Jaunākais izdevums

Viens no Lielbritānijas lielākajiem veselības un sporta kompleksiem saņēmis kritiku par tā izstrādāto reklāmas kampaņu, kuras ietvaros izstādītes zīmes, kurās apgalvots, ka resnos apēdīs citplanētieši, ziņo Telegraph.

Ziemassvētku periodā izstādītās zīmes bija izliktas ar mērķi pievērst cilvēku uzmanību savai fiziskajai formai un likvidēt liekos kilogramus, taču šī reklāma veicināja pavisam citādāku sabiedrības reakciju.

Uz zīmes, uz kuras attēlots citplanētieša zīmējums zaļā krāsā, rakstīts «Savlaicīgs veselības brīdinājums! Kad ieradīsies citplanētieši, apaļīgie tiks apēsti pirmie». Tālāk uz tās interesenti aicināti pievienoties Bristoles viesnīcas Cadbury House sporta klubam.

Sporta klubs gan norāda, ka tā mērķis neesot bijis nevienu aizvainot, bet gan norādīt uz to, ka Ziemassvētku periodā cilvēki nereti mēdz nedaudz pieņemties svarā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Valstij jārīkojas tagad

Zane Čulkstēna, stratēģiskā HR un komunikācijas uzņēmuma "ERDA" dibinātāja / kustības "Latvija strādā" līdzautore, 05.05.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirms nedēļas padalījos savā satraukumā par jauna emigrācijas viļņa iespēju un pārliecībā, ka, pareizi rīkojoties, varam to ne tikai novērst, bet pat panākt pretēju efektu. Proti, pievienojos visiem tiem, kas uzskata, ka šī krīze var būt arī iespēja un tieši šobrīd ir kritiski svarīgi ātri un efektīvi rīkoties.

Lai saruna nepārvērstos vispārējā teoretizēšanā, mēģināju apkopot pāris konkrētus priekšlikumus jomās, kuras labāk pārzinu.

Šobrīd valsts rīkojas kā liels uzņēmums bez personāla vadības daļas 

Pagājušās krīzes rezultātā no Latvijas emigrēja vairāk nekā 170 000 darbspējīgu Latvijas...

Darbinieku noturēšana. Kā saglabāt esošās darba vietas un kā radīt jaunas?

Esošo darba vietu saglabāšana

Galvenais darba vietu saglabāšanas mehānisms līdz šim ir bijis dīkstāves pabalsti. Saskaņā ar pirms pāris dienām publicēto statistiku - šobrīd dīkstāves pabalsts ir piešķirts 26 reizes mazākam cilvēku skaitam nekā plānots un tam ir iztērēts 13 reizes mazāk nekā bija iebudžetēts.

Lai būtu skaidrs - mēs runājam par desmitiem tūkstošu cilvēku un tūlīt maijā vēl vairāk, kas šī rezultātā, visdrīzāk, kļūs par bezdarbniekiem, piepulcējoties jau tiem 66 tūkstošiem, kas ir reģistrēti kā bezdarbnieki un vēl krietni vairāk, kas nekvalificējās bezdarbnieka statusam.

Es saprotu, ka nav viegli izstrādāt un administrēt vienotus noteikumus, lai tie netiktu ļaunprātīgi izmantoti. Nodokļi ir jāmaksā, un man pašai pēdējā mēnesī ir bijusi tikai laba pieredze dīkstāves pabalstu saņemšanai saviem darbiniekiem, par ko esmu valstij un VID pateicīga. Bet ir zināma augšminētā statistika un mēs tagad ikdienā lasām gadījumu pēc gadījuma, kurā atteikšanas iemesls, lai arī formāli pamatots, nešķiet ekonomiski loģisks. Arī pati ideja par to, ka dīkstāves pabalstu uzdevums ir, nevis atbalstīt darba devējus un darbiniekus situācijā, kad ir 100-30% ieņēmumu zudums, bet gan novērst strādāšanu, manuprāt, ir absurds.

Visas krīzes ir jāizmanto, lai sakārtotu iekšējos procesus, izstrādātu jaunus produktus, mācītos un rezultātā iznāktu no krīzes spēcīgākiem. Mēs šobrīd darām pilnīgi pretējo. Tas būtu tāpat kā tagad pateikt mūsu Olimpiskai komandai - Olimpiāde šogad atcelta, sacensības nebūs, mēs jums iedosim nedaudz naudas, lai jūs nenomirtu badā, bet tikai ar nosacījumu, ka jūs nekādā gadījumā netrenējaties. Sēdiet mājās, skaties televizoru, ja pieķersim sportojot - atņemsim to pašu mazumiņu.

Tieši cik spēcīga būs mūsu Olimpiskā komanda pēc šī eksperimenta? Tieši kādas tagad būs mūsu izredzes nākamā gada Olimpiādē?

Jaunu darba vietu radīšana

Nav daudz uzņēmumu, kas šīs veselības un ekonomikas krīzes ietekmē nebūtu jau apstādinājuši jaunu darbinieku pieņemšanu un uzsākuši darbinieku atlaišanas. Bet ir tādi GBS (Global Business Services), kuri ne tikai neatlaiž darbiniekus, bet šobrīd meklē vairāk nekā 200 jaunus.

Biznesa pakalpojumu centriem 200 atvērtas darba vietas 

Neraugoties uz Covid-19 radītajām sekām darba tirgū, starptautiskie biznesa pakalpojumu centri...

2018.gadā tika parakstīts memorands starp Ekonomikas ministriju, LIAA, Rīgas domi un citām iesaisītajām pusēm par šī sektora attīstības veicināšanu un 10 000 jaunu darba vietu izveidi līdz 2023. gadam.

Ja neskaita atsevišķu GBS uzņēmumu paplašināšanos, kas ir šo uzņēmumu pašu panākums, 3 gadu laikā ir piesaistīti pāris nelieli uzņēmumi ar pārsimts darba vietām. Tepat kaimiņos Lietuvā šajā jomā ir pilnīgi cits stāsts, līdz ar ko nevaram attaisnoties ar globalizācijas un brīvas darba spēka kustības radītajiem izaicinājumiem. Kaut kāds vilciens ir aizgājis, bet nav tā, ka tagad nevarētu piesaistīt šos uzņēmumus un nebūtu iespēju izveidot šīs 10 000 labāk apmaksātās darba vietas. Jautājums - cik aktīvi mēs pie tā šobrīd strādājam?

Darbinieku attīstīšana. Kādas iemaņas un prasmes būs vajadzīgas visiem Latvijas iedzīvotājiem?

Ir skaidrs, ka pasaule strauji mainās, un tik mazā valstī kā Latvija ir svarīgi pārliecināties, ka katram iedzīvotājam ir iespēja iekļauties arvien globalizētajā darba tirgū. Tādā visprimitīvākajā izpratnē, manuprāt, tas nozīmē to, ka visiem ir jārunā vai vismaz jāsaprot angļu valoda (vēlams vēl vismaz 2 citas valodas) un visiem vajadzētu būt vismaz bāziskām digitālajām prasmēm.

Skaidrs, ka te liels darbs Izglītības un zinātnes ministrijai, un, cik noprotu, ir virzība pareizajā virzienā, bet tam būtu jābūt visu ministriju darbam. Būtu jāsāk pašiem ar sevi - cik daudz mūsu valsts ierēdņi runā vai saprot angļu valodu, cik attīstīti un automatizēti ir mūsu valsts iekšējie procesi? Tālāk - cik daudzi bezdarbnieki šobrīd var apgūt angļu valodu un jelkādas digitālās prasmes? Un beidzot - kā palīdzam uzņēmumiem (no kuriem liela daļa ir pilnībā "nogriezuši" savu apmācību budžetu) attīstīt abas augšminētās prasmes? Un nē, angļu valodas zināšanas un labas digitālās prasmes nekādi neapdraud nacionālo identitāti un ir aktuālas visās jomās (t.sk. māksla, veselība, u.c.). Tas ir veids, kā šobrīd piekļūt informācijai, turpināt izglītoties, saprast un iekļauties globālajos procesos, tā pārstāvot un veicinot savas valsts attīstību.

Šeit risinājums var būt starptautiski un lokāli piedāvātie virtuālie apmācību rīki gan valodu apguvei, gan digitālo iemaņu attīstībai, kā arī atbalsts darba devējiem savu darbinieku prasmju celšanā (neatkarīgi no piederības kādai asociācijai vai jomai). No pilnīgi cita skatu punkta - varbūt arī ir pienācis laiks atcelt prasību dublēt visas filmas Latvijā, pietiktu ar titriem un jūs redzētu, kā valodas pašas "liptu klāt". Tā dara, piemēram, Zviedrijā.

Zviedrija var pierādīt, ka iespējams arī cits ceļš 

Cīņa ar pandēmiju lielā daļā pasaules nākusi komplektā ar ekonomiku pievēršanos....

Darbinieku piesaiste. Kāds ir Latvijas darba devēja tēls?

Aicinu intereses pēc "Google" ierakstīt "work in Latvia". Pēc tam varat ierakstīt "work in Lithuania" vai "work in Estonia". Argumentu, "pārdošanas" materiālu un aktivitāšu kopums, kas vērsts uz valsts popularizēšanu nodarbinātības jomā (valsts 'employer branding') ir standarta risinājums gan talantu piesaistei no visas pasaules (t.sk. no tādām mums līdzīgām valstīm kā Ukrainas, Baltkrievijas, kuru talantiem mūsdienās arī netrūkst iespēju izvēlēties), gan remigrācijas veicināšanai, gan vietējo talantu pašapziņas un motivācijas pacelšanai. Igaunija pie šī jautājuma mērķtiecīgi strādā jau vismaz 5 gadus - ir platforma, materiāli, aktivitātes.

Skaidrs, ka tikai ar "platformas" izveidi te nebūs līdzēts. Daudz lielāks un sarežģītāks ir jautājums par to, cik aktīvi strādājam pie ārvalstu studentu piesaistes un to noturēšanas pēc absolvēšanas? Cik toleranta ir mūsu sabiedrība un arī valdība pret citādajiem? Ko darām, lai Latvijā atgrieztu mūsu pasaules Top 100 universitāšu absolventus? Kā izturamies pret sievietēm - vai mudinām jaunas meitenes kļūt par programmētājām un zinātniecēm, nevis mājsaimniecēm vai influencerēm, vai ļaujam jaunajām māmiņām veiksmīgi iekļauties darba tirgū, vai palīdzam sievietēm 55+ palikt darba tirgū, vai cīnāmies ar vardarbību ģimenē? Vai saprotam, ka kultūrai un mākslai ir milzīga loma arī šajā plāksnē? No ekonomikas skatu punkta uz šo raugoties - vai attīstām vidi, kurā gribētu dzīvot un strādāt pasaules talantīgākie cilvēki?

Noslēgumā viena biznesa literatūras klišeja. Senāk teica, ka ilgtermiņā lielākās zivis apēdīs mazās, mūsdienās tiek uzskatīts, ka ātrākās apēdīs lēnās. Ātrumam, fleksibilitātei un mērķtiecīgai rīcībai ne tikai COVID-19 izplatības apkarošanā šobrīd ir izšķiroša nozīme. Latvijas izmēram ir arī priekšrocības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atlikusi krimināllietas izskatīšanu, kurā par 1 000 latu kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu apsūdzēts Rīgas ceļu policists Renāts Babājevs, kurš aizturēšanas brīdī esot daļu no naudas apēdis.

Tiesas process nenotika, jo apsūdzētais esot saslimis. Par to informējis apsūdzētā advokāts Aivo Leimanis. Nākamā sēde šajā kriminālprocesā notiks 5.oktobrī plkst.10.

Iepriekš krimināllietas izskatīšana nenotika, jo bija saslimusi tiesnese.

Laikraksts Latvijas Avīze iepriekš vēstīja, ka, iespējams, pierādījumu slēpšanas nolūkā daļu no kukulī pieņemtajām banknotēm nu jau apsūdzētā statusā nonākušais ceļu policists aizturēšanas brīdī apēdis, būdams kopā ar kolēģi Edmundu Slogu ieslēdzies netrafarētā dienesta automašīnā Subaru.

Laikraksts ziņoja, ka 2009.gada 23.maijā ap plkst.13 ceļu policija Stopiņu novadā, netālu no tilta pār Lielo Juglu, apturējusi mikroautobusu, kuram pie stūres sēdējis kāda uzņēmuma siltumtīklu tehniķis. Mašīnā atradusies arī šofera sieva un meita. Policisti lūguši autovadītājam iepūst alkometrā, kas viņa izelpā uzrādījis 0,7 promiles alkohola. Šoferis teicis, ka tas nav iespējams, jo todien alkoholu viņš neesot lietojis, vien iepriekšējā vakarā izdzēris puslitru alus un 150 gramus degvīna.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Kreituse: Ceru, ka Ušakovs nebūs piektais, ko Ameriks «apēdīs»

Dienas Bizness, 16.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Saskaņas centrs ir Rīgas partija. Un, ja saskaņieši nemainīsies, tik turpinās tāpat, un ja viņu lielais kompanjons kārtējo reizi atkal ir Ameriks, norises ir grūti prognozējamas. Skaitīju, cik reizes noticis tā, ka priekšnieki aiziet un viņu vietnieks Ameriks iznāk priekšā. Ameriks ir četrus «apēdis». Tad tā jau nav vienkārši sagadīšanās, bet likumsakarība,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījusi Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes Politikas zinātnes katedras vadītāja profesore Ilga Kreituse.

«Ceru, ka Ušakovs nebūs piektais, ko viņš «apēdīs»,» viņa piebildusi. Saruna bijusi par to, vai nākamajā valdībā ietilps Saskaņas centrs.

«Turpinot darboties tā kā pašreiz, SC Latvijas mērogā nekad neiegūs vairāk par 30 procentiem. Tālāk jautājums ir tikai, cik un kādas partijas, kādi politiskie spēki spēlē pretī.

Šobrīd izskatās, ka viena partija ir beigusi savu eksistenci. Un atkal atkārtojas vēsture! Bija kādreiz tāds Saimnieks – sāka skaisti, ar labām idejām. Pēc tam atradās iekšējie un ārējie spēki... un uz nākamajām Saeimas vēlēšanām tādas partijas vairs nebija,» skaidrojusi Kreituse.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

FOTO: Trimen Tractors dekorācijas Liepāja-Rīga šosejas malā liek pasmaidīt

Monta Glumane, 18.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Sanācis, ka izdzīvojam tādu kā neliela ciemata vietējo rokzvaigžņu ikdienu,» biznesa portālam db.lv atzīst «Trimen Tractors» direktors Gints Timoško. Uzņēmums ikdienā nodarbojas ar celtniecības tehnikas tirdzniecību, bet šķiet, ka kļuvis atpazīstamāks ar to, ka svētku laikā rada un šosejas malā izvieto dažāda veida dekorācijas, par kurām sajūsminās garāmbraucēji.

Ideja par dekorāciju izveidošanu šosejas Liepāja - Rīga malā aizsākusies 2016. gada Ziemassvētku laikā, kad uzņēmums nesen bija iekārtojies jaunajā teritorijā un nolēmuši ar īpaša teleskopa palīdzību pacelt gaisā eglīti ar visām lampiņām. Uzņēmuma direktors atzīst, ka tumsā tas izskatījies ļoti skaisti. Jau pēc dažām dienām tika saņemti e-pasti no garāmbraucējiem, kuri veikumu novērtējuši.

«Viens no tiem bija ļoti aizkustinošs stāsts par smago ikdienu un to, cik ļoti noder kaut mazākais iemesls pasmaidīt. Tā arī viss sākās. Katrs nākamais darbs bija iepriekšējo atsauksmju rezultāts. Un nu jau tā ir stabila atbildības sajūta pret tiem simtiem cilvēku, kuri dekorācijas gaida. Pēdējā gada laikā esam saņēmuši vairāk nekā 1000 atsauksmes un komentārus, kuros labie vārdi un pateicība līst pāri malām. Negribas tiem cilvēkiem kādreiz likt vilties. Man tā būtu kā neliela izmēra traģēdija,» saka G. Timoško.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Sākas cīņa pret maksātnespējas administratoru mafiju

Sandris Točs, speciāli DB, 23.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeimas deputāts Romāns Mežeckis ir vērsies ar iesniegumu KNAB, kurā lūdz pārbaudīt laikraksta «Dienas Bizness» 21. maija publikācijā «Maksātnespējas administratori plāno nolaupīt 400 miljonus» pausto informāciju par valsts institūciju pārstāvju rīcības prettiesiskumu

Tāpat viņš ir lūdzis noskaidrot, vai valsts amatpersonas ar savu darbību vai bezdarbību nav rīkojušās tādu ekonomisku grupu interesēs, kas ir ieinteresētas ABLV Bank novešanā līdz maksātnespējai. Savukārt Saeimas Budžeta komisija skata likumprojektu, kas skar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padomes ievēlēšanu, kuru premjers raksturoja kā «bīstamu un aizdomīgu». 12. Saeimas deputāts Romāns Mežeckis skaidro, kāpēc nolēmis vērsties pie KNAB.

Romāns Mežeckis

Foto: Ritvars Skuja, Dienas Bizness

Premjers Māris Kučinskis Rīta Panorāmā izteicās, ka «sliktākais, kas varētu būt, būtu ABLV Bank maksātnespējas ierosināšana citādā veidā». Premjers paziņoja, ka ir nolēmis vērsties pie koalīcijas partijām, prasot apturēt likuma izmaiņas, kas ļautu Saeimai lemt par visu FKTK padomes locekļu apstiprināšanu un atlaišanu, un piedāvātās izmaiņas viņam šķiet stipri «nesagatavotas un bīstamas». Iepriekš pirmdienas intervijā «Dienas Biznesam» bijušais tieslietu ministrs Guntars Grīnvalds tieši tās raksturoja kā spiediena instrumentu uz FKTK. Kā jūs vērtējat šo premjera soli?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas premjerministrs brīdinājis zviedru bankas, ka tās riskē nosmacēt Latvijas krīzes skartās ekonomikas atlabšanu, ja vien tās neatsāks aizdot, vēsta Financial Times.

«Pēkšņa kreditēšanas pārtraukšana ir ļoti problemātisks jautājums,» sacījis Latvijas premjers Valdis Dombrovskis. «Mēs ceram, ka zviedru bankas atsāks [kreditēšanu],» viņš piebildis.

«Protams, var teikt, ka latvieši aizņēmās bezatbildīgi, bet, lai aizņemtos bezatbildīgi, ir nepieciešams kāds, kas aizdod bezatbildīgi,» skaidrojis premjers. «Mums bija ļoti viegli pieejami kredīti ļoti pārkarsētā ekonomikā. Tagad ļoti dziļā recesijā mums kredītu gandrīz nav,» viņš sūdzējies.

V. Dombrovskis brīdinājis, ka lielā budžeta «apcirpšana» palielinās ekonomiskās sāpes īsā termiņā. Taču viņš akcentējis, ka šie pasākumi bija būtiski fiskālās stabilitātes nodrošināšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ostu maksa samazinās konkurētspēju, sašutuši uzņēmēji; ceļiem un sabiedriskajam transportam naudas par maz.

Valdībā un Saeimā virzītā iecere no nākamā gada ieviest ostu maksājumu tikai mazinās Latvijas tranzīta koridora konkurētspēju, norāda vairums Dienas Biznesa aptaujāto uzņēmēju. Komersanti ir neizpratnē par to, kā jaunais nodoklis varētu nākt par labu biznesam. Tā dēvētais ostu nodoklis gan nav vienīgais jautājums, kurā nozare ar valdību kopēju valodu līdz šim nav atradusi un ko plānots izskatīt šīsdienas Ministru kabineta (MK) sēdē.

Ministrija padodas

Kaut arī Satiksmes ministrija (SM) turpina paust iebildumus pret Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu un ir rosinājusi savu ostu maksājuma versiju (sadalīt uz pusēm starp valsti un attiecīgo pašvaldību peļņu, kas paliek pāri, ja no brīvostu ienākumiem atņemt izdevumus un investīcijas), ņemot vērā līdzšinējās koalīcijas vienošanās, jauni pavērsieni šajā jautājumā varētu arī izpalikt. Atsevišķi uzņēmēji tādējādi bažījas, vai tikai satiksmes ministrs Anrijs Matīss nesāk sekot sava priekšgājēja Aivja Roņa pēdās, kuram neesot bijusi liela interese par nozares interešu aizstāvēšanu. DB jau vēstījis, ka EM piedāvā Rīgas un Ventspils brīvostu, kā arī Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvaldēm ieskaitīt valsts pamatbudžetā 10% (tikpat, cik līdz šim tās maksā attiecīgajām pašvaldībām; 1,74 milj. Ls pērn) no tonnāžas, kanāla, mazo kuģu, enkura un kravas maksas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Latvijā makroekonomisko nesabalansētību nekonstatē

Žanete Hāka, 06.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai novērstu makroekonomikas nelīdzsvarotības, kas apdraud Eiropas Savienības (ES) tautsaimniecības izaugsmi, būtiski identificēt tās dalībvalstis, kurām nepieciešama padziļināta izpēte, tādēļ paredzēts, ka Eiropas Komisija sagatavos secinājumus par nelīdzsvarotības un pārmērīgas nelīdzsvarotības pastāvēšanu atsevišķās ES dalībvalstīs, balstoties uz padziļinātas analīzes rezultātiem.

Padziļinātie pārskati tiks publicēti 2015. gada pirmā ceturkšņa beigās. Jāatzīmē, ka 2015. gada Agrās brīdināšanas mehānisma ziņojuma ietvaros Latvija netika nosaukta to valstu vidū, kuras iekļaujamas padziļinātās izpētes ziņojumā, informē Finanšu ministrija.

Dalībvalstīm, kurās tiks konstatēta makroekonomikas nesabalansētība, tiks sniegtas rekomendācijas nesabalansētību novēršanai. Kā galējais mērs dalībvalstīm, kuras neveicina savlaicīgu nesabalansētību novēršanu, var tikt noteiktas soda sankcijas, kas ir soda nauda noteiktu procentu apmērā no IKP (nosaka pēc vienošanās).

Savukārt ES Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes sēdēs dalībvalstis apspriedīs makroekonomiskās nelīdzsvarotības novēršanas procedūras rezultātus, īpašu uzmanību pievēršot tām valstīm, kurās konstatēta pārmērīga makroekonomiskā nelīdzsvarotība, un tām dalībvalstīm, kurās nepieciešama izšķiroša politiska rīcība nelīdzsvarotību novēršanā. Tiks nodrošināta arī diskusija par turpmāko rīcību un nesabalansētību novēršanas procedūru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ukrainas valdība turpina funkcionēt, banku sistēma ir stabila un parādsaistību maksājumu veikšana īstermiņā ir iespējama, taču Krievijas iebrukums valstī varētu novest Ukrainas tautsaimniecību smagā recesijā, teikts Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) paziņojumā.

Vienlaikus SVF brīdina, ka šim karam varētu būt arī plašākas sekas, tostarp apdraudēta globālā pārtikas drošība cenu kāpuma dēļ un nespēja sēt labību, tai skaitā kviešus.

Fonds prognozē, ka Ukrainas ekonomika šogad samazināsies par vismaz 10%, ja vien nekavējoties tiks panākts mierizlīgums. Taču fonds brīdina, ka šīs prognozes pakļautas ievērojamai neskaidrībai, un, ja karš turpināsies, situācija pasliktināsies.

Ukrainas ekonomika šogad varētu samazināties pat par 25%-35%, salīdzinot ar 3,2% izaugsmi pērn, ko nodrošināja rekordielā graudu raža un spēcīgs iekšzemes patēriņš.

Taču, neskatoties uz Krievijas militāro spēku Ukrainā nodarītajiem postījumiem, valdība un valsts turpina funkcionēt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekārtas, kuras izplatītāji demonstrē un dēvē par ūdens attīrīšanas filtriem, patiesībā ūdeni destilē jeb padara to nedzīvu. To atklājis Ventspils ūdensapgādes uzņēmums Ūdeka, veicot eksperimentu un pārbaudot reklamētos filtrus.

«Šādā ūdenī vairs nav nekādu ķīmisko vielu un minerālvielu, kas ir vitāli nepieciešamas cilvēka organismam. Destilēts ūdens negatīvi ietekmē cilvēka vielmaiņu, jo rada dehidrāciju – ūdens zudumu,» stāsta SIA Ūdeka valdes priekšsēdētājs Imants Svētiņš. Uzņēmums veicis eksperimentu, kurā piedalījies viens no izplatītājiem – jūrmalnieks Jānis un plašsaziņas līdzekļu pārstāvji. Eksperiments sākas ar to, ka Jānis ielej divās glāzēs ūdeni – vienu no krāna un otru – «attīrīto». Ar īpašu ierīci, kas ir līdzīga elektroniskam termometram, tiek noteikts skaitlis, kas, pēc Jāņa vārdiem, nosaka piemaisījumu daudzumu ūdenī – «attīrītajā» ūdenī šis skaitlis ir ap 10, bet krāna ūdenī – vairāk nekā 200 vienības. «Patiesībā šī ierīce nosaka ūdens elektrovadītspēju – destilētā ūdenī nav sāļu un minerālvielu, tāpēc šis skaitlis ir zems. Bet, kā zināms, cilvēka organismam ir nepieciešami gan sāļi, gan minerālvielas,» saka Imants Svētiņš. Tālāk eksperiments turpinās ar īpašu ierīci, kurai ir četri metāla stienīši un kas ir pievienojama elektrībai. Tā tiek saukta par parastu sildierīci un ielikta paralēli abās glāzēs – katrā pa diviem stienīšiem. Ķīmiskas reakcijas rezultātā «attīrītais» ūdens nereaģē, savukārt krāna ūdens kļūst zaļi melns un tajā parādās nogulsnes. Tā Jānis cenšas pierādīt, cik nekvalitatīvs ir krāna ūdens. «Mūsu rīcībā esošā informācija liecina, ka katrā pārī viens no šiem stienīšiem ir no dzelzs, bet otrs – no alumīnija. Tātad šī ir parasta elektrolīzes ierīce ar pozitīvo un negatīvo polu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Ieviesīs informējošu signālu par zvanu uz cita operatora tīkliem

Līva Melbārzde, 21.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielākā daļa jeb 94% galalietotāju uzskata, ka ir nepieciešama viņu brīdināšana, ja tiek izdarīts izsaukums uz citu tīklu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nolikto atslēgu princips hipotekāru kredītu ņēmējiem draud ar šādu kredītu nepieejamību, Valsts prezidentam jāpieņem lēmums par grozījumu izsludināšanu

Eksploziju izraisījuši vakar Saeimā akceptētie grozījumi Maksātnespējas likumā par fizisku personu maksātnespēju. Tie paredz zemāku parādu slieksni, lai fiziska persona varētu iesniegt maksātnespējas pieteikumu. Proti, no 2015. gada fiziska persona maksātnespēju varēs prasīt, ja tās parādi būs 5000 eiro (pašlaik 7114 eiro), kā arī ja parādi, kurus nevarēs segt gada laikā, būs 10 000 eiro (pašlaik 14 228 eiro). Tāpat deputāti nolēma mainīt parādsaistību dzēšanas termiņus. Tiem, kuriem pēc mantas pārdošanas būs palikušas parādsaistības 5000–100 000 eiro apjomā, šis termiņš būs viens gads, savukārt tiem, kuru atlikušās parādsaistības būs 100 001 līdz 200 000 eiro, – divi gadi, bet tiem, kuriem tās būs lielākas par 300 000 eiro, – trīs gadi. Tādējādi aptuveni 95% problēmās nokļuvušo kredītņēmēju ekonomiskajā apritē varēs atgriezties gada laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Parlamentārā krīze Latvijā rada satraukumu investoros, brīdina britu finanšu laikraksts The Financial Times (FT).

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Lems vai vajag speciālu signālu pirms zvana uz citu tīklu

Sanita Igaune, 30.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) 31.augustā rīkos uzklausīšanas sanāksmi, lai apzinātu viedokļus par nepieciešamību ieviest speciālu signālu pirms zvana veikšanas uz citu tīklu.

Šobrīd plānots, ka vēlākais, kad šāds brīdinājuma signāls tiks ieviests ir 2012. gada 1. janvāris.

Šobrīd lielākā daļa jeb 94% iedzīvotāju uzskata, ka ir nepieciešama viņu brīdināšana, ja tiek izdarīts izsaukums uz citu tīklu.

Savukārt vairums telekomunikāciju operatoru neatbalsta šādu brīdināšanu, kā galveno iemeslu minot izmaksu pieaugumu. Vienlaikus daļa nozares pārstāvju uzsver, ka tarifi arī zvaniem uz citiem tīkliem ir izlīdzinājušies, tāpēc šāda brīdināšana nav nepieciešama.

Šādu brīdinājuma ieviešanu SPRK pirms laika veiktajā aptaujā atbalstīja PTAC un Latvijas dzelzceļš, bet par nevajadzīgu uzskatīja – Lattelecom, Tele2, LMT, Bite, Unistars, Baltkom, Telekom Baltija un Latvijas Telekomunikāciju asociācija.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

KP: Auto bloķētāju izmantošana Rīgā radītu nevienlīdzīgus konkurences apstākļus

Zane Atlāce - Bistere, 09.03.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Konkurences padome (KP) un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) atkārtoti aicina Rīgas domi nepieņemt plānotos grozījumus par SIA Rīgas satiksme tiesībām kā soda mēru piemērot transporta līdzekļu riteņu bloķēšanas iekārtas jeb bloķētājus, informē KP pārstāve Paula Vilsone.

Iestādes brīdina, ka grozījumu pieņemšanas gadījumā pašvaldība nepamatoti radītu nevienlīdzīgus konkurences apstākļus autostāvvietu pakalpojumu tirgū un ierobežotu patērētāju tiesības.

KP norāda, ka jau pašreizējais regulējums attiecībā uz piemērojamo sodu apmēru pašvaldības kapitālsabiedrībai – SIA Rīgas satiksme – nodrošina privilēģijas, jo privātie komersanti nav tiesīgi piemērot līdzvērtīgus soda apmērus. Ņemot vērā, ka faktiski identisku pakalpojumu sniegšana tiek regulēta atšķirīgi, pašvaldības uzņēmumam ir radītas konkurences priekšrocības. Tāpēc KP brīdina – ja Rīgas dome izšķirsies par tiesībām SIA Rīgas satiksme izmantot bloķētājus, ko savukārt nebūs tiesīgi darīt privātie uzņēmumi, tiks būtiski stiprināta konkurences nevienlīdzība un rupji pārkāpta Rīgas pašvaldības konkurences neitralitāte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) brīdina par neregulētas elektronisko norēķinu sistēmas Webmoney Transfer darbību Latvijā, kā arī par Latvijas uzņēmumu interesi piedalīties šajā sistēmā, informē FKTK.

Webmoney Transfer ietvaros iespējams veikt savstarpējus norēķinus ar sistēmas piedāvāto norēķinu līdzekli – webmoney, kas denominēts ASV dolāros, Krievijas rubļos, euro, zeltā, Bitcoin un citās vērtībās. Persona webmoney var iegūt dažādos veidos, tai skaitā apmainot reālo naudu pret webmoney pie kāda no sistēmas dalībniekiem.

FKTK brīdina, ka Webmoney Transfer Latvijā nav regulēta un webmoney ir pielīdzināma virtuālajai valūtai, nevis naudas līdzekļiem, kas tiek izmantoti regulētu maksājumu pakalpojumu sniegšanai Latvijā un Eiropas Savienībā. Webmoney Transfer negarantē webmoney atpirkšanu par to pašu nominālvērtību, jo valūtas vērtība var mainīties atkarībā no sistēmas iekšienē noteiktā maiņas kursa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Eiropas reformu dēļ var celties mobilo sakaru tarifi

Sanita Igaune, 06.11.2013

J. Binde norāda, ka paralēles varētu vilkt ar Padomju Savienības Sibīrijas upju pagriešanas projektu. Reformas drīzāk var nodarīt kaitējumu, nevis sniegt ieguvumus.

Foto: Vitālijs Stīpnieks

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai arī Eiropas Komisijai ir cēli mērķi par vienotu telesakaru tirgu, Latvijā mērķu sasniegšanai izraudzītie risinājumi var radīt pretēju efektu – mobilo sakaru tarifu pieaugumu.

Eiropas Komisija (EK) ierosina dalībvalstīs spert nozīmīgu soli ceļā uz vienoto tirgu, kas sevī ietver viesabonēšanas atcelšanu, vienkāršotus noteikumus, papildu maksas atcelšanu starptautiskiem zvaniem, tomēr DB aptaujātie Latvijas mobilo sakaru operatori brīdina, ka EK izvēlētās metodes mērķu sasniegšanai var radīt pretēju efektu.

«Šobrīd dažu Eiropas politiķu vīzija izveidot vienotu Viseiropas telekomunikāciju tirgu ir EK reklāmas kampaņa un līdzinās Padomju savienības Sibīrijas upju pagriešanas projektam, kas var nodarīt lielāku kaitējumu nekā sniegt kādus ieguvumus.

Būtu naivi domāt, ka proponētā hipotētiskā uzņēmumu konsolidācija tarifu starpību izlīdzinātu tikai uz augstāko tarifu samazinājuma rēķina. Sagraut industriju jau nav grūti, bet vai prātīgi?» DB jautā Latvijas mobilā telefona (LMT) prezidents Juris Binde. Uzskatāms piemērs, pēc viņa domām, ir EK atzinums, ka t.s. cukura reforma ir bijusi neveiksmīga, taču reāla atbildība par kļūdainajiem lēmumiem nevienam komisāram nedraud.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzi ārvalstu tūristi pēdējā brīdī atsaka rezervācijas Rīgas viesnīcās, jo nevar atkļūt atcelto lidojumu dēļ. Tomēr šobrīd rādās, ka šos zaudējumus viesnīcniekiem kompensēs daudzu ārvalstu viesu palikšana Rīgā uz ilgāku laiku, jo viņi šeit iestrēguši Īslandes vulkāna izvirduma dēļ.

«Bilanci varēsim dot tikai pirmdien, bet izskatās, ka tie viesi, kas pagarina uzturēšanos viesnīcā, kompensēs to skaitu, kuri nevarēja ierasties,» DB saka Reval Hotel Latvia pārdošanas un mārketinga direktors Valdis Portnajs.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste DB piektdien nevarēja sniegt konkrētus datus par atteikto rezervāciju skaitu. Atsevišķu tūrisma firmu un viesnīcu aptauja liecina, ka šī tendence ar katru stundu palielinās. «Tie, kas plānoja lidot, protams, visi atsaka, citi zvana un brīdina, ka ieradīsies vēlāk pa citiem ceļiem,» DB saka Tūrisma formas Latvia Tours pārdošanas menedžere Marija Bogdanova. Arī S. Graikste norāda – daudzi, īpaši Skandināvijas valstu tūristi, kuri Rīgā plānojuši pavadīt šīs nedēļas nogali, zvana un brīdina, ka ieradīsies ar novēlošanos, jo lidmašīnas nomainījuši pret prāmjiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

PVD sāk meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu

Sandra Dieziņa, 20.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pirmdien sācis meža dzīvnieku vakcināciju pret trakumsērgu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Eksperti un investori: Latvija liek bremzes ražošanas attīstībai

Egons Mudulis, Māris Ķirsons, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Referendumi pašvaldībās «apēdīs» naudu, bet potenciālie investori baidās, ka tas bloķēs ražošanas objektu būvniecību.

Tā Vides aizardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu, kas paredz referendumu rīkošanas iespēju pašvaldībās, vērtē vairāki aptaujātie eksperti. Domes bažījas par ietekmi uz finansēm un investīcijām.

Pašreizējo likumprojekta redakciju kritizē investoru pārstāvji. «Ja ir pieļaujams sasaukt pašvaldības referendumu nozīmīgu infrastruktūras objektu īstenošanai un ja publiskajā apspriešanā nodotu jautājumu var virzīt uz referendumu, ja pašvaldība nav ņēmusi vērā publiskās apspriešanas rezultātus, tas ir ceļš uz pilnīgu ražošanas objektu būvniecības aizliegumu, pakļaujoties iedzīvotāju mazākuma interesēm,» skarba savā vērtējumā ir vairāku investīciju projektu attīstības vadītāja, juriste Anita Lancmane. Viņa savu sacīto pamato ar to, ka, ja jebkurai būvniecības iecerei, kas nav paredzēta iedzīvotāju ģimenes vajadzībām, ir ar likumu noteikta prasība obligāti rīkot publisko apspriešanu, tad referendumi būs ikdienas parādība un paildzinās būvniecības ieceres realizāciju vēl par pāris mēnešiem. «Prasība, ka ir pietiekami, ja pret projektu iestājas no 7 līdz 15% balsojušo iedzīvotāju (tas ir pieprasa rīkot referendumu), rada situāciju, ka cilvēki, kuri ir «profesionāli protestētāji pret jebkādu ražošanu», uzspiedīs savu viedokli pārējiem,» skaidro A. Lancmane. Viņasprāt, lielākoties tas izpaudīsies tā, ka šie cilvēki nobalsos organizēti «pret», bet pārējie neatnāks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

2022. gada prognozes būvniecības nozarē

Mareks Kļaviņš “Bonava Latvija” valdes priekšsēdētājs, 16.12.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gada beigas ir ierasts laiks kopsavilkumiem un nākotnes prognozēm. Nekustamo īpašumu attīstība Rīgā zināmā mērā ir miglā tīta, jo to nākamgad ietekmēs vairāki šobrīd ne sevišķi precīzi prognozējami faktori, taču mēs vismaz zinām, no kuras puses šos izaicinājumus gaidīt. Un ir arī tādas jomas, kur varam cerēt uz pozitīvām pārmaiņām.

Kopumā aizejošais gads nekustamā īpašuma nozarei ir bijis labvēlīgs. Nekustamo īpašumu attīstītājiem nav trūcis iespēju pārdot jaunos mājokļus: pircējiem ir bijis operatīvi pieejams banku finansējums un “Altum” apsaimniekotās valsts atbalsta programmas, un pandēmijas laikā ne vienam vien pieauguši uzkrājumi, ko, uztraucoties par inflāciju, gribas gudri ieguldīt. Tā kā akciju tirgus daudziem šķiet sarežģīts, cilvēki izvēlas gadsimtiem senu un pārbaudītu ieguldījumu veidu – nekustamo īpašumu, bieži vien – jaunajos projektos, rēķinoties, ka ekspluatācijas izmaksas jaunam mājoklim ir krietni mazākas labākas energoefektivitātes dēļ un vidējā termiņā nebūs vajadzīgas papildu investīcijas, kas ir neizbēgamas vecākā mājoklī. Tāpat līdz ar Covid-19 ienākšanu mūsu ikdienā daudz vairāk novērtējam funkcionalitāti un ērtības, ko var sniegt mājoklis: ja jāvada sapulce, bet koncentrēties traucē kaimiņa televizora skaņas, cilvēki ātri vien pieņem lēmumu par dzīves telpas uzlabošanu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sprūdžs: pašvaldību referendumi neapdraudēs investīcijas

Egons Mudulis, 03.02.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Cilvēki spēj pragmatiski un racionāli analizēt investīciju projektu lietderību un nozīmi, tāpēc satraukumam, ka bez izvērtēšanas un diskusijas tiks noraidīti visi investīciju piedāvājumi, nav pamata,» saka vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs.

Referendumi pašvaldībās «apēdīs» naudu, bet potenciālie investori baidās, ka tas bloķēs ražošanas objektu būvniecību, šodien raksta DB par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavoto likumprojektu «Vietējo pašvaldību referendumu likums».

Nav bažas par to, ka iedzīvotāji vietējos referendumos varētu balsot pret lieliem investīciju projektiem, pārliecināts ministrs. «Daudz ir atkarīgs no investoru un pašvaldības vadītāju spējas argumentēt un skaidrot iedzīvotājiem praktiskos labumus, ko konkrētajā administraīvajā teritorijā dos īstenotie investīciju projekti – nodokļus, jaunas darbavietas, labāku infrastruktūru, pieejamākus pakalpojumus u.c.,» tā viņš.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielāko kompāniju rezultāti labi, satraukums ir par nākotni, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Šis gads pasaules lielākajā akciju tirgū iesācies bez kādām izteiktām cenu virzības tendencēm. Straujākus akciju izpārdošanas viļņus nomaina investoru paaugstināta vēlme tās atkal pirkt – rezultātā janvāra veikums ASV akcijām gan rakstāms ar nelielu mīnusa zīmi.

Ja mēs vadāmies pēc «janvāra barometra» hipotēzes, tad gada pirmais mēnesis parasti ir priekšvēstnesis tam, kāds akciju tirgos būs viss atlikušais gads. Proti, ja janvāra skatījumā pasaules ietekmīgākajā akciju tirgū – ASV – ir vērojama cenu palielināšanās, tad vēsture liecina, ka veiksmīgs akcijām būs arī viss atlikušais gads. Protams, šīs ir tikai vēsturiskās sakritības, lai gan pēc janvāra un arī pagājušā gada decembra droši vien var secināt vienu – turpmāk mūs gaida straujākas vērtspapīru vērtības svārstības. Gada sākums akciju tirgos cenu ziņā bijis ļoti svārstīgs, kas daudziem liek noskaņoties, ka tāds varētu būt arī viss atlikušais gads.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) atlīdzību ceļu satiksmes negadījumā cietušais pieprasīja no tā apdrošinātāja, kas apdrošinājis avārijas izraisītāja civiltiesisko atbildību. Šobrīd tiek izskatīti priekšlikumi ieviest t.s. tiešo zaudējumu regulēšanas sistēmu, kas paredzētu iespēju cietušajam zaudējumu atlīdzības saņemšanai vērsties pie sava apdrošinātāja.

Iekasēto «apēdīs», izmaksājot kompensācijas

Atceļot PVN samazinātās likmes, valsts iegūs 95 milj. Ls, taču būs jāmaksā kompensācijas, tā intervija DB Finanšu ministrijas pārstāvis Dāvids Tauriņš.

Mantu izpārdošanu vēlas aizstāt ar visa uzņēmuma realizāciju

Kreditori varētu atgūt vairāk, ja maksātnespējīgu uzņēmumu pārdot kā kopumu, nevis realizējot parādnieka mantu pa daļām. Tieši tāpēc sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā Saeimas komisijai, kura atbildīga par jauno Maksātnespējas likumprojektu, Latvijas Komercbanku asociācija iesniegs attiecīgu priekšlikumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc šāda principa tika radīta populārā KIA Sportage uzlabotā modeļa atjaunošanas programma. To pat zinātājiem pamanīt būs ļoti grūti. Un labi vien ir.

Tehniski un, protams, vizuāli KIA Sportage ir viens no savas klases pievilcīgākajiem modeļiem, tādēļ korejiešu izvairīšanās kārtīgi pieķerties ārējām un interjera izmaiņām ir loģiska. Viena no jaunā Sportage svarīgākajām atpazīšanas pazīmēm ir jauns priekšējās dekoratīvās restes zīmējums. Aizmugurējos lukturos ir modernāka gaismas tehnika. Turpretim salonā galvenais jaunums ir tas, ka vadības panelī starp apaļajiem infodisplejiem ir iespraucies vēl viens digitāls infologs, kurā varēs nolasīt āra temperatūru un citu noderīgu informāciju, kas iepriekš bija jāmeklē, spaidot izvēlnes pogu. Sīkums, bet patīkami. Dārgāko Sportage lietotāju priekam turpmāk autovadītāja krēsls būs elektriski regulējams, turpretim ziemā ļoti noderēs zem stūres kolonnas paslēptā stūres apsildes poga, kuras iepriekš KIA Sportage aprīkojuma sarakstā nebija.

Komentāri

Pievienot komentāru