Lauksaimnieka Arņa Vēja pārraudzībā ir 6000 hektāru zemes, un viņš ir viens no lielākajiem zemniekiem Latvijā. Lai gan pamatnodarbošanās saistīta ar graudkopību, tomēr tūrisms ir nozare, kurā lauksaimnieks vienmēr ieguldījis savus līdzekļus.
Pērn lauksaimnieks Bauskas novadā par vienu miljonu eiro – graudkopībā nopelnīto naudu, bez jebkādiem kredītiem – uzbūvējis viesnīcu atpūtas kompleksā Miķelis.
Jau vēsturiski vieta, kurā šodien atrodas jaunuzbūvētā viesnīca, tika dēvēta par atpūtas kompleksu. 90. gados sāka darboties kafejnīca, kas tika papildināta ar banketu zāli, bet pēdējais etaps ir viesnīca. «Kāds klients atsauksmē bija labi uzrakstījis – lieliska vieta, kurā pieredzēt seno un mūsdienu Latviju. Šeit ir ļoti daudz stāstu – sākot ar to, kā zemnieki kādreiz saimniekoja, ļoti daudz stāstu par kolhoza laikiem, padomju laikiem, un seko mūsdienas ar jauno viesnīcu,» stāsta atpūtas kompleksa Miķelis direktors Jānis Strazdiņš. Atpūtas komplekss pamatā nodrošina izmitināšanas pakalpojumus, kā arī tiek rīkoti semināri un banketi, pieejams restorāns un retro auto muzejs. Klientiem pieejams arī pirts nams pie upes, velosipēdu un laivu noma. Tiek veidoti kopprojekti sadarbībā ar Mūsas moto trasi, kuri izmanto gan viesnīcu, gan ēdināšanas pakalpojumus.
Tūristu plūsmu būtiski ietekmē tas, ka viesnīca atrodas netālu no Latvijas–Lietuvas robežas. Viesnīcas direktors stāsta, ka kopējo klientu plūsmu šobrīd veido 75% individuālie klienti un 25% – korporatīvie.
Atpūtas kompleksa viesnīcas būvniecības pamatakmens tika ielikts 2016. gada augustā. «Šī vieta tikai tagad sāk uzņemt apgriezienus. Iepriekšējā gadā mēs paši īsti nesapratām, kur un kā virzīsimies un kas notiks. Tagad ir tas brīdis, kad «ritenis sāk iegriezties». Protams, pērn visi taustījās, cilvēki brauca un skatījās. Skaidrs ir viens, ka tie, kas šeit ir bijuši vienu reizi, atgriežas gan otro, gan trešo reizi. Apmeklētāju pulks kļūst aizvien lielāks un lielāks, līdz ar to paplašinās arī darbinieku skaits. Iepriekš īsti nezinājām, uz ko mēs ejam un cik darbiniekus mums vajadzēs. Salīdzinot ar pagājušo vasaru, apgrozījums ir stabili divkāršojies kopš tā brīža, kad mēs atvērām viesnīcu. Līdz viesnīcas būvēšanai šis viss bija kā hobijs un blakus nodarbošanās. Tagad šo lietu mēs esam noveduši līdz biznesa līmenim, ar kuru sākam pelnīt un sevi atražot,» saka atpūtas kompleksa Miķelis īpašnieks A. Vējš.
A. Vējš stāsta, ka katru brīdi tiek domāts par to, kā atpūtas kompleksu attīstīt un piesaistīt jaunus klientus. Iespējams, tiks veiktas ēku piebūves, kā arī teritorija papildināta ar jaunām ēkām. «Neskatoties uz to, cik liela būs peļņa un apgrozījums, papildu investējam mana uzņēmuma SIA Uzvara–lauks līdzekļus,» norāda kompleksa īpašnieks. Viņš atzīst, ka domas par viesnīcas būvēšanu bija jau pēdējos piecus gadus: «Protams, tagad es saprotu, ka to vajadzēja izdarīt jau piecus, septiņus vai pat desmit gadus ātrāk. Tā doma jau bija visu laiku, jo viesnīcas pietrūka. Ieguldījums ir mana uzņēmuma nauda, un tie nav nekādi Eiropas fondi. Te ir kā Rīga, kura nekad nav pabeigta, un visu laiku ir jāiegulda, jātaisa, jādara.» Nedēļas nogalēs viesnīca visbiežāk ir pilna, bet nedēļas vidū aizņemta ir aptuveni puse no numuriņiem.
«90. gados šī vieta nebija nevienam vajadzīga, viss bruka un juka. Es, jauns būdams, šo pārņēmu. Protams, šeit bija jāiegulda milzums naudas. Katru gadu jāinvestē aptuveni 100 000 eiro, lai visu uzturētu un ieviestu kārtību,» saka A. Vējš.
Domājot par atpūtas kompleksa nākotnes plāniem, A. Vējš teic: «Redzēsim, varbūt izdomāsim uzbūvēt SPA. Tas vēl ir tikai ideju līmenī. Kaut kā vēl trūkst, lai cilvēki būtu vairāk nodarbināti un šeit būtu, ko darīt.»
Tev varētu interesēt arī:
VIDEO, FOTO: Seno un ekskluzīvo spēkratu kolekcija Bauskā
FOTO, VIDEO: Zemnieku sēta, kurā uzņemta filma Dvēseļu putenis
VIDEO, FOTO: Piedzīvojumu parks Mūsa Raceland ceļā uz pelnošu biznesu
#8/27
Viesnīcā iespējams uzņemt 44 klientus, ar papildu gultām - 58.
#11/27
Visi numuriņi ir ļoti līdzīgi, atšķiras tikai sienu krāsojums un flīžu raksti.
#22/27
1984.gadā tika uzbūvēta ēka, kurā šobrīd atrodas restorāns.
#23/27
Kopumā atpūtas kompleksā vasaras sezonā strādā ap 20 darbiniekiem.
#26/27
Restorāna kamīnzāle tiek izmantota arī kā viesnīcas klientu brokastu zonu.