Pasaulē

Baņķieris: es naudiņu notērēju

Didzis Meļķis, 19.07.2012

Jaunākais izdevums

Itin ievērojamās Amerikas vidienes investīciju bankas Peregrine Financial Group Inc. vadītājs Rasels Vasendorfs pēdējo gandrīz divdesmit gadu laikā, kā izrādās, privātām vajadzībām iztērējis 215 miljonus dolāru. Kad nu tiesībsargi nebēdnim beidzot uzrādījuši apsūdzību, tas, saprazdams, ka balle beigusies, mēģinājis kārties.

Tas gan nav īsti sekmējies, toties apsūdzība Vasendorfa dēlam adresētās pirmsnāves zīmītes veidā ieguvusi papildus materiālus, ziņo The Wall Street Journal.

Izveicīgais citu mantas pārdalītājs gadu gaitā no privāto investoru fondiem gan sponsorējis sava paša biznesa aktivitātes, gan uzcēlis lepnu biroja ēku Aiovas pavalsts Sedarfolā, kurp bija pārcēlis savu firmu no Čikāgas. Sedarfolieši par Peregrine klātbūtni vispār bijuši stāvā sajūsmā – kompānija vietējiem ne vien devusi daudzskaitlīgas darba vietas, bet ar provinciālisma kompleksu aizvien sirgstošās valsts vidienes ainavā ievilkusi arī zināmu lielpilsētas šika vaibstu. Naudīgais Vasendorfs vietējās gastronomijas kultūras celšanai nodibinājis pāris smalkus restorānus un ar plašu vēzienu sponsorējis vietējo labdarību un sabiedriskās aktivitātes. Kas to būtu domājis, ka šis šķietamais liberālā kapitālisma etalons patiesībā ir vietējais Robins Huds!?

ASV atbildīgais regulators lēš, ka Peregrine pašreizējo aktīvu vērtība ir 400 miljonu dolāru. Ņemot vērā pamatīgo izčibējušo summu, ir skaidrs, ka visiem akcionāriem un investoriem ar kontos atlikušo naudu pilnīgi noteikti nepietiks, tāpēc tiem pagaidām pieeja savai naudai ir liegta, ziņo WSJ.

Šis ir kārtējais gadījums pēc samērā nesenajām MF Global nedienām ar klientu naudu pērn rudenī, kas arī tika lietota ar visai brīvdomīgu pieeju. Tas uztur aktuālu jautājumu par regulatoru patiesajām spējām kontrolēt tiem uzticēto finanšu darījumu sektoru. Pirmsnāves vēstulē Vasendorfs cita starpā arī norāda, ka uzraudzītājus apvest ap stūri bijis «salīdzinoši vienkārši».

Mūsu platuma grādos tik atbruņojoši vientiesīga izšķērdēšana privātajā sfērā, šķiet, notikusi jau pirms deviņiem, kad Tallinas nu jau bijušās Konkordijas universitātes rektors Marts Susi ar kundzi bija uz nebēdu tērējuši augstskolas naudu muižas iegādei, sporta zirgu pirkšanai un līdzīgām ikdienišķām vajadzībām. Tur gan nodarījums bija lēšams «tikai» apmēram par miljons latiem, kas, salīdzinot ar Vasendorfa tēriņiem, tāds nieks vien ir. Cits vēriens tur Rietumos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rozenbergs: lēnajā Lemberga un Digitālās TV krimināllietu iztiesāšanā vainīgi prokurori

Dienas Bizness, 28.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Zvērināts advokāts Dr.jur. Jānis Rozenbergs, aizstāvis divos «lielajos» jeb «politiskajos» kriminālprocesos – tā dēvētajā Digitālās TV krimināllietā un tā sauktajā Lemberga jeb Ventspils krimināllietā, uzskata, ka skandalozo lietu lēnā iztiesāšana ir prokuroru vaina, vēsta NRA.

«Abu krimināllietu sakarā diezin vai ir iemesls mest akmeni tiesas lauciņā, jo tiesa saņem krimināllietu tādu, kādu tai prokuratūra to atsūta,» runājot par to, kādēļ krimināllietu iztiesāšanai nepieciešami vairāki gadi, norāda advokāts. «Ja lietā ir 140 sējumi, kā tas ir Ventspils lietā, vai 60-70 sējumi, kā tas ir Digitālās TV lietā, un abās lietās valsts apsūdzība ir pieteikusi vairāk nekā simts lieciniekus katrā, tad tiesai ar šīm lietām ir jādara tas, kas likumā ir paredzēts. Tiesai šo lietu ir jāskata, lai arī cik apjomīgu prokuratūra to nebūtu sagatavojusi,» norāda J. Rozebergs.

«Nezinu, vai tas ir apzināti, un šaubos, vai tas varētu būt pašmērķis, bet katrā ziņā tā ir šo lielo krimināllietu problēma. Mūsu kriminālprocess paredz visu pierādījumu mutisku pārbaudi tiesas sēdē. Tam ir savs iemesls un pamats, jo visā pirmstiesas izmeklēšanas laikā darbojas izmeklēšanas noslēpums. Proti, aizstāvībai nav zināmi nedz lietas materiāli, nedz pratinātie liecinieki, nedz to liecību saturs,» stāsta advokāts.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai Latvija sekmīgi attīstītos, būtu jāpārtrauc «slaucamās govs Rīgas» badināšana, savā slejā žurnālā Kapitāls raksta investīciju baņķieris, IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Pievēršoties valsts depopulācijas problēmai, Rungainis aicina izvairīties no «apdzīvoto vietu uzsēdināšanas uz žēlastības dāvanu adatas».

«Mums ir cilvēki vietās, kur nav un nebūs darba, jo radīt šīs darbavietas tur ir un vienmēr būs pārāk dārgi. Mums ir darbs tur, kur trūkst cilvēku. Mums trūkst cilvēku ar iemaņām un specialitātēs, kas radītu augstāku pievienoto vērtību. Mums ir par daudz cilvēku specialitātēs, kas Latvijā - ar pašreizējo un vēlamo ekonomikas struktūru - nav un nebūs vajadzīgas,» situāciju raksturo investīciju baņķieris.

Viņš norāda, ka loģiski būtu vairot cilvēku skaitu tajās vietās, kur vajag un var vairāk pelnīt, nevis piesaistīt cilvēkus bezcerīgās vietās, uzsēdinot šos cilvēkus un apdzīvotās vietas uz žēlastības dāvanu adatas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd izskatās, ka Latvija turpina lēni drāzties iekšā sienā – valsts zaudē iedzīvotājus, bet izglītības sistēma ražo nepietiekami kvalificētus cilvēkus – lieliskus gultu klājējus, uzskata investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Raidījumā Dienas rīts Ģ. Rungainis uzsvēra, ka Latvijas izglītības sistēmas saražotie cilvēki varbūt ir lieliski gultu klājēji un sēņu lasītāji, bet nav matemātiķi, fiziķi un ķīmiķi.

Tāpat viņš norādīja, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājums apstiprina Latvijas statusu kā valsts ar vieniem no zemākajiem nodokļiem, bet nākotnē vajadzētu nodokļu slogu pārnest no darbaspēka uz patēriņu, kā arī risināt demogrāfijas jautājumus. «Ilgtermiņā valsts, kas zaudē 1,2% iedzīvotāju gadā nevar cerēt uz ekonomikas attīstību. Līdz ar to jābūt politikai, kas to reversē. Šobrīd izskatās, ka turpinām lēni drāzties iekšā sienā,» sacīja Ģ. Rungainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Rungainis: Par MTG biznesu Baltijas valstīs varētu būt interese telekomunikāciju uzņēmumiem

LETA, 02.12.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Telekomunikāciju uzņēmumiem varētu būt interese par Zviedrijas mediju koncerna Modern Times Group (MTG) biznesu Baltijas valstīs, uzskata investīciju baņķieris Ģirts Rungainis

Viņš pieļāva, ka par MTG biznesu Baltijas valstīs varētu būt interese Zviedrijas koncernam Telia, kas Zviedrijas mediju grupu varētu iegādāties caur SIA Lattelecom vai SIA Latvijas Mobilais telefons.

Tāpat interesi varētu izrādīt jaunais Bite Group īpašnieks - ASV privātā kapitāla investīciju fonds Providence Equity Partners.

Rungainis arī atzina, ka interesi varētu izrādīt investori no Krievijas, kam jau ir bizness Latvijā. Tomēr investīciju baņķieris uzskata, ka diez vai Krievijas investori atklāti izrādīs interesi par MTG, jo tādējādi būs sagaidāma vietējo iedzīvotāju pretestība.

Pastāv arī iespēja, ka par MTG Baltijas biznesu interesi varētu izrādīt kāds investors, kas patlaban nav pārstāvēts Baltijas valstī, tādējādi rodot iespēju ienākt Baltijas valstu tirgū. «Ja gadījumā MTG pārdos savu Baltijas biznesu, iespējamo investoru skaits var būt paliels, ņemot vērā, ka šādu darījumu tirgū negadās bieži,» piebilda Rungainis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Rungainis: Datu aizsardzības regulas ieviešana var sniegt iespēju nodarboties ar reketu

Dienas Bizness, 22.05.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Datu aizsardzības regulas ieviešana var sniegt iespēju nodarboties ar reketu, uzskata baņķieris Ģirts Rungainis.

«Problēma ir tajā, ka jau šobrīd ir apstiprināts uzraugošās iestādes budžets un šajā budžetā ir paredzēta daudzu simtu tūkstošu soda naudu iekasēšana. Līdzīgi kā tas ir realizējies, piemēram, maksātnespējas likumdošanas gadījumā, šeit ir iespēja nodarboties ar reketu – izveidot grupu, kas sastāv no jurista, datu speciālista un vēl kādiem speciālistiem, doties pie uzņēmumiem, izaicināt uz šīs regulas neievērošanu un ar draudiem tiesāties izspiest naudu,» baņķieris Ģirts Rungainis norādīja RīgaTV 24 raidījumā «Preses klubs», komentējot jaunās Datu aizsardzības regulas ieviešanu.

Rungainis uzskata, ka šāda situācija iespējama, jo Latvija piekopj postpadomju, nevis Rietumu praksi. Tas varētu būt redzams arī regulas ieviešanā. «Rietumu piegājiens ir tāds, ka likumdošana tiek ievērota pēc būtības. Mums ir postpadomju sistēma, respektīvi, mēs ievērojam pēc burta,» sacīja baņķieris.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pakalpojumi

Kool Latvija atklāj divas jaunas stacijas

Zane Atlāce - Bistere, 08.06.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pašmāju degvielas tirgotāja Kool Latvija degvielas uzpildes stacijām (DUS) Augšlīgatnē un Ādažos pievienojušās vēl divas DUS – Valmierā un Sauriešos. Piektdien, 8.jūnijā tās tiek atklātas klientiem, portālu Db.lv informēja uzņēmuma valdes loceklis Sandis Šteins.

Papildus degvielas iegādei un veikalam abās stacijās būs pieejamas arī ātrās ēdināšanas iespējas – burgeri, smalkmaizītes, kafija u.c.

Db.lv jau vēstīja, ka vēl šogad iecerēts atklāt Kool stacijas Jelgavā un pie Rīgas apvedceļa Babītes novadā, netālu no Piņķiem. Uzņēmuma nākotnes plānos ir izveidot 40 veikalu tīklu Latvijā.

Pirmais Kool veikals kopā ar DUS tika atklāts pērn rudenī, Augšlīgatnē. Savukārt šogad februārī Rīgā, Kr.Barona ielā tika atvērts Kool ērtas iepirkšanās veikals bez degvielas uzpildes iespējām.

Jau vēstīts, ka piesaistot alternatīvo ieguldījumu fonda finansējumu 1,5 miljonu eiro apmērā, radīts jaunuzņēmums degvielas mazumtirdzniecībā - SIA «KOOL Latvija».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

4.maijā kinoteātrī Splendid Palace notiks režisores Ievas Ozoliņas dokumentālās filmas Mans tēvs baņķieris pirmizrāde. Filma ir autobiogrāfisks detektīvstāsts, kurā režisore seko līdzi sava tēva TOP Bankas prezidenta Borisa Osipova gaitām 90. gados, līdz brīdim, kad viņš 1994. gadā pazuda ar 6 miljoniem noguldītāju naudas. Visus šos gadus viņa liktenis un atrašanās vieta nebija zināma, līdz pirms trim gadiem Interpols paziņoja, ka Malaizijā pieteicies cilvēks ar tēva vārdu un personas kodu, informē filmu studija Mistrus Media.

Filmas darbība notiek mūsdienu Latvijā un Malaizijā, šķetinot 90. gadu vēstures notikumus, sākot no pirmajām kapitālisma iezīmēm līdz komercbanku uzplaukumam, apskatot TOP bankas gadījumu kā vienu no spilgtākajiem 90. gadu banku krīzes piemēriem.

Filma ir autores personīga nesenas Latvijas vēstures rekonstrukcija, aplūkojot tā laika notikumu nospiedumus cilvēku biogrāfijās un atceroties pagātnes notikumus, kuros tika ierauta viņas ģimene, kā arī autores personīgais ceļš pie tēva 20 gadus vēlāk. Tā ir režisores pirmā filma, kas drosmīgi vēsta par savu un savas ģimenes dzīvi jaunā kapitālisma apstākļos un likteņa pavērsieniem pēc tam.

Komentāri

Pievienot komentāru
DB Viedoklis

Db viedoklis: Problēmrisinājuma vietā radīs lielākus maksājumus par komunālpakalpojumiem

Dienas Bizness, 13.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laikus nesamaksātās summas par patērēto ūdeni un siltumenerģiju Latvijā allaž ir bijušas lielas, turklāt vienmēr ir trūcis racionālu ideju attiecībā uz to, kā efektīvāk veikt parādu piedziņu. Teorētiski par naudas iekasēšanu no daudzdzīvokļu nama iemītniekiem ir atbildīgs katras konkrētās mājas pārvaldnieks, bet praktiski viņa rokās nav teju nekādu instrumentu, ar kuru palīdzību to tiešām varētu izdarīt.

Vēl jo vairāk situāciju sarežģī pāris citu aspektu. Pirmais – mēdz būt negodīgi apsaimniekotāji, kuri no iedzīvotājiem saņemto naudiņu vienkārši patur savā kabatā. Otrs – gan siltumapgādes, gan ūdensapgādes klients ir nevis katrs konkrētais dzīvoklis, tā iemītnieks, bet gan māja kopumā. Tātad pietiek, piemēram, siltumapgādes kompānijai par saviem pakalpojumiem nesaņemt naudu, lai siltuma konkrētajā namā vairs nebūtu. Skaidrs, ka ir jādomā varianti, kā šo absurdu novērst vai vismaz mazināt, taču to likuma grozījumu projektu, ko nupat ir apstiprinājusi Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija, par risinājumu gan nekādi nosaukt nevar. Proti, tiek paredzēts, ka piespiedu kārtā būtu ieviešami tieši maksājumi par komunālajiem pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

BDO Latvia piedāvās norēķinus Bitcoin

Zane Atlāce - Bistere, 28.11.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS BDO Latvia un zvērinātu advokātu birojs BDO Law 2017.gada 1.decembrī uzsāks norēķinu pieņemšanu virtuālajā valūtā Bitcoin (BTC), informē uzņēmumā.

«BDO globālais tīkls jau šobrīd aktīvi konsultē klientus visos jautājumos, kas saistīti ar virtuālo valūtu juridiskajiem un nodokļu aspektiem, tādējādi lēmums akceptēt maksājumus ne tikai tradicionālajās valūtās, bet arī Bitcoin, nav nejaušība. Lai arī virtuālo valūtu normatīvais regulējums lielākajā daļā pasaules valstu pagaidām nav līdz galam izstrādāts, mēs ticam, ka relatīvi zemās komisiju maksas, kas tiek piemērotas darījumiem ar virtuālajām valūtām, globālā pieejamība, norēķinu ātrums un darījumu drošība nodrošinās virtuālo valūtu popularitāti ne tikai šobrīd, kad Bitcoin cena ir pārspējusi vēsturisko rekordu, bet arī tālākā nākotnē,» teic zvērinātu advokātu biroja BDO Law vadošā partnere, zvērināta advokāte Vita Liberte.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Riska kapitāla apjoms Latvijā ir 20-30 miljoni latu, atklāj investīciju baņķieris, IBS Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Lūgts komentēt, vai riska kapitāls Latvijā tiek atvēlēts iesācējuzņēmumu jeb «start-up» projektiem, Rungainis skaidro, ka šīs naudas ir pārāk maz. «Uz visu Latviju - kādi 20-30 miljoni šā riska kapitāla vien ir. Izraēlā ir vairāk nekā seši miljoni cilvēku, teritorija - kā mūsu Kurzeme. «Venture» kapitāla industrija tur - noteikti vairāk nekā miljards. Ja Latvijā būtu aptuveni 100-200 miljoni latu šāda veida naudas tuvākajiem 20 gadiem, viss notiktu.»

Investīciju baņķieris akcentē, ka riska kapitāls arvien sākas ar trijiem F - friends, fools and family (draugi, muļķi, ģimene).

«Tomēr riska kapitāla jēdzienu pie mums bieži vien institucionalizē. Manā izpratnē riska kapitāls - tas tomēr lielā mērā ir arī tie paši fools (muļķi). Un tādu cilvēku lokam jābūt,» akcentē telekomunikācijas iekārtu ražotāja SAF tehnika vadītājs Normunds Bergs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Saredz jaunus dolāru drukāšanas mājienus

Jānis Šķupelis, 04.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šobrīd līdz ar vasaras iztecēšanu beidzas arī atvaļinājumu sezona, kas nozīmē, ka paaugstināta aktivitāte gaidāma finanšu tirgos, kur vasaras trīs mēneši tradicionāli tiek saistīti, piemēram, ar mazākiem tirdzniecības apjomiem. Katrā ziņā šis rudens solās būt vētrains, ko ievadījis pasaules centrālo baņķieru sanāksmes noslēgums Džeksonhoulā ASV.

Minētās sanāksmes odziņa bija ASV Federālo rezervju (FRS) vadītāja Bena Bernankes uzstāšanās, jo tika gaidīts, ka pasaules ietekmīgākais baņķieris dos skaidrus mājienus par jaunas kvantitatīvās mīkstināšanas (populārāk - dolāru drukāšanas) programmas īstenošanu.

Uzreiz jāteic, ka B. Bernanke skaidrus mājienus nedeva, lai gan finanšu tirgu reakcija liecināja, ka gaidītie mājieni ir saņemti un tirgus dalībnieki uzvedās, it kā mīkstināšana būtu jau apsolīta. Augstā amatpersona ziņoja, ka pēc kārtas jau trešā kvantitatīvā mīkstināšana tiks īstenota, ja ASV ekonomikas apstākļi šādu rīcību attaisnos. Tāpat ASV galvenais baņķieris atzina, ka pastāv nopietnas bažas attiecībā uz stagnējošo ASV darba tirgu (ASV FRS vienlīdz svarīgi uzdevumi ir cenu stabilitātes nodrošināšana un darba tirgus veselības uzturēšana). Katrā ziņā, lai gan par mājienu tiešumu var pastrīdēties, finanšu tirgu reakcija bija visai nepārprotama - kāpums bija vērojams gan izejvielu, gan akciju tirgos.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Repšes jaunās biedrības loceklim Belokoņam uzglūn Kirgizstāna

Dienas Bizness, 28.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Finanšu grūtībās esošā Kirgizstāna gatavojas dārgam tiesas procesam, kas vērsts pret baņķieri un jaundibinātās Eināra Repšes biedrības locekli Valēriju Belokoņu, turklāt valsts nevar atļauties to zaudēt. Tajā pat laikā arī atkāpšanās no apsūdzībām nav pieļaujama, ņemot vērā politiskos riskus.

Briestošās tiesvedības centrā ir Latvijā zināmais baņķieris un uzņēmējs Valērijs Belokoņs, kurš Anglijā ir pazīstams kā jaunais filantrops un futbola kluba līdzīpašnieks. Savukārt Kirgizstānā Belokoņa publiskais tēls nav tik spožs – šajā valstī viņu gaida tiesas prāva par naudas atmazgāšanu, turklāt baņķiera vārds Kirgizstānā tiek saistīts ar vienu no valsts, iespējams, visnīstākajiem personāžiem – Maksimu Bakijevu, bijušā Kirgizstānas prezidenta dēlu, raksta Eurasianet.org.

Kirgizstānu baņķieris «iekaroja», 2008. gadā dibinot banku Manas Bank, taču pēc tam, kad tika gāzts Kirgizstānas prezidenta Kurmanbeka Bakijeva valdība 2010. gadā, Manas Bank ātri vien nonāca jaunās valdības redzeslokā. Jaunā valdība pārņēma banku un nomainīja tās vadību, vēlāk izvirzot apsūdzības pret Belokoņu un Bakijeviem par bankas izmantošanu naudas atmazgāšanai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Babītes novada pašvaldība piešķīrusi apbūves tiesības SIA «Kool» pašvaldības īpašumā «Vēja ziedi», liecina Babītes novada pašvaldības izdevumā «Babītes Ziņas» publicētā informācija.

Apbūves tiesības piešķirtas uz 30 gadiem 0,57 ha platībā, piešķirot arī tiesības degvielas un gāzes uzpildes stacijas, veikala un ar to saistīto inženierkomunikāciju būvniecībai.

Pagaidām Latvijā ir viena «Kool» degvielas uzpildes stacijas, kas pērn vasaras beigās tika atklāta Augšlīgatnē. Tuvākajā laikā iecerēts atklāt vēl divas degvielas uzpildes stacijas un Rīgā, Krišjāņa Baronā ielā, šogad iecerēts izveidot pārtikas preču tirdzniecības veikaliņu.

«Kool Latvija» valdes loceklis Sandis Šteins iepriekš intervijā DB atklāja, ka «Kool» koncepts paredzēja sākotnēji startēt ar tirdzniecības vietām, t.s. ērtas iepirkšanās veikaliem, kam tuvākais līdzinieks būtu «Narvesen» Rīgas centrā. «Skatījāmies, ka ir tikai viens liels tirgus spēlētājs, un nav otra piedāvājuma. Gribējām startēt no Rīgas, bet, braucot šeit [Augšlīgatnē] garām, redzējām, ka te ir vieta, kuru var attīstīt,».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Angliski šī izprieca ar automašīnām Dubaijas tuksnesī tiek dēvēta par dune bashing un precīzu tulkojumu latvieši valodā tai grūti izdomāt.

Tā ir viena no bezceļu braukšanas formām, kurā galvenais mērķis ir gūt maksimāli lielu adrenalīna devu. Tā ir iecienīta gan vietējo, gan tūristu vidū.

Kā portālam db.lv pastāstīja baņķieris, pēc tautības indietis, kurš dzīvo Dubaijas emirātā, vienā no septiņiem Apvienotajiem Arābu emirātiem, viņš kopā ar draugiem ar dune bashing nodarbojas katru nedēļu, dažkārt pat vairākas reizes nedēļā. Baņķieris brauc ar savu Mitsubishi Pajero.

Kā stāstīja šīs bezceļu braukšanas metodes entuziasts, dažkārt vienā reizē pa tuksnesi tiek nobraukti 70 kilometri, citkārt 30 kilometri. Tā kā degviela tur ir lēta, vidēji vienai reizei šīs izmaksas veido vien 10 ASV dolārus.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Filma Baņķieris ir stāsts par Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču, sākot no viņa iecelšanas amatā, beidzot ar brīdi, kad viņu apcietināja.

Ansis Pūpols filmas līdzautors: «Nebija viegli saprast, kādēļ inteliģentam, cienījamu mediju apjūsmotam bankas vadītājam ar 17 000 eiro mēnešalgu pietrūka naudas. Filma ir manis paša apziņas ceļš, lai noskaidrotu, kā tas bija iespējams.»

Medijiem sniegtā informācija liecina, ka 2013.gadā KNAB, noklausoties Ilmāra Rimševiča sarunas, bija ieguvis materiālus, kas ar lielu ticamības pakāpi liecināja, ka viņš plāno ņemt kukuli. Tomēr tas neliedza ne šo kukuli saņemt, ne arī atkārtoti ieņemt Latvijas Bankas prezidenta amatu.

Latvijas Bankas prezidenta aizturēšana un atzīšana par aizdomās turēto bija pārsteigums gan Latvijas, gan starptautiskajai sabiedrībai. Filma atklāj baņķiera līdzgaitnieku liecības par viņa darbības un amata šķautnēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

JP Morgan investīciju baņķieris izdara pašnāvību

Gunta Kursiša, 19.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

JP Morgan investīciju baņķieris izdarījis pašnāvību, nolecot no 30 stāvus augstas ēkas, kurā atradās bankas galvenā mītne Honkongā, vēsta South Chine Morning Post.

Aculiecinieki stāstīja, ka 33 gadus jaunais darbinieks uzrāpies uz jumta īsi pēc pusdienu pārtraukuma. Viņu mēģināts pārliecināt atmest savus plānus, taču viņš tik un tā nolecis, notikuma vietā vēl nepaspējot ierasties glābšanas dienestiem.

Kā noskaidrojusi policija, pēdējā laikā vīrietis saviem kolēģiem paudis, ka lielā darba apjoma dēļ viņu māca stress.

Šis nav pirmais gadījums, kad pašnāvību izdara finanšu jomā strādājošie. Pirms divām nedēļām no Londonas JP Morgan mītnes jumta noleca kāds 39 gadus jauns amerikāņu baņķieris, savukārt janvārī savā dzīvoklī pakārās kāds 58 gadus vecs amerikāņu JP Morgan darbinieks.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

SEB: iedzīvotājiem vajadzētu gudrāk tērēt savu naudu

Ieva Mārtiņa, 29.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mēs arī darām visu iespējamo, lai Latvijai palīdzētu ieviest eiro. Bet iedzīvotājiem vajadzētu gudrāk tērēt savu naudu, jo tas ietekmē cenu kāpumu un valsts iespējas izpildīt Māstrihtas kritērijus.

Tā intervijā DB atzina SEB grupas Baltijas valstīs vadītājs Deivids Tīrs (David Teare). Kanādiešu izcelsmes baņķieris ar 25 gadu darba pieredzi banku nozarē SEB grupā Zviedrijā sācis strādāt 2006.gadā, bet pašreizējo amatu ieņem kopš pērnā gada novembra. Toreiz Baltijas valstis pāršalca ziņas par Lietuvas Snoras bankas un Latvijas Krājbankas problēmām. Kā atzīst baņķieris, tā dēļ viņam darbs jaunajā amatā sācies, izejot ugunskristības un piedzīvotais pāris nedēļās izvērties par vērtīgāko laiku viņa karjerā.

Vai notikumi ap Snoras un Krājbanku ir mainījuši viedokli par banku tirgus uzraudzību Latvijā un Lietuvā?

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Gribu uzrakstīt vēl divas grāmatas. Pirmo – par savu bērnību, tas ir, par laiku līdz tam, kad mēs atvērām pirmo valūtas maiņas punktu un sākām nodarboties ar šo biznesu. Un otra grāmata būtu par laiku pēc visa, kas notika ar Parex. Kādam tas būs interesanti, kādam varbūt ne, bet es pēc visa notikušā esmu sācis dzīvi absolūti no jauna,» intervijā laikrakstam Latvijas Avīze sacījis bijušais baņķieris, Parex bankas dibinātājs un ilggadējs vadītājs Valērijs Kargins.

«Ne pārāk daudzi var lepoties ar to, ka būtu atsākuši no nulles pilnīgi citu dzīvi. Nav ne naudas, ne draugu, ne kādreizējo sakaru… Tātad šī grāmata būs par manu trešo dzīvi. Pēcbankas laikā esmu daudz ticies ar cilvēkiem, ar kuriem kopā būts bērnībā, ar kuriem sākts bizness un tamlīdzīgi. Un esmu sapratis, ka sākt visu no jauna nebūt ne visiem izdodas. Tas sanāk tikai dažiem,» viņš skaidrojis.

Uz jautājumu, vai šī jaunā dzīve jau sākusies vai vēl tikai tiek plānota, V. Kargins atbildējis: «Tā ir sākusies. Kad pametu banku, aizsmēķēju savā kabinetā pēdējo cigareti, nodzēsu to pelnu­traukā un pateicu sev: tagad es vairs nesmēķēju, nedzeru, nodarbojos ar sportu. Es mainu visu. Ja es agrāk dzīvoju tāpēc, lai vadītu 4000 cilvēku lielu kolektīvu, pēc aiziešanas no bankas tas pilnībā mainījās.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krievijas otrā lielākā banka un ceturtais lielākais banku tīkls VTB24 rūpīgi seko ekonomikas attīstībai Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, tomēr patlaban bankas plānos neietilpst ienākšana Latvijas tirgū, ceturtdien žurnālistiem pavēstīja VTB24 bankas prezidents Mihails Zadornovs.

«Baltijas valstu tirgus mums ir interesants, un patlaban mēs rūpīgi vērojam šeit notiekošo, notikumus Parex, Citadele un Latvijas Krājbankā, ienākšanu tuvākajā laikā gan vēl neplānojam,» norādīja bankas prezidents. Vienlaikus viņš pauda, ka nevar paredzēt situāciju pēc diviem gadiem.

Preses konferencē bankas prezidents norādīja, ka Latvijā ir pietiekami daudz cilvēku, kas atbilst bankas klientu lokam - ar vidējiem un augstākiem ienākumiem. Baņķieris noraidīja bažas, ka Krājbankas bijušais vadītājs varētu būt radījis sliktu iespaidu par Krievijas bankām, jo, vērtējot banku, jāpievērš uzmanība tās konkrētajiem īpašniekiem, bet VTB24, viņaprāt, ir stabila finanšu institūcija, jo tā arī 2008. - 2010. gada posmu pārvarēja, visus gadus noslēdzot ar peļņu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

"Altum", "Baltic International Bank" un "Imprimatur" vadītāju saruna par biznesa finansēšanu krīzes apstākļos un pēckrīzes laikā.

Puse no 2020. gada ir pagājusi. Aizvadītie seši mēneši ir nesuši negaidītas, neprognozējamas pārmaiņas, ar kurām tikai tagad sākam aprast un sadzīvot. Viens no lielākajiem izaicinājumiem pēc pandēmijas ierobežošanas ir un būs ekonomikas stabilizēšana, uzņēmumu atgriešanās ekonomikā. Būtisks faktors tam, lai bizness spētu nostāties uz kājām un atsākt attīstīties jaunajos apstākļos, ir finanšu pieejamība. Tāpēc biznesa kreditēšana kļūst par vienu no 2020. gada otrās puses aktualitātēm. Vai globālās ekonomikas sarukšana un tradicionālo biznesa nozaru pielāgošanās jaunajai, dziļi digitalizētajai realitātei ir mūsu iespēja? Vai pēckrīzes laikā esam gatavi izdzīvot, vai arī, iespējams, šis laiks ir piemērots atsevišķu nozaru attīstības izrāvienam? Par aktualitātēm uzņēmumu finansēšanā diskutēja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš, "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētājs Viktors Bolbats un riska kapitāla fonda "Imprimatur Capital" partneris Jānis Janevics.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Rungainis: būs veiksme, ja Citadeli izdosies pārdot par cenu bez diskonta

Ieva Mārtiņa, 29.07.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaulē banku pašreizējās cenas diskontē 10 – 30% apjomā no pašu kapitāla, jo banku pircēji uzskata, ka bankas vēl nav pilnībā norakstījušas iepriekšējo periodu zaudējumus. Tā kā uz banku Citadele netika pārnesti sliktie aktīvi, Citadeles gadījumā veiksme būtu, ja bankas akcijas izdotos pārdot pašu kapitāla vērtībā.

«Ņemot vērā Eiropas Komisijas ierobežojumus, bankas kredītu politika bijusi konservatīva. Latvijas ekonomika jau četrus gadus pieaug, tas nozīmē, ka augošā ekonomikā aktīvu kvalitāte ir augstāka nekā sarūkošā ekonomikā. Protams, vienlaikus jābūt gataviem, ka bankas akciju reālā cena var būt ar diskontu, jautājums, cik lielu,» sprieda investīciju bankas Prudentia partneris Ģirts Rungainis.

Bankas pārskats liecina, ka uz šā gada marta beigām bankas kapitāls un rezeves veidoja 95 miljonus latu. Db.lv kļuva zināms, ka Citadeles koncerna peļņa šogad sešos mēnešos bijusi aptuveni sešu miljonu latu apjomā. Tas nozīmē, ka bankas pašu kapitāla apjoms varētu pārsniegt 100 miljonus latu un ar peļņu tuvākajā laikā tiktu segti iepriekšējo periodu zaudējumi. Tas savukārt nozīmē, ka valsts no Citadeles pārdošanas varētu gūt vismaz 75 miljonus latu, kas ieguldīti pamatkapitālā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Vācijas slavenākais baņķieris atkāpies no amata, jo kolēģis viņa dēļ devies nāvē

Lelde Petrāne, 03.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vācijas slavenākais baņķieris Jozefs Akermans (Josef Ackermann) atkāpies no vadoša amata Zurich Insurance Group, jo uzņēmuma finanšu direktors izdarījis pašnāvību, atstājot piezīmi par viņu abu savstarpējām attiecībām, vēsta thelocal.de.

Pjērs Vauthiers (Pierre Wauthier) tika atrasts miris savās mājās pagājušās nedēļas pirmdienā. Turpat tika atrasta arī pēcnāves vēstule. Uzņēmums patlaban uzsācis izmeklēšanu par to, kādēļ uz vīrieti izdarīts nepamatots spiediens.

Akermans ir Vācijā labi pazīstams baņķieris. Viņš ilgu laiku vadīja Deutsche Bank, Vācijas lielāko banku, bet pagājušajā gadā pārgāja strādāt uz Zurich Insurance Group, kļūstot par priekšsēdētāju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Maskavā aizturētais bankrotējušās Ūkio bankas bijušais vadītājs drīz vien atbrīvots

LETA--INTERFAX/ELTA, 08.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Maskavā aizturētais bankrotējušās Lietuvas bankas Ūkio bankas bijušais vadītājs Vladimirs Romanovs, ko Lietuva izsludinājusi starptautiskā meklēšanā, neilgi pēc tam atlaists brīvībā, portālam Delfi.lt apliecinājis viņa advokāts Adoms Ļutvinsks.

«Par apstākļiem es jums nevaru neko pastāstīt - varu vien teikt, ka pēc saules rieta bija izveidojusies tāda situācija, bet vēl pirms saules lēkta viņš jau atkal bija brīvs,» sacījis advokāts. Vienlaikus viņš noraidījis iespēju, ka Romanovs varētu būt atbrīvots pret drošības naudu. «Nē, vienkārši viņš ir brīvs - un viss,» paziņojis Ļutvinsks.

Pēc advokāta teiktā, Lietuvā Romanovs tuvākajā laikā nedomā atgriezties, jo tad nonāktu Luķišķu izmeklēšanas izolatorā. Nekāds īpašs statuss viņa aizturētajam gan neesot piešķirts.

Portāls sazinājies arī ar Maskavas policijas preses dienestu, taču amatpersonas, kas iepriekš apstiprināja bijušā baņķiera aizturēšanas faktu, tagad atbildējušas, ka viņa atbrīvošanu nevar apstiprināt.

Komentāri

Pievienot komentāru
Bankas

Latvijas amatpersonas par ASV plāniem pret ABLV Bank zinājušas krietni pirms FinCEN paziņojuma

LETA, 27.04.2021

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas amatpersonām informācija par ASV plāniem noteikt sankcijas pret "ABLV Bank" sniegta četrus mēnešus pirms ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas institūcijas ("FinCEN") attiecīgā paziņojuma publiskošanas.

Tas izriet no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pirmdien, 26.aprīlī, publiskotā lēmuma izbeigt kriminālprocesu, kurā tika izmeklētas "ABLV Bank" vadības izteiktās aizdomas, ka banku apzināti apmelojis Latvijas Bankas bijušais prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas amatpersonas šajā lietā sniegušas liecības, ka 2017.gada oktobra pirmajā pusē ASV notikušas vairākas abu valstu amatpersonu tikšanās. To laikā Latvijas pārstāvji informēti, ka ASV nāks klajā ar paziņojumu par "ABLV Bank" iesaisti naudas atmazgāšanā atbilstoši ASV Patriotu akta 311.pantam, kas faktiski nozīmētu bankas slēgšanu.

Pēc šīs informācijas saņemšanas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) neveica nekādas darbības pret "ABLV Bank" jeb nesodīja banku par pārkāpumiem, bet tā dēvētajā Ziemeļkorejas sankciju lietā vienojās ar banku par administratīvā līguma noslēgšanu, kas, kā izriet no kādas Latvijas amatpersonas liecības, ASV pārstāvjiem radījis pārsteigumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīta rosme, pārgājiens, mini vingrošanas sesija apvienojumā ar angļu sarunvalodas nodarbību svaigā gaisā - šādu iespēju piedāvā jauns pasākums Walk&Talk.

Pasākuma ideju Rīgā īsteno «MC BaltImage» vadītāja Ivita Ozola kopā ar Brigitu Medni. Tajā darbojas «MC BaltImage» angļu valodas pasniedzēji – gan vietējie, gan tie, kam šī ir dzimtā valoda - nodrošinot, ka viens pasniedzējs darbojas ar viena līmeņa grupu, kas nav lielāka par 10 cilvēkiem, kā arī ir piesaistīts «KSMR fitness» treneris Mārtiņš Rozenbergs, kas nodrošina rīta rosmi un fitnesa pasākuma daļu.

«Interese jau šobrīd ir ļoti liela, cilvēkiem patīk šī doma un jau pirmajā pasākumā mums bija ieradušies 22 dalībnieki. Dalības maksu mēģinām veidot ļoti draudzīgu. Labāk vairāk smaidīgu un apmierinātu klientu par samērīgu cenu, nekā mazāk klientu par super augstu cenu. Cenā ietilpst piecas stundas garā pasākuma izmaksas, kas sedz pasniedzēju, trenera un gida pakalpojumus. Peļņa jau tagad ir, bet tā nav tikai finansiālā izpratnē, bet arī cilvēku pozitīvās atsauksmēs, interesē, gandarījumā par paveikto. Esam komanda, kurai protams, ir svarīgi, ka gūstam naudiņu par šiem pasākumiem, bet mums tas nav svarīgākais faktors,» biznesa portālam db.lv stāsta I. Ozola.

Komentāri

Pievienot komentāru