Pasaulē

Austrālijas kompānijām otrais ceturksnis bijis labākais 10 gadu laikā

Jānis Šķupelis, 30.08.2010

Jaunākais izdevums

Austrālijas kompānijas šā gada otrajā ceturksnī piedzīvojušas straujāko peļņas kāpumu pēdējo 10 gadu laikā, raksta Reuters.

Kopumā vidēji Austrālijas kompāniju bruto peļņa šā gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar šā gada pirmo ceturksni palielinājusies par 18,9%. Labāko sniegumu uzrādījis Austrālijas resursu ieguves rūpniecības sektors (peļņa sektora kompānijām pieaugusi par vidēji 63%), kuram palīdzējusi strauja pieprasījuma palielināšanās pēc dzelzs rūdas un oglēm no Āzijas ekonomikām.

Lielāka peļņa nozīmē lielākas investīcijas, vairāk darbavietu un augstākus nodokļu ieņēmumus, piezīmē Austrālijas ekonomisti. To apstiprina arī ekonomikas dati, kas atklājuši, ka Austrālijā darbinieku algas pētījumā iekļautajās kompānijās otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar ceturksni iepriekš palielinājušas par 2,2%. Arī šeit izceļas ieguves rūpniecības uzņēmumi, kuros darbinieku algas pieaugušas straujāk – par 7,4%. Kopumā eksperti piezīmē, ka tam vajadzētu pozitīvi atsaukties arī Austrālijas privātā patēriņa pieaugumā.

Jānorāda, ka šobrīd Austrālija aptuveni 70% savas dzelzs rūdas eksportē uz Ķīnu. Tikmēr uz Japānu, Koreju un Indiju tiek eksportētas lielākā daļa ogļu. Tā rezultātā Austrālijas ekonomika ir mazāk atkarīga no ASV ekonomikas vājuma. Tiesa, šobrīd investori noraizējušies par iespējamu jaunu recesijas vilni ASV, un arī Austrālija šādā gadījumā nebūs pilnībā izolēta, raksta Reuters.

Jāpiebilst, ka Austrālijas Centrālā banka paredz, ka valsts ekonomika šogad augs par veseliem 3,25%. Tikmēr 2011. gadā un 2012. gadā Austrālijas IKP pieaugšot par attiecīgi 3,75% un 4%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Sadalītas Lielā Kristapa balvas

Zane Atlāce - Bistere, 13.11.2019

Par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu atzīta Oļegs (režisors Juris Kursietis, Tasse Film, lota Productions, In Script, Arizona Production).

Foto: Paula Čurkste/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps pasniegšanas ceremonijā apbalvotas labākās filmas, filmu veidošanā iesaistītie profesionāļi, mūža balvas laureāts par ieguldījumu filmu mākslā, kā arī atsevišķi tikai pasniegtas FIPRESCI (Starptautiskā kino kritiķu federācija) un citas īpašās balvas.

Balva par mūža ieguldījumu filmu mākslā pasniegta režisoram Varim Braslam.

Par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu atzīta Oļegs (režisors Juris Kursietis, Tasse Film, lota Productions, In Script, Arizona Production).

Pārējie Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps 2019 laureāti:

Īpašā žūrijas atzinība par oriģinālas vēsturiskās atmosfēras radīšanu uz ekrāna filmai 1906, rež.G.Šmits, Tanka

Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma - Putina liecinieki, rež. Vitālijs Manskis, Vertov.

Īpašā žūrijas atzinība par pārliecinošu māksliniecisko redzējumu dokumentālajā kino filmai Karote, rež. L.Pakalniņa, Kompānija Hargla. Īpašā žūrijas atzinība par Latvijas dokumentālā kino tradīciju turpināšanu filmai 2018, rež.D.Kļava,VFS Films

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pasniegtas mūzikas balvas Zelta mikrofons 2013

Dienas Bizness, 06.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

88 izdevēji šoreiz gada balvai bija pieteikuši vairāk nekā 200 ierakstus. Žūrija mūziķa Aivara Hermaņa vadībā atlasīja 79, kuri pretendēja uz Zelta mikrofonu 19 nominācijās.

No 19 nominācijām trīs Zelta mikrofonus ieguva dziedātājs Dons, tostarp par gada labāko dziesmu.

Uzvarētājus visās 19 nominācijās skatieties arī augstāk galerijā!

Gada labākā dziesma:

Dons - Pēdējā vēstule

Labākais metāla un rokmūzikas albums:

RŪSA - No vāka līdz vākam

Labākais pop albums:

Otra puse - Uzzīmē mani

Labākais pop-rock albums:

The Sound Poets - Tavs stāsts

Labākais kantri un šlāgermūzikas albums:

Mēs tikāmies... (Žoržs Siksna dzied Raimonda Paula dziesmas)

Labākais tautas mūzikas albums:

Auļi - Dižducis

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosā svētdien (pirmdien pēc Latvijas laika) notika ASV Kinoakadēmijas balvu Oskars pasniegšanas ceremonija, kurā labus panākumus guva mūzikls La la Land, kas ieguva sešus Oskarus, bet par labāko filmu tika atzīta Moonlight (Mēnessgaisma).

Vispirms balvu pasniegšanas ceremonijā tika paziņots, ka balvu labākās filmas kategorijā ieguvusi La La Land, bet pēc tam kļūda tika labota un par šīs balvas laureāti tika pasludināta Moonlight.

Balvas pasniedzēji aktieri Vorens Bītijs un Feja Danaveja acīmredzot paņēma nepareizo aploksni, kā rezultātā La la Land producents Džordans Horvics uz skatuves tika pārtraukts pateicības runas vidū un viņam nācās atdot balvu Moonlight režisoram Berijam Dženkinsam.

Dženkinss sacīja, ka kaut ko tādu nebūtu varējis pat nosapņot.

La La Land režisors Deimians Šazels tika atzīts par labāko režisoru, bet galvenās lomas tēlotāja Emma Stouna - par labāko aktrisi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Svinīgā pasākumā 15.novembrī pasniegtas Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) Gada balvas labākajiem darba devējiem, kā arī par īpašu ieguldījumu uzņēmējdarbības vides uzlabošanā pasniegti apbalvojumi “Gada tautsaimnieks” un “Gada tautsaimniece”.

“Latvijas Darba devēju konfederācijas Gada balva labākajiem darba devējiem ir svētki mūsu tautsaimniecības spēkam un garam, pateicība tiem mūsu darba devējiem, kas strādā godprātīgi un atbildīgi un sniedz būtisku ieguldījumu Latvijas tautsaimniecībā un sabiedrības labklājībā. Aizvadītajos gados esam novērtējuši un ar konfederācijas balvu atzīmējuši desmitiem uzņēmēju, kas izvēlējušies strādāt atklāti un drosmīgi. Tie ir darba devēji, kas ir ne tikai būtiska Latvijas ekonomikas sastāvdaļa, bet arī atbalsts saviem darbiniekiem nodrošinot mūsdienīgu un drošu darba vidi un apstākļus, vietējai kopienai un sabiedrībai kopumā. Bet mūsu gara un spēka atspoguļojums personībā ir Latvijas Darba devēju konfederācijas apbalvojums “Gada tautsaimnieks”, ko ik reiz pasniedz Valsts prezidents. Šogad “Gada tautsaimniece” apbalvojumu saņēma biedrības “Latvijas Formula 2050” valdes locekle Ieva Tetere, savukārt uzņēmuma “Latvijas Finieris” padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis ir 2022. Gada “Gada tautsaimnieks”,” komentē LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Losandželosā notiekošās Emmy televīzijas balvu pasniegšanas ceremonijā visvairāk balvu - pa piecām - ieguvuši seriāli The Handmaid's Tale un Big Little Lies.

The Handmaid's Tale vadošā aktrise Elizabete Mosa ieguva balvu kā labākā dramatiskā aktrise un tas arī ieguva balvu kā labākais dramatiskais seriāls. Big Little Lies aktieru kolektīvs Nikola Kidmena, Lora Derna un Aleksandrs Skarsgārds visi ieguva Emmy, kā arī tā režisors Žans Marks Valī. Tas arī ieguva labākā miniseriāla balvu.

Stērlings K. Brauns no seriāla This is Us ieguva balvu kā labākais dramatiskais aktieris.

Komēdijseriāla Veep vadošā atrise Džūlija Luisa-Dreifusa astoto reizi ieguvusi balvu kā labākā komēdijseriāla aktrise, to iegūstot sesto reizi pēc kārtas.

17 kategorijās nominētais seriāls ieguva balvu arī kā labākais komēdijseriāls.Labākā komēdijseriāla aktiera balvu ieguva Donalds Glovers par lomu seriālā Atlanta.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Latvijas mūzikas ierakstu gada balvā triumfē Prāta vētra

LETA, 27.02.2013

Prāta vētra otrdienas vakarā saņēma Zelta mikrofona balvu nominācijā Labākais pop-rock albums par dziesmu albumu Vēl viena klusā daba, savukārt grupas dziesma Lantern ieguvusi balvu kā labākā dziesma, bet dziesmas videoklips atzīts par uzvarētāju kategorijā Labākais videoklips. Grupas dziesma Lantern atzīta arī par gada labāko dziesmu tautas balsojumā.

Foto: LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visvairāk «Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvas 2012» šoreiz ieguvusi grupa Prāta vētra, kas uzvarējusi trijās no četrām izvirzītajām nominācijām.

Prāta vētra otrdienas vakarā saņēma «Zelta mikrofona» balvu nominācijā «Labākais pop-rock albums» par dziesmu albumu Vēl viena klusā daba, savukārt grupas dziesma Lantern ieguvusi balvu kā labākā dziesma, bet dziesmas videoklips atzīts par uzvarētāju kategorijā Labākais videoklips.

Grupas dziesma Lantern atzīta arī par gada labāko dziesmu tautas balsojumā, kuru jau piekto gadu organizēja tirdzniecības parks Alfa, savukārt par 2012.gada radiohitu atzīta dziedātāja Dona izpildītā dziesma Signāls.

Par labāko pop albumu šogad žūrija atzinusi Jāņa Stībeļa dziesmu albumu Summer City, savukārt kā labākais rokmūzikā novērtēts Inokentijs Mārpls ar albumu Pupu Mizas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Norvēģijas kravas kuģim nav izdevies atrast iespējamās Malaizijas lidmašīnas atlūzas

LETA--DPA, 21.03.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Norvēģijas kravas kuģim Indijas okeānā nav izdevies atrast pazudušās Malaizijas lidmašīnas iespējamās atlūzas, par kuru pamanīšanu ceturtdien paziņoja Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots.

Norvēģijas kuģis Hoegh St Petersburg transportē automašīnas, un uz tā strādā 19 filipīniešu apkalpe.

Austrālijas Jūrniecības drošības pārvalde lūdza norvēģu kuģi iesaistīties pazudušā lidaparāta meklēšanā.

Arī Austrālijas amatpersonas piektdien paziņojušas, ka meklēšanas darbos iesaistītajām lidmašīnām nav izdevies atrast iespējamās lidmašīnas atlūzas.

Uz vietu, kurā tika pamanītas iespējamās atlūzas, tika nosūtītas piecas lidmašīnas. Austrālijas amatpersonas informē, ka meklēšanas darbi turpināsies arī sestdien.

Sagaidāms, ka piektdien redzamība šajā reģionā varētu uzlaboties.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Katastrofām negatīvi ietekmējot eksportu, Austrālija paziņo par tirdzniecības deficītu

Lelde Petrāne, 05.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālija paziņojusi par šokējošu tirdzniecības deficītu pirmo reizi 11 mēnešos, jo divas dabas katastrofas mazinājušas valsts eksportu, ziņo BBC.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem par februāri tirdzniecības deficīts bijis 205 miljoni Austrālijas dolāru (212 miljoni ASV dolāru).

Analītiķi bija gaidījuši tirdzniecības pārpalikumu gandrīz 950 miljonu Austrālijas dolāru apmērā.

Tikmēr Austrālijas Rezervju banka (RBA) saglabājusi procentu likmi nemainīgu 4,75% līmenī.

Kā vēstīts, Austrālijas štatus - Kvīnslendu un Viktoriju - janvārī un februārī skāra plūdi un ciklons.

Kopumā Austrālijas eksports februārī samazinājies par 2% līdz 22,8 miljardiem Austrālijas dolāru.

Tikmēr imports audzis par 5% līdz 23 miljardiem Austrālijas dolāru.

Vakar, atsaucoties uz oficiālajām aplēsēm, BBC ziņoja, ka abas dabas katastrofas, kas skāra Austrālijas divus ar resursiem bagātos štatus, valsts ekonomikai izmaksās 9 miljardus Austrālijas dolāru (9,4 miljardi ASV dolāru).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad otrajā ceturksnī, pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem ātrā novērtējuma datiem, pieaudzis par 2,6%, salīdzinot ar 2021.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Pēc provizoriskām aplēsēm, IKP ietekmēja kritums ražojošajās nozarēs par 0,4% un pakalpojumu nozaru pieaugums par 4,1%.

Vienlaikus, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, Latvijas ekonomikā minētajā laika periodā bijis pieaugums par 2,5%.

Savukārt 2022.gada otrajā ceturksnī salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni - 2022.gada pirmo ceturksni -, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem, IKP samazinājies par 1,4%.

Izvērsts ziņojums par precizēto IKP apmēru un izmaiņām šogad otrajā ceturksnī tiks publicēts 31.augustā.

Pēc statistikas pārvaldes datiem, 2021.gadā Latvijas IKP pieauga kopumā par 4,5%.

Bankas Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš teic - 2. ceturkšņa IKP dati ir pārsteidzoši slikti. Balstoties uz pieejamo informāciju par nozarēm, šķita, ka IKP salīdzinājumā ar 1.ceturksni nav daudz mainījies, bet gada griezumā varētu būt pieaudzis par apmēram 4%. Izrādās, saskaņā ar sākotnējo novērtējumu IKP ceturkšņa griezumā ir samazinājies par 1,4%, bet gada griezumā audzis vien par 2,6%. 1.ceturksnī skaitļi bija krasi atšķirīgi – pieaugums attiecīgi par 3,6% un 6,7%.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Divas dabas katastrofas Austrālijai izmaksās deviņus miljardus

Lelde Petrāne, 04.04.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Divas dabas katastrofas, kas skāra Austrālijas divus ar resursiem bagātos štatus šā gada sākumā, valsts ekonomikai izmaksās 9 miljardus Austrālijas dolāru (9,4 miljardi ASV dolāru), atsaucoties uz oficiālajām aplēsēm, ziņo BBC.

Jaunākās zaudējumu aplēses ir krietni lielākas nekā sākotnēji publiskotās - 5,6 miljardi Austrālijas dolāru.

Lielāko ietekmi no šīm katastrofām izjūtot valsts resursu un lauksaimniecības nozares.

Kā vēstīts, Austrālijas štatus - Kvīnslendu un Viktoriju - janvārī un februārī skāra plūdi un ciklons.

Lielāko negatīvo ietekmi - sešu miljardu Austrālijas dolāru zaudējumus - izjutīšot ogļu rūpniecība. Nodarītais kaitējums kultūraugiem izmaksāšot tuvu diviem miljardiem Austrālijas dolāru, bet tūrisma nozarei - 400 miljoniem Austrālijas dolāru.

Izmaksas, ko radījušas dabas katastrofas pašmājās, nav vienīgā bēda Austrālijas ekonomikai. Tā, visticamāk, izjutīs arī zemestrīces un cunami, kas skāra Japānu, sekas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) sadarbībā ar Ārlietu ministriju organizēja semināru, kurā tika runāts par Latvijas uzņēmēju iespējām Austrālijas tirgū.

Latvijas vēstnieks Austrālijā un Jaunzēlandē Marģers Krams, atklājot semināru uzsvēra, ka sadarbībai ar Austrāliju ir liels potenciāls gan pārskatot globālās piegādes ķēdes, gan meklējot jaunus sadarbības partnerus eksportā.

“Latvijas uzņēmēji šobrīd uz Austrāliju vairs neskatās kā uz eksotisku un nesasniedzami tālu tirgu. Arī eksportējamo preču klāsts pieaug. Tie vairs nav tikai kokmateriāli, bet arī tehnoloģiskās iekārtas, elektronika un citas preces ar augstu pievienoto vērtību. Austrālijas tirgus ir viena no alternatīvām Krievijas tirgum, kura zaudēšanu joprojām daļa eksportētāju izjūt. Savā ziņā Austrālijas tirgus paver durvis arī uz visu Dienvidaustrumāzijas reģionu, kurš aptver 670 miljonus iedzīvotāju. Austrālijā ļoti būtiska ir piegādātāja reputācija, ir jāveido attiecības un uzticamība. Tas ļaus paplašināt sadarbību un nostiprināties šajā tirgū,” tā LIAA Austrālijas pārstāvniecības vadītāja Sabīne Kazaka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Apbalvo Gada labākos ekonomikā 2015

Žanete Hāka, 18.06.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturdien Rīgas Latviešu biedrības namā praktiskās biznesa izglītības biedrība Junior Achievement Latvija (JA Latvija) noslēdza mācību gadu ar konkursa Gada labākais ekonomikā 2015 - skolotāju, skolēnu un skolu direktoru sumināšanu, informē organizētāji.

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš apsveikuma vēstulē Gada labākais ekonomikā 2015 laureātiem uzsver: «Mūsdienu mainīgajā pasaulē līdz ar daudziem sarežģītiem notikumiem, īpaši svarīga ir jauniešu mērķtiecīga izvēle, radot jaunus, ilgtspējīgus un inovatīvus uzņēmumus, tādejādi sekmējot valsts attīstības un sabiedrības labklājības vairošanu. Tam visam pamatā ir iegūtās zināšanas, kas ir labākais iespējamais kredīts Jūsu nākotnei. Pateicos visiem Latvijas skolotājiem, kuri ir pielikuši lielas pūles un turpina bagātināt jauniešus ar dzīvei tik nepieciešamajām zināšanām.»

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināta fotogalerija - Starptautiskie nekustamā īpašuma izcilnieki novērtēti

Ingrīda Drazdovska, 17.03.2014

Labākā inovatīvā zaļā ēka, Žūrijas speciālbalva

Singapūras līča Dārzi

Arhitekti: Grant Associates, Wilkinson Eyre Architects; piedaloties inženieriem no Atelier Ten Ltd

Attīstītājs: Singapūras Nacionālā parku padome

2006. gadā Singapūrā noticis konkurss, kura mērķis bija atrast inovatīvu, bet arī realizējamu Dārzu attīstības plānu. Dienvidu līča konkursā uzvarēja Endrjū Granta komanda no Grant Associates, kurai bija iesaistīti Wilkinson Eyre arhitekti, inženieri no Atelier One, Atelier Ten. Priekšlikums cita starpā ietvēra divu milzīgu (ap 20 tūkst. m2) stiklotu «vēso» dārzu – «biomu» un astoņpadsmit «superkoku» (25–50 m) izveidi.

Avots: MIPIM

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Singapūrā, Zviedrijā un Vācijā realizētie projekti šogad ieņēmuši «olimpisko» pjedestālu globālajā nekustamā īpašuma tirgus arēnā.

Jau 25.reizi Kannās Francijā norisinājies viens no lielākajiem starptautiskiem nekustamā īpašuma biznesa pasākumiem – MIPIM. Jau 24 reizi profesionāļi no visas pasaules balso par tikko īstenotajiem labākajiem, augstvērtīgākajiem nekustamā īpašuma projektiem. Šā gada sākumā kompetenta žūrija, kuru vadīja Maikls Strongs (Michael Strong), kompānijas CBRE vadītājs Eiropas un Tuvējo austrumu reģionā (EMEA) no Apvienotās Karalistes, atlasīja 28 nekustamā īpašuma projektus – finālistus vairākās kateforijās. Laiku pa laikam konkursā tiek izcelta un ieviesta kāda jauna kategorija. Šogad šāds jaunievedums bija kategorija Labākais pilsētvides atjaunošanas projekts un Labākā inovatīvā «zaļā» ēka. Forumam MIPIM šoreiz goda «viesi» jeb valstis bija Krievija, Brazīlija, Turcija, tādēļ atsevišķi novērtēti veiksmīgākie projekti arī šajos pasaules reģionos. Labākie projekti tiek noteikti summējot gan žūrijas, gan MIPIM apmeklētāju balsis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Austrālijas dolāra vērtība pēc Centrālās bankas pārstāvja izteikumiem ievērojami nogāžas

Žanete Hāka, 24.01.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas dolāra vērtība nokritusies līdz 3,5 gadu zemākajam līmenim, reaģējot uz Austrālijas Bankas pārstāvja izteikumiem, ka tās līmenis ir pārāk augsts, raksta Business Insider.

Kaut arī daļa no investoriem pamet ieguldījumus Austrālijā, jo meklē labāku peļņu citos tirgos, lielā mērā pārdošanu veicinājuši agresīvi centrālās bankas valdes locekļa Hītera Ridouta izteikumi. Viņš sacījis, ka Austrālijas dolāra vērtība ap 0,80 ASV centiem būtu godīgs līmenis ikvienam. Reaģējot uz šiem izteikumiem Austrālijas valūtas vērtība nokritās zem 0,87 centiem, kas ir zemākais līmenis kopš 2010.gada jūlija.

Austrālijas Centrālās bankas pārstāvji ik pa laikam signalizē, ka dolāra vērtība ir pārāk augsta. Austrālijas Bankas vadītājs Glens Stīvens pagājušajā mēnesī sacīja, ka vājāka vietējā valūta palīdzētu veicināt ekonomikas izaugsmi. Viņš uzskata, ka labs līmenis būtu 85 ASV centi par Austrālijas dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālija iesniedz oficiālu sūdzību Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO) saistībā ar Ķīnas noteiktām antidempinga nodevām Austrālijas vīnu eksportam, sestdien paziņoja Austrālijas valdība.

Lēmums "aizstāvēt Austrālijas vīndarus" seko citam Austrālijas lēmumam vērsties PTO ar protestu pret Ķīnas muitas nodevām Austrālijas miežiem un saskan ar valdības "atbalstu noteikumos bāzētai tirdzniecības sistēmai", teikts valdības paziņojumā.

Valdība tomēr piebilda, ka "Austrālija paliek atvērta tiešām sarunām ar Ķīnu šī jautājuma atrisināšanai".

Šī sūdzība ir jaunākais incidents eskalētā strīdā starp Austrāliju un tās lielāko tirdzniecības partneri Ķīnu. Tā seko Austrālijas premjerministra Skota Morisona brīdinājumiem, ka viņa valdība atbildēs valstīm, kuras mēģina lietot "ekonomiskus spaidus" pret to.

Pirms nedēļas G7 samitā tika pausts aicinājums ieņemt stingrāku nostāju pret Ķīnas tirdzniecības praksi.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arī šogad portālā db.lv katram lasītājam gandrīz divas nedēļas bija iespēja izteikt savu vērtējumu nominētajiem projektiem un izvēlēties savas Platīna peles 2012. Jāatzīst, ka cīņa starp atsevišķiem projektiem bija visai saspringta, savukārt jaunajā nominācijā Labākais e-skolotājs ir izteikts balsojuma līderis.

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas gadskārtējā konferencē Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība nule kā pasniegtas balvas Platīna peles laureātiem.

Labākais E-pārvaldes projekts: Universāla darbavieta, kas vairākas pašvaldības sistēmas apvienojis vienotā darba virsmā (pasūtītājs Rīgas pašvaldība, izstrādātājs: ZZ Dats). Šajā nominācijā starp pirmo un otro vietu bija tikai trīs balsu atšķirība, otrajā vietā atstājot projektu Elektronisko iepirkumu sistēma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas tūrisma padome atsākusi savu populāro «Labākie darbi pasaulē» kampaņu, kuras ietvaros tiek meklēti tādi darbinieki kā vīnu un jūras velšu degustētājs un «galvenais jokdaris».

Austrālijas tūrisma padome piedāvājusi kopumā sešas darba vietas – katru savā valsts štatā. Atalgojums par katru darbu paredzēts 100 tūkstošu Austrālijas dolāru (aptuveni 80 tūkstoši eiro) apmērā. Pieteikties «sapņu darbam» var no 18 līdz 30 gadiem veci cilvēki.

«Galvenajam jokdarim» darba vieta paredzēta Sidnejā, kur viņš apmeklēs dažādus kultūras pasākumus un aprakstīs tajos pieredzēto. Tikmēr vīnu un jūras velšu degustētājs apmeklēs Rietumaustrālijas labākos restorānus un krogus, par kuriem pēc tam dalīsies iespaidos.

Tāpat Austrālijas tūrisma padome piedāvā kļūt par «brīvdabas piedzīvojumu meklētāju», kura uzdevumos būs iekļauta uzturēšanās ārpus civilizācijas un «Uluru saulrietu vērošana», savukārt Kvīnslendas štatā iespējams kļūt par dabas parka sargu, kura uzdevumos ietilpst parka robežu patrulēšana un «ūdens temperatūras pārbaudīšana».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālija ceturtdien paziņoja, ka turpmāk neemitēs banknotes ar britu monarha attēlu, nomainot mirušās karalienes Elizabetes II attēlu uz piecdolāru banknotes ar aborigēnu kultūrai veltītu motīvu.

Austrālijas centrālās bankas lēmums neparādīt jauno karali Čārlzu III uz piecdolāru banknotes nozīmē, ka Lielbritānijā bāzētie monarhi vairs netiks pārstāvēti uz Austrālijas papīra naudaszīmēm.

Austrālijas Rezervju banka, kas ir valsts centrālā banka, solīja konsultēties ar aborigēniem par jauno banknotes dizainu, kas "godinās pirmo austrāliešu kultūru un vēsturi".

Banka atzina, ka jaunās banknotes dizaina izstrādei un nodrukāšanai būs vajadzīgi "vairāki gadi". Pastāvošā piecdolāru banknote paliks likumīgs maksāšanas līdzeklis arī pēc jauno banknošu nonākšanas apgrozībā.

Karalienes Elizabetes II nāve pērnā gada 8.septembrī tika pieminēta ar publiskām sērām Austrālijā, tomēr dažas aborigēnu organizācijas protestēja pret britu koloniālisma postošo ietekmi un aicināja atcelt monarhiju.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Austrālijas ekonomika krīt straujākajos tempos kopš 1991. gada

Gunta Kursiša, 01.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šī gada pirmajā ceturksnī ir piedzīvojis straujāko samazināšanos pēdējo divdesmit gadu laikā, vēsta BBC.

Austrālijas ekonomika gada pirmajos trīs mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējo ceturksni, saruka par 1,2%. Plūdi un nelabvēlīgi laikapstākļi resursiem bagātajos apgabalos – Kvīnslendā un Dienvidaustrālijā – ir negatīvi ietekmējuši valsts izaugsmi, norādījusi Austrālijas valdība.

Austrālijas ekonomika ir lielā mērā atkarīga no dabas resursu eksporta. «Ekonomiku šogad iedragāja daudzās dabas katastrofas,» norādījis Svētā Gregora bankas pārstāvis.

Tomēr dabas untumi nav vienīgā Austrālijas problēma. Tā kā valsts izaugsmi galvenokārt bija veicinājis tās dabas resursu eksports, kopš Ķīnas un Indijas ekonomikas izplešanās pieprasījums pēc Austrālijas dabas resursiem ir palielinājies. Tomēr paredzams, ka Austrālijas izaugsme atgriezīsies ierastajos apmēros, līdzko Ķīnas un Indijas izaugsme palēninās tempu

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Austrālijas ambiciozā cīņa ar smēķēšanu atduras pret draudiem par tiesvedību

Jānis Rancāns, 27.06.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pasaules lielākais tabakas izstrādājumu ražotājs - kompānija Philip Morris ir piedraudējusi iesūdzēt tiesāAustrālijas valdību par tās plānu ieviest bezzīmolu cigarešu iepakojumu, vēsta BBC.

Austrālijas tabakas izstrādājumu iepakojumu politika pārkāpjot investīciju līgumu starp Austrāliju un Honkongu, norāda Honkongā bāzētā Philip Morris Asia.

Kompānija ir paziņojusi, ka nosūtījusi Austrālijas valdībai brīdinājumu par tās nodomiem. Philip Morris dos iespēju Austrālijai trīs mēnešu laikā panākt miera izlīgumu. Gadījumā ja tas neizdosies, kompānija piedzīs no Austrālijas finanšu kompensāciju. Philip Morris lēš, ka tās zaudējumi varētu būt mērāmi «miljardos dolāru».

Arī cita liela tabakas kompānija, British American Tobacco, uzsver, ka Austrālijas plāni «pārkāpj starptautiskos preču zīmju un intelektuālā īpašuma likumus».

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Qantas: oglekļa emisiju nodokļa dēļ cietīs pasažieri

Jānis Rancāns, 11.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas lidsabiedrība Qantas ir paziņojusi, ka valsts plānotā nodokļa ieviešana oglekļa emisijām palielinās kompānijas darbības izmaksas par 115 miljoniem Austrālijas dolāru (122 miljoni ASV dolāru). Lielākais finanšu slogs būs «jāizbauda» pasažieriem, jo kompānija pacels biļešu cenas, vēsta BBC.

Iekšzemes lidojumu cenas varētu pieaugt pat par 3,5 Austrālijas dolāriem. «Pateicoties izaicinājumiem pasaules aviācijas industrijā, ar ko saskaras lidsabiedrība, Qantas Group nevarēs absorbēt papildus izmaksas, kuras saistītas ar nodokļu palielinājumiem, un izmaksu slogu pilnībā jutīs klienti,» skaidro Austrālijas lidsabiedrība.

Cita kompānija – Virgin Australia norāda, ka nodoklis palielinās tās izmaksas par 45 miljoniem Austrālijas dolāru. Arī šī lidsabiedrība, lai kompensētu izmaksas, cels biļešu cenas.

Jau rakstīts, ka svētdien Austrālijas valdība nākusi klajā ar plānu, kura ietvaros tiks ieviests nodoklis lielāko piesārņotāju oglekļa emisijām. Paredzams, ka nodoklis skars aptuveni 500 kompānijas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Austrālija uzvarējusi: uz cigarešu paciņām vairs nebūs ražotāju zīmolu

Gunta Kursiša, 15.08.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas Augstākā tiesa atbalstījusi likumu par tabakas izstrādājumu iepakojuma regulēšanu, kas paredz, ka lielāko daļu - 75% iepakojuma priekšpuses un 90% iepakojuma aizmugures - aizņems brīdinoši attēli par smēķēšanas kaitīgumu un uz iepakojuma netiks attēlots ražotāja zīmols.

Līdz ar Augstākās tiesas atbalstu Austrālija kļūs par pirmo valsti pasaulē, kas pieņēmusi šādu likumu.

Jau rakstīts, ka jaunus noteikumus tabakas pārdošanas kontrolē Austrālija pieņēma jau pērnā gada aprīlī, tomēr pagājušā gada vasarā izaicinājumu Austrālijas centieniem ierobežot smēķēšanu meta pasaules lielākais tabakas izstrādājumu ražotājs Philip Moris, norādot, ka Austrālijas tabakas izstrādājumu iepakojuma politika pārkāpj investīciju līgumu starp Austrāliju un Honkongu. Arī cita liela tabakas kompānija, British American Tobacco, uzsvēra, ka Austrālijas plāni «pārkāpj starptautiskos preču zīmju un intelektuālā īpašuma likumus».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijā šodien paziņoja jaunus valdības noteiktumus tabakas kontrolē un smēķēšanas ierobežošanā.

Šodien, Pasaules veselības dienā, Austrālijas valdība ir noteikusi mainīt visu tabakas izstrādājumu un smēķēšanas piederumu iepakojumu. Turpmāk Austrālijā, kurā smēķētāju skaits ir 16% no valsts iedzīvotāju skaita, cigarešu, cigarellu, bezdūmu tabakas, elektronisko cigarešu un citu tabakas izstrādājumu iepakojums būs zaļgani brūnā krāsā, un 75% no iepakojuma priekšpuses un 90% no iepakojuma aizmugures aizņems brīdinājumi par smēķēšanas kaitīgumu, paziņoja Austrālijas Veselības un novecošanas ministre Nikola Roksona (Nicola Roxon).

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 2012.gada janvārī, un līdz ar to jebkura cita dizaina tabakas izstrādājumu iepakojums Austrālijas teritorijā tiks aizliegts. Lai novērstu kontrabandas cigarešu ievešanu valstī, katram, kas tiks pieķerts smēķējam no paciņas, kas neatbilst likumā noteiktajām normām (tātad – smēķē kontrabandas tabaku) tiks piešķirts 100 Austrālijas dolāru liels sods, kas pieaugs, ja likumu smēķētājs pārkāps atkārtoti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Austrālijas dolāra vērtība piedzīvojusi ilgāko kritumu kopš 1985. gada, raksta Bloomberg.

Austrālijas dolārs šonedēļ sarucis par 1,9%, piedzīvojot kritumu jau astoto nedēļu pēc kārtas, tādējādi tas ir ilgākais kritums kopš 1985. gada marta. Kopš oktobra tā vērtība sarukusi par 8,6%.

Austrālijas Bankas vadītājs Glens Stīvens norādījis, ka vājāks Austrālijas dolāra kurss būtu labāks par zemām procentu likmēm, lai veicinātu ekonomikas izaugsmi.

Austrālijas dolārs saruka līdz vairāk nekā trīs mēnešu zemākajai atzīmei – 0,8914 ASV dolāra centiem.

«Izskatās, ka Austrālijas Banka oktobra vidū ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu, ka viņi var samazināt dolāra kursu, kas viņiem arī ir jādara,» norāda Royal Bank of Scotland stratēģis Gregs Gibss, piebilstot, ka banka ir devusi signālu, un valūta ir reaģējusi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Austrālijas ekonomika otrajā ceutrksnī augusi par 1,2%

Gunta Kursiša, 07.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šī gada otrajā ceturksnī Austrālijas iekšzemes kopprodukts pieaudzis par 1,2%, atsaucoties uz valsts statistikas biroja datiem, vēsta BBC.

Salīdzinājumam, šī gada pirmajā ceturksnī Austrālijas ekonomikas izaugsme bija 0,9%. Analītiķi norāda, ka atlabt no plūdu izraisītajām sekām Austrālijai palīdzējis pieprasījuma kāpums pēc tās resursiem.

Austrālijas ekonomiku palīdzeja audzēt arī neparedzētais mājsaimniecību tēriņu pieaugums jūnijā. Iepriekšējos mēnešos patērētāji, ņemot vērā situāciju pasaules ekonomikā un vājāko vietējo darba tirgu, samazināja savas izdevumus. Patērētāju pārliecības uzlabošanā ievērojamu artavu ieguldīja Austrālijas valdības un valsts centrālās bankas Reserve Bank of Australia paziņojumi, ka neraugoties uz pasaules ekonomikas grīļošanos, Austrālijas izaugsme ir vienmērīga.

Komentāri

Pievienot komentāru