Pasaulē

Eiropas Savienība var noteikt embargo Sīrijas naftai

Jānis Šķupelis, 25.08.2011

Jaunākais izdevums

Eiropas Savienība (ES) nākamās nedēļas laikā, visticamāk, lems par embargo uzlikšanu Sīrijas naftai, lai pastiprinātu spiedienu pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, raksta Reuters.

Šobrīd Apvienotās Nācijas lēš, ka pēdējo piecu mēnešu laikā Bašara al Asada režīms ir vainojams aptuveni pie 2,2 tūkst. civiliedzīvotāju-demonstrantu nogalināšanas. Izskatās, ka Eiropas Savienība, kura iesaldējusi vairāku režīmam tuvu stāvošu personu banku kontus un liegusi tām ieceļot ES valstīs, ir nobriedusi vēl noteiktākiem soļiem, ziņo Reuters.

Jānorāda, ka naftas sektors nodrošina aptuveni ceturto daļu Sīrijas iekšzemes kopprodukta, un aptuveni 90% naftas produktu Sīrija eksportē tieši uz Eiropas Savienības valstīm – Nīderlandi, Itāliju, Franciju un Spāniju (Lībija dienā eksportē aptuveni 150 tūkst. barelu naftas). Tiesa gan, viss nav tik vienkārš, jo arī Eiropas valstīm Sīrijas nafta tomēr ir nepieciešama un var iedragāt šo valstu komerciālās intereses laikā, kad par ekonomikas izaugsmes turpināšanos pastāv lielas bažas (Tiesa gan, Sīrijas naftas eksporta apjomi ir samērā mazi). Tādējādi ir iespējams, ka tiks lemts par citādāku sankciju variāciju (kas gan tāpat varētu būt saistīta ar naftas nozari). Piemēram, tiek spriests par to, kādi mēri varētu tikt pieņemti, lai ietekmētu atsevišķu Sīrijas uzņēmumu darbību, piemēram, varētu tikt traucēta to sadarbība ar Eiropas kompānijām.

Jāpiebilst, ka šā mēneša sākumā Sīrijas naftai un tās produktiem embargo uzlika ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieru plosītajā Sīrijā atslēgts internets un traucēti telefonsakari, tādējādi no valsts liedzot izkļūt gandrīz jebkādai informācijai. Sīrijas valdība notikušajā vaino nemierniekus, tikmēr Google valsts iedzīvotājiem sācis piedāvāt alternatīvu saziņas veidu.

Internets Sīrijā bez brīdinājuma ticis atslēgts ceturtdien ap pusdienlaiku, liecina ASV tīmekļa analītikas kompānijas Renesys Corp. dati. Savukārt Sīrijas opozīcija norāda, ka lielā valsts daļā nedarbojas ne tikai internets, bet arī mobilo sakaru tīkli un arī stacionāro tālruņu līnijas.

Sīrijas valdība notikušajā vainojusi nemierniekus. «Teroristi uzbrukuši interneta līnijām, kas izraisījis sakaru zudumu daļā teritorijas,» runājot valdībai piederošā televīzijā, sacīja Sīrijas informācijas ministrs.

Interneta atslēgšana Sīrijā tiek saistīta ar pēdējo dienu smagajām kaujām Damaskas pievārtē. Ceturtdien sīvas sadursmes izcēlās Sīrijas galvaspilsētas lidostas apkaimē. Aculiecinieki stāsta, ka Sīrijas valdība pie Damaskas uzsākusi vienu no pēdējā laika spēcīgākajām ofensīvām pret nemierniekiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO: gandrīz miljonam Sīrijas bēgļu pēc mēneša sāks pietrūkt pārtikas

Jānis Rancāns, 06.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tuvāko nedēļu laikā Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) Bēgļu aģentūrai var pietrūkt esošo līdzekļu, lai uzturētu gandrīz miljonu Sīrijas bēgļu, kas apmetušies Libānā.

Līdzīgas problēmas pastāvot arī citās Sīrijas kaimiņvalstīs, kurās patvērumu meklējuši no pilsoņkara plosītās valsts aizbēgušie. Gan Turcijas, gan Jordānijas un Irākas varasiestādes norāda, ka lielais bēgļu pieplūdums rada problēmas.

Paredzams, ka, situācijai paliekot nemainīgai, sākot ar 1. oktobri Libānā esošajiem vairāk nekā 720 tūkstošiem Sīrijas bēgļu sāks pietrūkt pārtikas. Iepriekš ANO bēgļu uzturēšanai vienojās piešķirt aptuveni 1,3 miljardus eiro, tomēr no šīs summas šobrīd saņemti tikai 27%.

Db.lv jau vēstīja, ka vairāk nekā divi miljoni Sīrijas iedzīvotāju devušies bēgļu gaitās, lai izvairītos no šo valsti pārņēmušā pilsoņu kara, atklājusi ANO Bēgļu aģentūra. Sīrijas bēgļu lielākais īpatsvars ir Jordānijā, Libānā un Turcijā. Saistībā ar ievērojamo bēgļu pieplūdumu šajās valstīs pieaugusi sociālā un politiskā spriedze. Saskaņā ar ANO datiem – bēgļu gaitās devušies Sīrijas iedzīvotāji pārsniedz jebkuras citas nācijas bēgļu skaitu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV raķešu triecienā Šairatas aviobāzē Sīrijas vidienē nogalināti vismaz seši cilvēki un faktiski iznīcināti teju visi objekti tajā, paziņoja Sīrijas armija un novērotāju organizācija.

«Aviobāze tika gandrīz pilnībā iznīcināta - skrejceļš, degvielas cisternas un pretgaisa aizsardzība - viss tika saspridzināts gabalos,» sacīja Londonā bāzētās nevalstiskās organizācijas Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) direktors Rami Abderrahmans. «Tur uz vietas bija iznīcinātāji Su-22, Su-24 un MiG-23. Pēc viņa teiktā, triecienā arī sapostītas virsnieku kazarmas.

Sīrijas armija nosodīja ASV «agresiju» kā starptautisko tiesību pārkāpumu un paziņoja, ka triecienā nogalināti vismaz seši cilvēki un nodarīti smagi postījumi.

Valsts televīzijā nolasītajā armijas paziņojumā teikts, ka triecieni padara ASV par partneri teroristu grupējumiem, kas saistīti ar Al Qaeda un Islāma valsts. Triecieni arī vājinās cīņu pret terorismu, norādīja armija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā divi miljoni Sīrijas iedzīvotāju ir devušies bēgļu gaitās, lai izvairītos no šo valsti pārņēmušā pilsoņu kara, atklājusi ANO bēgļu aģentūra.

Sīrijas bēgļi devušies uz kaimiņvalstīm un lielākais to īpatsvars ir Jordānijā, Libānā un Turcijā. Gandrīz miljons Sīrijas bēgļu – 700 tūkstoši devušies uz Libānu, saistībā ar ko šajā valstī pieaugusi sociālā un politiskā spriedze. Saskaņā ar ANO datiem – bēgļu gaitās devušies Sīrijas iedzīvotāji pārsniedz jebkuras citas nācijas bēgļu skaitu.

Aptuveni puse Sīrijas bēgļu ir bērni, no kuriem trīs ceturtdaļas ir vecumā līdz 11 gadiem. Tikai nedaudz vairāk par 100 tūkstošiem bēgļu gaitās esošajiem bērniem turpina izglītību un ANO brīdina, ka Sīriju pēc kara beigām sagaida «zaudētās paaudzes» rašanās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien draudēja iznīcināt Turcijas ekonomiku, ja tā pārkāps zināmu robežu. Tiesa gan, prezidents konkrēti nenorādīja, par kādiem pārkāpumiem viņš Turciju varētu sodīt.

«Ja Turcija izdarīs kaut ko tādu, ko es savā dižajā un nepārspējamajā gudrībā uzskatīšu par zināmu robežu pārkāpšanu, es pilnībā iznīcināšu un izsvītrošu Turcijas ekonomiku, kā es to iepriekš jau esmu darījis,» tviterī brīdināja Tramps.

Tirgi nekavējoties reaģēja uz ASV līdera draudiem. Pēc tvīta publicēšanas Turcijas liras kurss krities par 2,31%, vēsta biznesa portāls «MarketWatch».

ASV bruņotie spēki sākuši pamest pozīcijas līdzās Turcijas-Sīrijas robežai pēc tam, kad Baltais nams svētdien paziņoja, ka nestāsies ceļā Turcijas operācijai pret Sīrijas kurdu kaujiniekiem, kas ar ASV palīdzību spēlēja izšķirošu lomu «Islāma valsts» «kalifāta» sagrāvē Sīrijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ANO sūtņa Annana pamiers sašūpojas; Sīrijā turpinās asinsizliešana

Gunta Kursiša, 10.04.2012

Sērotāji nes mirušā Lībijas televīzijā Al Jadeed strādājošo operatoru. Viņš tika nošauts Lībijas - Sīrijas robežas tuvumā pirmdien.

Foto: AP/ Scanpix Sweden

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neņemot vērā, ka tuvojas ANO izvirzītais pamiera termiņš, līdz kuram Sīrijas valdībai ir jāpārtrauc karadarbība, Sīrijā turpinās asinsizliešana, vēsta BBC.

Saskaņā ar ANO un Arābu Līgas speciālo sūtni Kofi Annanu – līdz otrdienai Sīrijas karaspēkam vajadzēja būt izvestam no apdzīvotajiem centriem un tāpat bija jābūt pārtrauktai asinsizliešanai pret civiliedzīvotājiem. Savukārt pilnīgs pamiers tika gaidīts iestājamies ceturtdien.

Tomēr aktīvisti Sīrijā ziņo, ka valdības karaspēks vēl otrdienas rītā turpināja apšaudīt valsts dienvidu pilsētu Homsu. Militāra aktivitāte bijusi arī Alepo un citos Sīrijas reģionos.

Savukārt pirmdien vairāki cilvēki tika ievainoti un divi nogalināti Turcijas bēgļu nometnē. Turcijas premjerministrs paziņoja, ka šis incidents ir «skaidrs robežu pārkāpums» un ka valsts pieņems attiecīgus plānus tālākai rīcībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz Bašara Al Asada paziņojumu, ka Sīrija atteiksies no saviem ķīmiskajiem ieročiem, ASV joprojām ir gatavas veikt uzbrukumus režīma militārajiem objektiem, pavēstījis Valsts sekretārs Džons Kerijs.

Tikmēr Ženēvā turpinās ASV un Krievijas sarunas saistībā ar Sīrijas ķīmiskajiem ieročiem. Iepriekš Sīrijas prezidents paziņoja, ka no ķīmiskajiem ieročiem varētu atteikties, ja ASV pārtrauks atbalstīt nemierniekus, kas cīnās pret Damaskas režīmu.

Sarunā ar Krievijas televīziju B. Al Asads norādīja, ka ir gatavs parakstīt starptautisku konvenciju, kas aizliedz ķīmiskos ieročus, bet pašus to krājumus mēneša laikā nodos starptautiskajai kontrolei. Savukārt ASV uzskata, ka Sīrijas režīmam ķīmisko ieroču nodošana starptautiskajai kontrolei būtu jāveic ātrākā tempā, bet Bašars Al Asads nav tādā situācijā, lai par to diskutētu. Šādu uzskatu Dž. Kerijs paudis, tiekoties ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

ASV raķešu triecieni Sīrijā ir adekvāta rīcība ķīmisko ieroču izmantošanas ierobežošanai

Zane Atlāce - Bistere, 07.04.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV veiktie raķešu triecieni Šairatas gaisa spēku bāzei Sīrijā ir adekvāta rīcība, lai nepieļautu atkārtotu ķīmisko ieroču izmantošanu pret Sīrijas civiliedzīvotājiem, uzskata Latvijas Ārlietu ministrija.

Tas ir skaidrs signāls, ka ķīmisko ieroču izplatīšana un izmantošana nav pieļaujama, ministrija norāda presei izplatītajā paziņojumā.

5. aprīlī Ārlietu ministrija nosodīja ķīmisko ieroču uzbrukumu civiliedzīvotājiem Sīrijas Idlibas provincē un aicināja nekavējoties izmeklēt notikušā apstākļus un sodīt tos, kas ir atbildīgi par šādiem noziegumiem.

Vienlaikus Ārlietu ministrija izsaka cerību, ka ANO Drošības padomes dalībvalstis tomēr spēs vienoties par rezolūciju, kas nosodītu ķīmisko ieroču uzbrukumu un ļautu izmeklēt notikušo.

Sīrijas valdības veiktais ķīmisko ieroču uzbrukums ir smags starptautisko normu un tiesību, tostarp Konvencijas par ķīmisko ieroču izstrādes, izgatavošanas, uzkrāšanas un pielietošanas aizliegumu un ķīmisko ieroču iznīcināšanu, pārkāpums. Kā konvencijas dalībvalsts, Sīrijas valdība ir atbildīga par tajā noteikto saistību ievērošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Noteikts, kāda ir Krievijas embargo un rubļa vērtības krituma ietekme uz Latvijas ekonomiku

Žanete Hāka, 31.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas Tehniskās Universitātes eksperti veikuši pētījumu par to, kāda ir bijusi ekonomikas embargo un Krievijas rubļa krituma ietekme uz Latvijas tautsaimniecību, DB rīkotajā diskusijā «Latvijas – Krievijas ekonomiskā sadarbība vakar, šodien, rītdien?» informēja Rīgas Tehniskās Universitātes profesors Remigijs Počs.

Pētījumā secināts, ka ekonomikas embargo rezultātā Latvijas eksports uz Krieviju sankciju skartajās preču grupās 2014.gadā samazinājās par 6,7 miljoniem eiro, bet 2015.gadā – par 50,4 miljoniem eiro, kopumā sasniedzot 57,3 miljonus eiro,

Lielākais kritums vērojams gaļas, zivju izstrādājumu apjomam.

Jāņem vērā, ka, piemērojot sankcijas, pieauga arī citu valstu saražoto preču apjomi tirgū, palielinot konkurenci ES, līdz ar to pētījumā ir aprēķināti zaudējumi no eksporta uz citām valstīm. Secināts, ka reģionālās konkurences pieauguma dēļ Latvijas eksports sankcijas precēm 2014.gadā samazinājās par 77 miljoniem eiro, bet 2015.gadā – par 124 miljoniem eiro, kopējai summai sasniedzot 200 miljonus eiro, liecina pētījums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Elksniņš: atbalsta vietā skan solījumi, darbu nav

Intervēja Māris Ķirsons, 27.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz Dienas Biznesa jautājumiem atbild Andrejs Elksniņš, Saskaņas centra vēlēšanu saraksta līderis Latgalē.

Kā vērtējat valdības rīcību saistībā ar ES un Latvijas «laipnībām», kas rezultējās ar Krievijas embargo pārtikas precēm?

Latvija ir neliela valsts un ir jārēķinās ar reālo ģeopolitisko situāciju, kāda tā ir. Tomēr pie varas esošie politiķi, vēl pirms ES augstākajā līmenī lēma par kādām sankcijām pret Krieviju saistībā ar notikumiem Austrumukrainā, jau pieprasīja stingrākas sankcijas, ignorējot iespējamo Krievijas pretreakciju. Lai arī Latvijas valdība jau šā gada sākumā slepenās sēdēs runāja par Austrumukrainas notikumu iespējamo ietekmi uz mūsu valsts ekonomiku, tomēr nekas nav dzirdēts, ka būtu bijuši izstrādāti kādi tālākas attīstības scenāriji A, B, C. Rezultātā Krievijas atbilde: pārtikas produktu embargo ir kā auksta ūdens šalts uz galvas. Kāpēc? Tāpēc, ka nekāda konkrēta pasākumu plāna, ko valdība iedarbinātu, nav. Jā, ir vispārīgas frāzes – palīdzēsim, risināsim un tamlīdzīgi, taču nekā reāla, taustāma vēl nav. Pirmsvēlēšanu skurbulī valdība apgalvo, ka sankcijas ietekmē tikai 50 milj. eiro eksportu un tas jau nekas briesmīgs nav. Un tas tiek teikts situācijā, kad 2013. g. uz Krieviju no Latvijas tika eksportēti pārtikas produkti par 650 milj. eiro. Protams, Krievijas embargo vismaz pašlaik neskarot zivju konservu un alkohola ražotājus, taču austrumu kaimiņvalstī jau skan aicinājumi šo embargo papildināt ar visu veidu konserviem, alkoholu, tabaku un pat vieglajām automašīnām. Un ja vēl Krievija nolems mainīt tranzītpreču plūsmu, tad līdzās pašreizējā embargo rezultātā cietušo autopārvadātāju pulkam pievienosies tranzīts – Latvijas dzelzceļš, Rīgas, Ventspils, Liepājas ostas, tajās strādājošas stividorkompānijas. Kopumā situācijas tālākā eskalācija un jo īpaši Latvijas politiķu aicinājumi uz vēl bargākām sankcijām pret Krieviju, kā arī Polijas un Lietuvas ražotāju vēlme uz Krieviju neaizsūtītos produktus daļēji realizēt mūsu valstī Latvijas IKP var apcirpt pat par piektdaļu. Pieļauju, ka pēc vēlēšanām tie paši, kuri šo Krievijas embargo sankciju defektu raksturo kā nenozīmīgu, to sāks parādīt daudz draudīgākos apjomos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Baltais nams: nav šaubu, ka Sīrija izmantojusi ķīmiskos ieročus; uzbrukums varētu sākties jau ceturtdien

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nav šaubu, ka Sīrijas valdība izmantojusi ķīmiskos ieročus un ir jāsauc pie atbildības, atzinis ASV viceprezidents Džo Baidens.

«Neviens nešaubās par to, ka nevainīgi vīrieši, sievietes un bērni kļuvuši par ķīmisko ieroču izmantošanas upuriem Sīrijā. Nav ne mazāko šaubu, kurš ir atbildīgs par briesmīgo ķīmisko ieroču izmantošanu Sīrijā: Sīrijas režīms,» sacījis Džo Baidena sacīto citē NBCNews.

Triecieni Sīrijas prezidenta Bašara Al Asada valdības spēku militārajiem objektiem varētu sākties tuvāko dienu laikā, iespējams, jau ceturtdien, norādījušas Baltā Nama amatpersonas. Iespējams, pret Sīriju varētu tikt vērsti raķešu triecieni, kas ilgtu dažas dienas. Uzbrukumu mērķis gan nebūtu Bašara Al Asada režīma gāšana, bet gan lai piespiestu Sīriju pārtraukt ķīmisko ieroču izmantošanu. Raķešu triecieni pret Sīriju varētu tikt vērsti no ASV karaflotes kuģiem, kas atrodas Vidusjūrā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

Tramps brīdina Turciju par ekonomisku sagrāvi, ja tā uzbruks kurdiem

LETA--AFP, 14.01.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV prezidents Donalds Tramps svētdien brīdināja Turciju par ekonomisku sagrāvi, ja tā pēc ASV karaspēka atvilkšanas no Sīrijas uzbruks kurdu spēkiem, vienlaikus prezidents mudināja kurdus neprovocēt Ankaru.

«Mēs Turciju ekonomiski sagrausim, ja viņi uzbruks kurdiem,» tviterī brīdināja Tramps, mudinot arī izveidot 30 kilometru drošības zonu.

«Tāpat es negribu, ka kurdi provocē Turciju. Krievija, Irāna un Sīrija ir lielākie ieguvēji no ASV ilgtermiņa politikas iznīcināt »Islāma valsti« - dabīgie ienaidnieki. Mēs arī gūstam labumu, bet tagad ir laiks vest mūsu karavīrus mājās. Jāizbeidz bezgalīgie kari!»

Trampa pēkšņais 19.decembra paziņojums, ka no Sīrijas tiks izvesti 2000 tur dislocētie ASV karavīri, radīja satraukumu Vašingtonas amatpersonu vidū un ASV sabiedrotajos ārzemēs, bet ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss atkāpās no amata.

Tramps pēc sava sākotnējā paziņojuma, kas sabiedrotos pārsteidza nesagatavotus, kā arī izraisīja satraukumu Sīrijas kurdos, vēlāk skaidroja, ka karaspēka izvešana notikšot lēni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Lielākā daļa Latvijas uzņēmēju Krievijas embargo ietekmi neizjūt

Žanete Hāka, 13.11.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa jeb teju 67% Latvijas uzņēmēju atzinuši, ka viņu uzņēmumu darbību Krievijas noteiktais tirdzniecības embargo uz Eiropas Savienību nav ietekmējis, liecina Citadele Index aptauja.

22% uzņēmēju atklāj, ka ir izjutuši nelielu negatīvu embargo ietekmi, savukārt 8% uzsver, ka ir izjutuši lielu negatīvu ietekmi. Bet 1% uzņēmēju atzinuši, ka bijusi neliela pozitīva ietekme.

Dati rāda, ka atkarībā no uzņēmuma lieluma, Krievijas noteiktais embargo visbiežāk negatīvi ietekmējis mazos uzņēmumus. Kopumā negatīvu ietekmi izjutuši 33% mazo uzņēmumu, no kuriem lielu negatīvu ietekmi izjutuši 8%, bet 25% aptaujāto – nelielu negatīvu ietekmi. Vismazāk embargo ir jutuši lielie uzņēmumi, 74% no tiem atzinuši, ka embargo tos nav ietekmējis, 14% - izjutuši nelielu negatīvu ietekmi, 3% - lielu negatīvu ietekmi, savukārt tikpat daudz jeb 3% izjutuši lielu pozitīvu ietekmi un 6% - nelielu pozitīvu ietekmi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

ES ievieš embargo Irānas naftai

Jānis Šķupelis, 05.01.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība (ES), atbildot uz Irānas kodolprogrammas draudiem, ieviesusi embargo Irānas naftai, ziņo Reuters. Embargo gan spēkā stāsties pakāpeniski.

Tādējādi pasaules lielvaras mēģina finansiāli sagraut šo valsti, lai tā padotos Rietumu spiedienam un neturpinātu savu urāna bagātināšanas programmu.

Jāpiebilst, ka ASV prezidents Baraks Obama nesen kā parakstījis likumu, kas ietver jaunas sankcijas pret Irānu. To mērķis ir izolēt Irānas centrālo banku no globālās finanšu sistēmas. Jāpiebilst, ka caur Irānas centrālo banku notiek visi maksājumi par Irānas naftas un gāzes sektora darījumiem. Faktiski sankcijas skars Irānas naftas nozari, liekot citu valstu firmām izvēlēties starp sadarbību ar Irānas finanšu sektoru un centrālo banku vai arī ar ASV ekonomiku un finanšu sektoru. Proti, ASV varēs liegt pieeju savai finanšu sistēmai visām tām finanšu iestādēm, kas ar šo valsti sadarbojās «pārāk daudz» vai sadarbojas vispār. Lai neradītu pārāk lielu šoku naftas tirgum un tām citu valstu iestādēm, kas aktīvi sadarbojas ar Irānu, šis likums stāsies spēkā pamazām – sešu mēnešu laikā, ziņo Reuters. Tiesa gan, likums atļauj izņēmumus, ja tas ir ASV nacionālajās interesēs vai ja pārāk kropļos tirgu. Šāds jauns ASV likums varētu būt apgrūtinājums tādām valstīm, kas pērk Irānas naftu un kurām nav īpašu alternatīvu – Ķīnai, Indijai, Turcijai, Dienvidkorejai, Japānai. Nozīmīgi Irānas naftas pircēji ir arī Eiropā – Itālija (no Irānas tā saņem 13,3% no visas importētās naftas), Spānija (9,6%), Grieķija (34,7%) un Francija (4,4%). Šobrīd daudzām Eiropas valstīm, kuras pērk Irānas naftu, būs jāmeklē alternatīva.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valstis piedāvājušas savu palīdzību Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanā, kas paredzēta saskaņā ar panākto vienošanos starp Krieviju un ASV.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs vienošanos par Sīrijas ķīmisko ieroču arsenāla iznīcināšanu panāca sestdien Ženēvā aizvadīto sarunu laikā. Saskaņā ar panākto vienošanos Sīrijai nedēļas laikā jāatklāj informācija par visiem tās rīcībā esošajiem ķīmiskajiem ieročiem. Tāpat Sīrijai jāgarantē Ķīmisko ieroču aizlieguma organizācijas (OPCW) speciālistiem piekļuve savam arsenālam.

OPCW pārstāvjiem tikmēr līdz nākamā gada pirmajai pusei jāiznīcina Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls. Gadījumā, ja Sīrija vilcināsies ar šo noteikumu izpildīšanu, centīsies ķīmiskos ieročus nodot saviem sabiedrotajiem vai arī tos atkārtoti izmantos, ASV un Krievija varēs īstenot ANO VII nodaļu, kas nosaka militāra spēka izmantošanu. Sīrija panākto vienošanos apsveikusi, norādot, ka tā bijusi šīs valsts izcīnīta uzvara, kas izdevusies ar Krievijas draugu atbalstu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Francija un ASV: Sīrijas gadījums nav līdzīgs Irākai

Jānis Rancāns, 09.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Francija un ASV noraidījušas Sīrijas gadījuma salīdzināšanu ar Irāku, uzsverot, ka militāru operāciju rezultātā nav gaidāma ilga un mokoša kara sākšanās.

Uzstājoties kopīgas konferences laikā Parīzē, ASV Valsts sekretārs Džons Kerijs un Francijas ārlietu ministrs Lorāns Fabiuss uzsvēra, ka šobrīd cilvēku prātos valda lielas šaubas par Rietumvalstu iebrukuma Sīrijā nepieciešamību. Tas saistīts ar neprecīziem izlūkdienestu ziņojumiem par masu iznīcināšanas līdzekļiem Irākā, kas kalpoja par iemeslu iebrukumam 2003. gadā.

Dž. Kerijis norādīja, ka īpaši uzstājis, lai ASV izlūkdienesti publisko savus atklājumus, tādējādi ļaujot pārliecināties, ka Sīrija nekļūs par «otro Irāku». ASV rīcībā esošās pārtvertās sarunas starp Sīrijas armijas vadību apliecinot, ka Bašara Al Asada režīma spēki devuši rīkojumu gatavoties ķīmisko ieroču uzbrukumam un karavīriem izdalījuši gāzmaskas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sīrijas programmētājs izstrādājis viedtālruņu lietojumprogrammu, kas brīdina iedzīvotājus, ja viņu dzīvesvietu apdraud izšauta SCUD tipa raķete. Pilsoņu kara plosītajā valstī aplikācija kļuvusi ļoti populāra, un to lejupielādējuši vairāki tūkstoši viedtālruņu īpašnieku.

Lietojumprogrammu izstrādājis programmētājs Dlšads Otmans (Dlshad Othman), kurš Sīriju pametis 2011. gadā un patlaban dzīvo Vašingtonā ASV. Savu radīto lietojumprogrammu viņš demonstrējis Ņujorkā notikušās Google konferences ietvaros.

Programmas darbu nodrošina septiņi brīvprātīgie, kas izvietoti Damaskas apkārtnē esošajos kalnos. Ja raķete tiek pamanīta, brīvprātīgie nosūta brīdinājumu uz interneta vietni aymta.com (arābu valodā vārds aymta nozīmē kad).

Vietnē tiek analizēta raķetes trajektorija un tiek aprēķināts, kurā vietā tā piezemēsies. Šī informācija nonāk lietojumprogrammas lietotāju rīcībā, kuriem tādējādi tiek dots vidēji astoņu līdz 13 minūšu ilgs laiks, lai paspētu pārvietoties uz drošākām vietām. Nav gan zināma šādas lietojumprogrammas datu precizitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzbrukumu Sīrijai varētu atlikt, ja šīs valsts ķīmisko ieroču arsenāls tiktu nodots starptautiskas kontroles rīcībā, pavēstījis ASV prezidents Baraks Obama.

Vienlaikus ASV prezidents arī atzinis, ka Sīrijas režīms, visticamāk, šādiem nosacījumiem nepiekritīs.

«Tas reprezentē iespējamu pozitīvu notikumu attīstību. Es domāju, ka mēs esam pieredzējuši situāciju, kad ASV un sabiedroto militāra uzbrukuma iespējamība likusi viņiem [Sīrijas režīmam] apdomāties un izsvērt šāda soļa speršanu,» sarunā ar NBC News sacīja B. Obama.

«Ja viņi to darīs, tad tas būs svarīgs solis uz priekšu. Tomēr mums jābūt skeptiski noskaņotiem, jo mēs jau esam redzējuši kādas darbības viņi pēdējo gadu laikā piekopuši,» klāstīja ASV prezidents.

Plānu par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu ierosinājusi Krievija. Kaimiņvalsts ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādījis, ka viņš cer uz ātru un pozitīvu Sīrijas atbildi. Savukārt Sīrija apsveikusi šādu Krievijas iniciatīvu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pirms iespējamiem triecieniem Sīrijai, Izraēlā ievērojami palielinājies pieprasījums pēc gāzmaskām

Jānis Rancāns, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izraēlā ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc gāzmaskām, un pie to izdalīšanas centriem izveidojušās lielas rindas, iedzīvotājiem gatavojoties iespējamiem Sīrijas un Irānas triecieniem.

Izraēlas varasiestādes norāda, ka izsniegto gāzmasku skaits pēdējo dienu laikā ir trīskāršojies un šādi aizsardzības līdzekļi ir jau aptuveni piecu miljonu jeb 60% valsts iedzīvotāju rīcībā. Lai gan valsts premjers Benjamins Netanjahu paudis, ka Izraēla nepiedalīsies iespējamā rietumvalstu triecienā Sīrijai, pastāv viedoklis, ka šī valsts varētu kļūt par Damaskas atriebības mērķi. B. Netanjahu arī brīdinājis, ka gadījumā, ja tiks konstatēti centieni uzbrukt Izraēlai, viņa valsts stingri reaģēs.

Iepriekš brīdinājumu rietumvalstīm izteikušas Irānas varasiestādes, kuras norādījušas, ka Sīrijas uzbrukuma gadījumā triecieni varētu tikt vērsti arī pret Izraēlu. «Ja šāds incidents [uzbrukums Sīrijai] patiešām notiks, tad cionistu režīms kļūs par pirmo upuri,» brīdinājis Irānas vēstnieks Sīrijā Huseins Šeikholeslams (Hossein Sheikholeslam).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nemieru skartās Sīrijas premjerministrs Riāds Hidžabs ticis atbrīvots no amata, kuru viņš ieņēma tikai pirms diviem mēnešiem, taču, kā vēsta CBS News, atsaucoties uz drošiem avotiem, ka Sīrijas premjers patiesībā ir pārgājis opozīcijā, tādējādi pametot prezidenta Bašara Asada autokrātisko režīmu.

Valsts kontrolētā Sīrijas Televīzija par R. Hidžaba atbrīvošanu no amata paziņoja pirmdienas rītā.

Kā norāda opozīcijas avoti Hidžabs ar ģimeni jau ir pametis Sīrijas teritoriju, taču viņa atrašanās vieta patlaban nav zināma.

aizvadītais mēnesis Sīrijā bijis asiņainākais kopš pagājušā gada marta, kad sākās nemieri, un katru nedēļu valstī tika nogalināts aptuveni tūkstotis cilvēku.

Kopumā visas Sīrijas teritorijā jūlijā tika nogalināti 4239 cilvēki.

Sestdien Sīrijā nogalināti 205 cilvēki - 115 civiliedzīvotāji, 38 nemiernieku kaujinieki un 52 karavīri.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu

LETA--AFP/RIA NOVOSTI/TASS, 24.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turcijas gaisa spēki uz Sīrijas robežas notriekuši Krievijas kara lidmašīnu pēc tās gaisa telpas pārkāpšanas, vēsta Turcijas mediji un amatpersonas.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka pie Sīrijas un Turcijas robežas notriekts Krievijas iznīcinātājs Su-24. Krievija uzsver, ka lidmašīna nav pārkāpusi Turcijas robežu un tā notriekta no zemes 6000 metru augstumā.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs paziņojis, ka Aizsardzības ministrija vēl nav nosaukusi precīzus lidmašīnas nogāšanās iemeslus, tāpēc šobrīd nevar atbildēt uz jautājumu par iespējamo Krievijas reakciju.

Pēc viņa teiktā, iespējams, ka Putins šo jautājumu skars vēlāk otrdien, kad Sočos tiksies ar Jordānijas karali Abullu II. Peskovs uzsvēra, ka tas ir «patiešām ļoti nopietns notikums», taču būtu nepareizi izdarīt secinājums, kamēr nav visas informācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Dienas tēma: Diētu govīm pārtrauks kvotu brīvlaišana

Raivis Bahšteins, 10.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sagaidāms, ka martā piena iepirkuma cena būs atpakaļ vismaz decembra līmenī, ja ne pat nedaudz augstāka, tomēr nozarē problēmu netrūkst

Tā DB intervijā stāsta Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks. Pieninieki negrib attapties panikas lēkmē, tāpēc nekavējoties pieprasa pārstrādātājiem pieejamu atbalstu, nediskriminējot nevienu no iesaistītajiem posmiem.

Piena nozare grīļojas uz kraujas malas. Kas īsti bijuši lielākie grūdieni?

Latvieši ir izturīga tauta, bet pašlaik mūsu nozarē visas nelaimes sanākušas vienkopus. Jau pagājušā gada maijā bija pirmās piezīmes, ka eiforijai jābeidzas, jo cenu kāpums industriālajiem produktiem apstājās un sāka kristies – sausajam vājpienam, sausajam pilnpienam, sūkalu pulverim, industriālajiem sieriem un arī sviestam, kas ir sausā vājpiena ražošanas blakusprodukts. Tajā pašā laikā ziemeļu puslodē pieauga piena ražošanas apjoms, jo nāca vasara. Tas bija vēl pirms embargo. Visi grib teikt, ka embargo bija vienīgais, kas noveda piensaimniekus krīzē, bet nebūt ne. Krievija nav tik stipra, lai sašūpotu visu pasauli, vēl jo vairāk – piena nozarē. Nekādi. Vienlaikus embargo nenoliedzami bija kārtīgs spēriens Baltijai un Polijai. 2013. gadā uz Krieviju aizvedām produkciju par 25,4 milj. eiro, bet pērn tikai pirmajā pusgadā – par 24,5 milj. eiro. Tikpat, cik iepriekš gada laikā. Galvenokārt pateicoties Food Union aktivitātēm un īpašnieku struktūrai. Mūsu piena produktiem Krievija zuda, izņemot atsevišķas sīkas produktu kategorijas. Un saldējumu, kam vismaz šobrīd durvis nav ciet, tomēr rubļa devalvācija ir novedusi pie tā, ka mūsu saldējums Krievijā kļuvis konkurētnespējīgs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Lauksaimniecība

Eiropas lauksaimnieki prasīs atbalstu Krievijas embargo ietekmes mazināšanai

Lelde Petrāne, 04.09.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijas COPA/COGECA ārkārtas prezidija sanāksmē Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības komisāram Dačanu Čološam prasīs īpašu atbalstu, lai mazinātu Krievijas pārtikas produktu embargo radīto ietekmi lauksaimniecībā.

Biedrības Zemnieku saeima priekšsēdētāja vietniece, Eiropas lauksaimnieku jumta organizācijas COPA/COGECA viceprezidente Maira Dzelzkalēja skaidro: «Baltijas valstu lauksaimniecības sektors ir visvairāk cietis Krievijas Federācijas pārtikas produktu embargo rezultātā. Šobrīd, teju mēnesi pēc embargo ieviešanas, ir jārunā nevis vairs par atsevišķiem ietekmētiem uzņēmumiem, kas eksportēja produktus uz Krieviju, bet zaudējumiem un nepieciešamiem palīdzības pasākumiem visai nozarei kopumā.

Baltijas valstu lauksaimnieku organizācijas tikās, sagatavoja un nosūtīja Eiropas Savienības Lauksaimniecības komisāram Čaloša kungam kopīgu vēstuli ar prasību Baltijas valstīm paredzēt īpašu atbalstu, lai mazinātu embargo ietekmi, turklāt šo atbalstu būtu jāparedz pēc vajadzības, nevis kā dārzeņu un augļu sektorā – kurš pirmais brauc, tas pirmais maļ. Gandarījums, ka vēstulei ir pievienojušies jau arī daļa Latvijas un Baltijas Eiropas Parlamenta deputātu. Šobrīd sarunās ar pārējo valstu organizācijām jūtam, ka stipri līdzīgā situācijā ir arī somi un poļi, taču mūs atbalsta arī pārējās valstis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Sīrietis: situāciju Sīrijā varētu atrisināt divu dienu laikā; Latvijā viņam ļoti patīk

Dienas Bizness, 11.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Pasaule ar sīriešiem spēlē šahu. Amerika un Eiropas Savienība grib nolikt pie vietas Krieviju un Irānu. Tā nu viņi cīnās - caur Sīriju,» intervijā laikrakstam Diena stāstījis Latvijā dzīvojošais sīrietis Abdulkarims Alkadi.

«Ja kāds gribētu palīdzēt, tad viņi darītu to pašu, ko Lībijā. Viņi palīdzēja Lībijai nodrošināt civiliedzīvotāju drošību, bet Sīrijas jautājumā viņi tik rīko samitus un noskatās, kā iedzīvotāji mirst,» viņš turpinājis, atbildot uz laikraksta jautājumu, vai pasaule Sīriju šajā brīdī nav atstājusi novārtā.

Vaicāts, kādi ir scenāriji, kā un kad tas varētu beigties, A. Alkadi Dienai sacījis: «Ir jānotiek brīnumam, lai tas beigtos.»

«Ja Amerika un Eiropas Savienība nosēstos pie viena galda ar Krieviju un Irānu, situāciju Sīrijā varētu atrisināt divu dienu laikā. Sīrija ir pārāk maza, lai būtu viņu kaujas lauks. Tagad kļūst arvien sliktāk. Arvien vairāk pilsētu būs iznīcinātas pilnībā. Vienīgā, kas vēl tagad palikusi, ir Damaska, un viņi iznīcinās arī to.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Eksperts: benzīna cenas drīz pārsniegs latu; Statoil cer, ka tas nenotiks

Jānis Rancāns, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienības (ES) valdību lēmums par embargo izsludināšanu naftas ieviešanai no šīs valsts izraisīs strauju degvielas cenu kāpumu arī Latvijā, uzskata Rietumu Bankas eksperts Igors Zujevs. Savukārt degvielas mazumtirgotājs Statoil uzsver, ka degvielas cenas nav iespējams prognozēt.

Svarīgākais benzīna cenu kāpuma faktors tuvākajā nākotnē būs saistīts ar ES Irānas naftai izsludināto embargo, pārliecināts Igors Zujevs. ES valstīs ik dienu tiek importēti līdz 700 000 barelu naftas, tostarp no šobrīd nežēlastībā kritušās Irānas. Savukārt Latvijā tirgotā degviela tiek ražota Norvēģijā un Somijā, Krievijas benzīna tirgū tikpat kā nav, norāda eksperts.

Uz Eiropas valdību lēmumu par embargo noteikšanu Irānas valdība atbildēja ar draudiem pārtraukt piegādes, pat negaidot, kad izbeigsies spēkā esošie līgumi. I. Zujevs norāda, ka šāda notikumu attīstība izraisīs strauju naftas cenu kāpumu, kas negatīvi ietekmēs naftas pārstrādātājus Eiropā - izejvielai kļūstot dārgākai, gala produkts, šajā gadījumā benzīns un citi naftas produkti, kļūs ievērojami dārgāki.

Komentāri

Pievienot komentāru