Jaunākais izdevums

Latvijas iedzīvotāji, kas šogad sava atvaļinājuma laikā ir plānojuši doties vai jau ir devušies ceļojumos uz ārzemēm, kā gala mērķi biežāk ir izvēlējušies Vāciju, Poliju, Turciju vai Slovākiju. Katrs desmitais, kas plāno atvaļinājumu pavadīt ārzemēs, tam ir ieplānojis tērēt vairāk nekā 1000 latus, liecina TNS Latvia veiktā pētījuma rezultāti.

Pie iecienītākajām atvaļinājuma pavadīšanas valstīm var minēt arī siltās zemes Itāliju un Grieķiju, kā arī kaimiņvalstis – Lietuvu un Krieviju.

Uz ārvalstīm iedzīvotāji atvaļinājumos dodas vienlīdz bieži draugu kompānijā, ar ģimenēm vai divatā ar draugu, draudzeni, sievu vai vīru. Tomēr desmitā daļa atvaļinājuma pavadītāju ārzemēs izvēlas ceļot vieni paši.

Ceļojums grupā ar autobusu vai lidmašīnu ir izplatītākie transporta līdzekļi, kā nokļūt līdz iecerētajam gala mērķim ārzemēs. Nedaudz retāk, bet tāpat salīdzinoši izplatīti ceļošanas transporta līdzekļi ir auto un individuālais ceļojums ar lidmašīnu.

Naudas summa robežās no 200 līdz 300 latiem ir izplatītākā, ko atvaļinājuma pavadītāji ārzemēs ir ieplānojuši tērēt savam ārzemju ceļojumam. Nākamā izplatītākā naudas summa ir robežās no 100 līdz 200 latiem. Interesanti, ka katrs desmitais, kas plāno atvaļinājumu pavadīt ārzemēs, tam ir ieplānojis tērēt vairāk nekā 1000 latus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Kur likt “lieku” naudu vasarā?

Elza Rudzīte, SEB bankas Privātpersonu segmenta vadītāja, 14.06.2024

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izveidojot finanšu plānu un virzoties pretī mērķu sasniegšanai, svarīgi laiku pa laikam savu plānu koriģēt. Līdzīgi kā, sākoties siltajai sezonai, mēs mainām savu garderobi, mainoties gadalaikiem, ieteicams pārskatīt savu budžetu un izvērtēt, vai visa nopelnītā nauda nonāk tur, kur tai būtu lielākā vērtība.

Dažas no mūsu izmaksām bieži vien ir sezonālas, piemēram, maksa par apkuri. Tiem, kuriem ir bērni, izdevumi mācību gada laikā arī parasti ir krietni lielāki: ēdināšana skolā, pulciņi un treniņi, kancelejas preces u.c.

Sākoties vasarai, šķiet, varam atpūsties un elpot vieglāk, jo naudas paliek vairāk, taču, ja nepievērsīsim uzmanību tam, kā prātīgi rīkoties ar “lieku” naudu, pastāv risk to iztērēt impulsīviem pirkumiem, kas sagādā vien īslaicīgu prieku, bet nerada pievienoto vērtību. Lai tas nenotiktu, ir svarīgi regulāri pārskatīt savu budžetu un ieplānot, kā brīvo naudu tērēt mērķtiecīgāk vai iekrāt laikam, kad izdevumi atkal pieaugs.

Īpašais plāns atvaļinājumam – dienas limits un speciālais uzkrājums

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pēc 1,6 miljardu zaudējumiem 2007. gadā un krītošajiem pārdošanas apjomiem šī gada pirmajos divos mēnešos automašīnu ražotājs Chrysler ķēries pie radikāliem paņēmieniem, paziņojot saviem darbiniekiem visā pasaulē, ka tiem šī gada vasarā jāņem divu nedēļu atvaļinājums, ziņo Associated Press.

Par divu nedēļu atvaļinājumu Chrysler darbinieki tika informēti, izmantojot e-pastu. Automašīnu ražotāja pārstāve Mērija Beta Halprina (Mery Beth Halprin) apstiprināja, ka šāds e-pasts esot izsūtīts, taču apgalvo, ka lēmuma mērķis nav ietaupīt izmaksas, bet gan palielināt ražošanas efektivitāti.

Chrysler aicina darbiniekus atvaļinājumam izmantot ikgadējo apmaksāto atvaļinājuma laiku, kas kopumā ir četras nedēļas. Tiem darbiniekiem, kas savu atvaļinājumu jau būs paspējuši izņemt, kompānija piedāvās īpašus nosacījumus atvaļinājumam.

Kompānijai Chrysler visā pasaulē ir 71 578 darbinieki.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedokļi

Viedoklis: Cik droša ir elektroniskās naudas un virtuālās naudas izmantošana?

Aiga Krīgere, Zvērinātu advokātu biroja Borenius juriste, 11.08.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Salīdzinoši nesen publiskajā telpā izskanēja ziņa, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) ir izsniegusi pirmo licenci elektroniskās naudas iestādes darbībai (1). Savukārt, pēc šīs ziņas publiskošanas sekoja asa sabiedrības reakcija digitālajos medijos komentāru sadaļā, uzsverot, ka šādām iestādēm uzticēties nedrīkst, jo ieguldītā nauda tiks pazaudēta. Tomēr norādāms, ka šādai reakcijai nav pamata, jo būtiski ir nošķirt elektronisko naudu no virtuālās naudas, kuras lietošanas sekas saistāmas ar dažādiem riskiem. Līdz ar to, izprotot atšķirību starp elektronisko naudu un virtuālo naudu, ir iespēja sevi pasargāt no reālu naudas līdzekļu pazaudēšanas.

Elektroniskās naudas statusu un tās emitentu darbību regulē Maksājumu pakalpojumu un elektroniskās naudas likums (turpmāk – Likums). Līdz ar to elektroniskās naudas emitenti ir pakļauti konkrētam normatīvajam regulējumam, kas nozīmē to, ka gadījumā, ja elektroniskās naudas emitents savā darbībā neievēro Likuma prasības un ir pārkāpis savu klientu tiesības, klientiem ir iespēja vērsties Likumā noteiktajā kārtībā vienā no divām valsts iestādēm savu tiesību un likumisko interešu aizsardzībai, proti, FKTK vai Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC), kā arī Latvijas Komercbanku asociācijas ombudā.

Atbilstoši Likuma prasībām elektroniskajai naudai piemīt trīs pazīmes, ar kuru palīdzību iespējams identificēt un nošķirt elektronisko naudu no citiem norēķinu līdzekļiem:

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Centrālās bankas digitālās naudas divi veidi – kas labāk monetārajai politikai?

Latvijas Bankas ekonomists Egils Kaužēns, 14.09.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Digitālā pasaule ap mums strauji attīstās. Vēl pavisam nesen tālruņus izmantojām tikai sarunām, bet finanšu pakalpojumus saņēmām bankās un pat ne internetbankās, un neiedomājāmies, ka var būt citādi.

Tehnoloģiju attīstība paver plašas iespējas finanšu pakalpojumu attīstībai, tai skaitā progress skar un skars arī naudu. Paveras plašas iespējas attīstīt naudas veidus, veicināt naudas apriti un ātrumu. Paveras iespējas arī veikt izmaiņas un uzlabojumus monetārajā politikā, padarīt efektīvāku monetārās politikas transmisijas mehānismu un, kas zina, nākamās krīzes atveseļošanai centrālās bankas jau varētu izmantot digitālo naudu jau pierastās aktīvu pirkšanas vietā. Šajā rakstā aplūkosim nākotnes iespējas, par kurām centrālās bankas jau ir sākušas domāt – tām ir interese, tās jau publicējušas pētnieciskus darbus un bijuši pirmie eksperimenti.

Centrālajai bankai ir jāiet kopā ar tehnoloģiju attīstību, lai nepiepildītos dažu vizionāru redzējums, ka centrālo banku pasivitātes rezultātā emitētā nauda pamazām izzudīs no apgrozības un cilvēku digitālajos maciņos paliks tikai privāto emitentu emitētās kriptovalūtas. Privātās naudas uzvara nozīmētu arī privātā sektora uzvaru pār valsti, bet atstāsim valsts un privātā sektora spēkošanos filozofiskākas ievirzes rakstiem. Kamēr pastāv centrālās bankas, tām būs jāseko līdzi un jāpielāgojas tehnoloģiju attīstībai. Līdzšinējās zinātnieku diskusijas ir izvirzījušas divus veidus, kā var tikt glabāta centrālās bankas digitālā nauda. Centrālās bankas digitālā nauda varētu tikt glabāta centrālajā bankā atvērtos kontos (angliski – account based) vai arī elektroniskajās ierīcēs (angliski – value based). Šie abi centrālās bankas digitālās naudas veidi var pastāvēt neatkarīgi no tā, kas ir digitālās naudas izplatītājs naudas gala īpašniekiem – centrālā banka vai bankas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Latvija var!

Latvija var! Mikroķirurgs ar tēvzemes sajūtu sirdī

Andrejs Vaivars, 13.11.2010

«Mēs mēģinām parādīt somiem, kā ar salīdzinoši zemākām izmaksām, ar ko ikdienā ir jārēķinās mums, ir iespējams sasniegt vajadzīgo rezultātu,» tā Mārtiņš Kapickis.

Ritvars Skuja, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Mikroķirurgs Mārtiņš Kapickis tic, ka darbs Latvijā ir perspektīvs un kreatīvāks nekā daudz turīgākajās rietumvalstīs.

«Var teikt, ka pirms vairākiem gadiem es kā ārsts ar savu rīcību esmu veicinājis noziedzību,» smej mikroķirurgs, Latvijas plastiskās un mikroķirurģijas centra līdzīpašnieks Mārtiņš Kapickis. Pie viņa ieradies kāds vīrs, kuram sadzīves traumas rezultātā bija amputēts īkšķis – to piešuva, un roka tādējādi saglābta. Tiesa gan, pirms operācijas pacients apgalvojis, ka īkšķi viņam nemaz nevajagot, jo par attiecīgo pakalpojumu viņš nevarēšot samaksāt. Tad paskaidrots, ka par operāciju samaksās valsts. Saruna norisinājusies krievu valodā, un to, izdzirdot, viņš atbildējis: «Operacija na haļavu? Vaļajķe!»*

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Londonas tiesa kādas lietas izmeklēšanas ietvaros pilnībā atklājusi Krievijas izcelsmes miljardiera Romana Abramoviča īpašumus un dzīves paradumus. Tiesa pat noskaidrojusi, ka pērn miljardieris Lielbritānijā pavadījis vien 56 dienas, ziņo Financial Times.

Izvērtējot vietas, kur R. Abramovičs pavada laiku, tiesa secinājusi, ka ar savu privāto lidmašīnu viņš lido 10 līdz 15 reizes mēnesī. Šādu secinājumu tiesa izdarījusi, ņemot vērā, ka miljardiera īpašumā ir neskaitāmas jahtas, "septiņi vai astoņi" dzīvokļi Londonā, slēpošanas kotedža Kolorādo, pils Francijā un trīs nami Krievijā.

Protams, nedrīkst aizmirst, ka R. Abramovičam pieder futbola klubs Chelsea, kuru viņš iegādājās 2003. gadā. Futbola klubam miljardieris naudu nežēlo. Kā norādījis tiesnesis, tad R. Abramovičs kluba attīstībai novirza tādas summas, kādas viņš ar klubu nekad nespētu atpelnīt.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Bērnu ballīšu organizēšanas biznesa nišā brīva vieta ir, taču jaunpienācējiem jāpiedāvā kaut kas oriģināls, vēl nebijis, izriet no DB aptaujāto uzņēmumu pārstāvju teiktā.

Vecāki bērnu priekam naudu nežēlo, taču lūkojas, lai pakalpojums būtu kvalitatīvs. Aptaujātie eksperti atzīst – reti nākas dzirdēt, ka kāds kaulētos par cenu, taču klienti vēlas detalizēti zināt, kas pakalpojumā ietilps. Visbiežāk bērnu pasākumu organizatori strādā divos virzienos – rīko ballītes pašu telpās vai dodas izbraukumos. Otrs darbības virziens vairāk pieprasīts ir vasaras sezonā.

SIA Rotaļu fabrika mājvietu atradusi t/c Olimpija, sākotnēji tā specializējās tikai bērnu pieskatīšanas lauciņā, taču, sekojot klientu pieprasījumam, sākusi organizēt arī bērnu dzimšanas dienas svinības. «Sākumā pasākumus organizējām tikai pastāvīgiem klientiem, bet tad jau kā pa kluso telefonu kļuvām populāri, tagad tos organizējam bieži – katru dienu un brīvdienās pat vairākas ballītes,» stāsta SIA Rotaļu fabrika īpašniece Iveta Leja.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Lietuvas uzņēmēju konfederācijas vadītājs: Latvijas reputācija korupcijas jomā apdraud Rail Baltic projektu

LETA, 21.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvas uzņēmējdarbības konfederācijas prezidents Valds Sutkus izteicis bažas par ātrgaitas dzelzceļa līnijas projekta Rail Baltic caurskatāmību, ņemot vērā ziņas par augsta līmeņa korupcijas gadījumiem Latvijā. Viņš paudis viedokli, ka projekta centrālajam koordinatoram RB Rail «varētu uzticēt tikai stratēģiskās funkcijas, nevis paša projekta īstenošanu».

Komentārā, kuru publicējis portāls Delfi.lt, Sutkus uzsver, ka šis projekts, kas savienos trīs Baltijas valstis ar Rietumeiropu, nebūtu iespējams bez Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem. Viņš atgādina, ka projekta kopējā summa saskaņā ar dažādām aplēsēm varētu sasniegt četrus līdz piecus miljardus eiro.

«Taču, lūdzot piešķirt līdz 85% no projekta īstenošanai nepieciešamajiem līdzekļiem, mums skaidri jāapzinās, ka šo līdzekļu izmantojuma caurskatāmībai tiks pievērsta nepieredzēti liela uzmanība. Procedūru pārkāpumi vai pat mazākā ēna var pamudināt ES institūcijas novirzīt līdzekļus tām valstīm, kurām jau ir pieredze šādu projektu īstenošanā un kuras neraisa aizdomas attiecībā uz projektu caurskatāmību,» raksta Sutkus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Darbinieki Āzijā - mērķtiecīgi un precīzi, Latvijā - radoši un patstāvīgi

Dienas Bizness, 26.06.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Āzijas ekonomisko panākumu pamatā ir strādīgums, neatlaidība un tiekšanās uz mērķi, tādēļ šajās valstīs radītie zīmoli, kļuvuši pieejami un pazīstami visā pasaulē. Tomēr Latvijā darbinieki pieejot pienākumiem radošāk un patstāvīgāk, novērojis Roberts Inapšs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Biznesa klubs pie Latvijas vēstniecības Ukrainā – Latvijas biznesa «diasporas» vienotājs

Ārlietu dienests Latvijas eksportam , [email protected], 16.09.2009

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jau gandrīz desmit gadus pie Latvijas vēstniecības Ukrainā darbojas augšminētais interešu klubs, apvienojot Ukrainā dzīvojošos un strādājošos Latvijas uzņēmējus, kā arī Ukrainas uzņēmējus, kurus interesē biznesa vide Latvijā. Laika gaitā par kluba biedriem ir kļuvuši arī tie Latvijas iedzīvotāji, kuri tikai uz laiku strādā Ukrainas uzņēmumos, kā arī vietējā biznesa pārstāvji, kuri ir ieinteresēti sadarbībā ar Latviju.

Kluba dibinātājs un valdes goda priekšsēdētājs ir Jānis Budrēvics. Pateicoties viņa iniciatīvai un neatlaidībai, klubs ir ne tikai formāli nodibināts, bet visu šo gadu garumā arī reāli darbojies un attīstījies. Pašlaik īpaša pateicība pienākas kluba valdes locekļiem Jefimam Šabadam un Jurijam Brodskim, kuri nežēlo savu brīvo laiku kluba darbības organizēšanai. Reizi vienā vai divos mēnešos klubs sadarbībā ar vēstniecību aicina uz tikšanos vēstniecības telpās tās Ukrainas vai Latvijas amatpersonas un ekspertus, kuri var sniegt kluba biedru biznesam lietderīgu informāciju.

Ukrainā darbojas ievērojams skaits Latvijas uzņēmēju - vieglāk gandrīz vai uzskaitīt tos nozīmīgos Latvijas eksportētājus, kuri šeit nav pārstāvēti. Tas arī saprotams, jo Ukraina ar 46 miljoniem iedzīvotāju mūsu reģionā ir otrs lielākais tirgus pēc Krievijas. Biznesa kontaktu intensivitāti veicina vēsturiski izveidojušies personiskie kontakti - nepārspīlējot var teikt, ka katram trešajam ukrainim ir bijuši kādi kontakti Latvijā un viņam ir savs personīgs priekšstats par mūsu valsti. Latvijā daudziem dzīvo radi un draugi vai arī tur būts vienkārši ceļojumā, daudzi Latvijā ir dzīvojuši vai dienējuši PSRS laikā, kas arī miljoniem ukraiņu veido pozitīvu Latvijas tēlu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

8% lietotāju slēpj datoru, rūpējoties par konfidenciālās informācijas drošību

Žanete Hāka, 13.06.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai aizsargātu savu privāto dzīvi, paranoiski lietotāji izmanto visdažādākos paņēmienus personīgo datu aizsardzībai no ziņkārīgo acīm interneta vidē, tostarp slēpj datoru. Tomēr vairāki Kaspersky Lab pētījumi liecina, ka nepietiekami daudz lietotāju ir informēti par riskiem un tie, kuri ir, izmanto nepiemērotus paņēmienus drošības saglabāšanai internetā.

Pētījums liecina, ka interneta lietotāji izmanto visdažādākās metodes, lai rūpētos par konfidencialitāti. Piektdaļa (20 %) atzīst, ka, mēģinot aizsargāt privāto dzīvi, viņi aizklāj tīmekļa kameru. Lai gan tas ir noderīgi, ir svarīgi apzināties, ka tīmekļa kameras aizklāšana nevar novērst skaņas pārtveršanu un pasargāt lietotājus no hakeru vai ļaunprātīgu grupu veiktas noklausīšanās.

Vairāk nekā ceturtdaļa interneta lietotāju (28 %) glabā konfidenciālo informāciju ierīcēs, kas nav saistītas ar internetu, kļūdaini domājot, ka tas garantēs viņu datu drošību. Lai gan šī teorija ir loģiski pamatota un ir svarīgi nodrošināt rezerves kopijas pret izspiedējvīrusu uzbrukuma sekām, pat bez interneta pieslēguma ir iespējams inficēt ierīci, pievienojot tai viedtālruni vai USB atmiņu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nodokļi

Nekustamā īpašuma nodokli paaugstina vēl 38 Rīgas graustiem

Lelde Petrāne, 15.06.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 15. jūnijā notika otrā darba grupas sēde, kurā lemj par rīcību ar vidi degradējošām, sabrukušām un cilvēka drošību apdraudošām būvēm Rīgā, tostarp par graustu aplikšanu ar dubultu nekustamā īpašuma nodokļa likmi - 3 % apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības.

Kā informē darba grupas vadītājs Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, šajā sanāksmē darba grupa lēma par 52 objektiem, no tiem 12 A, 12 B, 11 C un 17 D graustiem, un 38 objektu īpašniekiem Īpašuma departamenta speciālisti gatavos vēstules, lai informētu par aplikšanu ar paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli.

Vienu no šodien izskatāmajiem objektiem - A kategorijas graustu Pakalniešu ielā 20 īpašnieki paši ir nojaukuši, tādēļ tas tika izslēgts no graustu saraksta.

Laika zobs pilsētas graustus nežēlo, tādēļ, apskatot vizualizācijas un apsekošanas slēdzienus un secinot par ēku stāvokļa pasliktināšanos, vairāk nekā 10 D kategorijas būvēm klasifikācija tika mainīta uz B kategoriju. Un tikai viens Ziemeļu rajona grausts no B kategorijas pārcelts uz D, līdz ar ko atbrīvots no nodokļa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Sabiedrībā zināmu cilvēku vārdā izsūta e-pastus ar mērķi izkrāpt naudu

Žanete Hāka, Vēsma Lēvalde, 06.11.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krāpnieki, izmantojot sabiedrībā zināmu cilvēku vārdus, izsūtījuši Latvijas iedzīvotājiem e-pastus, kuros lūdz viņiem aizdot naudu kādu negaidītu izdevumu segšanai. Šādi viltus e-pasti izsūtīti, piemēram, ekonomista Ulda Oša un SIA Afterdog vadītāja Mārtiņa Vidzenieka vārdā.

Epastā angļu valodā skaidrots, ka persona atrodas Ukrainā, taču ir pazaudējusi maku un telefonu, tādēļ netiek projām no viesnīcas, jo pasi paņēmis tās personāls. Epasta saņēmējs tiek lūgts aizdot naudu, lai varētu samaksāt par viesnīcu un tikt mājās. Pats ekonomists jau sociālajā portālā Twitter informējis, ka ziņojumu nav sūtījis viņš. Arī M. Vidzenieks apstiprina, ka ir Latvijā un Ukrainā nemaz nav bijis. Viņš gan skaidro, ka epastus saņēmuši visi viņa kontakti epastā, un viņš vēl šodien turpina atbildēt uz telefona zvaniem un skaidrot, ka viņam nevajag materiālo palīdzību.

Tas, ka epasts ir sūtīts it kā no zināmas personas epasta, ir ļoti viegli izdarāms, stāsta Kaspersky Lab vecākā surogātpasta (Spam) analītiķe Tatjana Ščerbakova, skaidrojot, ka surogātpasta sūtītāji var ielikt lauciņā «from» visu, ko vien viņi vēlas. Tomēr viņa norāda, ka ir jāpievērš uzmanība pašai vēstulei - ja tekstā nav personīgās uzrunas, bet pats teksts izskatās dīvains, tad tas ir surogātpasts. Tas attiecas arī uz lūgumiem aizdot naudu vai standarta stāstiem par sarežģītajām situācijām. Parasti surogātpasta izplatītāji atrod savu upuru e-pasta adreses, izmantojot vai nu piemeklēšanas stratēģiju vai skenējot web-lapas, ziņojumu dēļus, sociālos tīklus, forumus, čatus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Pasaulē

Dienvidkoreja piespiedīs darbaholiķus doties atvaļinājumā

Jānis Rancāns, 07.07.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Dienvidkorejas kompānijas ir uzsākušas piemērot radikālus pasākumus, lai atturētu darbaholiķus no ierašanās uz darbu obligātā divnedēļu atvaļinājuma laikā, raksta Financial Times (FT).

Ja darbinieks sava atvaļinājuma laikā ieradīsies darbā, tad atklās, ka viņam ir liegta pieeja datoram, skaidro lielākās dienvidkorejiešu bankas Shinhan Financial Group pārstāvis. Shinan ir nokļuvusi valdības kampaņas avangardā, ar kuru Dienvidkoreja vēlas padarīt divnedēļu atvaļinājumus par «nacionālu standartu».

Pašlaik Dienvidkorejā divnedēļu atvaļinājumi ir reta parādība. Valstī ir garākā darba diena un viens no augstākajiem pašnāvību līmeņiem pasaulē. Dienvidkorejieši bieži vien atsakās no atvaļinājumiem, lai saņemtu papildus naudu un uzslavas.

Tomēr Dienvidkorejas valdība vēlas attīstīt «atvaļinājumu kultūru» un tādā veidā panākt darba ražīguma celšanos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vīrieši uzkrājumiem novirza lielākas summas nekā sievietes, secināts GE Money Bank pētījumā.

Sievietes dod priekšroku skaidrai naudai un biežāk izmanto īstermiņa uzkrājumu veidus, bet vīrieši – grib pelnīt procentus, tādēļ nogulda ilgtermiņā.

Vīrieši uzkrājumiem ik mēnesi atvēl lielākas summas nekā sievietes. Piemēram, 14 % mēnesī uzkrāj 36-50 latu, 10 % - 51-100 latu. Sieviešu vidū šie rādītāji attiecīgi ir 10% un 8%.

Savukārt sievietes ir vairāk nodrošinātas īsākam laikam, paliekot bez regulāriem ienākumiem, 42 % sieviešu ar jau izveidotajiem uzkrājumiem pietiktu labākajā gadījumā mēnesim, vīriešiem šis procents ir mazāks – 32 %.

Pētījuma dati liecina, ka vīriešiem jau ir uzkrāts ilgākam laika periodam – 21% vīriešu ar saviem esošajiem uzkrājumiem varētu iztikt 6-12 mēnešus, 8% – vairāk nekā gadu; sievietēm attiecīgi šie rādītāji ir 19 % un 4 %, norāda GE Money Bank Uzkrājumu un investīciju produktu vadītājs Aleksandrs Čerņagins.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daži cilvēki ceļo, lai iepazītu citas kultūras, citi ceļo, lai vienkārši atpūstos no ierastās rutīnas. Ceļošana ļauj atslēgties no ikdienas dzīves un atjaunot spēkus, bet vai Jums ir nepieciešamie līdzekļi, lai ceļotu? Primāri, protams, ir spēt laicīgi iekrāt pašam, bet, ja Jums tas nav izdevies, apsveriet citus veidus, piemēram, aizņemties naudu no ģimenes vai izskatīt kādu no patēriņa kredīta variantiem.

Kas ceļojuma laikā sagādā lielākās izmaksas un kā varat ietaupīt?

1. Vēlaties doties sapņu ceļojumā

Katram no mums noteikti ir savs sapņu saraksts ar lietām, ko vēlamies dzīvē paveikt, un vietām, kuras vēlamies dzīvē redzēt savām acīm. Nosakiet prioritātes un sastādiet plānu, kur vēlaties doties, ņemot vērā atvaļinājumam atvēlēto dienu skaitu. Sagatavojiet aptuvenu atvaļinājuma budžetu, iekļaujot neparedzētos izdevumus. Un, ja esat pārliecināts, ka šajā ceļojumā var sanākt pārtērēties, bet nevēlaties zaudēt iespēju, doties šajā ceļojumā, apsveriet citas finansējuma iespējas.

Tomēr, ja šo ceļojumu plānosiet laicīgi, tāpat kā darbā jau laicīgi zināsiet savu atvaļinājuma laiku, varēsiet laicīgi izpētīt visizdevīgāko ceļojuma piedāvājumu, lai nepārsniegtu savu budžetu.

Komentāri

Pievienot komentāru
Atpūta

Piektdienas intervija ar valūtas maiņas uzņēmuma un zelta tirgotāja TAVEX valdes locekli Andri Arhipenko

Lelde Petrāne, 24.02.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biznesa portāls Db.lv piedāvā piektdienas mini interviju sēriju, kurā kāds no uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem sniedz atbildes uz jautājumiem - gan nopietniem, gan arī personīgākiem.

Uz jautājumiem šonedēļ atbild valūtas maiņas uzņēmuma un zelta tirgotāja TAVEX valdes loceklis Andris Arhipenko. «Esam uzņēmums ar lielu pieredzi un know-how jeb zinātību valūtu un dārgmetālu jomā, kas nav raksturīgi visām finanšu iestādēm Latvijā,» viņš uzsver.

- Kāpēc jūs strādājat šajā uzņēmumā/nozarē?

Darbs Tavex ir dzīves aicinājums.

- Kas jūs iepriecina un kas apbēdina, kad raugāties uz jūsu pārstāvēto nozari un Latvijas valsti kopumā?

Mani iepriecina tas, ka Latvijā pamazām pieaug finanšu pratības līmenis valūtas maiņas jomā un ieguldījumu tirgū. Mūsu filiālēs redzam, ka cilvēki arvien biežāk iegādājas vietējo naudu pirms ceļojuma, lai nebūtu rūpju par finanšu lietām atpūtas laikā. Kā arī cilvēki kļūst konservatīvi investīciju jautājumos un izvēlas zeltu kā labu alternatīvu pensiju fondiem vai uzkrājumam bērna nākotnei krājkontos.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Atvaļinājuma sezonā noteikti jāparūpējas, lai drošībā būtu gan tuvinieki, jo īpaši – bērni, gan mājoklis, jo jebkuri nepatīkami notikumi var izjaukt ģimenes plānus, atgādina apdrošināšanas akciju sabiedrība "BTA Baltic Insurance Company".

"Daudzi atvaļinājuma laikā atstāj ierasto mājokli, lai dotos atpūsties pie dabas, uz vasarnīcu vai kādā ceļojumā. Jebkurā gadījumā ir ļoti svarīgi veikt visus iespējamos drošības pasākumus pret garnadžu tīkojumiem," uzsver "BTA" Baltijas risku parakstīšanas departamenta direktors Ivo Danče.

"Mājoklis noteikti jāapdrošina, tāpat arī jāseko Valsts policijas un drošības ekspertu ieteikumiem, tomēr tas ir vairāk vienreizējs pasākums. Savukārt bērnu un citu tuvinieku drošībai rūpīgi jāseko visā atvaļinājuma laikā, lai nesagaidītu nepatīkamus un sāpīgus pārsteigumus."

"Ģimenēm noteikti iesakām iegadāties Nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas iespējamu traumu padarīs mazāk sāpīgu vismaz finansiālajā ziņā, tāpat arī jāparūpējas par piemērotāko apdrošināšanas veidu mājoklim," atzīst I. Danče.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neskatoties uz to, ka jau visai ilgi tiek runāts par skaidras naudas norietu, šī pandēmija atklājusi, ka pēc tās daudzviet Rietumu pasaulē saglabājas liels pieprasījums.

Tas zināmā mērā varētu būt pārsteigums, ja ņem vērā, ka pasaule Covid-19 laikmetā cik vien tas ir bijis iespējams pārslēgusies uz dzīvi tiešsaistē. Lai nu kā - pieprasījums pēc papīra naudas pandēmijā audzis, kur sevišķi liels tas ir bijis pēc lielāka nomināla banknotēm, ziņo, piemēram, Bloomberg.

Kā piemērs tiek izcelti Apvienotās Karalistes dati, kur papīra naudas vērtība apritē pagājušā gada trešajā ceturksnī palielinājusies līdz 78 miljardiem sterliņu mārciņām. Kopš pandēmijas pirmā viļņa martā tas esot pieaugums par 11,5%. Tādējādi kādas runās par papīra naudas norietu patiesībā daudzviet nemaz neatbilst realitātei. Tajā pašā Apvienotajā Karalistē kopš 2014. gadā skaidras naudas apjoms apgrozībā audzis par 40%, liecina pieejamie dati.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā trešā daļa Latvijas iedzīvotāju, kuriem šogad ir atvaļinājums, to ir izmantojuši mājas vai dārza darbu apdarīšanai. Šādu iezīmi uzrāda mediju, tirgus un sociālo pētījumu aģentūras TNS Latvia 2007.gada jūlijā veiktā Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem aptauja.

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju atvaļinājumu izmanto vasarā: 46 % no visiem aptaujātajiem vecumā no 15 līdz 74 gadiem atzīst, ka atvaļinājumu izmanto tieši šajā siltajā gadalaikā.

Vairāk kā trešā daļa iedzīvotāju, kuriem šogad ir atvaļinājums, to pavadījuši vai plāno pavadīt, apdarot mājas vai dārza darbus (36 %). Nākamā izplatītākā atvaļinājuma pavadīšanas nodarbe ir atpūta ārpus pilsētas kopā ar ģimeni vai draugiem (29 %). Caurmērā katrs ceturtais atvaļinājumā gājējs šī gada atvaļinājumam nebija izdomājis konkrētu tā pavadīšanas plānu un tāpēc atzina, ka nedarīšot neko vai vienkārši atpūtīšoties (26 %). Nedaudz biežāk kā katrs piektais atvaļinājuma baudītājs bija nolēmis apciemot radus (23 %). Arī ceļojumos doties bija nolēmusi apmēram piektā daļa atvaļinājuma izmantotāju: 21 % iedzīvotāju bija ieplānojuši apceļot Latviju, 19 % - doties ceļojumā uz ārzemēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Startē jauns DB projekts

Dienas Bizness, 16.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Paralēli laikrakstam, interneta portālam, konferencēm un rokasgrāmatām ieviešam jaunu produktu – Dienas Biznesa akadēmija

DB akadēmija ir DB konferenču un rokasgrāmatu nodaļu kopprojekts. Tā mērķis ir savus apmeklētājus informēt par visdažādākajām gan ar biznesu, gan ar likumdošanas izmaiņām saistītām aktualitātēm. Uzstādījums – runāt ar saviem dalībniekiem par visu jaunāko šeit un tagad, esot pirmajiem, kas uzņēmējus informē par sagaidāmām izmaiņām un tendencēm. DB akadēmijas rīkotie pasākumi būs īsi – trīs līdz četras stundas. Tajos sapulcēsies gan uzņēmumu vadītāji, gan dažādu jomu speciālisti, piemēram, personāla vadītāji, grāmatveži, mārketinga cilvēki – atkarībā no konkrētā pasākuma tematiem, kas būs daudzveidīgi un plaši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Sievietēm ir mazākas algas. Vai būs arī mazākas pensijas?

Anna Dovbiša, “SEB atklātais pensiju fonds” valdes priekšsēdētāja, 17.06.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Laiku pa laikam medijos un sabiedrībā aktualizējas jautājumi par atalgojumu plaisu starp sievietēm un vīriešiem, taču, vai kādreiz esat domājuši par ienākumu plaisu pensijā? Šķiet pavisam vienkārši – ja ir atalgojumu plaisa, būs arī atšķirības uzkrātās pensijas apmērā.

Protams, atalgojumam ir milzīga nozīme, taču pastāv arī citi nākotnes pensijas apmēru ietekmējošie faktori, kuros redzam būtiskas atšķirības tieši dzimumu griezumā.

Saskaņā ar Centrālās statiskas pārvaldes datiem 2020. gadā bruto darba samaksas atšķirība starp dzimumiem bija 22,3%. Te prātā nāk nodarbinātības vietnes “Indeed” reklāmas ar vienkāršajām, bet pārdomas raisošajām ilustrācijām – vai jūs būtu ar mieru par to pašu summu iegādāties saldējumu, kas ir par 22% mazāks, vai lietussargu, kam trūkst 22% auduma? Protams, šo datu pamatā ir ārkārtīgi daudz faktoru, viens no tiem – pārtraukums darba gaitās, lai rūpētos par bērniem. Un šis pārtraukums darba gaitās atsaucas arī uz nākotnes pensijas apmēru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Karjera

Apstiprina plašas izmaiņas Darba likumā

Žanete Hāka, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ministru kabinets otrdien apstiprināja Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus Darba likumā, kas paredz pilnveidot darba tiesiskās attiecības regulējošas normas, informēja LM.

Grozījumi gan vēl jāpieņem Saeimā.

Likumprojektā precizēti nosacījumi par darba tiesisko attiecību nodibināšanu. Piemēram, precizēta darba sludinājumos un darba līgumā ietveramā informācija, kā arī noteikts darba devēja pienākums nodrošināt darba līgumu uzglabāšanu un uzrādīšanu pēc uzraudzības un kontroles institūciju pieprasījuma.

Tā, piemēram, paredzēts papildināt darba sludinājumā ietveramo informāciju ar juridiskās personas un personāla atlases uzņēmuma reģistrācijas numuru, lai ļautu precīzāk identificēt juridisko personu vai personāla atlases uzņēmumu, kas paziņo par brīvajām darbavietām.

Tāpat arī tiks noteikts, ka darba devējs nepielaiž darbinieku pie darba, ja darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums, ar mērķi garantēt paša darbinieka un citu personu drošību darba vietā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Neatbalsta atkāpes no 48 stundu darba nedēļas

, 18.12.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunajā darba laika direktīvā 48 stundas jānosaka kā maksimālais darba nedēļas ilgums. Vienā nedēļā darba stundu skaits var būt lielāks, jo tās aprēķina, kā atskaites periodu ņemot 12 mēnešus. Deputātu skatījumā tas atļauj elastīgu, mūsdienīgu darba organizāciju, tādēļ atkāpes no šī principa jāatceļ trīs gadu laikā pēc likumprojekta spēkā stāšanās.

Tādu viedokli šodien otrajā lasījumā pauda Eiropas Parlamenta vairākums. Deputāti arī prasa, lai neaktīvās dežūras stundas tiktu ieskaitītas darba laikā.

Pieņemot šādu viedokli, Parlaments pauda no dalībvalstu kopīgās nostājas atšķirīgu viedokli. Dalībvalstu ministri, kas savu nostāju pieņēma 9. jūnijā, 48 stundu darba nedēļas ierobežojumu saglabāja. Tomēr dalībvalstīs sev saglabāja atkāpes iespēju, darba nedēļas ilgumu gan ierobežojot līdz 60 stundām, ja par atskaites periodu ņem trīs mēnešus un ja to vēlas darba ņēmējs. Atskaites periods varētu būt 65 stundas, ja nav noslēgta kolektīva vienošanās un ja neaktīvo dežūras laiku skaita kā darba laiku. Saskaņā ar dalībvalstu nostāju neaktīvās stundas, ko nodarbinātais pavada darba devēja rīcībā, nav jāieskaita darba laikā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lielbritānijas aviokompānija British Airways lūgusi tūkstošiem savu darbinieku, lai tie vienu mēnesi strādātu bez darba samaksas, norādot, ka tādā veidā viņi palīdzētu aviokompānijai izdzīvot, ziņo BBC.

Aviokompānijas izpilddirektors Villijs Valšs (Williw Walsh) jau piekritis jūlijā strādāt bez darba samaksas, tādējādi atsakoties no vienas sava ikmēneša algas 61 tūkst. Lielbritānijas mārciņu apmērā.

British Airways 2008./2009. finanšu gada zaudējumi sasniedza 401 miljonu mārciņu.

Komentāri

Pievienot komentāru