Jaunākais izdevums

Pēdējos gados lielgabarīta plastmasas izstrādājumu ražotāja SIA Rotons apgrozījums aug par 10% līdz 15% gadā, būtiski ir palielinājies eksporta īpatsvars, trešdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

SIA Rotons ražo lielgabarīta plastmasas izstrādājumus, izmantojot divu veidu tehnoloģijas – rotējošo formēšanu, kas tiek izmantota sērijveida detaļu ražošanai, un metināšanu ar ekstrūderiem, ko pielieto gadījumos, kad tiek ražotas nestandarta detaļas. «Mūsu ražotne ir aprīkota ar rotējošās formēšanas iekārtu polietilēna un polipropilēna detaļu ražošanai, kā arī ar poliuretāna putu dozēšanas iekārtu. Šo tehnoloģiju apvienošana dod iespēju ražot plastmasas izstrādājumus ar unikālām siltumizolācijas īpašībām,» raksturo Bruno Vagulovičs, SIA Rotons Pārdošanas daļas vadītājs. Kompānijas ražotnē tiek veikta lielu – līdz pat trīs metru diametrā – plastmasas detaļu izgatavošana, taču uzņēmuma sortimentā ietilpst arī mazāka izmēra izstrādājumi pārtikas rūpniecībai, ceļu satiksmes regulēšanai un dārzam. Uzņēmuma konstruktori izstrādājuši dažāda tilpuma plastmasas tvertnes, kas paredzētas uzstādīšanai zem zemes. To konstrukcija ir piemērota lietošanai Ziemeļeiropas ģeodēziskajos apstākļos. Atkarībā no papildaprīkojuma tās iespējams izmantot notekūdeņu attīrīšanas sistēmās, lietus ūdens uzkrāšanai, tauku un naftas atdalīšanai utt. Pērn uzņēmuma ražotās tvertnes tika sertificētas atbilstoši ES standartiem un sākts to eksports uz Igauniju un Vāciju. Nākamgad iecerēts attīstīt sadarbību ar uzņēmumiem Zviedrijā.

Salīdzinot tirgus situāciju dažādās valstīs, B. Vagulovičs min interesantu piemēru, – sākotnēji uzņēmums zviedriem piedāvāja plastmasas tvertnes oranžā krāsā. Latvijā šī krāsa klientiem patika, turklāt šie produkti atrodas zem zemes un ikdienā nav redzami. Izrādījās, ka zviedru skatījumā tā ir ļoti nepievilcīga krāsa, un izstādē neviens šīs nianses dēļ nepievērsa uzņēmumam uzmanību. Pavisam cita situācija ir ar zaļo krāsu, ko SIA Rotons izmanto tagad – gan vāciešiem, gan zviedriem tā ļoti iet pie sirds.

Visu rakstu Noskatījuši Zviedrijas tirgu lasiet 21. oktobra laikrakstā Dienas Bizness.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Luminor" banka piešķīrusi finansējumu lielgabarīta plastmasas izstrādājumu ražotājam SIA "Rotons" 350 tūkstošu eiro apmērā. Aizdevums paredzēts uzņēmuma ražošanas ēkas paplašināšanai un jaudīgas rotējošās formēšanas iekārtas iegādei.

Latvijas uzņēmums SIA "Rotons" specializējas plastmasas tvertņu, septiķu, bioloģisko attīrīšanas iekārtu, kanalizācijas sūkņu staciju, kā arī pontonu, laipu un plostu konstrukciju ražošanā. "Rotons" ir vienīgais uzņēmums Latvijā, kas izmanto rotējošās formēšanas tehnoloģiju izstrādājumu sērijveida ražošanai.

60% no saražotās produkcijas SIA "Rotons" eksportē, un galvenais eksporta tirgus ir Zviedrija. Tāpat produkcija tiek eksportēta uz Igauniju, Lietuvu, Vāciju, Rumāniju, Krieviju, Gruziju un citām valstīm.

""Rotons" tika izveidots ar domu vietējā tirgus vajadzībām ražot lielgabarīta plastmasas tvertnes un citus izstrādājumus, kuru transportēšana parasti saistās ar lielām izmaksām. Vairāk nekā desmit darbības gadu laikā esam iemācījušies strādāt tā, ka paši esam kļuvuši par eksportētājiem un mūsu pārdošanas apjoms šogad pārsniegs 3 miljonus eiro. Lai turpinātu attīstīt ražošanu, mums nepieciešams paplašināt ražošanas platības, tāpēc esam nolēmuši būvēt jaunu angāru, kas paredzēts tieši kanalizācijas sūkņu staciju un liela tilpuma tvertņu ražošanai. Tajā plānojam uzstādīt tehnisko aprīkojumu, kas būtiski atvieglos roku darbu un uzlabos produktivitāti. Pēc jaunā angāra uzbūves mūsu ražošanas ēku kopējā platība pārsniegs 2500 m2. Šī projekta finansēšanai tiek izmantoti gan uzņēmuma līdzekļi, gan bankas aizdevums, un kopējais investīciju apjoms sasniedz 540 000 eiro," Armands Mucenieks, SIA "Rotons" valdes priekšsēdētājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Plastmasas ražotāji akcentē eksportu

Kristīne Stepiņa
, 19.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Palielinoties izejmateriālu cenai, sadārdzinās plastmasas izstrādājumi; vietējos ražotājus vilina ārvalstu tirgus, pieaug otrreizējā izejvielu pārstrāde

Plastmasas un gumijas izstrādājumu ražošanas nozare pērn apgrozījusi 150,5 milj. eiro, uzrādot 1,18% kritumu salīdzinājumā ar 2013. gadu (152,3 milj. eiro), izriet no Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotajiem datiem. Eksporta apjoms 2014. gadā ir palielinājies vairāk nekā par 4% un sasniedzis 61,5%.

Lai plastmasas ražošana Latvijā attīstītos, nav nepieciešamā atbalsta no valsts, taču klibo nodokļu politika un ir nesamērīgi augstas darbaspēka izmaksas, uzskata lielgabarīta plastmasas ražotāja SIA Rotons īpašnieks un vadītājs Armands Mucenieks. Tā kā uzņēmumā plastmasas izstrādājumu ražošanas process ir saistīts ar intensīvu roku darbu, darbaspēka izmaksas ir augstas, turklāt, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, Latvijas plastmasas ražotājiem nav visu nepieciešamo dūžu konkurētspējas stiprināšanai. Vienīgais atbalsts plastmasas ražotājiem ir iekārtu iegādē. SIA Rotons ar LIAA starpniecību ir saņēmis ES finansējumu aptuveni 0,5 miljonu eiro apjomā jaunas rotējošās formēšanas iekārtas polietilēna un polipropilēna detaļu ražošanai. Ražošana, izmantojot jauno iekārtu, sākta šī gada aprīļa beigās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksporta un inovācijas balvai 2015 otrajā kārtā izvirzīti 32 uzņēmumi

Dienas Bizness, 08.10.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) un Ekonomikas ministrijas rīkotā konkursa Eksporta un inovācijas balva 2015 četrās kategorijās iesniegti 105 pieteikumi no uzņēmumiem visā Latvijā. Konkursa otrajai kārtai izvirzīti 32 uzņēmumi, informē LIAA.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants lielo un vidējo komercsabiedrību grupā 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: AS ABLV Bank, SIA Atea Global Services, SIA Bio-Venta, Graanul Invest, SIA Kreiss, SIA Livonia print, SIA Nordic Homes, IK Rešetilovs un Co, AS SAF Tehnika.

Konkursa kategorijā Eksportspējīgākais komersants mazo komercsabiedrību grupā 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: SIA D Dupleks, SIA El Prod, SIA Glamoralle, SIA Infogram, SIA Preco, SIA Premium chocolate, SIA Rotons, SIA Velo sock, SIA Vizulo.

Konkursa kategorijā Importa aizstājējprodukts 2. kārtā izvirzīti šādi uzņēmumi: SIA Centre composite (aviācijas inženierpakalpojumi), SIA D Dupleks (gludstobra ložu munīcija), SIA Dizaina papīrlietas (Purpurs grāmatu sērija Etno), SIA GIGI Bloks (GIGI Bloks lielizmēra rotaļkluči), SIA Hebe (bērnu apģērbi), SIA LAT eko food (mammas gardais biezpiens Rūdolfs), SIA Linum color (Paint Eco beices), SIA MILZU! (graudaugu pārslas MILZU!), SIA Vizulo (āra un iekštelpu gaismekļu produktu līnijas).

Komentāri

Pievienot komentāru