Citas ziņas

Atbalsta Rīgas Būvvaldes atdalīšanu no Pilsētas attīstības departamenta

Atis Rozentāls, Db, 09.07.2008

Jaunākais izdevums

Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas deputāti atbalstīja Rīgas Būvvaldes atdalīšanu no Pilsētas attīstības departamenta. Izstrādāts jauns Būvvaldes nolikuma projekts, kurā noteiktas tās funkcijas, tiesības un pienākumi.

Jau ziņots, ka Pilsētas attīstības departamenta reorganizācija paredz 2009.gada 1.janvārī izveidot jaunu no departamenta neatkarīgu pašvaldības iestādi - Būvvaldi, kas apvienos divas līdz šim departamenta sastāvā esošās struktūrvienības - Rīgas pilsētas Būvvaldi un Rīgas pilsētas Būvinspekciju. Komitejas sēdē debates izraisījās par gaidāmo darbinieku skaita palielināšanu un Būvvaldes vadītāja izraudzīšanu. Plānots, ka reorganizācijas dēļ papildus jāpieņem darbā 30 cilvēki. Bijušais Pilsētas attīstības komitejas priekšsēdētājs Edmunds Krastiņš (TP) kolēģiem norādīja, ka pretkorupcijas pasākumu ieviešanai būtu jāpieņem darbā vismaz 50 darbinieki, lai īstenotu tā saukto četru acu principu. «Šobrīd katru projektu izskata un tālāk virza viens cilvēks, kas no korupcijas risku viedokļa nav labi.

Jārēķinās, ka pretkorupcijas pasākumi maksā naudu,» izteicās E.Krastiņš. Mārtiņš Greste (JL) centās iekļaut nolikumā normu, ka Būvvaldes vadītājs noteikti jāizvēlas konkursa rezultātā, taču vairāki deputāti bija pret to. Piemēram, Gundars Bojārs uzskata, ka konkurss ne vienmēr ir labākais pretendentu izraudzīšanas veids. «Mums jābūt laimīgiem, ja kāds pieredzējis cilvēks piekrīt ieņemt šo amatu,» izteicās G.Bojārs. Komitejas priekšsēdētāja Sarmīte Pīka (TP) izteicās, ka atklāti konkursi notiekot ar tādu ažiotāžu, ka normāli cilvēki uz tiem nepiesakoties. Domes Juridiskās pārvaldes vadītājs Jānis Liepiņš norādīja, ka ar domes lēmumu Būvvaldei jau ir iecelts vadītājs Andis Cinis, kurš šobrīd strādā šai amatā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Rīgas būvvalde lēmusi noraidīt VNĪ maijā iesniegto Okupācijas muzeja piebūves ieceri

LETA, 20.01.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvalde šodien pieņēmusi lēmumu noraidīt pērn maijā iesniegto Latvijas Okupācijas muzeja piebūves ieceri, par kuru pilsētas arhitekts Gvido Princis izteica negatīvu atzinumu.

Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs žurnālistiem pastāstīja, ka būvvalde, tā arī nesaņemot precizētā projekta tehnisko risinājumu dokumentāciju, izvērtējusi iepriekš iesniegtos dokumentus un ieceri noraidījusi.

Viņš skaidroja, ka būvvalde nevar akceptēt projektu, par kuru negatīvu atzinumu sniedzis Princis, norādot uz ieceres nepieņemamiem arhitektoniskās kvalitātes principiem, un iecere neesot respektējusi pašreizējās muzeja ēkas kultūrvēsturisko vērtību.

Vircavs uzsvēra, ka ar šo lēmumu stāsts nebeidzas, pilsētas teritorijas plānojumā muzeja paplašināšanas plāni ir un paliek, un ieceres attīstītāji aicināti iesniegt būvvaldē koriģētu būvprojektu. Cik ātri šie dokumenti varētu tikt sagatavoti, atkarīgs no attīstītājiem, taču būvvalde varēs akceptēt vien tādu piebūves risinājumu, par kuru pozitīvu atzinumu būs sniedzis Rīgas galvenais arhitekts Princis. Tāpat šai iecerei jābūt saskaņotai visās attiecīgajās institūcijās likumā noteiktā kārtībā, piemēram, Rīgas Vēsturiskā centra padomē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Z-Towers: Katrs mēnesis, nenododot ēku ekspluatācijā, izmaksā vairāk nekā pusotru miljonu eiro

Zane Atlāce - Bistere, 08.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Daudzfunkcionālā kompleksa Z-Towers attīstītājs AS Tower Construction Management vēl aizvien ir neizpratnē, kāpēc Rīgas pilsētas būvvalde turpina kavēt ēkas nodošanu ekspluatācijā un uzsver, ka pārmetumi ir nepamatoti, un ēka ir droša.

8.novembrī plkst.15 plānota iesaistīto pušu - Rīgas domes, pilsētas būvvaldes un attīstītāju - sanāksme, lai pārrunātu aktuālos jautājumus saistībā ar augstceltņu nodošanu ekspluatācijā.

«Lūdzam ierēdņus apzināties, ka katrs mēnesis, ko būvvaldes iedomu dēļ pavadām, nenododot ēku ekspluatācijā, mums izmaksā vairāk nekā pusotru miljonu eiro,» uzsver AS Tower Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners.

Viņš gatavs atspēkot četrus būtiskākos aizrādījumus: par ēkas ekspertīzi, par ūdens iekļūšanu ēkas pazemes stāvos, par sadzīves kanalizācijas sistēmu un par lietus ūdens kanalizācijas sistēmu.

«Pirmkārt, mums katram, pilnīgi katram stāvam ir inženieru grupas apstiprināti nozīmīgāko konstrukciju akti, kas pierāda nesošo konstrukciju atbilstību. Būvvaldes vadītāja izteiktie aizrādījumi ir neprofesionāli, apliecinot, ka viņš nav pazīstams ar pasaulē vispārpieņemtu ekspertīzes veikšanas metodoloģiju. Tās ietvaros eksperti izlases kārtībā veica urbumus nesošajās konstrukcijās visā ēkā. Pēcāk laboratorijās šie paraugi tika pārbaudīti un atzīti par kvalitatīviem, atbilstošiem būvnormatīviem. Tas norāda, ka ekspertu pozitīvais atzinums par konstrukciju izbūvēšanu atbilstoši būvprojektā paredzētajiem risinājumiem un to, ka ēka ir droša turpmākai ekspluatācijai, ir patiess,» norāda A. Neguliners.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvaldes kompetence jautājumos par būvkonstrukciju drošību ir apšaubāma, apgalvo arhitektu biroja SIA Depo projekts līdzīpašnieks Uldis Zanders.

Uzņēmuma Depo projekts līdzīpašnieks U. Zanders, kurš kopā ar savu sertificēto būvinženieru komandu veic Rimi veikalu padziļinātās izpētes un ir iepazinies ar būvvaldes vēstulēm, kas adresētas SIA Rimi Latvia, norāda, ka viņam šo vēstuļu saturs rada šaubas par būvvaldes kompetenci.

«Man kā projektētājam, lasot šīs vēstules, rodas jautājumi par Rīgas būvvaldes darbinieku kompetenci. Piemēram, ir vizuāli apsekots objekts, nekas nav konstatēts, bet būvvalde uzdod veikt tehnisko apsekošanu. Tas ir pozitīvi preventīvs pasākums, bet kāpēc būvvalde medijos paziņo, ka veikals ir to ēku skaitā, kurās konstatētas nedrošības pazīmes,» jautā U. Zanders.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Krīzes laikā Rīgas domes struktūras grib maksāt prēmijas četras reizes gadā algas apmērā un paredz līdzekļus algu maksāšanai 13 reizes gadā.

No 5. janvāra darbu sāks Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pakļautībā esoša Projektu vadības un attīstības direkcija, kurā paredzēts darbs četriem cilvēkiem - direkcijas vadītājam, tā vietniekam, palīgam un galvenajam būvniecības tāmju speciālistam.

Algas 13 mēnešiem

Jaunās direkcijas budžets nākamgad plānots198 tūkst. Ls liels, no kā nedaudz virs 110 tūkst. Ls paredzēts novirzīt atalgojumam. Spriežot pēc direkcijas budžeta projekta, jādomā, ka tās darbiniekiem - četrām personām plānots algas maksāt 13 mēnešus gadā, turklāt finansējums paredzēts arī prēmijām un naudas balvām. «Prēmija ir materiāls stimulēšanas veids darbiniekam par savu pienākumu teicamu veikšanu, kā arī pateicība par ieguldījumu darbā,» teikts paskaidrojuma rakstā direkcijas budžeta projektam, kurā arī norādīts, ka materiāla stimulēšana ir vienu reizi ceturksnī prēmija algas apmērā. Budžetā iekļauti arī līdzekļi Pilsētas attīstības departamenta koplīgumā paredzētā vienreizējā materiālā pabalsta izmaksai veselības uzlabošanai, darbiniekam aizejot ikgadējā atvaļinājumā. Pabalstā tiek izmaksāt 50 - 100 % no darbinieka mēnešalgas atkarībā no stāža. Sākotnēji Projektu vadības un attīstības direkcijas budžets bija iecerēts nedaudz lielāks - vairāk nekā 201 tūkst. Ls, bet pēc Rīgas domes budžeta komisijas lēmuma tika samazināti bāzes izdevumi pilsētas nākamā gada finansēs. Tiesa, precīzi, cik daudz naudas tiks atvēlēts jaunās direkcijas darbībai, algām un prēmijām, varēs zināt tikai pēc 9. decembra, kad iecerēta nākamā gada Rīgas budžeta apstiprināšana. Proti, lemjot par budžeta apstiprināšanu, deputāti neskopojas ar visdažādākajiem priekšlikumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Deklarācija par Krišjāņa Kariņa (JV) topošā Ministru kabineta iecerēto darbību, par ko vienojušās koalīcijas partijas.

Saeima šodien lems, vai apstiprināt jauno valdību, kuru veidotu partiju apvienība "Jaunā Vienotība", partiju apvienība "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība.

Ievads

Krišjāņa Kariņa valdības mērķis: Latvijas ekonomikas transformācija labākai dzīvei Latvijā

Kopš Latvijas valsts neatkarības atgūšanas valsts un tās iedzīvotāji ir piedzīvojuši milzu pārmaiņas - pāreju no komandekonomikas uz tirgus ekonomiku, valsts un pašvaldību īpašuma privatizāciju, demokrātisko institūciju izveidošanu un nostiprināšanos, naudas un zemes reformas īstenošanu, pievienošanos Eiropas Savienībai (ES) un NATO militārajai aliansei.Šajā ceļā ir pārvarēti dažādi izaicinājumi, šobrīd sastopamies ar Krievijas agresīvo karadarbību Ukrainā, kura grauj likuma varā balstīto starptautisko kārtību un ir lielākais drošības apdraudējums Eiropai, radot milzīgas cilvēku ciešanas. Karadarbība ir izraisīju

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Rīkos publisko apspriešanu par adrešu maiņu Atgāzenes, Bieriņu un Torņakalna apkaimē, Usmas un Gardenes ielās

Dienas Bizness, 10.08.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Adresācijas sakārtošanas projekta ietvaros no šī gada 10. augusta līdz 7. septembrim norisinās publiskā apspriešana par zemes vienību un ēku adrešu maiņu un piešķiršanu Atgāzenes, Bieriņu un Torņakalna apkaimē, kā arī Usmas un Gardenes ielās, informē Rīgas pilsētas būvvaldes Sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka.

Publiskās apspriešanas laikā personām, kuru īpašumus skar adresācijas maiņa, ir iespējams izteikt argumentētu viedokli par konkrētas adreses maiņas iespējamību, aizpildot aptaujas anketu vai izsakoties publiskās apspriešanas sanāksmē.

Detalizēta informācija par adresācijas sakārtošanas projektu, t.sk. publisko apspriešanu, ir pieejama Rīgas pilsētas būvvaldes mājas lapā – sadaļā Adresācijas sakārtošanas projekts. Šajā sadaļā ir pieejami arī meklētāji, kuros ir iespējams iepazīties ar konkrēto apkaimju, kurās norisinās publiskā apspriešana, adrešu meklētāju un kartēm.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Db akcija: Rīgas dome gatava taupīt, bet palielinās atbalstu mazturīgajiem

Atis Rozentāls, 67504128, 29.10.2008

Rīgas domes darbinieki mazāk zvanīs pa mobilajiem tālruņiem, tērēs mazāk benzīna, nebrauks komandējumos un atteiksies no krāšņu pasākumu rīkošanas, Db žurnālistiem apsolīja pilsētas mērs Jānis Birks.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sastādot budžeta projektu 2009. gadam, Rīgas dome sola izvērtēt visu struktūrvienību darbu un iespējas samazināt izdevumus par vismaz 5 procentiem.

Rīgas domes darbinieki mazāk zvanīs pa mobilajiem tālruņiem, tērēs mazāk benzīna, nebrauks komandējumos un atteiksies no krāšņu pasākumu rīkošanas, Db žurnālistiem apsolīja pilsētas mērs Jānis Birks.

Grūtā sadarbība

Rīgas pašvaldības un uzņēmēju starpā nepieciešams aktīvāks dialogs, atzina tikšanās dalībnieki. «Domāju, ka tas jūs neizbrīnīs, ka no desmit aktuālākajām uzņēmēju vajadzībām septiņas ir saistītas ar nepieciešamību pastiprināt dialogu ar valsti un pārvaldes sistēmu. Uzņēmēji ļoti grib, lai tas būtu aktīvāks, lai viņu intereses tiktu pārstāvētas, tiktu sadzirdētas, lai nejēdzības tiktu novērstas, lai budžets tiktu kontrolēts utt. Mums nav vēlēšanās izvērst retorisku diskusiju vai mētāties ar dubļiem. Runa ir par to, ka šobrīd grūti ir visiem, un būs vēl grūtāk, ja mēs nedarīsim neko gan valsts līmenī, gan sadarbībā ar pašvaldībām,» uzsvēra D.Pavļuts. Rīgas mērs piekrita, ka dialogs ir nepieciešams, un tas arī tiek veidots ar dažādu padomju starpniecību, tai skaitā Rīgā darbojas Uzņēmējdarbības koordinācijas padome. «Gribu minēt vēl vienu lielu jautājumu bloku – tā ir sadarbība ar valsti. Ir pieņemti daudzi likumi un Ministru kabineta noteikumi, kas netiek realizēti dzīvē. Piemēram, likums par sabiedrisko transportu, kas nosaka zaudējumu segšanu. Zaudējumi rodas Rīgas satiksmei, jo valdība gan ir pieņēmusi lēmumu, ka jābūt atvieglojumiem 1. un 2. grupas invalīdiem, skolēniem un studentiem, bet zaudējumu segšanai naudu neiedod. Zaudējumi ir 20 miljoni latu, bet valsts kompensē septiņus miljonus. Nevar atklāti melot un ignorēt sabiedrības intereses! Tā tiek radīts precedents nihilistiskajai attieksmei pret pašu pieņemtajiem lēmumiem. Man viens ministrs, neteikšu, kurš, teica – ko jūs uztraucaties, aptuveni 30 likumi ir tādi, ko mēs neņemam vērā! Bet kāda tad ir filozofija politiķim, ministram, tad kāpēc jūs tur sēžat, ja pieņemat likumus, par kuriem jūs zināt, ka tos nevarēs izpildīt?» tā J.Birks. Ap sešu miljonu latu robs pilsētas budžetā veidojas, apmācot citu pašvaldību bērnus skolās un pirmsskolas izglītības iestādēs. Ministru kabineta noteiktās kompensācijas apjoms ir trīs reizes mazāks par reālajām izmaksām, norādīja J.Birks.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas dome šodien nolēma likvidēt Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas pilsētas arhitekta birojs" un Rīgas pilsētas būvvaldi.

Minētās institūcijas plānots likvidēt ar šī gada 31.augustu, no 1.septembra nododot to funkcijas Pilsētas attīstības departamentam.

Departaments būs Rīgas pilsētas arhitekta biroja un Rīgas pilsētas būvvaldes tiesību, saistību, finanšu līdzekļu, mantas un lietvedības pārņēmējs.

Lai šo procesu īstenotu, plānots izveidot Rīgas pilsētas arhitekta biroja un Rīgas pilsētas būvvaldes likvidācijas komisiju. Par komisijas priekšsēdētāju plānots iecelt Pilsētas attīstības departamenta direktoru, bet par tās locekļiem - iesaistīto institūciju vadītājus, Finanšu departamenta direktoru un Juridiskās pārvaldes vadītāju.

Komisijai arī būs jāveic likvidējamo iestāžu personāla novērtēšana, apzinot, kuriem darbiniekiem tiek nodrošinātas tiesības pāriet darbā uz citām Rīgas pilsētas pašvaldības institūcijām un ar kuriem ir izbeidzamas darba tiesiskās attiecības.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis (PP) nolēmis atkāpties no amata, teikts viņa šodien izplatītajā paziņojumā.

Šo lēmumu izraisīja nesaskaņas un šķelšanās koalīcijā saistībā ar iespējamo pārkāpumu izmeklēšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā.

Kā norāda Staķis, kopš Rīgas domes ārkārtas vēlēšanām 2020.gadā viņš esot strādājis, lai Latvijas galvaspilsētā ieviestu modernas, ilgtspējīgas pārmaiņas un labākās pārvaldības prakses.

Viens no galvenajiem principiem viņam esot bijusi godīga pārvaldība, kas izpaužas kā atklāti konkursi, profesionāļi kapitālsabiedrību vadībā, nulles tolerance pret izšķērdību, korupciju vai politiskajiem ielikteņiem.

Šo principu viņš esot ievērojis, nododot izvērtēšanai informāciju par naudas izšķērdēšanu Rīgas domes Satiksmes departamentā, kā arī laikus par to informējot par satiksmes jomu atbildīgās Rīgas domes amatpersonas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Z-Towers attīstītāji saskata korupcijas pazīmes ēkas nodošanā ekspluatācijā

Zane Atlāce - Bistere, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vairāk nekā 200 miljonus eiro vērtā daudzfunkcionālā kompleksa Z Towers attīstītāji pieļauj, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā.

Z Towers attīstītāji vērsušies Valsts policijā (VP) un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) par apzinātu ēkas nodošanas ekspluatācijā kavēšanu, Db.lv informē attīstītāja AS Tower Construction Management komercdirektors Andžejs Neguliners.

«Esam nosūtījuši oficiālu vēstuli Valsts policijai un KNAB, pieļaujot varbūtību, ka kāda amatpersona vai to kopums, pārkāpjot savas pilnvaras, apzināti kavē ēkas nodošanu ekspluatācijā. Šāda rīcība ir pretlikumīga, un mēs esam darījuši un arī turpmāk darīsim visu iespējamo, lai aizsargātu nodokļu maksātāju un starptautisko investoru likumiskās tiesības un intereses,» norāda A.Neguliners.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja vietnieks Andis Cinis iesniedzis atlūgumu, ziņo būvvvaldes pārstāvji.

A. Cinis būvvaldes vadītāja pienākumus pildīja no 2008. gada 2. janvāra līdz 2012. gada 23. martam.

«Ņemot vērā notikušo lielveikala Maxima sagrūšanu un tai sekojošo traģēdiju, kas prasījusi 54 cilvēku dzīvības, turklāt manu tiešu dalību ar šī objekta būvniecību saistīto dokumentu apritē Rīgas pilsētas būvvaldē, uzskatu par nepieņemamu manu palikšanu ieņemamajā Rīgas pilsētas būvvaldes vadītāja vietnieka amatā. Lūdzu atbrīvot mani no ieņemamā amata un darba Rīgas pilsētas būvvaldē ar 2013. gada 27. novembri,» vēsta A. Ciņa atlūgums.

Būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs esot atlūgumu ir pieņēmis, un darba tiesiskās attiecības ar Rīgas pilsētas būvvaldi ir izbeigtas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Pēc būvvaldes reorganizācijas pieņems 33 darbiniekus

Atis Rozentāls, 30.06.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

No nākamā gada 1. janvāra Rīgas pilsētas būvvalde tiks atdalīta no Pilsētas attīstības departamenta, tāpēc plānots papildus pieņemt darbā 33 darbiniekus, liecina Rīgas domes (RD) Pilsētas attīstības komitejas 2. jūlija sēdei sagatavotie materiāli.

Jaunais būvvaldes nolikums sagatavots, jo no 2009. gada 1. janvāra plānots reorganizēt RD Pilsētas attīstības departamentu, no tā atdalot būvvaldi. Reorganizācija departamentā iecerēta ar mērķi paaugstināt iestādes darbības efektivitāti un kvalitāti, kā arī korupcijas risku mazināšanai, nodrošinot būvvaldes institucionālu pakļautību tikai Rīgas domes priekšsēdētājam un neatkarību no Pilsētas attīstības departamenta. Tāpat tiks uzlabota būvvaldes darbības caurskatāmība un fizisko un juridisko personu efektīvāka tiesiskā aizsardzība, teikts paskaidrojuma rakstā. Būvvaldes darbības funkcijas paliks nemainīgas.

Departamenta reorganizācijas gaitā ar mērķi paaugstināt gan Būvvaldes, gan Departamenta darba kvalitāti un efektivitāti ir paredzēta 33 jaunu štatu vietu izveidošana atbalsta funkciju veikšanai, sadalot attiecīgās departamenta struktūrvienības. Pieņemot jaunus darbiniekus, proporcionāli to skaitam ir plānotas papildus izmaksas no darbinieku algu fonda, kā arī izmaksas saistībā ar darba vietu ierīkošanu, darbinieku nodrošināšanu ar telpām un līgumdarbu izmaksām.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

Būvvalde aizliedz piecu Rīgas privāto bērnudārzu ekspluatāciju

Dienas Bizness, 13.01.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas Būvvalde nosūtījusi Izglītības kvalitātes valsts dienestam informāciju par piecām pirmsskolas izglītības iestādēm ar lūgumu izskatīt iespēju anulēt tām izsniegtās licences, jo attiecīgās pirmsskolas izglītības iestādes atrodas telpās, kuras nav ekspluatējamas, informē Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka.

Kopš 2013. gada oktobra, kad Rīgas pilsētas būvvaldes (turpmāk – Būvvalde) rīcībā nonāca informācija par vairākām Rīgas privātām pirmsskolas izglītības iestādēm, kas sniedza pakalpojumus neatbilstošās telpās, šobrīd no 98 bērnudārziem 72 telpas šī pakalpojuma sniegšanai ir pielāgojuši, ko apliecina saskaņotā dokumentācija. Desmit iestādēm dokumentācija ir saskaņošanas procesā, piecām no tām nepieciešams izstrādāt būvprojektu, tādēļ telpu ekspluatācija ir kategoriski aizliegta. Savukārt vēl 16 iestādēm telpu ekspluatācija nav atļauta, jo Būvvaldes noteiktajos termiņos visa nepieciešamā dokumentācija nebija iesniegta vai Būvvalde atbildi nesaņēma vispār. Šo 16 iestāžu skaitā ir piecas, kas sniegušas informāciju, ka konkrētās telpas vairs neekspluatē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas būvvaldes un Z-torņu attīstītāju tikšanās beigusies bez rezultāta

LETA, 11.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvaldes un daudzstāvu dzīvojamā kompleksa «Z-torņi» attīstītāju «Towers Construction Management» tikšanās šodien beigusies bez rezultāta, sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

«No attīstītājiem sapratu, ka nekādus būvvaldes konstatētos trūkumus viņi pašlaik neplāno novērst un uzstāj, ka viss ir kārtībā un ēka jāpieņem ekspluatācijā. Savukārt būvvalde pastāv uz to, ka ar šādiem trūkumiem ēkas nevar pieņemt ekspluatācijā,» stāstīja Vircavs.

Viņš piebilda, ka attīstītāja pārstāvji uz tikšanos bija ieradušies ar advokātiem un pārsvarā runājuši juristi.

«Uz jautājumu, kā un kādos termiņos attīstītāji plāno salabot salauzto pilsētas notekūdeņu kolektoru, tika saņemta atbilde, ka neko nav plānots darīt. Tāpat attīstītāji norādīja, ka neplāno novērst būvvaldes konstatētos ēkas kanalizācijas trūkumus, jo uzskata, ka viss ir kārtībā,» sacīja Vircavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Rīgas būvvaldei būs atkārtoti jāizvērtē VNĪ iecere par Okupācijas muzeja pārbūvi

LETA, 03.05.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Rīgas pilsētas būvvaldei būs atkārtoti jāvērtē VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) iecere par Okupācijas muzeja pārbūvi un jāsniedz detalizētāks skaidrojums par iepriekš izdarītajiem secinājumiem, kad tika lemts neizsniegt būvatļauju, tā, izskatot VNĪ sūdzību, lēma Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments.

Kā informēja departamentā, Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments, īstenojot būvniecības tiesiskuma uzraudzības funkciju, kā Rīgas pilsētas būvvaldes augstāka iestāde izskatīja VNĪ apstrīdēšanas iesniegumu par Rīgas pilsētas būvvaldes lēmumu, kas tika pieņemts, vērtējot Okupācijas muzeja rekonstrukcijas ieceri.

Rīgas pilsētas būvvalde bija secinājusi, ka par objektu Okupācijas muzeja rekonstrukcija, Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā sniegts negatīvs Rīgas pilsētas arhitekta atzinums, līdz ar to nav iespējams izdot būvatļauju un veikt atzīmi par projektēšanas nosacījumu izpildi.

Lai izslēgtu jebkādas šaubas un risku par iespējamu tiesību aizskārumu procesā iesaistītajām personām, departaments, izskatot konkrētās lietas apstākļus, ņēma vērā ne tikai VNĪ 2015.gada 11.maijā būvvaldē iesniegto būvniecības ieceri, bet visu tiesisko un faktisko apstākļu kopumu administratīvajā lietā kopš 2007.gada.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Z-Towers: Mums nav citu variantu kā sarunās ar būvvaldi pieaicināt advokātus

Zane Atlāce - Bistere, 13.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Brīdī, kad tik atklāti tiek ignorēta un sabotēta mūsu darbība, kas atbilst visiem normatīviem, mums nav citu variantu kā sarunās ar būvvaldes pārstāvjiem pieaicināt advokātus,» domstarpības ar Rīgas būvvaldi par daudzfunkcionālā kompleksa Z-Towers gatavību nodošanai ekspluatācijā komentē projekta attīstītāja AS «Towers Construction Management» komercdirektors Andžejs Neguliners.

«Zinoši eksperti vairākkārt ir norādījuši iemeslus, kāpēc ēka ir nododama ekspluatācijā, tomēr mēs neesam sadzirdēti. Lai sevi aizstāvētu, mums neatliek nekas cits kā iesaistīt juristus. Vakar iesniedzām būvvaldei oficiālu vēstuli, kurā lūdzam minēt visus normatīvos aktos minētos pārmetumus,» piebilst A. Neguliners.

Db.lv jau vēstīja, ka bez rezultāta beigusies daudzfunkcionālā kompleksa Z-Towers un Rīgas domes, tostarp pilsētas būvvaldes pārstāvju tikšanās, lai rastu risinājumu domstarpībām par vairāk nekā 200 miljonu vērtā objekta gatavību nodošanai ekspluatācijā.

Projekta attīstītājs - AS «Towers Construction Management» – apstiprina gatavību nodot ekspluatācijā drošu objektu un iezīmē divus apjomīgus 400 tūkstošu eiro vērtus investīciju projektus, ko veic pēc savas izvēles, uzlabojot Rīgas pilsētas infrastruktūru. Savukārt būvvalde pastāv uz to, ka ar šādiem trūkumiem ēkas nevar pieņemt ekspluatācijā

Komentāri

Pievienot komentāru
Būve

Vircavs vaino likumdošanu un salīdzina būvvaldes darbu ar «cīņu ar vējdzirnavām»

LETA, 23.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Neadekvātas likumdošanas dēļ, kas vērsta uz «papīru ražošanu», nevis efektīvu būvniecības kontroli, pašvaldību būvvaldes nolemtas cīņai ar vējdzirnavām, apgalvo Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

«Ministrija ir radījusi neefektīvu kārtību, kas aizstāv nelegālo būvniecību. Nevis mēs neefektīvi cīnāmies ar problēmu, bet gan regulējums ir neefektīvs. Nekur citur Eiropā nav tik maiga pieeja patvaļīgai būvniecībai,» pauda I. Vircavs.

Būvvaldes vadītājs uzskata, ka neefektīvas likumdošanas dēļ Latvijā veidojas situācija, kad ministrija pārmet pašvaldības būvvaldei to, ko pati nav izdarījusi. «Esam izrēķinājuši - lai būvvalde pieņemtu vienu lēmumu, vidēji ir nepieciešams saražot 13 līdz 15 dokumentus, izziņas, viedokļus. Tas ir papīru ražošanas process, kas nav vērsts uz to, lai pašvaldība patvaļīgu būvniecību varētu apturēt. Ja redzam, ka notiek patvaļīga būvniecība, mēs to nevaram fiziski apturēt,» uzsvēra I. Vircavs.

Komentāri

Pievienot komentāru
Būvniecība un īpašums

VNĪ apstrīd Rīgas pilsētas būvvaldes lēmumu pa Okupācijas muzeja rekonstrukciju

Žanete Hāka, 01.03.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) apstrīd Rīgas pilsētas būvvaldes 2016.gada 20.janvāra lēmumu par atteikumu būvatļaujas izsniegšanai būvniecības iecerei Padomju okupācijas muzeja rekonstrukcijai Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā, informē VNĪ.

Precizējot projekta būvatļaujas saņemšanas gaitu, 2015. gada 11. maijā VNĪ iesniedza pieteikumu par būvatļaujas izdošanu ar projektēšanas nosacījumu izpildi un tehnisko projektu, ņemot vērā 2008. gada 12. februārī Būvvaldē saskaņoto objekta skiču projektu.

Būvvalde 2015. gada 9. jūnija vēstulē, administratīvajā aktā, pagarināja būvatļaujas izdošanas termiņu līdz 2015. gada 10. septembrim un vienlaicīgi norādīja uz būvprojekta trūkumiem kā arī lūdza Rīgas pilsētas arhitekta viedokli par projektu. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ēku atzinusi par kultūrvēsturiski vērtīgu un nav iebildusi pret Nākotnes nama būvniecību. Neskatoties uz to, Rīgas pilsētas arhitekta biroja vadītājs Gvido Princis savā atzinumā, kuru Rīgas pilsētas būvvaldei iesniedzis 2015. gada 8. septembrī, ieteicis neatbalstīt būvatļaujas izsniegšanu Latvijas Okupācijas muzeja piebūves Nākotnes nama būvniecībai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vēlreiz pagarina termiņu lēmuma pieņemšanai par Z-torņu nodošanu ekspluatācijā

LETA, 27.12.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Līdz 2020.gada 20.janvārim pagarināts termiņš, kad atbildīgajām Rīgas pašvaldības institūcijām jāpieņem lēmums par Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" nodošanu ekspluatācijā, apstiprināja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta pārstāve Solvita Brence.

Rīgas pilsētas būvvaldes pārstāvis Edgars Butāns piektdienas pēcpusdienā aģentūrai LETA skaidroja, ka lēmumu par nodošanu ekspluatācijā pieņem būvvalde, taču šajā gadījumā jautājuma izskatīšanā kā augstākstāvoša iestāde iesaistīts pašvaldības attīstības departaments. Kā vēstīts, decembra sākumā Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments pagarināja termiņu lēmuma pieņemšanai par objekta nodošanu ekspluatācijā līdz 27.decembrim.

Pārdaugavā uzslieto "Z-torņu" projekta attīstītāja AS "Towers Construction Management" pārstāvis advokāts Juris Dzelme toreiz žurnālistiem skaidroja, ka termiņš pagarināts, jo esot nepieciešams sagaidīt papildus informāciju no "Rīgas ūdens" un Būvniecības valsts kontroles biroja atzinumu par inženieru biroja "CMB" veikto ekspertīzi.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Vircavs: Z-torņiem nepieciešama pilnvērtīga visu konstrukciju ekspertīze

LETA, Db.lv, 06.11.2019

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pārdaugavā uzslietajiem «Z-torņiem» būtu nepieciešama visaptveroša nesošo konstrukciju ekspertīze, jo 13 gadus ilgušajā būvniecības procesā 15 reizes ir mainījušies būvniecības dalībnieki un daudzu nesošo konstrukciju dokumentācija ir vienkārši pazudusi.

Tā trešdien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejas sēdē sacīja Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Ingus Vircavs.

Būvvaldes vadītājs skaidroja, ka patlaban ekspertīze veikta 28 atsegtajiem nesošo konstrukciju elementiem, bet būvvaldes rīcībā nav informācijas par to, kādā kvalitātē ir 83 nesošo konstrukciju elementi, kuriem ekspertīze nav veikta.

«Būvatļauja objektam tika izsniegta 2006.gadā un šajā laikā būvatļaujai ir pievienoti 15 pielikumi, kas saistīti ar būvniecības dalībnieku - būvnieku, projektētāju, būvuzraugu, autoruzraugu - maiņu. Līdz ar šīm pārmaiņām daudzām nesošajām konstrukcijām, kolonnām dokumentācija vispār ir pazudusi. Mēs nezinām, kas ir šajos aizsegtajos elementos, vai tur vispār ir stiegrojums, kādas kvalitātes betons tur ir izmantots un citu informāciju,» sacīja Vircavs, norādot, ka tādēļ ir nepieciešama pilnvērtīga visu konstrukciju ekspertīze.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Privātais bērnudārzs Margrietiņa, kurā Rīgas pilsētas būvvalde konstatējusi bērnu dzīvībai bīstamus apstākļus, šodien pārtraucis darbu, pastāstīja būvvaldes pārstāve Ilze Žūka.

Šorīt būvvaldes inspektori bērnudārzā veikuši atkārtotu apsekojumu un darbību bīstamajās telpās nav novērojuši, sacīja Žūka. Tikmēr bērnudārza vadītāja izsaukta uz būvvaldi iepazīties ar atzinumu. Lai bērnudārzs varētu atsākt darbu, būs nepieciešams ilgs laiks un finansiāli ieguldījumi, jo nepieciešams izstrādāt būvprojektu, norādīja būvvaldes pārstāve.

Žūka arī pastāstīja, ka konkrētajā adresē atbilstoši Rīgas pilsētas zemesgrāmatas datiem atrodas divas dzīvojamās ēkas un divi šķūņi. Savukārt saskaņā ar nekustamā īpašuma informācijas sistēmas NEKIP datiem būvju telpu lietošanas veids neatbilst izglītības iestāžu telpu grupai.

Komentāri

Pievienot komentāru
Nekustamais īpašums

Papildināta - Būvvalde Rīgā konstatē iespējamu apdraudējumu 13 Maxima un 18 Rimi veikalos

Db.lv, Žanete Hāka, 11.12.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apsekojot kopumā 59 Maxima un 58 Rimi un Supernetto ekspluatētos veikalus Rīgā, būvinspekcija ir konstatējusi nedrošuma pazīmes 13 Maxima un 18 Rimi un Supernetto veikalos.

Maxima gadījumā konstatētas plaisas būvju konstrukcijās. Lai konstatētu to ietekmi uz ēku nestspēju un noturību, īpašniekiem uzdots divu nedēļu laikā nodrošināt, lai tiktu veikta tehniskā apsekošana.

Tikmēr Rimi un Supernetto gadījumā konstatēts slikts konstrukciju tehniskais stāvoklis, plaisas, konstrukciju mitruma ietekmes pazīmes. 11 veikalos konstatēta ierobežota evakuācijas izeju pieejamība, 20 veikalos noliktavu un personāla telpu apsekošana nav nodrošināta. Arī šo ēku īpašniekiem uzdots divu nedēļu laikā nodrošināt, lai tiktu veikta tehniskā apsekošana.

Komentāri

Pievienot komentāru
Enerģētika

Saeima pieņem atbalsta paketi apkures izmaksu pieauguma segšanai iedzīvotājiem

LETA, 11.08.2022

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, paredzot veikt virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu.

Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Atbalsts siltumapgādes un apkures nodrošinājuma izmaksu segšanā mājsaimniecībām risinājums ir horizontāls atbalsts mājsaimniecībām ar siltumapgādi un apkuri saistīto izmaksu pieauguma daļējai segšanai no valsts budžeta līdzekļiem un tas nosaka sešus atbalsta veidu virzienus - centralizētā siltumapgāde, dabasgāze, ko izmanto apkurei, elektroenerģija, ko izmanto apkurei, kā arī koksnes granulas, koksnes briketes un malka.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Nelikumīgi ceļ Maxima veikalu

Katrīna Iļjinska, 670884437, 07.08.2008

Nelikumīgā celtne jau pārsniegusi «nulles cikla» robežas, taču būvniecība joprojām nav apturēta.

Foto: Ritvars Skuja, DB

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ikšķiles novada domes būvvalde nelikumīgi izsniegusi būvatļauju tirdzniecības centra Maxima 0 cikla būvniecībai teritorijā, kur paredzēta mazstāvu dzīvojamā apbūve. * nulles cikls - ēkas pazemes daļa un virszemes daļa līdz ēkas nosacītās 1. stāva grīdas līmenim, raksta laikraksts Dienas bizness.

Atzīst, ka nedrīkstēja

Kā liecina Db rīcībā nonākušie dokumenti - sarakste starp Ikšķiles novada domi un ESPI Grupa, Ikšķiles novada domes Būvvalde akceptēja tirdzniecības centra Maximanulles cikla tehnisko projektu, bet 2008. gada 15. februārī - izsniegusi būvatļauju Maxima Latvija veikala nulles cikla būvniecībai. Vēlāk gan Būvvaldes vadītāja Agnese Pivore-Bokta atzinusi, ka nebija tiesīga akceptēt Maxima Latvija iesniegto projektu līdz detālplānojuma izstrādes brīdim un akceptēšanai Ikšķiles domē. Atzinumā, kas no Būvvaldes adresēts Ikšķiles novada domei, arī teikts, ka izsniegtais arhitektūras un plānošanas uzdevums paredzēja trīsstāvu apbūvi un tas ir pretrunā ar apbūves noteikumiem, kas Skolas ielā 4 atļauj tikai divstāvu apbūvi. Pēc šāda atzinuma sniegšanas nu jau bijusī būvvaldes vadītāja atstājusi savu amatu, un pašlaik Ikšķiles novada domē jau ir cita Būvvaldes vadītāja. Arī Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Jānis Rudzītis Db atzina, ka A. Pivore-Bokta nedrīkstēja izdot būvatļauju, taču viņš piebilda, ka tagad jau vairs neko no viņas nevar prasīt, jo viņa vairs nav amatā. Ar bijušo būvvaldes vadītāju Db sazināties neizdevās.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Opozīcijai jauni priekšlikumi taupīšanai Rīgas domē

Atis Rozentāls, Db, 30.10.2008

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Gaidot Rīgas pašvaldības budžeta projektu 2009. gadam, db.lv rīcībā nonācis domes opozīcijā esošas partijas Jaunais laiks sagatavotais priekšlikumu saraksts, kurā iekļauti priekšlikumi samazināt konkrētas štata vietas, apvienot vai likvidēt domes struktūrvienības.

Rīgas mērs Jānis Birks viņam iesniegtos priekšlikumus nosauca par opozīcijas demagoģiju un norādīja, ka budžeta pieņemšana šobrīd ir svarīgāka par amatu pārbīdīšanu. Atturoties no vērtējumiem, db.lv piedāvā šo sarakstu lasītājiem, aicinot izteikt viedokli, cik, jūsuprāt, efektīvi un reāli ir šie ierosinājumi.

1. Vicemēru skaita samazināšana vai vicemēru kļūšana par komiteju vadītājiem. Esošo 3 vicemēru vietā piedāvāts atstāt vienu. Likvidējot vienu vicemēra biroju (vicemērs, palīgs, sekretāre, preses sekretārs, šoferis, automašīna, telpas), ietaupījums ir 106.8 tūkst. Ls gadā, likvidējot divus — 213.6 tūkstoši. Otra iespēja — vicemēru kļūšana par komiteju vadītājiem, atbrīvojot trīs līdzšinējos komiteju vadītājus. Tādējādi uz trīs komiteju vadības un apkalpojošā personāla (palīga, referentes, transporta, telpu utt.) rēķina varētu ietaupīt 161.55 tūkst. Ls.

Komentāri

Pievienot komentāru