Jaunākais izdevums

Kompānija Apple prezentējusi savu jaunāko pēc kārtas ceturto iPod Nano versiju, kura ir ievērojami plānāka nekā tā priekšteči, ziņo BBC.

Jaunos iPod Nano Lielbritānijas mazumtirdzniecības vietās varēs iegādāties par aptuveni 95 un 130 latiem, atkarībā no atmiņas lieluma. Jaunie mūzikas atskaņotāji būs pieejami 8 un 16 gigabaitu versijās.

picturegallery.bfeeb8c5-6c7e-4abe-8d4b-2a5be056c077

Video: Jaunā iPod Nano 4G reklāma.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Savā gadskārtējā septembra konferencē ASV kompānija Apple prezentēja jaunās paaudzes iPod mūzikas atskaņotājus. Pilnīgi jauns izskats ir iPod Nano, iPod Shuffle un iPod Touch, kuri Baltijas valstīs būs pieejami jau oktobrī.

Jaunās paaudzes iPod Shuffle, kas tagad ir kvadrāta formā, ir atgriezies pie tradicionālās iPod mūzikas atskaņotāju vadības. Jaunā Shuffle 2 gigabaitu versija tirdzniecībā nonāks jau nākamnedēļ.

Jaunais iPod Nano tagad ir par 46% mazāks un par 42% vieglāks nekā tā priekštecis. Apple vadītājs Stīvs Džobs (Steve Jobs) to nosaucis par «mazo iPod Touch». Jaunās paaudzes Nano būs pieejams 7 krāsās.

iPod Touch lielā mērā ir saglabājis savu formu – vienīgi tas kļuvis nedaudz plānāks. Apple pārstāvji norāda, ka iPod Touch tagad aprīkots gandrīz ar tām pašām tehnoloģijām, kādas ir iPhone 4, ieskaitot jauno Apple mikroprocesoru A4.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas Mobilais telefons (LMT) vēl nav saņēmis oficiāli atbildi no iPhone 5 ražotāja Apple. Inc. par datumu, kad telefons būs pieejams Latvijā, informēja LMT preses sekretārs Jānis Vēvers.

«LMT joprojām uzskata, ka Latvijas neiekļaušana valstu sarakstā, kur telefonu sāks tirgot 28.septembrī, ir kļūda,» teica J. Vēvers. «Tajā dienā paredzēta iPhone tirdzniecības sākšana Igaunijā, Lietuvā, Ziemeļvalstīs un citās pasaules valstīs. Pērn, prezentējot iPhone 4S, notika līdzīga kļūda ar Lietuvu,» viņš norāda.

Vienlaikus Apple produktu tirgotāja iDeal veikala vadītājs Mārtiņš Amtmanis uzskata, ka nevajadzētu būt problēmu ar atjaunoto mūzikas un multimediju nesēju iPod Touch un iPod Nano drīzu ienākšanu Latvijas tirgū. M. Amtmanis teica, ka abu šo ierīču jaunāko modeļu prezentāciju aizēnoja ziņas un spekulācijas par iPhone 5, kuru ASV prezentēja vienlaikus.

Komentāri

Pievienot komentāru
Viedierīces

Apple prezentē arī jaunākās paaudzes iPod Touch un iPod Nano

Dienas Bizness, 12.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Trešdienas prezentācijā Sanfrancisko kompānija Apple nāca klajā ne vien ar jaunu iPhone sērijas viedtālruni, bet arī ar jaunākas paaudzes mūzikas atskaņotājiem iPod. Apple iepazīstināja ar iPod Touch, kas vizuāli līdzinās iPhone 5, kā arī pilnībā jauna izskata iPod Nano.

Jaunajam iPod Touch ir vienāds ekrāna izmērs ar iPhone 5 (četras collas), kā arī tas ir ievērojami plānāks par savu priekšteci – tagad ierīce ir 6,1mm bieza. iPod Touch darbojas ar iOS 6 operētājsistēmu, turklāt ierīce ir aprīkota ar A5 procesoru, kas izmantots iPhone 4S.

Runājot par iPod Nano, pēc sešām paaudzēm tas ir ievērojami mainījies. Tagad tam ir 2,5 collu skārienjūtīgs ekrāns, kā arī «atgriešanās-uz-sākumu» poga, tādējādi ierīce atgādina maza izmēra iPod Touch.

Jaunās paaudzes iPod Touch cena būs sākot no 299 ASV folāriem par 32 GB versiju, savukārt iPod Nano maksās 149 ASV dolārus par 16 GB versiju. Abas ierīces tirdzniecībā nonāks šā gada oktobrī.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Kompānija Apple prezentēja jauno iPod nano, kuram tagad pievienota videokamera, mikrofons un skaļrunis, kā arī iTunes 9 programmatūras lietojumprogrammas jaunāko versiju.

Šī prezentācija bija īpaša, jo jaunos Apple produktus prezentēja kompānijas līdzdibinātājs Stīvs Džobs (Steve Jobs), kuram šī bija pirmā uzstāšanās plašākas sabiedrības priekšā pēc nesen veiktās aknu transplantācijas.

«iPod nano ir pasaulē populārākais mūzikas atskaņotājs. Visā pasaulē ir pārdoti vairāk nekā 100 miljoni eksemplāru, un tagad mēs esam tam pievienojuši arī videokameru, kas nepadara atskaņotāju ne par collu plānāku un lietotājam ir pieejama bez papildu samaksas,» prezentācijā sacīja S. Džobs.

Jaunais iPod nano Latvijā būs pieejams no 25. septembra. 8 GB modelis maksās aptuveni 99 LVL, bet 16 GB modelis - 119 LVL.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viasat, kas saķēries asā konkurences cīņā ar Lattelecom, televīzijā pārraidītās reklāmās jaunus klientus mēģina piesaistīt, solot trīs mēnešus bez maksas baudīt pornokanālu Private Spice.

Arī informācija Viasat mājaslapā liecina, ka, piesakot digitālās satelītelevīzijas un mobilā interneta komplektu Viasat Connect, līdztekus bezmaksas 1 GB interneta mēnesī un kanālam TV1000 Premium arī Private Spice tiek piedāvāts uz trim mēnešiem bez maksas. Parasti šie abi ir maksas kanāli. Private Spice rāda vispikantākās meitenes TV ekrānā 24 stundas diennaktī un ir Eiropas seksīgākais necenzētu erotisko filmu kanāls visu diennakti bez reklāmas pauzēm, vēsta Viasat.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šā gada septembrī ASV kompānija Apple, visticamāk, izradīs jaunās paaudzes mūzikas atskaņotājus iPod. Tiek lēsts, ka Apple nāks klajā ar uzlabotu iPod Touch, raksta Reuters.

Analītiķi lēš, ka Apple turpinās savu pēdējos gados piekopto tradīciju – septembrī nākot klajā ar kādu jaunu produktu. Piemēram, pērn septembrī Apple izrādīja jaunās paaudzes iPod Nano un iPod Touch.

Kompānijas Apple ražotie mūzikas atskaņotāji iPod dominē pasaules mūzikas un multimediju atskaņotāju tirgū, taču pēdējo gadu laikā Apple izaugsme šajā segmentā ir mazinājusies. Šā gada otrajā ceturksnī Apple pārdeva 9,41 miljonu iPod mūzikas atskaņotāju. Pērn attiecīgajā laika periodā kompānijas pārdeva 10,2 miljonus šo ierīču.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

LMT un Tele2 jau piedāvā nano SIM kartes, kas izmatojamas tikai iPhone 5

Gunta Kursiša, 26.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Latvijas telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēju LMT un Tele2 centros jau ir iespējams iegūt vismazākās mobilo telefonu SIM kartes, kas pagaidām izmantojamas vien jaunākajā Apple rīkā iPhone 5.

Lai arī kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā jaunākais Apple sīkrīks pārdošanā nonāks tikai 28. septembrī, un nav zināms, kad jaunie Apple telefoni parādīsies Latvijā, LMT centros nano SIM kartes tiek piedāvātas kopš 21. septembra. Arī Tele2 produktu direktors Juris Breicis pauž, ka, ja kāds klients vēlas iegūt Tele2 numuru ar nano SIM karti, «var jau tagad doties uz kādu no Tele2 klientu apkalpošanas centriem». Savukārt Bite centros šīs SIM kartes būs pieejamas oktobra vidū. «Līdz šim nevens klients nav jautājis pēc nano SIM kartes,» norāda Bite pārstāve Lita Grafa.

Komentāri

Pievienot komentāru
Foto

Papildināta - iPhone 5 dzen Apple jaunās virsotnēs; tehnoloģiju pasaule sajūsmā

Jānis Rancāns, 19.09.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijas Apple akciju cena pārsniegusi 700 ASV dolāru robežu pēc tam, kad kļuva zināms, ka jaunākā viedtālruņa iPhone 5 rezervāciju skaits pirmajā dienā pārsniedzis divus miljonus.

[Papildināta no 5. līdz 9. rindkopai]

Jaunā viedtālruņa rezervāciju skaits nedēļas nogalē bijis tik milzīgs, ka Apple bija spiesta pat noteikt vēlāku piegādes laiku. «iPhone 5 rezervāciju skaits ievērojami pārsniedza iPhone 4S rekordu. Klientu reakcija bija fenomenāla,» sacīja Apple viceprezidents Filips Šillers (Philip Schiller).

Savukārt tirgus analītiķu kompānija Baird Equity Research prognozē, ka Apple, visticamāk, pirmajās trijās dienās būs izdevies pārdot vairāk nekā piecus miljonus iPhone 5.

Milzīgā iPhone 5 popularitāte likusi Apple akciju vērtībai sasniegt galvu reibinošus augstumus. Trešdienas pēcpusdienā Apple akciju vērtība pārsniedza 701 ASV dolārus, uzkāpjot līdz 701,91 ASV dolāram.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Tele2 piedāvā jauno iPad; LMT konkurentu nodēvē par zema līmeņa e-veikalu

Sanita Igaune, 19.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai gan pirms pāris dienām bija informācija, ka jaunākais Apple planšetdators iPad Latvijā būs pieejams sākot no 27.aprīļa, mobilo sakaru operators Tele2 šo modeli saviem klientiem Latvijā piedāvā iegādāties no aprīļa sākuma, DB apliecina Tele2 sabiedrisko attiecību konsultante Egita Māliņa.

Tas skaidrojams ar to, ka Tele2 iegādājas jauno iPad valstīs, kur tas ir jau pieejams.

Lai arī planšetdators vairāk tiek uztverts kā ierīce personīgai lietošanai, kuras pamatfunkcija ir izklaide, Latvijā par jaunāko iPad vislielāko interesi izrāda tieši uzņēmumi, secinājis Tele2, tomēr precīzus pārdošanas apmērus operators nesniedz.

«Mūsuprāt tieši planšetdatoru segmentam ir lielākais tirgus potenciāls gan pasaulē kopumā, gan Latvijā. Lai arī pašlaik Latvijā tos lieto mazāk kā 1% iedzīvotāju, redzam, ka interese pakāpeniski pieaug gan no uzņēmumu, gan iedzīvotāju puses. Pieaugošais pieprasījums pēc planšetdatoriem ir skaidrojams gan ar mobilā interneta lietotāju skaita pieaugumu, gan pieejamākām cenām. Kopumā planšetdatoru lietošanā pieredzēsim līdzīgas izmaiņas kā mobilo telefonu jomā, kurā viedtelefons no ekskluzīva produkta ir kļuvis par plaša patēriņa preci,» DB skaidro Tele2 komercdirektors Jānis Spoģis.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple līdera Stīva Džobsa nāve draud kompānijai ar pozīciju vājināšanos tehnoloģiju nozarē, ko varētu izmantot konkurenti, piemēram, Samsung, Google un Microsoft.

«Apple rīcībā vairs nav tikpat radoša un ambicioza cilvēka, kāds bija S. Džobss. Tā bija Džobsa Apple, nevis Apple Džobss,» tā par S. Džobsa nāvi izsakās aģentūras Reuters aptaujātie nozares eksperti, norādot, ka Apple visai iespējams zaudēs savu inovatīvo garu, ko ātri vien steigs izmantot konkurenti.

Shinoyoung Securities tehnoloģiju analītiķis Lī Sung Vo (Lee Seung-woo) uzskata, ka Apple ir mainījusi nozari, un tās ietekme bez S. Džobsa pazudīs. «Džobsa vadībā Apple apvienoja segmentēto IT nozari vienā lielā patērētāju tirgū,» norāda Lī. «Bez Džobsa Apple konkurentiem, piemēram, Google, Samsung, Microsoft un Facebook ir iespēja ieņemt kompānijas vietu un tie arī to darīs».

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Viedpulksteņi rada draudus tradicionālajai pulksteņu industrijai

Dažkārt, izvērtējot kādu tendenču ietekmi, vieglāk ir noteikt zaudētājus nekā uzvarētājus. Līdzīgi, runājot par investīcijām tehnoloģiju kompānijās, teicis arī pasaulslavenais investors Vorens Bafets. Proti, leģendārais investors, uzstājoties ar retu lekciju kādā ASV universitātē, norādīja, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē bija faktiski neiespējami pateikt, kura ASV autoražotāja akcijās ieguldījumi varētu būt perspektīvākie. Spēkratu ražotāju un dažādu zīmolu bija pārāk daudz, un bija zināms, ka izdzīvot visi nespēs. Pasakot šo, V. Bafets izmeta asprātīgu padomu, ka tajā brīdī bija skaidrs, ka zaudētāji būs zirgi, un tādēļ investoram vajadzēja «šortot zirgus» (šortošana ir īso pozīciju atvēršana jeb spēlēšana uz vērtspapīru cenu kritumu).

Komentāri

Pievienot komentāru
Expo 2017

FOTO, VIDEO: Polija ar savu Expo paviljonu atgādina par Otrā pasaules kara vēsturi

Dienas Bizness, 19.06.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izstādes Astana Expo 2017 laikā aizvadīta Polijas nacionālā diena, kuras laikā tikās abu valstu delegācijas. Lai arī izstādes tēma ir Nākotnes enerģija, poļi vismaz daļu sava paviljona ir veltījuši pagātnei – vēstures liecībām par tās smago vēsturi Otrā pasaules kara laikā.

Fotogrāfijas - raksta galerijā! Video - zemāk.

Polijas senāta vicespīkere Marija Kok sveica visus klātesošos un uzsvēra, ka Kazahstāna ir galvenais Centrālāzijas partneris un tā tas būs arī daudzus turpmākos gadus. Starp abām valstīm valda ne tikai draudzīgas attiecības, bet arī plaukst abu valstu kopējie sadarbības projekti.

Lielu lomu Polijas nacionālajā dienā nospēlēja Anna Marija Anders, kura ir Polijas Otrā pasaules kara varoņa Vladislava Andersa meita. Lai arī Polijas paviljona tēma ir Radoši cilvēki, gudra enerģija, daļa no tā tika veltīta pagātnei par Otro pasaules karu un poļu grūto likteni.

Karavadonis izpelnījās vietu vēstures grāmatās ar savu drosmi un vairāk nekā 120 000 poļu izglābšanu no kara šausmām, tai skaitā arī koncentrācijas un darba nometnēm. Vēstures liecībām ir atvēlēta viena īpaša vieta paviljonā, kur ikviens var iepazīties ar daļu no Polijas vēstures.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Indijas autobūves kompānija Tata Motors speciāli Eiropas tirgum sagatavoto pasaulē lētāko auto Nano tirdzniecību Eiropā uzsāks 2010. gada beigās. Prognozējamā cena Eiropā – 5 000 eiro.

Ženēvas autoizstādē sastaptais Tata Motors pārstāvis gan uzsvēra, ka Eiropas Tata Nano, būšot platāks un garāks un arī ar solīdāku aprīkojumu, turklāt 5 000 eiro jau tiks prasīts par maksimālās komplektācijas modeli. Jāatzīst, ka arī šāda cena priekš maigi izsakoties askētiskā četrdurvju transportlīdzekļa, šķiet visai augsta.

Eiropā Nano sākotnēji startēs tikai ar vienu- trīs cilindru mazlitrāžas benzīnmotoriņu, kuram vidējais patēriņš būšot 4.2 l uz 100 km.

Turpretim Indijas tirgū Tata Nano būs iespēja iegādāties ar vēl niecīgāku, divu cilindru benzīnmotoru, kā arī ar modernu Flex Fuel mazlitrāžas motoru.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lēmums Latviju neietvert to valstu vidū, kurās jau septembrī sāk pārdot Apple jauno produktu - viedtālruni iPhone 5 -, ne tikai izraisījis šai kompānijai uzticīgo fanu vilšanos, bet arī var veicināt viedtālruņu pelēko tirgu un padarīt intensīvāku to pirkšanu ārvalstīs, jo Apple moderno tehnoloģiju cienītāji meklēs visdažādākos ceļus, kādos savu sapņu preci iegūt, vēsta laikraksts Diena.

Šādu viedokli izsaka moderno tehnoloģiju eksperts Juris Kaža, kā arī daudzi viedtālruņu piekritēji, norāda laikraksts.

Savukārt oficiālā Apple dīlera mūsu valstī - Latvijas Mobilā telefona (LMT) - pārstāvji joprojām pauž tikai neizpratni par to, kāpēc Latvija izslēgta no iPhone 5 tirgošanas vietu saraksta, kā arī neziņu par to, kad gan varētu pienākt tas laimīgais datums, kurā modernais viedtālrunis būs ērti un oficiāli nopērkams LMT koordinētajās tirdzniecības vietās.

IPhone 5 uzvaras gājiens pasaulē sākās 21. septembrī. Otrā iPhone 5 pasaules iekarošanas tūre sākšoties 28. septembrī. Tieši neiekļūšana otrajā kārtā arī izraisījusi Latvijas dīlera un potenciālo pircēju neizpratni.

Komentāri

Pievienot komentāru
Eksperti

Pieci iemesli, kas padara iPhone par kulta preci

Dainis Dembovskis - mobilo sakaru operatora «BITE» tehnoloģiju eksperts, 27.07.2018

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Funkcionalitāte, ātrdarbība, stabilitāte - ar šīm lietām mēdz lepoties teju ikviens viedtālruņu ražotājs, tomēr tikai daži no zīmoliem iekļūst kulta preču statusā. Kā tehnoloģiju gigantam «Apple» nemainīgi izdodas saglabāt līderpozīcijas?

«iPhone» lietotāji visā pasaulē ar entuziasmu gaida ziņas par jauniem modeļiem, atjauninājumiem vai programmatūras versijām. Arī Latvijā šīm viedierīcēm ir prāvs cienītāju pulks.

Drosme un paļaušanās

Stīvs Džobs iedibināja tradīciju, ka «Apple» inženieri produktus rada, primāri domājot par sevi, tāpēc tiem jābūt īpaši inovatīviem, kvalitatīviem - tādiem, kurus viņi paši gribētu pirkt un lietot.

Interesanti, ka teju visus jaunos programmproduktus «Apple» drosmīgi nodod lietotājiem beta versijās, tā ļaujot viņiem iesaistīties to pilnveidošanā. Piemēram, operētājsistēmas «iOS12» beta versija lietotājiem pieejama jau kopš šā gada jūnija, lai gan oficiālā tās «pirmizrāde» plānota tikai rudenī.

Komentāri

Pievienot komentāru
Raksti

Iebalso savu favorītu «Biznesa Tīģeris 2014» finālā!

Dienas Bizness, 21.05.2014

Žūrija: (No kreisās puses) Inga Daliba, speciālistu darba portāla Cvmarket.lv mārketinga menedžere; Daiga Kiopa, SIA Lursoft valdes locekle; Jānis Kossovičs, 2013. gada konkursa «Biznesa Tīģeris» uzvarētājs; Vita Zariņa, b/a Turība Dr.oec., Prof. Uzņēmējdarbības vadības fakultātes dekāne; Sanita Igaune, laikraksta Dienas Bizness ziņu redaktore;

Foto: Edmunds Brencis, Dienas Bizness

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien, 21.maijā, Dienas Bizness redakcijā visas dienas garumā norisinās konkursa «Biznesa Tīģeris» pusfināls, kurā konkursa dalībnieki aci pret aci tiekas ar žūriju, lai prezentētu savus sasniegumus.

Konkursa pusfinālā šogad startē 8 dalībnieki. Ar pusfinālistu vizītkartēm varat iepazīties šeit:

Andris Jēkabsons, SIA Baltijas Izklaides Aģentūra radošais valdes loceklis;

Evija Dundure, Compensa TU S.A. Vienna Insurance Group Latvijas filiāles vadītāja;

Valters Kaže, AS Latvijas balzams komercdirektors;

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple līdzdibinātājs Stīvs Džobss jau 1984. gadā, kad Apple nāca klajā ar Macintosh personālo datoru, apsvēris mobilā tālruņa izgatavošanu ar kompānijas zīmolu, atklājis bijušais tehnoloģiju giganta izpilddirektors Džons Skullejs (John Sculley).

«Es atceros, ka mēs pie Mac tālruņiem strādājām 1984. gada nogalē. Stīvs jau tobrīd domāja par šādiem produktiem,» sarunā ar CNBC sacīja Dž. Skullejs. «Viņš mēdza sacīt, ka svarīgākās lietas nav tās, kuras tiek ražotas, bet gan tādas, kuras netiek. Viņš stingri iestājās par [tehnoloģiju] vienkāršošanu,» atzina bijušais Apple izpilddirektors.

Viņš arī norādīja, ka lētāku produktu izstrāde nav uzskatāma par atteikšanos no S. Džobsa vīzijas. «Es neuzskatu, ka nākšana klajā ar plašāku produktu klāstu ir kompromisa meklēšana. Es nedomāju, ka viņi ķersies pie simts dolārus vērtiem viedtālruņiem. Esmu pārliecināts, un to arī apstiprina mani avoti, ka viņi uzlabos savus galvenos produktus,» sacīja Dž. Skullejs.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Visticamāk, Apple izdosies pārdot miljoniem iPhone 4S, ņemot vērā, ka tā priekštecis ceturkšņa laikā pārdots 20 miljonos eksemplāru, tomēr, salīdzinot ar iepriekšējiem iPhone, kas pārsnieguši viens otra pārdošanas rekordus, jaunākais Apple viedtālrunis varētu būt pirmā melnā avs iPhone ģimenē.

Jaunākais Apple viedtālrunis iPhone 4S, pēc vairāku ekspertu domām, nav tas, ko sabiedrība gaidīja pēc vairākām ASV tehnoloģiju kompānijas jauno produktu prezentācijām, kas ikreiz mēdza satricināt pasauli.

Tieši otrādi, piemēram, iPhone 4S vizuālais izskats ne ar ko neatšķiras no tā priekšteča – nav nedz gaidītais 4 collu ekrāns, kas jau vairāk kā gadu ir Android ierīcēm, nedz citi jauninājumi, par kuriem tika spekulēts pirms jaunākā iPhone oficiālās izziņošanas, raksta Denver Post.

Par to liecina arī pēc jaunā iPhone izziņošanas Twitter vidē nonākušais un nu jau relatīvi populārais apzīmējums iFail, kas tiek attiecināts Apple jaunās ierīces.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Vakar ASV tehnoloģiju kompānija nāca klajā ar jaunu viedtālruņa iPhone versiju, kas gan nebija tik bieži tīmeklī pieminētais iPhone 5, bet gan iPhone 4S – uzlabotā iPhone 4 versija.

Akciju tirgus tirdzniecības sesijā dienā, kad oficiāli tika prezentēts kārtējais Apple lolojums, kompānijas akciju cena saruka par 2,10 ASV dolāriem līdz 372,5 dolāriem par akciju.

Kompānijas Apple cena pēc jaunu produktu izziņošanas, atskatoties nesenā vēsturē, ir gan sarukusi, gan palielinājusies. Ierasti tā samazinās divu iemeslu dēļ – investori bija gaidījuši kaut ko grandiozāku par izziņoto, vai arī laiks, kurā Apple izvēlas paziņot jaunumus, nav labvēlīgs, proti, akciju tirgos vērojama lejupslīdes tendence.

Šoreiz, iespējams, Apple akciju cena sarukusi, investoru un tehnoloģiju entuziastu lielo ekspektāciju dēļ.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Ar iPhone X Apple pierāda, ka nav aizmirsis, kā izstrādāt inovatīvus risinājumus

Viedtelefonu tirgus izveidošanā nenovērtējamu pienesumu devušā iPhone desmit gadu jubilejā Apple savus cienītājus aplaimojis ne vien ar ikgadējo «āboltelefona» uzlabojumu iPhone 8 veidolā, bet arī krietni pārveidotu jubilejas versiju iPhone X. Un, ja «astotnieka» pirmajā tirdzniecības dienā pircēju attieksme bija neierasti vēsa, tad X jeb «desmitnieks» parādīja, ka fanātisko Apple lietotāju entuziasms joprojām nav pagaisis. Kilometriem garas rindas metropolēs, un arī Rīgā prezentācijas pasākumā Euronics veikalā visi pieejamie eksemplāri tika izķerti dažās minūtēs.

Vai tiešām tādai ažiotāžai ir pamatots iemesls? Jāsāk ar to, ka iPhone X iestrādātas vairākas tehnoloģijas, kas vismaz Apple ir jaunums. Ārpus kaliforniešu apjūsmotāju pulka gan lielākā daļa no tām jau labu laiku ir redzētas un aptaustītas. Tomēr pieminēšanas vērtas tās ir.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple aizvadītā gada pēdējo ceturksni noslēgusi ar peļņu 13,1 miljarda ASV dolāru apmērā, kā arī minētajā laikā spējusi par 28% audzēt iPhone un par 48% iPad pārdošanas apjomus.

Tomēr šādi rezultāti izraisījuši investoru vilšanos, kuri bija cerējuši uz augstāku un straujāku peļņas kāpumu. Salīdzinot ar gadu iepriekš, Apple peļņa augusi tikai par nepilnu vienu miljardu ASV dolāru.

Investoru satraukums veicinājis Apple akciju kritumu. Trešdien Apple akcijas vērtība bija samazinājusies līdz 461,3 ASV dolāriem, kas ir kritums 34% apmērā, kopš aizvadītā gada septembra, kad Apple akciju vērtība bija pārsniegusi 700 dolāru atzīmi.

Akciju kritums ceturtdien, pirms regulārās biržas tirdzniecības sesijas sākuma, «noslaucījis» 54,9 miljardus ASV dolārus no Apple tirgus vērtības. Kopš septembra Apple akciju tirgus kapitalizācija samazinājusies par 175 miljardiem ASV dolāru. Tas nozīmē, ka Apple drīzumā varētu zaudēt savu pasaules vērtīgākās kompānijas statusu. Apple tuvākā sekotāja Exxon Mobil Corp. tirgus vērtība trešdien bija 413,5 miljardi ASV dolāri, savukārt Apple – 482,7 miljardi ASV dolāru.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Apple kārtējā prāvā nepaveicas ar skeptisku tiesnesi

Jānis Rancāns, 07.11.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānijai Apple sarežģījies uzvaras gājiens pa pasaules tiesas zālēm, kurās tā aizstāv savas tiesības uz patentiem un preču zīmēm. Jaunākajā strīdā Apple sanācis «uzrauties» uz skeptiskas tiesneses.

Kopš aizvadītā gada Apple cenšas pierādīt, ka tās tiešsaistes veikala App Store nosaukums ir ar autortiesībām aizsargājama frāze un citām kompānijām jāpārtrauc izmantot līdzīgi nosaukumi. Aizvadītā gada martā Apple tiesā iesūdzēja kompāniju Amazon, kura neilgi pirms tam bija atvērusi Android operētājsistēmas tiešsaistes veikalu Amazon Appstore.

Kalifornijas tiesā Apple sanācis saskarties ar visai skeptisku tiesnesi Filisu Hamiltoni (Phyllis Hamilton), kura paudusi šaubas, ka Apple vispār izdosies pierādīt, ka Amazon ar savu tiešsaistes veikalu var maldināt patērētājus, raksta Ars Technica. Tiesnesi neesot pārliecinājuši Apple izvēlētie argumenti.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stīvs Džobss rakstniekam, kas sagatavoja viņa biogrāfiju, pavēstījis, ka vēlas iznīcināt Google radīto operētājsistēmu Android un, lai to panāktu, viņš ziedos visu kompānijas Apple naudu un, ja tas būs nepieciešams, arī savu pēdējo elpas vilcienu, raksta BBC.

Pilns saturs, kurā Apple nu jau mūžībā aizgājušais līdzdibinātājs pauž savu niknumu pret Google izstrādāto operētājsistēmu, tiks atklāts gaidāmajā S. Džobsa biogrāfijā. Tās autoram Valteram Īzaksonam (Water Isaacson) Apple līdzdibinātājs atklāj, ka viņš uzskata Android līdzību Apple izstrādātajai iOS operētājsistēmai par «grandiozu zādzību».

Patlaban Apple tiesājas ar vairākiem viedtālruņu ražotājiem, kas darbojas ar Android operētājsistēmu.

Saskaņā ar V. Īzaksona grāmatu, kuras izdevējs būs Asociated Press, S. Džobss ir teicis: «Es iznīcināšu Android, jo tas ir zagts produkts. Par to esmu gatavs uzsākt kodoltermālo karu.» Grāmatā Apple līdzdibinātājs citēts, sakot: «Es cīnīšos līdz pēdējam elpas vilcienam un iztērēšu katru Apple peniju no tā 40 miljardu bagātībām, lai cīnītos par savu taisnību.»

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Apple turpmāk ik ceturksni saviem investoriem izmaksās dividendes 2,65 ASV dolāru apjomā. Pirmā dividenžu izmaksa notiks šā gada ceturtajā ceturksnī, ziņo kompānija.

Eksperti norāda, ka dividenžu izmaksa Apple akcijas padarīs tikai pievilcīgākas. Jāteic, ka šogad Apple akcijas cenas kāpums ir bijis iespaidīgs – par 45% un šobrīd kompānijas akcijas vērtība atrodas 600 ASV dolāru atzīmes tuvumā. Turklāt vēl iespaidīgāks Apple akcijas cenas kāpums izskatās nedaudz ilgākā termiņā. Piemēram, kopš pagājušā gada jūlija kompānijas akcijas vērtība ir pieaugusi vairāk nekā par 75%. Jāteic, ka 2009. gada sākumā vienas Apple akcijas cena atradās zem 100 ASV dolāru atzīmes. Kopš tā laika slavenās kompānijas akcijas cena ir faktiski tikai pieaugusi - procentuālajā izteiksmē par 550%. ASV akciju tirgus S&P 500 indeksa vērtība kopš tā laika ir pieaugusi par 55%.

Komentāri

Pievienot komentāru