Jaunākais izdevums

Naftas kompānija British Petroleum uzsākusi vēl vienu mēģinājumu apturēt naftas noplūdi Meksikas līcī.

Jaunais plāns paredz ar augstspiediena urbi iepumpēt dubļus naftas izteces vietā tā, ka tiek nosegta visa naftas un gāzes plūsma un pēc tam iebetonējot aku.

Jāatzīmē, ka BP izpilddirektors Tonijs Heivards (Tony Hayward) presei paziņoja, ka lai pagaidām vel nelolo pārāk lielas cerības, jo līdz šim visi plāni ir izgāzušies un šāda metode nav pielietota praksē tik lielā dziļumā. «Plāna izdošanos varētu vērtēt 70% apmērā,» uzsvēra T. Heivards.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas ieguves platforma. Negadījumā gāja bojā 11 cilvēki, kas atradās uz platformas, un kopš tās eksplozijas dienas ūdenī nonāk liels daudzums naftas.

BP centās iegrožot naftas noplūdi uzbūvējot teju 100 tonnas smagu konstrukciju, ar ko bija paredzēts īstermiņā apturēt naftas noplūdi, taču šis plāns nav izdevies.

Jāatzīmē, ka kompānija BP naftas noplūdes iegrožošanai no sprāgušās platformas Meksikas līcī jau iztērējusi 350 miljonus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP veic kārtējo mēģinājumu apturēt naftas noplūdi

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 04.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Caurulē plīsuma vietā ir ievietota noplūdi ierobežojoša ierīce, atklāj British Petroleum (BP). Tomēr vēl nav skaidrs, cik veiksmīgi būs šie centieni apturēt jēlnaftas noplūdi, kas Meksikas līcī ilgst jau sešas nedēļas.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas ieguves platforma. Negadījumā gāja bojā 11 cilvēki, kas atradās uz platformas, un kopš tās eksplozijas dienas ūdenī nonāk liels daudzums naftas.

Zemūdens roboti ir pabeiguši otro plīsušās caurules griešanu, līdz ar to darbu varēja uzsākt inženieri, kas ievieto noplūdi ierobežojošas ierīces. Ar šo ierīču palīdzību ir paredzēts lielāko daļu naftas nosūtīt uz 1,6 km augstāk esošo kuģi.

«Ierobežojošo ierīču uzstādīšana ir vēl viens pozitīvs solis BP pēdējos centienos apturēt noplūdi. Tomēr paies zināms laiks pirms mēs varēsim apstiprināt, ka šī metode strādās un cik lielā mērā tas mazinās naftas noplūdi,» skaidro ASV Krasta apsardzes admirālis Tads Allens (Thad Allen).

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Kurp virzās naftas cenas?

Latvijas Bankas ekonomiste Krista Kalnbērziņa, 29.08.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenu straujās pārmaiņas pēdējo desmit gadu laikā esam jau pieredzējuši vairākas reizes.

2009. gadā naftas cenas, reaģējot uz globālo finanšu krīzi, saruka no gandrīz 140 līdz 40 ASV dolāriem barelā, lai atkal atgrieztos līdz 120 ASV dolāriem jau 2011. gadā. Šobrīd naftas cenas turpina būt ļoti zemā līmenī. 2014. gada otrajā pusē cenas saruka par 70%, sasniedzot zemāko punktu jeb 29 ASV dolārus barelā, kopš tā laika naftas cenu līmenis bijis zems.

Šobrīd naftas cenu līmenis ir nedaudz kāpis, tomēr tas turpina svārstīties tuvu 40-50 ASV dolāru līmenim un neuzrāda noturīgu kāpuma tendenci. Īsumā rakstā stāstīšu par to, kas šo naftas kritumu noteicis un kā zemais naftas cenu līmenis ir ietekmējis globālo izaugsmi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien aprit gads kopš postošas naftas noplūdes Meksikas līcī, kas notika pēc tam kad uzsprāga un nogrima naftas ieguves kompānijas BP platforma. Sprādzienā gāja bojā 11 cilvēki un tas izraisīja plašu naftas noplūdi, kura piesārņoja Meksikas līci un ASV dienvidu pavalstu piekrasti. Lai gan pēc katastrofas lielākā daļa analītiķu paredzēja BP bankrotu, kompānija gada laikā ir spējusi atgūties un atgriezties pie izaugsmes, vēsta Associated Press.

Naftas ieguves gigants ir atgriezies pie ienākumu gūšanas, tā akcijas ir atguvušās un kompānija ir atjaunojusi dividenžu izmaksāšanu. BP arī nodarbojas ar jaunu projektu apgūšanu - sākot no Arktikas līdz pat Indijai, kā arī cenšas atjaunot dziļūdens naftas ieguvi Meksikas līcī.

«BP ir svarīga loma pasaules pieaugošā enerģijas pieprasījuma apmierināšanā,» skaidro BP vadītājs Karls Henriks Svanbergs (Carl-Henric Svanberg). BP ir daudz darījusi, lai atjaunotu iedragāto prestižu. Kompānija ir veikusi «tīrīšanu» savas vadības lokā, sākusi izmaksāt pamatīgas kompensācijas ekoloģiskajā katastrofā cietušajiem un finansējusi Meksikas līča attīrīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas ieguves kompānija BP ir lūgusi ASV ļaut tai atsākt naftas ieguvi Meksikas līcī, raksta New York Times. Šis kompānijas lūgums ir izraisījis delikātu situāciju ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijā, kurai tagad ir jāspēj izlaipot starp bažām par drošību un vēlmi palielināt naftas ieguvi.

BP cer atjaunot naftas ieguvi desmit platformās jau šī gada jūlijā, apsoloties ievērot stingras drošības normas. ASV regulatori nesen ir atļāvuši naftas ieguvi šelfā, piemēram, kompānija Royal Dutch Shell, apņemoties ievērot stingrus drošības pasākumus, pagājušajā nedēļā ieguva tiesības uzsākt dziļūdens urbšanas operācijas pie Luiziānas krastiem.

ASV prezidents Baraks Obama ir paziņojis, ka viņa administrācija meklē veidus, kā samazināt valsts atkarību no naftas importa. ASV plāno palielināt iekšzemes naftas ieguvi gan uz sauszemes, gan arī jūras šelfā. BP bija viena no galvenajām naftas ieguves kompānijām Meksikas līcī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Internetā parādījušies vairāki videoklipi, kas parodē naftas noplūdi no šogad aprīlī sprāgušās BP naftas platformas Meksikas līcī. Šajās parodijās galvenais akcents tiek likts uz BP neveiksmīgajiem centieniem apturēt noplūdi.

Db.lv jau ziņoja, ka šā gada aprīlī Meksikas līcī eksplodēja Lielbritānijas kompānijai BP piederoša naftas platforma. Kopš sprādziena dienas Meksikas līcī ik dienas nonāk liels daudzums naftas. ASV jau nosaukusi šo par lielāko naftas noplūdi tās vēsturē.

BP centienos apturēt naftas noplūdi un tiekot galā ar postošajām sekām, kā arī izmaksājot kompensācijas, iztērējusi vairāk nekā 1,6 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP naftas noplūde izmaksājusi jau 2,65 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas naftas kompānijas BP izdevumi saistībā ar apjomīgo naftas noplūdi Meksikas līcī sasnieguši jau 2,65 miljardus ASV dolāru, ziņo BBC.

Šī summa ietver naftas noplūdes iegrožošanas pasākumu izmaksas, jauna novadurbuma izveidi, kā arī izmaksātās kompensācijas tiem, kas cietuši no naftas noplūdes.

Pēdējo trīs dienu laikā kopējās izmaksas saistībā ar naftas noplūdi BP ir vidēji 100 tūkstoši dolāru dienā, kas liecina, ka izmaksas dienā pieaug, jo šī ir līdz šim lielākā summa, kuru kompānija dienas laikā tērējusi naftas noplūdes seku likvidēšanai.

Pagaidām BP neņemas prognozēt, kādas vēl papildus izmaksas saistībā ar naftas noplūdi vēl varētu būt gaidāmas.

BP norāda, ka patlaban pie naftas noplūdes novēršanas strādā kopumā aptuveni 39 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP piekrīt izmaksāt 18,7 miljardus dolāru saistībā ar naftas noplūdi Meksikas līcī

LETA, 02.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas enerģētikas kompānija BP ceturtdien paziņoja, ka piekritusi ASV federālajai un štata prasībai izmaksāt 18,7 miljardu dolāru (16,9 miljardu eiro) kompensāciju saistībā ar postošo naftas noplūdi Meksikas līcī.

«Ar šo vienošanos mēs nodrošinām iespēju izbeigt BP un Meksikas līča stāstu. Tā atrisina pēdējo uzņēmuma lielāko juridisko jautājumu, nodrošina skaidrību saistībā ar izmaksām un rada maksājumu noteiktību visām iesaistītajām pusēm,» norāda BP priekšsēdētājs Karls Henriks Svanbergs.

Eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 2010.gada 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, sākot apjomīgu naftas noplūdi, kas izvērsusies par postošāko vides katastrofu ASV vēsturē.

Nafta Meksikas līcī noplūda 87 dienas, nodarot milzīgus zaudējumus vietējām tūrisma un zivsaimniecības nozarēm, kā arī Meksikas līča ekosistēmai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas līcī nonāk līdz pat divām reizēm lielāks daudzums naftas nekā liecina iepriekšējās aplēses. Ar šādu paziņojumu nākusi klajā zinātnieku grupa, kas pētīja naftas plūsmu no urbuma Meksikas līcī, kur šogad aprīlī eksplodēja kompānijas BP naftas platforma, vēsta Associated Press.

Šāds paziņojums norāda uz to, ka teju divu mēnešu laikā kopš naftas platformas eksplozijas Meksikas līča ūdeņos nonākušais naftas apjoms ir nevis iepriekš minētie 160 miljoni litru, bet gan vairāk nekā 300 miljoni litru.

Šī ir jau trešā un, iespējams, ne pēdējā reize, kad ASV valdībai nācies paaugstināt Meksikas līcī nonākušā naftas daudzuma aplēses.

BP naftas platforma Meksikas līcī eksplodēja šā gada 20. aprīlī. Negadījumā bojā gāja 11 BP darbinieki, kuri tobrīd atradās uz platformas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Normalizējušies kuģošanas apstākļi Rīgas jūras līcī

LETA, 04.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgstošā stiprā sala, kad Rīgas jūras līcī iesaluši atradās vienlaikus pat vairāk nekā 30 kuģi, piektdien situācija ir normalizējusies.

Rīgas brīvostas pārvalde apgalvo, ka līcī no ledus atbrīvoti jau visi kuģi, savukārt velkoņu uzņēmums PKL Flote, atzīstot, ka situācija līcī normalizējusies, gan norādīja, ka trīs nelieli kuģi vēl joprojām ir iesaluši ledū posmā starp Kolku un Mērsragu.

Rīgas Brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne informēja, ka šodien ledlauzis Varma atbrīvojis pēdējos divus ilgstoši Rīgas jūras līcī iesalušos kuģus un patlaban šie kuģi tiek pavadīti līdz Irbes jūras šaurumam.

«Līcī neviens kuģis vairs nav iesalis ledū,» sacīja Leiškalne. «Šiem diviem kuģiem nav ledus klases, tāpēc to atbrīvošana no ledus un pavadīšana līdz Irbes šaurumam prasa īpašu uzmanību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānija BP, esot zem ASV Kongresa spiediena, tiešraidē internetā interesentiem piedāvā sekot līdzi centieniem iegrožot naftas noplūdi no Meksikas līcī esošā BP urbuma.

Patlaban tiešraides video skatāms vairāk nekā 3 000 mājaslapās internetā, taču tā sākotnējā bezmaksas pārraide joprojām notiek interneta vietnē Newshour.

Ceturtdien, 27. maijā, šo video tiešraidi skatījās vairāk nekā miljons interneta lietotāju.

Kompānija norāda, ka rezultāts pašreizējiem centieniem iegrožot naftas noplūdi būs zinām 30. maijā vai pat vēlāk.

Tiešraidē BP centieniem ierobežot naftas noplūdi varat sekot līdzi šeit.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valdība apstiprinājusi, ka BP izraisītā naftas noplūde Meksikas līcī ir līdz šim pasaulē lielākā nejaušā naftas noplūde, zinātnieku aplēsēm liecinot, ka līcī nonākuši aptuveni 4,9 miljoni barelu naftas, ziņo Financial Times.

Jau ziņots, ka naftas noplūdi izdevies apturēt šā gada 15. jūlijā. Lielbritānijas naftas kompānija, pēc kuras naftas platformas eksplozijas sākās naftas noplūde, ir pārliecināta, ka kopš šā gada 15. jūlija Meksikas līcī nafta vairs nenonāk.

Jau ziņots, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas platforma. Negadījumā gāja bojā 11 BP darbinieki.

BP joprojām turpina darbus pie naftas noplūdes vietas, urbjot divas papildu akas, kas novadītu naftas plūsmu un mazinātu spiedienu uz patlaban nocietināto naftas urbumu. Šādā veidā kompānija grib pilnībā izslēgt iespējamību, ka naftas noplūde atsāksies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Meksikas līcī joprojām noplūst aptuveni 3 000 barelu naftas dienā

Ritvars Bīders, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānijas BP veiktie pasākumi naftas noplūdes ierobežošanai Meksikas līcī dienā samazina noplūdušās naftas apjomu par diviem, nevis iepriekš lēstajiem trīs tūkstošiem barelu dienā, ziņo The Guardian.

BP atzīst, ka kompānijai nav izdevies ierobežot naftas noplūdi no Meksikas līcī eksplodējušās naftas platformas tādā mērā, kā sākotnēji plānots, tādējādi no jauna tiek apšaubīta glābšanas operācijas izdošanās.

BP naftas urbumā ievietotā caurule ik dienas novirza aptuveni 2 010 barelus naftas dienā, kas ir pat mazāk nekā puse no lēstajiem 5 000 bareliem naftas, kas dienas laikā noplūst no naftas urbuma vietā.

Līdz šim BP nācies šķirties no 760 miljoniem ASV dolāru, kas tērēti naftas noplūdes ierobežošanai.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP naftas platforma, kā rezultātā sākās apjomīga naftas noplūde okeāna līcī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas noplūde BP izmaksājusi jau 4 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 19.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas kompānijas BP izmaksas saistībā ar naftas noplūdes apturēšanu un izraisīto seku likvidēšanu sasniegušas jau 4 miljardus ASV dolāru, turklāt pēdējais no centieniem apturēt noplūdi, iespējams, izrādījies neveiksmīgs, ziņo Press Association.

BP akcijas cena pēc pieauguma, kurš sekoja pēc tam, kad avārijas vietā tika uzstādīts naftas noplūdi ierobežojošs kupols, ir apstājies, jo pastāv bažas, ka naftas noplūde turpinās.

Lielbritānijas naftas gigants vēlējās pārbaudīt kupolu darbībā pirms tiek atvērti noplūdi novirzošie urbumi, taču rūpīga izpēte liecina, ka, iespējams, kupols nav pilnībā apstādinājis noplūdi un joprojām Meksikas līcī nonāk nafta.

ASV valdība lūgusi BP izstrādāt plānu kupola noņemšanai, lai tiktu mazināts spiediens uz aprīlī eksplodējušo urbumu, un naftu savākt ūdens virspusē, taču tas nozīmētu, ka naftas nonākšana Meksikas līcī bez noplūdes aizturēšanas iespējām notiktu vēl vismaz trīs dienas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas noplūdi Meksikas līcī apturēs līdz 27. jūlijam

Anete Ugaine, speciāli Db.lv, 08.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas kompānija BP, kurai piederošā naftas platforma pirms vairāk nekā diviem mēnešiem eksplodēja Meksikas līcī, apņēmusies apturēt naftas noplūdi līdz 27. jūlijam, vēsta Guardian.

Uzņēmumam šajā datumā ir pienākums sniegt ziņojumu par otrā ceturkšņa rezultātiem. Tas cer sniegt vairāk informācijas saviem akcionāriem saistībā ar naftas noplūdi, kā arī jaunākos atklājumus par noplūdes cēloņiem.

Iepriekš BP ziņoja, ka tas plāno novērst bojājumus līdz augusta vidum, tomēr šobrīd uzņēmums apņēmies sasniegt pirmos rezultātus jau līdz 20. jūlijam, kad Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons (David Cameron) dosies vizītē uz Balto Namu.

«Perfektā pasaulē, kurā netraucēs nekādi pārtraukumi, ir iespējams apturēt noplūdi laikā no 20. līdz 27. jūlijam,» apliecinājis BP Meksikas līča atjaunošanas vienības direktors Bobs Dadlijs (Bob Dudley). Viņš skaidrojis, ka noplūdes novēršanas darbus var apdraudēt viesuļvētru sezona, kas gan, viņaprāt, esot maz ticams.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Naftas cenu ietekme uz Latvijas patēriņa cenām

Latvijas Bankas ekonomisti Oļegs Krasnopjorovs un Andrejs Bessonovs, 09.10.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas cenai pieaugot par 10%, patēriņa cenu līmenis Latvijā vidējā termiņā palielinās par 0.6%, liecina pētījuma rezultāti. (Raksts balstīts uz Latvijas Bankas ekspertu veikta pētījuma, kas pilnā apjomā tiks publicēts vēlāk.)

Pēdējo mēnešu laikā tirgus vairākas reizes pārskatīja naftas cenu prognozes uz leju. Investoru bažas noteica gan lēnāks globālās ekonomikas attīstības temps (kas nozīmē arī mazāku pieprasījumu pēc naftas produktiem), gan arvien pieaugošā naftas ieguve ASV. Šķita, ka situācija būtiski mainījās 14. septembrī, kad uzbrukumā cieta vairāki Saūda Arābijas naftas rūpniecības objekti, tajā skaitā pasaules lielākā naftas pārstrādes rūpnīca Abkaikā. Jau pirmajās stundās pēc biržas atvēršanas tas noteica naftas cenas kāpumu par vairāk nekā 10%.

Trīs nedēļu laikā pēc uzbrukuma naftas cena atgriezās iepriekšējā līmenī. Saūda Arābijai atjaunojot naftas ieguves apjomu ātrāk, nekā to gaidīja investori. Tomēr šīs gadījums uzskatāmi parāda, cik svārstīga var būt naftas cena. Ja naftas cenas kāpums izrādītos noturīgs, cik lielā mērā tas ietekmētu patēriņa cenu dinamiku Latvijā? Kādu produktu un pakalpojumu cenas visvairāk reaģē uz naftas cenas svārstībām? Caur kādiem kanāliem un cik ātri naftas cenu dinamika izpaužas Latvijas patēriņu cenās? Vairāk par to – šajā rakstā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

British Petroleum vides glābšanā iztērējis jau teju miljardu

Valdis Vikmanis, 28.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānija British Petroleum naftas noplūdes iegrožošanai no sprāgušās platformas Meksikas līcī jau iztērējusi 930 miljonus ASV dolāru, ziņo The Economic Times.

Kompānijai nesokās ar naftas noplūdes iegrozošanu. Pirmais mēģinājums apstādināt naftas noplūdi bija uzbūvējot teju 100 tonnas smagu konstrukciju, ar ko bija paredzēts īstermiņā apturēt naftas noplūdi. Tā, kā šis plāns cieta neveiksmi kompānija uzsāka jaunu mēģinājumu apturēt naftas noplūdi.

Jaunais plāns paredz ar augstspiediena urbi iepumpēt dubļus naftas izteces vietā tā, ka tiek nosegta visa naftas un gāzes plūsma un pēc tam iebetonējot aku.

Jāatzīmē, ka BP izpilddirektors Tonijs Heivards (Tony Hayward) presei paziņoja, ka lai pagaidām vel nelolo pārāk lielas cerības, jo līdz šim visi plāni ir izgāzušies un šāda metode nav pielietota praksē tik lielā dziļumā. «Plāna izdošanos varētu vērtēt 70% apmērā,» uzsvēra T. Heivards.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz vietu Meksikas līcī, kur eksplodēja kompānijas BP naftas platforma un kur tagad ik dienas noplūst simtiem tūkstošu barelu naftas dienā, tiek nogādāts milzīgs 100 tonnu smags «korķis», ziņo Associated Press.

Ar šīs betona un tērauda konstrukcijas palīdzību inženieri cer īstermiņa ierobežot naftas noplūdi, kas kopš tās sākšanās pirms divām nedēļām palielinājusies.

Kuģis, kas pārvieto šo milzu «korķi», atstāja Luiziānas krastus trešdienas vakarā. Paredzēts, ka tas ieradīsies naftas noplūdes vietā kaut kad ceturtdienā.

Notikuma vietā jau atrodas kāds Norvēģijas kuģis, kurš ar pacēlāja palīdzību iecels konstrukciju ūdenī un nolaidīs līdz pat jūras dibenam, kur milzu «korķis» tiks uzlikts virsū naftas noplūdes vietai.

ASV valdība naftas noplūdi Meksikas līcī ir nodēvējusi par valsts nozīmes negadījumu, kas ļauj tai izmantot resursus no visas valsts, lai ar to cīnītos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP naftas noplūde izmaksājusi teju pusmiljardu

Valdis Vikmanis, 13.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas noplūde Meksikas līcī kompānijai British Petroleum (BP) izmaksājusi 450 miljonus ASV dolāru.

Reuters norāda, ka ceturtdien kompānijas paziņotā summa ir par 100 miljoniem USD lielāka nekā kompānija prognozēja pirmdien. Tādējādi gala tēriņi, iespējams, būs vēl lielāki.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas ieguves platforma. Negadījumā gāja bojā 11 cilvēki, kas atradās uz platformas, un kopš tās eksplozijas dienas ūdenī nonāk liels daudzums naftas.

BP centās iegrožot naftas noplūdi uzbūvējot teju 100 tonnas smagu konstrukciju, ar ko bija paredzēts īstermiņā apturēt naftas noplūdi, taču šis plāns nav izdevies.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV krasta apsardze pārbauda informāciju, ka no Meksikas līcī nogrimušās naftas platformas noplūdusī nafta ir sasniegusi ASV piekrasti, ziņo BBC.

Kā vēstīts, Meksikas līcī nogrima pirms trim dienām eksplodējusi kompānijas BP naftas ieguves platforma. Tiek uzskatīts, ka dienā no nogrimušās platformas ūdenī izplūst līdz 5 tūkstošiem barelu naftas.

Saskaņā ar ASV krasta apsardzes sniegto informāciju tā ir nosūtījusi izmeklētājus, lai noteiktu, vai tiešām jēlnafta jau ir atrodama pie ASV Luiziānas štata piekrastes.

«Šī ir ļoti, ļoti nopietna lieta,» sacījis Deivids Kenedijs no Nacionālās Okeānu un Atmosfēras Administrācijas, piebilstot: «Un darbs, kāds būs nepieciešams, lai to visu novērstu, īpaši, ja noplūde turpināsies, ir prātam neaptverams.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Par 9% palielinās BP akcijas cena

Ritvars Bīders, 07.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas naftas kompānijas BP akcijas cena palielinājusies par 9% pēc tam, kad publicēts ziņojums, kurā teikts, ka darbi pie jaunā urbuma blakus naftas noplūdes vietai Meksikas līcī plānoto grafiku apsteidz par veselu nedēļu, ziņo Reuters.

Ar jaunā urbuma palīdzību paredzēts apturēt naftas noplūdi no urbuma, virs kura šogad aprīli eksplodēja naftas platforma.

Jaunais noplūdi novirzošais urbums tiek uzskatīts, kā daudzsološākais veids ASV vēsturē lielākās naftas noplūdes apturēšanai. Taču arī šis plāns tiek apšaubīts.

ASV Krasta apsardzes admirālis Tads Alens (Thad Allens) norāda, ka patlaban tiek cerēts, ka divi naftas noplūdi novirzošie urbumi tiks pabeigti augusta vidū. Viņš arī noraidīja spekulācijas, ka pirmais no urbumiem varētu apturēt noplūdi jau jūlijā.

BP akcijas cena pēc ievērojamā krituma pēdējā laikā atsāka palielināties pēc tam, kad kompānija paziņoja, ka tai pietiks finanšu līdzekļu, lai segtu naftas noplūdes apturēšanas un izraisītu seku likvidēšanas izdevumus bez jaunu akciju emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šonedēļ pasaulē nafta kļuvusi nedaudz dārgāka, ko daļēji noteikuši vairāk faktori. Viens no tiem ir, piemēram, tas, ka ASV krastiem pietuvojusies visai pamatīga viesuļvētra Delta, kas Meksikas līcī likusi pieslēgties gandrīz visai melnā zelta ieguvei.

Naftas tirgum arī palīdzēja spekulācijas, ka ASV tomēr izdosies vienoties vēl par papildu ekonomikas stimuliem, ko sākotnēji gan lika apšaubīt šīs valsts prezidenta Donalda Trampa tūlītējie izteikumi pēc viņa saslimšanas ar Covid-19.

Kopumā skaidrība par nedaudz tālāk nākotni naftas tirgū ir visai nosacīta. Tradicionāli liela uzmanība tiek pievērsta tam, ko saka un dara vadošie jēlnaftas ieguvēji. Šajā frontē notiekošais var pat liecināt, ka būtiski dārgākai naftai kļūt nevajadzētu.

OPEC galvas lauzīšana

Proti, Jēlnaftas eksportētājvalstu organizācija (OPEC) varētu pat turpināt palielināt savu melnā zelta ieguvi. Sākoties pandēmijas ekonomikas kraham, OPEC līderi lēma krasi ierobežot savu naftas ieguvei par 10 miljoniem bareliem dienā. Pasaules ekonomikai rāpjoties ārā no asās Covid-19 bedres, nu OPEC aiztur astoņus miljonus barelus (dienā) savas naftas ieguves. Savukārt paredzēts, ka jau no nākamā gada sākuma tie būs vairs vien seši miljoni bareli dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas noplūde BP jau izmaksājusi 1,25 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 07.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānijai BP, kuras dēļ, eksplodējot naftas platformai, Meksikas līcī noplūdis rekordliels daudzums naftas, līdz šim nācies šķirties no 1,25 miljardiem ASV dolāru, cenšoties apturēt naftas noplūdi un tikt galā ar postošajām sekām, ziņo Associated Press.

BP piebilst, ka šajā summā nav iekļauti 360 miljoni ASV dolāru, kas paredzēti projektam izbūvēt sešus smilšu dambjus, kuru mērķis ir pasargāt Luiziānas ūdeņus no naftas.

Kopš šī gada 20. aprīļa, kad eksplodēja BP nafts platforma, Meksikas līcī nonācis tik liels daudzums naftas, ka ASV izziņoja, ka šī naftas noplūde ir lielākā ASV vēsturē. Eksplodējot naftas platformai, bojā gāja 11 cilvēki.

Db.lv jau vēstīja, ka Credit Suisse analītiķi prognozējuši, ka Lielbritānijas naftas kompānijai BP naftas noplūdes iegrožošana no sprāgušās platformas Meksikas līcī varētu izmaksāt pat 37 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šodien BP naftas noplūde varētu kļūt par lielāko, kāda notikusi Meksikas līcī

Ritvars Bīders, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BP izraisītā naftas noplūde 1. jūlijā kļūs par lielāko, kāda notikusi Meksikas līcī, liecina ASV sliktākā scenārija aplēses, ziņo Associated Press.

Naftas noplūde no eksplodējušās BP naftas platformas turpinās nu jau divarpus mēnešus, 1. jūlija dienas laikā noplūdušās naftas apjoms varētu sasniegt 530,6 miljonus litru, kā liecina ASV sliktākā scenārija aplēses. Tādējādi šī naftas noplūde pārspēj noplūdi Ixtoc I, kas notika Meksikas līcī no 1979. līdz 1980. gadam.

Pat pēc pozitīvākā scenārija Meksikas līcī nonākuši 270 miljoni litru naftas.

Pasaulē līdz šim lielākā naftas noplūde notika 1991. gadā, Persijas līča kara laikā, kad Irākas spēki atvēra naftas termināla vārstus, kā rezultātā noplūda aptuveni 1,74 miljardi litru naftas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP tēriņi naftas noplūdes apturēšanai sasnieguši 350 miljonus dolāru

Ritvars Bīders, 10.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija BP naftas noplūdes iegrožošanai no sprāgušās platformas Meksikas līcī jau iztērējusi 350 miljonus ASV dolāru, taču ievērojami panākumi šajā jomā joprojām nav panākti, ziņo Reuters.

BP jau plāno tālākus naftas noplūdes ierobežošanas pasākumus pēc tam, kad kompānijas īstermiņa risinājums – milzu betona un tērauda konstrukcija pār naftas urbumu – sastapies ar sarežģījumiem.

Pagaidām joprojām neierobežotā naftas noplūde, kas varētu izvērsties par smagāko ASV vēsturē, tālāk varētu virzīties rietumu virzienā – prom no populārās Floridas piekrastes, taču tieši uz svarīgajiem kuģošanas ceļiem un zvejas vietām Luiziānas piekrastē.

BP tēriņi naftas noplūdes ierobežošanai galu galā varētu izrādīties krietni lielāki, jo naftas noplūde joprojām nav apturēta.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas ieguves platforma. Negadījumā gāja bojā 11 cilvēki, kas atradās uz platformas, un kopš tās eksplozijas dienas ūdenī nonāk liels daudzums naftas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad naftas tirgū turpinājās amerikāņu cenu kalniņi. Gada pirmajā pusē šī resursa cena palielinājās, ko galvenokārt noteica OPEC+ valstu apņēmība pieturēties pie melnā zelta ieguves kvotu samazināšanas politikas.

Tāpat naftas vērtībai pieaugt palīdzēja, piemēram, haoss Venecuēlā, kas lielā mērā no vienādojuma izslēdza šīs valsts naftas piegādes.

Gada vidējā daļā gan naftas cena samazinājās, kam palīdzēja pesimistiskāki spriedumi par tirdzniecības karu ietekmi uz pasaules ekonomiku un pat zināmas nozīmīgāko tautsaimniecību recesijas gaidas. Savukārt šā gada beigās, tirgus dalībnieku omai uzlabojoties un OPEC+ paziņojot par papildu savu oficiālo melnā zelta ieguves kvotu samazināšanu, naftas cena atkal ir palēkusies. Rezultātā 20. decembrī šī tirgus etalona - Brent jēlnaftas - cena Londonas preču biržā dzīvojās ap 66,4 ASV dolāru par barelu atzīmi.

Komentāri

Pievienot komentāru