Enerģētika

Atrasts Zasulauka biokurināmā koģenerācijas stacijas projekta izstrādātājs

Gunta Kursiša, 31.10.2011

Jaunākais izdevums

A/s Rīgas siltums noslēgusi iepirkuma konkursu par siltumcentrāles Zasulauks biokurināmā katla uzstādīšanu, kas ļaus piegādāt siltumu dzīvojamajam rajonam ar aptuveni 70 daudzdzīvokļu mājām. Konkursa uzvarētājs ir AB Axis Industries, liecina informācija IUB.

Iepirkuma «Siltumcentrāles Zasulauks biokurināmā katla ar siltuma jaudu 20 MW uzstādīšana» līgumcena ir teju 8,8 miljoni latu, liecina informācija IUB mājas lapā. Katla jauda būs vismaz 20 MW, līgumā iekļauta arī dūmgāzu kondensatora, kurināmā noliktavas un palīgiekārtu projektēšana, iekārtu piegāde un būvmontāža.

Projektu paredzēts pabeigt 2013. gada februārī, un siltumenerģiju sāks ražot tā paša gada martā, Db.lv stāstīja a/s Rīgas siltums ražošanas daļas vadītājs Imants Urtāns. Siltumenerģija tiks ražota no koksnes šķiedras, un «atšķirībā no citiem Latvijā realizētajiem projektiem šim katlam ir paredzēta kurtuve ar sadedzināšanu verdošā slānī, kas ļaus izmantot salīdzinoši zemākas kvalitātes kurināmo, kura sadedzināšanai nav piemērotas tradicionālās ārdu kurtuves,» viņš stāstīja.

39,5% jeb vairāk nekā 3,476 miljonus latu šī projekta izmaksu līdzfinansēs Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonds.

Šī gada februārī konkursa rezultātā Rīgas siltums projektam vairāk nekā 9,8 miljonu latu apmērā - siltumcentrāles Ziepniekkalns biokurināmā koģenerācijas energobloka ar elektrisko jaudu četri MW izbūvi - par uzvarētāju izvēlējās SIA Energoremotns Rīga.

Patlaban Rīgas siltums darbojas trīs biokurināmā katli - kopš 1996. gada šāds katls darbojas siltumcentrālē Daugavgrīva ar jaudu 7,5 MW, un kopš 2010. gada darbojas divi katli siltumcentrālē Vecmīlgrāvis, kuru kopējā jauda veido 14 MW. Šī gada oktobrī tika uzsākta siltumcentrāles Ziepniekkalns biomasas koģenerācijas stacijas būvniecība. Šīs stacijas siltumjauda būs 22 MW, bet elektriskā – 4 MW. Ziepniekkalna biomasas koģenerācijas stacijas būve ir līdz šim Latvijā lielākais šāda veida projetks.

DB jau rakstīja, ka, izmanotjot Kohēzijas fonda līdzfinansējumu, top vēl deviņas biomasas koģenerācijas stacijas, no kurām lielākā būs 23 MW jaudīgā stacija Jelgavā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Biokurināmā tūlītējo darījumu (SPOT-angļu val.) cena Latvijā šonedēļ samazinājās līdz 32 EUR/MWh un bija par 37,4% zemāka, salīdzinot ar pagājušā gada oktobri, kad bija vērojams cenu kāpums, liecina starptautiskās biokurināmā biržas “Baltpool” dati.

Toreiz cena bija pieaugusi līdz 51,08 EUR/MWh. Tikai pēdējo divu nedēļu laikā vien cena ir samazinājusies par 22,7% un teju izlīdzinājusies ar cenām Lietuvā un Igaunijā, kur tā bija attiecīgi 31,15 un 29,5 EUR/MWh.

“Latvija – tāpat kā Lietuva un Polija – ērtā ģeogrāfiskā stāvokļa un ekonomiski izdevīgās cenu starpības dēļ parasti daudz biokurināmā importēja no Baltkrievijas. Kad šis imports pēkšņi apstājās, cenas ievērojami pieauga, jo piepeši parādījās tukšums, kas tirgum bija jākompensē. Taču šis cenu lēciens mudināja tirgus dalībniekus ātri reaģēt, pielāgoties un sakustināt vietējo piedāvājumu – augstās biokurināmā cenas rezultātā Latvijas mežu īpašnieki, izejvielu pārstrādātāji tirgum piedāvāja ievērojami vairāk izejvielu nekā parasti. Šobrīd jau redzam tā rezultātu: piedāvājums ir pieaudzis, cenas samazinājušās par teju 40%, salīdzinot ar rudenī piedzīvoto kāpumu,” stāsta “Baltpool” tirdzniecības vadītājs Vaidots Jonutis (Vaidotas Jonutis).

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā biokurināmā cenas, kas bija sasniegušas augstāko punktu oktobrī, pazeminās ceturto nedēļu pēc kārtas, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

"Baltpool" prognozē, ka Latvijā biokurināmā cenas stabilizēsies un apkures sezonas laikā tām nevajadzētu būtiski mainīties.

"Baltpool" biokurināmā tirdzniecības izsolē šonedēļ Latvijā fiksētā vidējā īstermiņa biokurināmā darījumu cena bija 43,02 eiro par megavatstundu (MWh), kamēr 4.oktobra izsolē īstermiņa biokurināmā tirdzniecības darījumu cena bija sasniegusi augstāko punktu - 51,08 eiro par MWh.

Šīs nedēļas tirdzniecības izsoles laikā starptautiskajā biokurināmā biržā tika fiksēts arī lielākais ārvalstu darījumu apgrozījums - 906 820,6 eiro.

Cenu pazemināšanās tendence ir vērojama arī Lietuvā, kur biokurināmā cenas samazinās septīto nedēļu pēc kārtas un šonedēļ bija 39,73 eiro par MWh. Savukārt Igaunijā, lai gan biokurināmais kļūst dārgāks, cena saglabājas zemākā Baltijas valstīs - 35 eiro par MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijā biokurināmā vidējā cena pagājušajā apkures sezonā bija 38,07 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 52% augstāka nekā gadu iepriekš, liecina starptautiskās biokurināmā biržas "Baltpool" dati.

Vienlaikus Lietuvā biokurināmā cena pagājušajā apkures sezonā bija 38,04 eiro par MWh, kas ir par 66% vairāk nekā gadu iepriekš, bet Igaunijā - 26,04 eiro par MWh, kas ir pieaugums par 25%.

"Baltpool" pārstāvji norāda, ka Baltkrievijas importa aizlieguma dēļ Latvijā un Lietuvā tika fiksēts straujāks biokurināmā cenu lēciens, kamēr Igaunijā, kur dominē vietējās izejvielas, cenas pieauga lēnāk.

"Baltpool" Tirdzniecības nodaļas vadītājs Vaidots Jonutis norāda, ka gada sākumā biokurināmā tirgus dalībniekus spēcīgi ietekmēja emocionālie faktori - kara Ukrainā dēļ būtiski sadārdzinājās izejvielas un energoresursi - dabasgāze un biokurināmais. Biokurināmā cenu lēcienu pirms sezonas noteica arī Baltkrievijas biokurināmā importa aizliegums - šajā laikā radās nopietnas bažas, vai vietējie ražotāji varēs apgādāt tirgu ar biokurināmo, stājoties spēkā pret importu noteiktajām sankcijām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Koģenerācijas stacijās saražoti 63% no kopējā Latvijā ražotā elektroenerģijas daudzuma

Žanete Hāka, 20.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2015. gadā koģenerācijas stacijās saražotas 3526,8 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir par 17% vairāk nekā 2014. gadā un kas veido 63% no kopējā Latvijā saražotā elektroenerģijas daudzuma, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Pērn koģenerācijas stacijās saražotas 5540,4 GWh siltumenerģijas – 72% no kopējā saražotā siltumenerģijas daudzuma.

Pērn Latvijā darbojās 183 koģenerācijas stacijas – par 8 koģenerācijas stacijām vairāk nekā 2014. gadā. Koģenerācijas staciju kopējā uzstādītā elektriskā jauda 2015. gadā bija 1 275,1 megavati (MW), kas kopš 2007. gada ir divkāršojusies un salīdzinājumā ar 2014. gadu ir pieaugusi par 9,8 MW.

Latvijā darbojas četras koģenerācijas stacijas ar uzstādīto elektrisko jaudu lielāku par 20 MW, kas veido 82% no kopējās koģenerācijas staciju uzstādītās elektriskās jaudas. Tās saražoja 62% no kopējā koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģijas daudzuma. Trīs no tām darbojās Rīgā, viena – Zemgales reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lietuvā 1.maijā pilnā apmērā stājās spēkā nacionālā shēma “RED BP”, kurā ir noteiktas prasības attiecībā uz cietā biokurināmā atbilstību ilgtspējības kritērijiem. Piedalīties shēmā un tirgot ilgtspējīgu biokurināmo var arī Latvijas piegādātāji.

No 1. janvāra Eiropas Savienības energoresursu tirgus dalībnieki, kuri ekspluatē iekārtas, kurās tiek izmantots biokurināmais un kuru kopējā nominālā siltuma jauda ir 20 MW vai vairāk, vai kuri piedalās emisijas kvotu tirdzniecības sistēmā (ETS), drīkst lietot tikai ilgtspējīgu biokurināmo.

Prasība tirgot un izmantot ilgtspējīgu biokurināmo ir noteikta Eiropas direktīvā “RED II” (angļu val. Renewable energy directive).

Šī direktīva paredz biokurināmā izmantotājiem zināt par izmantotā biokurināmā izejvielām un izcelsmi, no piegādātājiem pieprasīt informāciju un pārliecināties, ka izejvielas ir iegūtas, ievērojot piemērojamās ilgtspējības prasības, kā arī aprēķināt ar biokurināmā dedzināšanu saistītās SEG emisijas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saražotais elektroenerģijas daudzums koģenerācijas1 stacijās turpina pieaugt un 2016. gadā bija 3 767,4 gigavatstundas (GWh), kas veido 59 % no kopējā saražotā elektroenerģijas daudzuma Latvijā, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Salīdzinājumā ar 2015. gadu, saražotās elektroenerģijas daudzums koģenerācijas stacijās 2016. gadā palielinājies par 7 %, bet saražotais siltumenerģijas daudzums palielinājies par 14 % un bija 6 023,1 GWh.

Pērn Latvijā darbojās 198 koģenerācijas stacijas ar kopējo uzstādīto elektrisko jaudu 1 292,1 megavati (MW). Kopš 2007. gada koģenerācijas staciju uzstādītā elektriskā jauda ir divkāršojusies un salīdzinājumā ar 2015. gadu pieaugusi par 1 % jeb 17,0 MW.

Latvijā darbojas četras koģenerācijas stacijas ar uzstādīto elektrisko jaudu lielāku par 20 MW, kas veido 81 % no kopējās koģenerācijas staciju uzstādītās elektriskās jaudas. Tās saražoja 63 % no kopējā koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģijas daudzuma. Trīs no tām darbojās Rīgā, viena – Zemgales reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Aug koģenerācijas staciju uzstādītā elektriskā jauda

Žanete Hāka, 18.05.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2014. gadā Latvijā darbojās 175 koģenerācijas stacijas ar kopējo uzstādīto elektrisko jaudu 1265,3 megavati (MW), liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tās saražoja 3005,8 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir 58% no kopējā saražotā elektroenerģijas daudzuma, un 5189,6 GWh siltumenerģijas – 73% no kopējā saražotā siltumenerģijas daudzuma.

No 2007. līdz 2014. gadam koģenerācijas staciju uzstādītā elektriskā jauda ir divkāršojusies. 2014. gadā darbojās par 9 koģenerācijas stacijām vairāk nekā 2013. gadā, un to uzstādītā elektriskā jauda palielinājās par 13,8 MW.

Latvijā darbojas četras koģenerācijas stacijas ar uzstādīto elektrisko jaudu lielāku par 20 MW, kas veido 83% no kopējās koģenerācijas staciju uzstādītās elektriskās jaudas. Tās saražoja 60% no kopējā koģenerācijas stacijās saražotā elektroenerģijas daudzuma. Trīs no tām strādāja Rīgā, viena – Zemgales reģionā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Ar vairākiem apkures veidiem drošāk un izdevīgāk

Dienas Bizness, 30.11.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Jaunās tehnoloģijas biokurināmā koģenerācijas energoblokā Ziepniekkalnā ļauj maksimāli lietderīgi izmantot atjaunojamo energoresursu šķeldu, pirmdien raksta laikraksts Diena.

«Siltumenerģijas ražotājam ir jāprot sabalansēt vides aizsardzības prasības ar finansēm, ņemot vērā arī kurināmā diversifikācijas aspektu. Biokurināmā izmantošanas jomā esam pieņēmuši nedaudz piesardzīgu, bet, manuprāt, pareizu stratēģiju – uzstādījuši jaunas, modernas iekārtas, kas maksimāli strādā visu gadu un centralizētajā siltumapgādē līdz ar to nodrošina vasaras slodzi, bet dabasgāzi izmantojam apkures sezonā. Ja uzņēmumā vai saimniecībā ir vairāki apkures veidi, ar piegādātājiem ir vieglāk runāt, un nākotnē tas būs svarīgi gan no ekonomiskā, gan drošības viedokļa,» uzskata a/s Rīgas siltums valdes priekšsēdētājs Normunds Talcis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Latvijas zviedru inteliģenti iesaka Latvijas amatpersonām, kā uzlabot energoapgādes sistēmu valstī

Gunta Kursiša, 01.04.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Latvijai ir liels potenciāls uzlabot savu energoapgādes sistēmu un kļūt mazāk atkarīgai no gāzes un fosilā kurināmā importa. Mēs gribam dalīties savā pieredzē svarīga stratēģiska lēmuma īstenošanā,» teikts vēstulē, kuru parakstījuši Jānis Grīns, SIA Latsin un SIA Freja dibinātājs un bijušais valdes priekšsēdētājs, Kārlis Plensners, būvuzņēmējs, Andris Nolendorfs, Latvijas goda konsuls Smolandē, Zviedrijā, Gunnars Ljungdāls (Gunnar Ljungdahl), Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā vecākais viceprezidents , Pēteris Ininbergs, vēsturnieks Andris Zveijnieks, uzņēmējs, namīpašnieks, Ralejs Tepfers, prof.emeritus būvniecībā, Čalmeras tehniskajā augstskolā Gēteborgā.

«Stokholmas energoapgādē fosilo kurināmo aizstāja ar atjaunojamo. Atjaunojamās enerģijas daļa Stokholmā sastāda 67% un turpina strauji pieaugt. Mēs uzskatām, ka šāds attīstības scenārijs ir reāls un nepieciešams Rīgā,» pausts vēstulē.

Kā piemērs tiek minēts tas, ka uzņēmums Fortum patlaban «Stokholmas vidū būvē pasaulē lielāko koģenerācijas staciju, kas ražos siltumu un elektroenerģiju».

«Koģenerācijas stacija izmantos biokurināmo, galvenokārt enerģētisko koksni. Stacija atrodas Vertanā (Värtan), netālu no ostas, no kuras kursē pasažieru prāmji uz Latviju,» skaidrots vēstulē.

Tajā norādīts, ka investīciju apjoms minētajā projektā veido 4,4 miljardu Zviedrijas kronu jeb 500 miljonus eiro.

Komentāri

Pievienot komentāru
Transports un loģistika

Matīss: PV iegādāsies VRC Zasulauku, ja cena būs saprātīga

Nozare.lv, 27.02.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Būtu loģiski, ja VRC Zasulauka akcijas iegādātos Pasažieru vilciens (PV), taču tad šīm akcijām ir jābūt reālai vērtībai, šodien žurnālistiem atzina satiksmes ministrs Anrijs Matīss (V).

Vairāk nekā 99% klients šim uzņēmumam esot Pasažieru vilciens, līdz ar to ministrs netic, ka vērtība šim uzņēmumam varētu būt tāda, kādu administrators ir piedāvājis.

Ja šī vērtība būšot saprātīga, tad Zasulauka apvienošana ar Pasažieru vilcienu ir loģiska. Nākotnē jauno vilcienu tehnisko apkalpošanu arī varētu veikt Pasažieru vilciens.

Jautājums esot par cenu, un ministrs neatbalstītu piedāvāto paaugstināto cenu.

Kā ziņots, uzņēmums Pasažieru vilciens vēl izvērtēs iespēju piedalīties atkārtotā AS Rīgas vagonbūves rūpnīca piederējušo 49% vagonu remonta centra AS VRC Zasulauks akciju izsolē. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka šāda iespēja tiks izvērtēta pēc izsoles izsludināšanas, kad būs zināma noteiktā akciju cena un izsoles noteikumi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Koģenerācijas stacijas saražo 63% no kopējā siltumenerģijas daudzuma Latvijā

Žanete Hāka, 17.05.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pērn Latvijā darbojās 133 koģenerācijas stacijas ar kopējo elektrisko jaudu 1021 megavats (MW), liecina Centrālā statistikas biroja dati.

Koģenerācijas stacijas saražoja 2339 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas un 4688 GWh siltumenerģijas, kas ir 62,9% no kopējā saražotā siltumenerģijas daudzuma. Rīgā no kopējā koģenerācijas stacijās saražotā siltumenerģijas daudzuma saražoti 70,1%.

Salīdzinājumā ar 2011. gadu koģenerācijas staciju skaits palielinājies par 60,2%, elektriskā jauda - par 6%. Vislielākā uzstādītā koģenerācijas staciju elektriskā jauda bija Rīgā – 881,2 MW. 2012. gadā biogāzes koģenerācijas staciju skaits pieaudzis par 120%, salīdzinot ar 2011. gadu.

No 133 koģenerācijas stacijām, kas darbojās pērn, 98 ir vispārējās lietošanas koģenerācijas stacijas ar uzstādīto elektrisko jaudu 982 MW, kas ir 96,2% no kopējās uzstādītās koģenerācijas staciju jaudas, un 35 ir uzņēmumu koģenerācijas stacijas ar uzstādīto elektrisko jaudu 39 MW.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

SIA Fortum Jelgava Lielupes krasta promenādē prezentējusi saistvada izbūvi zem Lielupes, savienojot abu krastu siltumapgādes sistēmas, kas ir Latvijā pirmais šāda mēroga projekts, un to īsteno SIA Latvijas Energoceltnieks (LEC).

SIA Fortum Jelgava valdes priekšsēdētāja Ginta Cimdiņa žurnālistus informēja, ka šādos apmēros tas ir Latvijā pirmais siltumtrases saistvads, kas tiek izbūvēts zem upes gultnes. Viņai bija zināmi piemēri, ka ko līdzīgu savulaik bija iecerējušas arī citas pilsētas, taču līdz galam tāda izbūve nebija īstenota.

Abu Lielupes krastu siltumapgādes sistēmu savienošanas projekta kopējās izmaksas ir 1 603 634 lati, no kurām Kohēzijas fonds (KF) sedz 512 782 latus. Saistvada kopējais garums ir 1,4 kilometri, bet zem Lielupes gultnes iebūvējamā posma garums ir 380 metri.

LEC Informācijas un sakaru tehnoloģiju departamenta direktors Valērijs Drozds apstiprināja, ka, arī pēc būvkompānijas pieredzes un tās rīcībā esošās informācijas, šis ir Latvijā pirmais šāda veida saistvads.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Pēc nedēļas db.lv sāksies balsošana par IKT «Platīna pelēm»

Sanita Igaune, 08.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) balvas «Platīna pele» 2012 apbalvošanas ceremonija norisināsies LIKTA 14. gadskārtējā konferencē «Elektroniskā identitāte – iespēju brīvība», kas notiks 30. novembrī. Konferences laikā tiks pasniegtas «Platīna pele» balvas četrās nominācijās, kā arī fināla pretendentus apbalvos ar skatītāju simpātijas balvām. Balsošana tiks uzsākta nākamās nedēļas laikā biznesa portālā www.db.lv.

Balvai šogad kopumā tika iesniegts 51 pieteikumus. Balvas «E-pakalpojumi» pozīcijā kā finālisti ir izvēlēti trīs pretendenti: Mobilly autostāvvietu apmaksas lietotnes (sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: CityCredit); Swedbank mobilā aplikācija (sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: Swedbank), kā arī VSAA elektronisko pakalpojumu izstrāde, ieviešana un uzturēšana projekta «E-pakalpojumi un to infrastruktūras attīstība» ietvaros. (pasūtītājs: Valsts reģionālās attīstības aģentūra; izstrādātājs: Exigen Services Latvia)

Pozīcijā «E-biznesa risinājumi un pakalpojumi uzņēmumiem» finālam izraudzīti trīs pretendenti: e-pasta mārketinga serviss Mailigen (sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: iMedia); interneta reklāmas kampaņu administrēšanas sistēma JungleExpert (pasūtītājs: Planners; izstrādātājs: Cube), kā arī LetsMT (sistēmas īpašnieks un izstrādātājs: Tilde)

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Daugavpils novadā plaukst koģenerācijas staciju būve

Gunta Kursiša, 21.09.2011

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Šā brīža ekonomsikajā situācijā ir jābūt ļoti piesardzīgiem, izsakot nākotnes prognozes, tomēr, salīdzinot ar 2008. un 2009. gadu, kad kopējā aktivitāte arī Daugavpils novadā bija ļoti zema, sākot no 2010. gada Daugavpils novada Būvvalde izdevusi sešas biogāzes un koģenerācijas staciju būvniecības atļaujas,» Db.lv stāstīja Daugavpils novada Būvvaldes būvinspektors Arvils Pundurs.

Patlaban būvniecība ir uzsākta uzņēmuma AD Biogāzes stacija objektā Skruadlienas pagasta Skaistā. Šajā biogāzes un koģenerācijas stacijā jau ir uzstādīti rezervuāri un notiek elektropadeves pievienošana, stāstīja A. Pundurs.

Pa vienai biogāzes un koģenerācijas stacijai ir izsniegtas SIA AD Biogāzes stacija, SIA Bīstamo atkritumu serviss, SIA Dubnas siltums, SIA Renas enerģija, SIA Naujienes jauda un SIA importex Group. «Būvatļauju izsniegšana biogāzes un koģenerācijas staciju celtniecībai nenotika pakāpeniski, precīzāk sakot, tās visas tika izsniegtas vienā laika periodā, tādēļ 2010. gada beigās šķita, ka ir sākusies milzīga koģenerāciajs staciju būvēšanas aktivitāte,» stāsta A. Pundurs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Atklāj lielāko biomasas koģenerācijas staciju Latvijā

Lelde Petrāne, 11.09.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš un Somijas Republikas prezidents Sauli Nīniste Jelgavā svinīgā ceremonijā atklāja Fortum koģenerācijas staciju, kurā par kurināmo izmantos biomasu. Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās ar centralizētu siltumapgādi Jelgavas pilsētas iedzīvotājus un uzņēmumus, bet elektroenerģija tiks pārdota brīvā tirgū.

Jaunā koģenerācijas stacija nodrošinās apmēram 85% no pilsētas centralizētās siltumapgādes slodzes.

«Siltumenerģijas un elektroenerģijas ražošana koģenerācijas procesā ir viens no Fortum stratēģijas stūrakmeņiem. Tas ir resursu un izmaksu ziņā efektīvs risinājums, turklāt atjaunojamo energoresursu izmantošana līdz minimumam samazina CO2 izmešu daudzumu,» teica Markus Rauramo, Fortum finanšu prezidents. «Vienlaicīga identiskas biomasas koģenerācijas stacijas būvniecība Somijas pilsētā Jarvenpē, ļāva efektīvāk izmantot resursus un zināšanas,» viņš skaidro.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprinājusi samazināto AS Rīgas siltums siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu.

Salīdzinājumā ar pašreiz spēkā esošajiem tarifiem samazinājums būs robežās no 2,2% līdz 4,2% atkarībā no dabasgāzes tirdzniecības cenas. Noteikts, ka apstiprinātie tarifi stāsies spēkā 2013.gada 1.jūlijā.

Apstiprinātie siltumenerģijas apgādes gala tarifi ietver siltumenerģijas ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības tarifus. Piemēram, pie pašreizējās dabasgāzes tirdzniecības cenas 210 lati par 1000 normālkubikmetriem gāzes, apstiprinātais siltumenerģijas gala tarifs ar akcīzes nodokļa komponenti ir 41,65 lati par megavatstundu (Ls/MWh), tajā ietilpstošais siltumenerģijas ražošanas tarifs ir 31,81 Ls/MWh, pārvades un sadales tarifs - 8,92 Ls/MWh, bet tirdzniecības tarifs - 0,77 Ls/MWh.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar bankas Citadele līdzfinansējumu uzņēmums SIA Sabiedrība Mārupe palielinās konkurētspēju Baltijas tirgū, izbūvējot biogāzes un dabasgāzes koģenerācijas stacijas.

Tās ļaušot uzņēmumam uzlabot ražošanas efektivitāti, samazināt siltuma ražošanas izmaksas un gūt papildus ienākumus no elektrības ražošanas. Jaunie projekti ļaušot videi draudzīgā veidā pārstrādāt gan laukkopības un siltumnīcu saimniecības ražošanas augu atliekas, gan lopkopības nozares kūtsmēslus, pārstrādes procesā iegūstot gan elektrību, gan siltumu.

Patlaban ar bankas Citadele līdzfinansējumu SIA Sabiedrība Mārupe ir pabeigusi projekta realizācijas 1. etapu. Laikā no 2011. gada maija līdz 2012. gada janvāra vidum ir izbūvēta 1 MW jaudas biogāzes koģenerācijas stacija, 6 MW apkures katls, siltuma akumulējošā tvertne un tehnoloģiskās iekārtas, kas ļaus uzkrāt saražoto siltumu un izmantot to siltumnīcām. Tāpat ir veikti sagatavošanas darbi 2 MW jaudas dabasgāzes koģenerācijas stacijas būvniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropā turpinās strauja pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem (AER), ko šobrīd virza ne tikai klimatneitralitātes mērķi, bet arī ģeopolitiskie notikumi, norāda DB aptaujātie eksperti.

Krievijas karadarbība Ukrainā kā vēl nekad iepriekš aktualizējusi jautājumu par enerģētiskās neatkarības nodrošināšanu, tāpēc AER loma šobrīd būtiski palielinās, uzskata Sandis Jansons, AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs.

Viņš stāsta, ka sadales infrastruktūras kapacitāte ir pietiekama, lai tīklam būtu iespējams pieslēgt jaunus elektroenerģijas ražotājus, vienlaikus šajā procesā nedrīkst aizmirst par fizikas likumiem, piemēram, to, ka ražošanas avotu visizdevīgāk ir veidot patērētāju tuvumā, kas radīs mazāku enerģijas zudumu apjomu elektrības sadales procesā.

Ražot tuvāk patērētājam

Skaidrs, ka atjaunīgās elektroenerģijas īpatsvars kopējā enerģētikas bilancē tikai pieaugs un līdz ar to palielināsies arī prasības pēc drošākas un kvalitatīvākas elektroapgādes, stāsta S. Jansons. “Mums jābūt gataviem to nodrošināt, un jāteic, ka šobrīd lielā mērā mēs esam tam gatavi. Tajā pašā laikā ražotājiem jāatceras, ka, lai gūtu maksimāli lielu atdevi, ģenerācija ir jāizvieto pēc iespējas tuvāk patērētājiem. Ja kāds vēlētos būvēt saules parku meža vidū, tad tīkla infrastruktūrā ražošanas jaudas varētu arī nepietikt, taču arī šādas situācijas tehniski ir risināmas, piemēram, ievelkot jaunas līnijas vai stiprinot jau esošās. Jebkurā gadījumā AER nākotnes enerģētikā ieņems ļoti svarīgu lomu, un tas ir tikai pašsaprotami, jo būtu muļķīgi neizmantot tos enerģijas avotus, kas paši atjaunojas,” spriež S. Jansons, uzsverot, ka jautājumus par virzību uz AER aktualizējis arī Krievijas iebrukums Ukrainā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Papildināta - Sadales tīkls maldinājis par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā

LETA, 31.10.2017

AS Sadales tīkls valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis (no kreisās) un bijušais valdes loceklis Rolands Lūsveris

Foto: Evija Trifanova/ LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

AS «Sadales tīkls» ir maldinājis Ekonomikas ministriju (EM) par koģenerācijas staciju nodošanu ekspluatācijā, teikts EM ziņojumā par izvērtējuma rezultātiem, plānoto rīcību un nepieciešamajām izmaiņām normatīvajos aktos saistībā ar publiski izskanējušajām bažām, ka vairāki uzņēmumi varētu būt krāpušies ar atļaujām elektroenerģijas ražošanai obligātajā iepirkumā (OIK).

Papildināta no 11.rindkopas

Pēc publiski izskanējušās informācijas par iespējamām neatbilstībām vairākās koģenerācijas stacijās EM izveidotā Kontroles grupa īstenoja pirmo astoņu koģenerācijas elektrostaciju ārkārtas elektrostacijas pārbaudes laika periodā no šā gada 17.oktobra līdz 23.oktobrim.

Šajās pārbaudēs Kontroles grupa ir inspicējusi astoņas elektrostacijas paredzētās atrašanās vietas un ar tiesu izpildītāja palīdzību fiksējusi faktisko stāvokli saistībā ar koģenerācijas elektrostacijas esamību un tās darbību, kā arī pārbaudījusi «Sadales tīkla» rīcībā esošo dokumentāciju par attiecīgajām elektrostacijām.

Kontroles grupa veica pārbaudes uzņēmumos SIA «Briedis būve», SIA «Madonas eko», SIA «Tektus», SIA «M parks», SIA «E Strenči», SIA «Elektro Rīdzene», SIA «E Seda» un SIA «Rīgas Enerģija».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ceturtdien atklāta siltumcentrāles Ziepniekkalns biokurināmā koģenerācijas stacija, kura kā kurināmo izmantos šķeldu.

Koģenerācijas stacijas siltuma jauda ir 22 megavati (MW) un elektriskā jauda – četri MW.

Pašlaik tā ir viens no lielākajiem centralizētās siltumapgādes siltumavotiem Latvijā, kur koģenerācijas procesā kā kurināmo izmanto šķeldu.

Siltumcentrāles Ziepniekkalns biomasas koģenerācijas stacijas būvniecība tika uzsākta pērnā gada oktobrī.

Patlaban, bez jaunās koģenerācijas stacijas Ziepniekkalns, a/s Rīgas siltums darbojas trīs biokurināmā katli - kopš 1996. gada šāds katls darbojas siltumcentrālē Daugavgrīva ar jaudu 7,5 MW, un kopš 2010. gada darbojas divi katli siltumcentrālē Vecmīlgrāvis, kuru kopējā jauda veido 14 MW.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Koģenerācijas stacijas ražo 51% no kopējā Latvijā saražotā elektroenerģijas daudzuma

Žanete Hāka, 19.05.2014

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā Latvijā darbojās 166 koģenerācijas stacijas ar kopējo elektrisko jaudu 1251 megavati (MW), kas ir par 19% vairāk nekā 2012.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tās saražoja 3170 gigavatstundas (GWh) elektroenerģijas, kas ir 51% no kopējā saražotā elektroenerģijas daudzuma, un 5038 GWh siltumenerģijas, kas ir 69% no kopējā saražotā siltumenerģijas daudzuma.Koģenerācijas staciju skaits pērn pieaudzis par 33, kā arī palielinājusies to uzstādītā elektriskā jauda Latvijā.

Vislielākā koģenerācijas staciju uzstādītā elektriskā jauda 2013.gadā bija Rīgā – 1059 MW jeb 85% no kopējās koģenerācijas staciju elektriskās jaudas. Salīdzinājumā ar 2012.gadu elektriskā jauda Rīgā palielinājās par 17%. Nākamā lielākā koģenerācijas staciju elektriskā jauda bija Zemgales reģionā – 53,9 MW, kas ir par 52% vairāk nekā 2012.gadā. Vismazākā koģenerācijas stacijas elektriskā jauda pērn bija Vidzemes reģionā – 27,6 MW, pieaugums par 9% salīdzinājumā ar 2012.gadu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Nākotnē plānots būtiski samazināt subsīdiju atbalstu lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām (kur vienlaikus tiek ražots siltums un elektrība) ar uzstādīto elektrisko jaudu virs četriem megavatiem.

Tas paredzēts Ekonomikas ministrijas (EM) sagatavotajos grozījumos Ministru kabineta noteikumos par elektroenerģijas ražošanu un cenu noteikšanu, ražojot elektroenerģiju koģenerācijā.

«No lielajām dabasgāzes koģenerācijas stacijām obligātā iepirkuma ietvaros tiek iepirkta lielākā daļa subsidētās elektrības un attiecīgi arī izmaksātā summa ir ievērojama. Iepriekšējo valdību laikā pieņemto lēmumu dēļ subsīdijas par lielajās koģenerācijas stacijās saražoto elektrību pieaugtu arī nākamgad,» norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Lai ierobežotu izmaksu kāpumu un samazinātu elektrības cenu pieauguma riskus patērētājiem, atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām, tostarp AS Latvenergo TEC tiks samazināts un tādējādi jau no 2014.gada izdosies ietaupīt vismaz 20 miljonus latu gadā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2012. gada martā darbu sāks 15 milj. eiro vērtā SIA Grannul Invest koģenerācijas stacija, kas, patērējot koksnes atlikumus ražos elektrību.

Tā varētu būt otrā šāda veida koģenerācijas stacija, kuru īsteno kāds Latvijā strādājošs kokapstrādes uzņēmums, kas koģenerācijas procesā iegūto siltumu izmantos industriāli – savu izstrādājumu ražošanai. Līdzīga tipa koģenerācijas stacijas projekts, tikai izmantojot citas tehnoloģijas, top netālu strādājošajā kokapstrādes SIA Vudlande, savukārt vēl daži kokrūpnieki domā, bet daži – spēruši pirmos soļus analogu projektu īstenošanā.

SIA Graanul Invest šo koģenerācijas procesā iegūto siltumu paredzējis izmantot kokskaidu granulu ražošanai nepieciešamās koksnes žāvēšanai. «Būvniecības darbi norit pusgadu un visu ieceru paveikšanai vajadzēs vēl aptuveni četrus mēnešus,» koģenerācijas stacijas izveides darba grafiku rāda SIA Graanul Invest izpilddirektors Mairis Reiziņš. Viņš uzsver, ka koģenerācijas staciju plānots iedarbināt jau nākamā gada martā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

SPRK saskata iespējamu Sadales tīkla pārkāpumu lietā par krāpšanos ar OIK

LETA, 20.10.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ja AS «Sadales tīkls» parakstījis aktu par koģenerācijas stacijas nodošanu ekspluatācijā pirms tas reāli noticis, tad tas ir pārkāpums, šodien žurnālistiem stāstīja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājs Rolands Irklis.

Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) mediju pārstāvjus informēja, ka Ekonomikas ministrija (EM) gatavos ziņojumu Ministru prezidentam Mārim Kučinskim (ZZS), kurā tiks ietverts vērtējums par SPRK atbildību jautājumā par atļauju piešķiršanu darbu nesākušām koģenerācijas stacijām. Ministrs gan detalizētāk nekomentēja SPRK atbildību.

Savukārt Irklis stāstīja, ka lietā par iespējamu krāpšanos ar darbu nesākušām koģenerācijas stacijām figurē akti, kas balstīti uz SPRK izdotiem noteikumiem.

«SPRK noteikumi ir ietverti EM noteikumos par obligāto iepirkumu, jo tādējādi ministrija var pārliecināties, ka stacija ir nodota ekspluatācijā un ir pieslēgta sistēmai. Tātad EM izmanto SPRK izdotos noteikumus, lai pārliecinātos par pareizi realizētu obligātā iepirkuma atļauju,» skaidroja SPRK vadītājs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Fortum Jelgava noslēdz 2,8 milj. Ls elektrostacijas būves konkursu

Gunta Kursiša, 08.06.2012

Attēli no Fortum Jelgava biomasas stacijas būvniecības darbiem uzņemti šā gada aprīlī.

Foto: Vitālijs Stīpnieks, Dienas Mediji

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2001. gadā dibinātais uzņēmums SIA Fortum Jelgava noslēdzis vairāk nekā 2,881 milj. Ls vērtu konkursu par biokurināmā koģenerācijas elektrostacijas būvi «virs nulles līmeņa», liecina paziņojuma par atklāta konkursa rezultātiem Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājas lapā.

Teju trīs miljonus apjomīgajā iepirkumu konkursā piedāvājumus iesniedza astoņi uzņēmumu, bet par labāko tika atzīts SIA Energoremonts Rīga piedāvājums.

Iepirkums tiks veikts ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda atbalstu pasākuma «Atjaunojamo energoresursu izmantojošu koģenerācijas elektrostaciju attīstība» projekta «Biokurināmā koģenerācijas elektrostacijas izveide Rūpniecības ielā 73, Jelgavā» ietvaros. .

Elektrostaciju plānots būvēt Jelgavā, Rūpniecības ielā 73.

Jau vēstīts, ka pašlaik Jelgavā centralizēto siltumu saražo dabasgāzes koģenerācijas stacija, bet plānots, ka nākotnē 85% no centralizētās siltumenerģijas Jelgavā tiks saražota no biomasas. Šis ir līdz šim lielākais biomasas biomasas projekts, kā arī vienas no pēdējo gadu lielākajām ārzemju investīcijām Latvijā, ko realizēs Somijas uzņēmums Fortum. Visā projektā plānots ieguldīt 76 milj. eiro, no kuriem seši milj. eiro būs ES struktūrfondu līdzfinansējums. Plānots, ka līdz šim lielākā biomasas koģenerācijas stacija darbu sāks 2013. gada apkures sezonām, un nākamgad Jelgavas iedzīvotāju apkures tarifi, pateicoties jaunajai stacijai, varētu būt par aptuveni 10% zemāki nekā pašlaik. Fortum Jelgava biomasas stacijas elektriskā jauda būs 23 MW, bet siltumam - 45 MW.

Komentāri

Pievienot komentāru