Jaunākais izdevums

2. martā Latvijas Republikas Patentu valde atzīmēs 15 darba gadu jubileju. Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte saņems I pakāpes Atzinības rakstu un "zelta" spalvu par ieguldījumu Latvijas tieslietu sistēmas attīstībā. Apbalvojumus saņems arī citi Patentu valdes darbinieki, Db.lv informēja Tieslietu ministrija.

Patentu valde ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kas īsteno valsts politiku rūpnieciskā īpašuma jomā, nodrošinot rūpnieciskā īpašuma tiesību aizsardzību un veicinot tiesību aizsardzības izpratni.

Svinīgajā pasākumā piedalīsies Patentu valdes kolektīvs, tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš un Tieslietu ministrijas vadība.

Novērtējot Patentu valdes darbinieku ieguldījumu iestādes attīstībā un uzsverot viņu godprātīgo attieksmi pret darba pienākumiem, iestādes jubilejas reizē tiks pasniegti vairāki Tieslietu ministrijas apbalvojumi. I pakāpes Atzinības rakstu un "zelta" spalvu par ieguldījumu Latvijas tieslietu sistēmas attīstībā saņems Patentu valdes Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore Dace Liberte, II pakāpes Atzinības rakstu un "sudraba" spalvu par darba pienākumu priekšzīmīgu un pašaizliedzīgu pildīšanu saņems Izgudrojumu ekspertīzes departamenta direktora vietniece Eiropas patentu jautājumos Māra Rozenblate, Finanšu departamenta direktore Dana Jansone un Redakcijas un komunikācijas departamenta eksperts Modris Geidāns.

Par darba pienākumu priekšzīmīgu un pašaizliedzīgu pildīšanu Tieslietu ministrijas Goda diploms tiks pasniegts sešiem Patentu valdes darbiniekiem - Valsts reģistru un dokumentācijas departamenta Dokumentācijas daļas vadītājai Dacei Geidānei, Valsts reģistru un dokumentācijas departamenta Valsts reģistru daļas vadītājai Inārai Brasliņai, Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktora vietniecei starptautisko zīmju jautājumos Līgai Rinkai, Izgudrojumu ekspertīzes departamenta Fizikāli tehnisko izgudrojumu daļas vadītājam Jānim Rateniekam, Izgudrojumu ekspertīzes departamenta Ķīmisko izgudrojumu daļas vadītājam Feliksam Grunsbergam un Patentu valdes direktora palīdzei Sarmītei Kalnājai.

Patentu valde pirmoreiz tika izveidota jau neatkarīgās Latvijas Republikas pastāvēšanas laikā XX gadsimta pirmajā pusē un darbojās no 1920. līdz 1940. gadam divu darbinieku sastāvā Finansu ministrijas paspārnē.

Pēc Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanas LR Augstākā Padome 1991. gada 26. novembrī pieņēma lēmumu Par Latvijas Republikas Patentu valdes atjaunošanu. 1992. gada 19. februārī savukārt tika pieņemts Ministru Padomes lēmums Nr. 55 Par Latvijas Republikas Patentu valdes dibināšanu. Tā paša gada 2. martā Tieslietu ministrija par Patentu valdes direktoru apstiprināja Zigrīdu Aumeisteru.

1993. gadā Latvijas Republika kļuva par Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas (WIPO - World Intellectual Property Organization) dalībvalsti.

Pirmais Latvijas Republikas patents izgudrojuma aizsardzībai tiek piešķirts 1994. gada 20. oktobrī, bet 1995. gadā izsniegta pirmā Latvijas Republikas reģistrācijas apliecība par preču zīmes aizsardzību, kā arī Latvijas Republikas patents dizainparauga aizsardzībai.

Kopš 1994. gada 25. janvāra, kad tika parakstīts Latvijas Republikas valdības un Eiropas Patentu organizācijas nolīgums par sadarbību, Latvija ir Eiropas Patentu organizācijas asociētā locekle, bet kopš 2005. gada 1. jūlija - pēc Eiropas Patentu konvencijas ratificēšanas, Latvija kļuva par Eiropas Patentu organizācijas 31. dalībvalsti.

Ar 2005. gada 1. janvāri Patentu valdes sastāvā tika iekļauta Latvijas Patentu tehniskā bibliotēka ar 41 darbinieku. Tagad bibliotēka ir viens no Patentu valdes departamentiem.

2006. gadā Patentu valdes rūpnieciskā īpašuma aizsardzības departamentos strādāja 38 darbinieki, tai skaitā pieci zinātņu doktori, 13 darbiniekiem ir divas augstākās izglītības, 21 - augstākā izglītība. Departamentā Patentu tehniskā bibliotēka, kas ir viena no Latvijas nacionālās nozīmes bibliotēkām ar vairāk nekā 30 miljonu vienību fondu, strādāja 39 darbinieki.

2006. gadā Patentu valde saņēma 151 nacionālo un 693 attiecinātos Eiropas patentu pieteikumus izgudrojumu aizsardzībai, 50 reģistrācijas pieteikumus dizainparaugu aizsardzībai, 1952 nacionālos preču zīmju reģistrācijas pieteikumus, 3711 preču zīmju starptautiskās reģistrācijas pieteikumus. Veiktās ekspertīzes rezultātā tika piešķirti 813 patenti izgudrojumu aizsardzībai, 48 reģistrācijas apliecības dizainparaugu aizsardzībai un 5327 preču zīmju reģistrācijas apliecības. Liels darba apjoms tika veikts, pārreģistrējot 934 preču zīmes uz nākamo 10 gadu periodu.

2007. gada 1. janvārī Latvijas Republikā bija spēkā 4 109 izgudrojumu patenti, 435 661 preču zīmes reģistrācija, 58 558 dizainparaugu reģistrācijas un patenti, kā arī trīs pusvadītāju izstrādājumu topogrāfiju reģistrācijas.

Līdz ar Patentu valdes Apelācijas padomes nodibināšanu 1995. gada 14. jūlijā tika pabeigta administratīvās sistēmas izveidošana rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā. Apelācijas padome ir izveidota rūpnieciskā īpašuma objektu strīdu pirmstiesas izskatīšanai, un tajā pieteicējs var pārsūdzēt sev nelabvēlīgus Patentu valdes lēmumus (apelācijas lietas), bet ieinteresētās personas var iebilst pret izņēmuma tiesību piešķiršanu citai personai (iebildumu lietas). 2006. gadā Apelācijas padome izskatīja 12 apelācijas un 35 iebildumu lietas.

2006. gadā liels darbs tika veikts, izstrādājot jauno Patentu likumu, ko Saeima pieņēma 2007. gada 15. februārī. Likumā iekļautas Eiropas Savienības direktīvu normas biotehnoloģijas izgudrojumu aizsardzībā, tiesību piemērošanā, kā arī WIPO Patentu tiesību līguma normas.

Starptautiskās organizācijas, kā arī Eiropas Savienības un citu attīstīto valstu patentu iestāžu speciālisti augstu novērtējuši Latvijas Patentu valdes darbinieku profesionālo varēšanu un darbu, uzskatot to par pilnībā atbilstošu šodienas prasībām un praksei. To apliecina fakts, ka deviņi Patentu valdes darbinieki ir Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas, Eiropas Patentu organizācijas, Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja un Eiropas Komisijas attiecīgo komiteju un darba grupu pastāvīgie locekļi. Patentu valdes direktors Z. Aumeisters kopš 2003. gada septembra ir Pasaules Intelektuālā īpašuma organizācijas Ģenerālās asamblejas līdzpriekšsēdētājs, bet 2006. gadā papildus ievēlēts par šīs organizācijas otras augstākās institūcijas - Koordinācijas komitejas līdzpriekšsēdētāju.

Svinīgais pasākums notiks Patentu valdē - Rīgā, Citadeles ielā 7/70, sākums plkst.11.00.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Eiropas Savienība vairākus gadus ir strādājusi, lai radītu vienotu ES patentu sistēmu, kas būs alternatīva tradicionālajam Eiropas patentu organizācijas «Eiropas patentam», kas tika dibināts 1973.gadā. Lai to izveidotu, atlicis spert tikai pēdējo soli, stāsta Eiropas Patentu biroja (EPB) – EPO izpildinstitūcijas vadītājs Benuā Batistelli (Benoit Battistelli).

Šobrīd EPO ietilpst 38 dalībvalstis un vēl divas papildus teritorijas – Bosnija un Hercegovina un Melnkalne, ar kurām parakstīti divpusējas vienošanās par Eiropas patenta darbību. Kandidāti iestāšanās EPO ir Kambodža, Moldāvija, Maroka un Tunisija.

Organizācijas galvenā mītne atrodas Minhenē. Juridiski EPO ir neatkarīga organizācija, kas nav saistīta ar Eiropas Savienību un tai ir savs budžets, kas veidots no patentu pieteikumu iesniedzēju iemaksām. 2018.gada budžets veido 2,3 miljardus eiro.

Patentu aizsardzība, kuras pamatā ir Eiropas Patentu konvencija, nodrošina iespēju iegūt intelektuālā īpašuma aizsardzību vienotas procedūras ietvaros un iesniegt vienu pieteikumu jebkurā valodā ar tulkojumu angļu, vācu vai franču valodā. Izgudrojuma ekspertīzi veic profesionāli Eiropas Patentu biroja eksperti. Eiropas patents ir spēcīgs, pateicoties vienotai procedūrai, kvalitatīvai izpētei un ekspertīzei, ko veic profesionāli Eiropas Patentu iestādes eksperti. Parasti Eiropas patenta izsniegšanas procedūra ilgst nedaudz vairāk kā 3,5 gadus no pieteikuma iesniegšanas dienas, taču pēc īpaša pieprasījuma šī jautājuma izskatīšanu var paātrināt. EPB mērķis ir saīsināt šo termiņu līdz 30 mēnešiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Dizainparaugu pieteikumu skaits aug, preču zīmju - samazinās

Anda Asere, 28.01.2020

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2019. gadā pieteikti 1313 nacionālie preču zīmju pieteikumi, 61 nacionālais dizainparauga pieteikums un 61 patentu pieteikums atrodas nacionālajā procedūrā.

Tā informē Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Dizainparaugu jomā vērojama 20% izaugsme – 2018. gadā Patentu valdē saņemts 51 nacionālā dizainparauga pieteikums. Tāda pati izaugsme bijusi patentu pieteikumu jomā. Viņa novērojumi liecina, ka ar katru gadu pieaug uzņēmēju interese par intelektuālā īpašuma aizsardzību.

"Ikdienas darbā jūtama arvien lielāka uzņēmēju interese par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību – pieaug sniegto konsultāciju skaits, tāpat vērojams arī pieteikumu skaita pieaugums. Rūpnieciskā īpašuma aizsardzības priekšrocības arvien vairāk izmanto tie uzņēmumi, kas vietējā tirgū darbojas konkurences apstākļos, kā arī tie, kas plāno attīstīt darbību eksporta tirgū," teic S. Laganovskis.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Latvijā jāpilnveido iespēja izgudrotājam atrast investoru

Dienas Bizness, 23.03.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Varam lepoties ar izgudrojumu skaitu, ik gadu tiek iesniegti ap 200 patentu pieteikumiem, tomēr vāja ir to izmantošana, teic Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis intervijā laikrakstam Diena.

Fragments no intervijas

Runājot par Latvijā patentētajiem izgudrojumiem, tiek sacīts, ka lielākā problēma ir šo izgudrojumu lietošana uzņēmējdarbībā. Piekrītat?

Jā. Patentu pieteikumu skaits, ņemot vērā Latvijas iedzīvotāju skaitu un uzņēmējdarbības vides apjomus, ir pietiekams. Mēs īpaši neatpaliekam no kaimiņvalstīm Lietuvas un Igaunijas. Savukārt jautājums, pie kura mums Latvijā noteikti jāstrādā, ir: ko ar šiem patentiem, kas ir pieteikti un reģistrēti, iesākt vēlāk? Statistikas dati liecina, ka patentu uztur spēkā vidēji sešus gadus, turklāt ir mazs pārdoto patentu skaits. Tas pierāda, ka patenti netiek izmantoti komercializācijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Patentu valde rīko atvērto durvju dienu

, 16.04.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad 26.aprīlī Latvijā piekto reizi tiks atzīmēta Pasaules Intelektuālā īpašuma diena, kuras ietvaros LR Patentu valde un tās departaments Patentu tehniskā bibliotēka rīkos atvērto durvju dienu, Db.lv informēja Patentu valdes Patentu tehniskās bibliotēkas direktores vietniece Inguna Gruntiņa.

LR Patentu valdes telpās (Rīgā, Citadeles ielā 7) plkst. 11:00 tiks rīkota diskusija Rūpnieciskā īpašuma aizsardzība: par vai pret, kas paredzēta Latvijas biznesa, pētniecības un inovāciju centru, tehnoloģisko parku un asociāciju pārstāvjiem. Diskusijā piedalīsies vadošie LR Patentu valdes speciālisti, kuri sniegs ieskatu 15 darba gados paveiktajā, informēs par pieredzi, kas uzkrāta, risinot dažādus jautājumus, kā arī uzklausīs diskusijas dalībnieku iebildes un jautājumus, uz kuriem mēģinās rast atbildes.

Patentu tehniskās bibliotēkas telpās (Rīgā, Šķūņu ielā 17) būs apskatāma izstāde Kas ir rūpnieciskais īpašums, kuram kāds labums no tā?. Interesenti varēs iepazīties ar grāmatām rūpnieciskā īpašuma aizsardzības jomā un gūt noderīgu informāciju jēdzienu un terminu dziļākai izpratnei.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ražošana

Sāk strādāt Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome

Žanete Hāka, 19.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Stājies spēkā Ministru kabineta rīkojums par Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu iecelšanu amatā, vienlaikus mainās arī atsevišķi noteikumi apelāciju par Patentu valdes lēmumiem un iebildumu pret preču zīmju un dizainparaugu reģistrāciju izskatīšanai, vienkāršojot un saīsinot procedūru, kas uzlabos uzņēmēju strīdu izskatīšanu.

Kā informē Patentu valdē, Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome (RIAP) saskaņā ar jaunajiem noteikumiem būs pastāvīgi strādājoša struktūrvienība, kuras pienākums ir izskatīt uzņēmēju - preču zīmju un dizainparaugu īpašnieku strīdus. Līdz šim ar to nodarbojās Patentu valdes Apelācijas padome (AP) - Tieslietu ministra apstiprināta lēmējinstitūcija, kuras sastāvā bija neatkarīgi eksperti un Patentu valdes darbinieki, kuri darbu Apelācijas padomē darīja papildus savam pamatdarbam.

Stāsta jaunā RIAP priekšsēdētāja Dace Liberte: «Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē darbosies četri cilvēki – priekšsēdētāja un trīs RIAP locekļi. Lai novērstu iespējamos interešu konfliktus, piemēram, izskatot uzņēmēju pretenzijas par Patentu valdes lēmumiem, RIAP locekļu atbilstība amatam tika izvērtēta speciālā eksaminācijas komisijā un tie tika apstiprināti ar Ministru kabineta rīkojumu – līdz ar to faktiski Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome ir ieguvusi pilnībā neatkarīgas institūcijas statusu,» par jauno RIAP darba formu stāsta RIAP priekšsēdētāja, kura tāpat kā pārējie RIAP locekļi ir apstiprināta amatā uz septiņiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Finanses

Patentu valde brīdina par krāpnieciskiem maksājumu pieprasījumiem

Žanete Hāka, 07.12.2015

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Izgudrojumu patentu, preču zīmju un dizainparaugu pieteicēji var saņemt maldinošus sūtījumus, tai skaitā krāpnieciskus rēķinus no kompānijām, kas pieprasa maksājumus par rūpnieciskā īpašuma publicēšanu, reģistrēšanu vai iekļaušanu datu bāzēs.

Krāpnieki izmanto veidlapas, kas ir līdzīgas nacionālo vai starptautisko iestāžu veidlapām, norādot savus konta numurus, informē Patentu valde.

Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis uzsver: «Lai novērstu krāpniecisku rēķinu pieprasījumus, kurus saņem mūsu pieteicēji, esam apkopojuši Patentu valdes rīcībā esošo informāciju un vērsušies Valsts policijā. Valde aicina tāpat rīkoties ikvienu, kurš saņēmis krāpniecisku rēķinu.»

Patentu valde maksājumus lūdz veikt tikai uz tiem Valsts kases vai Patentu valdes kontiem, kas ir pieejami Patentu valdes tīmekļa vietnē.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Mainīs rūpnieku strīdu šķetināšanas kārtību

Zanda Zablovska, 09.07.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Lai uzlabotu ar rūpnieciskā īpašuma aizsardzību saistīto strīdu izskatīšanu, paredzēts mainīt Patentu valdes Apelācijas padomes statusa institucionālo modeli.

Paredzēts noteikt, ka Apelācijas padome vairs nav Patentu valdes struktūrvienība, liecina Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotais Rūpnieciskā īpašuma likumprojekts. Līdz ar to tiks mainīts tās nosaukums – Patentu valdes Apelācijas padomes reorganizācijas rezultātā tiks izveidota Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome.

Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē plānots nodrošināt ātrāku un objektīvu lietu izskatīšanu, nosakot, ka Apelācijas padomes locekļiem attiecīgo strīdu izskatīšana ir pamatpienākums.

Projekts paredz noteikt Patentu valdei valsts aģentūras statusu, tādējādi atrisinot finansējuma un valsts nodevu iekasēšanas problēmas – no maksājumiem par rūpnieciskā īpašuma aizsardzību vairs netiktu uzturētas arī citas valsts funkcijas, kas nav saistītas ar rūpnieciskā īpašuma aizsardzību. Turklāt šāda kārtība pastāvot arī citās Eiropas Savienības valstīs. Par to, vai Patentu valde tiešām jāpārveido par valsts aģentūru Ministru kabineta komitejas sēdē šaubas izteica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis. Lai arī likumprojekts kopumā atbalstīts, TM jāizvērtē, vai šādas izmaiņas patiešām nepieciešamas vai iespējami citi risinājumi, piemēram, pārveidojot Patentu valdi par valsts iestādi, ko finansē no maksas pakalpojumiem.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju gigants Apple uzvarējis kompāniju Motorola Mobility tiesvedībā par viedtālruņu atbloķēšanas patentu tiesībām.

Šis Vācijas tiesas lēmums var ietekmēt spriedumus citās tiesvedībās, kurās ir iesaistīta Apple un Android ierīču ražotāji, uzskata patentu eksperts Florians Millers (Florian Muller), vēsta BBC.

Savukārt kompānija Motorola uzsver, ka tiesas lēmumu plāno pārsūdzēt, un tas neiespaidos ierīču piegādes vai pārdošanas apjomus. Kompānija norāda, ka tiesas lēmums ir attiecināms tikai uz atsevišķiem Motorola ierīču modeļiem, kas tiek pārdoti Vācijā.

Patentu eksperts F. Millers, kurš ir sniedzis konsultācijas arī Microsoft, britu medijam norādīja, ka tiesas lēmums ir «svarīga Apple uzvara pret Android». «Pēc tam, kad Google noslēgs Motorola Mobility pārņemšanu, Apple nesaskaņas ar šo kompāniju iegūs tik pat lielu globālo nozīmīgumu, kā cīkstēšanās ar Samsung,» sacīja patentu eksperts.

Komentāri

Pievienot komentāru
Likumi

Sāk strādāt Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome un mainās kārtība apelāciju un iebildumu lietu izskatīšanā

Lelde Petrāne, 20.07.2016

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

2016. gada 18. jūlijā stājās spēkā Ministru kabineta rīkojums par Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomes priekšsēdētāja un padomes locekļu iecelšanu amatā, vienlaikus mainās arī atsevišķi noteikumi apelāciju par Patentu valdes lēmumiem un iebildumu pret preču zīmju un dizainparaugu reģistrāciju izskatīšanai, vienkāršojot un saīsinot procedūru, kas uzlabos uzņēmēju strīdu izskatīšanu.

Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome (RIAP) saskaņā ar jaunajiem noteikumiem būs pastāvīgi strādājoša struktūrvienība, kuras pienākums ir izskatīt uzņēmēju - preču zīmju un dizainparaugu īpašnieku strīdus. Līdz šim ar to nodarbojās Patentu valdes Apelācijas padome (AP) - Tieslietu ministra apstiprināta lēmējinstitūcija, kuras sastāvā bija neatkarīgi eksperti un Patentu valdes darbinieki, kuri darbu Apelācijas padomē darīja papildus savam pamatdarbam.

Jaunā RIAP priekšsēdētāja ir Dace Liberte. «Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē darbosies četri cilvēki – priekšsēdētāja un trīs RIAP locekļi. Lai novērstu iespējamos interešu konfliktus, piemēram, izskatot uzņēmēju pretenzijas par Patentu valdes lēmumiem, RIAP locekļu atbilstība amatam tika izvērtēta speciālā eksaminācijas komisijā un tie tika apstiprināti ar Ministru kabineta rīkojumu – līdz ar to faktiski Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padome ir ieguvusi pilnībā neatkarīgas institūcijas statusu,» par jauno RIAP darba formu stāsta RIAP priekšsēdētāja, kura tāpat kā pārējie RIAP locekļi ir apstiprināta amatā uz septiņiem gadiem.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Kritizē CFLA nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas

Db.lv, 20.04.2023

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Astoņu eksportspējīgo nozaru kompetences centru un vairāk nekā 100 uzņēmumu un organizāciju pārstāvji nosūtījuši atklātu vēstuli premjeram un ministriem par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) nespēju ieviest inovāciju un digitālās transformācijas programmas.

Parakstītāji uzskata, ka inovāciju un digitālās transformācijas finansējums ir izšķiroši svarīgs ekonomikas izaugsmei un sabiedrības labklājībai, un tam ir nepieciešama pušu savstarpēja uzticēšanās. Uzņēmēji zaudē uzticību ES fondu atbalsta programmām, ja CFLA tās administrē atbilstoši pašreizējās vadības stilam un uzstādījumiem: "Mēs kā nodokļu maksātāji no CFLA sagaidām komandu, kas par prioritāti izvirza principu “konsultē vispirms”, ievieš risku pārvaldības sistēmu un izmanto ES noteikumus kā ietvaru programmu veidošanai un ieviešanai, neapdraudot Latvijas tēlu un ekonomisko attīstību".

Šīs vēstules parakstītāji aicina mainīt CFLA un Finanšu ministrijas atbildīgās amatpersonas, jo CFLA ar pašreizējo vadību nespēj efektīvi īstenot inovāciju un digitālās transformācijas atbalsta programmas.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šogad Pasaules Veselības organizācija (PVO) izplatīja ziņojumu ar nosaukumu Elektroniskās nikotīna piegādes sistēmas (ENPS), kas ietvēra arī informāciju par elektronisko cigarešu jeb tā dēvēto e-cigarešu izplatības mērogiem tajās 90 PVO valstīs, kuras ratificējušas pamata (ietvara) konvenciju tabakas kontroles jomā. Ziņojumā norādīts, ka e-cigarešu izplatība ieguvusi epidēmijas mērogus un ka atsevišķās valstīs elektroniskās smēķēšanas industrijas apmēri, atbilstoši dažām prognozēm, jau 2017. gadā varētu pārsniegt tradicionālās smēķēšanas apgrozījumu un apmērus, raksta laikraksts Diena.

Lai arī ievērojama daļa PVO apgalvojumu ir visai apokaliptiska rakstura un nešķiet īpaši ticama, e-cigarešu industrija tiešām piedzīvo strauju uzplaukumu, un 2014. gada sākumā šis tirgus tika lēsts trīs miljardu ASV dolāru apmērā (2,34 miljardi eiro) gadā, un tajā bija pieejami 466 dažādi zīmoli. Atbilstoši Wells Cargo prognozēm jau tuvāko trīs gadu laikā e-cigarešu tirgus apmēri sasniegs desmit miljardus dolāru, bet līdz 2030. gadam vispār palielināsies 17 reizes, pārsniedzot 50 miljardu dolāru gadā robežu.

2000. gadu vidū ķīniešu uzņēmējs un zinātnieks Hons Liks, kurš tiek uzskatīts par e-cigarešu to mūsdienu izpratnē izgudrotāju, un uzņēmums, kas tobrīd saucās Ruyan, arī patentēja elektroniskās smēķēšanas (pareizāk - tvaicēšanas jeb veipošanas) tehnoloģiju vairāk nekā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā ASV. Vienlaikus par neapstrīdamām tiek uzskatītas tikai savulaik Hona Lika, bet kopš 2013. gada par 75 miljoniem ASV dolāru Honam Likam piederošos patentus pārpirkušā giganta Imperial Tobacco tiesības uz lielāko daļu populārā, tradicionālajām cigaretēm vizuāli līdzīgā standarta V8 e-cigarešu tehnoloģijām. Tikmēr e-cigarešu standartu ir nepilns desmits, neskaitot ekskluzīvus vai maz izplatītus modeļus, un katrā no tiem tiek izmantoti kaut nedaudz, bet atšķirīgi tehniskie risinājumi. Situāciju sarežģī arī šādiem gadījumiem tradicionālie patentu kari - nozarē nav retums gadījumi, kad vienu un to pašu risinājumu dažādās valstīs patentē dažādi uzņēmumi vai arī tā dēvētie patentu troļļi, turklāt neraugoties uz faktu, ka gandrīz visi jaunievedumi patiesībā nāk no Ķīnas.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

Facebook par pusmiljardu stiprina savas pozīcijas

Jānis Rancāns, 24.04.2012

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Sociālais tīkls Facebook no Microsoft par 550 miljoniem ASV dolāru iegādāsies vairākus simtus kompānijas AOL patentu. Darījums ir viens no pēdējiem Facebook centieniem pastiprināt savas pozīcijas patentu cīņā ar Yahoo, vētsa Reuters.

Patentu darījums, kurš notiek tikai dažas dienas pirms Facebook akciju sākotnējā piedāvājuma, nodrošinās, ka sociālais tīkls tiks pie 650 AOL patentiem. Iepriekš lielāko daļu AOL patentu iegādājās Microsoft, maksājot par to vienu miljardu ASV dolāru.

Nozares analītiķi norāda, ka šāds darījums vērtējams arī kā divu tehnoloģijas jomas nopietnāko spēlētāju tuvināšanās, lai varētu izrādīt pretestību Google.

Db.lv jau iepriekš vēstīja, ka Facebook, gatavojoties akciju sākotnējam publiskajam piedāvājumam, Yahoo sociālo portālu iesūdzējis tiesā par patentu pārkāpumiem, tādējādi uzbrūkot brīdī, kad kompānija ir visievainojamākā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ASV tehnoloģiju kompānija Google ir apsūdzējusi konkurentus Apple un Microsoft, ka tie ir apvienojušies, lai mēģinātu «nogalināt» atvērtā koda operētājsistēmu Android.

Google uzskata, ka minētās kompānijas izvirza «neīstas» patentu prasības, lai sadārdzinātu ierīces, kas izmanto Android operētājsistēmu, kā arī uzsākušas «patentu karus» un nav ļāvušas Google piedalīties Nortel patentu iegādē, vēsta CNET.

«Android panākumi ir izraisījuši naidīgu un organizētu pretpasākumu kampaņu, kuru veic Microsoft, Oracle, Apple un citas kompānijas, izmantojot apsūdzības «neīstu» patentu pārkāpumos,» norāda Google galvenais jurists Devids Drumonds.

Konkurējošās kompānijas iesūdz Google tiesā par dažādu patentu pārkāpumu, kas izmantoti radot Android operētājsistēmu, klāsta D. Drumonds. Piemēram, Oracle pirms gada iesniedza prasību pret Google, norādot, ka tā esot pārkāpusi patentus, kas saistīti ar Java programmēšanas valodu. Savukārt Microsoft esot izvēlējusies citu pieeju - iesūdzot ierīču ražotājus, kuri izmanto Android.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izvēlēts Patentu valdes jaunais direktors

Elīna Pankovska, 14.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patentu valdes direktora amatu no šā gada 1.oktobra sāks pildīt Sandris Laganovskis, kurš pašlaik ir tieslietu padomnieks Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā, informē Tieslietu ministrija.

Viņš pārstāv ministrijas intereses intelektuālā īpašuma, krimināltiesību, datu aizsardzības, tieslietu jomas ārējās dimensijas un Starptautiskās krimināltiesas Padomes darba grupās.

S.Laganovskis bija viens no septiņiem pretendentiem, kuri pieteica savu kandidatūru Patentu valdes direktora amatam. Pretendentus divās kārtās vērtēja tieslietu ministra Jāņa Bordāna apstiprināta komisija, kuras priekšsēdētājs bija ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Kā vienu no prioritātēm, strādājot Patentu valdes direktora amatā, S.Laganovskis min iestādes lomas stiprināšanu, skaidrojot sabiedrībai intelektuālā īpašuma tiesības, kas nodrošina inovāciju attīstību, jaunu tehnoloģiju un paņēmienu ieviešanu ražošanā, kā arī jaunu ideju īstenošanu komercdarbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Stājas amatā Patentu valdes jaunais direktors

Elīna Pankovska, 01.10.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Patentu valdes direktora amatu no šodienas sāk pildīt Sandris Laganovskis, kurš iepriekš bija tieslietu padomnieks Latvijas Pastāvīgajā pārstāvniecībā Eiropas Savienībā.

Viņš pārstāvēja Tieslietu ministrijas intereses intelektuālā īpašuma, krimināltiesību, datu aizsardzības, tieslietu jomas ārējās dimensijas un Starptautiskās krimināltiesas Padomes darba grupās. S.Laganovskis bija viens no septiņiem pretendentiem, kuri pieteica savu kandidatūru Patentu valdes direktora amatam. Pretendentus divās kārtās vērtēja tieslietu ministra Jāņa Bordāna apstiprināta komisija, kuras priekšsēdētājs bija ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Kā vienu no prioritātēm, strādājot Patentu valdes direktora amatā, S.Laganovskis min iestādes lomas stiprināšanu, skaidrojot sabiedrībai intelektuālā īpašuma tiesības, kas nodrošina inovāciju attīstību, jaunu tehnoloģiju un paņēmienu ieviešanu ražošanā, kā arī jaunu ideju īstenošanu komercdarbībā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Ekonomika

Pērn uzņēmēji reģistrējuši 1027 Latvijas izcelsmes preču zīmes

Žanete Hāka, 22.03.2017

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Pagājušajā gadā ievērojami pieaugusi uzņēmēju aktivitāte un Patentu valdē kopumā reģistrētas 1027 Latvijas izcelsmes, 113 starptautiskā mēroga un 162 Eiropas Savienības preču zīmes.

«Ar katru gadu uzņēmēju pieteikto preču zīmju skaits pieaug. Ja 2010. gadā Latvijas izcelsmes preču zīmju reģistrāciju skaits bija 29,8 % tad pērn – jau 45,7 %. Tas apliecina, ka Latvijas uzņēmēji aizvien nopietnāk izturas pret savu preču zīmju aizsardzību gan nacionālā, gan starptautiskā mērogā,» stāsta Patentu valdes direktors Sandris Laganovskis.

Savukārt, lai popularizētu iespēju Latvijas uzņēmējiem iespēju aizsargāt un reģistrēt savas preču zīmes, jau piekto gadu pēc kārtas Patentu valde sadarbībā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTKR) rīko arī konkursu Gada preču zīme, kur balvas tiek pasniegtas divās kategorijās: Gada preču zīme – Latvijai un Gada preču zīme – pasaulei. Pašreiz pirmā kārta ir noslēgusies, tādējādi atklājot otro kārtu – sabiedrības balsojumu.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Arvien vairāk Latvijas uzņēmumu un zinātnisko institūciju cenšas savām inovācijām nodrošināt starptautisku intelektuālo aizsardzību; patenta saņemšana ES drīzumā solās kļūt ērtāka, pirmdien vēsta laikraksts Dienas Bizness.

«HugLock ir inovatīvs furnitūras risinājums, saprotams, ka brīdī, kad tas gūst patērētāja atsaucību, ir svarīgi, lai mēs būtu vienīgie šī savienojuma piegādātāji. Tā ir patenta būtība – būt monopolistam attiecībā uz sava izgudrojuma ražošanu, pārdošanu,» DB saka SIA Huglock valdes priekšsēdētājs Bruno Mellis. Slēgmehānisms saņēmis Eiropas patentu, tas patentēts arī ASV, Ķīnā, Kanādā, Krievijā. Arī SIA Hygen izveidotā unikālā mājsaimniecībās izmantojamā duālās degvielas automašīnas iekārta jau plaši patentēta daudzviet pasaulē, piemēram, ASV, Kanādā, Japānā, Ķīnā, Austrālijā, Jaunzēlandē; jau piekto gadu noris arī Eiropas patenta saņemšanas procedūra. Kompānijas izpilddirektors Roberts Strods ir pārliecināts, ka Eiropas patents tiks piešķirts. Viņš arī uzsver – biznesu var attīstīt divos ātrumos: lēnāk – ražojot produktu un pakāpeniski iekarojot tirgus –, un ātrāk – radot unikālu, aizsargātu tehnoloģiju un pārdodot to stratēģiskam partnerim. Ar patentu aizsargātai tehnoloģijai ir ļoti liela pievienotā vērtība.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Efektīvākais veids, kā uzņēmējiem aizsargāt savas preču zīmes, lai citi tās nevarētu izmantot negodprātīgi, ir tās reģistrēt Latvijas Republikas Patentu valdē (PV), biznesa portālam Db.lv stāstīja PV Preču zīmju un dizainparaugu departamenta direktore, Apelācijas padomes priekšsēdētāja Dace Liberte. Viņa atzina, ka arī Latvijā piedzīvoti karsti strīdi saistībā ar preču zīmju lietošanu.

Saskaņā ar likumu Par preču zīmēm un ģeogrāfiskās izcelsmes norādēm preču zīme "ir apzīmējums, kuru lieto, lai kāda uzņēmuma preces atšķirtu no citu uzņēmumu precēm". D. Liberte skaidroja - piemēram, ja veikala plauktā stāvētu daudzas vienādas piena pakas, pircējs nevarētu atšķirt, kurš bija tas piens, kuru viņš iegādājās un kurš viņam ļoti garšoja, tādēļ uzņēmumi izmanto preču zīmes, lai nodrošinātu savas produkcijas atpazīstamību.

Preču zīmju tiesības ir teritoriālas tiesības - ja kādā valstī grib iegūt izņēmuma tiesības uz preču zīmi, tad tā tajā valstī arī jāreģistrē. Latvijas uzņēmējiem patlaban ir trīs iespējas, kā kādā valstī reģistrēt savas preču zīmes. Pirmkārt, iespējams reģistrēt preču zīmi tikai vienā konkrētā valstī, griežoties šīs valsts rūpnieciskā īpašuma iestādē (Latvijas Republikā tā ir Patentu valde). Otrkārt, var reģistrēt preu zīmi kādā valstī vai valstīs, izmantojot Madrides nolīguma par zīmju starptautisko reģistrāciju vai ar Madrides nolīgumu par zīmju starptautisko reģistrāciju saistītā protokola iespējas, jo Latvija ir abu šo starptautisko līgumu dalībvalsts. Treškārt, var reģistrēt preču zīmi kā Eiropas Kopienas preču zīmi - tad ar vienu reģistrāciju uzreiz tiek iegūta aizsardzība visā Eiropas Savienības (ES) teritorijā.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Izstrādāti patentu pieteikuma paraugi

, 06.09.2007

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Šodien Valsts sekretāru sanāksmē izsludināja noteikumus par patentu un patentu pieteikumu paraugiem, ko izstrādājuši Tieslietu ministrijas un Patentu valdes speciālisti.

Kā teikts noteikumu projekta anotācijā, līdz šim nebija noteikts pieteikuma veidlapas paraugs, kas pieļāva patenta pieteikumus iesniegt brīvā formā. Pieteicējam radās problēmas arī tad, ja pieteikumu vēlējās iesniegt citās valstīs, jo tas neatbilda starptautisko normu prasībām.

Noteikumu projekts nosaka formālās prasības patentu pieteikumiem un citām darbībām Patentu valdē. Izstrādātie noteikumi atvieglos sagatavošanu patenta pieteikumiem un citiem iesniegumiem, kas saistīti ar labojumiem vai grozījumiem pieteikumā vai patentā, kā arī tiks noteikti starptautiskajām prasībām atbilstoši veidlapu paraugi.

Līdz ar noteikumu stāšanos spēkā būs noteikts, kā sagatavojams patenta pieteikuma iesniegums, apraksts, pretenzijas, zīmējumi un kopsavilkums. Atsevišķi būs aprakstīti tehniskie nosacījumi, kā jāizvieto teksts un zīmējumi uz lapām, kā arī būs noteikta valsts nodevas samaksas dokumentā minēto ziņu minimums.

Komentāri

Pievienot komentāru
Citas ziņas

Coyote Fly: neesam noskaņoti kādam maksāt par mūsu pašu attīstītu zīmolu

Elīna Pankovska, 22.02.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

«Īstais jautājums būtu šāds: kāpēc šādas ziņas ir parādījušās presē tieši šobrīd, ja reģistrācijas iebildums Patentu valdē tika iesniegts pirms teju gada,» norāda Coyote Fly zīmola īpašnieks Oskars Skara.

Viņš uzsver, ka nav noskaņots kādam maksāt par viņu pašu attīstītu zīmolu. Patentu valdē ir iesniegti argumenti, un O.Skara ir pārliecināts, ka likums ir viņu pusē. «Coyote Ugly īpašnieki droši vien zina, ka vienas zīmes izmantošana ASV nedod monopolu uz visām zīmēm visā pasaulē. Ir jau arī citi pazīstami koijoti, piemēram, multeņu varonis Wiley Coyote. Coyote Fly preču zīmes reģistrācija Latvijā ir pilnīgi likumīga un šī reģistrācija šobrīd ir spēkā. Mēs ar nepacietību gaidām Patentu valdes lēmumu,» skaidro īpašnieks.

Viņš arī norāda, ka ir dzirdēti gadījumi, kad zīmolu reģistrē valstīs, kurās to neizmanto, lai pēc tam saņemtu «licences samaksu» no vietējiem. «Vai Coyote Ugly īpašnieki tagad pievērsušies šādam troļļu biznesam? Tādā gadījumā viņiem ieteicams iepazīties ar Latvijas likumu,» bilst O.Skara.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Prāvošanās starp abiem sāncenšiem iet vaļā vairākos kontinentos, tomēr tieši principiālā saķeršanās uz Kalifornijas tiesas skatuves starp amerikāņu un dienvidkorejiešu kompānijām rādīs, vai Apple argumenti ir spēcīgāki par Samsung loģiku un noteiks globālā cīniņa turpmāko gaitu un stratēģiju.

Ja Apple pierādīs savu, korejiešiem draud 2,5 miljardu dolāru sods un to Galaxy viedtālruņu un planšetdatoru izmešana no ASV tirgus. Prāva Sanhosē apgabaltiesā sākas šonedēļ. Tā paredzamais ilgums ir četras nedēļas.

Abi strīdnieki apelē pie augstām sfērām, kas iezīmē arī sava veida Rietumu un Austrumu atšķirības. Tā Apple piesauc Rietumos valdošo privātīpašuma svētumu, bet Samsung biedē, ka tai nelabvēlīgs lēmums reizē būs arī spriedums augsto tehnoloģiju inovācijām vispār, proti, primārais ir izaugsme.

Abu pušu tiesai iesniegtos argumentus The New York Times summē sekojoši.

Komentāri

Pievienot komentāru
Tehnoloģijas

FOTO: 50 inovatīvākās kompānijas pasaulē

Dienas Bizness, 15.01.2018

50. Sharp Corp

2017.gadā piešķirtie patenti: 748

2016.gadā piešķirtie patenti: 888

Valsts: Japāna

Produkcija: televizori, mājas preces, viedtālruņi

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

#Starptautisko korporāciju izgudrojumu skaits gadā mērāms tūkstošos, un kompānija IFI Claims Patent apkopojusi datus par to, kuri uzņēmumi pērn saņēmuši visvairāk patentu.

ASV ir lielākais patēriņa tirgus pasaulē, un tās IKP tuvojas 19 triljoniem ASV dolāru, bet iedzīvotāju skaits – 323 miljonus. Tādējādi daudzas starptautiskās kompānijas par primāro darbības tirgu uzskata tieši šo valsti.

Lai pilnībā spētu aptvert iespējas ne tikai šajā valstī, bet visur pasaulē, gan ASV, gan ārvalstu kompānijām ir jāaizsargā savus izgudrojumus un inovācijas ar patentu palīdzību, raksta 24/7 Wall St.

Inovāciju skaits pasaulē atšķiras, vērtējot nozaru griezumā, un līderi šajā jomā ir IT, telekomunikācijas un medicīnas. 2017.gadā patentu sadalījums pasaulē ir sekojošs: 46% ASV kompānijām, 31% - Āzijas kompānijām, bet 15% - Eiropas kompānijām.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Tehnoloģiju kompānija Apple, kas jau ilgāku laiku izmantojusi savus patentus konkurences cīņā ar tādām kompānijām kā Samsung, drīzumā varētu zaudēt vienu no svarīgākajiem ieročiem – tā saukto «Stīva Džobsa patentu».

ASV Patentu un preču zīmju birojs nolēmis, ka Apple patents, kurš apraksta «skārienjūtīgu ierīci un grafisko lietotāja interfeisu, lai ar heiristiskās metodes palīdzību noteiktu komandas», neatbilst nosacījumiem un izsniedzis patenta pagaidu noraidījumu. Minētais patents apraksta veidu, kādā darbojas iPad un iPhone ierīču skārienjūtīgie ekrāni.

Par Stīva Džobsa patentu tas nodēvēts, jo Apple līdzdibinātājs aktīvi iesaistījās kompānijas svarīgāko ierīču izveidošanā. Ar S. Džobsu tiek saistīti vairāk nekā 300 Apple piederoši patenti, vēsta Macworld.

ASV Patentu un preču zīmju biroja secinājumi Apple ir kritiski svarīgi, jo kompānija savu slaveno uzvaru pār Samsung augustā ieguva pamatojoties uz tieši šo patentu. Db.lv jau vēstīja, ka augustā ASV tiesa atzina, ka Samsung ir pārkāpis Apple patentus un Dienvidkorejas kompānijai piesprieda soda naudu 1,05 miljardu dolāru apmērā.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

ANO aģentūra Starptautiskās Telekomunikācijas savienība organizēs viedtāruņu ražotāju samitu, lai mēģinātu atrisināt ieilgušos tehnoloģiju kompāniju «patentu karus». ANO norāda, ka iesaistītajām pusēm nepieciešams risināt pašlaik esošo «inovatīvas smacējošo» intelektuālā īpašuma izmantošanas kārtību, vēsta BBC.

Paredzēts, ka ANO organizētas tehnoloģiju kompāniju sarunas norisināsies 10. oktobrī Ženēvā. Kompāniju samitā tiks pārrunāta standartiem būtiski svarīgu patentu, kas nepieciešami, piemēram, 3G bezvadu tehnoloģiju izmantošanai, godīga un nediskriminējoša licencēšana. Par šādu patentu izmantošanu kompānijas nereti prasa augstu samaksu. Šāda problēma likusi Apple un Microsoft vērsties tiesā pret Motorola, kas «negodīgi» izmantojot savas tiesības uz nozarei svarīgām tehnoloģijām. Kompānijas norāda, ka tādējādi ierīču cena pieaug galvu reibinošā ātrumā.

Interneta gigantam Google piederošā Motorola Mobility aizvadītajā gadā pamanījās panākt īsu iPhone un iPad tirdzniecības aizliegumu Vācijā, kad Apple atteicās maksāt licenci. Abu kompāniju strīds bija saistīts ar patentiem, kas tiek uzskatīti par kritiski svarīgiem GPRS datu pārraides standartiem. Līdzīgas tiesvedīvas uzsākušas gan Apple, gan arī Microsoft u. c.

Komentāri

Pievienot komentāru

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Samsung un Apple atkal devušies uz tiesu, lai turpinātu cīņu par patentiem, vēsta BBC.

Tehnoloģiju kompānijas šoreiz devušās uz tiesu Austrālijā un Nīderlandē – katrs uzņēmums tiesai prasīja otra uzņēmuma produktu tirgošanas aizliegumu valstī.

Apple juristi Sindejā apgalvo, ka Samsung pārkāpis kompānijas patentu tiesības, kas saistītas ar planšetdatora Galaxy Tab skārienjūtīgā ekrāna izveidošanu. Samsung savukārt pieprasa Apple ražoto iPad un iPhone aizliegumu, jo tajos esot izmantoti kompānijas 3G patenti.

Līdz šim Apple ir bijis veiksmīgāks, panākot, ka tiesa samazina tā konkurentu komerciālās ambīcijas – patlaban Samsung ražoto Galaxy Tab 10.1 ir aizliegts pārdot Vācijā, oktobrī stāsies spēkā Samsung viedtālruņu tirgošanas aizliegums Nīderlandē, un visbeidzot Samsung uz laiku ir atcēls sava planšetdatora pārdošanu Austrālijā. Līdz šim Samsung nav guvis ievērojamu uzvaru patentu cīņā ar Apple, lai arī kompānija iesniegusi prasības vairāku valstu tiesās, ieskaitot Franciju un ASV.

Komentāri

Pievienot komentāru