Finanses

Biznesa pārtraukšanas apdrošināšanu pērk biežāk

Žanete Hāka, 25.04.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēdējos gados audzis uzņēmumu pieprasījums pēc biznesa pārtraukšanas apdrošināšanas, liecina apdrošinātāju dati.

Jāpiebilst, ka uzņēmējdarbības pārtraukuma apdrošināšana sedz finansiālos zaudējumus, ko izraisījis negadījums un kas uzņēmējam radušies biznesa darbības dīkstāves rezultātā.

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības Ergo datiem, Latvijā īpaši straujš pieprasījums pēc uzņēmējdarbības pārtraukuma apdrošināšanas bija 2010.gadā, kas salīdzinājumā ar 2009.gadu pieauga pat par 70%. 2012.gadā, salīdzinājumā ar 2011.gadu pieprasījuma pieaugums pēc šī apdrošināšanas veida ir bijis mērenāks – vidēji par 14%, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Inese Kronberga.

«Tirgū ir manāma interese par šo produktu, un to apliecina arī pērnā gada rezultāti, kur vērojams pieaugums gan prēmiju, gan klientu skaita ziņā,» norāda arī AAS Balta īpašumu apdrošināšanas produktu vadītājs Aldis Eņģelis, piebilstot, ka kopumā joprojām lielākajai daļai uzņēmēju trūkst izpratnes par šo produktu, it īpaši mazā un vidējā biznesa segmentā.

Prēmijas lielumu ietekmē uzņēmuma apgrozījums, peļņa, industrija un izvēlētais segums, tajā skaitā - pašrisks. Vidējo prēmiju ir grūti noteikt, jo ir sarežģīti salīdzināt lielu ražotni, kam kopējais apgrozījums ir vairāku desmitu miljonu apmērā, un nelielu tirdzniecības vietu ar apgrozījumu desmitu vai simtu tūkstošu latu apmērā. Apdrošināšanas prēmijas apjoms ir no 50 latiem nelieliem un maziem uzņēmumiem, norāda AAS Balta pārstāvji.

Tomēr šī apdrošināšanas veida pieprasījumu Baltijā šobrīd varētu raksturot kā salīdzinoši zemu, norāda apdrošinātāji.

Kopumā pāris pēdējo gadu laikā apdrošināšanas nozare Lietuvā šajā segmentā ir cietusi zaudējumus. No otras puses, parakstīto prēmiju apjoms šajā apdrošināšanas veidā pastāvīgi pieauga – 2012.gadā iegādāto Ergo apdrošināšanas polišu ar uzņēmējdarbības pārtraukuma segumu Lietuvā ir palielinājies par 8%, bet tirgū kopumā kopš 2011.gada – par 11%.

Salīdzinot ar 2011.gadu, pērn Igaunijā parakstīto apdrošināšanas prēmiju skaits šajā apdrošināšanas segmentā pieaudzis par 5 – 8%. Saskaņā ar Ergo datiem Baltijā, uzņēmējdarbības pārtraukuma apdrošināšana pērn bijusi vispieprasītākā mašīnbūves un metālapstrādes industrijas uzņēmumos, uzņēmējdarbības nozarēs, kas saistītas ar ražošanu, pārtikas industrijā, nomas namu īpašnieku un vairumtirdzniecības kompāniju vidū, kā arī mazu tirdzniecības uzņēmumu vidū.

Lielākos zaudējumus Latvijas un Igaunijas uzņēmējiem nodara ugunsgrēki, dabas stihiju postījumi un ūdensvadu plīsumi. Līdzīga situācija ir Lietuvā, kur saskaņā ar Ergo datiem, lai arī ugunsgrēki uzņēmējiem piederošās ražotnēs un citās ēkās izceļas reti – vidēji 7% no visiem gadījumiem, tomēr nodara ievērojamākos un postošākos zaudējumus. Lietuvas uzņēmējdarbībā būtiskākos zaudējumus nodara ražošanas un citu uzņēmējdarbībai nepieciešamu iekārtu tehniskās problēmas, kas konstatētas 28% no visiem apdrošināšanas gadījumiem. Savukārt visbiežāk uzņēmumiem zaudējumi nodarīti ūdensvadu avārijas rezultātā – 37% gadījumu.

Ergo Latvijā šogad prognozē mērenu uzņēmējdarbības pārtraukuma apdrošināšanas pieprasījuma pieaugumu, aptuveni 10% apmērā. Arī Ergo Lietuvā prognozes par šī apdrošināšanas segmenta attīstību ir optimistiskas, proti, parakstīto prēmiju pieaugums varētu būt 10 – 12%. Savukārt Igaunijā var prognozēt stabilu parakstīto apdrošināšanas prēmiju pieaugumu 5 – 10% apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru