Tehnoloģijas

DEAC kopā ar Lietuvas DLC datu centriem apvienojas jaunā zīmolā

Db.lv, 20.06.2024

Jaunākais izdevums

Latvijas uzņēmums Digitālās Ekonomikas Attīstības Centrs (DEAC) un Lietuvas Duomenų Logistikos Centras (DLC) šogad atzīmē 25 gadus datu centru biznesā un apvienojas kopīgā zīmolā Delska.

Ar šo stratēģisko apvienošanos uzņēmumiem Baltijā un pasaulē tiek piedāvāti pilna spektra pakalpojumi IT infrastruktūras paplašināšanai vairākās datu centru lokācijās un darbības nepārtrauktības nodrošināšanai, kā arī jaudīgs un uzticams datu pārraides tīkls.

Jau kopš 2020. gada DEAC un DLC ir daļa no Šveices Quaero European Infrastructure Fund II piederošā uzņēmuma Baltic Rezo. Abos uzņēmumos veiktās investīcijas ļāvušas īstenot vērienīgus attīstības plānus gan datu centru infrastruktūras paplašināšanā, gan energoefektivitātes celšanā. Publiskā zīmola maiņa paredz ciešāku sadarbību uzņēmumu starpā, taču abi uzņēmumi turpina darboties kā atsevišķas juridiskas personas.

"Zīmola maiņa ir dabisks solis mūsu attīstībā un esam tikai šī aizraujošā ceļojuma sākumā, nostiprinot sadarbību starp uzņēmumiem jaunā līmenī un spēcinot mūsu pozīcijas Baltijas, Ziemeļeiropas un pasaules datu centru tirgū. Lai palīdzētu mūsu klientiem vairāk nekā 40 pasaules valstīs rast risinājumus viņu IT izaicinājumiem, mēs paplašinām arī savu pakalpojumu klāstu. Mūsdienās ikviena biznesa pamats ir droša un nepārtraukta IT sistēmu darbība, kam nepieciešams spēcīgs IT partneris. Ar jauno zīmolu Delska nostiprinām mūsu mērķi sniegt personisku pieeju datu pasaulē un atbalstīt uzņēmumu izaugsmi ar pielāgotiem risinājumiem dažādu biznesu un nozaru vajadzībām,” skaidro DEAC un DLC valdes priekšsēdētājs Andris Gailītis.

Delska pamatvērtības ir atvērtība, uzticamība un spēja pielāgoties. Liels uzsvars tiek likts arī uz datu drošību, pakalpojumu kvalitāti un ilgtspēju. Datu centros tiek īstenotas vairākas videi draudzīgas iniciatīvas energoefektivitātes celšanai, t.sk. izmantota zaļā enerģija un Neste MY dīzeļdegviela no atjaunojamām izejvielām rezerves ģeneratoros. Pieaugošais pieprasījums pēc lielapjoma datu apstrādes un augstas veiktspējas skaitļošanas, kā arī mākslīgā intelekta (MI) attīstība ir paātrinājusi jaunu datu centru būvniecību. Uzņēmumi vēlas paplašināt savu darbību bez lieliem ieguldījumiem savas IT infrastruktūras izveidē un uzturēšanā.

Lai apmierinātu pieaugošo pieprasījumu pēc datu centru pakalpojumiem, Rīgā tiek būvēts jauns 10 MW datu centrs ar Tier III sertifikāciju, kas būs viens no ilgtspējīgākajiem mūsu reģionā. Tā atklāšana paredzēta 2025. gadā.

Jaunajā datu centrā būs pieejamas 1000 statnes ar iespēju katras statnes jaudu palielināt līdz pat 100 kW, kas ir īpaši svarīgi uzņēmumiem, kuri izmanto MI, augstas veiktspējas skaitļošanu, datu apstrādi un malu skaitļošanu (edge computing). Rīgas datu centra projektu iespējams pielāgot arī uzņēmumu individuālajām prasībām, paplašinot jaudu līdz pat 50 MW.

Delska nākotnes attīstības plānos ietilpst vēl viena jauna datu centra būvniecība Lietuvā un jaunu uzņēmumu pievienošanās uzņēmumu grupai, lai nodrošinātu visaptverošu reģionālo datu centru un tīkla ekosistēmu. Jau tagad klientu biznesa drošībai un nepārtrauktībai var veidot rezerves infrastruktūru Delska datu centros Rīgā un Viļņā, kā arī partneru datu centros Amsterdamā, Frankfurtē un Stokholmā.

Pateicoties plašajam tīkla pārklājumam no Frankfurtes līdz Tallinai, uzņēmumiem pieejama ātra datu apstrāde un pārraide savu filiāļu savienošanai un lietotāju pieredzes uzlabošanai.

Delska piedāvā ne tikai IT iekārtu izvietošanu un statņu nomu drošos datu centros, bet arī plašu citu IT pakalpojumu klāstu, tostarp privātā un publiskā mākoņa, drošības un datu pārraides risinājumus, kā arī IT sistēmu pārvaldīšanas un administrēšanas pakalpojumus.

"Lai vēl vairāk uzlabotu un vienkāršotu IT speciālistu ikdienu, esam izveidojuši mākoņplatformu, kas apvieno automatizāciju un ātrumu, ļaujot IT infrastruktūru paplašināt dažu sekunžu laikā. Sākotnēji tās nosaukums bija myDEAC, kas līdz ar zīmola maiņu pārtaps myDelska platformā," uzsver A. Gailītis.

Lai paplašinātu tās piedāvājumu klāstu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, jaunuzņēmumiem, kā arī IT izstrādātajiem, šī gada beigās līdzās virtuālo mašīnu izveidei, platformas pakalpojumu klāstu papildinās iespēja iznomāt un ātri ierīkot fiziskos serverus (bare metal).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) sācis jauna ilgtspējīga 10 MW datu centra būvniecību Rīgā, iegādājies zemi papildu datu centru būvniecībai Lietuvā, kā arī turpina nostiprināt savas pozīcijas ne tikai Baltijā, bet arī Ziemeļeiropā. Skaitļošanas jaudu eksports tuvākajos gados varētu kļūt par straujāk augošo nozari.

Par šodienas vajadzībām un rītdienas iespējām Dienas Bizness iztaujāja DEAC un Data Logistics Center (DLC) valdes priekšsēdētāju Andri Gailīti.

Fragments no intervijas

Kas DEAC ir šodien? Vai darba specifika ir tā pati, kas bija pirms 24 gadiem?

Kopumā, protams, uzņēmuma iespējas ir gājušas vairumā, tomēr pati uzņēmuma darbības būtība gan nav mainījusies. Tā būtība visiem datu centriem vai hostinga biznesam ir viena – tā ir centralizēta datu uzturēšana, apstrāde un IT pakalpojumu sniegšana klientiem. Datu centrs ir kā saule, ap kuru viss griežas datu pasaulē. Runājot līdzībās, datu centru ir daudz, gluži kā zvaigznes tie ir visapkārt, un stari ir kā komunikāciju līnijas, kas visus savieno.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness izdevums #14

DB, 02.04.2024

Dalies ar šo rakstu

Digitālās ekonomikas attīstības centrs (DEAC) sācis jauna ilgtspējīga 10 MW datu centra būvniecību Rīgā, iegādājies zemi papildu datu centru būvniecībai Lietuvā, kā arī turpina nostiprināt savas pozīcijas ne tikai Baltijā, bet arī Ziemeļeiropā. Skaitļošanas jaudu eksports tuvākajos gados varētu kļūt par straujāk augošo nozari.

Par šodienas vajadzībām un rītdienas iespējām Dienas Bizness iztaujāja DEAC un Data Logistics Center (DLC) valdes priekšsēdētāju Andri Gailīti.

Vēl uzņēmēju žurnāla Dienas Bizness 2.aprīļa numurā lasi:

Statistika

Trūkumcietēju skaits samazinās

Tēma

Latvija reģionālā nevienlīdzībā pārspēj Lietuvu un Igauniju

Finansējums

Mapon obligācijas izpirka stundas laikā. Mapon valdes loceklis un finanšu direktors Aleksejs Avanesovs un Mapon valdes loceklis Ingus Rūķis

Veselības aprūpe

Cilvēku veselība ir drošības lietas. Latvijas Farmaceitiskās aprūpes asociācijas izpilddirektore Kristīne Jučkoviča

Nodokļi

Auto nodokļi nākotnes izmaiņu gaidās

Komentāri

Pievienot komentāru