Makroekonomika

Beļģijas ministrs: iedzīvotāji eiro nebūs gatavi nekad

Didzis Meļķis, 13.05.2013

Jaunākais izdevums

Spraigā gaisotnē Beļģijas ārlietu ministrs Rīgā norāda, ka monetārā savienība un federācija ir vienīgā alternatīva. Pat paceltās balsīs skanēja argumenti diskusiju daļā pēc Rīgas Ekonomikas augstskolā notikušās Beļģijas ārlietu ministra Didjē Raindera publiskās lekcijas par Beļģijas skatījumu uz eirozonu un tās nākotni. LU Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Andris Deniņš palika pie sava, ka Latvijas iedzīvotāji eiro nav gatavi, bet lektors pauda viedokli, ka nevienā valstī visi iedzīvotāji eiro nebūs gatavi nekad. «Atbrauciet uz Briseli un redzēsit,» sacīja D. Rainders.

Kaut gan tieši tāpēc to ir kritizējuši ekonomisti, D. Rainders uzsver, ka eiro ieviešana galvenokārt ir politisks lēmums. Viņš atzīst, ka monetārās savienības sākumā politiskā jūtīguma dēļ nebija iespējams īstenot visus politiskos priekšnosacījumus, proti, arī fiskālo savienību. Tēlaini sakot, eirozona politiski ir mēģinājusi tikt uz priekšu uz vienas kājas, bet nu ir jāpievelk arī otra.

Principiālais vienotības uzstādījums ir spēkā līdz ar vienošanos par Māstrihtas kritērijiem. Jau līdz ar tiem Eiropas valstis vienojās par savu pašnoteikšanās tiesību ierobežošanu kopējam mērķim, par suverenitātes zaudēšanas jautājumu DB saka D. Rainders. Viņš piebilst, ka Beļģija franku bija saistījusi ar Vācijas marku desmit gadus pirms eiro, kas jau tolaik praktiski nozīmēja, ka beļģu monetārā politika tiek izlemta Berlīnē.

Beļģijas ministrs pauda viedokli, ka pašlaik nav eiro, bet gan eirozonas krīze – sistēmiska krīze, kā darbojas vai, pareizāk sakot, nedarbojas monetārā savienība. Pati valūta, viņaprāt, ir salīdzinoši labākā situācijā nekā tās galvenie konkurenti pasaulē. Par labu eiropiešiem ministrs arī norādīja, ka banku krīze nav radusies Eiropā, bet gan ASV un tā kalpo kā katalizators stiprākai Eiropai, kas radīsies no vienotas fiskālās un politiskās federācijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Slēgs Beļģijas vēstniecību Rīgā

Dienas Bizness, 21.07.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No 2015.gada 24.jūlija Beļģijas Karalistes vēstniecība Rīgā, Latvijā tiek slēgta, informē vēstniecības pārstāve Ieva Vītola-Deusa.

Turpmāk jurisdikciju pār Latviju pārņems Beļģijas Karalistes vēstniecība Stokholmā, Zviedrijā.

Līdz ar to visas konsulārās, administratīvās un diplomātiskās lietas, kas attiecas uz Beļģijas Federālo valdību, tiks risinātas Beļģijas vēstniecībā Stokholmā.

Beļģijas Karalistes vēstniecība Rīgā tika atvērta 2004.gadā. Šo gadu laikā ir bijuši trīs Beļģijas vēstnieki, kuri ir pavadījuši savu termiņu Latvijā: Kristiāns Verdonks (Christian Verdonck, 2004-2008), Leopolds Merkss (Leopold Merckx, 2008-2011) un Franks Arnautss (Frank Arnauts 2011-2015).

Pagājušā gada beigās Beļģijas Ārlietu ministrs Didjē Reindersa kungs (Didier Reynders) izziņoja sarakstu ar Beļģijas diplomātiskajiem un konsulārajiem dienestiem, kas tiks slēgti 2015. gada laikā. Šis lēmums tiek balstīts uz valsts budžeta konsolidācijas politiku.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Beļģijas ārlietu ministrs: Latvija ir uz pareizā ceļa, lai kļūtu par eirozonas dalībvalsti

Žanete Hāka, 10.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Piektdien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs divpusējā vizītē uzņēma Beļģijas Karalistes premjerministra vietnieku, ārlietu, ārējās tirdzniecības un Eiropas lietu ministru Didjē Reindersu, informēja Ārlietu ministrija.

Sarunā ar D.Reindersu Latvijas ārlietu ministrs pauda gandarījumu par savstarpējās tirdzniecības straujo izaugsmi, 2011.gadā tirdzniecības apgrozījumam palielinoties par 64%, un 2012.gadā - par 7,5%, kā arī pieaugošajām Beļģijas investīcijām Latvijas uzņēmumos. Abi ministri izteica vēlmi padziļināt divpusējās attiecības un sadarboties vēl plašāk. Tika uzsvērta veiksmīgā Beniluksa un Baltijas valstu (3+3 formātā) sadarbība un iespējas to paplašināt uz citām valstu grupām, kas ir īpaši svarīgi koordinējot nostājas Eiropas Savienības un starptautiskās dienaskārtības jautājumos. Nākamo 3+3 ārlietu ministru sanāksmi šā gada rudenī organizēs Latvija.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

http://www.db.lv/uploads/ck/images/Clipboard12.jpg

Pirmā pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju foruma organizatori ir Pasaules brīvo latviešu apvienība (PBLA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) un Ārlietu ministrija (ĀM).

LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norāda, ka forums kā jaunizveidota, līdz šim vēl Latvijā nebijusi platforma rada iespējas ieguvumiem gan uzņēmējiem, gan valstsvīriem un sievām, gan sabiedrībai kopumā. «Uzņēmēji gūs iespēju piedalīties plašā 19 pasaules valstu kontaktbiržā, parādīt sevi un gūt jaunas, inovatīvas idejas, sadarbības partnerus. Valstiski iegūsim pasaules pieredzi, ārpus Latvijas nedodoties, ekspertīzi par to, kā mūsu valsts izskatās no malas – faktiski starptautisku domnīcu ekonomikas izrāviena panākšanai.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc trīs dienas ilgušajām mokošajām sarunām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi otrdien beidzot panākuši vienošanos par bloka augstāko amatu sadali.

Eiropadomes prezidents Donalds Tusks tviterī paziņojis, ka dalībvalstu līderi uz Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatu oficiāli izvirzījuši pašreizējo Vācijas aizsardzības ministri Urzulu fon der Leienu, kura pārstāv centriski labējo Eiropas Tautas partiju (EPP).

Tusks piebildis, ka viņa paša pēctecis būs līdzšinējais Beļģijas premjerministrs Šarls Mišels, kas pārstāv liberāļus.

Lai Leiena kļūtu par EK prezidenti, viņas kandidatūra vēl ar vienkāršu balsu vairākumu jāapstiprina Eiropas Parlamentam (EP).

Taču lielākā daļa EP frakciju līdz šim ir uzstājusi, ka deputāti šajā amatā apstiprinās vienīgi pretendentu, kurš EP vēlēšanās startēja kā kādas partijas vadošais kandidāts, bet Leiena šim kritērijam neatbilst.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rīgā sākas pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums

Gunta Kursiša, 02.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgā otrdien sāksies pirmais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), kurā piedalīsies vairāk nekā 300 latviskas izcelsmes uzņēmēji, pētnieki, finansisti, inženieri, juristi un citu nozaru profesionāļi no divdesmit valstīm.

Forums norisināsies no 2. lūdz 4. jūlijam, un tajā tiks pārstāvēti apstrādes rūpniecības, finanšu, jurisprudences, mežsaimniecības, izglītības, transporta, farmācijas, informācijas un komunikācijas pakalpojumu, arhitektūras, dizaina, valsts pārvaldes u.c. sektori. Latviskas izcelsmes profesionāļi būs ieradušies no ASV, Austrālijas, Beļģijas, Horvātijas, Igaunijas, Itālijas, Īrijas, Kanādas, Kataras, Lielbritānijas, Luksemburgas, Nīderlandes, Norvēģijas, Singapūras, Šrilankas, Šveices, Urugvajas, Vācijas, Zviedrijas, kā arī no Latvijas.

2. jūlijā plānotas foruma starptautisko dalībnieku iepazīšanās vakariņas, savukārt 3. jūlijā paredzētas sešas diskusijas - Latvijas vieta globālajā pasaulē, Latvijas uzņēmējdarbības vide, eksportspējīgajās nozares - ražotājiem un pakalpojumu sniedzējiem, inovācijas un investīcijas tehnoloģijās, kā arī radošajās industrijās.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas agresijas Ukrainā sekas skar daudzas nozares, taču tranzīts kopumā pagaidām nav cietis , ceturtdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

Kamēr politiķi pie sarunu galda meklē risinājumu konfliktam Ukrainā, no rietumvalstu sankciju un Krievijas embargo negatīvajām sekām cieš pašu sankciju ieviesējvalstu uzņēmumi, gaidot situācijas normalizēšanos un iekārojamā tirgus atdzīvošanos. Tomēr komersanti paniku neceļ, jo Krievijas tirgus nevienmēr tiem ir galvenais.

Krievijai jāizvēlas

Attiecību nākotnes «atslēga» starp ES un Krieviju ir mūsu austrumu kaimiņvalsts rokās, norādījis Latvijas Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, nedēļas sākumā Maskavā tiekoties ar savu kolēģi Sergeju Lavrovu, lai cita starpā pārrunātu situāciju Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Politika

No šodienas 16 Šengenas valstu pilsoņi var ieceļot Igaunijā bez karantīnas

LETA--BNS, 01.06.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No šodienas Igaunijā būs atļauts ieceļot 16 Šengenas valstu pilsoņiem, vairs neizvirzot viņiem Covid-19 krīzes dēļ noteikto prasību par obligātu 14 dienu karantīnu, nolēmusi valdība.

Līdztekus Latvijas un Lietuvas valstspiederīgajiem un personām ar uzturēšanās atļaujām, kam, ceļojot pa Baltijas valstīm, prasība par obligātu pašizolāciju vairs nav jāievēro kopš 15.maija, no pirmdienas tā vairs netiks attiecināta arī uz ieceļotājiem no Austrijas, Čehijas, Francijas, Grieķijas, Islandes, Lihtenšteinas, Norvēģijas, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Somijas, Šveices, Ungārijas un Vācijas.

Minētais karantīnas laiks joprojām būs obligāts, ieceļojot Igaunijā no Beļģijas, Dānijas, Īrijas, Itālijas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Maltas, Nīderlandes, Portugāles, Spānijas un Zviedrijas, informējis ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

Pēc viņa teiktā, šis saraksts, kas balstīts uz noteiktiem saslimstības kritērijiem, tiks pārskatīts reizi nedēļā, un, ņemot vērā pašreizējās tendences, var prognozēt, ka minētās valstis pakāpeniski tiks no tā svītrotas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Kā norāda Leiena, viņas ierosinātajā jaunajā EK sastāvā ir 11 sievietes, kas ir 40%. Pirmajā kandidātu un kandidātu sarakstā bija aptuveni 22% sieviešu un 78% vīriešu, kas, pēc Leienas teiktā, bija nepieņemami. Tāpēc sadarbībā ar dalībvalstīm izdevās uzlabot līdzsvaru līdz 40% sieviešu un 60% vīriešu, teikts EK paziņojumā.

"Un tas liecina, ka, lai gan mēs esam daudz sasnieguši, vēl ir daudz darāmā. Ņemot to vērā, es iecēlu sešus priekšsēdētājas izpildvietniekus," pavēstīja Leiena. "Seši izpildpriekšsēdētāju vietnieki: četras sievietes un divi vīrieši. Trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pirms dzelzs priekškara krišanas. Un trīs no dalībvalstīm, kas pievienojās pēc Eiropas atkalapvienošanās. No Baltijas, Ziemeļvalstīm un Austrumeiropas. Ministri un premjerministri. Dažāda pieredze. Bet visiem ir viens kopīgs mērķis - padarīt Eiropu stiprāku."

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ģenerālprokuratūra nodevusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai vērienīgo uzņēmuma Latvenergo korupcijas pamatlietu, kurā apsūdzētas 12 personas, tostarp arī bijušais Latvenergo prezidents Kārlis Miķelsons un divi ārvalstu pilsoņi.

Prokuratūra aģentūru LETA informēja, ka šajā kriminālprocesā apsūdzības celtas par dažādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu saistībā ar laika periodā no 2004.gada 8.jūnija līdz 2010.gada 3.martam Rīgas otrās Termoelektrocentrāles (TEC) abās kārtās notikušo iepirkumu procedūru rezultātā noslēgtajiem līgumiem, proti "Latvenergo" un Šveices uzņēmuma starpā noslēgtajiem kopskaitā sešu konsultāciju līgumiem par kopējo summu 8 349 376 eiro.

Tāpat lietā figurē Latvenergo un Spānijas uzņēmuma starpā noslēgts Rīgas otrās TEC pirmās kārtas būvniecības līgums par 177 863 607 eiro un apkopes un uzturēšanas līgums par 95 000 000 eiro, kā arī "Latvenergo" un Turcijas uzņēmuma starpā noslēgts Rīgas otrās TEC otrās kārtas būvniecības līgums par 289 596 131 eiro un 57 892 156 ASV dolāriem.

Komentāri

Pievienot komentāru