Pasaulē

Draud izbeigties Rietumbengālijas komunistu ēra

Jānis Rancāns, 11.05.2011

Jaunākais izdevums

Indijas Rietumbengālijas štatā varētu izbeigties trīs desmitgades ilgušā komunistu hegemonija. Štata valdības vēlēšanās, kuru rezultāti tiks apkopoti piektdien, visticamāk, uzvarēs Trianamool Congress, prognozē AP.

Indijas Marksistu Komunistiskā partija Rietumbengālijā ir valdījusi jau 34 gadus. Komunistus vaino pie tā, ka tie Rietumbengāliju ir pārvērtuši par streiku zemi, kurā kopā ar stagnējošu industriju un vārgu lauksaimniecību vienīgā progresējoša lieta ir džungļu augšana.

Lai gan komunisti atzīst, ka ir pieļāvuši «dažas kļūdas», tomēr štata iedzīvotājiem tie ir pamatīgi noriebušies. Tāpēc tie aktīvi atbalsta populistisko Trianamool Congress, kas savukārt štata iedzīvotājiem ir apsolījis Rietumbengāliju pārvērst par «otru Šveici» un noplukušo Kalkutu par «Austrumu Londonu».

Komentāri

Pievienot komentāru
Tirdzniecība un pakalpojumi

Era Esthetic investēti vairāk nekā divi miljoni eiro

Db.lv, 08.07.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Estētiskās un lāzeru medicīnas klīnikas “Era Esthetic” attīstībā 10 gadu laikā investēti vairāk nekā divi miljoni eiro, no tiem 1,5 miljoni eiro ieguldīti medicīniskajā aprīkojumā, iegādājoties jaunākās tehnoloģijas dermatoloģisko slimību ārstēšanā un estētiskajā medicīnā.

Personāla izaugsmē un kvalifikācijas celšanā šajā laikā ieguldīti vairāk nekā 100 000 eiro.

"Klīnikas koncepts ir inovatīvāko tehnoloģiju piemērošana dermatoloģijā un estētiskajā medicīnā, kas palīdz Latvijas ārstiem un pacientiem neatpalikt no pasaules medicīnas tendencēm," norāda klīnikas vadītāja Jūlija Jurgele.

Starptautiskais klīniku tīkls, kura izcelsmes valsts ir Lietuva, jau 16 gadus darbojas Baltijā un 2022.gadā bija iekļauts Financial Times Eiropas visstraujāk augošo uzņēmumu sarakstā. Pašlaik “Era Esthetic” strādā Lietuvā, Latvijā, Vācijā un Francijā. Latvijā SIA “Era Esthetic” tika dibināta 2014.gadā.

Klīnikas dermatologiem pieejams asinsvadu ārstēšanas lāzers, pigmentācijas un tetovējumu noņemšanas lāzers, virkne frakcionētu lāzeru klīnikas ārstiem ļauj risināt tādas pacientu ādas problēmas kā rētas, strijas, traucējošie ādas veidojumi, ādas novecošanās pazīmes. Klīnikā pieejamas arī citas tehnoloģijas – radioviļņu un ultraskaņas metodes. “Era Esthetic” attīsta preventīvo medicīnu, kā arī pakalpojumus citās ar dermatoloģiju saistītas medicīnas sfērās – mikroķirurģijā un ginekoloģijā. Vēl viens “Era Esthetic” attīstības virziens ir zobārstniecība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic turpina atvadīties no pagātnes, nomaina arī asociāciju, šodien raksta Dienas Bizness.

Izvērtējot lielākās Eiropas reģionālo aviokompāniju interešu pārstāvošās organizācijas Eiropas reģionālo aviokompāniju asociācijas (ERA) atsūtītos datus, par asociācijas biedru rezultātiem 2013. gada pirmajā ceturksnī, DB secināja, ka biedru rindās vairāk nav atrodama Latvijas nacionālā aviokompānija airBaltic, kas 2009./2010. gadā par īpaši veiksmīgu izveidotu biznesa modeli saņēma šīs asociācijas zelta balvu. Vēl 2011. gada sākumā Rīgā pirmo reizi pulcējās visa ERA valde, lai apspriestu Eiropas aviācijā svarīgus jautājumus, tomēr jau kādu brīdi airBaltic šīs asociācijas biedre vairs nav. Izstāšanās iemeslus DB nekomentēja ne ERA, ne airBaltic pārstāvji, airBaltic runasvīrs Jānis Vanags vien atsūtīja īsziņu, ka «airBaltic savas intereses tagad realizē caur Association of European Airlines» (AEA).

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Latvijas balzams sāk ražot košerēto dzirkstošo vīnu

Anda Asere, 30.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas balzams košerē ne vien degvīnu, bet arī dzirkstošo vīna dzērienu Cosmopolitan Diva un cer, ka šādi produkti kompānijai atvērs jaunus tirgus

«Ar katru gadu pasaulē stabili aug košerēto produktu tirgus. To lielā mērā ietekmē patēriņa tendences – proti, augošais pieprasījums pēc produktiem bez alergēniem, ko lielā mērā nodrošina košera prasību izpilde,» saka Dana Hasana, Amber Beverage Group un Latvijas balzams komunikācijas vadītāja. Košers jeb ivritā «kashrus» ir regulējums kopums, kas attiecas uz pārtikas produktiem un dzērieniem, nosakot ebrejiem atļautos un aizliegtos produktus un dzērienus.

Lai paplašinātu savu patērētāju loku, arī Latvijas balzams jau pirms kāda laika ir sācis košerēt degvīnus, un šogad pirmo reizi košera sertifikātu ieguvis arī dzirkstošais dzēriens Cosmopolitan Diva. Dzēriens pusotra gada laikā veiksmīgi pierādījis sevi eksportspējīgs produkts. «Tā veiksmes stāsts sākās Ķīnā, kur zīmola pārdošana gada laikā izauga par 40%. 2015. gadā Cosmopolitan Diva ieguva sudraba medaļu savā kategorijā Ķīnas lielākajā izstādē China Wine&Spirits Award. Lai arī pašlaik esam sākuši košerēt tās dzēriena partijas, kas paredzētas Izraēlas tirgum, esam pārliecināti, ka košera sertifikāts ir potenciāli «ceļazīme» zīmolam arī uz globāliem tirgiem kā ASV un Dienvidamerika, kā arī apliecinājums augstai kvalitātei, kuru varam nodrošināt,» norāda D. Hasana.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūsdienu pasaulē ievērojami draudi vienā mirklī var atnākt no digitālās vides.

Šā mēneša pirmajā pusē tam spilgts atgādinājums bija kiberuzbrukums ASV pašam lielākajam naftas produktu cauruļvadam, kuru operēja Colonial Pipeline. Tā rezultātā uz vairākām dienām tika apturēta tā darbība. Attiecīgi ASV palēcās arī degvielas cena.

Nupat Colonial Pipeline plūsmu pa minēto cauruļvadu ir izdevies atjaunot, lai gan pats fakts, ka šādi var tikt apturēta pasaules ietekmīgākajai valstij izšķiroša infrastruktūras darbība, vien ir ko vērts.

Uz šīs nedēļas otro pusi jau arī bija zināmas atsevišķās sīkākas minētā uzbrukuma detaļas. Proti, Colonial Pipeline kiberuzbrukumā sevi pieteica tā saucamais izpiedējvīruss (ransomware). Faktiski tādā vienkāršotā izpratnē tas nozīmē situāciju, kad cietušie vairs nevar lietot savas viedās tehnoloģijas, ja uzbrucējam nepārskaita kādu konkrētu naudas summu. Attiecīgi arī šajā gadījumā, piemēram, The Wall Street Journal ziņo, ka tam pieejamā informācija liecina, ka galu galā Colonial Pipeline, lai atgūtu kontroli pār uzņēmuma datoru sistēmām un tādējādi atjaunotu naftas produktu padevi pa cauruļvadu, izpiedējvīrusa "palaidējiem" samaksāja viņu pieprasītos aptuveni piecus miljonus ASV dolārus. Maksājums esot veikts kriptovalūtās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pārtika

Cēsu alus iegūst košera sertifikātu

Sandra Dieziņa, 27.03.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Cēsu alus ieguvis košera sertifikātu, kas turpmāk ļaus paplašināt eksporta darījumus Izraēlas tirgū.

Šī gada 14.martā rabīns Eliezer Gispan no Izraēlas, apmeklējot Cēsu alus ražotni Cēsīs, veica alus ražošanas telpu un procesu auditu, lai iegūtu nepieciešamo informāciju košera sertifikāta piešķiršanai.

Šodien saņemts apliecinājums no Izraēlas pārstāvniecības The Chief Rabbinate of Israel par košera sertifikāta piešķiršanu visu Cēsu alus ražoto alus šķirņu izplatīšanai Izraēlas tirdzniecības vietās. Izraēlas tirgū aptuveni 50% tirdzniecības vietās alus izplatīšanai nepieciešams košera sertifikāts. A/s Cēsu alus valdes priekšsēdētāja Eva Sietiņsone – Zatlere: «2011.gadā uzsākām eksportu uz Izraēlu, sākotnēji piedāvājot alus šķirni Cēsu Pilsener.» Pirmā krava, uz kura iepakojuma būs ivritā norādīts apliecinājums, ka šo produkciju sertificējis rabīns, uz Izraēlu ceļos jau maijā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas ēra pasaulē ir beigusies un Krievija ir zaudējusi konkurences cīņā, piektdien Maskavā notiekošajā ekonomikai veltītajā Gaidara forumā paziņoja Krievijas lielākās bankas Sberbank vadītājs Germans Grefs.

Ogļūdeņražu ēra ir palikusi pagātnē. Kā akmens laikmets beidzās ne tāpēc, ka beidzās akmeņi, tā arī ir jau beigusies naftas ēra, paziņoja Grefs. Nākotne ir iestājusies ātrāk, nekā mēs gaidījām. Mēs jau tagad atrodamies šajā nākotnē. Laipni lūgti nākotnē!

Pēc viņa teiktā, krīzi naftas tirgū izraisījušas kardinālas izmaiņas patēriņā un šobrīd vairs nav tik svarīgs jautājums, cik maksās nafta.

Mēs zaudējām konkurenci un nonācām valstu barā, kuras zaudē, lejupslīdes valstīs. Valstis un cilvēki, kas spēja laikus adaptēties un investēt tajā, ir uzvarētāji. Tie, kas nepaspēja, zaudēs ļoti spēcīgi, norādīja Grefs. Krievijai draud kolosāla starpība ienākumos salīdzinājumā ar valstīm uzvarētājām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atklātas starptautiskās estētiskās un lāzermedicīnas klīnikas Era Esthetic jaunās telpās Rīgas klusā centra vēsturiskajā koka ēkā, kas atrodas nesen izveidotajā dzīvojamo ēku kvartālā Parkers.

Atklāšanas ceremonijas laikā klīnikas direktore Jūlija Jurgele uzsvēra, ka pēc pieciem nostrādātiem gadiem klīnikas atvēršana jaunās telpās ir iespēja arvien plašākam klientu lokam sniegt iespēju rūpēties par savas ādas skaistumu un veselību.

Jaunajās telpās divos stāvos izvietotas dažādas lāzertehnoloģijas, aparātprocedūras un injekciju metodes.

Klīnikas direktore piebilda, ka uzņēmums turpinās strādāt arī iepriekšējās klīnikas telpās Jeruzalemes ielā, kur iecerēts attīstīt jaunu estētiskās medicīnas virzienu un piebilda, ka pēdējā desmitgadē lāzerdermatoloģija visā pasaulē attīstās un kopumā arī Latvija neatpaliek no pasaules tendencēm.

Estētiskās medicīnas un lāzerdermatoloģijas klīnika Era Esthetic ir starptautiskā klīniku tīkla pārstāve, kas darbojas Lietuvā (Viļņā, Kauņā, Klaipedā), Vācijā (Frankfurtē), kopš 2015. gada - Latvijā (Rīgā un Jūrmalā).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdaļgadsimtu pēc Vācijas atkalapvienošanās Berlīnē atgriezīsies milzu Ļeņina galva, kas līdz šim, sen aizmirsta, mierīgi dusēja smilšu bedrē, apbedīta zem akmeņu kaudzes, kurā bija apmetusies ķirzaku kolonija.

Ceturtdien asiņainā boļševiku režīma pirmais līderis, iemiesots 3,5 tonnas smagā granīta bluķī, «augšāmcelsies» no sava kapa un piebiedrosies citām vēsturiskām skulptūrām, kuras no septembra būs iespējams aplūkot Špandavas citadelē.

«Ļeņins vienmēr bijis iecerēts kā ekspozīcijas sastāvdaļa, jo tā ir īpaša statuja, kaut vai ņemot vērā tikai tās izmērus,» saka projekta kuratore Andrea Teisena.

Līdzīga milzu Ļeņina biste savulaik kļuva par pazīstamās vācu kinokomēdijas Good Bye Lenin! «zvaigzni», taču šajā kinolentē boļševiku vadonim atvēlētā loma bija nepateicīga. Komunistu elku neceremoniāli virs atkalapvienotās Berlīnes jumtiem nebūtībā aiznesa helikopters.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kubā atļaus ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā

LETA--AFP, 17.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Komunistu pārvaldītajā Kubā tiks atļautas ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, paziņojusi Kubas Ekonomikas ministrija.

Tā norādījusi, ka valsts plāno saglabāt kontroli pār tirdzniecību.

"Ārvalstu investīcijas vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā, ievērojot valsts regulējumu, dod iespēju paplašināt un diversificēt iedzīvotāju apgādi un sniedz ieguldījumu [ekonomikas] atlabšanā," tviterī ierakstījis Kubas ekonomikas ministrs Alehandro Hils.

Pirmo reizi kopš komunistu nākšanas pie varas 1959.gadā ārzemju investoriem drīkstēs pilnībā piederēt vairumtirdzniecības uzņēmumi, savukārt mazumtirdzniecībā ārzemniekiem būs jāveido kopuzņēmumi ar valsti.

Kubā ir hronisks daudzu preču deficīts.

Līdz šim ārvalstu investīcijas Kubā bija atļautas tikai preču ražošanā un pakalpojumu sektorā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Honkongā aktīvisti, kas protestē pret Ķīnas komunistu valdības centieniem mazināt demokrātiju šajā autonomajā teritorijā, pirmdien izraisījuši satiksmes haosu, un ir traucēta metro vilcienu kustība, bloķēti vairāki autoceļi, kā arī atcelti vairāk nekā 200 reisu Honkongas lidostā.

Protestu organizēti aicinājuši Honkongas iedzīvotājus pirmdien piedalīties vispārējā streikā. Savukārt Honkongas valdība vadītāja Kerija Lama brīdinājusi, ka protestētāju rīcībā apdraud principu «viena valsts, divas sistēmas», kas tiek attiecināts uz Honkongu.

Pilsētas centra metro stacijās protestētāji bloķēja vilcienu durvis, neļaujot tās aizvērt. Līdz ar to tika būtiski kavēta metro vilcienu kustība.

Aktīvisti arī izraisīja autosatiksmes sastrēgumus, bloķējot vairākus noslogotus autoceļus.

Honkongas lidostā pirmdien atcelti vairāk nekā 200 reisu. Lielākoties tie ir Honkongas aviokompāniju «Cathay Pacific» un «Hong Kong Airlines» reisi.

«Cathay Pacific» stjuartu arodbiedrība paziņojusi, ka rīko streiku, protestējot pret brutālo demokrātijas atbalstītāju apspiešanu Honkongā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savienotās Valstis pastiprinājušas sankcijas pret Kubu, ierobežojumus attiecinot arī uz uzņēmumu, kas nodrošina naudas pārskaitījumus uz komunistu pārvaldīto salu, pirmdien paziņojis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Kubas armijas kontrolētais uzņēmums Amerikas Starptautiskie pakalpojumi (AIS) nodarbojas ar naudas pārskaitījumiem no ārvalstīm uz Kubu, un saskaņā ar jaunajiem noteikumiem neviens, kas atrodas ASV jurisdikcijā, no otrdienas nedrīkst ar to sadarboties.

2017.gadā ASV Valsts departaments publicēja sarakstu ar 180 uzņēmumiem, kas saskaņā ar Vašingtonas ieskatiem apkalpo Kubas armiju, slepenos dienestus un citas drošības iestādes un ar kuriem aizliegta sadarbība.

"Ļaudīm jābūt iespējai saņemt naudu no viņu ģimenes locekļiem ārvalstīs, nepiepildot savu apspiedēju kabatas," norādīja Pompeo, skaidrojot AIS iekļaušanu "melnajā sarakstā".

"Kubas tauta pelnījusi dzīvot brīvībā un ar pašcieņu, izvēlēties savus vadītājus un uzturēt sevi un savus tuviniekus," uzsvēra valsts sekretārs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Rjazaņai draud Grieķijas liktenis

Didzis Meļķis, 14.01.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piemaskavas reģions iekūlies pamatīgos parādos, un nekas neliecina, ka būs labāk. Visai drīz krievu teiciens «mums kā Grieķijā – viss ir» varētu iegūt nelāgu piepildījumu, jo Rjazaņas apgabals Krievijā ir uz maksātnespējas robežas, ziņo laikraksts Kommersant.

Pašlaik reģiona valdības parādsaistības ir 17 miljardi rubļu jeb 300 miljoni latu, kas šogad pieaugs vēl par 90 miljoniem un pārsniegs 75% no vietējā budžeta ienākumu daļas. Vietējā politiskā opozīcija – komunisti, Taisnīgā Krievija un Yabloko uzskata, ka jāseko bankrotam un «pārvaldības no ārpuses» ieviešanai, ko Eiropā pazīst arī kā tehnokrātisku valdību. Pati vietējā valdība turpina apgalvot, ka ierakstās Krievijas finanšu ministrijas noteiktajos rāmjos.

Vēl nesen gadu mijā reģions ir ņēmis aizdevumu budžeta deficīta dzēšanai 11,5 miljonu latu apmērā, ziņo laikraksts. Tā avots vietējā pārvaldē skaidro, ka budžeta saistības nav izdevies pildīt nepietiekamās ienākumu nodokļa iekasēšanas dēļ. Proti, ekonomiskā situācija nav tik spoža, lai pildītu visas budžetā ietvertās saistības, bet ar nodokļiem apliekamās bāzes attīstība gubernatoru maz interesējot, Kommersant sūdzas vietējās komunistu frakcijas vadītājs. Ražošanai reģionā nav attīstības tendences, tāpēc paredzams, ka budžeta situācija kļūs tikai sliktāka.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dažas nedēļas pirms cunami sabojāja Fukušimas AES urāna reaktoru dzesēšanas sitēmas, izraisot kodolkrīzi Japānā, Ķīna bija paziņojusi, ka tā uzsāks konkurējošas tehnoloģijas izstrādi - tā sāks būvēt kodolreaktorus, kuri būs lētāki, drošāki un darbosies ar radioaktīvo toriju, raksta The Telegraph.

Ķīnas Zinātņu akadēmijas pārstāvji ir norādījuši, ka valsts ir izvēlējusies «torija - kausētā sāls sistēmas reaktorus,» kuru ražošanas atkritumi būs tūkstoš reižu mazāk bīstami, kā arī to darbība būs daudz stabilāka. Šiem reaktoriem nevajadzēs visaptverošu drošības sistēmu un tā izslēdz postošu ūdeņraža gāžu spārdzienus, līdzīgus tiem, kas notika Fukušimas AES Japānā.

Atšķirībā no urāna, torijs uz zemeslodes ir sastopmams ievērojami lielākos daudzumos. Toriju enerģijas ieguvei var izmantot faktiski visu, atšķirībā no 0,7% urāna, kas piemērots lietošanai AES. Uz zemeslodes torija ir pietiekoši, lai ar enerģiju apgādātu cilvēci tūkstošiem gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Grieķijas premjers Georgs Papandreu pirmdien tiekas ar valsts nozīmīgāko opozīcijas partiju līderiem, lai apspriestu jaunas valdības veidošanu.

Jaunajai koalīcijai valsts būs jāvada līdz 19. februārī paredzētajām pirmstermiņa vēlēšanām, atsaucoties uz Grieķijas Finanšu ministrijas paziņojumu, raksta BBC.

Par savu demisionēšanu G. Papandreu paziņoja jau svētdien. Grieķijas premjera atkāpšanos pieprasīja opozīcijas līderis Antons Samarass, kurš atteicās piedalīties «nacionālās vienotības» koalīcijas veidošanā līdz premjers nebūs atkāpies.

Britu medijs pieļauj, ka jauno koalīciju vadīs Grieķijas Finanšu ministrs Evangels Venizels, vai arī Lūks Papademoss (Lukas Papademos) – bijušais Eiropas Centrālās bankas priekšsēdētāja vietnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Turpinoties izmeklēšanai saistībā ar naudas atmazgāšanu caur Danske Bank A/S, aizvien vairāk finanšu tirgus dalībnieku pamet ieguldījumus bankas akcijās, raksta Bloomberg.

Tā, Kepler Capital Markets analītiķis Robins Reins vairs saviem klientiem neiesaka iegādāties Danske Bank akcijas. Arī Svenska Handelsbanken AB analītiķi sacījuši, ka pārskata savu iepriekš noteikto rekomendāciju pirkt akcijas, jo patlaban nav pietiekamas skaidrības par šo gadījumu.

Izskatās, ka arī citiem Dānijas lielākās bankas investoriem sāk izbeigties pacietības un viņi atbrīvojas no kredītiestādes akcijām. Pagājušajā nedēļā bankas akcija uzrādīja sliktāko rezultātu kopš jūlija, un kopš gada sākuma tās vērtība sarukusi par gandrīz 30%. Sliktāku rezultātu šajā periodā uzrāda tikai Deutsche Bank un Commerzbank.

Pēc mēnešiem ilgušiem solījumiem šomēnes publicēt atskaiti, Danske Bank pirmdien ziņoja, ka izmeklēšana saistībā ar naudas atmazgāšanas skandālā minētajiem darījumiem ir gandrīz beigusies un secinājumus tā publicēs 19.septembrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valmiermuižas alus darītava nākotni saista ar vienu procentu alus tirgus, eksportu un gardēžu tūrisma veicināšanu novadā.

Neilgi pirms Jāņiem notikušas izmaiņas alus darītavas SIA Valmiermuižas alus īpašnieku sastāvā. Par uzņēmuma īpašnieku kļuvis SIA Valmiermuižas ieguldījumu fonds (VIF), kurā 55% daļu pieder vienam no līdzšinējiem alus darītavas īpašniekiem Aigaram Ruņģim, bet 45% - Austrijas ieguldījumu fondam Industrieliegenschaftenvervaltung AG. VIF iegādājies arī otra līdzšinējā īpašnieka SIA Koll daļas.

Valmiermuižas alus darītavas stratēģiskais plāns ir palikt mazai. Skaitļos šis mērķis ir ne vairāk kā 1% Latvijas alus tirgus, ko darītava plāno sasniegt gada vai divu laikā. «Protams, arī mazai alus darītavai ir svarīga ražošanas efektivitāte, lai varētu ikdienā nodrošināt kvalitāti, nopelnīt, un arī reinvestēt attīstībā, un šis 1% tirgus, mūsuprāt, ir optimālais apjoms, lai to panāktu. Ja alus brūvēšana ir tikai dārgs hobijs, tad nauda kādā brīdī var arī izbeigties,» uzskata A. Ruņģis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Iespaidīgs uzliesmojums uz Saules var radīt traucējumus komunikācijas līdzekļos

Jānis Rancāns, 08.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Otrdien notikušais uzliesmojums uz Saules trešdienas naktī varētu izraisīt traucējumus satelītu komunikācijās, vēsta AFP. Spēcīgākais uzliesmojums kosmosā ir raidījis tādus radiācijas apmērus, kas nav fiskēti kopš 2006. gada.

Paredzams, ka radiācija Zemeslodi sasniegs trešdienas vakarā un izraisīs «vāju līdz vidēju» ģeomagnētisko vētru. Vētra varētu sākties ap 20:00 pēc Latvijas laika, bet pilnībā izbeigties 12 līdz 24 stundu laikā.

Ģeomagnētiskā vētra varētu izraisīt traucējumus globālās pozicionēšanas satelītu darbībā, kas novedīs pie izmaiņām dažos lidojumos, kas iet pāri zemes poliem. «Aviosabiedrības, kas lido pāri zemes poliem, magnētisko vētru laikā bieži koriģē savus maršrutus, lai izvairītos no komunikāciju traucējumiem,» skaidro zinātnieki.

Radiācijai sasniedzot zemi, iespējams, varēs novērot ziemeļblāzmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas invāzija Ukrainā un sekojošās 10 sankciju paketes ir ierobežojušas, bet vairākos segmentos pilnībā paralizējušas darījumus ar Krieviju, tomēr medikamentu segmentā, kas pagaidām nav ticis pakļauts sankcijām, kaimiņvalsts tirgū Eiropas un ASV lielās farmācijas kompānijas sekmīgi turpina savu produktu realizāciju.

Lai arī kopš pērnā gada 24. februāra ir bijuši daudzi aicinājumi pilnībā pārtraukt jebkāda veida darījumu attiecības ar Krievijas kompānijām, tādējādi ne tikai vājinot tās ekonomiskās iespējas, bet arī radot produktu, tehnoloģiju iztrūkumu daudzu būtisku sfēru sekmīgā funkcionēšanā, tomēr kara gadadiena rāda, ka darījumi ar Krieviju notiek un no šīs valsts joprojām tiek saņemta nauda par precēm, kuru tirdzniecība nav pakļauta sankcijām.

Viena situācija, ja Krievijas tirgū radušos deficītu savā labā cenšas izmantot to valstu kompānijas, kuras nepievienojās ES un ASV noteiktajām sankcijām, bet tomēr citāda ir situācija, ja šo izmanto sankciju ieviesējvalstu kompānijas. Nenoliedzami, ka no biznesa skatupunkta viss ir loģiski un saprotami — tirdzniecība ar Krieviju notiek tikai tajās preču grupās, uz kurām sankcijas neattiecas. Tomēr sīvas konkurences apstākļos, šķiet, daudzās sfērās vismaz pašlaik nav panākta vienota pozīcija, tāpēc, piemēram, Latvijas uzņēmēju aiziešana no Krievijas tirgus, ja tajā turpina strādāt Eiropas un ASV kompānijas, nekādu būtisku ļaunumu kaimiņvalstij neradīs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parādu krīzes nomāktajai Grieķijai nauda varētu izbeigties jau oktobrī, pavēstījis valsts finanšu ministra pienākumu izpildītājs Filipos Sachinidis, uzsverot nepieciešamību pēc pēc starptautiskā aizdevuma tālāko maksājumu saņemšanas, vēsta Reuters.

«Mēs cenšamies nodrošināt to, ka valsts varēs strādāt bez problēmām,» intervijā televīzijas kanālam Mega stāstīja Grieķijas valstsvīrs. Atēnas svētdien arī paziņoja par apņemšanos ieviest jaunu īpašuma nodokli, ar kura palīdzību tiek plānots iegūt divus miljardus eiro. Šie finanšu līdzekļi tiks izmantoti, lai nosegtu budžeta iztrūkumu, ko Grieķija apsolījusi paveikt, lai saņemtu starptautisko finanšu palīdzību.

Db.lv jau vēstīja, ka tika apturētas Grieķijas valdības un starptautisko aizdevēju inspektoru sarunas. Revidenti pārbaudīja Atēnu progresu nepieciešamo reformu ieviešanā un secināja, ka valsts nesasniegs savus nospraustos mērķus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - Intervija ar Draugiem.lv izveidotājiem: No draudzēšanās portāla līdz vairākiem saistītiem uzņēmumiem

Anda Asere, 25.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sākotnēji draugiem.lv bija vien draudzēšanās portāls, desmit gadu laikā radušies dažādi saistīti projekti, kas pamazām attīstījušies par atsevišķiem uzņēmumiem. Intervijā DB draugiem.lv izveidotāji Lauris Liberts un Agris Tamanis stāsta par desmit gados piedzīvoto, Amerikas pieredzi, neveiksmēm biznesā, kas piederas pie lietas, un atklāj, ka no nulles sākt biznesu ir grūtāk, bet tad, kad ir citi projekti, katra nākamā sākums ir vieglāks.

Desmit gadi – tas ir daudz vai maz?

L.L. Interneta pasaulē tā ir mūžība. Šie desmit gadi bijuši ļoti piesātināti. Pašiem liekas, ka daudz esam iemācījušies un sapratuši. Atskatoties pagātnē, uzsākot to visu, izpratne bija ļoti niecīga. Droši vien, ka tiktāl esam nokļuvuši, jo apkārt ir gudri cilvēki un mums paveicās ar atsevišķiem pakalpojumiem.

Kurā brīdī jūs sākāt darīt kaut ko papildu?

L.L. Jau pēc pāris mēnešiem, kad mēs palaidām draugiem.lv, bija ambīcijas, ka vajag kaut ko piedāvāt ārzemēs saistībā ar portālu. Mēģinājām jau pēc kāda pusotra gada un tad tā pamatīgi apsvilinājāmies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja situāciju noteiks ekonomika, ir cerības uz straujāku kritumu.

Saspīlējums Rietumu un Irānas starpā un investoru gatavība uzņemties lielākus investīciju riskus gada sākumā noveda pie strauja naftas cenu pieauguma, kā rezultātā barels melnā zelta īslaicīgi maksāja pat 128 ASV dolārus, tomēr līdzīgi kā citiem ar baltiem diegiem šūtiem procesiem arī šim bija lemts izbeigties, vismaz ja raugāmies uz naftas cenu izmaiņām ekonomiskā kontekstā.

Arī situācija Persijas līča reģionā ir iztikusi bez konflikta eskalācijas, līdz ar to kontekstā ar lēno globālās ekonomikas izaugsmi melnā zelta cenas izaugsmes perspektīvas investoru prātos ātri noplaka, sekojot naftas kontraktu izpārdošanai. Vakar pēcpusdienā barels Brent naftas maksāja apmēram 105,5 ASV dolārus, kas ir apmēram par 12% mazāk nekā mēnesi iepriekš, savukārt salīdzinājumā ar aprīļa sākumu cena ir kritusies vairāk nekā par 14%.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sadarbībā ar starptautiskiem partneriem no Polijas un Francijas un Baltijā vienīgo fibrolīta jeb koka ēveļskaidu plātņu ražotāju «Cewood», Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Būvniecības un mašīnzinību fakultātes zinātnieki attīsta inovatīvus būvizstrādājumus gandrīz nulles enerģijas ēkām, izmantojot tikai koksnes būvmateriālu ražošanas atlikumus un blakusproduktus.

Pētījums ir būtisks zinātnieku ieguldījums aprites ekonomikas attīstībā būvniecības nozarē.

Ražošanas procesā «Cewood» rodas ražošanas atlikumi – koksnes ēveļskaidas, slīpputekļi un plātņu atgriezumi. No tiem iespējams iegūt izejvielas jaunu būvmateriālu izgatavošanai. RTU zinātnieki laboratorijā eksperimentē, izgatavojot dabīgo šķiedru kompozītmateriālu paraugus, kas gan pilnībā izgatavoti no izejvielām, kas iegūtas no ražošanas atlikumiem un blakusproduktiem, gan papildināti ar citām dabīgām izejvielām, piemēram, kaņepju spaļiem. RTU Būvniecības un mašīnzinību fakultātes tenūrprofesore, M-era.Net projekta «Koksnes atkritumu saturoši kompozītmateriāli augstas veiktspējas paneļu izgatavošanai gandrīz nulles enerģijas ēkām» vadītāja Diāna Bajāre rāda plātni, kas izgatavota tikai no ražošanas atlikumiem – skaidām un reiz jau izmantota cementa, kas ir izsijāts un apdedzināts noteiktā temperatūrā, tā atkārtoti to aktivizējot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Valsts valodas sargiem arvien lielākas rūpes sagādā angļu valodas izplatība publiskajā telpā. Spēkā esošais Valsts valodas likums gan ļauj komersantiem, kuri dod priekšroku veikalu, kafejnīcu vai uzņēmumu nosaukumiem svešvalodās, samērā viegli īstenot šo vēlmi.

Tomēr tieši tas, cik viegli ir apiet ierobežojumus, kuru mērķis ir mazināt svešvalodu ekspansiju komercdarbībā un publiskajā telpā, sarūgtinājis SIA Optikas studija pārstāvjus. Šī gada oktobrī, kad SIA piederošo veikalu Outlet optika skatlogus rotāja hokejista Kaspara Daugaviņa portrets un teksts, kurš ar saukli «Pilnīgs lokauts» aicināja pircējus izmantot atlaižu piedāvājumu, veikalā Rīgā, K. Valdemāra ielā, ieradušies Valsts valodas centra (VVC) inspektori.

«Atnāca un konstatēja divus pārkāpumus: pirmais, viņuprāt, ir nosaukums Outlet optika un otrais – kampaņa «Pilnīgs lokauts»,» stāsta uzņēmuma pārstāvis Mārtiņš Kossovičs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Kuras IT tendences mainīs pasauli 2019. gadā?

Laura Mazbērziņa, 25.03.2019

Izprotot tehnoloģiju četrotnes ģenētisko kodu - Tehnoloģiju četrotnē ietilpst sadalītās virsgrāmatas, tai skaitā blokķēdes, tehnoloģija (distributed ledger technology), mākslīgais intelekts (artificial intelligence), paplašinātā realitāte (extended reality) un kvantu skaitļošana (quantum computing).

Foto: pixabay

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Blokķēde, mākslīgais intelekts, paplašinātā realitāte un kvantu skaitļošana ieņems aizvien lielāku lomu ekonomikā, ziņoja IT uzņēmuma Accenture Technology eksperti.

Minētā tehnoloģiju četrotne, digitālā identitāte, darbinieku-tehnoloģiju mijiedarbības spēks, kiberdrošība un uzņēmumu spēja reaģēt uz mainīgo datu apjomu ir piecas aktuālākās informācijas tehnoloģiju (IT) tendences pasaulē. Tās tuvākajā laikā ietekmēs uzņēmējdarbību, valsts sektoru un sabiedrību kopumā, atklāj šā gada Accenture Technology vision 2019 pētījums Postdigitālā ēra (Post-digital era). Pētījumā galvenā uzmanība tika pievērsta tehnoloģiju izmantošanai jēgpilnā veidā, uzlabojot cilvēku savstarpējo komunikāciju. Viedākas tehnoloģijas prasa viedāku domāšanas veidu.

Accenture Technology eksperti norāda, ka tehnoloģiju četrotnē ietilpst sadalītās virsgrāmatas, tai skaitā blokķēdes, tehnoloģija (distributed ledger technology), mākslīgais intelekts (artificial intelligence), paplašinātā realitāte (extended reality) un kvantu skaitļošana (quantum computing). Šobrīd 89% aptaujāto uzņēmumu eksperimentē vai investē vienā vai vairākās četrotnes tehnoloģijās.

Komentāri

Pievienot komentāru