Tehnoloģijas

Eiropa plāno spēcīgākas «zāles» pret kiberuzbrukumiem

Sanita Igaune, 30.09.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) plānos ir divi jauni pasākumi, kuru mērķis ir nodrošināt Eiropas aizsardzību pret uzbrukumiem tās galvenajām informācijas (IT) sistēmām.

Tāpēc ir iesniegts priekšlikums direktīvai par jaunākajiem kibernoziegumiem, un to papildina priekšlikums regulai par Eiropas Tīklu un informācijas drošības aģentūras nostiprināšanu un modernizēšanu.

Abas iniciatīvas ir paredzētas Eiropas digitalizācijas programmā un Stokholmas programmā, lai nostiprinātu tīklu uzticamību un drošību.

Ierosinātā direktīva paredz, ka kiberuzbrukumu izdarītājus un saistītās un destruktīvās programmatūras izgatavotājus var saukt pie kriminālatbildības un tiem var piemērot bargākus kriminālsodus.

Dalībvalstīm būs arī pienākums ātri atbildēt uz steidzamiem palīdzības lūgumiem kiberuzbrukumu gadījumā, tādējādi uzlabojot Eiropas tiesu un policijas iestāžu sadarbības efektivitāti. ENISA nostiprināšana un modernizēšana palīdzēs ES, dalībvalstīm un privātajam sektoram uzlabot resursus un sagatavotību kiberdrošības problēmu novēršanai, atklāšanai un reaģēšanai uz tām. Abus priekšlikumus iesniegs Eiropas Parlamentam un ES Ministru Padomei pieņemšanai.

Par iekšlietām atbildīgā komisāre Sesīlija Malmstrēma satraukusies, ka noziedzība rod jaunus ceļus. «Ar destruktīvas programmatūras palīdzību ir iespējams pārņemt kontroli pār lielu skaitu datoru un nozagt kredītkaršu numurus, iegūt sensitīvu informāciju vai uzsākt plaša mēroga uzbrukumus. Ir laiks uzsākt enerģiskāku cīņu pret kiberuzbrukumiem, kurus bieži vien izmanto arī organizētā noziedzība. Šodien iesniegtie priekšlikumi ir svarīgs solis, jo mēs nosakām par kriminālsodāmu destruktīvas programmatūras izstrādi un pārdošanu un uzlabojam Eiropas policijas iestāžu sadarbību,» tā viņa.

Komentāri

Pievienot komentāru