Jaunākais izdevums

Bruņoti laupītāji Brazīlijā Sanpaulu nozaguši divas Pablo Pikaso gleznas un divus slavenu Brazīļu mākslinieku darbus, vēsta ziņu aģentūra Reuters.

Šis ir jau otrais gadījums sešu mēnešu laikā, kad Sanpaulu nozog kādu Pikaso darbu.

Divus brazīļu autoru darbus, kas nozagti, gleznojuši Emiliano Dikavalkanti (Emiliano Di Cavalcanti) un Lazars Segals (Lasar Segall).

Visi nozagtie darbi bijuši apdrošināti.

Pērn no Sanpaulu mākslas muzeja nozaga P.Pikaso radīto Suzannas Blokas portretu un brazīļu mākslinieka Kandido Portināri (Candido Portinari) darbu Kafijas strādnieks.

Nozagtie darbi vēlāk tika atrasti lieliskā stāvoklī, atstutēti pret sienu kādā mājā Sanpaulu nomalē.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija atguvusi Brazīlijā nozagto Pablo Pikaso gravīru Gleznotājs un modele, kas jūnijā tika nozagta no Sanpaulu muzeja, vēsta BBC News.

Pie Pikaso gleznas policiju novedis pats aizdomās turētais, kurš to bija ietinis plastmasas maisiņā un paslēpis bēniņos. Gravīra atrasta labā stavoklī.

Otra Pikaso un divas Brazīļu mākslinieku gleznas, kas šajā pašā reizē nozagtas, vēl nav atgūtas.

Vīrs, kas policiju aizveda pie nozagtās gleznas, bija arestēts uz aizdomu pamata par mēģinājumu nozagt naudas automātu.

"Mēs uzmanījām (aizdomās turēto) un divus citus vīriešus, jo mums bija informācija, ka viņi plāno nozagt bankomātus un apzagt bankas. Taču viņu telefona sarunās tika pieminēta Pikaso glezna," sacīja inspektors Cēzars Karlos Dias.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pikaso elektriķis «no pagultes izvilcis» 271 līdz šim nezināmu mākslinieka darbu

Lelde Petrāne, 29.11.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pensijā devies elektriķis Dienvidfrancijā, kurš strādājis pie Pablo Pikaso, visus pārsteidzis ar paziņojumu, ka viņam pieder simtiem iepriekš nezināmu slavenā mākslinieka darbu, ziņo BBC.

Viņa krājumos esot 271 darbs, ieskaitot litogrāfijas, gleznas, piezīmes un akvareļus, kuru vērtība varētu būt ap 60 miljoniem eiro.

71 gadu vecais Pjērs Le Gunē (Pierre Le Guennec) apgalvo, ka Pikaso viņam šos darbus devis kā dāvanas.

Elektriķis esot uzstādījis apsardzes signalizācijas sistēmas Pikaso mājām Francijā pirms mākslinieks mira 1973.gadā.

Saskaņā ar Francijas avīzes Liberation vēstīto starp nezināmajiem Pikaso darbiem ir akvarelis no mākslinieka tā sauktā zilā perioda, un eksperti lēš, ka deviņi kubisma darbi, kas ir elektriķa rīcībā, vien varētu būt 40 miljonus eiro vērti.

Taču Pikaso ģimene uzskata, ka elektriķa skaidrojums par to, kā viņš ieguvis darbus, nav ticams. Policija jau esot pārmeklējusi viņa māju, konfiscējusi gleznas un vīrieti nopratinājusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nozagta 8 miljonus vērta Pikaso skiču burtnīca

, 10.06.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No muzeja Parīzē nozagta skiču burtnīca ar 32 slavenā mākslinieka Pablo Pikaso darbiem 8 miljonu eiro vērtībā, atsaucoties uz policijas sniegto informāciju, ziņo BBC.

Tas, ka notikusi zādzība, Pikaso Muzejā ticis atklāts otrdienas pēcpusdienā, bet konkrēts zādzības laiks un citi apstākļi patlaban tiek noskaidroti. Zināms, ka tajā laikā muzejs plašai sabiedrībai bijis slēgts, bet notikusi privāta apskate.

Muzejā atrodas 250 P. Pikaso gleznas un 1500 zīmējumi.

P. Pikaso tiek uzskatīts par 20.gadsimta ievērojamāko mākslinieku. Viņš mira 1973.gadā Francijā.

Pagājušajā mēnesī P. Pikaso musketiera portrets Ņujorkā tika pārdots par 14.6 miljoniem ASV dolāru, bet cita glezna - Sieviete ar platmali - tika pārdota par 7.7 miljoniem ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē dārgākā jebkad izsolē pārdotā glezna no pirmdienas skatāma Londonas Teita galerijā, vēsta BBC.

Gleznotāja Pablo Pikaso darbā, kas saucas «Nu au Plateau de Sculpteur» («Kailā, zaļās lapas un skulptūra») ir redzama Pikaso mīļākā Marija Terēze Valtere.

Galerija gleznu ir aizņēmusies no vārdā nenosaukta privāta kolekcionāra, kas to par rekordaugstu summu – 106 miljoniem ASV dolāru, nopirka pagājušajā gadā.

Galerijas direktore norādīja, ka «Tā ir izcila Pikaso glezna. Man ir liels prieks par īpašnieka devību, kas ļauj britu publikai to aplūkot».

«Kailā, zaļās lapas un skulptūra» ir viena no vairākām gleznām, kurās Pikaso ir attēlojis savu mīļāko Mariju Terēzi Valteru un tiek uzskatīta par lielāko mākslinieka sasniegumu starpkaru periodā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Start-up

Īpašniekus atradušas jau 700 jauno mākslinieku gleznas

Anda Asere, 08.01.2020

E-galerijas "StartUpArt" dibinātāja un idejas autore Agnese

Strazda un māksliniece Kristīne Lapsa-Kalniņa.

Publicitātes foto

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gadā jauno mākslinieku e-galerijā "StartUpArt" veikti aptuveni 140 pasūtījumi un kopā ar izsoļu laikā veiktajiem pirkumiem kopā pārdotas apmēram 250 gleznas.

"Kopumā kopš 2015. gada "StartUpArt" e-galerijas lapā saņemti 540 pasūtījumi, vairākos pasūtījumos ir izvēlētas pat divas līdz piecas gleznas, līdz ar to kopš projekta sākuma pārdotas vairāk nekā 700 gleznas," stāsta Agnese Strazda, e-galerijas "StartUpArt" dibinātāja un idejas autore. Ikdienā viņai palīdz māksliniece Kristīne Lapsa-Kalniņa, kura strādā ar sadarbības līgumu koordinēšanu, jauno gleznu ievietošanu e-galerijā, kā arī rēķinu izrakstīšanu.

Šobrīd e-galerijā ir aptuveni 630 gleznas no 80 māksliniekiem.

A. Strazda ar gandarījumu vēro, kā "StartUpArt" un tai piederošais "Facebook" profils turpina būt par aktuālu vietu tiem, kuri savas gleznas vēlas pārdot, un tiem, kuri meklē drosmīgus rokrakstus un dažādus formātus gleznām, ko izmantot gan sava mājokļa, gan biroja dizainam, kā arī dāvanām. Katru nedēļu kāds mākslinieks izrāda interesi par pievienošanos portālam. "Dažkārt saņemam jautājumus, vai "StartUpArt" nepieņem pārdošanai tēlniecības darbus, kā arī citus formātus, uz ko šobrīd sakām - tikai gleznas," norāda A. Strazda.

Komentāri

Pievienot komentāru
Mazais bizness

Plāno izvērst gleznu tirdzniecības aparātu tīklu viesnīcās un lidostās

Anda Asere, 10.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gleznu tirdzniecības automātu uzņēmuma SIA PaintingVending Inc. īpašnieks Jevgenijs Roščins plāno, ka vienā aparātā varētu pārdot piecas gleznas dienā.

Jevgenijs pirms kāda laika bija ceļojumā Kiprā, un viņam iepatikās gleznas viesnīcā. «To autors nebija nekāds Pikaso, taču tie bija jauki, pozitīvi darbi. Gribēju nopirkt ko līdzīgu, lai atvestu uz mājām. Sāku staigāt pa pilsētu, meklēju, kur var iegādāties vietējo mākslinieku darbus. Satiku daudzus ielu māksliniekus, kuru lielākais mīnuss ir tas, ka viņi bieži vien glezno uz nekvalitatīva papīra vai arī grib pārdot savu darbu dārgāk un tāpēc piedāvā liela formāta gleznas. Izmēram ir nozīme, jo tūrists darbus, visdrīzāk, uz mājām vedīs rokas bagāžā. Tāpat uz robežas mēdz pārbaudīt mantas un vajadzīgs apliecinājums, ka glezna nav valsts vēsturiskais mantojums, nav zagta,» stāsta uzņēmējs. Tā kā viņš iepriekš ilgus gadus strādājis ar tirdzniecības aparātiem, Jevgenijam radās ideja par tādiem, kuros varētu nopirkt vietējo mākslinieku gleznas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Sports

FOTO,VIDEO: Jaunā Brazīlija būs modernākais pludmales sporta centrs Baltijā

Laura Mazbērziņa, 13.12.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mārupes pagasta Lavandās top jaunā Brazīlija, kas būs modernākais pludmales sporta centrs Baltijā.

13. decembrī jaunās ēkas pamatos iemūrēta vēstījuma kapsula. Vēstījuma kapsulā ievietots jaunās Brazīlijas projekts, tikko sarakstītā un pagaidām vēl nepublicētā Latvijas pludmales volejbola vēsture, kā arī vēstule nākamajām paaudzēm.

Jaunā Brazīlija piedāvās sešus pludmales laukumus, ko savā starpā dalīs volejbolisti un tenisisti. Tāpat būs pieejami arī āra laukumi. Kopējās investīcijas veido 2 miljonus eiro.

Brazīlijas pirmsākumi meklējami 2009. gadā. Sākotnēji tā bija volejbola entuziasta Andra Blakas ideja, kurš savu mīļāko sporta veidu nevēlējās atmest pat ziemā. Iesākumā sporta centrs tika iecerēts kā pludmales volejbola profesionāļu, entuziastu, kā arī to ģimeņu un draugu pulcēšanās vieta. Brazīlija šo ieceri pārspēja, kļūstot ne tikai par iekštelpu pludmales volejbola aizsācēju Latvijā, bet arī padarot to par vienu no mūsu valsts populārākajiem un visātrāk augošajiem sporta veidiem. Tagad uz Brazīliju spēlēt brauc ne tikai profesionāļi un entuziasti, bet tajā norisinās arī dažādi turnīri. Pēdējos gados pludmales volejbolam pievienojies arī pludmales teniss.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Par vairāk nekā 25 tūkstošiem eiro pārdod daļu Krājbankas gleznu

Žanete Hāka, 30.06.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pirmdien notikušajā izsolē izdevās pārdot 16 likvidējamās AS Latvijas Krājbanka gleznas, informē bankas maksātnespējas administratora KPMG Baltics pārstāvis Oskars Fīrmanis.

Gleznas tika pārdotas kā vienota lietu kopība, un tajā ietilpa Ievas Iltneres gleznas Drošība, Galds dārzā, Būris, Rozā mākonis, Klusā daba, Koncerts diviem, Ilmāra Blumberga gleznas Pagrieziens, Kalns 1, Cilvēks un diva, Kaislības, Kalns 3, Gaisma, Zelta kalns, Debesis un cilvēks, Vinetas Kaulačas glezna Nebeidzamais un Ivara Heinrihsona glezna Klavieres.

Gleznas iegādājās juridiska persona no Latvijas par vairāk nekā 25 tūkstošiem eiro.

Otrā izsolē tika piedāvātas 36 gleznas, kuru autori ir, piemēram, Ārija Ērmane, Ira Rozentāle, Valdis Ķikuts un citi. Izsoles sākumcena bija 10,4 tūkstoši eiro. Šīs gleznas neizdevās pārdot.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ Londonā Sotheby's izsolē tiks izsolīts mūzas, kas pārveidoja gleznotāja Pablo Pikaso dzīvi un mākslu, portrets, ziņo BBC.

Gleznā La Lecture attēlota mākslinieka slepenā mīļākā Marija Terēze Valtere (Marie-Therese Walter). Viņu attiecības sākās, kad sievietei bija 17 gadi, bet māksliniekam - 45.

Tās slepenībā tika turētas daudzus gadus, ņemot vērā sievietes vecumu un to, ka Pikaso bija precējies.

Saskaņā ar aplēsēm 1932.gada glezna tagad varētu tikt pārdota par 12 - 18 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu (10-15 miljoni latu).

Valtere vēlāk stāstīja, ka viņa nekad nebija dzirdējusi par mākslinieku, kad viņš pirmoreiz viņu uzrunāja sakot: «Es esmu Pikaso - jūs un es vēl izdarīsim lielas lietas kopā.»

Pikaso un Valterei vēlāk piedzima meita Maija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijā izsolē pārdota Pikaso glezna par 3.32 miljoniem GBP (2.941 miljoniem latu), kas ir visdārgākā jebkad Austrālijā pārdotā glezna, ziņo BBC News.

1954.gada Pikaso glezna Sylvette, kas attēlo modeli un mūzu Dāvidu, pārdota anonīmam pircējam. Tas bija viens no 40 Pikaso darbiem, kas bija radīti Dāvidas iedvesmā. Nupat pārdoto gleznu mākslinieks radījis 73 gadu vecumā.

Iepriekš dārgākā glezna, kas pārdota Austrālijā bija 1.67 miljonu mārciņu (1.48 miljoniem latu) vērtā austrālieša Breta Vitlija glezna.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mūzas, kas pārveidoja gleznotāja Pablo Pikaso dzīvi, portrets Sotheby's izsolē Londonā pārdots par 25,2 miljoniem Lielbritānijas sterliņu mārciņu (20,5 miljoni latu), ziņo BBC.

Pēc sešas minūtes ilgas solīšanas La Lecture nonākusi pie anonīma pircēja, kurš savu cenu izteica telefoniski.

Kā vēstīts, gleznā La Lecture attēlota mākslinieka slepenā mīļākā Marija Terēze Valtere (Marie-Therese Walter). Viņu attiecības sākās, kad sievietei bija 17 gadi, bet māksliniekam - 45.

Tās slepenībā tika turētas daudzus gadus, ņemot vērā sievietes vecumu un to, ka Pikaso bija precējies. Valtere vēlāk stāstīja, ka viņa nekad nebija dzirdējusi par mākslinieku, kad viņš pirmoreiz viņu uzrunāja sakot: «Es esmu Pikaso - jūs un es vēl izdarīsim lielas lietas kopā.»

Pikaso un Valterei vēlāk piedzima meita Maija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nīderlandē notikusi vērienīga mākslas darbu zādzība. Noziedzniekiem izdevies tikt pie Pablo Pikaso, Kloda Monē, Pola Gogēna un Anrī Matisa darbiem, kas bija izstādīti Roterdamas mākslas muzejā, vēsta BBC.

Laupītājiem muzejā izdevies iekļūt agrā otrdienas rītā. No muzeja tie aiznesuši tādus pazīstamus darbus kā Kloda Monē Vaterlo tilts, Pikaso gleznu Arlekīna galva, Anrī Matisa Lasītāja baltā un dzeltenā un Luciana Freida Sieviete ar aizvērtām acīm.

Roterdamas policija informēja, ka ziņa par ielaušanos muzejā saņemta agrā otrdienas rītā, taču, kad likumsargi bija ieradušies, noziedznieki bijuši jau prom.

Eksperti norāda, ka zagļi pazinuši mākslas darbus un gleznas izvēlējušies mērķtiecīgi. Nozagtās gleznas varētu būt simtiem miljonu eiro vērtībā, sacīja Nozudušo mākslas darbu reģistra vadītājs Kriss Marinello (Chris Marinello). Tomēr nozagto mākslas darbu atklāta pārdošana vairs neesot iespējama, jo tie starptautiski reģistrēti kā zagti.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Policija dzen pēdas 250 tūkstošus dolāru vērtai gleznu kolekcijai

Vēsma Lēvalde, Db, 20.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Desmit gadus visu aizmirsta Jūras spēku (JS) mācību centrā Liepājā glabājās 250 tūkstošus dolāru vērta mākslas darbu kolekcija – vairāk nekā simts gleznas, nu lielākā daļa no tās ir pazudusi. Kurzemes reģiona policijas pārvaldes sekretariātā 7. oktobrī reģistrēts iesniegums un sākts kriminālprocess, raksta Latvijas Avīze.

Faktu pārbaudes ierosinātājs ir Ivars Kesenfelds, uzņēmējs un Liepājas domnieks, pazīstams arī kā gleznu kolekcionārs. Aptuveni pirms pusgada Liepājas mākslas galerijas Ten īpašniece Biruta Jansone aicinājusi I. Kesenfeldu pie sevis, lai parādītu dažas gleznas. Vēlāk viņš atcerējies, ka gleznu autora Eduarda Zāma darbus viņa ģimene atveda uz Jūras spēku mācību centru. I. Kesenfelds divas gleznas paņēmis, pabrīdinot galerijas īpašnieci, ka audekli, iespējams, ir zagti un viņš vērsīsies prokuratūrā. Šobrīd galerijas Ten noliktava ir tukša, un tās saimniece B. Jansone ar LA runāt nav vēlējusies. Eduards Zāms nevienu gleznu savā mūžā neesot pārdevis – taupījis, lai uzdāvinātu brīvajai Latvijai. Mirstot uzticējis savam tautietim ASV Džonam (Jānim) Lambertam atgādāt kolekciju uz Latviju, ko viņš 1994. gadā arī izdarīja. Pusotru gadu kolekcijai Latvijā tika meklēts saimnieks, bet tā arī neatradās. Dažas bildes paņēma Mākslas muzejs, viena – Sprīdītis – aizceļojusi uz Rundāli, bet valsts arhīvā glabājas Zāmu ģimenes fonds ar zīmējumiem, biogrāfiskiem dokumentiem, darbu un ģimenes fotoalbumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Darba vide! Gleznas birojā rada omulību

Anda Asere, 67084453, 08.10.2008

«Ir labi, ja uz galda stāv bērnu foto, pie sienas laba glezna un stūrī skaists zieds. Acis atbrīvojas, un ir mirklis padomāt par kaut ko citu,» saka SIA NP Properties valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja.

Edmunds Brencis, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Iekārtojot biroju, Elita Moiseja, SIA NP Properties valdes priekšsēdētāja, izvēlējusies caurspīdīgas sienas, lai darbinieki cits citu redzētu, bet telpas akcentēt ar gleznām un ziediem.

Birojs iekārtots, izmantojot nomnieku produkciju – SIA De Novo mēbeles, SIA GMB Production (pazīstams ar zīmolu Kare Design) interjera un dizaina elementus un SIA Wallenium starpsienas. Mēbeles un dizaina elementus darbinieki izvēlējušies paši, taču tad sapratuši, ka vajadzīgs kāds, kas palīdz visu sakārtot. Tāpēc kopā ar dizaineri Martu Gaili-Eglīti izvēlētas gleznas un ziedi.

Sākotnēji uzņēmumā centušies strādāt atvērtā birojā. Ņemot vērā, ka kolektīvs ir jauns un kolēģi ir arī draugi, bieži vien darba atmosfēra ir pārāk skaļa. Tāpēc nolemts lielo telpu sadalīt pa departamentiem. Kad stikla sienas bija saliktas un teju vai sākta to aplīmēšana, darbinieki konstatējuši, ka vēlas cits citu redzēt vismaz pa gabalu. «Gribējās tādu kopēju sajūtu – es esmu aiz sienas, bet tepat,» saka E. Moiseja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Mākslas galerijas īpašnieci tur aizdomās par krāpšanu

Elīna Pankovska, 01.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz šim pasaulē skandāli par dārgu vecmeistaru gleznu viltojumiem galvenokārt saistījās ar Krievijas tirgu un ar starptautiskajām Sotheby's un Christie's izsolēm, taču tiesībsargājošās iestādes pašlaik pārbauda, vai Latvijā netiek viltoti ekspertu atzinumi, kas apliecina mākslas darbu autentiskumu.

2006.gada rudenī Vācijas pilsonis Aleksandrs Beļilovskis pircējiem no Krievijas piedāvājis iegādāties 19.gadsimta latviešu izcelsmes Krievijas gleznotāja Kārļa Hūna iepriekš nezināmu darbu Čigāniete ar bērnu. Glezna viņam esot piederējusi kopīgi ar Latvijas mākslas zinātnieci, galerijas īpašnieci un Latvijas Mākslas un antikvāro priekšmetu ekspertu asociācijas valdes priekšsēdētāju Ivonnu Veiherti.

Darījuma cena bija 520 tūkst. ASV dolāru. Taču izrādās, ka tāda pati glezna ar tādu pašu sižetu un tādiem pašiem gleznas izmēriem vēl 2006. gada pavasarī bija nopērkama Parīzē Massol izsolē – tikai tur kā gleznas autors bija norādīts kāds maz zināms vācu autors, K. Hūna laikabiedrs Karls Ādolfs Gugels, un tā bija nopērkama par nieka 5 tūkst. eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pludmales sporta centrs Brazīlija, kā tobrīd pop-up projekts, tika atklāts 2009. gada decembrī. Pašlaik, pēc deviņiem gadiem, Brazīlija ir gatava pārcelt savu pieredzi nākamajā līmenī un 2019. gada pavasarī doties uz jaunām telpām Mārupē, kurās ieguldīti 2 miljoni eiro.

Pludmales sporta centrs Brazīlija nav tikai halle. Sākotnēji tā ir volejbola entuziasta Andra Blakas ideja, kurš savu mīļāko sporta veidu nevēlējās atmest pat ziemā. Iesākumā sporta centrs tika iecerēts kā pludmales volejbola profesionāļu, entuziastu, kā arī to ģimeņu un draugu pulcēšanās vieta. Uz Brazīliju spēlēt brauc ne tikai profesionāļi un entuziasti, bet tajā norisinās arī dažādi turnīri. Pēdējos gados pludmales volejbolam pievienojies arī pludmales teniss.

«Es diezgan bieži ziemā trenējos Brazīlijā, kaut arī tā vairāk paredzēta jauniešiem un amatieriem. Ir lieliski, ka Brazīlijas aizsāktais turpinās un šādas halles Latvijā attīstās un pilnveidojas – tas svarīgi ne tikai sporta veidam, bet arī jaunajai paaudzei. Jaunā Brazīlija, tās jaunie laukumi būs ļoti kvalitatīvi un tos varēs izmantot starptautisku pasākumu organizēšanā, kas pēdējos divos gados Latvijā kļuvis ļoti aktuāli. Šogad gan Pasaules kausa posms, gan Eiropas posms norisinājās iekštelpās, tā ka iespējams, ka jau ziemā varam sagaidīt arī kādu no Pasaules kausa posmiem Latvijā,» stāsta Aleksandrs Samoilovs, Olimpisko spēļu dalībnieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Pikaso glezna pārdota par 13,5 miljoniem mārciņu; ienākumi tiks veltīti aptaukošanās pētīšanai

Jānis Rancāns, 22.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sidnejas universitātes rīcībā esoša Pikaso glezna izsolīta par 13,5 miljoniem britu mārciņu, vēsta The Telegraph. Ienākumi no izsoles tiks veltīti zinātnei.

Pikaso gleznu Jeune Fille Endormie Sidnejas universitātei pērn uzdāvināja kāds anonīms amerikāņu donors, ar noteikumu, ka tā ir jāpārdod, bet iegūtie līdzekļi jāvelta aptaukošanās pētīšanai.

Iegūto naudu universitāte izmantos, lai maksātu algas darbiniekiem jaunajā aptaukošanās, diabēta un sirds un asinsvadu slimību centrā.

Mākslas darbs ir gleznots 1935. gadā, tajā attēlota Pikaso mīļākā un mūza Marija – Terēze Valtere. Līdz šim glezna izrādīta plašākai publikai tikai vienu reizi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Atrod daļu no Liepājā pazudušās Zāma gleznu kolekcijas

Vēsma Lēvalde, Db, 26.10.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārmeklējot iepriekš biedrībai K@2 iznomāto namu Karostā, Katedrāles ielā 2, Liepājas pašvaldības pārstāvji kopā ar ekspertiem atraduši 21 gleznu un fragmentus no mākslinieka Eduarda Zāma kolekcijas, Db apstiprināja Liepājas domes nekustamo īpašumu pārvaldes vadītājs Mārtiņš Tīdens.

M. Tīdens atzina, ka vairākas no gleznām bojātas. Izdevies atrast 17 gleznu un skiču un četru gleznu fragmentus. Par atradumu noformēts akts, un gleznas nodotas policijai. Gleznu meklēšana notikusi pēc deputāta Ivara Kesenfelda iniciatīvas, policija, kas izmeklē pazudušo gleznu lietu, interesi par nama pārmeklēšanu nav izrādījusi.

I. Kesenfelds laikrakstam Kurzemes Vārds atklājis, ka bijušās K@2 pārstāves Santas Mazikas rīcībā ir disks ar fotogrāfijās fiksētajām 88 gleznām, ko Jūras spēku mācību centrs nodeva centra K@2 glabāšanā, un, to izpētot, noskaidrots, ka kolekcijas daļa, kas tiek piedāvāta pircējiem Rīgas galerijās Jēkabs un Antonija, nav no tām gleznām, kas atradās centrā K@2. I. Kesenfelds pieļāva, ka šīs gleznas no kolekcijas pazudušas daudz agrāk. Rīgas galerijās par Zāma gleznām prasa 800 latu, raksta Latvijas Avīze.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Vēlreiz mēģinās pārdot Krājbankai piederošas gleznas

Žanete Hāka, 08.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākamnedēļ notiks likvidējamajai AS Latvijas Krājbanka piederošu gleznu izsole, liecina paziņojums laikrakstā Latvijas Vēstnesis.

Kustamās mantas lietu kopība sastāv no 36 gleznām, kuru autori ir, piemēram, Ārija Ērmane, Ira Rozentāle, Valdis Ķikuts un citi. Šī būs otrā izsole, tādēļ notiks ar lejupejošu soli.

Izsoles sākumcena ir 10,38 tūkstoši eiro.

Db.lv jau rakstīja, ka jūnija beigās notikušajā izsolē izdevās pārdot 16 likvidējamās AS Latvijas Krājbanka gleznas.

Gleznas tika pārdotas kā vienota lietu kopība, un tajā ietilpa Ievas Iltneres gleznas Drošība, Galds dārzā, Būris, Rozā mākonis, Klusā daba, Koncerts diviem, Ilmāra Blumberga gleznas Pagrieziens, Kalns 1, Cilvēks un diva, Kaislības, Kalns 3, Gaisma, Zelta kalns, Debesis un cilvēks, Vinetas Kaulačas glezna Nebeidzamais un Ivara Heinrihsona gleznaKlavieres.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bruņoti laupītāji no Harry Winston dārglietu veikalu tīkla veikala pašā Parīzes centrā nozaguši dārglietas aptuveni 85 miljonu eiro vērtībā, ziņo aģentūra Reuters.

Veikalu apzaguši četri vīrieši, no kuriem divi bija pārģērbušies par sievietēm. Laupīšanas laikā veikala darbiniekiem un apmeklētājiem draudēts ar ieroci.

Gada laikā minētais Parīzes dārglietu veikals aplaupīts jau otro reizi. Pirmo reizi gan laupījums bijis krietni mazāks.

Harry Winston dārglietu veikalus lielā mērā iecienījuši pasaules bagātie uz slavenie.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Policija aizturējusi kādu Norvēģijas pilsoni, kas sākumā uz ielas lamājies necenzētiem vārdiem, bet pēc tam sācis bēgt, raksta tvnet.lv.

RPP nolēma iesaistīt Valsts policiju, kuras darbinieki norvēģi «izpestīja» no tualetes un nogādāja īslaicīgās aizturēšanas vietā, kur viņš atrodas joprojām. Norvēģim noformēts administratīvā pārkāpuma protokols par sīko huligānismu, informēja policijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Investors

Uzņēmēji: Sākot biznesu Brazīlijā, jārēķinās ar protekcionismu

Nozare.lv, 14.11.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uzņēmumiem, kas vēlas sākt biznesu Brazīlijā, jārēķinās ar šajā valstī izteikto protekcionisma politiku, liecina aptaujāto šajā valstī darbību veicošo tehnoloģiju uzņēmumu pārstāvju teiktais.

Informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmuma SIA Elva Baltic starptautiskās tirdzniecības vadītājs Alvils Tabaks secinājis, ka šajā tirgū nav viegla ienākšana. Tajā izteikti jūtama protekcionisma politika, kas izpaužas vairākos ar importu saistītos aspektos un ko īsteno ar dažādu nodokļu palīdzību.

Arī telekomunikāciju iekārtu ražotāja AS SAF Tehnika līdzīpašnieks Normunds Bergs norādīja, ka Brazīlija ir ļoti protekcionistiska zeme, tā ir pašpietiekama valsts un ienācējus neviens negaida. Uzņēmējs arī novērojis, ka tā ir ļoti lēnu procesu zeme, kur nekas nenotiek ātri. Brazīlijai arī raksturīga ļoti plaša un sazarota birokrātija, kas vērojama daudzos līmeņos.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

DB viedoklis: Brazīlija zaudē divreiz – pēc futbolistiem rindā ekonomika

Jānis Šķupelis,
 DB Investora redaktors, 16.07.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē populārākais sporta forums – Pasaules kauss futbolā – jau kārtējo reizi liek uzdot jautājumu: vai milzīgi tēriņi svētku rīkošanā pēcāk neizvēršas par kārtīgām paģirām saimniekiem

Veselu mēnesi pasaule dzīvojusi kājasbumbas paēnā un, lai gan Pasaules kauss atnesa vairākus lielākus un mazākus pārsteigums, tā noslēguma fāze tomēr bija likumsakarīga. Pusfinālā iekļuva Vācija, Argentīna, Nīderlande un Brazīlija jeb komandas, kurām jau sākotnēji prognozēja ceļu līdz turnīra noslēdzošajai fāzei. Tāpat, lai gan čempionāta sākumā izskatījās, ka Eiropas komandām šoreiz ies grūti, tieši tām izdevās plūkt galvenos laurus – triumfēja Vācija, bet spēlē par trešo vietu uzvarēja Nīderlande. Nevar neatgādināt arī to, ka čempionāta sākumā dominēja dažādas bukmeikeru prognozes, kas pārsvarā pareģoja, ka Pasaules kausā pārliecinoši uzvarēs Brazīlija. Tiesa gan, prakse pierādīja, ka šādām prognozēm ne vienmēr vajag uzticēties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Nozagtas piecas Frānsisa Bēkona gleznas 30 miljonu eiro vērtībā

LETA, 15.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No dzīvokļa Madridē nozagtas piecas britu gleznotāja Frānsisa Bēkona gleznas, kuru kopējā vērtība ir 30 miljoni eiro.

Mākslas darbi pagājušā gada jūnijā tika nozagti no Bēkona drauga mājas Madridē. Zagļi atvienoja signalizāciju, kamēr mājas īpašnieks bija prom, un paņēma vērtīgās gleznas, vēsta laikraksts El Pais.

Spānijas policija atteikusies komentēt notikušo un to, kāpēc informācija par zādzību tikai tagad nonākusi atklātībā.

Eksperti norāda, ka zagļiem būšot grūti gleznas pārdot.

Bēkons tika ierindots starp labākajiem mūsdienu māksliniekiem no Lielbritānijas. Viņa darbi piederēja ekspresionisma un sirreālisma novirzieniem.

2013.gadā Bēkona triptihs Luciāna Freida trīs studijas tika izsolīts par 100 miljoniem sterliņu mārciņu (129 miljoniem eiro), kļūstot par dārgāko mākslas darbu, kas pārdots publiskā izsolē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

No Parīzes muzeja nozog Pikaso gleznu

Ritvars Bīders, 20.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No Parīzes Modernās mākslas muzeja nozagtas piecas gleznas, tostarp Pikaso un Anrī Matisa meistardarbi. Par to informējusi Parīzes policija, ziņo ABS News.

Par pazudušajām gleznām policijai ziņots ceturtdienas rītā. Muzeja darbinieks, kura vārds netiek atklāts, norādījis, ka nozagti gleznotāju Pablo Pikaso, Anrī Matisa, Džordža Brakū, Amedeo Modiljāni un Fernāna Ležē darbi.

Pagaidām plašāka informācija par notikušo zādzību netiek izpausta, lai netiktu ietekmēta izmeklēšanas gaita.

Komentāri

Pievienot komentāru