Citas ziņas

First Data Baltijas valstīs apvieno vairāk nekā 400 bankomātus

, 03.12.2009

Jaunākais izdevums

First Data paziņojis, ka bankomātu tīkls, kuru kompānija uztur Baltijas valstīs, ir sasniedzis vairāk nekā 400 bankomātus.

Uzņēmums nodrošina izveides, uzturēšanas un tehniskās apkopes pakalpojumus bankomātu tīklam, kas ir lielākais šāda veida tīkls Baltijas valstīs.

Vienošanās ietvaros, pirmais First Data bankomāts Baltijas valstīs tika uzstādīts 2006.gada augustā. Trīs gadu laikā bankomātu tīkls ir paplašināts - attiecīgi 95 bankomāti uzstādīti Igaunijā, 97 bankomāti – Latvijā, bet 211 bankomāti – Lietuvā. Latvijā tīklu veido Nordea un Danske Bank.

Bankomātiem raksturīgs atšķirīgs dizains, kas apvieno sadarbības banku logotipus un zīmolu krāsas. Plānots, ka 2010. gada beigās tīkls tiks paplašināts līdz pat 500 bankomātiem.

Šī ir pirmā reize, kad vairākas lielas Ziemeļu un Baltijas reģiona bankas ir sadarbojušās, lai izveidotu kopīgu bankomātu tīklu Baltijas reģionā. Turklāt kopīgs bankomātu tīkls var palīdzēt bankām optimizēt bankomātu uzstādīšanas un uzturēšanas izmaksas, norāda First Data izpilddirektore Baltijas un Ziemeļvalstīs Zanda Brīvule-Jansone.

Bankomātu tīklu kopumā veido piecas bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Uzņēmumu iegāde un apvienošanās: falšstarta riski

Dace Silava-Tomsone, Zvērinātu advokātu biroja Raidla, Lejiņš & Norcous partnere, 13.05.2010

Dace Silava-Tomsone, Zvērinātu advokātu biroja Raidla, Lejiņš & Norcous partnere

Vitālijs Stīpnieks, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kopš pagājušā gada nogales manāms piesardzīgs optimisms par to, ka uzņēmumu iegādes un apvienošanās tirgus pēc ilgstošā sasaluma beidzot varētu atdzīvoties. Pēdējo mēnešu laikā patiesi vērojam potenciālo pircēju un pārdevēju ilgi neredzētu aktivitāti.

Pretstatā agrākajiem aktīvajiem darījumu periodiem šoreiz raksturīgi, ka relatīvi daudz darījumu notiek starp konkurentiem, proti, tirgus dalībniekiem, kuri jau darbojas vienā preces un ģeogrāfiskajā tirgū. Tāpat ja agrāk izteikti dominēja iegādes darījumi, šodien arvien biežāk notiek apvienošanās darījumi, abu vai visu iesaistīto uzņēmumu īpašniekiem turpinot būt dalībniekiem vai akcionāriem apvienotajā uzņēmumā. Tas nozīmē, ka biežāk nekā agrāk uzņēmumu īpašnieki un vadītāji iesaistās darījumu plānošanā jau agrīnā stadijā un dara to ar abpusēji lielu interesi un entuziasmu.

Plānojot un veicot apvienošanās darījumus, jāņem vērā virkne konkurences tiesību aspektu. Cita starpā ir svarīgi nepieļaut situācijas, ko angliski apzīmē ar idiomu «gun-jumping», kas burtiski tulkojama kā skrējiena uzsākšana, pirms ir atskanējis starta šāviens. Latviski šo terminu varētu tulkot ar vārdiem «pāragrs starts» vai «falšstarts».

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Tendences un aktuālās apvienošanās elektronisko sakaru nozarē

Ivo Maskalāns,Zvērinātu advokātu biroja BORENIUS zvērināts advokāts, 28.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Elektroniskie sakari ir tā nozare, kurā attīstība šobrīd notiek dinamiski un inovatīvi. Tas attiecas arī uz apvienošanās darījumiem nozarē, jo vairāki Eiropas uzņēmumi pēdējā laikā aktīvi paplašina un dažādo gan savu pakalpojumu klāstu, gan arī darbības teritorijas.

Telekomunikāciju nozari, kā aktuālu un svarīgu nozari, savā nesenajā runā uzsvēra arī Eiropas Komisijas (EK) Priekšsēdētāja vietnieks, Joahims Almunja, kurš ir atbildīgs par ES konkurences politiku. Savā šī gada 21. februāra runā viņš minēja, ka pašlaik EK skata divus apvienošanās darījumus nozarē: vienā Īrijā 02 iegādājas Hutchison, otrā, Telefonica iegādājas KPN E-Plus biznesu Vācijā.

Šādos apstākļos tirgū parasti nevar sūdzēties par konkurences trūkumu. Lai gan vēsturiski elektronisko sakaru nozare varētu asociēties ar lielu, agrāk valstij piederošu uzņēmumu, kas neizjūt īpašu konkurences spiedienu, šobrīd konkurences aina elektronisko sakaru nozarē ir pavisam cita. Tas visvairāk ir saistīts ar jaunu pakalpojumu rašanos, un izmaiņām patērētāju pieprasījumā pēc elektronisko sakaru pakalpojumiem. Šīs tendences ir izmainījušas arī pašu priekšstatu par to, kas varētu tikt uzskatīts par elektronisko sakaru pakalpojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

First North Baltijā pirmā uzņēmuma obligāciju emisija

Žanete Hāka, 16.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq Vilnius biržas First North tirgū iekļautas ātrā aizdevēja AB Bobutės Paskola emitētās 2000 obligācijas, liecina paziņojums biržā.

Vienas obligācijas nominālvērtība ir 500 eiro, ar ienesīgumu 7.5% gadā un dzēšanas termiņu 2 gadi.

First North parāda vērtspapīru tirgus ir pievilcīga kapitāla piesaistes alternatīva augošiem uzņēmumiem, kas vēlas piesaistīt finansējumu straujākai izaugsmei, bet vēl nav gatavi pievienoties regulētajam tirgum. Salīdzinājumā ar regulēto tirgu First North parāda vērtspapīru tirgus uzņēmumiem piedāvā lielāku elastību iekļaušanas nosacījumiem un izvirzītajām prasībām. Uzņēmumiem nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā un tirgus prasību izpildē sniedz First North Sertificētie konsultanti.

«Mēs esam paplašinājuši mūsu piedāvājumu kompānijām sniedzot iespēju First North tirgū iekļaut ne tikai akcijas, bet arī obligācijas,» skaidro Daiga Auziņa-Melalksne, Nasdaq Baltic Biržas pakalpojumu vadītāja. Obligāciju iekļaušana First North tirgū nodrošina kompānijai lielāku atpazīstamību un caurskatāmību, kas vairo investoru uzticību, un First North tirgus ir piemērots dažādu nozaru un lieluma uzņēmumiem, viņa piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Madara Cosmetics akcijas 10. novembrī iekļautas Nasdaq Riga alternatīvajā tirgū First North, informē biržas pārstāvji.

Šogad šis ir otrais jaunais uzņēmums First North Baltijas akciju sarakstā.

Madara Cosmetics akciju kotācija biržā tiek uzsākta pēc uzņēmuma akciju publiskā piedāvājuma, kas noslēdzās 2017. gada 3. novembrī. Apjoms pieprasījumam pēc akcijām pārsniedza piedāvāto apjomu 2.6 reizes. Visas šobrīd uzņēmuma emitētās akcijas tika iekļautas Nasdaq First North Baltijas akciju sarakstā.

Uzņēmums Madara Cosmetics dibināts 2006. gadā un ir celmlauzis dabīgās kosmētikas segmentā vietējā tirgū. Uzņēmumam pieder viena no modernākajām kosmētikas ražotnēm Ziemeļeiropā ar savu pētniecības-izstrādes nodaļu un laboratoriju, un visa produkcija tiek ražota Latvijā, nodrošinot 100% kontroli pār visiem ražošanas posmiem. Gan izejvielas, gan kosmētikas formulas ir ECOCERT/Cosmos sertificētas, un arī ražošanas procesi sertificēti saskaņā ar starptautiskajiem GMP un ISO standartiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BDO Latvia kļūst par First North sertificēto konsultantu

Dienas Bizness, 28.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nodokļu, audita, finanšu konsultāciju uzņēmums BDO Latvia kļuvis par sertificēto konsultantu First North tirgū Latvijā, liecina Nasdaq Riga paziņojums.

BDO Latvia sniegs pakalpojumus un konsultēs uzņēmumus, kas vēlas iekļaut savus vērtspapīrus tirdzniecībai Nasdaq First North. Sertificētā konsultanta uzdevums ir sniegt uzņēmumam nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā, kā arī vēlāk nodrošināt, lai uzņēmums izpilda First North noteikumu prasības.

Nasdaq Riga vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne atzīmē, ka līdz ar BDO Latvia kļūšanu par sertificēto konsultantu, First North sertificēto konsultantu saraksts kļūst daudzveidīgāks.

Savukārt BDO Latvia partnere Vita Liberte pauž pārliecību: «Es ticu, ka tagad, kad mūsu ekonomika saskaras ar dažādiem lokāliem un globāliem izaicinājumiem, ir vispiemērotākais brīdis uzņēmumiem sākt izmantot alternatīvo tirgu kapitāla piesaistei,».

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Ministri atbalsta jaunas nodevas ieviešanu uzņēmējiem par apvienošanās ziņojumiem

BNS, 05.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabineta komiteja pirmdien atbalstīja grozījumus Konkurences likumā, kas paredz jaunas nodevas ieviešanu uzņēmējiem par apvienošanās ziņojumu izskatīšanu, aģentūra BNS uzzināja valdības komitejas sēdē.

Lai uzņēmumiem atvieglotu apvienošanās paziņošanas pienākumu, grozījumi likumā paredz paplašināt saīsināto apvienošanās ziņojumu iesniegšanas gadījumu skaitu, kā arī paredz tiesības KP atbrīvot iesniedzēju no atsevišķas informācijas iesniegšanas pienākuma. Grozījumi paredz, ka uzņēmumiem, kuri vēlēsies apvienoties, būs jāsamaksā noteikta valsts nodeva par apvienošanās ziņojuma izvērtēšanu. Plānots, ka 2000 eiro būs jāmaksā par saīsinātā apvienošanās ziņojuma iesniegšanu, 4000 eiro - ja gada apgrozījums ir starp 30 un 80 miljoniem eiro, savukārt 8000 eiro - ja apgrozījums ir virs 80 miljoniem eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

United Partners Advisory kļuvis par Baltijas First North sertificēto konsultantu

Žanete Hāka, 13.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nasdaq (Nasdaq: NDAQ) paziņo, ka ar 13. oktobri Igaunijas finanšu konsultāciju kompānija United Partners Advisory kļūst par Baltijas Sertificēto konsultantu First North tirgū. Šī statusa iegūšana ļauj United Partners Advisory konsultēt potenciālos First North uzņēmumus visās trijās Baltijas valstīs.

Nasdaq Baltic First North ir alternatīvais tirgus, kas sniedz iespējas augošiem uzņēmumiem piesaistīt kapitālu attīstībai un veicināt savu atpazīstamību. Salīdzinot ar regulētā tirgus prasībām, alternatīvā tirgus prasības ir mērenākas, tādējādi augošiem uzņēmumiem ir vieglāk kļūt publiskiem. Sertificētā konsultanta uzdevums ir sniegt uzņēmumam atbalstu sagatavošanās procesā, kā arī vēlāk nodrošināt, lai uzņēmums izpilda First North noteikumu prasības.

«Priecājos, ka interese par First North tirgu ir pieaugusi gan starp uzņēmumiem, kuri vēlas nokļūt publiskajā tirgū, gan arī Sertificēto konsultantu vidū,» pauda Kaarel Ots, Nasdaq Tallinn vadītājs. «Pēdējā laikā mēs biržā īpašu uzmanību pievēršam tam, lai mazie un vidējie uzņēmumi būtu informēti par ieguvumiem, ko sniedz biržas alternatīvais tirgus First North. Te lielu lomu spēlē Sertificētie konsultanti, kuri palīdz uzņēmumiem spert pirmos soļus kapitāla tirgū. Esmu pārliecināts, ka United Partners, kas pavisam nesen arī paši mēroja ceļu uz First North, kļūs par izcilu konsultantu potenciālajiem First North uzņēmumiem.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Lietuvas apbedīšanas uzņēmums K2 LT pievienosies First North

Žanete Hāka, 06.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada 11.maijā First North tirgū tiks iekļautas uzņēmuma K2 LT akcijas.

K2 LT ir pirmais Lietuvas uzņēmums, kura akcijas tiek iekļautas Nasdaq Vilnius biržas First North tirgū, liecina biržas paziņojums.

«Solis pretī First North tirgum ir piemērs tam, ko var sasniegt specifisku pakalpojumu izveides aizsācējs, ja uzņēmums to dara konsekventi un pārredzami, aug strauji un seko mūsdienīgiem pārvaldības principiem,» norāda K2 LT direktors Vytenis Labanauskas. «Mazāk nekā četru gadu laikā mēs spējām attīstīties no jaundibināta uzņēmuma līdz iekļaušanai First North tirgū. Uzņēmuma akciju iekļaušana un tirdzniecība First North sekmēs lielāku atklātību un atpazīstamību investoru vidū,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Programmatūra

Divi Latvijas startup prezentēs sevi uz Latitude59 skatuves

Anda Asere, 18.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

31. maijā un 1. jūnijā Igaunijā notiks konference Latitude59, kuras laikā norisināsies īso prezentāciju konkurss [email protected]/* */ Estonia, kurā par sevi stāstīs arī Nordigen un Funderful no Latvijas

Funderful izstrādā platformu, kurā augstskolas var veidot ziedojumu kampaņas, savukārt Nordigen palīdz aizdevējiem automatizēt kredītņēmēju bankas izrakstu analīzi. Nordigen uzvarēja arī startup konferences TechChill Baltics 2016 jaunuzņēmumu konkursā, kā arī Rietumu FinTech Challenge.

Konkursā [email protected]Estonia par tiesībām sevi prezentēt bija pieteikušies vairāk nekā simt startup no visas Eiropas un tika izvēlētas deviņas izaugsmes stadijas kompānijas un desmit agrīnas stadijas jaunuzņēmumi. Latvijas kompānijas tiks vērtētas izaugsmes stadijas startup kategorijā. Bez Nordigen un Funderful par uzvaru cīnīsies 3D Creationist, Bike-ID, coModule, RangeForce, Reverse Resources, SprayPrinter un Timbeter. Savukārt agrīnas stadijas startup konkursā piedalās CartSkill, Craftinity, Dentilink, Dermtest, FeelingStream, Genosity Labs, Palleter, StepShot, Tebo un Wolfprint 3D.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Cobalt kļūst par Nasdaq First North sertificēto konsultantu

Db.lv, 23.02.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2022. gada 23. februāra zvērinātu advokātu birojs Cobalt kļuvis par sertificēto konsultantu Nasdaq First North tirgū Latvijā.

Sertificētā konsultanta statusa iegūšana ļauj Cobalt konsultēt uzņēmumus ar ambīcijām ienākt First North tirgū Latvijā. Sertificētā konsultanta uzdevums ir sniegt atbalstu uzņēmumam sagatavošanās procesā, kā arī sniegt nepieciešamo atbalstu un konsultācijas pēc iekļaušanas First North tirgū.

“Kapitāla piesaistes pievilcība caur biržu uzņēmēju redzējumā būtiski pieaug, un tas nozīmē, ka profesionāla padomdevēja atbalsts uzņēmumiem IPO ceļā uz biržu būs nozīmīgs veiksmes faktors,” uzsvēra Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne. “Sveicam Cobalt ar pievienošanos Nasdaq First North sertificēto konsultantu saimei, un novēlam panākumus, sniedzot atbalstu Latvijas avangarda uzņēmumiem izaugsmes kapitāla piesaistīšanā.”

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakardienas problēmas ar pirkumu veikšanu pie Latvijas tirgotājiem un skaidras naudas izņemšanu bankomātos bija saistītas ar programmatūras kļūdu, kas jau pilnībā novērsta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

SIA First Data Latvia apgrozījums nemainīgs, peļņa sarūk

Gunta Kursiša, 09.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu karšu darījumu apstrādes uzņēmums SIA First Data Latvia pērn apgrozījis 8,051 milj. Ls, kas ir aptuveni tikpat, cik 2010. gadā, tomēr uzņēmuma peļņa ir samazinājusies par 22,3%, liecina Lursoft dati.

First Data Latvia, kas nodarbojas ar maksājumu karšu darījumu apstrādi un papildinošajām darbībām – karšu personalizāciju un to pieņemšanas tīkla attīstību un uzturēšanu, 2011. gadā nopelnīja 1,860 milj. Ls.

First Data Latvia vienīgais īpašnieks ir Kanādā reģistrēts uzņēmums First Data Canada Merchan Solutions ULC. Uzņēmums reģistrēts 1992. gadā, un tā juridiskā adrese ir Rīga, Dzirnavu iela 37. Kompānijas pamatkapitāls ir 200 tūkst. Ls.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētāja amatā darbojas Itālijas pilsonis Paolo Temporiti un valdes locekļa amatu ieņem Lielbritānijas pilsonis Edvards Džozeps Kadls (Edward Joseph Caddle). First Data Latvia prokūriste ir Zanda Brīvule-Jansone, kas ir arī SIA Loģistikas elements īpašniece un SIA Balta svītra debesīs 20,39% kapitāldaļu turētāja – abos uzņēmumos Z. Brīvule-Jansone ieņem vadošus amatus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

LHV Pank kļuvusi par pirmo First North sertificēto konsultantu Baltijas mērogā

Žanete Hāka, 09.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

LHV Pank kļuvusi par pirmo First North Baltijas Sertificēto konsultantu ar tiesībām sniegt savus pakalpojumus un konsultēt uzņēmumus visās trijās Baltijas valstīs, liecina paziņojums Nasdaq Riga.

First North Sertificētais konsultants sniedz uzņēmumiem nepieciešamo atbalstu sagatavošanās procesā uzņēmumu akciju iekļaušanai Nasdaq organizētajā Baltijas alternatīvajā tirgū First North. Sertificētā konsultanta uzdevums ir palīdzēt uzņēmumam izpildīt tirgus noteikumu prasības un sekot līdzi, lai uzņēmums ievērotu informācijas atklāšanas prasības un investoru rīcībā būtu pietiekams informācijas apjoms investīciju lēmumu pieņemšanai. Sertificētā konsultanta statuss tiek piešķirts uzņēmumiem ar atbilstošu pieredzi biznesa konsultāciju vai finanšu starpniecības jomā.

LHV Pank Institucionālo tirgu vadītājs Ivars Bergmanis atzīst, ka, viņaprāt, alternatīvā tirgus First North piedāvātās iespējas aizvien biežāk rosinās strauji augošus uzņēmumus apsvērt to kā pievilcīgu finansējuma piesaistes avotu. «Pirmkārt, kapitāla finansēšanai ar aizņēmuma palīdzību ir gluži dabiski ierobežojumi. Otrkārt, tā kā reģionā arvien vairāk tiek veicināta laba korporatīvā pārvaldība un uzņēmumu akciju kapitāla kultūra, domājam, ka patlaban ir īstais laiks piedāvāt šādu iespēju,» viņš piebilst.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas lauksaimniecības tehnikas tirgotāja East West Agro AB (biržas kods: EWA1L) akcijas iekļautas biržas Nasdaq Vilnius alternatīvajā tirgū First North. East West Agro ir ceturtais uzņēmums First North Baltijas akciju sarakstā.

«Uzņēmuma East West Agro lēmums piesaistīt līdzekļus kapitāla tirgū ir pozitīvs signāls un lielisks piemērs tam, kā augoši uzņēmumi izmanto First North tirgu, lai sasniegtu savus mērķus un veicinātu atpazīstamību Baltijas kapitāla tirgū,» komentē Saulius Malinauskas, Nasdaq Vilnius biržas vadītājs. «Alternatīvais tirgus First North ir atvērts dažāda lieluma un nozaru uzņēmumiem un ir pirmais solis ceļā uz regulēto tirgu.»

«Šobrīd mēs esam vienīgais lauksaimniecības tehnikas tirgotājs, kas ir iekļauts Nasdaq Baltijas tirgū. Tas mums sniedz jaunas konkurences priekšrocības. Mēs vēlamies palielināt to investoru skaitu, kuri interesējas par lauksaimniecības nozari, jo tās modernizācijas process Lietuvā strauji attīstās. Tāpēc mēs ticam, ka arvien vairāk lauksaimniecības uzņēmumu piesaistīs līdzekļus kapitāla tirgū, un East West Agro kalpos par paraugu vidēja lieluma uzņēmumiem Baltijā,» komentē Danas Šidlauskas, East West Agro izpilddirektors.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francijas maksājumu kompānija Worldline, kas pieder digitālo pakalpojumu grupai Atos, iegādājusies Baltijas valstīs strādājošo maksājumu apstrādes uzņēmumu First Data Baltics, liecina kompānijas paziņojums biržai Euronext.

Worldline parakstījusi 73 miljonu eiro vērtu līgumu ar ASV kompāniju First Data Corporation par tās meitasuzņēmuma Baltijas valstīs iegādi.

Gaidāms, ka darījums tiks pabeigts šā gada trešajā ceturksnī.

Kompānijas paziņojumā biržai norādīts, ka Baltijas valstu tirgus ir strauji augošs un First Data Baltics ir tirgus līderis Latvijas elektronisko maksājumu tirgū, bet Igaunijā ieņem otro vietu.

First Data Baltics apgrozījums pērn bija 23 miljoni eiro, kompānijā strādāja 200 cilvēku un uzņēmums bija finanšu darījumu apstrādes tirgus līderis, apkalpojot lielākās banku grupas Baltijas valstīs, kā arī dažas bankas Ziemeļvalstu reģionā. Kompānija piedāvā arī plašu ārpakalpojumu klāstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Nasdaq Baltijas biržas ievieš Ārvalstu akciju tirdzniecības sarakstu

Db.lv, 06.12.2021

"Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja un "Nasdaq" Baltijas tirgus vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne.

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Nasdaq" Baltijas biržas ievieš jaunu pakalpojumu - "First North" Ārvalstu akciju tirdzniecības sarakstu, teikts biržas paziņojumā.

Jaunais pakalpojums ļauj investoriem tirgot akcijas, kas kotētas citos Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) regulētos tirgos vai tiek tirgotas daudzpusējās tirdzniecības sistēmās.

"Nasdaq Riga" valdes priekšsēdētāja un "Nasdaq" Baltijas tirgus vadītāja Daiga Auziņa-Melalksne skaidro, ka jaunais pakalpojums ievērojami paplašinās akciju tirdzniecības un investīciju iespējas Baltijas reģionā.

Sākot ar pirmdienu, 6.decembri, divu Polijas tirgū kotēto uzņēmumu - "City Service" un "AB Inter RAO Lietuva" - akciju tirdzniecība tiks sākta "First North" Ārvalstu akciju tirdzniecības sarakstā.

"First North" Ārvalstu akciju tirdzniecības saraksts ir daudzpusēja tirdzniecības sistēma bez regulēta tirgus statusa, kurā birža nodrošina akciju tirdzniecību. Tirdzniecības sākšana "First North" Ārvalstu akciju tirdzniecības sarakstā nav uzskatāma par akciju kotāciju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Biržas alternatīvajam tirgum First North pievienojušies divi jauni uzņēmumi

LETA, 27.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Baltijas alternatīvajam vērtspapīru tirgum First North šogad pievienojušies divi jauni uzņēmumi - pārtikas nozares uzņēmums Linda Nektar no Igaunijas un krematorija pakalpojumu sniedzējs no Lietuvas K2 LT.

Abi uzņēmumi ir labs apliecinājums tam, ka uzņēmēji maina domāšanu un tā vietā, lai raudzītos tikai uz bankām kā uz kapitāla piesaistes avotu, skatās arī uz kapitāla tirgu, intervijā aģentūrai LETA sacīja biržas Nasdaq Riga valdes priekšsēdētāja Daiga Auziņa-Melalksne.

First North tirgus domāts mazākiem, strauji augošiem uzņēmumiem ar ambīcijām. Abu uzņēmumu, kas šogad pievienojās First North, tirgus kapitalizācija ir zem 10 miljoniem eiro.

Uzņēmumam, kas vēlas strādāt biržas regulētajā vai alternatīvajā tirgū, regulāri jāatskaitās par savu darbību, uzņēmumam jāspēj investoriem sniegt finanšu atskaites un jebkuru citu būtisku informāciju, kas var iespaidot uzņēmuma darbu. Svarīgs faktors ir arī uzņēmuma briedums. Investori vēlas ieguldīt uzņēmumos, kuru biznesa modeli saprot, kuru vadībai un pārējiem akcionāriem var uzticēties. Lai tiktu kotēti biržā, uzņēmumiem ir jāsasniedz zināma attīstības pakāpe, tie nevar būt iesācējuzņēmumi vai nezināmi uzņēmumi, kuriem nav darbības priekšvēstures, skaidroja Auziņa-Melalksne.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Ekonomists: katrs bums noplok, Ķīna nebūs izņēmums

Lelde Petrāne, 20.05.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ķīnas eksporta vadītās izaugsmes modelis ir uz «sabrukuma» robežas, uzskata Blackhorse Asset Management galvenais ekonomists Ričards Dankans (Richard Duncan), vēsta CNBC. Viņš sacījis, ka tas ir tikai laika jautājums, kad «lielais Ķīnas burbulis» plīsīs.

«Tagad ASV ir krīze, viņi nevar turpināt absorbēt Ķīnas pārprodukciju,» skaidrojis ekonomists.

Dancans paudis bažas, ka straujais kreditēšanas kāpums varētu novest pie banku krīzes. «Nevar būt konkrētāks veids, kā iznīcināt banku sistēmu, kā pieļaut 60% aizdevumu pieaugumu divu gadu periodā... Katrs bums noplok, Ķīnas bums nebūs izņēmums,» viņš stāstījis.

Kā vēstīts, Ķīna meklē veidus, kā veicināt iekšzemes patēriņu, lai līdzsvarotu ekonomiku.

Taču Dankans uzskata, ka algu inflācija nebūs pietiekami strauja, lai ļautu ķīniešiem patērēt to, ko viņi saražo.

«Ir tik daudz jaunu cilvēku, kas pievienojas darbaspēkam, un ir tik daudz cilvēku, kas pārnāk no laukiem uz pilsētām, ka algas nevar iet uz augšu ļoti strauji,» domā ekonomists.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārvadātāji varētu taupīt līdzekļus, turpmāk nebraucot iekšā autoostās, kas savukārt radītu haosu un pašvaldību izdevumu palielināšanos.

Hipiji atgriežas

Ar optimismu sejā autoražotāji tradicionāli devušies uz Ženēvu, lai rādītu savus sasniegumus.

Aviācija

Lidosta gatava būvēt

Šovasar lidostā Rīga pasažieru pieaugums varētu sasniegt 350 tūkstošus.

Bankas

Par Komercbanku asociācijas vadītāju virzīs Bičevski

Komercbanku asociācijas vadītāja amatā virzīs Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāru Mārtiņu Bičevski.

Pasaulē

Eiro bāzes procentu likmes varētu kāpt

ECB ziņo par gatavību cīņai ar inflāciju un iespējamu eiro likmes palielināšanu jau aprīlī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

First Data Latvia pērn ievērojami uzaudzējusi peļņu

Gunta Kursiša, 18.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maksājumu karšu apstrādes kompānija First Data Latvia 2013. gadu noslēdza ar 11,2 miljonu eiro apgrozījumu, savukārt kompānijas peļņa pērn veidoja 1,82 miljonus eiro, kas ir par 47% vairāk nekā iepriekšējā gadā, liecina Lursoft dati.

First Data Latvia apgrozījums pērn, salīdzinot ar 2012. gadu, pieaudzis par 10%. No kopējā SIA First Data Latvia 2013. gada apgrozījuma 59,4% veidoja ieņēmumi no karšu norēķiniem, bet vēl 29,8% - tirgotāju apkalpošana un karšu personalizācija.

2013. gads uzņēmumam bijis zīmīgs ar maksājumu karšu darījumu apstrādes nepārtrauktību, ko sekmējuši veiktie ieguldījumi sistēmas uzlabošanā un tās stabilas un nepārtrauktas darbības nodrošināšanā, teikts uzņēmuma vadības ziņojumā.

SIA First Data Latvia pilnībā pieder First Data Canada Ltd.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

First Data nopelnījis 2,2 miljonus eiro

Žanete Hāka, 18.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Aizvadītajā gadā First Data Latvia palielināja savu neto apgrozījumu līdz 12,183 miljoniem eiro, liecina Lursoft dati.

Uzņēmums 2014. gadu noslēdza ar peļņu, kas mērojama ar 2,215 miljoniem eiro pēc nodokļu nomaksas. First Data Latvia 2014. gadā nodokļos nomaksāja 2,184 miljonus eiro.

SIA First Data Latvia pamatdarbības veids ir maksājumu karšu darījumu apstrāde un to papildinošās darbības - karšu personalizācija un to pieņemšanas tīkla attīstība un uzturēšana.

First Data Latvia vadība norāda, ka 2014. gada darbību raksturo maksājumu karšu darījumu apstrādes nepārtrauktība, ko sekmēja ievērojami ieguldījumi sistēmas uzlabošanā un tās stabilas un nepārtrauktas darbības nodrošināšana, karšu izdošanas pakalpojumu sniegšana klientiem Skandināvijā un ilgtermiņa līgumu atjaunošana ar sadarbības partneriem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagaidām vēl nenoskaidrota tehniska kļūme apturējusi aptuveni 60% no karšu maksājumu termināļiem Latvijā un paralizējusi arī vairākus bankomātus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

KP vērtēs, vai atļaut Maxima Latvija nomāt telpas Domina Shopping

Žanete Hāka, 14.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome saņēmusi ziņojumu par apvienošanos, ar kuru SIA Maxima Latvija no SIA EfTEN Domina iegūst izmantošanas (nomas) tiesības uz mazumtirdzniecības telpām Ieriķu ielā 3, Rīgā, informē KP.

Saskaņā ar Konkurences likumu gadījumi, kad tirdzniecības vietā līdzšinējo mazumtirdzniecības tīkla veikalu nomaina cits mazumtirdzniecības tīkls, kurš piedāvā tādu pašu vai līdzīgu sortimentu, ir uzskatāmi par uzņēmumu apvienošanos un ir paziņojami Konkurences padomē.

Lēmums par apvienošanās atļaušanu, aizliegšanu vai atļaušanu ar saistošiem noteikumiem Konkurences padomei jāpieņem viena mēneša laikā no ziņojuma saņemšanas dienas. Savukārt, ja lietā nepieciešama padziļināta papildu izpēte, lēmuma pieņemšanas termiņš var tikt pagarināts līdz četriem mēnešiem no ziņojuma saņemšanas dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Paredz ieviest apvienošanās izvērtēšanas valsts nodevu

Žanete Hāka, 12.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ekonomikas ministrija izstrādājusi grozījumus Konkurences likumā ar mērķi efektivizēt konkurences lietu izskatīšanu, preventīvi veicināt konkurences tiesību ievērošanu, piemērotā naudas soda samaksu, tiesisko pienākumu izpildi, konkurences tiesību pārkāpuma rezultātā nodarīto zaudējumu atlīdzību un apvienošanās kontroli, tādejādi sekmējot godīgu konkurenci, informē EM.

Ar grozījumiem likumā iestrādāti uzlabojumi, kas novērš līdz šim konstatētas nepilnības, tāpat, tos izstrādājot, ņemtas vērā Eiropas Savienības (ES) Tiesas atziņas un citu ES dalībvalstu labā prakse.

Viens no būtiskākajiem jaunā likumprojekta grozījumiem paredz Konkurences Padomei (KP) tiesības ierosināt lietas par likuma pārkāpumiem tikai pēc savas iniciatīvas, kā arī iespēju prioritizēt izskatāmās lietas, tādējādi nodrošinot, ka iestāde savus resursus veltīs tieši smagāko Konkurences likuma pārkāpumu (karteļi), kā arī tādu pārkāpumu, kas būtiski ietekmē konkurenci vai patērētāju intereses, izpētei. Vienlaicīgi likumprojekts saglabā arī tirgus dalībniekiem iespēju ziņot par likuma pārkāpumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazumtirdzniecība

Papildināta - Atjaunota tirdzniecības centru Rīga Plaza un Domina Shopping darbība

Lelde Petrāne, 18.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Rīgas tirdzniecības centriem Rīga Plaza un Domina Shopping šodien tika evakuēti cilvēki, liecina ieraksti sociālajos tīklos, kā arī pašu tirdzniecības centru un aculiecinieku sniegtā informācija. Patlaban abu tirdzniecības centru darbība ir atjaunota.

Neilgi pirms pieciem dienā t/c Domina Shopping informēja, ka ir noslēgusies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārbaude un atcelta ārkārtas situācija. Tirdzniecības centrs turpina darbu ierastā režīmā.

Iepriekš tas informēja, ka ap plkst. 14:30 tirdzniecības centrā Domina Shopping notikusi apmeklētāju un darbinieku ārkārtas evakuācija, kas saistīta ar Valsts Policijā saņemto zvanu par sprāgstvielu. Uzreiz pēc zvana saņemšanas uz tirdzniecības centru ieradās atbildīgie dienesti, lai veiktu visas nepieciešamās pārbaudes.

Savukārt Rīga Plaza informē, ka pēc operatīvo dienestu veiktajām pārbaudēm nekādi draudi netika konstatēti, un modes un izklaides centrs Rīga Plaza darbību atsāka plkst. 18.00.

Komentāri

Pievienot komentāru