Citas ziņas

Gatavojas ražot alus darītavu iekārtas

Vēsma Lēvalde, 24.11.2010

Jaunākais izdevums

Kurzemes Biznesa inkubatora uzņēmums SIA Sula dem plāno ražot un uzstādīt aprīkojumu nelielām alus darītavām, kā arī 2 - 3 gadu laikā cer atvērt jaunu alus darītavu Saldū.

Uzņēmums tikko ieguvis Kurzemes Biznesa inkubatora (KBI) uzņēmuma statusu, cerot uz atbalstu nepieciešamo iekārtu iegādei, liecina uzņēmuma sniegtā informācija KBI. Pagaidām idejas autori nevēlas neko sīkāk stāstīt par savām iecerēm, jo konkurence nozarē esot liela, bet idejas realizēšanai esot vajadzīgi vairāki gadi. Uzņēmums, kura nosaukums spoguļrakstā ir «medalus», dibināts šī gada oktobrī kā viena lata sabiedrība ar ierobežotu atbildību. Tās valdes priekšsēdētājs ir Mārtiņš Kazradzis, liecina Lursoft informācija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saldus biznesa inkubatora SIA Sula dem savu biznesa ideju balsta uz pieņēmumu, ka katrā Latvijas pašvaldībā varētu būt vietējā alus darītava.

Uzņēmums, kura nosaukums spoguļrakstā ir «medalus», ar Biznesa inkubatora atbalstu ir izgatavojis «demo» variantu mazai alus darītavai un testē iekārtas, izmēģinot tumšā alus brūvēšanas procesu. Alus darītavas iekārtu makets šā gada sākumā pretendēja uz Kurzemes dizaina balvu.

«Esmu tumšā alus cienītājs, un pirms vairākiem gadiem mani ļoti sarūgtināja tas, ka Cēsu alus pārstāja ražot Ziemassvētku alu. Palika tikai vecais, labais Porteris. Sāku domāt, interesēties par alus darīšanu mājās, lasīju literatūru. Tad dzīve pavisam nejauši piespēlēja izdevību – braucienu par vairākām mazajām alus darītavām Itālijā, Slovākijā, Vācijā. Otrs brauciens bija uz Beļģiju, kur iepazinos ar alus darītavām, veikaliņiem, krodziņiem,» stāsta SIA Sula dem dibinātājs Mārtiņš Kazradzis. Radusies doma veidot nelielu ģimenes alus darītavu. Arī iepriekš iegūtā pārtikas tehnologa izglītība ļāva cerēt, ka izdosies veiksmīgi piepulcēties mazajiem alus ražotājiem Latvijā. Cerības apsīka, kad jaunais uzņēmējs sācis interesēties par iespējām iegādāties alus darītavas aprīkojumu. «Sapratu, ka cenas ir tādas, kas vienai ģimenei nav paceļamas, ja vien bankas kontā nav summa ar vairākām nullēm,» viņš atzīstas. Taču Mārtiņa dabā neesot padoties. Būdams cilvēks ar asu prātu un daudz labiem, prasmīgiem draugiem, uzdrīkstējies mēģināt aprīkojumu konstruēt pats.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Saldus GRP pievērsusies specifisku automašīnu detaļu ražošanai krītoša laivu tirgus dēļ.

Ar Norvēģijas kapitālu izveidotajā ražotnē Saldus pagastā patlaban tiek aprobēts jauns produkts – tā sauktais hardtop jeb no stikla šķiedras izgatavota automašīnu virsbūves daļa, kas domāta Toyota Hilux kravas nodalījuma pārsedzei. Tā ir pirmā jaunās produkcijas versija, stāsta uzņēmuma ražošanas vadītājs Mārtiņš Kazradzis. Tuvākajā laikā taps līdzīga produkcija arī citu marku automašīnām. Nākotnē uzņēmums cer atrast finansējumu pašu konstruētu peldošo māju izgatavošanai. Ražotnes darbība galvenokārt ir orientēta uz eksportu.

Saldus GRP ražotne biznesu pārņēma no citas norvēģu kapitāla ražotnes, kuras pamatdarbība bija stikla šķiedras laivu ražošana. «Laivas ir ekskluzīva prece,» saka uzņēmuma vadītājs. Krīzē cilvēki, arī Norvēģijā, kļūst piesardzīgāki, taupīgāki, kaut arī finansiālas grūtības paši neizjūt. Līdz ar to pirmais cieš luksuspreču tirgus. Vienlaikus tirgū vērojama pārprodukcija – poļi iemanījušies rūpnieciski ražot līdzīgas laivas, un masu produkcijas cena ir daudz zemāka. «Latvijā tas tomēr ir lielākoties roku darbs,» skaidro M. Kazradzis. Tāpēc jau no pirmajām dienām meklētas iespējas ar esošajiem ražošanas līdzekļiem radīt citus produktus. «Šai produkcijai ir drošs noiets,» apgalvo M. Kazradzis, jautāts, vai automašīnu virsbūves detaļas nepiemeklēs līdzīgas tirgus stagnācijas problēmas kā ar laivām.

Komentāri

Pievienot komentāru