Jaunākais izdevums

Tevi varētu interesēt

Dalies ar šo rakstu

Oktobrī eirozonas biznesa aktivitāte negaidīti palēninājusies, liecina jaunākais Markit iepirkumu menedžeru indekss.

Oktobrī tas sasniedzis 51,5 punktus, kas ir sliktāk nekā prognozēja eksperti. Septembrī indekss sasniedza divu gadu augstāko atzīmi – 52,2 punktus.

Kā paziņojumā norāda Markit, izaugsme līdz trīs mēnešu zemākajam līmenim sarukusi Vācijā, bet Francijā novērots neliels pieaugums. Pārējās eirozonas valstīs novērojams mērens aktivitātes pieaugums, kas šajās valstīs ir pirmoreiz kopš 2011. gada.

Jauno pasūtījumu apjomi pieauga trešo mēnesi pēc kārtas, tomēr uzrādīja izaugsmes tempa bremzēšanos.

Tiesa gan, Markit galvenais ekonomists Kriss Viljamsons uzsver, ka indeksa kritums oktobrī sagādā vilšanos, tomēr nevajadzētu skatīties uz viena mēneša datiem. «Ir pāragri teikt, ka atveseļošanās zaudē savu impulsu, un svarīgāk ir tas, ka indekss aizvien ir virs 50 punktiem jau ceturto mēnesi pēc kārtas un uzrāda, ka eirozonas ekonomika pieaugusi par 0,2% ceturkšņa laikā, kas liecina par, lai arī lēnu, bet atveseļošanās turpināšanos,» saka Markit pārstāvis.

Tāpat viņš norādījis, ka indeksa samazinājums apstiprina Eiropas Centrālās bankas teikto par to, ka ekonomikas atveseļošanās ir lēna, neviennozīmīga un trausla.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Naftas cena nedaudz pakāpjas

Žanete Hāka, 22.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturdien naftas cena nedaudz pieauga pēc tam, kad lielākais melnā zelta patērētājs – Ķīna – publicēja labākus ražošanas datus, nekā iepriekš prognozēts.

ASV vieglās jēlnaftas WTI cena oktobra piegādēm pieauga par 0,35% līdz 104,21 dolāram par barelu. Savukārt Brent cena palielinājās par 0,12% līdz 109,94 dolāriem par barelu.

Jāpiebilst, ka Ķīnas iepirkuma menedžeru indekss augustā pieaudzis līdz 50,1 punktam. Eksperti gaidīja, ka tas būs 48 punktu līmenī.

Trešdien tika publicēts iknedēļas Enerģētikas informācijas administrācijas pārskats, kas uzrādīja lielāku ASV naftas rezervju kritumu, nekā iepriekš tika gaidīts. Pagājušajā nedēļā jēlnaftas uzkrājumi sarukuši par 1,4 miljoniem barelu.

Goldman Sachs norāda, ka pasaules naftas rezerves ir ievērojami sarukušas, kas varētu veicināt cenas pieaugumu līdz 115 dolāriem tuvākajā laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru