Lielākā daļa Latvijas saldējuma ražotāju tam pievieno augu taukus, taču marķējumā tas redzams ļoti sīkiem burtiem. SIA Rūjienas saldējums vēlas panākt izmaiņas likumos, lai par saldējumu sauktu tikai piena un krējuma izstrādājumus bez augu taukiem, bet pārējos sauktu citādi, piemēram, par aukstajiem desertiem. Šai tēmai veltīta apaļā galda diskusija notika Zemkopības ministrijā.
SIA Rūjienas saldējums valdes priekšsēdētājs Igors Miezis atzīst, ka uzņēmums savā cīņā ir viens, jo visi pārējie ražotāji augu taukus saldējumam pievieno, samazinot ražošanas izmaksas. Taču Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas pārstrādes departamenta direktore Zanda Matuzale norāda, ka izmainīt tikai Latvijas likumus nav mērķtiecīgi, bet visā Eiropā nekādu ierobežojumu lietot vārdu «saldējums» nav. Turklāt ES Piena produktu regulā ietvertajā piena produktu sarakstā saldējuma nav.
Šobrīd Latvijā likums aizsargā tikai nosaukumus «piena saldējums» un «krējuma saldējums» - ja ir šāds marķējums, tad augu tauku sastāvā nedrīkst būt, atzīst Pārtikas un veterinārā dienesta Piena un olu produktu uzraudzības sektora vadītāja Una Statkus.
Veikalu sortimentā aptuveni 75% saldējuma ir ar augu taukiem, 25% - bez. Turklāt plombīrs var būt gan ar, gan bez augu taukiem. No Latvijā pārdotajiem saldējumiem apmēram 70% ir vietējā ražojuma, bet 30% ievestais.