Citas ziņas

ES aizliedz dzīvsudraba termometrus

, 10.07.2007

Jaunākais izdevums

Eiropas Parlaments šodien otrajā lasījumā apstiprināja mājsaimniecībā izmantojamo dzīvsudraba termometru un citu dzīvsudraba mērierīču tirdzniecības aizliegumu. Dzīvsudraba termometru tirdzniecība dalībvalstīs būs jāpārtrauc ne vēlāk kā 2009. gada pavasarī.

Otrdien (10. jūlijā) apstiprinot ar ES Padomi panākto vienošanos, Eiropas Parlaments atteicās no savas pirmā lasījuma prasības noteikt izņēmumu attiecībā uz dzīvsudraba barometriem — būs aizliegts tirgot arī tos, taču aizliegumu ieviesīs divus gadus vēlāk nekā pārējām mērierīcēm.

Direktīvas priekšlikums par mājsaimniecības dzīvsudraba mērierīču izņemšanu no tirgus ir daļa no plašākas ES stratēģijas attiecībā uz dzīvsudrabu — metālu, kas ir ļoti toksisks cilvēkiem, dzīvniekiem un ekosistēmām.

Eiropas Savienībā jau iepriekš bija noteikta dzīvsudraba izmantošana elektriskās un elektroniskās mērierīcēs: šodien izskatītā direktīva par dzīvsudraba mērierīcēm, kas darbojas bez elektriskās strāvas, ir jaunākais likumprojekts ES dzīvsudraba stratēģijā. Tirdzniecības aizliegums skars tādas mājsaimniecībā lietojamas dzīvsudraba mērierīces kā medicīnas un istabas termometri, barometri, manometri, asinsspiediena mērītāji.

Lēš, ka 80–90 % no visa dzīvsudraba, ko lieto mērierīcēs un kontroles ierīcēs, izmanto medicīnas (ķermeņa temperatūras) un citos mājsaimniecības termometros.

Izņēmums — profesionālas ierīces un agrāk ražoti termometri

Izņēmumi paredzēti ierīcēm, ko lieto medicīnas aprūpē. Aizliegums izmantot dzīvsudrabu attieksies tikai uz jauniem instrumentiem, ko laiž tirgū: mērierīces, kas ražotas pirms aizlieguma, joprojām varēs pirkt, labot, pārdot kā lietotu preci.

ES Padome atbalstīja vairumu Eiropas Parlamenta pirmajā lasījumā ierosināto grozījumu, tostarp prasību Eiropas Komisijai sagatavot pārskatu par drošākām alternatīvām dzīvsudrabu saturošiem asinsspiediena mērītājiem (sfigmomanometriem) un citām ierīcēm, ko izmanto medicīnā vai kam ir cits profesionāls pielietojums. Piemēram, dzīvsudraba sfigmomanometrs medicīnas aprūpē nodrošina vajadzīgo precizitāti, ko ar alternatīvajiem asinsspiediena monitoriem vēl nav iespējams sasniegt.

Praktiski visām mērierīcēm, kuras lieto privāti mājsaimniecībās, par tādām pašām cenām ir pieejami aizvietotāji. Lielāko daļu mājsaimniecībā izmantojamo dzīvsudraba mērierīču — ap divām trešdaļām — ES importē no citām valstīm.

Antikvārie barometri

ES Padome atbalstīja Eiropas Parlamenta grozījumu, kas paredz, ka atļauts importēt dzīvsudraba mērierīces, kas ražotas vairāk nekā pirms 50 gadiem: tās uzskatāmas par antikvāriem priekšmetiem vai "kultūras precēm".

Turpretim EP pirmā lasījuma prasību direktīvu neattiecināt uz barometru ražotājiem ES Padome noraidīja, piedāvājot tā vietā noteikt divu gadu pāreju. Pēc EP atbildīgās Vides, veselības aizsardzības un pārtikas nekaitīguma komitejas aicinājuma tādu risinājumu šodien balsojumā atbalstīja Parlaments.

Kad aizliegums stāsies spēkā?

Direktva jāievieš dalībvalstu tiesībās ne vēlāk kā gadu pēc spēkā stāanās, kas gaidāma nākamo nedēļu vai mēnešu laikā. Vēlākais pusotru gadu kopš šī brīža — 2009. gada pavasarī, prasības jāievieš praksē, izņemot barometru gadījumā, kur aizliegums jāievieš pēc diviem gadiem, t.i. 2009. gada rudenī.

Kāpēc dzīvsudraba izmantošana jāierobežo?

Dzīvsudrabs un tā savienojumi cilvēkiem, ekosistēmām un dzīvajai dabai ir toksiski. Metāls ir noturīgs un vidē var pārvērsties par dzīvsudraba vistoksiskāko formu — metildzīvsudrabu, kas jo īpaši uzkrājas un koncentrējas ūdenī esošajā pārtikas ķēdē. Risku veselībai rada arī tieša saskare ar dzīvsudrabu, ieelpojot tā tvaikus un uzņemot to caur ādu. Tā kā lielu daļu dzīvsudraba izmanto mājsaimniecības mērierīcēs, toksiskais metāls nonāk atkritumu poligonos. No turienes dzīvsudrabs var lēnam noplūst vidē, īpaši apdraudot virszemes ūdeņus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iedzīvotāji aktīvi sākuši izpirkt dzīvsudraba termometrus ķermeņa temperatūras noteikšanai, jo no šā gada 3.aprīļa to pārdošana aptiekās būs aizliegta, Db pavēstīja Ģimenes aptieku sabiedriskā attiecību konsultante Rūta Grikmane.

«Dzīvsudraba termometri patlaban ir ļoti pieprasīti, jo tie ir ievērojami lētāki par citiem, piemēram, digitālajiem termometriem. Tie arī daudz precīzāk nosaka ķermeņa temperatūru,» skaidro Ģimenes aptieku tirdzniecības daļas vadītājs Egils Tēbelis.

Vidēji mēnesī Ģimenes aptieku tīklā mēs pārdodam vairāk nekā 400 dzīvsudraba termometrus, bet rudens un ziemas mēnešos šis skaits mēdz dubultoties, jo cilvēki vairāk slimo un pirmais rādītājs, pēc kura spriest par saslimšanu, ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, skaidroja E.Tēbelis.

Ģimenes aptieku tīkls ir viens no vadošajiem zāļu mazumtirdzniecības uzņēmumiem Latvijā, kurš apvieno 57 aptiekas un 4 aptieku filiāles.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Aizturēts vīrietis aizdomās par sevišķi bīstamas ķīmiskas vielas realizāciju

, 12.12.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar, 11.decembrī Jelgavas rajona Ozolnieku novadā aizdomās par 20kg dzīvsudraba kontrabandu un realizāciju, aizturēts 1956.gadā dzimis vīrietis, Db.lv informēja Valsts policija.

Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) darbinieki sadarbībā ar Jelgavas pilsētas un rajona policijas pārvaldes darbiniekiem, nozieguma izdarīšanas brīdī, Jelgavas rajona Ozolnieku novadā, aizdomās par nelikumīgu sevišķi bīstamas ķīmiskas vielas – dzīvsudraba, kontrabandu un realizāciju, aizturēja 1956.gadā dzimušu vīrieti. Agrāk par zādzībām un huligānismu tiesātais vīrietis 20kg dzīvsudraba gatavojās pārdot par 15000 ASV dolāriem. Pēc policijas darbinieku rīcībā esošās informācijas, dzīvsudrabs ir kontrabandas ceļā ievests no Krievijas.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190¹.panta 1.daļas Par bīstamas vielas pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem vai ar piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz simt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Dzīvsudraba termometri aptiekās izpārdoti

, 01.04.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģimenes aptiekām krājumā vairāk nav dzīvsudraba termometru, visi ir pārdoti, Db apliecināja Ģimenes aptieku direktors Ilgvars Ķipēns.

«Šos termometrus nevar tirgot tikai no šodienas, līdz ar to nekādu apkopojumu par sūdzībām, ja tādas vispār ir, iegūt nevar. Jāpaiet vismaz pus mēnesim, lai novērtētu situāciju,» skaidroja I.Ķipēns.

Jau vēstīts, ka no 1.aprīļa dzīvsudraba termometri no apgrozības ir izņemti. Tas saistīts ar 2007.gada Eiropas Parlamenta direktīvu, kuras mērķis ir samazināt dzīvsudraba daudzumu un nokļūšanu sadzīves atkritumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Nosaka ierobežojumus dzīvsudraba un kadmija saturam baterijās un akumulatoros

Žanete Hāka, 04.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien Ministru kabineta sēdē tika akceptētas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) sagatavotās izmaiņas normatīvajā regulējumā, kas nosaka ierobežojumus dzīvsudraba un kadmija saturam baterijās un akumulatoros, informē VARAM.

Tā rezultātā samazināsies kadmija un dzīvsudraba daudzumi, kas varētu nonākt vidē un radīt vides piesārņojumu. Vienlaikus tiks veicināta arī tādu alternatīvu bateriju un akumulatoru ražošanas attīstība, kuru ražošanai nav nepieciešams izmantot kadmiju vai dzīvsudrabu.

Grozījumi Ministru kabineta 2006. gada 14. februāra noteikumos par atsevišķu bīstamas ķīmiskas vielas saturošu iekārtu un produktu lietošanas un marķēšanas prasībām un par videi kaitīgo preču sarakstu paredz, ka līdz 2015. gada 1. oktobrim ir atļauts laist tirgū pogveida elementus, kuros dzīvsudraba saturs nepārsniedz 2% (no svara), bet līdz 2016. gada 31. decembrim ir atļauts laist tirgū pārnēsājamas baterijas vai akumulatorus, kas satur vairāk nekā 0,002% kadmija (no svara). Tāpat tiek noteiktas prasības iekārtu konstruēšanai, lai nodrošinātu izlietotu bateriju un akumulatoru izņemšanu no iekārtām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Birks aizliedz tērēt Rīgas budžeta līdzekļus svētku ballēm

Atis Rozentāls, Db, 21.11.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas mērs Jānis Birks parakstīja vadības uzdevumu Rīgas domes (RD) iestādēm, aizliedzot rīkot svētku balles.

Aizliegums attiecas uz RD centrālo administrāciju, RD departamentiem, RD izpilddirekcijām, Rīgas pašvaldības aģentūrām, kā arī RD īpašā statusa institūcijām. Pagājušajā gadā Ziemassvētku balles rīkošana Rīgas domes darbiniekiem izmaksāja vairāk nekā 8000 Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes ārkārtas sēdē deputāti izlaboja otrdien pieņemto kļūdaino lēmumu un aizliedza uzturēties pilsētas centra zālienos.

Jau ziņots, ka 16.jūnija domes sēdē deputāti grozīja Sabiedriskās kārtības noteikumus, bet kļūdaini atļāva sēdēt pilnīgi visos pilsētas zālienos, kaut gan balsojuma mērķis bija to aizliegt.

Deputāti neatbalstīja salīdzinoši maigāko deputāta Modra Jaunupa (JL) priekšlikumu, kas paredzēja aizliegt atrasties zālienā tikai Pilsētas kanāla nogāžu apstādījumos, kā arī apstādījumos, kuros ir pašvaldības uzstādītas pagaidu aizlieguma zīmes, piemēram, zāliena atjaunošanas laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kalifornijas gubernators Arnolds Švarcenegers parakstījis rīkojumu, kas vadītājiem aizliedz lasīt, rakstīt vai sūtīt sms, brīdī, kad autovadītāji atrodas pie transporta stūres uz štata ceļiem.

Kopš 2008.gada jūnija visiem štata autovadītājiem, kas ir vecāki par 18 gadiem, obligāti jālieto hands-free sistēmu. Tiem, kuri nav sasnieguši 18 gadu vecumu, vispār ir aizliegts pie stūres lietot mobilo telefonu.

Septiņos ASV štatos Kolumbijas apriņķī, jau ieviests aizliegums lasīt, rakstīt vai sūtīt sms sēžot pie stūres.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Paštestu pirmo partiju valstij par trīs miljoniem eiro piegādās Ekspress laboratorija

LETA, 25.11.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC) pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa (SARS-CoV-2) antigēna paštestu piegādi noslēdzis ar uzņēmumu "Ekspress laboratorija" par kopumā trīs miljoniem eiro, informē Aizsardzības ministrijā.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka medicīnas preču tirgotājs "Ekspress laboratorija" pieder Tomam Bindem, Jeļenai Putviķei un Krievijas valstspiederīgajam Sergejam Ļebedevam. Uzņēmums reģistrēts vien šā gada pavasarī, līdz ar to dati par tā finanšu rādītājiem vēl nav pieejami.

Uzņēmumam ir interneta mājaslapa "antigentest.lv", kurā tiek piedāvāts iegādāties "ātrus un uzticamus Covid-19 Antigen testus uzņēmumiem, sporta klubiem, kultūras iestādēm, viesnīcām, valsts iestādēm, pašvaldībām, medicīnas iestādēm, privātpersonām", kā arī citas medicīnas preces, tai skaitā maskas, halātus, cimdus, termometrus. Uzņēmuma internetveikalā piedāvāto Covid-19 antigēnu testu klāsts ir visai plašs, un lētākais no tiem maksā 2,15 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Uzņēmēji: notiek milzīgs lēciens darba organizācijas maiņā

Zane Atlāce - Bistere, 19.03.2020

Gaļas produktu ražotāja "HKScan Latvia" pārdošanas direktors Heino Lapiņš.

Foto: Ritvars Skuja/Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Koronavīrusa "Covid-19" radītā ārkārtas situācija uzņēmējiem liek domāt pilnīgi citā virzienā - pašlaik notiek milzīgs lēciens darba organizācijas maiņā, uzskata gaļas produktu ražotāja "HKScan Latvia" pārdošanas direktors Heino Lapiņš.

"Mūsu prioritāte ir darbinieks, un pašlaik jau vairākas dienas meklējam jaunus veidus un darām visu, lai nodrošinātu kvalitatīvāko darbinieku aizsardzību un drošību. Bez mūsu darbiniekiem - nav arī paša uzņēmuma," pārliecināts ir H. Lapiņš. Viņš uzskata, ka "esošā ārkārtas situācija liek uzņēmējiem domāt pilnīgi citā virzienā - pašlaik notiek milzīgs lēciens darba organizācijas maiņā". Šis drošības pasākumu kopums ietver "no handshake" politiku jeb izvairīšanos no sarokošanās, visā uzņēmuma teritorijā (gan birojos, gan ražotnēs) izvietotus papildu individuālās aizsardzības līdzekļus kā dezinfekcijas līdzekli rokām un sejas maskas, kā arī dezinfekcijas salvetes rokām un darba virsmām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar A Aptiekas valdes locekli un rīkotājdirektoru Jāni Kūliņu

Lelde Petrāne, 27.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju. Katru nedēļu kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild Jānis Kūliņš, SIA A Aptiekas valdes loceklis un rīkotājdirektors. Uzņēmums izveidots 2005. gadā, apvienojot vairākus mazus uzņēmumus. SIA A Aptiekas ietilpst vienā no lielākajām Baltijas valstu farmācijas uzņēmumu grupām - Magnum, kas darbojas Baltijas valstīs un Somijā.

- Kāpēc Jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Farmācija ir sarežģīta un tajā pašā laikā ļoti interesanta nozare, kur katra diena nes jaunas iespējas un izaicinājumus. Man ir svarīgi, lai mana darba vide ir dinamiska, mainīga. Tieši tas piemīt manam esošajam darbam un darba uzdevumiem farmācijā. Man ir iespēja izvirzīt mērķus un tos sasniegt, man ir doti visi nepieciešamie resursi, lai tas būtu iespējams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Tehnoloģisko izgudrojumu klāstā tādi, kas atrisinās tradicionālās līgotāju problēmas

Jānis Vēvers, speciāli DB, 20.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līgo nakts reti lutinājusi Jāņa bērnus ar piemīlīgiem laika apstākļiem un arī šogad prognozes neizskatās daudzsološas. Tam gan nevajadzētu atbaidīt līgotājus, jo nav taču sliktu laika apstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Ja izvēlas pareizās drēbes un papildina tās ar atbilstošām tehnoloģijām, tad rezultātā svinības var izvērsties gana jautras.

Ja lietus tiešām gāž kā ar spaiņiem, tad ir kāds produkts, kas palīdzēs uzreiz divējādi – pasargās acis no ūdens tērcītēm, kuras tek pāri pierei, aizmiglojot skatienu, kā arī iegaumēs visu apkārt notiekošo gadījumam, ja nēsātājam nogurdinošās nakts dēļ no rīta ir grūtības atcerēties visu, kas ar viņu maģiskajā naktī noticis. Tās ir Video Swim Googles jeb ūdensizturīgas brilles ar iebūvētu HD izšķirtspējas kameru, kas filmē pat piecu metru dziļumā zem ūdens. Viens mīnuss ir īsais ieraksta laiks. Akumulators ar vienu uzlādi ļauj uzņemt tikai pusotru stundu ilgu video. Taču, ja izvēlas fotografēšanu ar noteiktu intervālu, tad enerģijas visai naktij varētu pietikt. Brilles maksā ap 90 eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Papildu maltīšu, pārtikas, sadzīves preču un preses piegādēm "Bolt Food" platformā no šīs nedēļas pievienotas arī aptiekas preces, informē uzņēmumā.

Piegādes tiks nodrošinātas no Saules aptiekas, kas lietotājiem piedāvās nosūtīt uz mājām dažādas medicīnas preces, tostarp termometrus, spiediena mērītājus, vitamīnus, uztura bagātinātājus, skaistumkopšanas līdzekļus, preces māmiņām un citus.

Vispirms šāda iespēja būs pieejama tikai Rīgas iedzīvotājiem, taču nākotnē uzņēmums plāno piedāvāt piegādi no aptiekām arī citās pilsētās, kur darbojas "Bolt Food".

Dzeramnaudu atstās ar aplikācijas palīdzību  

Transporta platforma "Bolt" ir ieviesusi jaunu funkciju savā aplikācijā, ļaujot pasažieriem atstāt...

“Mēs speram soli tuvāk vēl pieejamākam preču un pakalpojumu klāstam. Sūtījumi uz mājām joprojām ir aktuāli, it īpaši, ja tos var ērti izvēlēties un saņemt īsā laikā,” komentē Klāvs Gipters, Bolt Food vadītājs Latvijā.

"Bolt Food" platforma darbību Latvijā uzsāka šī gada sākumā un jau ir pieejama ne tikai Rīgā, bet arī citās Latvijas pilsētās, tai skaitā, Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā un Jūrmalā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts kanceleja izpētījusi, ka likums par valsts un pašvaldību mantas izšķērdēšanas novēršanu aizliedz dienesta auto izmantot privātām vajadzībām. Sākot maksāt jaunieviesto nodokli, nāktos atzīt, ka likums tiek pārkāpts, vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

«Jau aptuveni mēnesi valstī ir jauna kārtība - ja darbinieks ar darba mašīnu brauc arī privātās vajadzībās, viņam par to jāmaksā nodoklis, taču valsts amatpersonas ar nodokļa maksāšanu nesteidzas.

Valsts kancelejas direktore uzskata, ka braukšana uz mājām nebūtu uzskatāma par privātu vajadzību. Ja to atbalstīs arī citi, vairākas valsts amatpersonas varēs izvairīties no šī nodokļa maksāšanas,» norādīja raidījuma veidotāji.

No valdības nama vislielāko attālumu katru darba dienu no mājām Tukumā ar dienesta auto mēro ekonomikas ministrs Artis Kampars. Viņa melnais Audi A-6 tādējādi katru darba dienu nobrauc aptuveni 120 kilometrus. Ministrs raidījuma veidotājiem apstiprinājis, ka nodokli par dienesta automašīnas izmantošanu nešaubīgi maksās, tikai nezinājis, cik tas būs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautā Krievijas minerālmēslu ražotāja "Uralchem" īpašnieka Dmitrija Mazepina kontrolētajam Rīgas ostas uzņēmumam SIA "Riga Fertilizer Terminal" vienā no Latvijas bankām ir konts, un tajā esošie līdzekļi ir iesaldēti, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāvji.

Vienlaikus FKTK uzsver, ka arī citos uzņēmumos, kuros ir konstatēta iespējamā Mazepina kontrole, darījumiem ir jābūt apturētiem un jāveic padziļināta izpēte.

Sankcijas pret Mazepinu tika noteiktas pirms pāris dienām, tādēļ FKTK vēl pašlaik nevar sniegt pilnu apkoptu informāciju par Mazepina un ar viņu saistīto uzņēmumu iesaldētajiem līdzekļiem.

Atbilstoši sankciju regulējumam, Latvijas bankas vērtē ne tikai paša uzņēmuma un uzņēmumam īpašnieka atrašanos sankciju sarakstā, bet arī to, vai uzņēmums tiek tieši vai netieši kontrolēts caur sankcionēto personu, skaidro FKTK pārstāvji.

Ja īpašumtiesību aspektu var konstatēt caur uzņēmuma īpašniekiem, tad kontroles aspekta konstatēšana ir daudz sarežģītāka un nepieciešams vērtēt katras konkrētās lietas faktiskos apstākļus, piemēram, kontroles īstenošana var izpausties ar savstarpējiem līgumiem, pieņemtie lēmumi liecina par to, ka tie tiek pieņemti vienas personu interesēs un tamlīdzīgi, skaidro FKTK.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Microsoft dibinātājs Bils Geits (Bill Gates) aizliedzis savā namā izmantot savas kompānijas konkurenta Apple ražotos tehnikas brīnumus, ieskaitot iPhone tālruņus un iPod mūzikas atskaņotājus. To intervijā atzinusi B. Geitsa sieva Melinda Geitsa (Melinda Gates), raksta telegraph.co.uk.

M. Geitsa žurnālam Vogue teikusi: "Mūsu namā ir tikai dažas lietas, kas ir aizliegtas, taču iPhone un iPod ir divas lietas, ko mēs saviem bērniem neiegādājamies."

Interneta plašumos jau parādījušies vairāki blogi, kuros izsmiets Geitsu ģimenes aizliegums. Blogos minēts, ka, visticamāk, visi trīs bērni, no kuriem vecākā ir meita Dženifera (13), ir spiesti izmantot mobilos telefonus, kuros ir Windows operētājsistēmu un klausīties salīdzinoši neveiksmīgos Microsoft ražotos Zune mūzikas atskaņotājus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Premjers Ivars Godmanis izdevis rīkojumu visām ministrijām, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB), Valsts Civildienesta pārvaldei, Informācijas analīzes dienestam un Valsts kancelejai nodrošināt, lai minētajās institūcijās un to padotības iestādēs netiktu rīkoti iestāžu kolektīvie svinīgie vai atpūtas pasākumi no valsts budžeta līdzekļiem, ārvalstu finanšu palīdzības vai iestādes ienākumiem, raksta Diena.

Pamatojoties uz Valsts kontroles ieteikumu, Valsts kancelejas vadībā starpinstitūciju darba grupa ir izstrādājusi instrukcijas projektu Par kārtību, kādā valsts budžeta līdzekļi izmantojami iestādes kolektīvajiem pasākumiem. Instrukcijas projekta mērķis ir noteikt ierobežojumus, kādos gadījumos un kādā apmērā valsts pārvaldes iestāžu kolektīvajiem pasākumiem ir izmantojami valsts budžeta līdzekļi. Instrukcijas projekts paredz, ka 2009. gadā kolektīvajiem pasākumiem valsts budžeta līdzekļi nav izmantojami.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas komisija apstiprinājusi plānu, saskaņā ar kuru parastās kvēlspuldzes pakāpeniski aizstās ar ekonomiskajām spuldzēm, ziņo Deutsche Welle.

2009. gada septembrī no pārdošanas izņems 100 vatu spuldzes. Sākot ar 2010. gadu, tām sekos arī 75 vatu spuldzītes. Līdz 2012. gadam uz eiropiešu veikalu plauktiem nepaliks nevienas parastās kvēlspuldzes.

Saskaņā ar EK plānu, spuldzītes, kas nāks vietā, nodrošinās elektroenerģijas patēriņa samazināšanos par 75 % .

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šveices privātās bankas sākušas aizliegt saviem augstākā ranga vadītājiem ceļot uz ārvalstīm, ieskaitot pat Franciju un Vāciju, jo pastāv bažas, ka viņus varētu aizturēt, ņemot vērā globālos pasākumus, kas vērsti pret banku noslēpumiem, raksta Financial Times.

Vienas no Ženēvas vadošajām bankām vadītājs, kura vārds netiek minēts, norādījis, ka pieaug tādu valstu skaits, kas, cenšoties apkarot izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, vēlas iejaukties citu banku noslēpumos. Tas bankām liek pieņemt attiecīgus lēmumus, lai aizsargātu savus darbiniekus.

Ceļojumu aizliegumi, kurus nav ieviesušas visas bankas, ieviesti pēc Šveices lielākās bankas UBS baņķiera aizturēšanas ASV saistībā ar ASV federālo izmeklēšanu nodokļu jautājumā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas ekonomikas stimulēšanas plānā iekļauts noteikums, ka darba devējs nav tiesīgas atlaist darbinieku, atsaucoties uz The Financial Times, ziņo Dp.ru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas valdība aizliegusi roka grupas Rammstein jaunā albuma publisku izstādīšanu veikalos, jo tajā kultivēts sadomazohisms, ziņo Reuters.

Valdības pārstāvjiem aizvainojošas šķitušas gan atsevišķas Rammstein diesmas, gan arī paša albuma dizains. Uz albuma vāciņa priekšpusē redzami grupas dalībnieki un kāda kaila sieviete, kura guļ uz galda. Vienam no grupas dalībniekiem rokā ir asmens, ar kuru viņš it kā grasās griezt sievietei.

Rammstein albums Liebe ist Fuer Alle Da (Love is For All) kopš tā izdošanas aptuveni pirms mēneša pasaulē ir bijis pārdotāko albumu augšgalā, ieņemot pirmo vietu Vācijā, Šveicē, Austrijā, Dānijā, Čehijas Republikā, Somijā un Nīderlandē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paziņoja par pilnīgu importa aizliegumu jebkurai zīdaiņu pārtikas produkcijai, kas satur piena mikroelementus. Šāds aizliegums seko notikumiem Ķīnā, kur no zīdaiņu pārtikas saindējās vairāki tūkstoši mazuļu, ziņo Associated Press.

Tāpat ES nolēma ieviest stingrāku kontroli arī citiem pārtikas produktiem, kas tiek importēti no Ķīnas.

ES netiek importēti piena produkti no Ķīnas, taču bažas radušās arī par citiem produktiem, piemēram, šokolādi, konfektēm un cepumiem, kuru sastāvā arī varētu būt piens.

Francija ir gājusi vēl tālāk, aizliedzot tirdzniecību pilnīgi visai Ķīnā ražotajai produkcijai, kuras sastāvā ir jebkāds daudzums piena.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairākas lielākās pasaules kompānijas, saistībā ar cūku gripas epidēmiju, pieņēmušas lēmumu uz laiku atteikties no ārvalstu komandējumiem, ziņo Lenta.ru.

Kompānija Honda paziņojusi, ka tā visiem saviem darbiniekiem aizliegusi doties komandējumos līdz 6. maijam.

ASV kompānija Genzyme aizliegusi saviem darbiniekiem doties komandējumos uz Meksiku, bet tie, kas jau atrodas tur, kompānija aizliegusi pārvietoties vai arī izbraukt no tās.

Savukārt kompānija Nokia saviem darbiniekiem, kuri atgriezušies no Meksikas, aizliegusi ierasties darbā agrāk kā 72 stundas no ierašanās brīža valstī.

Līdzīgi rīkojušās arī tādas kompānijas kā Xerox, Ernst & Young, Adidas, Swiss Re, Lufthansa un Reuters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Neste atklāj DUS smagajam transportam

Jānis Rancāns, 21.12.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Degvielas tirgotājs Neste Latvija Rīgā atklājis jaunu Neste Oil degvielas uzpildes stacuju (DUS), kas paredzēta smagajam transportam.

Kompānija norāda, ka šī būs pirmā Neste Oil DUS Latvijā, kura paredzēta tikai smagajam transportam, un 56. Neste Oil DUS valstī. Stacijas būvniecībā investēti ap 175 tūkstošiem latu (250 tūkstoši eiro). Jaunā stacija atrodas Maskavas ielā 448b, šosejas Rīga – Daugavpils malā.

Jaunatvērtā DUS ir aprīkota ar kombinētās darbības ātrgaitas dīzeļdegvielas sūkni, kas papildināts ar satelīta un AdBlue iekārtām. Dīzeļdegviela, tā pat kā visās pārējās, jaunajā DUS tiek piegādāta no Neste Oil rūpnīcas Somijā.

Kompānija skaidro, ka jaunajā DUS ievēroti visi augstākās drošības un vides aizsardzības standarti. DUS aprīkota ar jaunākajām LED Luci Series lampām, kas ļauj ietaupīt elektroenerģijas patēriņu līdz pat 75%, salīdzinājumā ar iepriekš izmantotajām zemspiediena dzīvsudraba un augstspiediena gāzizlādes spuldzēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Viedtālruņu tapšanas pirmais posms – darbs saindētā vidē, saņemot grašus

Jānis Rancāns, 30.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riskējot ar dzīvības briesmām, strādājot primitīvos apstākļos un saindētā vidē, raktuvēs Kongo Demokrātiskās republikas austrumos tiek iegūts kasiterīts, kobalts un mangāns – elementi, kas nepieciešami tādu moderno tehnoloģiju kā viedtālruņi un planšetdatori ražošanai.

Saskaņā ar organizācijas World Vision pētījumu, gandrīz puse (40%) raktuvēs strādājošo ir bērni, no kuriem daļa ir tikai astoņus gadus veci. Organizācija konstatējusi, ka daudzi raktuvēs strādājošie slimo ar dažādām slimībām, ko izraisījis piesārņojums vai atrašanās dzīvsudraba un urāna tuvumā.

Pūloties iegūt derīgos izrakteņus, kurus pēc tam izmantos moderno tehnoloģiju nozare, raktuvēs strādājošie pakļauti dzīvības briesmām un bieži tiek sakropļoti, tikpat kā nepastāvošās darba aizsardzības dēļ. Primitīvos apstākļos iegūtie derīgie izrakteņi pēc tam par dažiem dolāriem tiek pārdoti ķīniešu uzpircējiem. Liela daļa raktuvju ir arī nelegālas, kur bieži vien notiek nelaimes gadījumi. Aizvadītajā nedēļā Kongo Ziemeļkivu provincē raktuvju nogruvumā bojā gāja divdesmit cilvēki.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien, 2.janvārī, Latvijas rietumu un centrālajos novados būtiski pastiprināsies ziemeļu vējš, tādēļ sinoptiķi izsludinājuši oranžās krāsas brīdinājumu.

Piekrastē vēja ātrums brāzmās sasniegs 23-28 metrus sekundē (m/s), lielākās brāzmas skars Kurzemes rietumkrastu - Ventspili, Pāvilostu un Liepājas jūrmalu.

Tālāk no jūras ziemeļu vējš brāzmās pastiprināsies līdz 16-22 m/s, bet ciklona centrā Latgalē, Sēlijā un Vidzemes austrumos līdz vakaram gaidāms lēns vējš.

Tā kā stiprākais vējš paliks jūrā un uz Latvijas zemes atbilstoši Boforta skalai tas nesasniegs vētras spēku, nav gaidāmi būtiski vēja postījumi.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis arī dzeltenās krāsas brīdinājumu par ilgstošu sniegputeni, kas izraisīs redzamības pasliktināšanos un sniega sanesumu veidošanos atsevišķos ceļa posmos. Sniega segas vidējais biezums dienas laikā vietām pieaugs par sešiem centimetriem.

Komentāri

Pievienot komentāru