Pakalniņu ģimene Alūksnes bānīša stacijā atver kafejnīcu "Tvaiks x Ogle" ar mājas burgeru specializāciju.
Ideja par šādu kafejnīcu Pakalniņu ģimenei radās no vajadzības. Parasti viņi vasaras un ziemas brīvdienas pavada Alūksnē un viņiem pietrūka vietas, kur būtu mājīga un nepiespiesta atmosfēra, kur satikties ar draugiem. Trīs gadus ģimene dzīvoja Itālijā, kur daudziem draugiem piederēja restorāni, turklāt tieši mazpilsētās.
"Mums iepatikās turienes brīvā atmosfēra - skan mūzika, pavārs staigā un visus cienā ar garšīgu ēdienu. Gribējām kaut ko tādu īstenot arī Latvijā, turklāt Alūksnē bieži vien ir sajūta kā Itālijā - reljefaina pilsēta pie ezera ar skaistiem skaiti. Vēlējāmies radīt mazpilsētas romantiku, kāda redzama filmās: vietu, kur draugi satiekas džemperos, skan laba mūzika, visi smejas, bērni skaida un aiz loga pa sliedēm aizbrauc garām mazs vilcieniņš," stāsta Irita Tīlane-Pakalniņa, "Tvaiks x Ogle" līdzīpašniece.
Viņa ar vīru Andri Pakalniņu uzzināja par Lauku atbalsta dienesta administrēto programmu "Leader", kas sniedz līdzfinansējumu dažādiem projektiem, un visu ziemu pavadīja rakstot projektu. "Devāmies pie pašvaldības, izstāstījām par ideju, saņēmām pozitīvu atgriezenisko saiti un kopīgi nonācām pie burvīgas vietas - Alūksnes bānīša stacijas, kas daudzus gadus ir stāvējusi tukša, un atrodas blakus daudzas balvas saņēmušajai ekspozīcijai "Alūksnes Bānīša stacija". Atrašanās vieta ir ļoti laba un kafejnīca šai vietai ir īsti laikā," saka I. Tīlane-Pakalniņa.
"Tvaiks x Ogle" ir divas terases - gan uz perona, gan ielas pusi, kur mainās saule, kas ļauj manevrēt ar apgaismojumu un noskaņu. Kopumā kafejnīca var uzņemt līdz 50 cilvēkiem.
"Tvaiks x Ogle" specializācija ir mājas burgeri, ko gatavo šefpavārs, kurš agrāk strādāja "Stockpot" Rīgā un arī šeit piedāvā iespēju ar ēdienu nonākt eksotiskos galamērķos. "Šefpavārs, "Kalve" kafija, "Labietis" aliņš - uz Alūksni esam atveduši visu labāko no Rīgas," teic I. Tīlane-Pakalniņa.
Viņa atzīst, ka Covid-19 izraisītā ārkārtējā situācija šai iecerei bijusi labvēlīga - meitas attālinātā mācīšanās ļāva īstenot iespēju būt šajā laikā Alūksnē, būvdarbi turpinājās, tāpat bija iestājies iekšējs miers un bija sajūta, ka nekur vairs nav jāskrien, ka neko nevar nokavēt.
Kafejnīca strādā otro nedēļu, bet viņa teic, ka ir tāda sajūta, ka būtu pagājuši vismaz divi mēneši. "Darbs ir piepildīts un piesātināts, bet nejūtam nogurumu - tikai prieku. Mēs esam lieli optimisti un avantūristi, kas visu laiku izdomā ko jaunu un mums bija lielas gaidas, bet šobrīd esam patīkami pārsteigti, ka tās ir pārsniegtas," saka I. Tīlane-Pakalniņa.
Klientu vidū pirmajās nedēļās ir gan vietējie, gan tūristi. "Šogad pilsētā ir ļoti daudz tūristu, jo pašvaldība ir paveikusi lielisku darbu un pilsēta ir padarīta par īstu pērli," teic I. Tīlane-Pakalniņa. Viņa priecājas, ka šobrīd ir aktivizējies vietējais tūrisms, kas "Tvaiks x Ogle" nāk par labu - cilvēki ir piesardzīgi ceļot tālu, bet labprāt apbraukā Latviju. "Kad ir būts Cēsīs, Liepājā, Pāvilostā un Kuldīgā, beidzot var atbraukt uz Alūksni un saprast, ka Alūksne ir pārsteidzoši forša. Visi ir šokā, ka tik mazā teritorijā ir koncentrēts vēsturiskais matojums, ir moderni aprīkota Pilssala, bet naktī pilsēta ir izgaismota kā Rīga "Staro Rīga" laikā. Turklāt pavisam nesen Alūksnē ir atvērta vēl viena jauna eiropeiska un moderna vieta vecajā tirgus paviljonā - "Alūksnes alus" pop-up alus bārs," stāsta I. Tīlane-Pakalniņa.
Pēdējos gados Latvijā attīstās restorānu kultūra ārpus galvaspilsētas. "Katru reizi, esot Liepājā, Pāvilostā, Cēsīs un Kuldīgā, aktīvi apmeklējam turienes feinās kafejnīcas. Vietas, kur jauki pasēdēt un baudīt atmosfēru, pievelk. Mēs tās augstu novērtējām un domājām, ka ir pienācis laiks, kad arī Alūksnē kāds radīs tādu vietu, bet beigās nācās to izvedot pašiem," teic I. Tīlane-Pakalniņa.
TEV VARĒTU INTERESĒT ARĪ: