Jaunākais izdevums

British Petroleum apsūdz centienos manipulēt meklēšanas rezultātos populārākajos interneta meklētājos, tādos kā Google un Yahoo, ziņo Times Online.

Portāls norāda, ka Lielbritānijas kompānija pērk tādus vārdus kā «oil spill» (naftas noplūde) un «Gulf of Mexico» (Meksikas līcis) un daudzus citus. Proti, līdz ko lietotājs uzraksta šos vārdus, tad pirmie rezultāti ir kartes vai BP sponsorētās lapas, kurās ir informācija kā Lielbritānijas kompānija cīnās ar naftas noplūdi.

Ņujorkas reklāmas speciālists, kas ir specializējies tieši interneta reklāmās norāda, ka British Petroleum par katru vārdu salikumu maksā apmēram 10 tūkst. ASV dolāru dienā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Normalizējušies kuģošanas apstākļi Rīgas jūras līcī

LETA, 04.03.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc ilgstošā stiprā sala, kad Rīgas jūras līcī iesaluši atradās vienlaikus pat vairāk nekā 30 kuģi, piektdien situācija ir normalizējusies.

Rīgas brīvostas pārvalde apgalvo, ka līcī no ledus atbrīvoti jau visi kuģi, savukārt velkoņu uzņēmums PKL Flote, atzīstot, ka situācija līcī normalizējusies, gan norādīja, ka trīs nelieli kuģi vēl joprojām ir iesaluši ledū posmā starp Kolku un Mērsragu.

Rīgas Brīvostas pārvaldes Sabiedrisko attiecību departamenta direktore Anita Leiškalne informēja, ka šodien ledlauzis Varma atbrīvojis pēdējos divus ilgstoši Rīgas jūras līcī iesalušos kuģus un patlaban šie kuģi tiek pavadīti līdz Irbes jūras šaurumam.

«Līcī neviens kuģis vairs nav iesalis ledū,» sacīja Leiškalne. «Šiem diviem kuģiem nav ledus klases, tāpēc to atbrīvošana no ledus un pavadīšana līdz Irbes šaurumam prasa īpašu uzmanību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdien aprit gads kopš postošas naftas noplūdes Meksikas līcī, kas notika pēc tam kad uzsprāga un nogrima naftas ieguves kompānijas BP platforma. Sprādzienā gāja bojā 11 cilvēki un tas izraisīja plašu naftas noplūdi, kura piesārņoja Meksikas līci un ASV dienvidu pavalstu piekrasti. Lai gan pēc katastrofas lielākā daļa analītiķu paredzēja BP bankrotu, kompānija gada laikā ir spējusi atgūties un atgriezties pie izaugsmes, vēsta Associated Press.

Naftas ieguves gigants ir atgriezies pie ienākumu gūšanas, tā akcijas ir atguvušās un kompānija ir atjaunojusi dividenžu izmaksāšanu. BP arī nodarbojas ar jaunu projektu apgūšanu - sākot no Arktikas līdz pat Indijai, kā arī cenšas atjaunot dziļūdens naftas ieguvi Meksikas līcī.

«BP ir svarīga loma pasaules pieaugošā enerģijas pieprasījuma apmierināšanā,» skaidro BP vadītājs Karls Henriks Svanbergs (Carl-Henric Svanberg). BP ir daudz darījusi, lai atjaunotu iedragāto prestižu. Kompānija ir veikusi «tīrīšanu» savas vadības lokā, sākusi izmaksāt pamatīgas kompensācijas ekoloģiskajā katastrofā cietušajiem un finansējusi Meksikas līča attīrīšanu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas ieguves kompānija BP ir lūgusi ASV ļaut tai atsākt naftas ieguvi Meksikas līcī, raksta New York Times. Šis kompānijas lūgums ir izraisījis delikātu situāciju ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijā, kurai tagad ir jāspēj izlaipot starp bažām par drošību un vēlmi palielināt naftas ieguvi.

BP cer atjaunot naftas ieguvi desmit platformās jau šī gada jūlijā, apsoloties ievērot stingras drošības normas. ASV regulatori nesen ir atļāvuši naftas ieguvi šelfā, piemēram, kompānija Royal Dutch Shell, apņemoties ievērot stingrus drošības pasākumus, pagājušajā nedēļā ieguva tiesības uzsākt dziļūdens urbšanas operācijas pie Luiziānas krastiem.

ASV prezidents Baraks Obama ir paziņojis, ka viņa administrācija meklē veidus, kā samazināt valsts atkarību no naftas importa. ASV plāno palielināt iekšzemes naftas ieguvi gan uz sauszemes, gan arī jūras šelfā. BP bija viena no galvenajām naftas ieguves kompānijām Meksikas līcī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas līcī nonāk līdz pat divām reizēm lielāks daudzums naftas nekā liecina iepriekšējās aplēses. Ar šādu paziņojumu nākusi klajā zinātnieku grupa, kas pētīja naftas plūsmu no urbuma Meksikas līcī, kur šogad aprīlī eksplodēja kompānijas BP naftas platforma, vēsta Associated Press.

Šāds paziņojums norāda uz to, ka teju divu mēnešu laikā kopš naftas platformas eksplozijas Meksikas līča ūdeņos nonākušais naftas apjoms ir nevis iepriekš minētie 160 miljoni litru, bet gan vairāk nekā 300 miljoni litru.

Šī ir jau trešā un, iespējams, ne pēdējā reize, kad ASV valdībai nācies paaugstināt Meksikas līcī nonākušā naftas daudzuma aplēses.

BP naftas platforma Meksikas līcī eksplodēja šā gada 20. aprīlī. Negadījumā bojā gāja 11 BP darbinieki, kuri tobrīd atradās uz platformas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Draud «piegriezt skrūves» pasaules bagātākā cilvēka biznesam

Jānis Šķupelis, 14.03.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas valdība ir ceļā, lai ieviestu stingrāku regulēšanu valsts telekomunikāciju nozarē. Jāpiebilst, ka šo jomu gandrīz pilnībā Meksikā kontrolē pasaules bagātākais cilvēks Karloss Slims.

Proti, Meksikas valdība izstrādājusi plānu, ka tām telekomunikāciju un televīzijas pārraižu kompānijām, kuras kontrolēs virs 50% kādu konkrētu nozari, varēs tikt uzspiesta savu aktīvu pārdošana. Tāpat tiks radīts jauns neatkarīgs regulators, kas varēs uzlikt sodus par negodīgas konkurences praksi, un izveidotas tiesas, kas pēc iespējas ātrāk izskatīs strīdus šajās nozarēs (tiek ziņots, ka, piemēram, pret K. Slima kompānijām tiesā ir izvirzītas simtiem prasību, kur tās «mēdz aizķerties» uz ļoti ilgu laiku), raksta The Wall Street Journal. Kopumā programmas mērķis ir samērā skaidrs – graut monopola ietekmi, un tieši ar K. Slimu šajā valstī tiek saistīts vārds «monopols». Šī visa sakarā arī Meksikas prezidents Enrike Pena Nieto nav kautrējies norādīt, ka plāna mērķis ir atbrīvot monopolizēto nozaru potenciālu. Tiek cerēts, ka jaunās reformas varētu samazināt pakalpojumu cenu, palielināt to kvalitāti un veicināt jaunas investīcijas. Jāpiebilst, ka reformas nāk līdz ar jauno Meksikas valdību, kas solījusi atbrīvot valsts ekonomikas potenciālu. Jaunie priekšlikumi arī atceļ ārvalstu kapitāla ierobežojumus, kas nozīmē, ka nākotnē Meksikā agrāk sargātās nozarēs (elektroniskās masu informācijas nozare un telekomunikācijas) naudu varēs ieguldīt ārzemju kompānijas (tiesa gan, pilnīgu kontroli tās iegūt nevarēs).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānija British Petroleum uzsākusi vēl vienu mēģinājumu apturēt naftas noplūdi Meksikas līcī.

Jaunais plāns paredz ar augstspiediena urbi iepumpēt dubļus naftas izteces vietā tā, ka tiek nosegta visa naftas un gāzes plūsma un pēc tam iebetonējot aku.

Jāatzīmē, ka BP izpilddirektors Tonijs Heivards (Tony Hayward) presei paziņoja, ka lai pagaidām vel nelolo pārāk lielas cerības, jo līdz šim visi plāni ir izgāzušies un šāda metode nav pielietota praksē tik lielā dziļumā. «Plāna izdošanos varētu vērtēt 70% apmērā,» uzsvēra T. Heivards.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas ieguves platforma. Negadījumā gāja bojā 11 cilvēki, kas atradās uz platformas, un kopš tās eksplozijas dienas ūdenī nonāk liels daudzums naftas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules ēšanas paradumiem "globalizējoties", visi pamatā grib ēst vienas un tās pašas labās lietas.

Turklāt, ja agrāk bija ierasts, ka patēriņa tendences galvenokārt veidojas Rietumvalstīs, tad tagad ēst vairāk, bagātīgāk un veselīgāk grib patērētāji Ķīnā un citās Āzijas valstīs. Tur ienākumi pieaug un garšas paradumi attīstās, kas nozīmē, ka arī šo valstu iedzīvotāji rīta cēlienu grib iesākt, piemēram, ar kādu avokado smūtiju.

Pēdējos gados pasaulē tādējādi vērojams īstens avokado pieprasījuma bums, kas raisījis pamatīgu šī zaļā augļa cenas skrējienu augstāk. Piemēram, Ķīnas avokado importa apmēri 2017. gadā bijuši 1000 reizes lielāki nekā vēl pirms sešiem gadiem, raksta theguardian.com.

Meksikas, kas ir lielākā to eksportētāja pasaulē, avokado lielākais pircējs gan joprojām ir ASV, kur arī pieprasījums pēc šī krēmīgā augļa strauji audzis. Atsevišķas aplēses liecina, ka kopš tūkstošgades mijas pasaules pieprasījums pēc avokado ir palielinājies četras reizes, bet pašu avokado cena kopš 2013. gada - dubultojusies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP piekrīt izmaksāt 18,7 miljardus dolāru saistībā ar naftas noplūdi Meksikas līcī

LETA, 02.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas enerģētikas kompānija BP ceturtdien paziņoja, ka piekritusi ASV federālajai un štata prasībai izmaksāt 18,7 miljardu dolāru (16,9 miljardu eiro) kompensāciju saistībā ar postošo naftas noplūdi Meksikas līcī.

«Ar šo vienošanos mēs nodrošinām iespēju izbeigt BP un Meksikas līča stāstu. Tā atrisina pēdējo uzņēmuma lielāko juridisko jautājumu, nodrošina skaidrību saistībā ar izmaksām un rada maksājumu noteiktību visām iesaistītajām pusēm,» norāda BP priekšsēdētājs Karls Henriks Svanbergs.

Eksplozijā uz BP īrētās dziļurbuma platformas 2010.gada 20.aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī, sākot apjomīgu naftas noplūdi, kas izvērsusies par postošāko vides katastrofu ASV vēsturē.

Nafta Meksikas līcī noplūda 87 dienas, nodarot milzīgus zaudējumus vietējām tūrisma un zivsaimniecības nozarēm, kā arī Meksikas līča ekosistēmai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Spēcīgas vētras Meksikā laupījušas 41 cilvēka dzīvību un izraisījušas pēdējo desmitgažu spēcīgākos plūdus, liekot evakuēt tūkstošus.

Viesuļvētra Ingrīda no Meksikas līča puses turpina virzīties tālāk cietzemē, bet tropu vētras Manuels atlieku izraisītie plūdi skāruši populāro Akapulko kūrortu valsts Klusā okeāna piekrastē. Lai gan abu vētru spēks ir ievērojami samazinājies, to atnestās lietusgāzes turpinājušas nodarīt plašus postījumus, izraisot zemes nogruvumus kalnos un pārpludinot upes.

Liela daļa bojā gājušo mitinājušies Akapulko apkārtnē, kur pieredzēti vērienīgi zemes nogruvumi, kas aprakuši daudzus mājokļus, atsaucoties uz Meksikas varasiestādēm, vēsta Reuters. Vētras dēļ slēgtas šosejas un atcelti vairāki lidojumi, kas tādējādi ietekmē tūkstošiem tūristu ceļojumu plānus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV valdība apstiprinājusi, ka BP izraisītā naftas noplūde Meksikas līcī ir līdz šim pasaulē lielākā nejaušā naftas noplūde, zinātnieku aplēsēm liecinot, ka līcī nonākuši aptuveni 4,9 miljoni barelu naftas, ziņo Financial Times.

Jau ziņots, ka naftas noplūdi izdevies apturēt šā gada 15. jūlijā. Lielbritānijas naftas kompānija, pēc kuras naftas platformas eksplozijas sākās naftas noplūde, ir pārliecināta, ka kopš šā gada 15. jūlija Meksikas līcī nafta vairs nenonāk.

Jau ziņots, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas platforma. Negadījumā gāja bojā 11 BP darbinieki.

BP joprojām turpina darbus pie naftas noplūdes vietas, urbjot divas papildu akas, kas novadītu naftas plūsmu un mazinātu spiedienu uz patlaban nocietināto naftas urbumu. Šādā veidā kompānija grib pilnībā izslēgt iespējamību, ka naftas noplūde atsāksies.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Meksikas līcī joprojām noplūst aptuveni 3 000 barelu naftas dienā

Ritvars Bīders, 24.05.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Naftas kompānijas BP veiktie pasākumi naftas noplūdes ierobežošanai Meksikas līcī dienā samazina noplūdušās naftas apjomu par diviem, nevis iepriekš lēstajiem trīs tūkstošiem barelu dienā, ziņo The Guardian.

BP atzīst, ka kompānijai nav izdevies ierobežot naftas noplūdi no Meksikas līcī eksplodējušās naftas platformas tādā mērā, kā sākotnēji plānots, tādējādi no jauna tiek apšaubīta glābšanas operācijas izdošanās.

BP naftas urbumā ievietotā caurule ik dienas novirza aptuveni 2 010 barelus naftas dienā, kas ir pat mazāk nekā puse no lēstajiem 5 000 bareliem naftas, kas dienas laikā noplūst no naftas urbuma vietā.

Līdz šim BP nācies šķirties no 760 miljoniem ASV dolāru, kas tērēti naftas noplūdes ierobežošanai.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP naftas platforma, kā rezultātā sākās apjomīga naftas noplūde okeāna līcī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Naftas noplūde sasniegusi visas Meksikas līča piekrastes

Ritvars Bīders, 06.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā divu mēnešu laikā, kopš eksplodēja Lielbritānijas kompānijas BP naftas platforma Meksikas līcī, un sākās ASV vēsturē lielākā naftas noplūde, ūdenī nonākušais «melnais zelts» ir sasniedzis arī Teksasas štata piekrasti, tādējādi naftas noplūde ir skārusi visas Meksikas līča valstis, raksta Associated Press.

Teksasas piekrastē atrastas pirmās darvas pikas, kas atceļojušas no naftas noplūdes vietas.

Nafta joprojām turpina savu plūsmu uz Meksikas līča valstīm, taču kuģi, kas attīra vissmagāk skartās vietas, netiek tai līdzi, jo virkne vairāku vētru padarījušas ūdeņus līcī pārāk nemierīgus.

Atrasto darvas piku daudzums Teksasas piekrastē ir niecīgs, salīdzinot ar kaitējumu, kas nodarīts citur līča piekrastēs, taču ar to pietiek, lai tur nosūtītu speciālās attīrīšanas vienības un liktu BP par to samaksāt.

Db.lv jau vēstīja, ka naftas noplūde Meksikas līcī līdz šim kompānijai BP izmaksājusi kopumā 3,12 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Meksikā divas vētras laupa cilvēku dzīvības un izraisa zemes nogruvumus

Jānis Rancāns, 16.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vismaz 21 cilvēks gājis bojā viesuļvētras Ingrīda un tropiskās vētras Manuels laikā Meksikā.

Viesuļvētra Ingrīda skārusi Meksikas austrumu piekrasti, bet Manuels – rietumu. Abu vētru ietekmē valstī izcēlušies plūdi, bet kalnos notikuši zemes nogruvumi. Saskaņā ar ASV Nacionālā viesuļvētru centra datiem, Manuels nedēļas nogalē jau zaudējis savu spēku. Meksikas dienvidrietumos Manuela izraisītos zemes nogruvumos dzīvību zaudējuši desmit cilvēki.

Tikmēr Ingrīdas izraisītos plūdos un nogruvumos Meksikas rietumu un centrālajos reģionos bojā gājuši 11 cilvēki. Savukārt vairāk nekā seši tūkstoši bijuši spiesti pamest savas mājas un pārcelties uz patversmēm.

Viesuļvētra likusi arī Meksikas valsts naftas kompānijai Pemex evakuēt strādājošos no trijām naftas ieguves platformām Meksikas līcī. Tāpat atcelti plānotie Meksikas neatkarības dienas pasākumi vairākos viesuļvētras skartajos reģionos. Tiek prognozēts, ka Ingrīda pieņemsies spēkā, nesot tālākus postījumus Meksikas centrālajiem reģioniem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta izpētes uzņēmuma Gemius Latvia vadītāja Linda Egle stāsta par Latvijas iedzīvotāju interneta lietošanas paradumiem, par to, ko visbiežāk meklē google meklētājā, kā arī skaidro, kāds ir vidējais interneta lietotājs Latvijā.

80% Latvijas iedzīvotāju ir sasniedzami internetā

Latvieši ir aktīvi interneta lietotāji. Pirms vairākiem gadiem valdīja uzskats, ka internets ir domāts jauniešiem, tāpēc arī reklāmdevēji bieži svārstījās, vai likt reklāmu internetā vai nelikt, jo tādējādi sasniegtu tikai jauniešus. Šobrīd varu teikt, ka tā noteikti nav - arī vecāka gada gājuma cilvēki apgūst un lieto internetu. Šobrīd 80% Latvijas iedzīvotāju ir sasniedzami internetā. Tendences liecina - jo mazāka valsts, jo lielāka sasniedzamība. Noteikti var teikt, ka esam aktīvi lietotāji, lai gan par mums aktīvāki ir igauņi. Runājot skaitļos, Latvijā mēneša griezumā ir 1 430 000 aktīvie interneta lietotāji, kuri izmanto datoru; 800 000, kuri lieto internetu telefonā un apmēram 400 000 - planšetē, protams, jāatceras, ka šie skaitļi nav saskaitāmi, jo viens un tas pats cilvēks var lietot internetu gan datorā, gan telefonā, gan planšetē - šie dati pārklājas. Mēs mērām ne vien to, kā internets tiek lietots, bet arī reklāmas kampaņu efektivitāti internetā, piemēram, kuras vecuma grupas vairāk klikšķina uz baneriem. Esam noskaidrojuši, ka vairāk uz baneriem klikšķina vecuma grupa 55+, jaunieši skrien visam pāri ar acīm, viņu uzmanību piesaista bildes un video - viņi nav pieraduši lasīt garus tekstus, taču, ja 40+ vecuma grupas cilvēku ieinteresēs informācija banerī, viņš uz tā uzklikšķinās un uzzinās par konkrēto piedāvājumu visu iespējamo informāciju. Vidējā un vecākā paaudze ir pieradusi pie avīžu laika, viņi ir gatavi lasīt un iedziļināties.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Internetā parādījušies vairāki videoklipi, kas parodē naftas noplūdi no šogad aprīlī sprāgušās BP naftas platformas Meksikas līcī. Šajās parodijās galvenais akcents tiek likts uz BP neveiksmīgajiem centieniem apturēt noplūdi.

Db.lv jau ziņoja, ka šā gada aprīlī Meksikas līcī eksplodēja Lielbritānijas kompānijai BP piederoša naftas platforma. Kopš sprādziena dienas Meksikas līcī ik dienas nonāk liels daudzums naftas. ASV jau nosaukusi šo par lielāko naftas noplūdi tās vēsturē.

BP centienos apturēt naftas noplūdi un tiekot galā ar postošajām sekām, kā arī izmaksājot kompensācijas, iztērējusi vairāk nekā 1,6 miljardus ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

PKL Flote: Rīgas ostā kuģi «ledus slazdā» nokļuvuši Rīgas brīvostas lēmumu dēļ

Ritvars Bīders, 22.02.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ārkārtas situāciju Rīgas ostā izraisīja Rīgas brīvostas lēmums liegt privātajam kompānijām sniegt velkoņu pakalpojumus Rīgā. Šādu uzskatu pauž AS PKL Flote.

Uzņēmums skaidro, ka «2011. gada februāra beigās Rīgas jūras līcī ir radusies smaga situācija. Desmitiem kuģu gandrīz nedēļu ilgu laika periodu gaida iespēju ienākt Rīgas ostā. Ne mazāks kuģu skaits gaida iespēju atstāt Rīgas jūras līci un iziet atklātā jūrā. Kuģu īpašnieki cieš milzīgus zaudējumus sakarā ar savu kuģu dīkstāvi, daudzi nolemj nedoties uz Rīgas ostu pēc kravām, jo kuģu ieiešana Rīgas ostā nav praktiski iespējama ledus dēļ, taču šiem kuģiem iepriekš minētā iemesla dēļ nav arī iespējams atgriezties atpakaļ Baltijas jūrā. Pēc būtības kuģi šobrīd ir nokļuvuši «ledus slazdā»».

Komentāri

Pievienot komentāru
Internets

Sievietes veido 52 procentus no interneta auditorijas

Lelde Petrāne, 10.02.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Interneta izpētes un konsultāciju uzņēmums Gemius publicējis datus par Latvijas interneta auditoriju 2014. gadā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī aizvadītajā gadā internetā dominēja sievietes. Decembrī katra sieviete pieslēdzās internetam vidēji 107 reizes un pavadīja tajā par stundu vairāk laika nekā vīrieši. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, ir pieaudzis interneta lietotāju vecums.

Ja iepriekšējos gados lielāko daļu interneta auditorijas veidoja gados jauni cilvēki (15 līdz 34 gadi), tad aizvadītā gada tendence rāda, ka interneta lietotāju vecums pieaug. Decembrī teju puse (46 procenti) no visiem interneta lietotājiem bija vecuma grupā no 25 līdz 44 gadiem. Atskatoties uz statistikas datiem vairāku gadu griezumā, skaidri redzams, ka ievērojami sarucis interneta lietotāju skaits vecuma grupā no 15 līdz 24 gadiem - salīdzinot jaunāko statistiku ar pirmajiem auditorijas datiem 2006.gadā, auditorijas daļa vecumā no 15 līdz 24 gadiem ir samazinājusies par 18 procentiem.

Saskaņā ar gemiusAudience pētījuma datiem, 2014.gada decembrī sievietes veidoja 52 procentus no visas interneta auditorijas, kamēr vīrieši nedaudz mazāk - 48 procentus. Sievietes bija arī tās, kas pavadīja internetā visvairāk laika (vidēji 23 stundas un 10 minūtes no datoriem), kamēr vīrieši sērfoja internetā par stundu mazāk, vidēji 21 stundu un 49 minūtes.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Meksikas līcī patlaban tiek testēts milzu tankkuģis, kura mērķis ir savākt un attīrīt piesārņoto ūdeni, ziņo BBC.

Taivānas kuģis ar nosaukumu A Whale (Valis) savāc piesārņoto ūdeni, atdala naftu un attīrīto ūdeni novada jūrā.

Pirms darba uzsākšanas tas tiek divas dienas testēts, informējis Krasta apsardzes pārstāvis.

Kā vēstīts, nafta no nogrimušās platformas Meksikas līcī plūst jau kopš 22. aprīļa. Saskaņā ar ASV zinātnieku aplēsēm katru dienu jūrā izplūst no 35 000 - 60 000 barelu naftas.

Meksikas līcī jau strādā divi kuģi, kuri savāc aptuveni 25 000 barelu naftas dienā, bet, pievienojot jauno kuģi, šo apjomu plānots divkāršot.

Taču šos plānus aizkavējusi tropiskā vētra Alekss.

Milzu kuģa, kas, kā norāda tā īpašnieki, var apstrādāt 21 miljonu galonu piesārņotā ūdens dienā - testēšana sākās sestdien.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP sasaista darbinieku prēmijas ar drošību

Lelde Petrāne, 19.10.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BP jaunais boss Bobs Dadlijs (Bob Dudley) kompānijas 80 tūkstošiem darbinieku pavēstījis, ka drošība būs vienīgais rādītājs prēmiju maksājumiem ceturtajā ceturksnī, ziņo BBC.

B. Dadlijs ar epasta starpniecību informējis, ka prēmijas būs saistītas ar «ekspluatācijas risku samazināšanu» un «izciliem drošības un atbilstības standartiem».

Spēkā esošā prēmiju kārtība attieksies uz pirmajiem deviņiem mēnešiem, viņš piebildis.

BP cenšas uzlabot savu reputāciju pēc naftas noplūdes Meksikas līcī.

«Mēs speram šo soli, lai būtu pilnīgi skaidrs, ka drošība, atbilstība un darbības riska vadība ir BP prioritāte numur viens, kas krietni apsteidz visas citas prioritātes,» vadītājs norādījis epasta paziņojumā.

Paziņojumā arī akcentēts, ka kompānija ir apņēmusies nodrošināt, lai zemas iespējamības, bet būtiskas ietekmes negadījumi, tādi kā traģēdija Meksikas līci, nekad vairs neatkārtotos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP atsakās no dividendēm un veido 20 miljardu dolāru vērtu glābšanas fondu

Ritvars Bīders, 17.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas naftas kompānija BP veidos 20 miljardu ASV dolāru vērtu kompensācijas fondu, kura līdzekļus paredzēts izmaksāt naftas noplūdē cietušajiem. Tāpat arī BP nolēma šogad akcionāriem neizmaksāt dividendes, ziņo BBC.

Par kompensācijas fonda izveidi pēc tikšanās ar BP vadību paziņojis ASV prezidents Baraks Obama. Savukārt neilgi pēc B. Obamas paziņojuma BP vadītājs Karls-Henriks Svanbergs apstiprināja, ka šogad kompānija saviem akcionāriem dividendes neizmaksās.

Kompensācijas fondu pārraudzīs jurists Kenets Feinbergs (Henneth Feinberg), kurš arī pārskatīja kompensācijas pēc 11. septembra teroristu uzbrukumiem.

20 miljardi dolāru, ko BP atlikusi kompensāciju fondā, ir summa, ko kompānija nopelna aptuveni gada laikā, taču tiek lēsts, ka arī ar šiem 20 miljardiem dolāru varētu nebūt gana naftas noplūdes seku likvidēšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV krasta apsardze pārbauda informāciju, ka no Meksikas līcī nogrimušās naftas platformas noplūdusī nafta ir sasniegusi ASV piekrasti, ziņo BBC.

Kā vēstīts, Meksikas līcī nogrima pirms trim dienām eksplodējusi kompānijas BP naftas ieguves platforma. Tiek uzskatīts, ka dienā no nogrimušās platformas ūdenī izplūst līdz 5 tūkstošiem barelu naftas.

Saskaņā ar ASV krasta apsardzes sniegto informāciju tā ir nosūtījusi izmeklētājus, lai noteiktu, vai tiešām jēlnafta jau ir atrodama pie ASV Luiziānas štata piekrastes.

«Šī ir ļoti, ļoti nopietna lieta,» sacījis Deivids Kenedijs no Nacionālās Okeānu un Atmosfēras Administrācijas, piebilstot: «Un darbs, kāds būs nepieciešams, lai to visu novērstu, īpaši, ja noplūde turpināsies, ir prātam neaptverams.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP naftas noplūde izmaksājusi jau 2,65 miljardus dolāru

Ritvars Bīders, 28.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas naftas kompānijas BP izdevumi saistībā ar apjomīgo naftas noplūdi Meksikas līcī sasnieguši jau 2,65 miljardus ASV dolāru, ziņo BBC.

Šī summa ietver naftas noplūdes iegrožošanas pasākumu izmaksas, jauna novadurbuma izveidi, kā arī izmaksātās kompensācijas tiem, kas cietuši no naftas noplūdes.

Pēdējo trīs dienu laikā kopējās izmaksas saistībā ar naftas noplūdi BP ir vidēji 100 tūkstoši dolāru dienā, kas liecina, ka izmaksas dienā pieaug, jo šī ir līdz šim lielākā summa, kuru kompānija dienas laikā tērējusi naftas noplūdes seku likvidēšanai.

Pagaidām BP neņemas prognozēt, kādas vēl papildus izmaksas saistībā ar naftas noplūdi vēl varētu būt gaidāmas.

BP norāda, ka patlaban pie naftas noplūdes novēršanas strādā kopumā aptuveni 39 tūkstoši cilvēku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

BP veic kārtējo mēģinājumu apturēt naftas noplūdi

Lelde Spriņģe, speciāli Db, 04.06.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Caurulē plīsuma vietā ir ievietota noplūdi ierobežojoša ierīce, atklāj British Petroleum (BP). Tomēr vēl nav skaidrs, cik veiksmīgi būs šie centieni apturēt jēlnaftas noplūdi, kas Meksikas līcī ilgst jau sešas nedēļas.

Db.lv jau vēstīja, ka šā gada 20. aprīlī Meksikas līcī eksplodēja BP piederoša naftas ieguves platforma. Negadījumā gāja bojā 11 cilvēki, kas atradās uz platformas, un kopš tās eksplozijas dienas ūdenī nonāk liels daudzums naftas.

Zemūdens roboti ir pabeiguši otro plīsušās caurules griešanu, līdz ar to darbu varēja uzsākt inženieri, kas ievieto noplūdi ierobežojošas ierīces. Ar šo ierīču palīdzību ir paredzēts lielāko daļu naftas nosūtīt uz 1,6 km augstāk esošo kuģi.

«Ierobežojošo ierīču uzstādīšana ir vēl viens pozitīvs solis BP pēdējos centienos apturēt noplūdi. Tomēr paies zināms laiks pirms mēs varēsim apstiprināt, ka šī metode strādās un cik lielā mērā tas mazinās naftas noplūdi,» skaidro ASV Krasta apsardzes admirālis Tads Allens (Thad Allen).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vides glābšanas misijā, kuras plāns bija pārtraukt naftas noplūdi Meksikas līcī, sagatavotais vairāk nekā 100 tonnu smagais betona un tērauda «korķis» nogādāts avārijas vietā, lai to varētu novietot uz nolauztās naftas akas, tādejādi apturot arvien izplūstošo naftu Meksikas līcī, ziņo AFP.

Atgādinām, ka nafta iekļuva okeānā pēc tam, kad uzsprāga un nogrima naftas ieguves platforma. Pašlaik no bojātā urbuma Meksikas līcī ik stundu ieplūst tūkstošiem barelu naftas.

Associated Press ziņo, ka kaste šobrīd ir 4 000 pēdas zem ūdens un līdz okeāna dibenam ir atlicis nieka 1 000 pēdas. Aģentūra norada, ka līdz vakaram tā būs novietota savā vietā, ko tur palīdzēs novietot zemūdens roboti.

Iepriekš kompānija BP, kurai pieder naftas platforma, mēģināja urbumu slēgt ar astoņām no distances vadāmām laivām, taču tas nav izdevies.

Speciālisti pauž bažas, ka plankums var kaitēt ekoloģiskām zonām Misisipi upes deltā, jo rajonā ir pastiprinājies vējš.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Šodien BP naftas noplūde varētu kļūt par lielāko, kāda notikusi Meksikas līcī

Ritvars Bīders, 01.07.2010

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

BP izraisītā naftas noplūde 1. jūlijā kļūs par lielāko, kāda notikusi Meksikas līcī, liecina ASV sliktākā scenārija aplēses, ziņo Associated Press.

Naftas noplūde no eksplodējušās BP naftas platformas turpinās nu jau divarpus mēnešus, 1. jūlija dienas laikā noplūdušās naftas apjoms varētu sasniegt 530,6 miljonus litru, kā liecina ASV sliktākā scenārija aplēses. Tādējādi šī naftas noplūde pārspēj noplūdi Ixtoc I, kas notika Meksikas līcī no 1979. līdz 1980. gadam.

Pat pēc pozitīvākā scenārija Meksikas līcī nonākuši 270 miljoni litru naftas.

Pasaulē līdz šim lielākā naftas noplūde notika 1991. gadā, Persijas līča kara laikā, kad Irākas spēki atvēra naftas termināla vārstus, kā rezultātā noplūda aptuveni 1,74 miljardi litru naftas.

Komentāri

Pievienot komentāru