Pasaulē

Amazon boss iegādājas The Washington Post

Didzis Meļķis, 06.08.2013

Jaunākais izdevums

Dalies ar šo rakstu

Uz darba dienas beigām redakcija stādīta fakta priekšā – turpmāk ASV preses flagmanis nebūs tradicionālās Greiemu ģimenes, bet gan interneta lieltirgotavas Amazon dibinātāja Džefa Bezosa rokās.

Video intervijā The Washington Post mājas lapā tās līdzšinējais un pašreizējais vadītājs Donalds Greiems saka, ka gada sākumā ģimenei pašai par gaidāmo bēdīgo biznesa lēmumu bijis «liels pārsteigums, skumjas un tad...» Un tad acīmredzot vairāku iespējamo pircēju uzrunāšana, līdz jūlija pirmajās nedēļās pavasarī izmestais «āķis» izrādījās tomēr ieķēries Dž. Bezosa lūpā.

WP vadītājs saka, ka lēmuma pamatā ir septīto gadu pēc kārtas krītošā peļņa – tendence, ko nav spējušas apturēt nekādas inovācijas komunikācijā ar lasītājiem. Nu Greiemi acīmredzot cer, ka tas izdosies Dž. Bezosa talantam, kas no nulles ir radījis Amazon. Financial Times gan norāda, ka viena lieta ir kaut ko radīt tukšā vietā, bet pilnīgi cita – prasmīgi rīkoties tādā vietā, kas ir bāztin pārbāzta ar vēsturi, iestrādēm un sentimentu. Piemēram, WP bija pamatā Votergeitas skandāla nākšanai gaismā un sekojošajai ASV prezidenta Ričarda Niksona aiziešanai no amata. Nule kā WP bija iniciators arī ASV valdības Nacionālās drošības aģentūras spiegu skandālam par apjomīgo komunikācijas datu vākšanu pašu mājās un pasaulē.

Kamēr Latvijas ļaužu vairākums rāmi dusēja, Amerikā Dž. Bezoss ir stundām ilgi dievojies visu iespējamo plašsaziņas interesentu priekšā par tradīciju turpināšanu WP, savu uzticību preses brīvības ideāliem un tādā garā, ziņo FT. Analītiķi spriež, ka laikraksts savas nostājas pēc darījuma varētu arī saglabāt, jo Dž. Bezoss nav viena noteikta politiskā kursa proponētājs. Viņš ir ziedojis plaša politiskā spektra pasākumiem, tomēr vairāk nosliecas uz ASV demokrātu politisko prioritāšu pusi, analizē FT.

Dž. Bezosam pirkums izmaksājis 250 miljonus ASV dolāru. Tas ir viņa privāts darījums, un Amazon, kurā Dž. Bezosam ir 18,9% akciju, tajā nav iesaistīta. Dž. Bezosa bagātība tiek lēsta 25 miljardu dolāru apmērā, kas ir daudz vairāk par citādi arī visnotaļ turīgās Greiemu ģimenes aktīviem, lēš FT.

WP Greiemu un sākumā tās paplašinātās ģimenes locekļu īpašumā ir kopš 1933. gada.

Komentāri

Pievienot komentāru