēriņu samazināšanas pakete, tādējādi cerot drīzumā saņemt starptautiskā aizdevuma kārtējo maksājumu.

Paredzēts, ka nākamajā gadā Grieķijas ekonomika samazināsies par 4,5%, bet valsts parāds pieaugs līdz 189% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Savukārt Grieķijas budžeta deficīts nākamgad plānots 5,2% apmērā, kas ir samazinājums, salīdzinot ar 6,6% šogad.

Demonstrācijās pie Grieķijas parlamenta piedalījās vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku, kas iebilda pret jauno taupības budžetu. Grieķijas kreiso radikāļu partijas Syriza vadītājs Aleksis Ciprs pavēstījis, ka budžetā iekļautie valsts tēriņu samazināšanas pasākumi šoziem daudziem grieķiem liegs iegādāties izdzīvošanai nepieciešamās preces.

Grieķijas parlamenta pieņemtais nākamā gada budžets paver ceļu starptautiskā aizdevuma saņemšanai. Iepriekš valsts premjers Antonis Samars pavēstīja, ka Grieķijas valsts kase tukša būs jau piektdien, 16. novembrī. Grieķijas parlamentārās koalīcijas partijas Pasok vadītājs Evangels Venizels tikmēr brīdinājis Eiropas partnerus, ka kavēšanās ar aizdevuma piešķiršanu nodara pāri ne tikai Grieķijai, bet arī visai eirozonai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītajā Grieķijā sācies kārtējais 48 stundu ģenerālstreiks. Tajā piedalās gan sabiedriskā, gan privātā sektora darbinieki, lai iebilstu pret jauniem taupības pasākumiem.

Prognozējams, ka Grieķijas galvaspilsētā Atēnās notiks vairāki demonstrantu gājieni, kas nereti pāraug sadursmēs ar likumsargiem. Ģenerālstreiku organizē Grieķijas arodbiedrības, un tam iecerējuši pievienoties žurnālisti, ārsti, sabiedriskā transporta vadītāji, gaisa satiksmes kontrolieri, slimnīcu darbinieki un uzņēmēji, vēsta BBC.

Db.lv jau vēstīja, ka Grieķijas parlamentā nonācis likumprojekts par jaunajiem taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai Grieķija saņemtu starptautisko aizdevumu. Balsojums par taupības pasākumiem valsts parlamentā balsojums paredzēts trešdien.

Reaģējot uz jaunām bažām saistībā ar situāciju Grieķijā, otrdien samazinājās eiro cena pret dolāru, sasniedzot divu mēnešu zemāko pozīciju. Eiropas vienotās valūtas vērtība otrdienas rītā samazinājās līdz 1,279 dolāriem par vienu eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan Grieķijas valdība spēja vienoties par jaunu taupības programmu, kura bija galvenais priekšnosacījums starptautiskās palīdzības saņemšani, parādījušās bažas, ka valstij, iespējams, varētu būt vajadzīga trešā aizdevuma programma.

«Man ir nopietnas šaubas par to, ka tas [taupības pasākumi] darbosies,» sacīja Grieķijas parlamenta deputāts Kriaks Mitsotakis (Kryakos Mitsotakis), vēsta The Globe And Mail. «Parāds, kurš veido 120% no IKP, ir pārāk augsts,» viņš uzsvēra.

Līdzīgu viedokli pauduši vairāki ekonomisti un atsevišķi politiķi, kas norāda, ka, ņemot vērā Grieķijas ekonomisko situāciju, atbalsta trūkumu sabiedrībā un neveiksmīgos iepriekšējo reformu ieviešanas mēģinājumus, plānotie pasākumi nedarbosies.

«Jaunā starptautiskās palīdzības pakete neatrisinās visas Grieķijas problēmas,» sacīja ING ekonomists Paolo Picoli (Paolo Pizzoli). «Svarīgākais jautājums ir saistīs ar to – kad Grieķija spēs atgriezties pie izaugsmes. Pēc mūsu aprēķiniem ,tas var notikt 2013. gada otrajā pusē. Tas ir ilgs laika posms,» norādīja ING ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijas premjers: valsts var iegrimt haosā

Jānis Rancāns, 31.10.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja Grieķijas politiskie spēki nespēs vienoties par jauniem taupības pasākumiem, valsts var iegrimt haosā, brīdinājis Grieķijas premjers Antonis Samars.

«Patlaban problēma nav saistīta ar noteiktiem taupības pasākumiem. Tieši otrādi – kas notiks, ja vienošanās netiks panākta un valsts iegrims haosā. No šādiem riskiem ir jāizvairās, un tā ir visu lēmumu pieņēmēju atbildība,» teikts Grieķijas premjera izplatītajā paziņojumā.

Grieķijas partijas par jauniem taupības pasākumiem 11 miljardu eiro apmērā, kas nepieciešami, lai valsts saņemtu turpmāku starptautisko palīdzību, cenšas vienoties jau vairākas nedēļas. Pret tiem iebilst Grieķijas Demokrātiski kreisā partija, kuras līderi uzsver, ka tos nekādā gadījumā neatbalstīs. Tas raisījis bažas par Grieķijas valdošās koalīcijas dzīvotspēju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kārtējā izšķirošā nedēļa Grieķijai

Jānis Rancāns, 05.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gadījumā, ja Grieķijas parlaments neatbalstīs jaunus taupības pasākumus, Atēnām nāksies pamest eirozonu, pavēstījis parādu nomocītās valsts premjers Antonis Samars. Tikmēr valsts gatavojas vairāku dienu ilgam apjomīgam arodbiedrību organizētam vispārējam streikam.

Paredzēts, ka pirmdien parlamentā tiks iesniegts jauno taupības pasākumu likumprojekts. Par papildus taupības pasākumiem, kas nepieciešami, lai Grieķija saņemtu starptautisko aizdevumu, valsts parlamentā balsojums paredzēts trešdien.

Pret jauniem taupības pasākumiem iebilst Grieķijas arodbiedrības, kas otrdien iecerējušas organizēt divu dienu ilgu sabiedriskā un valsts sektora darbinieku streiku. Streikam iecerējuši pievienoties žurnālisti, ārsti, sabiedriskā transporta vadītāji un uzņēmēji.

Tikmēr Grieķijas valdība sola, ka jaunie taupības pasākumi būs pēdējie izdevumu samazinājumi, kurus parādu krīzes nomocītā valsts piedzīvos. Tomēr arodbiedrības uzskata, ka izdevumu samazināšana tikai pasliktinās situāciju Grieķijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozona bez federalizācijas rada politiskas dilemmas, kas neiet kopā ar Eiropas demokrātiskumu

Grieķijas maksātspējas krīzē aizdevēji nedomā par pašu parādnieci, bet par savām pretrunīgajām interesēm, saka ASV ekonomists Teksasas universitātes Ostinā profesors Džeimss Gelbreits.

Kā jūs komentējat šo situāciju, kurā mēs Eiropā esam iekūlušies, kad grieķi saka – mēs gribam palikt eirozonā, bet mēs nepildīsim visādus tur noteikumus.

Grieķiem ir ļoti skaidra sapratne par to, kas ir nogājis greizi ar taupības politikas memoranda izpildi. Ir skaidrs, ka Grieķijā šī politika piecos gados ir caurkritusi. Tā ir iznīcinājusi trīs valdības – Papandreu, Papademosa un Samara. Un šī gada janvārī notikušās vēlēšanas radīja valdību ar visai skaidru ideju, kā Grieķijā ir jāmainās pašām pamata lietām. Tas viss tika bloķēts tādu iemeslu dēļ, kam nav nekāda sakara ar Grieķiju. Grieķu gadījumā tam nav nekāda specifiska attaisnojuma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard & Poor’s (S&P) kārtējo reizi samazinājusi parādu jūgā nonākušās Grieķijas kredītreitingu, pamatojoties uz pastāvošiem riskiem pēc nepieciešamības restrukturizēt valsts privātā sektora parādu.

Kā vēsta BBC, S&P samazinājusi Grieķijas kredītreitingu no B līdz CCC, norādot, ka gadījumā, ja šāda veida parāda restrukturizācija tiks nopietni apsvērta, Grieķiju gaida defolts.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Grieķijas parlaments pieņēma jaunos taupības pasākumus, kas bija nepieciešami turpmākai ārkārtas finansējuma saņemšanai no starptautiskajiem aizdevējiem. Neskatoties uz to, tiek lēsts, ka Grieķijas parāda restrukturizācija ir nenovēršama.

Vācijas un Francijas bankas jau paziņojušas, ka ir gatavas pārskatīt savus aizdevumus Grieķijai, lai nodrošinātu ilgāku laiku to atmaksai. Kā viens no veidiem, kādā bankas varētu atbalstīt Grieķiju, tiek minēts jau esošo aizdevumu procentu ienākumu investēšana no jauna izsniegtās Grieķijas obligācijās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija meklē veidus, kā likt Vācijai maksāt par Otrā pasaules kara okupāciju

Jānis Rancāns, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomocītās Grieķijas valdība izskata veidus, kādos iespējams pieprasīt Vācijai kompensācijas par Otrā pasaules kara laikā notikušo okupāciju, pavēstījis valsts ārlietu ministrs.

«Mēs īstenosim visus nepieciešamos pasākumus,» atzinis Grieķijas ārlietu ministrs Dimitris Avramopolus, vienlaikus aicinot uz «patiesības atjaunošanu par Grieķijas iedzīvotāju ciešanām okupācijas laikā – periodā, kad Grieķija cieta badu un tika izlaupīta kā neviena cita valsts». Ministrs gan neizpaudis naudas apmēru, kuru Grieķija cer saņemt kompensācijās, ne arī veidus, kādos Atēnas centīsies iegūt reparācijas no Vācijas.

Izskanējusi informācija, ka kopējais zaudējumu apmērs varētu sasniegt 162 miljardus eiro, kas veido aptuveni pusi no Grieķijas parāda. Divas trešdaļas no šīs naudas saistītas ar vāciešu okupācijas karaspēka nodarītajiem zaudējumiem, bet atlikusī – Grieķijas bankas aizdevuma Vācijas karaspēkam 1942. gadā atmaksu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķija balso par taupības plāniem: Eiropa aiztur elpu, Atēnās valda haoss

Jānis Rancāns, 29.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlaments šodien balso par taupības pasākumu pieņemšanu, kas ir nepieciešami, lai valsts saņemtu starptautiskās finanšu palīdzības nākošo maksājumu un izvairītos no bankrota, vēsta pasaules masu mediji. Tikmēr Atēnās noris streiki un ielu grautiņi, kas ir kļuvuši par vardarbīgākajiem pēdējā gada laikā.

Ja valsts parlaments neatbalstīs premjera virzītos taupības pasākumus, kas paredz ievērojamu atalgojuma apcirpšanu valsts sektorā strādājošajiem, Grieķija nesaņems nākamo «glābšanas» maksājumu. Nesaņemot papildus finanses, Grieķijai nauda beigsies dažās nedēļās, bet Grieķijas bankrots var izsaukt domino efektu visā eirozonā un atbalsoties finanšu tirgos visā pasaulē.

Paredzēts, ka balsošana sāksies 13.00 pēc Latvijas laika. Grieķijas premjera Sociālistu partijai parlamentā ir 155 vietas, bet, lai nodrošinātu taupības pasākumu pieņemšanu, nepieciešams 151 deputāta atbalsts (Grieķijas parlamentā ir 300 deputāti). Tomēr arī daži premjera partijas biedri ir atzinuši, ka neatbalstīs taupības pasākumus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināts - Grieķijā sācies pēdējo gadu lielākais streiks; izcēlušās sadursmes

Jānis Rancāns, 19.10.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas arodbiedrības uzsākušas 48 stundu streiku, paredzams, ka tas varētu kļūt par lielāko pēdējos gados. Tikmēr valsts parlaments gatavojas balsot par jauniem taupības pasākumiem, kas paredzēti, lai izvairītos no maksātnespējas, kura varētu izraisīt plašāku krīzi eirozonā.

Pret valdību vērstās demonstrācijās piedalās aptuveni 70 tūkstoši cilvēku Atēnās, bet visā valstī streikotāju kopskaits sasniedzis vismaz 125 tūkstošus, informē Grieķijas policija. Pūlī redzami plakāti ar uzrakstiem «Uz priekšu cilvēki – tagad vai nekad! Ir jāgāž valdība, SVF un ES», «Valdībai ir jākrīt», vēsta AP.

Atēnās izvietoti pieci tūkstoši policistu, kas apsargā ārvalstu vēstniecības un valdības ēkas. Notikušas arī sadursmes ar policijas spēkiem – protestētāji Atēnu Kaisiariani rajonā uzbrukuši policijas motociklu patruļai, bet pie Grieķijas parlamenta protestētāji apmētājuši drošības spēkus ar akmeņiem un Molotova kokteiļiem, vēsta Reuters. Policija atbildējusi ar asaru gāzi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Starptautiskā kredītreitingu aģentūra Standard & Poor’s par sešām pakāpēm paaugstinājusi parādu krīzes nomocītajai Grieķijai piešķirto reitingu. Aģentūra norāda, ka tās lēmums atspoguļo Eiropas paveikto Grieķijas situācijas uzlabošanā.

Grieķijas reitings paaugstināts no «selektīvās maksātnespējas» līdz B- līmenim, vienlaikus tam noteikta stabila nākotnes perspektīva. S&P noteiktais kredītreitings Grieķijai ir augstākais kopš 2011. gada jūnija.

«[Piešķirtā] stabila nākotnes perspektīva atspoguļo mūsu uzskatu, ka eirozonas dalībvalstis ir cieši apņēmušās atbalstīt Grieķijas dalību Eiropas monetārajā savienībā un, ka valsts valdība stingri ievēro fiskālās un strukturālās reformas, neskatoties uz daudzajiem ekonomiskajiem un politiskajiem izaicinājumiem,» teikts S&P paziņojumā. Aģentūra arī slavējusi Grieķijas paveikto tēriņu samazināšanas jomā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Junkers: ES jāieceļ speciāls Grieķijas komisārs

Jānis Rancāns, 01.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu iecelt speciālu komisāru, kurš pārraudzītu Grieķijas rekonstrukciju, pavēstījis eirozonas valstu finanšu ministru grupas vadītājs Žans Klods Junkers.

«Mēs nevēlamies pazemot Grieķijas cilvēkus. Rekonstrukcijas komisāram vajadzētu būt arī pozitīvi noskaņotam, nevis tādam, kurš izturas pārmetoši,» klāstīja Ž. K. Junkers. Eirogrupas vadītājs arī uzsvēra, ka Grieķijas gadījums ir unikāls – nav pieredzēts, ka tiktu izveidota monetārā savienība, kurā kāda valsts atkāpjas no kopējiem likumiem.

«Pati Grieķijas ekonomikas būtība nav līdzīga nevienai citai eirozonas ekonomikai. Grieķijas ārējā tirdzniecība ir ļoti daudzveidīga un nav īpaši saistīta ar citām eirozonas ekonomikām. Tāpēc es aicinu iecelt komisāru, kurš būtu pilnībā veltīts Grieķijai,» sacīja Ž. K. Junkers.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmums par to, kādā veidā atrisināt gaidāmās problēmas ar Grieķijai nepieciešamo finansējumu, tiks pieņemts īsi pirms gada beigām, atzinusi anonīma Eiropas Savienības (ES) amatpersona.

Savukārt jautājumu par Grieķijas parādu nastas samazināšanu eirozonas finanšu ministri varētu izskatīti tikai tad, ja Eiropas statistikas birojs Eurostat apstiprinās, ka Grieķija 2013. gadā spējusi sasniegt budžeta pārpalikumu. Šāds novērtējums būs iespējams tikai pēc 2014. gada aprīļa.

Nākamajā nedēļā iecerēta arī Grieķijas paveikto ekonomisko reformu progresa izvērtējuma ziņojuma izskatīšana. Grieķijas aizdevēji sniegs informāciju par reformu progresu, no kā būs atkarīga turpmāko aizdevuma kārtu piešķiršana.

Paredzams, ka diskusijas par Grieķijas nākotni un tai nepieciešamo iespējamo papildus finansējumu varētu notikt novembra beigās vai decembra sākumā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Kauja par Atēnām turpināsies - Grieķijas parlaments balso par tālāku taupības pasākumu ieviešanu

Jānis Rancāns, 30.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas parlametns ceturtdien balso par pieņemto taupības pasākumu ieviešanu praksē, kas nepieciešami, lai valsts turpinātu saņemt nepieciešamo starptautisko finasējumu, vēsta pasaules mediji.

Parlamenta balsojums varētu sākties 14.00 pēc Latvijas laika un paredzams, ka Atēnās atsāksies neapmierināto grieķu demonstrācijas un sadursmes ar policiju.

Grieķijas taupības pasākumi paredz: privatizācijas aģentūra izveidošanu, kas nepieciešama, lai veiktu plašu valsts uzņēmumu privatizāciju, nodokļu palielināšanu, griezumus valsts sektorā strādājošo algām, aizsardzības, sociālā un medicīnas budžeta samazināšanu.

Taupības pasākumu galīga pieņemšana ļaus Grieķijai saņemt kārtējo finanšu palīdzības maksājumu, kas nepieciešams, lai valsts nebankrotētu. Kopumā šīs reformas paredz ietaupīt 28 miljardus eiro valsts sektorā nākamo piecu gadu laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas galvaspilsētas Berlīnes parlamenta deputātu grupa aprīlī plāno ierasties Grieķijā, lai iepazītos ar šīs valsts pieredzi izdevumu samazināšanā, cerībā, ka tas palīdzēs tikt galā ar milzīgajiem parādu kalniem Vācijas galvaspilsētā, raksta Der Speigel.

Lai gan Vācijas valdība ievēro fiskāli atbildīgu un taupīgu politiku, galvaspilsēta Berlīne sakrājusi vienus no lielākajiem parādu kalniem visā valstī. Kopš Berlīnes mūra krišanas, Vācijas galvaspilsētas parāds ir sasniedzis 63 miljardus eiro.

Pēdējos gados Berlīne saņēmusi Vācijas federālo zemju palīdzību kopumā 4,4 miljardu eiro apmērā un tai izdevies samazināt budžeta deficītu. Līdz 2016. gadam Berlīne cer panākt sabalansētu budžetu un, lai to sasniegtu vēlas izpētīt Grieķijas pieredzi.

Pieredzes apmaiņas braucienā Berlīnes deputāti Grieķijas galvaspilsētā Atēnās pavadīs četras dienas, kuru laikā iepazīsies ar pilsētas un reģiona finanšu jautājumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas iedzīvotājus patlaban piemeklējis ārkārtīgi smags laika posms, vizītē parādu krīzes nomocītajā valstī atzinusi Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa apstiprināja, ka Berlīne vēlas, lai Atēnas saglabātu savu vietu eirozonā, tomēr neizpauda, kad Grieķija varētu saņemt nākamo aizdevuma kārtu.

«Es uz šejieni nenācu kā skolotāja, lai piešķitu atzīmes. Es nācu kā partneris, kā draugs,» sacīja Vācijas kanclere. A. Merkele arī atzina, ka Grieķija pēdējā laikā īstenojusi daudzas svarīgas reformas un norādīja, ka kopīgi noieta jau liela daļa ceļa.

Savukārt Grieķijas premjers Antonis Samars, ar Vācijas kancleri kopīgas preses konferences laikā, uzsvēra, ka grieķi ir noasiņojuši, tomēr ir pilni apņēmības palikt eirozonā. «Viņi nelūdz vairāk naudas vai atbalsta. Viņi vēlas tikt ātrāk uz kājām un izkļūt no recesijas,» sacīja A. Samars.

Vācijas kancleres vizītes laikā turpinājās protesta demonstrācijas Atēnās. Demonstrācijas pārauga vardarbībā un sadursmēs ar drošības spēkiem. Neskatoties uz demonstrāciju aizliegumu A. Merkeles vizītes laikā, pie Grieķijas parlamenta sapulcējās desmitiem tūkstošu neapmierinātu grieķu, kas pauda uzskatu, ka Vācijas līdere viņu valstij uzspiedusi smago tēriņu samazināšanas programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas prezidents apsūdzējis Vācijas finanšu ministru Volfgangu Šoibli par Atēnu apvainošanu, tādējādi atspoguļojot pieaugošo grieķu saniknojumu par gandrīz nepārtrauktām Berlīnes pamācībām, vēsta Reuters.

«Es nevaru pieņemt, ka Šoibles kungs apvaino manu valsti,» sacīja 82 gadus vecais Karols Papulijs, kurš arī ir Otrā pasaules kara laikā notikušās grieķu bruņotās pretestības pret vāciešu okupāciju veterāns. «Kas gan tāds ir Šoibles kungs, lai apvainotu Grieķiju?» jautāja Grieķijas prezidents.

Grieķijas prezidentu saniknojuši Vācijas finanšu ministra izteikumi, ar kuriem viņš salīdzināja Grieķiju ar bedri bez dibena un norādīja, ka eirozona ir daudz vairāk sagatavojusies Atēnu bankrotam nekā tas bijis pirms diviem gadiem.

Grieķijā arī pieaudzis antivācisks noskaņojums, vēsta Financial Times. Neseno protestu laikā Atēnās tika dedzināti Vācijas karogi, bet laikrakstu lapas rotā nacistu uniformā tērpusies Angela Merkele. Savukārt paši grieķi apgalvo, ka Berlīne uzvedas kā skolotājs, kurš visu zina labāk.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc Grieķijas parlamenta vēlēšanām ievērojami palielinājusies iespēja, ka Atēnas pametīs eirozonu. Grieķijas valdības veidošana uzticēta kreiso radikāļu apvienībai Syriza, kas jau pavēstījusi, ka noraidīs visus Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) taupības pasākumus.

Syriza vadītājs Aleksis Ciprs (Alexis Tsipras) vairākkārt uzsvēris, ka Grieķijas iedzīvotāji par viņu balsojuši, lai tiktu atcelta starptautiskās palīdzības programma, kuras ietvaros valstij jāveic ievērojami budžeta tēriņu samazinājumi. Partijas līderis arī pieprasīja eirozonas valstu līderiem izbeigt šantāžu par iespēju Grieķijai zaudēt vietu šajā valstu savienībā. «Šī krīze nav tikai Grieķijas, tā ir visas Eiropas – nepieciešams kolektīvs, ilgtspējīgs un godīgs risinājums, pretējā gadījumā savienība sabruks,» A. Cipra teikto citē Forbes.

Savukārt Eiropas institūcijas uzsver, ka Grieķijas nākotne eirozonā ir cieši saistīta ar starptautiskās aizdevumu programmas noteikumu pildīšanu. «Grieķijai jāsaprot, ka tai nav alternatīvas konsolidācijas programmai, ja tā vēlas palikt par eirozonas valsti,» sarunā ar Vācijas laikrakstu Handelsblatt norādīja Eiropas Centrālās Bankas (ECB) valdes loceklis Jorgs Asusens (Joerg Amsusens). Līdzīgu pozīciju pauda Vācijas ārlietu minists Gvido Vestervelle, kurš pavēstīja, ka Grieķijas varasiestādēm nepieciešams apņēmīgi rīkoties, lai izveidotu valdību un, attiecībā uz Atēnu glābšanu spertie soļi nav pārspriežami.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Grieķijai ar ES jāpanāk jauna vienošanās līdz svētdienai

LETA, 08.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eirozonas valstu līderi devuši Grieķijai laiku līdz nedēļas beigām, lai iesniegtu jaunus reformu priekšlikumus apmaiņā pret finansiālo palīdzību, kas ļautu Atēnām izvairīties no maksātnespējas un spiestas atteikšanās no kopīgās Eiropas valūtas.

Saskaņā ar grafiku, par kuru vienojušies eirozonas valstu vadītāji, trešdien Grieķija iesniegs oficiālu lūgumu par aizdevumu uz diviem gadiem, ko jau trešdienas rītā paredzētajā telefonkonferencē apspriedīs eirogrupas finanšu ministri.

Savukārt līdz ceturtdienai Atēnām jāiesniedz jau precīzs un detalizēts reformu plāns, kas ļautu tām saņemt jaunu palīdzības finansējumu un nepieļautu banku sektora sabrukumu, pēc otrdien notikušā eirozonas ārkārtas samita pavēstīja Eiropadomes prezidents Donalds Tusks.

Ja Grieķijas iesniegto reformu plānu apstiprinās Eiropas Komisija (EK), Starptautiskai Valūtas fonds (SVF) un Eiropas Centrālā banka (ECB), sestdien atkal pulcēsies eirogrupas finanšu ministri, lai lemtu, vai rekomendēt sarunu uzsākšanu par jaunu ierobežotu palīdzības programmu.

Komentāri

Pievienot komentāru